Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 20.10.2020. u 9:10
Prikaza: 2200
|
Autor: A. Primorac

Danas, 20. listopada 2020.

Prva sjednica Gradskog vijeća putem videokonferencije

Slavonski Brod : Prva sjednica Gradskog vijeća putem videokonferencije

"S ciljem osiguranja normalnog funkcioniranja rada Gradskog vijeća i donošenja službenih odluka, moralo je doći i do promjene načina održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.", obznanili su iz Gradske uprave Grada Slavonskog Broda.

20. listopada, 14 sati:

U nastavku sjednice usvojene su i sve ostale točke dnevnog reda. Materijale je moguće pogledati u dnu ovog članka. 

20. listopada, 12.40:

U tijeku je rasprava o sedmoj točki dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Slavonskog Broda za 2020. godinu. Nakon provedenog pojedinačnog glasovanja izvještaj je prihvaćen sa 14 glasova ZA i 8 PROTIV. U nastavku slijedi Izvješće gradonačelnika Grada Slavonskog Broda za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine. Nakon provedenog pojedinačnog glasovanja šestomjesečno izvješće gradonačelnika je prihvaćeno sa 14 glasova ZA i 8 PROTIV.

20. listopada, 12 sati:

Nakon 15-minutne stanke vijećnici Gradskog vijeća Slavonskog Broda današnju su sjednici nastavili raspravljajući o petoj točki dnevnog reda: 

Izvješće o radu i financijsko izvješće ustanova u vlasništvu Grada Slavonskog Broda za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine:

 1. Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić  Sa 16 glasova ZA i 6 SUZDRŽANIH, od 22 prisutna vijećnika, izvješće o radu Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić je prihvaćeno.
 2. Dječji vrtić Potjeh Sa 16 glasova ZA i 7 SUZDRŽANIH, od 23 prisutna vijećnika, izvješće o radu Dječjeg vrtića Potjeh je prihvaćeno.
 3. Gradska knjižnica Slavonski Brod Sa 14 glasova ZA i 9 SUZDRŽANIH, od 23 prisutna vijećnika, izvješće o radu Gradske knjižnice Slavonski Brod, je prihvaćeno. 
 4. Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić Svih 23 nazočnih vijećnika Gradskog vijeća Slavonskog Broda glasovalo je ZA izvješće o radu Kazališno-koncertne dvorane 'Ivana Brlić-Mažuranić' je prihvaćeno.
 5. Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda Svih 23 nazočnih vijećnika Gradskog vijeća Slavonskog Broda glasovalo je ZA izvješće o radu Galerije umjetnina Grada je prihvaćeno. 
 6. Ustanova za gospodarenje športskim objektima Sa 14 glasova ZA, 3 SUZDRŽANA glasa te 6 PROTIV, od 23 prisutna vijećnika, izvješće o radu Ustanove za gospodarenje sportskim objektima je prihvaćeno
 7. Hrvatski institut za povijest - Podružnica Slavonije, Srijema i Baranje Svih 23 nazočnih vijećnika Gradskog vijeća Slavonskog Broda glasovalo je ZA izvješće o radu Hrvatskog institutu za povijest - Podružnica Slavonije, Srijema i Baranje je prihvaćeno.

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno (23 glasa ZA) prihvatili i Izvješće o radu i financijsko izvješće Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine.

20. listopada, 10.10:

Završen je Aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća. Vijećnici trenutno raspravljaju o Izvješću o radu i financijskom izvješću trgovačkih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu Grada Slavonskog Broda za 2019. godinu:

 1. Brod-plin d.o.o.  Sa 16 glasova ZA i 8 SUZDRŽANIH, od 24 prisutna vijećnika, izvješće o radu Brod-plina je prihvaćeno.
 2. Vodovod d.o.o.  Sa 14 glasova ZA i 10 PROTIV, od 24 prisutna vijećnika izvješće o radu Vodovoda je prihvaćeno
 3. Komunalac d.o.o.  Sa 14 glasova ZA, 2 SUZDRŽANA i 8 PROTIV, od 24 prisutna vijećnika, izvješće o radu Komunalca je prihvaćeno.
 4. Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda d.o.o. Sa 14 glasova ZA, 6 SUZDRŽANIH i 2 PROTIV, od 22 prisutna vijećnika, izvješće o radu Razvojne agencije grada Slavonskog Broda je prihvaćeno.
 5. Brod-turist d.o.o. Sa 16 glasova ZA i 6 PROTIV, od 22 prisutna vijećnika, izvješće o radu Brod-turista je prihvaćeno.
 6. Posavska Hrvatska d.o.o. i Lasica d.o.o. S 8 glasova ZA, 4 SUZDRŽANA glasa te 11 PROTIV, od 23 prisutna vijećnika, izvješće o radu Posavske Hrvatske i Lasice nije prošlo.

Predsjednik vijeća Stribor Valenta donio je odluku o 15-minutnoj stanci, nakon koje će vijećnici nastaviti s radom. 

20. listopada, 9.35:

Nakon početnih uputa vezanih uz održavanje sjednice putem videokonferencije, predsjednik Gradskog vijeća Slavonskog Broda Stribor Valenta, prozivanjem je utvrdio kako je na današnjoj, povijesnoj, sjednici prisutno svih 25 vijećnika.

Nakon što su jednoglasno usvojeni zapisnici s prethodne tri sjednice Gradskog vijeća koje su održane elektronskim putem, uslijedilo je usvajanje Dnevnog reda, koji je također prihvaćen jednoglasno.

Uslijedio je Aktualni sat.

Stanislav Sorić (DM NL) pitao je gradonačelnika ide li projekt izgradnje novog Autobusnog kolodvora prema planu.

Gradonačelnik Mirko Duspara odgovorio je kako Projekt ide prema planu. Veći dio zemljanih radova je odrađen, a ovih dana trebalo bi početi i rušenje starih perona.

Vlado Prskalo: Što Grad Slavonski Brod poduzima na rješavanju pitanja nedostatka prostora Državnog arhiva i planira li se na koji način riješiti ovaj problem?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Mi smo bili suvlasnici zgrade u kojoj je Državni arhiv, koji je država u međuvremenu prebacila na sebe. Arhiv mora krenuti s novim tehnologijama i na taj način arhivirati građu. Na ljudima iz Državnog Arhiva je da riješe pitanje novih tehnologija te da država nabavi opremu kako bi se sva ta građa arhivirala na siguran način.

Maja Jarić (DM NL): Kada će sportski vrtić krenuti s radom i što je sa školskom sportskom dvoranom u OŠ Bogoslav Šulek.

Gradonačelnik Mirko Duspara: Za Sportski vrtić čekamo suglasnost i rješenje nadležnog Županijskog ureda. Vrtić će imati jasličku i dvije vrtićke jedinice,  a za upis vlada veliki interes te je trenutno prijavljeno 72 djece. Dvorana je gotova, prošla je tehnički pregled i nadam se da će uskoro biti otvorena. Tražen je dodatni atest na buku i čim on stigne bit će otvorena.

Hrvoje Špicer (HDZ): Predložio sam da u cilju zaštite dječjih igrališta postavimo kamere. Jeste li razmišljali o unaprjeđenju zaštite dječjih igrališta?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Točno je da imamo dosta devastacije dječjih igrališta. Mislim da bi ovdje i policijska kontrola trebala biti ozbiljnija. Ponekad bi trebali izaći iz automobila i obići ona igrališta za koja se zna da su problematična. Neka igrališta smo ogradili kako djeca ne bi naglo izletjela na ulicu, ali i pitanje zaključavanja samih igralište može doći u obzir. Postavljanje kamera nije u skladu sa zakonom.

Ilijana Vrbat Pejić (HSP): Stanovnike Voćarske ulice u Brodskom Vinogorju zanima kada će dobiti kolnik?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Mora se staviti u program izgradnje i onda se može graditi.

Slavica Lemaić (Kandidacijska lista grupe birača): Zašto se izgradnja Autobusnog kolodvora obavlja s 27 milijuna iz gradskog proračuna umjesto da su se povukla sredstva EU? Drugo pitanje odnosi se na NK „Marsonia", odnosno, na njihovo teško financijsko stanje zbog toga što Grad ne ulaže u Klub onoliko koliko to čine drugi gradovi. Zašto dograđujete stadion kada istovremeno ne želite pomoći NK „Marsonia" da se financijski stabilizira i vrati u viši rang natjecanja? Smješno je potrošiti devet milijuna kuna na tribinu na kojoj bez pomoći Grada, barem u režijskim troškovima, neće imati tko sjediti.

Gradonačelnik Mirko Duspara: Nema EU fonda koji će financirati izgradnju Autobusnog kolodvora, iako smo pokušavali i to. Imamo obećanje državnih tajnika, ali još nismo dobili povratne informacije. Još nije kasno pa ako država želi, još uvijek može uložiti u izgradnju Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu.

Što se tiče financijskog stanja u NK „Marsonia". Mi nismo uzrokovali katastrofalno financijsko stanje, jer mi ne ugovaramo igrače. Mi smo u obvezi da se brinemo za mlade i rješavamo infrastrukturu i to činimo dobro i kvalitetno. Onaj tko želi imati svoj klub on ga mora financirati, a mi ćemo ulagati u mlade. Novac Grada ulažemo u infrastrukturu na kojoj će igrati naša djeca i unuci bez obzira tko vodio koji klub. A što se tiče režijskih troškova mi ih i sada plaćamo kao i većini sportskih klubova.

Anica Radman (Kandidacijska lista grupe birača): Zašto se predloženim izmjenama i dopunama GUP-a, košarkaško igralište i parkiralište u Naselju Slavoniji I i na Klasijama želi prenamijeniti u građevinsko te što se tu planira graditi?

Zašto se zemljište na križanju Svačićeve i Gupčeve, koje je davno darovano MUP-u, želi prenamijeniti u zaštićenu zelenu površinu te na taj način onemogućiti gradnju nove zgrade PU brodsko-posavske?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Prostor na Klasijama je i sada građevinsko zemljište. Što se tiče darovanog zemljišta MUP-u za izgradnju zgrade, nažalost MUP je odustao od izgradnje zgrade. Prošlo je već 18-19 godina, a to je prevrijedno zemljište da stoji tako. Najnormalnije bi bilo da MUP-a zemljište koje nisu priveli svrsi vrati Gradu Slavonskom Brodu i čudi me da to do sada nisu napravili.

Anita Holub (HDZ): Kada Grad misli pristupiti temeljitoj obnovi zgrade Društvenog doma u Podvinju? Kada će biti riješeno pitanje kanalizacije u brdskim dijelovima grada?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Što se tiče Doma slažem se da zaslužuje temeljitu obnovu, ali i predsjednika koji će barem pomesti u Domu i ispred njega, što za sada nije slučaj. Da predsjednik obilazi taj Dom onda se ne bi dogodilo da bude zapušten kao što je. Kandidiran je prema Energetskoj obnovi, nažalost, nije prošao, no mi ćemo ga uređivati, ali bi bilo poželjno od ljudi koji su izabrani od strane mještana Podvinja da se brinu za njihovu imovinu. Pitanje kanalizacije, pitanje je projekta Brod 2.

Sanda Livia Maduna (HDZ): Možete li nam reći koliki je iznos uloženih sredstava za izradu projektne dokumentacije za vrtić Palunko?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Taj podatak mogu dostaviti pisanim putem.

Tomislav Tekić (HDZ): Zbog čega niste prihvatili naš prijedlog i svim poduzetnicima na području Slavonskog Broda, koji su zbog COVID-a pretrpjeli gubitke, smanjili komunalnu naknadu?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Mi smo smanjivali komunalnu naknadu, smanjivali smo naknade i za terase, poslovne prostore i sve ono što Grad može osloboditi.

20. listopada, 9.10:

SLAVONSKI BROD - Današnja, 18. sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda koja je počela u 9 sati, ostat će upamćena po tome što je prva koja će biti održana putem videokonferencije. Razlog tome je trenutno stanje s epidemijom koronavirusa.

Probno spajanje održano je 29. rujna.

"S ciljem osiguranja normalnog funkcioniranja rada Gradskog vijeća i donošenja službenih odluka, moralo je doći i do promjene načina održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.", obznanili su tada, uz ostalo, iz Gradske uprave Grada Slavonskog Broda.

Sjednica Gradskog vijeća trebala bi započeti usvajanjem zapisnika o radu 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda održane 2. srpnja 2020. godine; kao i radu Izvanredne sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda održane 13. srpnja 2020. godine te Izvanredne sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda održane 28. srpnja 2020. godine.

Za dnevni red dnevni red 18. sjednice Gradskog vijeća predloženo je 19 točaka.

 1. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nerazvrstanim cestama na području grada Slavonskog Broda
 2. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke komunalnoj infrastrukturi Grada Slavonskog Broda i njezinom pravnom statusu
 3. Prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima na području grada Slavonskog Broda
 4. Prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge ukopa pokojnika na području grada Slavonskog Broda
 5. Prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete pružanja usluga javnih tržnica na malo na području grada Slavonskog Broda
 6. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Trgovačkom društvu Komunalac d.o.o. za dugoročno zaduženje za nabavu komunalnog vozila putem financijskog leasinga
 7. Izvješće decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Slavonskog Broda za razdoblje siječanj – lipanj 2020. godine
 8. Prijedlog Odluke o određivanju naziva nastavku ulice u Mjesnom odboru Dr. Ante Starčević – Berislavićeva
 9. Prijedloga za imenovanje mrtvozornika koji će utvrđivati nastup, vrijeme i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području grada Slavonskog Broda
 10. Prijedlog Zaključka o davanju odobrenja OPG Terezija Majetić za prodaju voća i povrća na privatnoj površini
 11. Prijedlog Zaključka o davanju odobrenja OPG Đuro Japarić za prigodnu prodaju božićnih drvaca na privatnoj površini

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
realansb

realansb

Komentirano: 20.10.2020. | 16:21

1

Hoce netko Tekicu objasniti da se ne moze zaraziti preko kamere, da nema potrebe da nosi masku kad je videokonferencija u pitanju

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovolika sredstva Grad izdvaja za vjerske zajednice

13 župa, 6 vjerskih zajednica i samostan

Ovolika sredstva Grad izdvaja za vjerske zajednice

13.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad ispunio obećanje vezano uz promet u Splavarskoj ulici

Od sada sigurnije prometovanje

Grad ispunio obećanje vezano uz promet u Splavarskoj ulici

13.4.2021. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi obrazovanje moraju startati sa iste pozicije

Profitirat će i pojedinac i društvo

Svi obrazovanje moraju startati sa iste pozicije

12.4.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koronavirus 'prodro' u Policijsku upravu brodsko-posavsku

Izmjene u načinu rada sa strankama

Koronavirus 'prodro' u Policijsku upravu brodsko-posavsku

12.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za što Grad izdvaja najviše - sport, kulturu ili 'socijalu'?

Iz gradskih proračuna od 1993. do 2020.

Za što Grad izdvaja najviše - sport, kulturu ili 'socijalu'?

12.4.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je od medija dobio najveću financijsku potporu Županije?

Hoće li biti povrata sredstava?

Tko je od medija dobio najveću financijsku potporu Županije?

11.4.2021. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo dovršena nadstrešnica površine 3200 'kvadrata'

Još nekoliko mjeseci do završetka radova

Gotovo dovršena nadstrešnica površine 3200 'kvadrata'

10.4.2021. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova je sredstva Grad uložio u sport tijekom 27 godina

Dovoljno, premalo, previše?

Ova je sredstva Grad uložio u sport tijekom 27 godina

9.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nije ostavila negativan trag na tržištu nekretnina

Na području Brodsko-posavske županije

Korona nije ostavila negativan trag na tržištu nekretnina

9.4.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uklonjene tribine s kojih su navijale generacije Brođana

Pripremni radovi za obnovu gledališta

Uklonjene tribine s kojih su navijale generacije Brođana

8.4.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Resorno Ministarstvo odgodilo projekt Brod 2. Nema novaca.

Grad Brod izvijestio javnost:

Resorno Ministarstvo odgodilo projekt Brod 2. Nema novaca.

8.4.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugodno iznenađenje za roditelje brodskih osnovnoškolaca

Nenajavljeno smanjenje računa

Ugodno iznenađenje za roditelje brodskih osnovnoškolaca

7.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom

Natječaj otvoren još jedan dan

Grad kreće u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom

7.4.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je iz proračuna izdvojeno za mnogima nebitnu stavku?

U posljednja tri desetljeća

Koliko je iz proračuna izdvojeno za mnogima nebitnu stavku?

6.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Financirat će obnovu Dječjeg vrtića

Slavonski Brod za Petrinju

Financirat će obnovu Dječjeg vrtića

6.4.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi stanovi riješit će stambeno pitanje još 10 obitelji

Dovršetak radova u srpnju

Ovi stanovi riješit će stambeno pitanje još 10 obitelji

5.4.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U neizvjesnim vremenima Uskrs donosi nadu u novi početak'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'U neizvjesnim vremenima Uskrs donosi nadu u novi početak'

4.4.2021. | 7:29
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :