Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 18.6.2019. u 9:05
Prikaza: 3951
|
Autor: A. Primorac/Ž.G.

Sjednica Županijske skupštine

Šmit: Migranti nam hodaju po selima, a o tome se šuti

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Zbog (pre)velikog broja tema i materijala, odlučeno je da se sve podijeli u dva dnevna reda, pa je danas u 9 sati započela 14. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na čijem dnevnom redu se nalazi 15 točaka.

12.30 sati:

Većinom glasova vijećnici su prihvatili i sve ostale točke Dnevnog reda koje je moguće vidjeti u dnu ovog članka.

10.20 sati:

Nakon što su jednoglasno prihvatili prijedlog točke vezane uz kadrovska rješenja, a među kojima se nalazilo i prihvaćanje ostavke Mile Perkovića na mjesto suca porotnika, vijećnici Županijske Skupštine većinom glasova prihvatili su i Prijedlog odluke o rasporedu financijskog rezultata Brodsko-posavske županije za 2018.. Trenutno je u tijeku izvješće o Prijedlogu odluke o lokalnim porezima Brodsko-posavske županije. Nakon podnesenog izvješća prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

10.00 sati:

Martin Miloloža (HKS): Šta je dogovoreno vezano uz postavljanje križa u vijećnici, i ako na predsjedništvu nije ništa dogovoreno moj je prijedlog da se o tome glasa na skupštini pa da vijećnici sami odluče hoće li ili neće križ u vijećnici.

Danijel Marušić, župan: Prijedlog ćemo pripremiti za slijedeće predsjedništvo pa ćemo vidjeti što će vijećnici odlučiti, mada mene osobno ne smeta.

09.35 sati:

Željko Norac (HDZ): Što se napravilo i dokle se stiglo s tretiranjem komaraca na području općina?

Danijel Marušić, župan: Mi smo osigurali u proračunu 150 tisuća kuna za sufinanciranje tretiranja komaraca. Dio opoćina je počeo s tretiranjem, prikupljamo podatke i onda ćemo raspodijeliti sredstva.

Ivan Šmit (HSS): Svjesni smo svi problema migranata. Dok su prolazili vlakom sve je bilo u redu. No zadnjih mjeseci problem s migrantima je bilo dosta problema. Prije dva tjedna u SIčama skupina u 27 ljudi, jučer u Batrini njih 15. Konstantno uz prugu i autocestu prolaze nepoznati ljudi. Ovo su ovdje mladići iz Tunisa i Alžira, a ne migranti. O svemu tome se šuti. Znam da ovo nije nešto što vi možete riješiti, ali imate li informacija o tome.

Danijel Marušić, župan: Znam da je ruta pojačana preko Save. Mi možemo o svemu još jednom uputiti dopis u policiju, jer, na žalost, sve je veći broj migranata. Ali to nije više problem samo našeg područja nego europski problem.

 Ante Orlović (MOST): Kada ćemo moći dobiti cijene koje su ugovorene između škola i proizvođača za voće koje se daje učenicima u školama?

Anica Vukašinović, pročelnica: Mi kao županija ne vidimo cijenu niti uvjete koje dobavljači ugovaraju. Nama ti podatci nisu vidljivi.

 09.20 sati:

Pero Jelinić (DM NL): Na području Brodsko-posavske županije postoje tri odlagališta otpada. Na ta tri odlagališta prema dodatcima Agencije. Na ta tri odlagališta u 2017. godine odloženo je 36.503 tone miješanog komunalnog otpada. Davor tri puta više nego li Brod i Gradiška zajedno. Odakle taj otpad potiče, je li u pitanju komercijalizacija otpada ili nešto drugo?

Miroslav Jarić, pročelnik: Dobit ćete pismeni odgovor nakon što dobijemo podatke od voditelja opdlagališta.

Zoran Marijić (DM NL): Ponavljam pitanja od prošle sjednice. Šta je s odvozom sekundarnih sirovina i jeste li potpisali ugovor s Jakob Beckerom?

Danijel Marušić, župan: Točno je da smo s Beckerom potpisali ugovor za odvoz papira iz zgrade Županijske uprave što možemo pravno i učiniti. Vi to možete i provjeriti.

09.15 sati:

Nakon što su razmotrili zapisnik o radu 13. sjednice Županijske skupštine prihvatili su vijećnici DM NL, kao i svi ostali nazočni vijećnici te je sjednica nastavljena Aktualnim satom.

09.05 sati:

Na samom početku današnje sjednice Županijske skupštine Klub vijećnika Duspara Mirko Nezavisna lista zatražio je desetominutnu stanku zbog zapisnika o radu s prošle sjednice koji su tek jutros primili na klupe. 

SLAVONSKI BROD - Mada je posljednja sjednica Županijske skupštine u slavonskobrodskoj velikoj vijećnici zgrade Brodsko-posavske županije održana 4. lipnja, nova je sjednica na rasporedu već danas. Zbog (pre)velikog broja tema i materijala, odlučeno je da se sve podijeli u dva dnevna reda, pa je danas u 9 sati započela 14. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na čijem dnevnom redu se nalazi 15 točaka.

Sjednici nazoče 34 od ukupno 42 vijećnika, koji će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu odluke o lokalnim porezima Brodsko-posavske županije. Radi se, naime, o porezu na nasljedstva i darove, potom na cestovna motorna vozila i plovila te porezu na automate za zabavne igre.

Na Županijskoj će skupštini, osim toga, biti predstavljena izvješća o radu CTR - Razvojne agencije Županije, Vatrogasne i Turističke zajednice Županije, Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje te Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja.

U materijalima objavljenima na stranici Brodsko-posavske županije nalaze se i Godišnjak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Slavonski Brod te prijedlozi zaključka o davanju suglasnosti na statute slavonskobrodske i novogradiške opće bolnice. Radi se, naime, o usklađivanju poslovanja tih zdravstvenih ustanova s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

A sve je, uobičajeno započelo, Aktualnim satom. 

Sve je materijale najavljene Sjednice moguće pronaći u nastavku, na popisu točaka dnevnog reda najavljene Skupštine:

 1. Aktualni sat
 2. Kadrovska pitanja
 3. Prijedlog odluke o rasporedu financijskog rezultata Brodsko-posavske županije za 2018.
 4. Prijedlog odluke o lokalnim porezima Brodsko-posavske županije
 5. Izvješće o radu CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije d.o.o. Slavonski Brod za 2018. godinu i Izvješće o radu Centra za razvoj Brodsko-posavske županije za 2018. godinu i Financijsko izvješće za isto razdoblje
 6. Izvješće o radu i financijsko izvješće Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 7. Izvješće o radu i Financijsko izvješće Turističke zajednice Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 8. Izvješće o radu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. za 2018. godinu
 9. Izvješće o radu i financijskom poslovanju za 2018. godinu Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoja Brodsko-posavske županije
 10. Odluka o izmjeni i dopuni Statuta Centra za razvoj Brodsko-posavske županije – davanje suglasnosti
 11. Godišnjak 2018. godine Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Slavonski Brod
 12. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Statut Opće bolnice Nova Gradiška
 13. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Statut Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod
 14.  Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Statut Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
 15. Odluka o sklapanju  Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava  iz prioritetne osi 10 – tehnička pomoć OPKK 2014. – 2020. za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora „Podrška kapacitetima Brodsko – posavske županije – davanje suglasnosti
 16.  
  1. Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije
  2. Plan zaštite od požara

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  koliko

  koliko

  Komentirano: 24.6.2019. | 12:01

  1

  ivomarkić zato se roditelji i mještani Donje Vrbe i bune ,jer djeca već imaju jednosmjensku nastavu u IGK- školi . U IGK školu idu od 1969god. i sad zbog politike trebaju ići u Ruščicu.
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 21.6.2019. | 5:28

  2

  @ivomarkic sve si dobro rekao ali mene muci samo jedno, sta je sa krizem u zupanijskoj vijecnici?
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 21.6.2019. | 0:23

  3

  Klima@ . . Grad Varaždin je anketirao učenike, roditelje, nastavnike i stručne suradnike o jednosmjenskoj nastavi. Od 1.100 učenika 92% je izjavilo da je bolja organizacija nastave u jednoj smjeni (više vremena za učenje, više vremena za provođenje s obitelji). 79% učenika je izjavilo da su zadovoljni dodatnim aktivnostima u školi. Roditelji su rekli (97% anketiranih) da je bolja organizacija nastave u jednosmjenskoj školi (skoro istovjetni s učenicima). Također, dali su i prijedloge za poboljšanja: mogućnost ostavljanja knjiga i pribora u školi, kvalitetnija prehrana, užina i topli obrok, usklađenje rasporeda viših i nižih razreda, više stručnih suradnika, bolje uređenje blagovaonica. Što se tiče produženog boravka učenika, tijekom tri godine, dok su se provodila ispitivanja svih sudionika projekta, broj učenika se u produženim boravcima povećavao, vjerojatno radi potreba (nema roditelja kod kuće, organiziranog toplog obroka, pisanja zadaća i učenje). Produljenim boravkom je bilo zadovoljno 36% anketiranih roditelja, a 56,6% je bilo vrlo zadovoljno. Tek njih 6,6% nije bilo zadovoljno produženim boravkom (noble djeca?). Što se tiče učenika, produljenim boravkom je bilo zadovoljno njih 42,6%, a vrlo zadovoljno 49,2%, a nezadovoljnih 6,6% učenika. Nastavnici i stručni suradnici, njih 89% je preferiralo jednosmjensku nastavu, dok je njih 11% za dvosmjensku nastavu. Razlozi za jednu smjenu (89% nastavnika i stručnih suradnika): manji umor, veća koncentracija i pažnja, kontinuitet radnih navika, manje stresa u jednoj smjeni, lakša i brža priprema za nastavu, bolja suradnja i komunikacija nastavnika, timski rad, više slobodnog vremena za osobne i obiteljske obveze, kvalitetnija nastava, učenici discipliraniji, aktivniji, više danjeg svijetla, čuvanje invenara u razredu, učenici ne idu po mraku kući...Što se tiče roditelja, njih 93% su zadovoljni provođenjem nastave u jednoj smjeni. Roditelji kažu jedna smjena im donosi: lakšu organizacija radnog tjedna, djeca nisu sama ujutro, moguć produženi boravak, radno vrijeme roditelja usklađeno s nastavom prije podne...Mišljenje nastavnika i stručnih suradnika za poboljšanje organizacije nastave u jednoj smjeni: rasterećenje programa, ostavljanje udžbenika i pribora u školi, ručak za sve učenike, više izleta, posjeta muzejima, izložbama, terenska nastava, potrebno više stručnih suradnika.
  Klima

  Klima

  Komentirano: 20.6.2019. | 12:19

  4

  Samo naklapanja hdz, valuta, Mirko. Oni su ovo, oni su ono. Da li je netko konkretno objasnio prednosti prelaska u jedinstvenu školu? I nedostatak naravno. Svi kao brinete o naobrazbi djece, a stalno o politici i uhljebima (nema razlike u gradskim, općinskim, županijskim). Da li će djeca imati bolje uvjete? I roditelji da li će biti sretniji sa jednom smjenom. J..... Vas politika. Samo na svoje guzice pazite. Zato i bježe svi prvom prilikom.
  Balboa

  Balboa

  Komentirano: 20.6.2019. | 10:55

  5

  Ma vuleta nema pojma o čemu se tu radi samo lupa gluposti ništa konkretno nije ni rekao. Nije vuleta za načelnika to se znalo od prvoga dana.
  Nunc

  Nunc

  Komentirano: 19.6.2019. | 20:43

  6

  Šta drugo očekivati od vulete koji neznam dvje rečenice sastaviti. Bio sam na tome sastanku ono što je on rekao je na razini djeteta u vrtiću. Nema veze vuleta s realnošću.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 19.6.2019. | 17:09

  7

  Svim komentatorima...Neki komentatori ne znaju dobro čitati i zaključivati...Za mene Divoševci nisu rupa kao i svako selo u Hrvatskoj. Takav način razmišljanja imaju oni u Zagrebu. Grad nije niti znao da se grade škole u Ruščici i Podcrkavlju. A što se tiče ustroja lokalne samouprave, to nije u nadležnosti grada Broda, sve je određeno u Zagrebu! Više općina, više gradova, više je to i mogućnosti za uhljebe. To je njihov način razmišljanja. Grad je prije više od 10 godina zatražio da se napravi preustroj škola na nivou grada, pa i područnih škola u blizini grada, no odgovora odgovornih iz Zagreba nema. Preustroj znači da se moraju odrediti oni koji će rukovoditi školama, organizirati sve što je u nadležnosti škola, ali i pronaći potrebna sredstva za kompletan ustroj. Grad sebi ne može prisvajati škole koje ne pripadaju teritoriju grada, jer nema novca kojim bi plaćali troškove koje naprave područne škole. To bi trebale plaćati općine same. Imaju li općine dovoljno novca to ostvariti? Novac stvaraju građani, seljaci, pune općinski, gradski, županijski i državni proračun. Ako je to tako, a je, bio bi red da im se dio novca i vrati u njihove općinske kase kako bi financirali školsku nastavu u svojim selima. A što se tiče svađe na portalim, uopće mi nije bila namjera svađati se s bilo kim. Moja namjera je bila ukazati na problematiku i približiti je svima. DA SE ZNA gdje je problem. Također, zanimljivo je da roditelji ne žele slati djecu u školu u Ruščici...zna li netko razlog? I još jednom, grad se prostire na teritoriju koji je određen davno prije sadašnjeg gradonačelnika, kao i općine koje se prostiru oko grada...
  veles

  veles

  Komentirano: 19.6.2019. | 15:50

  8

  Svako selo zaslužuje osnovnu četverogodiišnju školu, neovisno o broju polaznika, i tu se nikakava računica ni novci ne smiju gledat. Točka. Sve ostalo su gluparije i ubijanje sela----rastakanje živog tkiva naše domovine. I oko toga nema kompromisa niti dogovora.
  maki75

  maki75

  Komentirano: 19.6.2019. | 13:01

  9

  Zabole one gore na vlasti u Zagrebu, za Divoševce i neku drugu rupu. Od kuda si ti? Jeste li ikada g. Markiću bili u Divoševcima? Za Vas su oni rupa. To mi je poznato, gdje nema glasača, ljudi su glupi, tupavi, ne zanaju prepoznati "prave" vrijednosti i žive u rupama. Ja sam, također, iz jedne takve rupe. Škola u Ruščici je gradu nametnuta? Pa tko još ne bi volio dobiti izgrađenu školu i organizirati jednosmjenski rad? Znam da je ovaj ustroj lokalne samouprave nelogičan. Po meni bi se trebali u gradu Slavonskom Brodu nalaziti i područja Slobodnice, Gromačnika, Rastušia, Tomice, Bukovlja, Vranovaca, Gornje Vrbe, Donje Vrbe i Ruščice, ali to je ustroj koji nisu mijenjali niti lijevi niti desni. Za to treba voditi državnu politiku, a ne svađati se po portalima.
  koliko

  koliko

  Komentirano: 19.6.2019. | 9:25

  10

  Zanimljivo je kako pojedini komentari se svode na to da djeca sa sela koji imaju nastavu po dva dva razreda tj,1-3 ili 2-4 razred imaju manju razinu znanja u odnosu na ona iz jednog sa 25 učenika .Primjer ova školska godina IGK škola od cc 45 učenika 7 ih je završilo sa odličnim uspjehom od 1 do 8 razreda od tih sedam 3 učenika je iz Donje vrbe ,u zadnjih par godina iz Donje vrbe je 10 učenika završilo fakultet.Kaže zamjenik razlog jednosmjenska nastava,IGK škola ima jednosmjenska nastavu. Ivo Markić na vlasti u gornjoj vrbi je nezavisna lista Mirko Duspara ,šta misliš da li će i nakon gašenja područnih škola ostati na vlasti.Napomena ministarstvo je na svojim stranicama dali preporuku ,a ne naredbu osnivačima škola što je u ovom slučaju grad.I zato svi mještani zamjeraju i načelniku Vuleti i ostalima na vlasti u općini .Žup.viječnik iz D.vrbe sjedi pokraj Duspara i šuti na žup.skuoštini.A kažes zašto bi građani plaćali grijanje prijevoz. I ostalo kolika je to cijena da se zadrži stanovništvo na selu .i mi plaćamo poreze ko i vi građani .pa jel zbog toga što živimo na selu trebamo biti degradirani,a što se tiče onoga seljačine pogledaj fasade po selima , i po gradovima pa onda nešto piši.ps maknuli smo HDZ savlasti općine gornja vrba.al ovi sa liste Mirko Duspara sve rade da ga opet vrate na vlast.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo zašto kasni izgradnja Istočne tribine

  Što kažu investitor, izvođač i nadzor?

  Saznali smo zašto kasni izgradnja Istočne tribine

  12.12.2019. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo milijun kuna osigurano za projekt 'Lunch Box'

  Maksimalan iznos

  Gotovo milijun kuna osigurano za projekt 'Lunch Box'

  10.12.2019. | 21:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da netko drugi ne ukrade vaš glas

  U predizborno vrijeme nitko ne upozorava

  Pobrinite se da netko drugi ne ukrade vaš glas

  9.12.2019. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istočna tribina ovih je dana već trebala biti završena

  'Bit će gotovo - kad bude'

  Istočna tribina ovih je dana već trebala biti završena

  8.12.2019. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor za prvi sportski vrtić u Brodu

  Projekt vrijedan gotovo 4 milijuna kuna

  Potpisan ugovor za prvi sportski vrtić u Brodu

  6.12.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako Slavonski Brod izgleda u blagdansko predvečerje

  Provezli smo se ulicama grada

  Evo kako Slavonski Brod izgleda u blagdansko predvečerje

  6.12.2019. | 11:11
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nedovoljno je to za narod koji Hrvatsku smatra domovinom'

  Veljko Kajtazi poručio:

  'Nedovoljno je to za narod koji Hrvatsku smatra domovinom'

  5.12.2019. | 7:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nadoknade nastave problemi s prijevozom i grijanjem?

  Sastanak župana i ravnatelja škola

  Zbog nadoknade nastave problemi s prijevozom i grijanjem?

  5.12.2019. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

  Potjeh, Domaći, Kosjenka...na Adventu

  Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

  4.12.2019. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje je moguće pogledati svakog psa koji čeka 'spas'

  Brodske lutalice dobile svoje 'profile'

  Ovdje je moguće pogledati svakog psa koji čeka 'spas'

  3.12.2019. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte na što će u Gradu trošiti i Vaš novac

  Transparentnost proračuna

  Pogledajte na što će u Gradu trošiti i Vaš novac

  3.12.2019. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljena privremena lista novih gradskih stipendista

  Potpora za 46 studenata

  Objavljena privremena lista novih gradskih stipendista

  2.12.2019. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoja 'vrata' otvorio Advent iz davnina

  Upaljena prva svijeća na vijencu

  Svoja 'vrata' otvorio Advent iz davnina

  30.11.2019. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sutra besplatan prijevoz studenata vlakom

  Nakon gotovo godinu dana pregovora

  Od sutra besplatan prijevoz studenata vlakom

  30.11.2019. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Advent u Brodu donosi niz novina

  Ne propustite doći večeras na Korzo

  Advent u Brodu donosi niz novina

  30.11.2019. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara ne respektira ni HDZ-ova dožupana Bošnjakovića

  Odbio svih sedam amandmana

  Duspara ne respektira ni HDZ-ova dožupana Bošnjakovića

  30.11.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Agoniju radnika ĐĐ iskorištavaju za vlastitu promociju'

  dr. Josip Samardžić poručio:

  'Agoniju radnika ĐĐ iskorištavaju za vlastitu promociju'

  29.11.2019. | 19:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

  Za one koji su propustili, donosimo:

  Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

  29.11.2019. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojen prijedlog gradskog proračuna

  Gradsko vijeće Slavonskog Broda

  Usvojen prijedlog gradskog proračuna

  29.11.2019. | 18:26
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :