Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 10.9.2021. u 7:00
Prikaza: 3929
|
Autor: D.Z./SBplus

Najveće parkiralište je neiskorišteno

Treba li graditi kružni tok iza Doma zdravlja u Slav. Brodu?

D.Z./SBplus
Foto: D.Z./SBplusSkica potencijalnog kružnog toka na raskrižju Borovske i Lucićeve ulice te nove ceste prema parkingu
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus

Obzirom da je Borovska ulica dvosmjerna i relativno uska, pa ne ostavlja prostora za izgradnju novih parking mjesta, postavljamo pitanje kako bolje iskoristiti veliko parkiralište između Doma zdravlja i sjevernog ulaza u Tvrđavu Brod.

SLAVONSKI BROD – Prometna infrastruktura u Slavonskom Brodu je zadnjih desetak godina značajno unaprijeđena. Hrvatske ceste su uložile preko 120 milijuna kuna u izgradnju podvožnjaka u Osječkoj ulici, u aveniju u Svačićevoj, u kružne tokove (Naselje A. Hebranga-Zrinska, Svačićeva-Gupčeva, Svačićeva-H. Lucića, Vukovarska-Svačićeva, Sjeverna vezna cesta-Osječka, …), u rekonstrukciju Ulice Bože Milanovića, u rekonstrukciju Sjeverne vezne ceste itd.

Slavonski Brod je, u prethodnom periodu, znatno poboljšao svoju prometnu infrastrukturu, što je doprinijelo većoj sigurnosti, kao i boljoj protočnosti, u prometu.

Hrvatske željeznice rekonstruirale su željeznički kolodvor u Slavonskom Brodu za 18 milijuna kuna, a Vlada RH je sanirala ulice u centru grada koje su bile oštećene nakon visokog vodostaja rijeke Save u svibnju 2014. godine.

Grad Slavonski Brod svake godine ulaže sredstva iz svoga proračuna u izgradnju novih pješačkih i biciklističkih staza te u asfaltiranje gradskih ulica, a od nedavno i u povećanje parkirališnih kapaciteta. Grad trenutno privodi kraju ulaganje (od 21 milijun kuna) iz EU fondova u izgradnju 16,5 km nove biciklističke infrastrukture kao i izgradnju 27 milijuna kn vrijednog novoga autobusnog kolodvora.

Sve navedeno govori u prilog činjenici kako je Slavonski Brod, u prethodnom periodu, znatno poboljšao svoju prometnu infrastrukturu, što je doprinijelo većoj sigurnosti, kao i boljoj protočnosti, u prometu.

Grad skrbi o više od 400 gradskih ulica među kojima je mnogo onih koje zahtijevaju uređenje ili rekonstrukciju, ali i potencijalnu preregulaciju prometa te nova prometna rješenja. To se posebice odnosi na centar Slavonskoga Broda u kojemu veći broj ulica (Gupčeva, Strossmayerova, Skaličina, Zajčeva, Mesićeva, Starčevićeva itd.) treba „novo ruho".

Veliko parkralište iza Doma zdravlja na Plavom polju je mrtav kapital

Nedavno su završeni radovi na izgradnji biciklističkih staza u Borovskoj i Ulici Hanibala Lucića što je te dvije ulice uvelo u gradsku mrežu (od 60 kilometara) biciklističke infrastrukture. Stotinjak metara jugoistočno od raskrižja Borovske i Lucićeve ulice nalazi se najveće parkiralište u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Naime, riječ je o parkiralištu koje se nalazi između Doma zdravlja i sjevernog ulaza u Tvrđavu Brod te je vrlo malo prometno iskorišteno.

SBplus je ranije pisao o prometnim gužvama koje se stvaraju ispred gradskog vrtića „Pčelica" i Osnovne škole „Hugo Badalić", unatoč činjenici kako se u blizini (na 50-100 m) nalazi ogroman parking koji može primiti više od 300 osobnih vozila. Posljedice tih gužvi najviše trpe stanari slavonskobrodskog Naselja Plavo polje jer roditelji koji dovoze ili odvoze djecu svojim automobilima često se nepropisno  zaustavljaju u neposrednoj blizini škole i vrtića, pa tim zaustavljanjem na "pet minuta" blokiraju prolaz stanarima okolnih ulica.

Roditelji koji dovoze ili odvoze djecu svojim automobilima često se nepropisno zaustavljaju u neposrednoj blizini škole i vrtića, pa tim zaustavljanjem na "pet minuta" blokiraju prolaz stanarima okolnih ulica.

Obzirom da je Borovska dvosmjerna i relativno uska ulica, pa ne ostavlja prostora za izgradnju novih parking mjesta, postavljamo pitanje kako bolje iskoristiti veliko parkiralište između Doma zdravlja i sjevernog ulaza u Tvrđavu Brod. Ali propitujemo i mogućnost izgradnje novih parkirnih mjesta sa istočne i zapadne strane ceste koja vodi prema navedenom parkingu iz Borovske ulice.

Kružni tok bi poboljšao prometnu infrastrukturu na Plavom polju?!

Kao prilog raspravi o načinu poboljšanja prometne infrastrukture u gradskom Naselju Plavo polje, što potencijalno uključuje i bolju iskoristivost tamošnjih parkirnih mjesta, predlažemo Gradu Slavonskom Brodu da uzme u obzir i mogućnost izgradnje kružnoga tok na raskrižju Borovske ulice i Ulice Hanibala Lucića kao i izgradnju ceste od toga kružnog toka do velikog parkirališta iza Doma zdravlja. Na naslovnoj fotografiji vidljiva je i naša skica tog potencijalnog rješenja koje uključuje i novu regulaciju prometa. Nova regulacija bi bila postavljena na način da više ne bi bilo moguće iz pravca velikog parkirališta na Borovsku skrenuti ulijevo, već bi bio obvezan smjer na desno. Također ne bi bilo moguće iz Borovske (između  vrtića i škole) ući na parking.

Nije nevažno reći da naš prijedlog bolje iskoristivosti najvećeg gradskog parkirališta podrazumijeva da i nakon rekonstrukcije ono ostane besplatno kako bi i to bio jedan od motiva za učestalije korištenje.

Veća iskoristivost parkinga iza Doma zdravlja možda bi se mogla postići i izgradnjom pješačkih staza s ciljem bolje povezanosti velikoga parkrališta sa Borovskom i Vukovarskom ulicom. Jedna bi pješačka staza mogla biti izgrađena između vrtića i Doma zdravlja (poveznica parking-Borovska), a druga staza bi mogla ići od velikog parkirališta do SRC „Klasije" (južnom stranom OŠ „Hugo Badalić"). Dvije pješačke staze bi mogle zamijeniti utabane staze na zelenim površinama sa sjeverne strane Tvrđave Brod. Jedna pješačka staza bi išla od velikog parkirališta prema graničnom prijelazu, a druga od velikog parkirališta prema Borovskoj (sa južne strane vrtića).

Nije nam poznato bi li ovi prijedlozi došli u „sukob" sa gradskim projektom pod nazivom „Botanički vrt u Tvrđavi Brod", ali znamo da bez suglasnosti konzervatora ništa od navedenoga nije moguće realizirati. A vjerojatno bez odobrenja konzervatora nije moguće niti krenuti u projekt rekonstrukcije navedenog velikog parkirališta između Tvrđave i Doma zdravlja.

Nije nevažno reći da naš prijedlog za bolju iskoristivost najvećeg gradskog parkirališta podrazumijeva da i nakon rekonstrukcije parkiralište ostane besplatno kako bi i to bio jedan od motiva za učestalije korištenje.

Sve fotografije i videozapisi su napravljeni u subotu 22. kolovoza 2021. kada je dio građana ostavio svoja vozila na parkiralištu iza Doma zdravlja na Plavom polju i pješice, preko graničnog prijelaza, otišao u Bosanski Brod.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.9.2021. | 15:24

1

Kružni tok samo distribuira zagušenje ravnopravnije u odnosu na sustave ulica s pravom prvenstva - sporedne ulice. Napravili smo to da je propusnost podjednaka za te ulice, tako da su sporedne ulice praznije, a glavne ulice zagušenije. Prije si mogao planirati rutu kako bi išao kroz glavne ulice, a sad to više nema smisla. Prometnice imaju svoj kapacitet i on se neće povećati samo uvođenjem semafora ili kružnog toka ili podvožnjaka / nadvožnjaka. S ovim sustavima samo reguliraš tko će više, a tko manje čekati. Prije si se trebao oteliti da sa Hebranga uđeš u Osječku. Sada je to puno lakše, ali je zato više čekanja na Osječkoj. Brodske su prometnice potkapacitirane za špice i praznike i to nikakvi kružni tokovi neće promijeniti. Ono što će se promijeniti je samo debljina nečije lisnice.
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.9.2021. | 14:37

2

Svako jutro kolone od Glogovice do Geršića u Osječkoj. Čekanje kao nekada na rampi.
Maskica

Maskica

Komentirano: 10.9.2021. | 11:37

3

Nama na Jelasu bas manjka zagadjenja od strane automobila. Nije nam dovoljno od granicnog prijelaza, koloseuma i uskoro otvorene rafinerije. Sad jos jednu cestu preko livade pa da slucajno ne budemo drugi u EU po zagadjenju vec prvi. Izmjestite granicni prijelaz i odvedite promet iz grada!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali da je moguće sto kilometara prijeći za 22 kn?

U vrijeme divljanja cijena goriva

Jeste li znali da je moguće sto kilometara prijeći za 22 kn?

26.10.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodijeljena priznanja najboljima

Humanost na djelu

Dodijeljena priznanja najboljima

25.10.2021. | 9:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prodaje šest nekretnina

Raspisan natječaj

Grad Slavonski Brod prodaje šest nekretnina

24.10.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliki su im prihodi, a kolike plaće

Izvješće o radu brodske knjižnice

Donosimo koliki su im prihodi, a kolike plaće

23.10.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrana predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Konstituirajuća sjednica

Izabrana predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

22.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za predstavljanje udruga i zaklada

Hrvatska zajednica županija

Raspisan natječaj za predstavljanje udruga i zaklada

22.10.2021. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Značajne odluke za nove mogućnosti u brodskom odmaralištu

Pregovori Korčule i Slavonskog Broda

Značajne odluke za nove mogućnosti u brodskom odmaralištu

21.10.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moraju li biti neuredni i bagerom zakopavati pokojnike?

Gradonačelnik obećao riješiti problem

Moraju li biti neuredni i bagerom zakopavati pokojnike?

20.10.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine jubilarni 25. Katarinski sajam

U tijeku su prijave izlagača

Ove godine jubilarni 25. Katarinski sajam

20.10.2021. | 13:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još traju prijave za stipendiranje studenata

Natječaj u tijeku

Još traju prijave za stipendiranje studenata

19.10.2021. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je vremena i sredstava potrebno za rekonstrukciju?

Stanje u brodskom vodoopskrbnom sustavu

Koliko je vremena i sredstava potrebno za rekonstrukciju?

19.10.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kamo će štićenici zatvore li se obiteljski domovi?

Razmišlja li tko

Kamo će štićenici zatvore li se obiteljski domovi?

16.10.2021. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija subvencionira prijevoz studenata

Javni poziv je u tijeku

Županija subvencionira prijevoz studenata

16.10.2021. | 13:34
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor o izgradnji osnovne katoličke škole

Kao što je SBplus i najavio

Potpisan ugovor o izgradnji osnovne katoličke škole

14.10.2021. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji

'Povukli' gotovo 50 milijuna kuna

Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji

14.10.2021. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno je. Grad će dobiti prvu katoličku osnovnu školu.

Grad Nadbiskupiji daje pravo građenja

Službeno je. Grad će dobiti prvu katoličku osnovnu školu.

13.10.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko ste puta provjerili isplate iz gradske blagajne?

Više glava misli bolje no jedna

Koliko ste puta provjerili isplate iz gradske blagajne?

12.10.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad odabrao izvođača za investiciju vrijednu 29 mil. kuna

Stara tribina odlazi u povijest

Grad odabrao izvođača za investiciju vrijednu 29 mil. kuna

11.10.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od najlošije urađenih poslova u Slavonskom Brodu

Biciklističke trake u Kumičićevoj ulici

Jedan od najlošije urađenih poslova u Slavonskom Brodu

11.10.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :