Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 6.9.2021. u 8:00
Prikaza: 923
|
Autor: A. Primorac

Policija poziva na oprez

Prvi dan nastave uz poštivanje epidemioloških mjera

Slavonski Brod : Prvi dan nastave uz poštivanje epidemioloških mjeraIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Uz prvi dan nastave Stožer apelira na poštivanje epidemioloških mjera, a tu je i policija koja upozorava vozače na nužnost opreza u prometu, tim više što podatci govore kako je tijekom prošle godine na cestama smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

SLAVONSKI BROD - Prvi je dan nastave odgojno obrazovne 2021./2022. godine u koja će, kao i prethodna, započeti, uz epidemiju koronavirusa i obvezu pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. Nastava započinje po modelu A, dakle u školskim klupama, uz apele, kako nacionalnog, tako i županijskog Stožera o važnosti pridržavanja propisanih mjera prema kojima je potrebno u razredima održati fizičku distancu, a poseban naglasak pojačano dati na higijenu ruku i njihovu dezinfekciju. 

Kako je današnji dan poseban za učenike prvih razreda osnovnih škola za njih je u većini ustanova priređen prigodan program. - Kod nas učenici prvih razreda danas iznimno dolaze na nastavu u 9 sati u pratnji roditelja jer smo za njih pripremili prigodan program. Imamo dva razreda prvašića i možemo omogućiti taj program uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u prvom redu potrebnog razmaka, pa ćemo im tako ovaj dan prirediti dobrodošlicu kao što smo to činili i kod ranijih generacija - najavio je Zlatko Bagarić, ravnatelj Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u koju ove godine u prve razrede kreće 32 učenika, koliko ih je bilo i u prethodnoj generaciji. 

Inače, u sve prve razrede a području Brodsko-posavske županije, kreće ukupno 1.205 učenika prvih razreda što je za 31 učenika manje nego li godinu ranije. Od ukupnog broja ovogodišnjih prvašića njih 552 nastavu će pohađati u slavonskobrodskim školama, u kojima ove godine, u svim razredima, imamo 4947 učenika, za razliku od prošlogodišnjih 5046.

Na sve njih, a posebice na prvašiće, treba posebno paziti u prometu, podsjeća brodsko-posavska Policijska uprava. Poziva vozače na dodatni oprez u prometu, prilagođavanje brzine u blizini škola. "Osim što će djelatnici policije prvoga dana nastave biti u blizini škola, tijekom rujna policajci će pojačano mjeriti brzinu na prometnicama u zonama škola i kažnjavati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Također, u vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu, upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila,  Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadzirati i autobuse kojima se organizirano prevoze djeca. Policijske aktivnosti i način provođenja bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim razinama. Isto tako, posjete školama će biti realizirane isključivo u izravnom dogovoru s ravnateljima.", poručili su iz PU brodsko-posavske iz koje podsjećaju kako je tijekom prošle godine na cestama smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

"Najgore je da su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija. Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.", poručili su iz policije čiji će djelatnici i ove godine, u suradnji sa školama, organizirati i preventivna predavanja za djecu i roditelje.

 APEL STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE:
Uoči početka nove školske godine 2021./22., a uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj, Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije uputio je apel roditeljima, učenicima i učiteljima da posebnu pozornost obrate na propisane mjere i preporuke Nacionalnog stožera CZ , posebice onih koji se odnose na odvijanje nastave u vrijeme pandemije COVID-19.
Pozvali su ovom prilikom sve školske ustanove da linkove, koji su objavljeni i na stranici Brodsko-posavske županije, objave na svojim mrežnim stranicama kako bi važne informacije i načini postupanja za vrijeme epidemije bile dostupnije, a time i omogućavale nesmetano i sigurno odvijanje nastave.
Odgoj i obrazovanje:
Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022.
Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022.(26/08/2021)
Pitanja i odgovori s virtualnog sastanka ministra i ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova(30. 8. 2021.)
Mogućnosti izvođenja izvanučioničke nastave vezano uz pandemiju COVID-19 (02/06/2021)- Izvor: HZJZ
Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) (03/05/2021)- Izvor: HZJZ
Posebni uvjeti za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature (03/05/2021) - Izvor: HZJZ
Preporuke za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19)(15/02/2021) - Izvor: HZJZ
- Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021.(24/09/2020)
Preporuke za rad umjetničkih škola tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19)(29/08/2020)
Preporuke za rad plesnih škola tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19)(27/08/2020)
Visoko školstvo:
Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera (28/05/2021) - Izvor: HZJZ
Najava webinara „Odgovor visokog obrazovanja na pandemiju COVID-19: izgradnja održivije i demokratičnije budućnosti"
Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera- nadopuna preporuka od 31. kolovoza 2020. (27/11/2020)
Upute za rad studentskih domova s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. - nadopunjeno (30/10/2020)
Upute za rad studentskih domova s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. (15/09/2020)
Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera (02/09/2020)
"Podsjećamo kako se sve aktualne mjere i preporuke za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa  za obavljanje gospodarskih i društvenih aktivnosti mogu pronaći na mrežnim stranicama  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na koje bi se , s obzirom na početak nove školske godine, bilo dobro još jedanput podsjetiti: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/", apelirali su iz brodsko-posavskog Stožera Civilne zaštite.
 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država ignorira Zakon i odbija sama graditi školu

Sramotan potez dodatno će sve odgoditi

Država ignorira Zakon i odbija sama graditi školu

4.7.2022. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako izgleda dio Ivaninog svijeta u kojeg uskoro možete ući

Fascinantna unutrašnjost slavne Kuće

Ovako izgleda dio Ivaninog svijeta u kojeg uskoro možete ući

4.7.2022. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći gradski park zaslužuje ponovno biti najljepši

'Nije potrebno učiniti mnogo'

Najveći gradski park zaslužuje ponovno biti najljepši

4.7.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je zatvorena slavonskobrodska punionica?

Pola godine nakon pompoznog otvorenja

Zašto je zatvorena slavonskobrodska punionica?

1.7.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko financira Institut koji Dusparin rad ocjenjuje izvrsnim?

Slavonski Brod opet superodlikaš

Tko financira Institut koji Dusparin rad ocjenjuje izvrsnim?

30.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ste pomislili da za 250 kuna tjedno ne može bolje...

Dodatno proširili aktivnosti Kampa

Kad ste pomislili da za 250 kuna tjedno ne može bolje...

30.6.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima besplatno rade okvirne izračune za njihove kuće

Nakon Gradske tržnice, sutra su na korzu

Brođanima besplatno rade okvirne izračune za njihove kuće

28.6.2022. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stanovi prilagođeni osobama s invaliditetom i dalje prazni

Hoće li biti popunjeni novim natječajem?

Stanovi prilagođeni osobama s invaliditetom i dalje prazni

27.6.2022. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod 'kroz prozor' bacio 25 tisuća kuna

Usvojena žalba SB Trade-a

Grad Slavonski Brod 'kroz prozor' bacio 25 tisuća kuna

25.6.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će Brođanima sufinancirati izradu projekta za elektranu

Izvrsna vijest i dobar poticaj

Grad će Brođanima sufinancirati izradu projekta za elektranu

25.6.2022. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li Slavonski Brod slijediti ovaj primjer?

Što vi kažete na dane bez cajki:

Treba li Slavonski Brod slijediti ovaj primjer?

24.6.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Fašizam je najveće zlo do kojeg je u povijesti došlo'

Župan Danijel Marušić:

'Fašizam je najveće zlo do kojeg je u povijesti došlo'

21.6.2022. | 11:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kad će biti dovršena nova južna tribina

Izvođač radi i vikendima

Donosimo kad će biti dovršena nova južna tribina

15.6.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo svakodnevno nailazili na povijesne tragove i ostatke

Završen još jedan tvrđavski projekt

Gotovo svakodnevno nailazili na povijesne tragove i ostatke

15.6.2022. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od njihovog „Sigurno!“, prošla je godina dana'

Od izborne godine do izborne godine

'Od njihovog „Sigurno!“, prošla je godina dana'

14.6.2022. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dokument bez kojeg nema višemilijunskih sredstava

Za Slavonski Brod i okolne općine

Dokument bez kojeg nema višemilijunskih sredstava

10.6.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veleposlanik Kosova prigodno zahvalio Gradu i Brođanima

Nakon prošlogodišnje tragične nesreće

Veleposlanik Kosova prigodno zahvalio Gradu i Brođanima

9.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Meni je dosta kofera. Vrijeme je da ovdje pustim korijenje'

Gradski projekt omogućio joj ostanak

'Meni je dosta kofera. Vrijeme je da ovdje pustim korijenje'

8.6.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zašto Ministarstvo koči izgradnju škole Milan Amruš?'

Duspara pita ministra Fuchsa:

'Zašto Ministarstvo koči izgradnju škole Milan Amruš?'

7.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :