Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 18.3.2019. u 15:05
Prikaza: 1550
|
Autor: A. Primorac

Gradonačelnik Duspara pisao Plenkoviću:

Sveučilište je jamac zadržavanja mladih

Slavonski Brod : Sveučilište je jamac zadržavanja mladihIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog početka djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD - Otvoreno pismo gradonačelnika Slavonskog Broda, dr. Mirka Duspare, upućeno čelnim ljudima hrvatske države na temu sporosti realizacije projekta Sveučilišta prenosimo u cijelosti: 

Sveučilište u Slavonskom Brodu otvaralo bi perspektivu mladim ljudima i zadržalo ih na području koje je posljednjih godina snažno izloženo iseljavanju i devastaciji demografske slike, što dugoročno prijeti nesagledivim posljedicama.

"Poštovani
izražavamo našu duboku zabrinutost sporošću oko konačnog početka djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu i strahujemo da unatoč do sada uloženim naporima taj projekt od iznimne važnosti za Grad Slavonski Brod, njegove stanovnike, ali i šire područje, ozbiljno kasni i da su potrebni dodatni napori kako bi napokon saživio.

Kao što je poznato, Hrvatski sabor je još u rujnu 2015. donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je stupio na snagu u listopadu iste godine.

Tim je zakonom Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebao donijeti odluku o spajanju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu (koje je u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) i dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (također u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), u novoosnovanom Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Također, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebalo je donijeti odluku o spajanju Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Uz to Veleučilište u Slavonskom Brodu trebalo se spojiti sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu.

Međutim, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske u studenom 2015. odmah nakon donošenja spomenutog Zakona, podnio Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Također, u prosincu iste godine, Povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti provođenja statusnih promjena, podnosi Senatu sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prijedlog o odgodi provedbe promjena koje je temeljem Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu trebalo uraditi u roku od 90 dana.

Krajem siječnja prošle godine Ustavni sud nije prihvatio pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu i donio rješenje da taj zakon ne narušava autonomiju Sveučilišta, te da je na snazi. No, nepovratno su izgubljene dvije i pol godine, a sadašnji zastoj u provedbi Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu prijeti daljnjem odlaganju, unatoč činjenici da su u međuvremenu, Državnim proračunom Republike Hrvatske za 2019. godinu (kao i projekcijama proračuna za 2020. i 2021.) - zahvaljujući amandmanima na proračun kojeg su uložili saborski zastupnici P. Ćosić, Lj. Maksimčuk i M. Šimić - osigurana inicijalna sredstva za rad Sveučilišta u Slavonskom Brodu.
Vlada Republike Hrvatske krajem studenoga 2018. donijela je zaključak o prihvaćanju spomenutih amandmana na Državni proračun, pa ih je Hrvatski sabor i izglasao.

Međutim, od tada smo svjedoci novog zastoja koji ozbiljno dovodi u pitanje dinamiku ostvarenja tog projekta i do sada uložene napore. Smatramo da je nepotrebno naglašavati od kolike je važnosti za Grad Slavonski Brod Sveučilište u Slavonskom Brodu. To je detaljno objašnjeno u stručnom Elaboratu o opravdanosti osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji je u veljači 2015. izradila ugledna tvrtka Deloitte.

Podsjetit ćemo samo na najvažnije zaključke:

Sveučilište u Slavonskom Brodu ima iznimno povoljan geostrateški položaj, koji bi, osim studentima iz Brodsko-posavske i susjednih županija, imao i potencijal privlačenje studenata iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Elaborat jamči financijsku održivost Sveučilišta u Slavonskom Brodu jer nema značajnijih inicijalnih troškova za Državni proračun, a u radu Sveučilišta moguće je očekivati i uštede u odnosu na sadašnje troškove, s obzirom na sinergijske učinke integracije postojećih i budućih sastavnica, kao i zbog bolje organizacije u sklopu u sklopu jedinstvene institucije - Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Zbog nedostatka ponude studijskih programa značajan broj učenika iz naše i susjednih županija danas nastavlja visokoškolsko obrazovanje izvan svoje županije i vrlo često ostaju živjeti i raditi u sredinama u kojima su završili studij. Početkom rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu, taj negativni trend bi se preokrenuo, što bi, uvjereni smo, imalo snažnog utjecaja na poboljšanje gospodarskih prilika.

Također, Sveučilište u Slavonskom Brodu otvaralo bi perspektivu mladim ljudima i zadržalo ih na području koje je posljednjih godina snažno izloženo iseljavanju i devastaciji demografske slike, što dugoročno prijeti nesagledivim posljedicama.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

u ime svih građana Slavonskog Broda, a osobito mladih, molim vas da svojim autoritetom i političkim utjecajem pomognete ubrzanju početka rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu i poštivanju Zakona koji je donio Hrvatski sabor kako bi Sveučilište u Slavonskom Brodu napokon počelo djelovati na dobrobit svoje sredine, ali i napretka Republike Hrvatske u cjelini.", piše u otvorenom pismu gradonačelnika Duspare.

Ostaje vidjeti koliko brzo će uslijediti odgovor i reakcija na navedene zamolbe.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 25.9.2019. | 21:59

1

Samo neznam po koji put Duspara pise ta pisma?....samo se znaju dopisivati....koji ce nam hurac sveuciliste...ko ce ga pohadjati kad je u Zagrebu tisuce neupisanih.
babycream

babycream

Komentirano: 25.9.2019. | 21:49

2

Ma kakvo sveučilište, bezveze baljezgaju. Neka budu sretni što imaju strojarstvo i veleučilište.... puna šaka brade. Ako i završe te fakultete odlaze odavde u što kraćem roku. Vide djeca da se zapošljavaju ribari na mjesta predsjednika povjerenstava. Culeja i takvih njemu sličnima kao u priči...
Rubika

Rubika

Komentirano: 25.9.2019. | 20:50

3

Eto prilike onima plitka mozga i duboka džepa(razinom tatinim sinovima)da postanu "intelektualci" Što se tiče prometnog fakulteta sačuvaj nas bože toga kadra.
Hamdijs

Hamdijs

Komentirano: 25.9.2019. | 19:13

4

Kad je na prometnom prazno onda je stvarno kritično,tamo je bilo najjeftinije kupiti diplomu a sad prazno
Abrv

Abrv

Komentirano: 25.9.2019. | 17:49

5

Na prometnom fakultetu i nakon trećih upisa praznih mjesta,možda se više ne kupuju ispiti ili je podignuta cijena.
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 25.9.2019. | 17:09

6

https://www.google.com/amp/s/dnevnik.hr/amp/vijesti/hrvatska/na-hrvatskim-fakultetima-vise-od-16-000-praznih-mjesta---575890.html
12345

12345

Komentirano: 25.9.2019. | 16:56

7

"Zbog nedostatka ponude studijskih programa značajan broj učenika iz naše i susjednih županija danas nastavlja visokoškolsko obrazovanje izvan svoje županije i vrlo često ostaju živjeti i raditi u sredinama u kojima su završili studij." Tko je ovdje lud??? Pa ne vrate se jer nema posla zahvaljujući gradu i županiji... čak i oni koji ovdje završe odu dalje... 11000 mjesta slobodnih na fakultetima.. znači niti djece nema. A neki bilmez bi sveučilište. A kakav kadar ispada s nekih fakulteta je sramota, kompetentniji su oni s kupljenom diplomom... razbucat te samovoljne fakultete i napravit reda, onda razmišljat o sveučilištima, naravno ovisno o broju djece i potrebnim kvotama upisa...
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 25.9.2019. | 15:03

8

Treba u svakom selu otvoriti pa da zjapi prazno ali bitno da se ima, https://www.glasistre.hr//kolumna/nikad-prazniji-fakulteti-598082?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.3.2019. | 1:10

9

Al je zato kod nas puno kvalitetnije :)
Igramala

Igramala

Komentirano: 18.3.2019. | 21:54

10

U Bosni je upola jeftinije i brze. I nema troska putovanja i stanovanja.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primili četrnaest novih djelatnika

Osim u opremu ulaže se i u ljudstvo

Primili četrnaest novih djelatnika

3.6.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

Natječaj za obogaćivanje ponude

Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

1.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

31.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :