Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 21.4.2020. u 8:00
Prikaza: 1398
|
Autor: A. Primorac

Neizvjesnost upisa i završnih radova

Usmena obrana završnih radova putem video-konferencija?

Slavonski Brod : Usmena obrana završnih radova putem video-konferencija?Ilustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: redmosquito.co.uk)

Situacija s epidemijom koronavirusa zabrinula je učenike i roditelje. Evo što kažu u županijskom upravnom odjelu vezano uz upise prve razrede osnovnih i srednjih škola te o završnim radovima u srednjim strukovnim školama.

SLAVONSKI BROD - I dok se mjere i odluke uvedene s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa u određenim područjima postupno ublažavaju, u odgojno-obrazovnom dijelu one su još uvijek u punoj snazi.

Za sada još nema naznaka kada bi eventualno učenici mogli ponovno sjesti u školske klupe, no sudeći prema informacijama s terena nastava na daljinu, čini se, funkcionira.

"Držimo da posebnih poteškoća u upisu učenika ne bi trebalo biti. Što se rokova tiče oni će zasigurno biti uvjetovani  rokovima zaključivanja ocjena učenicima završnih razreda osnovne škole."

"Prema informacijama koje smo dobili od ravnatelja osnovnih i srednjih škola na području Brodsko-posavske županije, možemo reći da smo zadovoljni dosadašnjom realizacijom nastave na daljinu. Dobro se snalaze i učenici i nastavnici, tim više jer su školske ustanove imale kratko vrijeme za organizaciju i prelazak na primjenu informacijskih tehnologija u učenju i poučavanju učenika, a i činjenici da ovaj način učenja  predstavlja odmak od tradicionalnog načina rada s učenicima.", za SBplus kazala je Anica Vukašinović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Brodsko-posavske županije.

Ono što svakako valja naglasiti je i podatak da tijekom odvijanja nastave na daljinu nisu zakinuti niti učenici koji su do sada koristili pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijske posrednike. Oni su, naime, učenicima s teškoćama u razvoju i dalje na raspolaganju.

Kada će krenuti upisi u srednje škole?

I dok se nastava odvije s manje ili više obostranog zadovoljstva najviše problema imaju učenici završnih razreda osnovnih škola i maturanti.

Kada i kako će proći upisi u srednje škole ono je što muči osmaše. "Upis učenika u 1. razred srednje škole provodi se putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa  u srednje škole (NISpuSŠ). Ministarstvo znanosti i obrazovanja je dopisom osnivačima od 4. veljače 2020.godine, između ostalog odredilo da se postupak planiranja upisnih mjesta za upise u 1. razred srednje škole u NISpuSŠ-u obavi najkasnije do 31.ožujka 2020.. Rok je to, dakle, do kojeg osnivači dostavljaju prijedlog strukture upisa učenika. Dopisom od 24. ožujka obaviješteni smo da se uslijed proglašene epidemije na području Hrvatske taj rok produžava  najkasnije do 30. travnja 2020. godine. Nakon toga bi slijedila potvrda predložene strukture upisa od strane ministarstva, a onda krajem svibnja i Odluka ministrice znanosti i obrazovanja o planu upisa za sljedeću pedagošku godinu.", pojasnila je Vukašinović, dodavši kako je Brodsko-posavska županija strukturu upisa učenika sa svim srednjim školama i gospodarstvenicima, sukladno potrebama tržišta rada, uskladila još početkom ožujka.

"Držimo da posebnih poteškoća u upisu učenika ne bi trebalo biti. Što se rokova tiče oni će zasigurno biti uvjetovani  rokovima zaključivanja ocjena učenicima završnih razreda osnovne škole.", poručila je Vukašinović.

Državna matura u lipnju

Iako se u više navrata spominjala i opcija mogućeg otkazivanja mature, do toga, kako sada stvari stoje, neće doći. Ministrica Blaženka Divjak obznanila je kako je najizglednije da će polaganje državne mature iz obveznih predmeta, biti od 8. do 29. lipnja. Naravno, ako epidemiološka situacija to bude dozvolila. Jedan od razloga zbog čega je važno održati obvezni dio državne mature su Gimnazijalci kojima ona ujedno predstavlja i završni ispit.

Završni radovi u strukovnim školama bit će prilagođeni situaciji

No što je sa završnim ispitima u strukovnim srednjim školama? - U Uputama za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je određene prijedloge polaganja završnih radova u strukovnim školama. Od prilagodbe zadataka za izradu i obranu završnog rada tako da se umjesto izrade konkretnog rada napravi simulacija i napiše elaborat, preko usmenog ispitivanja uz pomoć video-konferencija, za učenike koji moraju imati provjeru praktičnih vještina eventualno pojednostavljenje zadatka i sl., uz napomenu da će Agencija za strukovno obrazovanje u nadolazećem razdoblju raditi na osmišljavanju modela i zadataka, kao i načina obrane završnog rada. Ti će prijedlozi biti predstavljeni i ponuđeni nastavnicima i ravnateljima. - istaknula je Vukašinović.

I dok osmaši i maturanti zajedno s roditeljima razbijaju glavu s time što će i kako će sve na kraju biti okončano, oni koji tek trebaju krenuti u osnovnu školu tih briga nemaju. Dok se oni još uvijek igraju, njihovi roditelji su ti koji prate zbivanja kako bi bili upoznati sa svim detaljima vezanim uz upis njihovih prvašića u osnovne škole.

Još se ne zna niti datum početka upisa prvašića 

Podsjetimo Ministarstvo je sredinom ožujka izvijestilo kako se sve aktivnosti vezane uz upis djece u 1.razred osnovne škole obustavljaju od 16.ožujka 2020.godine. Ono što je za sada poznato je da osnovne škole i zdravstvene ustanove neće do 4. svibnja ove godine provoditi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole. Naravno i taj rok ovisit će o razvoju epidemiološke situacije vezane uz epidemiju koronavirusa.

"Stručna povjerenstva škola i županijski Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu će putem medija, oglasnih ploča škola i zdravstvenih ustanova, neposrednih poziva i na drugi primjeren način obavijestiti roditelje školskih obveznika o novim rokovima rasporeda pregleda.", naglasila je Vukašinović, dodajući kako će sami upisi biti provedeni tek nakon završetka postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta. Taj raspored utvrdit će Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu u suradnji temeljem dogovora s osnovnim školama, a roditelji će o svemu biti pravodobno informirani.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

31.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

Zbog ljubavi prema Titovu liku i djelu

Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

19.5.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

Nakon izletišta otvoreni i bazeni

Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

18.5.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovako se mladi bore za svoje mjesto u gradu

Izbor za članove Savjeta mladih

I ovako se mladi bore za svoje mjesto u gradu

18.5.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :