Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 14.4.2020. u 17:15
Prikaza: 3087
|
Autor: A. Primorac

Uz sutrašnji Dan županije poručili:

'Shvatite krizu kao izazov u sagledavanju novih prilika'

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhiva
 • SBplus/arhiva
 • bpz

"Iz svega trebamo izvući pouku, ali i shvatiti ovu krizu kao izazov u sagledavanju novih mogućnosti i prilika koje će se stvoriti na socio-ekonomskom području."

SLAVONSKI BROD - Sutra, 15. travnja, Dan je Brodsko-posavske županije, a ove godine po drugi puta neće biti obilježen točno na taj datum. Naime, 2017. godine zbog Uskrsnih je blagdana Svečana sjednica održana pet dana kasnije, a ove godine - zbog epidemije koronavirusa - neće je biti.

"Od presudnog je značaja, u vremenu pred nama, sinergija predstavničke i izvršne vlasti u donošenju odluka za oporavak i razvoj Brodsko-posavske županije, jer samo zajedničkim djelovanjem lokalne samouprave, Županije i Države dugoročno možemo umanjiti posljedice i početi ostvarivati pozitivne pomake."

No, čestitka je stanovnicima Brodsko-posavske županije upućena još 10. travnja, u sklopu medijske konferencije Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije. Rekli bismo, nespretno izabrano vrijeme i mjesto, ali s jasnom porukom i željom građanima da poštuju mjere i ostanu zdravi.

- Čestitam svim stanovnicima Brodsko-posavske županije nadolazeći Dan županije koji obilježavamo u nezapamćenim okolnostima i uvjetima. Njima i njihovim obiteljima, prije svega, želim da ostanu zdravi. - bila je kratka poruka župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića.

- Dan Županije Brodsko-posavske obilježavamo svake godine svečanom sjednicom 15. travnja, ali zbog ovih uvjeta ta sjednica neće biti održana pa bi zato ovom prilikom svim građanima naše Županije čestitao ovaj dan, zahvalio se svim vijećnicima na dobroj i aktivnoj suradnji koju smo imali tijekom ove godine ali i županu, njegovim zamjenicima, svim županijskim odjelima čiji su djelatnici marljivo radili, svim županijskim ustanovama koje su pokazale jednu zavidnu investicijsku aktivnost i siguran sam tako i pomogli, ali će i u buduće pomoći, gospodarstvu Brodsko-posavske županije. - u svojoj je čestitki kazao predsjednik Županijske Skupštine Brodsko-posavske županije, Pero Ćosić.

U susret sutrašnjem danu, kada se prisjećamo tog istog datuma 1993. godine i konstituiranja prve Županijske skupštine, iz Brodsko-posavske županije danas su se građanima obratili još jednom porukom u kojom ih pozivaju da sada, u trenutcima 'epidemiološke krize koja je pogodila cijeli svijet sačuvaju optimizam i nadu."

"Hrvatski narod, nažalost, ima velikih iskustava u nošenju s krizama. Preživjeli smo i ostvarili pobjedu u Domovinskom ratu, nosili se s ratnim posljedicama, borili s učincima ekonomske krize iz 2008. godine, a ovaj kraj naše Domovine nisu štedjele ni prirodne katastrofe poput poplava, onečišćenog zraka i vode. Sve to smo izdržali zahvaljujući jedinstvu, odlučnosti i vjeri u bolje sutra. Ostaje tek vidjeti kakve će posljedice u svijetu ostaviti globalna pandemija koronavirusa, no bit ćemo spremni za sve scenarije i nastojat ćemo ublažiti njene učinke kako bi svim našim stanovnicima zajamčili poslovnu, gospodarsku i socijalnu sigurnost u neizvjesnim vremenima koja su pred nama. Bez obzira na razvoj situacije, život, poslovanje, obrazovanje i društvo općenito – ne smiju stati i pokleknuti. Iz svega trebamo izvući pouku, ali i shvatiti ovu krizu kao izazov u sagledavanju novih mogućnosti i prilika koje će se stvoriti na socio-ekonomskom području. Zato je od presudnog značaja u vremenu pred nama sinergija predstavničke i izvršne vlasti u donošenju odluka za oporavak i razvoj Brodsko-posavske županije, jer samo zajedničkim djelovanjem lokalne samouprave, Županije i Države dugoročno možemo umanjiti posljedice i početi ostvarivati pozitivne pomake. S tom porukom, svim vijećnicima Županijske skupštine i svim stanovnicima Brodsko-posavske županije čestitamo Dan Brodsko-posavske županije, a svim dobitnicima Županijskih nagrada i priznanja od srca čestitamo na njihovom doprinosu i radu u promicanju ovog dijela Lijepe naše.", piše u prigodnoj poruci kojom su se građanima, Marušić i Ćosić obratili još jedan puta.

Nagrađeni će, pojašnjeno je, svoje nagrade morati pričekati. - Ja se nadam da ćemo uskoro, kada ovo sve završi, prirediti u vijećnici jednu svečanost te svim nagrađenima dodijeliti ta priznanja - najavio je predsjednik Županijske Skupštine Pero Ćosić.

Oni koji će na toj svečanosti dobiti Plaketu Brodsko-posavske županije su Aminolabs Atlanticu d.o.o. iz Nove Gradiške, Decospan Mato Furnir d.o.o. iz Oprisavaca, Poljoprivredni obrt „Domi" iz Brđana, zatim Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stjepana Kneževića iz Gundinaca, te Šprajc THD d.o.o. Slavonski Brod. Kovanica od zlata odlazi u ruke deset zaslužnih pojedinaca. Dobit će ju:

1. dr.sc. Carol Philips Poe, profesorica, za izuzetno zalaganje na uspostavljanju stručne i znanstvene suradnje između Sveučilišta u Georgiji, USA i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, posebno u dijelu koji se odnosi na usvajanje novih znanja i tehnologija, odnosno razmjeni iskustava u području javnog zdravstva i zdravstvene zaštite pučanstva.

2. Zdenka Meter, dr.med.iz Slavonskog Broda, za osobite rezultate u organizaciji i liječenju te pružanju zdravstvene zaštite, odnosno socijalne skrbi građanima.

3. Renato Marić, vl. obrta Marun prijevoz, građevinarstvo i usluge, Slav.Brod, za uspješne poslovne rezultate u poslovanju te kontinuirano poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Brodsko-posavskoj županiji.

4. mr.spec.Ljiljana Plavotić, socijalnoj pedagoginji iz Slav.Broda, za osobite uspjehe u odgojno-obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju.

5. Božo Janković, vlasniku obrta Mlin i pekarnice Janković iz Brodskog Stupnika, za osobite uspjehe u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, a osobito pekarske djelatnosti.

6. Robert Matok, natporučniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Slav.Broda, za postignute uspjehe i rezultate 19. naraštaja vojnih pilota, a posebno za primjenu stečenih znanja i iskustava području ratnog zrakoplovstva.

7. Željko Renko, voditelj i trener škole nogometa Batrina, za izniman doprinos u razvoju sporta, osobito nogometa na području Brodsko-posavske županije.

8. Ivan Podobnik, dragovoljac Domovinskog rata i HRVI 50%, za sudjelovanje i doprinos u obrani Brodsko-posavske županije te rješavanju problema kako hrvatskih branitelja tako i članova njihovih obitelji.

9. Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, za sudjelovanje u Domovinskom ratu te aktivnom sudjelovanju u radu udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te za nesebičan rad i skrbi o braniteljskoj populaciji, te

10. Luka Garić, tajnik 101. bosansko-brodske brigade iz Slavonskog Broda, za sudjelovanje u Domovinskom ratu i promoviranju vrijednosti Domovinskog rata te ostvarivanje prava ranjenih pripadnika Hrvatske vojske.

 

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 14.4.2020. | 18:54

  1

  Nekako bi lakše bilo preboljeti krizu i coronu da znam da imam recimo milion eu malo u nekretninama malo u kešu ili sam malo rekao a puste fraze i proslave ostavimo za neka bolja vremena.
  panonac

  panonac

  Komentirano: 14.4.2020. | 17:44

  2

  Možda zadnja prilika da se riješimo HDZ-a kao vladajuće stranke u županiji i konačno se odlijepimo s dna rang liste županija po razvijenosti odnosno po BDP-u u RH. http://www.glas-slavonije.hr/390974/1/BDP-po-stanovniku-Zagreba-triput-veci-od-cetiri-slavonske-zupanije

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

  Natječaj za obogaćivanje ponude

  Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

  1.6.2020. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

  Za razvoj visokog obrazovanja

  Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

  31.5.2020. | 14:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

  Grad Brod raspisao Natječaj

  Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

  30.5.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

  Dan državnosti Republike Hrvatske

  'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

  30.5.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

  Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

  Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

  28.5.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

  Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

  Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

  28.5.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

  Gradonačelnik Mirko Duspara:

  'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

  27.5.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

  Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

  Uvode skraćeni radni tjedan?

  26.5.2020. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

  Grad Brod nastavlja pomagati mladima

  Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

  26.5.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

  Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

  Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

  25.5.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

  Sezona se opasno bliži

  Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

  23.5.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

  Održana i treća elektronička sjednica

  Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

  22.5.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

  Ostali projekti idu dalje

  Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

  22.5.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

  Održana komemoracija

  Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

  21.5.2020. | 13:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

  Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

  Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

  21.5.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

  Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

  Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

  20.5.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

  Prema posljednjim podatcima

  Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

  20.5.2020. | 12:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

  Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

  Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

  20.5.2020. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

  Zbog ljubavi prema Titovu liku i djelu

  Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

  19.5.2020. | 16:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

  Nakon izletišta otvoreni i bazeni

  Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

  18.5.2020. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :