Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 28.10.2019. u 22:00
Prikaza: 3038
|
Autor: A. Primorac

Kreće plinofikacija Rafinerije

Prodan produktovod kod Slobodnice

Slavonski Brod : Prodan produktovod kod Slobodnice  Ilustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva/Internet)

"U tijeku su radovi na projektiranju priključnog mjesta na plinski sustav RH-a. Usporedo s tim, u Rafineriji nafte Brod završeni su projektni radovi na postavljanju interne plinske mreže. Dobivanje građevinske dozvole je u završnoj fazi, a izabran je i izvođač građevinsko-montažnih radova. U krugu Rafinerije već se obavljaju pripremni radovi, a u tijeku je i ispitivanje cjevovodnog mosta između Hrvatske i Rafinerije nafte Brod."

SLAVONSKI BROD/BROD (BiH) - U Zagrebu je krajem proteklog tjedna svečano potpisan ugovor o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod od plinskog čvora Slobodnica do granice Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Informacija je to s kojom je u javnost izašao Plinacro istaknuvši kako su ugovor o kupoprodaji potpisali Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra i Branko Radošević, direktor Crodux energetike, a njegovu potpisivanju nazočio je i generalni direktor Rafinerije Brod Anatoliy Karalyus.

"U ovoj fazi, kompanija može sa sigurnošću istaknuti visoku dinamiku realizacije projekta plinofikacije - navedeno je u priopćenju Optima grupe za 'beha' medije, a iz ove kompanije navode da se prve isporuke plina u Rafineriju nafte Brod očekuju u trećem kvartalu 2020. godine, te da je u realizaciju ovog projekta uloženo oko osam milijuna eura."

"Navedenim ugovorom omogućiti će se opskrba prirodnim plinom krajnjeg potrošača, Rafinerije nafte Brod, dok će Plinacro, kad opskrba započne, osigurati dodatne prihode od transporta novih količina plina.", izvijestili su iz Plinacroa, dodavši kako je  potpisivanje spomenutog ugovora rezultat javnog natječaja, odnosno "Plinacrovog poziva na dostavu ponude za kupoprodaju i prenamjenu za potrebe tržišta plinom produktovoda na dionici od PČ Slobodnica do granice RH-BiH".

Ovome je ugovoru prethodio onaj iz rujna 2017. godine koji je potpisan između Plinacra i Croduxa o procjeni stanja produktovoda u sklopu kojeg je bilo predviđeno ispitivanje samog produktovoda a tijekom kojega je došlo do puknuća i istjecanja velike količine naftnih derivata a zašto do sada nitko nije odgovarao. 

Tim istim ugovorom bilo je predviđeno i da se razmotre mogućnosti prenamjene produktovoda u izravni plinovod kako bi se realizirao projekt opskrbe Rafinerije nafte Brod prirodnim plinom, priključenjem izravnog plinovoda na hrvatski transportni sustav, a sukladno odredbama Zakona o tržištu plina i smjernicama HERA-e. U svibnju ove godine ove dvije tvrtke su potpisale i predugovor o rekonstrukciji i priključenju izravnog plinovoda na Plinacrov plinski čvor Slobodnica. "Predugovorom je definirano mjesto priključenja te tehnički, komercijalni i pravni odnosi, procijenjeni trošak rekonstrukcije te terminski plan prema kojemu će se rekonstrukcija provesti u trajanju od 11 mjeseci od dana potpisa predugovora.", obznanili su u Plinacru.

U susjednom Brodu pak tamošnji portali pišu kako su iz Optima grupe, nakon potpisivanja ugovora u Zagrebu, istaknuli da njegovo zaključenje ima strateški značaj za uspješnu provedbu plinofikacije. 

Iako je zbog otkaza do kojih je posljednjih mjeseci došlo u Rafineriji Brod, kao i zbog više mjesečnog prestanka rada Rafinerije zbog planskog kapitalnog remonta bilo špekulacija o navodnom odlasku Rusa i zatvaranju Rafinerije, potpisani ugovor na tragu je izjave Milorada Dodika, da do toga u konačnici ne bi trebalo doći. - Pitanje plinovoda koji bi trebao ići iz Slavonskog Broda prema Rafineriji je riješeno. Hoće li pa Rafinerija proraditi ili će prestati s radom je stvar rekonstrukcije i vlasnika Zarubežnjefta koji aktualnim remontom pokušava osposobiti kapacitete u samoj Rafineriji. Činjenica da je Zarubežnjeft uložio ili ulaže novac u izgradnju plinovoda koji dolazi iz Slavonskog Broda govori o tome da su njihove namjere da Rafinerija radi veoma ozbiljne - na upit novinara sredinom listopada odgovorio je Milorad Dodik, član predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Iako Plinacro nigdje na navodi informaciju, prema pisanju portala u susjednoj BiH, u sklopu plinofikacije Rafinerije već je izabran izvođač radova na ispitivanju produktovoda na teritoriju Hrvatske, a - kakao naglašavaju - iz Optima grupe su im rekli da očekuju kako bi ispitivanje trebalo biti završeno tijekom studenog, a rezultati poznati u prosincu. 

Podsjetili su i da su u tijeku i radovi na projektiranju priključnog mjesta na plinski sustav Hrvatske, te da je izrađen i prezentiran grafički dio projektne dokumentacije.

"Usporedo s tim, u Rafineriji nafte Brod završeni su projektni radovi na postavljanju interne plinske mreže u krugu Rafinerije. Dobivanje građevinske dozvole je u završnoj fazi, a izabran je i izvođač građevinsko-montažnih radova te se u krugu Rafinerije već obavljaju pripremni radovi.

U krugu Rafinerije izvršeno je ispitivanje cjevovodnog mosta između Hrvatske i Rafinerije nafte Brod, a do kraja listopada bit će dokumentirani rezultati ispitivanja.

- U ovoj fazi, kompanija može sa sigurnošću istaknuti visoku dinamiku realizacije projekta plinofikacije, kao i profesionalizam strana koje u njemu sudjeluju - navedeno je u priopćenju Optima grupe za 'beha' medija, a iz ove kompanije navode da se prve isporuke plina u Rafineriju nafte Brod očekuju u trećem kvartalu 2020. godine, te da je u realizaciju ovog projekta uloženo oko osam milijuna eura.", pišu 'beha' mediji.

I dok se u Slavonskom Brodu i dalje pitaju hoće li ikada itko odgovarati zato što je istjecanjem na stotine tisuća litara naftnih derivata kod Slobodnice zagađena zemlja, Plinacro je - potpisivanjem listopadskog ugovora u Zagrebu - istaknuo kako je to samo nastavak njihovog nastojanja da daju svoj dodatni doprinos "poboljšanju kakvoće zraka u Slavonskom Brodu smanjenjem prekograničnog onečišćenja" zbog čega su "od početka podupirali projekt plinofikacije Rafinerije nafte Brod te su današnjim (24.10.2019., nap.a.) potpisivanjem ugovora o kupoprodaji dali svoj dodatni doprinos uspješnom dovršetku navedenog procesa".

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primili četrnaest novih djelatnika

Osim u opremu ulaže se i u ljudstvo

Primili četrnaest novih djelatnika

3.6.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

Natječaj za obogaćivanje ponude

Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

1.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

31.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :