Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 22.10.2019. u 10:50
Prikaza: 653
|
Autor: I.C./SBplus

Županijska uprava za ceste

'U iduću godinu prenijet ćemo milijun kuna'

bpz
Foto: bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz
 • bpz

- Završetkom radova i na tim cestama sve županijske ceste u Brodsko-posavskoj županiji bit će asfaltirane, a već sada smo po tom pitanju pri vrhu županija u Republici Hrvatskoj. -

SLAVONSKI BROD - S ciljem osiguranja neometanog i sigurnog prometa, Brodsko-posavska županija putem Županijske uprave za ceste (ŽUC) gradi i održava županijske i lokalne ceste. Brojne ceste u gradovima, selima i naseljima ili izvan njih na području Županije se, sukladno planu za 2019. godinu, grade ili su u visokom stupnju gotovosti, a neka od gradilišta posjetio je jučer, 21. listopada, župan Danijel Marušić u pratnji svog zamjenika Stjepana Bošnjakovića i ravnatelja ŽUC-a, Antuna Dukića.

Bodegraj

Obilazak 'terena' započeo je u Bodegraju, u Općini Okučani, gdje je nedavno završena obnova kolnika vrijedna 1.659.616 kuna koja je, nakon prošlogodišnjih poplava, itekako bila potrebna. Pri obilasku te 2,58 kilometra duge dionice, županijskom izaslanstvu pridružio se i općinski načelnik Aca Vidaković kazavši pritom kako su tim projektom završene sve županijske ceste na području općine Okučani. O razlozima današnjeg obilaska kao i projektima Brodsko-posavske županije u području poboljšanja cestovne infrastrukture govorio je župan Danijel Marušić.

- Sve su to projekti vrijedni više milijuna kuna i smatram kako se s ovakvim iskorakom poboljšava sigurnost u prometu, a Županijska uprava za ceste dobro obavlja svoj posao. - kazao je župan Marušić te se osvrnuo na još neke radove koje sufinancira Brodsko-posavska županija, a koji se posljednje vrijeme inteziviraju u općini poput uređenja okoliša oko zgrade Ambulante, Doma kulture, Društvenog doma u Cagama, Ulice Josipa Kozarca te Viktorijinog prilaza.

- Uvijek podupiremo takve projekte, a ovom se prigodom moram zahvaliti i načelniku Vidakoviću, jer on i njegovi suradnici kreiraju te projekte i najvećim dijelom financiraju. Županija je potpora općinskim projektima, a Općina Okučani je, ako promatramo zadnji niz godina, doista napravila jedan veliki iskorak što je i vidljivo ovdje na terenu. Kvaliteta života puno je bolja. Naravno, svima treba radnih mjesta, ali smatram kako je napravljen veliki iskorak i da je ovo primjer kako jedna općina treba funkcionirati. - poručio je župan Marušić te dodao kako pri odabiru prioriteta u cestogradnji i održavanju cesta struka ima glavnu riječ, a takav se Plan daje na usvajanje Županijskoj skupštini. Na sam Plan za 2019. godinu osvrnuo se i ravnatelj ŽUC-a, Antun Dukić.

- U tijeku su još radovi na obnovi kolnika Bebrina - Slavonski Kobaš i dionica Mala Kopanica - Novi Grad. Ovi ostali će svi biti završeni osim autobusnog stajališta u Velikoj Kopanici za koju je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. Ukupno je bilo planirano 15 milijuna kuna za izvanredna održavanja, međutim javna nadmetanja su pokazala da će to biti oko 14 milijuna, što znači da ćemo milijun kuna prenijeti u iduću godinu. ŽUC-u će ostati još samo dvije županijske ceste, 900 metara u Brđanima i dionica Zdenci - Brčino vrijedna oko 7 milijuna kuna. Završetkom radova i na tim cestama sve županijske ceste u Brodsko-posavskoj županiji bit će asfaltirane, a već sada smo po tom pitanju pri vrhu županija u Republici Hrvatskoj. - kazao je Dukić.

Kružni tok u Novoj Gradiški

U Novoj Gradiški, gdje im se pridružio i gradonačelnik Vinko Grgić, župan Marušić i njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković obišli su radove na izgradnji kružnog toka na Trgu Kralja Tomislava. Zašto je kružni tok važan za Novu Gradišku, pojasnio je gradonačelnik Grgić.

- U gradu Novoj Gradiški imamo šest jako problematičnih točaka koje smo detektirali prije nekoliko godina. Ovo je četvrta točka koju realiziramo, još će nam ostati dvije slijedeće godine i nadam se da ćemo ih zajedno s Brodsko-posavskom županijom uspjeti realizirati. - kazao je gradonačelnik Grgić zahvalivši se pritom Županiji na sudjelovanju u projektu.

- Dosta se ulagalo u cestogradnju na području Nove Gradiške, ako se sjetimo i kružnog toka kod "Kauflanda", prebacivanje semafora na križanju nedaleko od benzinske pumpe, pa evo i ovdje gdje se gradi novi kružni tok. Kako je rekao i ravnatelj ŽUC-a, za slijedeću godinu ostaje nam još rekonstrukcija Potočne ulice. Vidimo kako je bilo dosta ulaganja u ceste koje su u ingerenciji ŽUC-a, a izgradnja ovog kružnog toka doprinijeti će kako sigurnosti u prometu tako i ljepšem izgledu grada. - kazao je župan Marušić te dodao kako Brodsko-posavska županija ravnomjerno ulaže u sve gradove i općine na svom području raspoređujući sredstva prema prioritetima potreba.

Bebrina – Slavonski Kobaš

Dionica ceste Bebrina – Slavonski Kobaš, gdje su u tijeku radovi obnove kolnika u dužini 7,4 kilometra vrijedni 6.122.421 kn, bilo je slijedeće odredište koje su predstavnici Županije obišli u pratnji načelnika Općine Bebrina, Ivana Brzića, koji nije krio zadovoljstvo skorim završetkom radova.

- Ovaj projekt je od interesa kako za Županiju tako i za Općinu Bebrina te susjednu Općinu Oriovac jer ova cesta uvelike skraćuje put do Slavonskog Broda. Dosta prometnom cestom, osim poljoprivrednih strojeva, prolaze i putnici, posebice iz Slavonskog Kobaša.- istaknuo je načelnik Brzić prilikom čega se zahvalio županu i predsjedniku Županijske skupštine što su potaknuli rješenje problema spomenute ceste i njegovu realizaciju.

- Osigurana su sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za asfaltiranje ove ceste koja je u tucaničkom obliku izgrađena još 2002. godine. Osim smanjenja prometnog opterećenja, ova cesta skratit će put za 15-ak kilometara. - kazao je Antun Dukić, ravnatelj ŽUC-a.

- Dugo se čekalo na realizaciju ovog projekta, jednog od najskupljih cestovnih projekata u Brodsko-posavskoj županiji u iznosu od 6,1 milijun kuna. Ta će dionica imati mnogostruke koristi za stanovnike Bebrine, Kobaša ne samo u smislu skraćenja putovanja već i lakšeg pristupa poljoprivrednim površinama. - kazao je župan Marušić u Bebrini.

Mala Kopanica – Novi Grad

Na kraju obilaska, predstavnici Županije susreli su se s načelnikom Velike Kopanice, Ivanom Metešom te zajedno s njim obišli radove na izgradnji dionice ceste Mala Kopanica – Novi Grad u dužini od 1,1 kilometra i vrijedne 1.200.000 kuna. O značaju nove ceste za Općinu Velika Kopanica nešto više rekao je načelnik Ivan Meteš.

- Na području katastarske općine Mala Kopanica je velik broj poljoprivrednih površina i velik broj naših stanovnika obrađuje njive, pa vjerujem da će izgradnja ove ceste pomoći najviše njima da sigurnije i lakše dođu do svojih njiva, a isto tako će i ostalom stanovništvu u Velikoj Kopanici, Maloj Kopanici, Jarugama i drugdje, skratiti i ubrzati putovanje prema granici s Bosnom i Hercegovinom. U našem vlasništvu ima još prometnica koje treba dovršiti, a vjerujem kako ćemo do kraja iduće godine uspjeti zadovoljiti potrebe onog dijela stanovništva koje živi u neasfaltiranim područjima. - kazao je Meteš zahvalivši se Brodsko-posavskoj županiji i Županijskoj upravi za ceste što su prepoznali važnost te prometnice na području općine Velika Kopanica.

- Sve te višemilijunske investicije doprinose poboljšanju kvalitete življenja u tim područjima. Na neke ceste poput one na dionici Bebrina - Kobaš čekalo se godinama, no i osobno sam se uvjerio kako su svi spomenuti projekti, koje je donijelo Upravno vijeće ŽUC-a, a potvrdila Županijska skupština, kako će ove ceste biti od iznimnog značaja i za razvoj gospodarstva i poljoprivrede. - ovim riječima zaključio je obilazak gradilišta župan Danijel Marušić u Velikoj Kopanici.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju nove radnike

  Gradska uprava raspisala nove oglase

  Primaju nove radnike

  27.2.2020. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

  Raspisan javni poziv

  Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

  24.2.2020. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno je sadržaj bio važniji od forme

  Gradsko vijeće bez primitivizma

  Konačno je sadržaj bio važniji od forme

  21.2.2020. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

  Brodska gradska uprava ima stav:

  Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

  21.2.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

  Neizvjesnost na javnom otvaranju ponuda

  Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

  20.2.2020. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

  Neumorni mladi Brođani

  Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

  19.2.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

  Koji je trenutni status projekta Brod2?

  Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

  17.2.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri desetljeća brodska zajednica postoji bez pisanog traga

  Grad podržao izdavanje monografije

  Tri desetljeća brodska zajednica postoji bez pisanog traga

  17.2.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove promjene u sastavu Gradskog vijeća

  Vraća se 'stari' vijećnik

  Nove promjene u sastavu Gradskog vijeća

  15.2.2020. | 8:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljaju s programom usavršavanja menadžera

  14. godinu za redom

  Nastavljaju s programom usavršavanja menadžera

  14.2.2020. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju tri radnika

  Rok za prijavu je osam dana

  Primaju tri radnika

  13.2.2020. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Petogodišnja koncesija nosi i veliku odgovornost

  O svemu će odlučiti Gradsko vijeće

  Petogodišnja koncesija nosi i veliku odgovornost

  12.2.2020. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt Brod2 još jedan korak bliže realizaciji

  Projekt vrijedan gotovo 500 mil kn

  Projekt Brod2 još jedan korak bliže realizaciji

  11.2.2020. | 8:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih 38-ero predloženo je za stipendije od 800 kuna

  'Stipendisti medicinari' primaju 1500 kn

  Njih 38-ero predloženo je za stipendije od 800 kuna

  5.2.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte lokacije osam gradskih parcela za gradnju kuća

  Slobodna zemljišta popunjavaju mladi

  Pogledajte lokacije osam gradskih parcela za gradnju kuća

  5.2.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svi su pozvani na otvaranje pristiglih ponuda za stanove'

  Iz Gradske uprave poručili:

  'Svi su pozvani na otvaranje pristiglih ponuda za stanove'

  5.2.2020. | 9:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li prometni model moći utjecati na ovakve situacije?

  Plan održive urbane mobilnosti

  Hoće li prometni model moći utjecati na ovakve situacije?

  30.1.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za stanove namijenjene mladim obiteljima

  U ponudi dvanaest novih stanova

  Raspisan natječaj za stanove namijenjene mladim obiteljima

  30.1.2020. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni u 2020. godini ne mogu pristupiti unutrašnjosti zgrada

  Više, uistinu, nema opravdanja

  Ni u 2020. godini ne mogu pristupiti unutrašnjosti zgrada

  27.1.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :