Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 30.6.2020. u 10:00
Prikaza: 550
|
Autor: A. P./SBplus

Izmjene u održavanju sjednice Gr. vijeća

U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

Slavonski Brod : U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobiGradski vijećnici ni 17. sjednicu Gradskog vijeća neće odraditi u vijećnici(Foto: SBplus/arhiva)

Još jedna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda bit će održana elektronskim putem, jer "uzimajući u obzir uobičajen broj osoba na sjednicama Gradskog vijeća, nije moguće osigurati propisana 4m2 po osobi, a Grad trenutno ne raspolaže drugim odgovarajućim prostorom koji zadovoljava tehničke i organizacijske uvjete u kojem bi bilo moguće na zadovoljavajući način održati sjednicu Gradskog vijeća uz pridržavanje protuepidemijskih preporuka."

SLAVONSKI BROD - Nakon što je u travnju ove godine održana prva elektronička sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, i to zbog epidemije koronavirusa, na isti način održane su i dvije izvanredne sjednice u svibnju. Za četvrtak, 2. srpnja, zakazana 17. sjednica Gradskog vijeća trebala je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, biti održana u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

No, pogoršanjem epidemiološke situacije donesena je odluka kako će i ova sjednica biti održana elektroničkim putem. U nastavku Vam u cijelosti prenosimo zaključak predsjednika Gradskog vijeća Slavonskog Broda, Stribora Valente. 

"Mijenja se način održavanja 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvane za četvrtak, 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, na način da će se ista održati istoga dana putem elektroničke pošte u vremenu od 9:00 do 13:00 sati.

II. Upute vijećnicima o načinu održavanja sjednice sastavnim su dijelom ovog Zaključka.

III. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a dostavit će se svim članovima Gradskog vijeća putem elektroničke pošte te javno objaviti na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda.

Obrazloženje

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda uputio je vijećnicima Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda dana 23.lipnja 2020. poziv na 17. sjednicu Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvanu za četvrtak, 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, koja se trebala održati u zgradi Gradske uprave u Časničkom paviljonu – Tvrđava Brod, Vukovarska 1, Slavonski Brod. Materijali za sjednicu Gradskog vijeća javno su objavljeni na službenim mrežnim stranicama Grada Slavonskog Broda istoga dana, a vijećnicima su dodatno dostavljeni i na USB prijenosnicima zajedno s pozivima.

Nakon upućivanja poziva na sjednicu, nastupilo je opće pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji praćeno naglim povećanjem broja oboljelih od COVID-19 te je s današnjim danom trenutno oboljelih ( aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 463, što je utvrđeno uvidom u javno dostupne podatke na službenoj web-stranici https://www.koronavirus.hr/. Preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događaja i okupljanja preporučeno je poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima zatvorenog prostora uz raspodjelu površine zatvorenog prostora od po 4 m2 po osobi. Izmjerom prostora gradske vijećnice Grada Slavonskoga Broda utvrđeno je da je ista dimenzija 5,80 m x 15,70 m, što daje ukupnu površinu od 91,06 m2. Uzimajući u obzir uobičajen broj osoba na sjednicama Gradskog vijeća, nije moguće osigurati pridržavanje mjere preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra između sudionika uz raspodjelu površine zatvorenog prostora od po 4 m2 po osobi. Nadalje, Grad trenutno ne raspolaže drugim odgovarajućim prostorom koji zadovoljava tehničke i organizacijske uvjete u kojem bi bilo moguće na zadovoljavajući način održati sjednicu Gradskog vijeća uz pridržavanje protuepidemijskih preporuka.

U uputi Ministarstva uprave Republike Hrvatske KLASA: 023-01/20-01/114 URBROJ:515-05-02-01/1-20-1 od 13.ožujka 2020. navodi se da se zbog trenutne i promjenjive epidemiološke situacije u zemlji, a posebno uzimajući u obzir odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, rad predstavničkih tijela mora prilagoditi trenutnoj situaciji s ciljem umanjivanja rizika širenja virusa. U uputi se, dalje navodi da se u ovom trenutku i danim okolnostima održavanje sjednice predstavničkog tijela putem tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu smatra prihvatljivim.

Odredbama 34. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi , članka 38. Statuta Grada Slavonskog Broda i članka 14. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda propisano je ovlaštenje predsjednika predstavničkog tijela da saziva i organizira sjednice Gradskog vijeća, što uključuje i ovlaštenje određivanja načina i mjesta održavanja sjednica.

U odgovoru Ministarstva uprave KLASA: 023-01/20-01/202 URBROJ:515-05-02-02/1-20-2 od 7. svibnja 2020.godine navodi se: „Stoga je o pitanju načina održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, odnosno održavanju sjednice u fizičkom obliku, putem videoveze, elektronički ili na neki drugi način, uz osiguravanje provođenja protuepidemijskih mjera, odnosno mjera Stožera civilne zaštite, ovlašten odlučiti predsjednik predstavničkog tijela koji saziva sjednice toga predstavničkog tijela i predsjedava sjednicama, a u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj ( regionalnoj) samoupravi, Statuta Grada Slavonskog Broda i Poslovnika Gradskog vijeća."

Odredbom članka 70. Ustava Republike Hrvatske propisano je da svatko ima pravo na zdrav život te da je svatko dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi. Odredbom članka 7. st.1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ( „Narodne novine" br.79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 47/20 ) propisano je da je svaka pravna i fizička osoba obvezna postupati sukladno mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti određenim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju njega. Odredbom članka 5.stavka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ( „Narodne novine" br. 100/18, 125/19) propisano je da nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih.

Stoga se radi zaštite zdravlja i sigurnosti vijećnika te ostalih sudionika, kao mjera sprječavanja rizika širenja epidemije COVID-19, mijenja način održavanja 17.sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskoga Broda, sazvane za 2.srpnja 2020.godine s početkom u 9:00 sati, na način da će se ista održati istoga dana putem elektroničke pošte u vremenu od 9:00 do 13:00 sati, umjesto fizičkog održavanja sjednice. Upute vijećnicima o načinu održavanja sjednice sastavnim su dijelom ovog Zaključka.

Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a dostavit će se svim članovima Gradskog vijeća putem elektroničke pošte te javno objaviti na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda. Slijedom iznesenoga, odlučeno je kao u izreci.", piše u Zaključku koji je potpisao predsjednik Gradskog vijeća Slavonskog Broda, Stribor Valenta.

Ova, 17. po redu sjednica Gradskog vijeća ima predloženi Dnevni red od 17 točaka, a na kojem će se, uz ostalo, naći i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu te   Prijedlog Odluke o raspodjeli financijskih rezultata Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

Potpisani ugovori vrijedni 85 mil kn

Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

3.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

Nove odluke Gradskog vijeća

Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

2.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

Objavljeni podatci o transparentnosti

Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

2.7.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

Dobra vijest za roditelje

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

2.7.2020. | 10:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

Ulaganja u zdravstvenu skrb u bolnici

U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

30.6.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

Da i to vidimo

Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

27.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

Objavljen javni poziv

Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

27.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad sportske objekte daje u najam

Raspisan natječaj

Grad sportske objekte daje u najam

25.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

Nastavak obnove povijesne jezgre

Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

25.6.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

Uprava bolnice se obratila djelatnicima

Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

24.6.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

Vrijeme je za prijave

Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

24.6.2020. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

Projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna

Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

21.6.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pooštravaju mjere zbog nenošenja zaštitnih maski?

Raste broj zaraženih koronavirusom

Pooštravaju mjere zbog nenošenja zaštitnih maski?

21.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan gradski projekt za koji EU izdvaja 85% sredstava

Obnova vrijedna 17,4 milijuna kuna

Još jedan gradski projekt za koji EU izdvaja 85% sredstava

21.6.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

Gospodarska zona Bjeliš-zapad

Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

20.6.2020. | 23:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto u nogometaše i gospodarstvenike ulaže u Kolodvor

Duspara u permanentnoj izbornoj kampanji

Umjesto u nogometaše i gospodarstvenike ulaže u Kolodvor

20.6.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za novu gradsku vijećnicu gotovo 4,5 milijuna kuna

Novi projekti i ulaganja

Za novu gradsku vijećnicu gotovo 4,5 milijuna kuna

18.6.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li 20.000 kn mjesečno previše za platformu "Lokalno2go"?

Vijećnik tražio pravdanje troškova

Je li 20.000 kn mjesečno previše za platformu "Lokalno2go"?

18.6.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korzo će odjekivati glazbom

Ne propustite

Korzo će odjekivati glazbom

18.6.2020. | 9:06
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :