Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 4.11.2019. u 9:00
Prikaza: 3441
|
Autor: A. Primorac

Na Skupštini govorili i o stanju u Đuri

Vlaović pozvao na samokritičnost: 'I ja sam kriv za Đuru.'

Slavonski Brod : Vlaović pozvao na samokritičnost: 'I ja sam kriv za Đuru.'Saborski zastupnik Davor Vlaović o Đuri je govorio na današnjoj Županijskoj skupštini(Foto: AP/SBplus/arhiva)

'Možete li utjecati da predsjednik Uprave bude netko iz Broda, Brodsko-posavske županije, netko tko će imati osjećaj da je to nešto što je jako važno za ovu Županiju, a ne oni koji ovdje dođu u ponedjeljak ujutro a odu u petak poslijepodne?'

13.05 sati:

Usvajanjem svih peostalih točaka Dnevnog reda završena je sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije.

11:00 sati:

Iako su se vijećnici oporbe bunili, u izglasavanju su preglasani te će zaključke vezano uz informaciju o stanju u Đuri Đakoviću, pripremiti upravno tijelo i stručne službe Skupštinine te će javnosti biti obznanjene sutra tijekom prijepodneva. Nakon takvog glasanja vijećnicu su napustili 'ezdepovci' Stribor Valenta i Goran Knežević kazavši kako odluke Skupštine i zaključke trebaju donositi vijećnici. 

Vijećnici su sjednicu nastavili Aktualnim satom.

09.00 sati:

Današnja sjednica Županijske skupštine, kojoj nazoči 35 od ukupno 42 vijećnika, započela je minutom šutnje za mladiće koji su život izgubili u teškoj prometnoj nesreći do koje je došlo tijekom proteklog vikenda.

U daljnjem nastavku sjednice dan je prijedlog da se prije Aktualnog sata uvrsti i davanje informacije o stanju u Đuri Đakoviću, kako bi brodsko-posavski župan Danijel Marušić izvijestio vijećnike o tome što je do sada poduzeto na rješavanju ovoga pitanja. UZ ovo predloženo je i da se Dnevni red dopuni točkom o Sveučilištu u Slavonskom Brodu..I dok je prijedlog o Đuri Đakoviću usvojen, prijedlog o uvršatavanju na Dnevni red pitanja Sveučilišta odbijen je.

Današnja sjednica nastavlja se izvješćem o stanju u Đuri Đakoviću te potom i Aktualnim satom.

Đuro je upao u velike ekonomske probleme a u konačnici ono što je jako loše je da radnicima nije isplaćena plaća. Krajem srpnja najavila se Uprava ĐĐ koja me izvijestila da se u proizvodnom ciklusu povukla banka iz procesa proizvodnje tražeći od nas u posredovanju pri organizaciji sastanka s nadležnim ministarstvima. Takav sastanak održan je s ministrom Horvatom. a uz predstavnike Uprave, nazočili su mu i predstavnici Sindikata. Uslijedilo je još nekoliko sastanaka da bi na kraju sve kulminiralo štrajkom. - podsjetio je župan Danijel Marušić kronologiju 'slučaja' Đaković ponovivši kako su sredstva za rujansku plaću osigurana o čemu smo na SBplusu već izvijestili.

U raspravi koja je uslijedila Stribor Valenta (SDP) kazao je kako problem Đure ne seže od srpnja ova godine, nego uništavanje njegovo kao i ostalih privrednih subjekata traje posljednjih 20-ak godina. - Sada kada smo pred izborima na spektakularan način primamo ljude kako bi ublažili požar. Ono što vi radite je smirivanje radnika kako bi se osigurala mirna kampanja. No, ovdje već je upitna i druga plaća, ona listopadska. Ovo je problem Vas i Vaše stranke jer svi znamo kako ste se još iz doba Zdrave iz Starih Perkovaca odnosili prema Đuri koji je skinut i sa liste strateških tvrtki. Da se to nije dogodilo pitanje je kakvo bi stanje danas u Đuri bilo - kazao je Valenta.

- To što ste ih primili i što ćete im isplatiti jednu plaću nije rješenje Uništili ste Đuru i od rješenja nema ništa - zaključio je Valenta.

U ime Kluba HDZ-a Mirko Tomac kazao je kako ovu tužnu i tešku situaciju ne žele iskoristiti za prizemne političke ciljeva.

- Klub HDZ-a bezrezervno podržava zahtijeve radnika oko isplate rujanske ali i eventualnih idućih plaća ako kojim slučajem do toga dođe. Neće se, kao što se to nije učinilo danas, ni sutra Đuri okrenuti leđa. Ma nije to Đuro, to smo mi, to je naša rodbina, naši prijatelji i znamo kako je teško kad se plaće nema - istaknuo je Tomac, dodavši kako su mišljenja da je ova Županijska uprava poduzela sve što je bilo moguće kako bi se ovaj problem riješio.

Dodao je kako očekuju ocjenu stanja u Đuri Đakoviću i u pojedinim društvima Grupacije. - Poslovna banka koja okrene leđa u ovakvim uvjetima zauzetosti kapaciteta nije to učinila bez razloga. Da je bilo sve u redu ne bi se okrenula. Treba utvrditi i vrijednosti po kojima su određeni poslovi ugovoreni, kako se troše avansi, kako Uprava Grupe ali i Društava se nose s ovim problema. Jesu li dorasle tom problema. Nije dovoljno da zamjenici zamjenika prijašnjih uprava preuzima brigu. Isto tako smatramo da u Đuri ima i dovoljno sposobnih i dovoljno obrazovanih da zajedno sa Upravom doprinese iznalaženju pravih kadrovskih rješenja koja će Đuru povući na bolje. - zaključio je Tomac.

Ante Orlović iz MOSTa podsjetio je i na slučaj Industrijskih rješenja - Riječ strateška je popularizam. Zar ovdje nitko nema hrabrosti reći da je ovdje politika vodila riječ i dovodila skupe ljude koji nisu ništa riješila. Politika je ovdje uz menadžment izvlačila vrijednost iz kompanije. Svi to dobro znaju. Nažalost kod nas je to tako. Sada treba tražiti strateškog partnera dok još tamo ima mesa. - poručio je te pitao 'Zašto je propalo preuzimanje od Crnog čelika?' 

Mario Pejić (NL DM) je kazao kako otpuštanje osam posto dionica privatnom vlasniku jasno govori o odnosu države prema Đuri. Niti jedna tvrtka ovdje nije bila sanirana kako su to bile sanirane tvrtke u drugim djelovima zemlje. Možete li utjecati da predsejdnik Uprave bude netko iz Broda, Brodsko-posavske županije, netko tko će imati osjećaj da je to nešto što je jako važno za ovu Županiju, a ne oni koji ovdje dođu u ponedjeljak ujutro a odu u petak poslijepodne? - pitao je Pejić župana i saborske zastupnike..

Stribor Valenta (SDP): Da je prva Uprava snosila odgovornost za ono što je učinila, da je bila možda odgovarala svojom imovinom za propuste niti jedna druga se ne bi usudila to raditi. No, ovo je društvo bez kaznene odgovornosti, mi malo priznamo, sklone ga i idemo dalje. Imali ste sve poluge zašto niste osudili korupcije u Đuri Đakoviću? Sa Đurom zatvaramo i priču o Sveučilištu. S njim će prestati potreba za Strojarskim fakultetom, ne baš u potpunosti, ali nije ni daleko, a kada izgubimo tu jednu sastavnicu izgubili smo i Sveučilište.

 Goran Knežević (SDP): Država je najveći pojedinačni vlasnik. Drugi pojedinačni vlasnik je Nenad Bakić. Zbog čega Premijer nema motiva zaštiti vlasništvo RH-a i dopustiti će da sve ode u vjetar?

Zlatko Bunjevac (HSS): Sve se ovo, moj je dojam, pretvorilo u međusobno optuživanje stranki, što ne može donijeti rezultata. Mi se moramo dogovoriti svi zajedno da se potakne rješenje. Projekt spašavanja ĐĐ je zapravo pravi projekt pomoći Slavoniji i prilika da se ovim ljudima ovdje pomogne. Donesimo zaključak.

Goran Knežević(SDP): Planovi države za ĐĐ se otkrivaju činjenicom je prepisom svojih dionica otplatila dug od 44 milijuna kuna prema pojedinačnom malom dioničaru. To je provedeno i država pokušava na svaki mogući način što bezbolnije izaći iz nečega što nema neku perspektivu. RH je dva puta jasno dala znak da diže ruke od Đure Đakovića. Nažalost država i ova Vlada su Đuri okrenuli leđa.

Na Skupštini se obratio i sabroski zastupnik Davor Vlaović koji je kazao da se svakako treba poduzeti sve da radnici dobiju plaće. - S tim se svi slažemo, no valja reći i to da je ovdje na današnjoj raspravi bilo puno kritike, a malo samokritike. Pa evo ja ću reći: I ja sam kriv. I žao mi je što je stanje u Đuri ovakvo. I trebali smo odlučnije stati uz naše tvrtke pa i uz Đuri Đakoviću. Bilo je prilike, nažalost propustili smo je. Nije dovoljna ostavka nego treba tražiti odgovornost Nadzornog odbora.

Stalno smo tražili krivca u nekom drugom, a i mi smo krivi jer smo puštali da to sve ide tako kako ide. No sada treba okrenuti stvar tako da sačuvamo što se sačuvati može. Radnici u Đuri Đakoviću su vrhunski radnici i žele raditi. Ali oni rade za plaće od 3,5 do 5 tisuća kuna. Ne može radnik biti motiviran dok uprava ima plaću 12 do 15 tisuća kuna plus menadžerske ugovore. Pa oni sada na ime rujanske plaće potražuju nešto više od 6 milijuna kuna. Pa zar je to problem državi izdvojiti. Treba naći strateške partnere, ali ne dovesti do stečaja i uništiti proizvodnju- Treba li lokalpatriota voditi Đuru Đakoviću? Pa naravno da treba. Netko odavde, stručan i kompetentan. Stanoimo svi aktivnije za naš Slavonski Brod, za Brodsko-posavsku županiju, za našu Slavoniju - pozvao je saborski zastupnik Vlaović.

08:00 sati:

SLAVONSKI BROD - Danas za devet sati zakazana je 17. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, a čiji tijek ćete moći, kao i do sada, pratiti na stranicama SBplus portala.

Kao što smo već pisali većina, od ukupno osam predloženih točaka Dnevnog reda, bit će vezano uz teme zdravstva. Od onih koje se odnose na broj ordinacija koje djelatnost obavljati u okviru domova zdravlja na području županije, preko inicijative o tome da brodska i novogradiška bolnica dobiju status bolnica hrvatskih veterana, do novih ulaganja u opremanje. Naime, Upravni za Zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije zaprimio je zahtjev Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod kojim se traži suglasnost za preuzimanje obveza za opremanje operacijske sale na Odjelu za ginekologiju i porodništvo. Riječ je o investiciji vrijednoj 2.250.000,00 kuna, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu za 2019. godinu. Navedenom investicijom će biti obnovljena dotrajala oprema postojeće sale za operacije na Odjelu ginekologije i opstetricije što će rezultirati poboljšanjem stupnja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite i smanjenjem troškova održavanja postojeće opreme. 

Predloženi dnevni reda za današnju Sjednicu, koja će uobičajeno započeti Aktualnim satom i vijećničkim pitanjima, možete pogledati u nastavku:

1. Aktualni sat

2. Prijedlog odluke o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru domova zdravlja na području Brodsko-posavske županije

3. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama Statuta Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije

4. Prijedlozi zaključka u povodu razmatranja inicijative za dobivanje statusa bolnice hrvatskih veterana:

a. Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod

b. Opće bolnice Nova Gradiška

5. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za preuzimanje obveza za opremanje operacijske sale na Odjelu za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod

6. Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe na području Brodsko-posavske županije za 2021. godinu

7. Program rada Savjeta mladih Brodsko-posavske županije za 2020. godinu - davanje suglasnosti

8. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova, te informatizaciju zdravstvene djelatnosti u 2019. godini na području Brodsko-posavske županije.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vrlihrvatskimuz

vrlihrvatskimuz

Komentirano: 4.11.2019. | 11:57

1

Žao mi je radnika Đure Đaković ali i svih nas koji su odrasli na odhranjeni i školovani na kruhu/plaći zarađenoju Đuri. Uništišmo sve. Stvarno smo slučajna država, j... nam pas mater.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

Potpisani ugovori vrijedni 85 mil kn

Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

3.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

Nove odluke Gradskog vijeća

Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

2.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

Objavljeni podatci o transparentnosti

Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

2.7.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

Dobra vijest za roditelje

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

2.7.2020. | 10:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

Ulaganja u zdravstvenu skrb u bolnici

U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

30.6.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

Izmjene u održavanju sjednice Gr. vijeća

U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

30.6.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

Da i to vidimo

Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

27.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

Objavljen javni poziv

Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

27.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad sportske objekte daje u najam

Raspisan natječaj

Grad sportske objekte daje u najam

25.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

Nastavak obnove povijesne jezgre

Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

25.6.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

Uprava bolnice se obratila djelatnicima

Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

24.6.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

Vrijeme je za prijave

Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

24.6.2020. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

Projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna

Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

21.6.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pooštravaju mjere zbog nenošenja zaštitnih maski?

Raste broj zaraženih koronavirusom

Pooštravaju mjere zbog nenošenja zaštitnih maski?

21.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan gradski projekt za koji EU izdvaja 85% sredstava

Obnova vrijedna 17,4 milijuna kuna

Još jedan gradski projekt za koji EU izdvaja 85% sredstava

21.6.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

Gospodarska zona Bjeliš-zapad

Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

20.6.2020. | 23:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto u nogometaše i gospodarstvenike ulaže u Kolodvor

Duspara u permanentnoj izbornoj kampanji

Umjesto u nogometaše i gospodarstvenike ulaže u Kolodvor

20.6.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za novu gradsku vijećnicu gotovo 4,5 milijuna kuna

Novi projekti i ulaganja

Za novu gradsku vijećnicu gotovo 4,5 milijuna kuna

18.6.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li 20.000 kn mjesečno previše za platformu "Lokalno2go"?

Vijećnik tražio pravdanje troškova

Je li 20.000 kn mjesečno previše za platformu "Lokalno2go"?

18.6.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :