Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 27.12.2018. u 21:30
Prikaza: 1202
|
Autor: AP/SBplus

U Slavonskom Brodu

Ovako je izgledala protekla 2018. godina

Slavonski Brod : Ovako je izgledala protekla 2018. godinaIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Kraj godine vrijeme je rezimiranja učinjenog u proteklih 365 dana. Evo kako godinu koja je na izmaku, kada su u pitanju projekti koji su odrađeni, ocjenjuju čelni ljudi Slavonskog Broda.

SLAVONSKI BROD - U protekloj 2018. godini puno se toga u Slavonskom Brodu radilo, gradilo i postiglo. Naravno kako uvijek može bolje i više. Ipak u slavonskobrodskoj Gradskoj upravi ističu zadovoljstvo postignutim u godini koja je na izmaku i koja im, kako su istaknuli, daje za pravo nadati se kako će i 2019. biti uspješna godina za grad i Brođane.

Evo koja su to 24 projekta kojima se u Gradskoj upravi Slavonskog Broda posebno diče:

Brod je jedan od prvih Gradova u Hrvatskoj koji s 5.000 kuna roditelje daruje potrebnom opremom za prvo dijete.

DEMOGRAFIJA

Grad Slavonski Brod radio je na projektima kojima se željelo poboljšati demografsku sliku, za koju se svi slažemo da nije dobra. Jasno je da se Grad sâm ne može boriti s problemom koji zahtijeva napore cijele države, no, kažu, u okviru svojih mogućnosti dali su maksimum. Evo što su na tom polju činili:

1. Kako bi pomogli mladima obiteljima da što povoljnije riješe stambeno pitanje, izgradili su prve gradske stanove za najam. U dvije zgrade u Ulici Vida Došena, u 12 stanova, danas živi 12 brodskih mladih obitelji. Zbog velikog zanimanja ugovoreni su radovi za izgradnju još dvije stambene zgrade, također s 12 stanova, predviđenih za najam. Novina u natječaju je što omogućuje prijavu i samohranim roditeljima s djecom, te izvanbračnim zajednicama.

2. Kako bi privukli što veći broj mladih obitelji u Slavonski Brod, uz izgradnju gradskih stanova za najam, pokrenuli su i projekt osiguranja gradskih zemljišta na kojima mlade obitelji imaju pravo građenja obiteljskih kuća. Mlade obitelji, za samo stotinjak kuna mjesečno, imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće i to na 99 godina. Pravo građenja je nasljedno. Nakon razdoblja od 10 godina moguće je otkupiti gradsko zemljište, a kupoprodajna cijena zemljišta umanjuje se za iznos uplaćenog prava građenja. Nakon sklopljenog ugovora mlade obitelji imaju rok od tri godine za izgradnju kuće. Zanimanje je veliko:već je sklopljeno 19 ugovora.

3. Jedan su od prvih Gradova u Hrvatskoj koji s 5.000 kuna roditelje daruju potrebnom opremom za prvo dijete, a ove godine dodatno je povećan iznos jednokratnih naknada za novorođenčad ( 2.500 kuna za prvo dijete, 3.500 kuna za drugo te 5.000 kuna za treće i svako iduće dijete). Ovakvu pomoć Grada do sada je primilo 158 brodskih obitelji. Za nabavu potrebne opreme za prvorođenu djecu u obiteljima u 2018. iz proračuna je izdvojeno 1,1 milijun kuna.

Nakon dugogodišnjeg zalaganja i napora Grada, po prvi puta su u državnom proračunu planirana sredstva za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. 

ŠKOLSTVO I OBRAZOVANJE

Uz niz mjera za poboljšanje demografske slike Slavonskog Broda, Grad je uložio velike napore u pružanju prilike za što boljim i kvalitetnijim odgojem i obrazovanjem, od vrtićke i školske do studentske dobi:

4. Na dječjem vrtiću Trnoružica zamijenjeno je krovište, postavljena vanjska izolacija i solarni kolektorski paneli za učinkovitiji sustav grijanja. Obavljeni su radovi na uređenju unutarnjeg prostora gdje je postavljena toplinska izolacija podova, zidova i stropova i nova rasvjeta. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove vrtića iznosi 1,54 milijuna kuna, od čega je 497.859 kuna sufinancirano europskim sredstvima. Projektom energetske obnove zgrade dječjeg vrtića, značajno je unaprjeđena kvaliteta prostora za boravak djece, a smanjena je i ukupna potrošnja energije na području grada, pa time i emisija stakleničkih plinova i onečišćenja zraka na području grada.

5. Dječji vrtić Maslačak uskoro se pridružuje popisu gradskih dječjih vrtića koji će djeci omogućiti još bolje uvjete predškolskog odgoja. Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta energetske obnove: toplinske izolacije zidova, stropova, podova i krova, zamjena vanjske stolarije, solarnog kolektorskog sustava, energetski učinkovitog sustava hlađenja, te kotlovnice. Ukupna vrijednost projekta iznosi dva milijuna kuna, od čega je Grad osigurao nešto više od 550.000 kuna bespovratnih sredstava putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te dodatnih 206.878 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

6. Prijavili su se za Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića i odobreno im je 670.000 kuna čime će se sufinancirati izgradnja novog dječjeg vrtića na području Mjesnog odbora Dr. Ante Starčević. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje vrtića iznosi 6,4 milijuna kuna. Vrtić u Ulici Augustina Kažotića tako će biti četvrti novoizgrađeni na području grada u posljednjih osam godina.

7. Osnovna škola Milan Amruš jedina je škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije. Njeni učenici zaslužuju novi, moderan prostor za rehabilitaciju i obrazovanje. Grad Slavonski Brod samostalno je financirao izradu projektne dokumentacije, osigurao zemljište za izgradnju objekta te ishodio građevinsku dozvolu. Zahvaljujući dugogodišnjim naporima Grada, djeca s posebnim potrebama dobit će novu zgradu osnovne škole: projekt izgradnje uvršten je u državni proračun za 2020.-2021.godinu.

8. U suradnji s Razvojnom agencijom Grad je prije četiri godine izradio projekt Helping, jer je bez asistenata u nastavi obrazovanje učenika s posebnim potrebama gotovo nemoguće. Projekt je uz pomoć značajnih bespovratnih sredstava iz europskih fondova omogućio angažman pomoćnika u nastavi u gradskim osnovnim školama. Krajem 2017. godine projekt je ušao u treću fazu, a u novoj školskoj godini neophodna pomoć je osigurana još većem broju učenika s posebnim potrebama. Naime, projektom treće faze Helpinga, ukupne vrijednosti 9,24 milijuna kuna za koji je odobreno 8 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, omogućen je angažman 51 pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika u razdoblju od iduće četiri školske godine, za ukupno 56 učenika s posebnim potrebama. Tako je omogućena potpuna integracija učenika s posebnim potrebama i stvoreni uvjeti za njihov napredak i bolja postignuća u gradskim osnovnim školama.

9. Naporima uprave Grada i ove školske godine program produženog boravka dostupan je u svim redovnim osnovnim školama. Inicijativa Gradske uprave i pokretanje programa produženog boravka u svim redovnim gradskim školama rezultat su otvorene komunikacije s ravnateljima škola i roditeljima koji su ukazivali na ovu potrebu. Do školske godine 2015./2016. produženi boravak provodio se u samo dvije osnovne škole te je u njega bilo uključeno 86 učenika. Danas, program produženog boravka uveden je u sve redovne osnovne škole na području grada i u njega je uključeno oko 300 učenika.

10. Osnovna škola Antun Mihanović postala je jedna od gradskih škola koja kroz energetsku obnovu dobiva primjerenije i kvalitetnije uvjete boravka, odgoja i obrazovanja za sve učenike, učitelje i djelatnike. Temeljem prijave projekta Grada, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je Odluku o financiranju energetske obnove zgrade škole u najvišem iznosu bespovratnih sredstava od 6,1 milijuna kuna.

11. I Osnovna škola Blaž Tadijanović, dobit će, energetskom obnovom, kvalitetnije uvjete boravka, odgoja i obrazovanja, jer je naporima Grada koji je prijavio projekt, natječući se za sredstva u okviru programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora,Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo Odluku o financiranju energetske obnove zgrade OŠ Blaž Tadijanović u najvišem iznosu bespovratnih sredstava od 3,9 milijuna kuna.

12. Kako bi se u svim gradskim osnovnim školama omogućili što kvalitetniji uvjeti održavanja nastave, Grad Slavonski Brod financirao je radove na mrežnoj infrastrukturi u preostale četiri gradske osnovne škole - Ivana Brlić Mažuranić, Vladimir Nazor, Blaž Tadijanovići Bogoslav Šulek- u kojima do sada nisu bili uvedeni e-dnevnici. Nabavljena su 64 prijenosna računala i 182 tokena za svakog nastavnika koji koristi aplikaciju za e-dnevnike putem Carneta. Ukupna vrijednost opreme iznosi oko 130.000 kuna. U 2018. gradske osnovne škole opremljene su i interaktivnim pločama koje unaprjeđuju nastavu i omogućuje učenicima lakše svladavanje složenijeg gradiva. Nabavljeno je 18 interaktivnih ploča (po dvije za svaku školu), širokokutni projektori te MozaBook edukativnih software, ukupne vrijednost od 213.750 kuna.

13. Nakon niza godina pokušaja osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu i osporavanja od strane Rektorskog zbora, a koji nije prošao na Ustavnom sudu te nakon dugogodišnjeg zalaganja i napora Grada, po prvi puta su u državnom proračunu planirana sredstva za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Grad je izradio potrebni elaborat, prvi korak na tom važnom putu.

Za izgradnju Inovacijskog inkubatora proračunom za 2019. godinu predviđen je iznos od 5 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 16 milijuna kuna.

GOSPODARSTVO

Gradska je uprava, onoliko koliko je to u njenoj nadležnosti i u okviru svojih mogućnosti, učinila - tvrde - maksimalne napore da se gospodarstvenicima što više olakša poslovanje.

14. Početkom 2018. godine je potpisan Sporazum o provedbi ITU mehanizma u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine čime je definiran popis novih razvojnih projekata u Slavonskom Brodu koji će biti financirani značajnim bespovratnim europskim sredstvima. Jedan je i izgradnja Inovacijskog inkubatora za koji je proračunom za 2019. godinu predviđen iznos od 5 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 16 milijuna kuna.

Cestogradnja:

15. Ugovorom o financiranju ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, potpisanom u veljači 2018. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Grad Slavonski Brod dobio je za projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna. Kako bi se, pak, povećala razina sigurnosti u prometu, kroz ITU mehanizam planirani su i radovi na izgradnji novih biciklističkih staza.

Građevinarstvo:

16. Belgijska tvrtka Lindbergh Group i Grad Slavonski Brod potpisali su ugovor o izgradnji Doma za starije i nemoćne, nazvan Slavonski Brod Rotor Života. Uz glavni objekt, Dom za starije i nemoćne, Belgijanci će ponuditi i apartmanski blok kao novi način asistiranog življenja, gdje se uz intimnost daje mogućnost korištenja svih usluga glavnog objekta.

Zbog velike potrebe i interesa za adekvatnom igraonicom u Slavonskom Brodu, jedan dio novog kompleksa, odnosno jedno krilo glavne zgrade, koristit će najmlađi Brođani. Igraonica će imati više funkcija, a neke od najvažnijih bit će mogućnost organiziranja rođendanskih proslava i čuvanja djece pod stručnim nadzorom. Vrijednost projekta, veličine 6.500 metara četvornih, procjenjuje se na 4,5 milijuna eura. Bit će otvoreno četrdesetak novih radnih mjesta, a korisnici Doma, njih oko 200, imat će smještaj prema najsuvremenijim standardima.

SOCIJALNA POLITIKA

17. U sklopu projekta Zaželi - program zapošljavanja žena, Grad je potpisao Ugovor za Projekt Zaposlena - pružanje podrške u svakodnevnom životu, namijenjen starijim osobama s područja grada. Gradu su za tu svrhu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 9,95 milijuna kuna. To omogućava zapošljavanje 62 žene za razdoblje od dvije godine i pomoć za 285 korisnika kojima je potrebna skrb. 

NACIONALNE MANJINE

"Grad Slavonski Brod drži se civilizacijskog načela kako su manjine, koje poštuju svoju domovinu, bogatstvo te države. Gradska uprava pomagala je kroz različite oblike rad nacionalnih manjina, kako bi se u većinskom hrvatskom narodu, osjećali ravnopravni i prihvaćeni.", poručili su iz Grada.

18. Tijekom siječnja 2018. u novouređenim učionicama OŠ Hugo Badalić, Područna škola Jelas, predstavljena je druga faza programa Krenimo zajedno. Cilj je uključiti djecu iz Naselja Josip Rimac u predškolski odgoj i obrazovanje te kasnije uspješnije uključivanje u osnovnu školu. Ulaganje od 520.000 kuna obuhvaća opremanje šest učionica, prijevoz djece autobusom i profesionalno usavršavanje za predškolske odgojiteljice i odgojitelje, s fokusom na uključivanje romske djece u obrazovanje. U dvije integrirane predškolske grupe u toj je školi uključeno 42 djece, od kojih su 22 pripadnici romske nacionalne manjine.

Grad Slavonski Brod kao Grad – prijatelj djece, kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju uvjeta života za svu djecu s područja grada s posebnim naglaskom na onu koja se nalaze u najranjivijoj skupini, uključujući i romsku djecu. Kao Grad prijatelj djece, Slavonski Brod u suradnji s UNICEF-om provodi program Krenimo zajedno, a glavni ciljevi druge faze su osigurati pristup poticajnom i inkluzivnom okruženju za predškolsko obrazovanje najugroženije skupine djece te ojačati sponu između obrazovnih ustanova i romske zajednice.

19. Slavonskom Brodu za pomoć u obrazovanju romske djece odobreno je 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za novi projekt Win-Win. Od Ministarstva obrazovanja zatraženo je i odobreno sufinanciranje u maksimalnom stopostotnom iznosu od 1,6 milijuna kuna. Projektom će biti obuhvaćeno 25 djece predškolske dobi i 100 učenika od prvog do četvrtog razreda, pripadnika romske nacionalne manjine. Program produženog boravka kao i program predškolskog obrazovanja bit će organizirani u prostoru Područne škole OŠ Hugo Badalić koja je najbliža romskom naselju i koju polazi najveći broj romske djece.

Ukupna vrijednost projekta Kuće tambure je 27,37 milijuna kuna, od čega su 85 posto, odnosno 23,27 milijuna novci iz EU fondova, a ostalih 15 posto osigurava Grada.

KULTURA

Kulturnom životu grada, očuvanju i njegovanju kulturne baštine, te financiranju ustanova kulture također je posvećena dužna pažnja. ovo su najvažnij i projekti koji su obilježili proteklu godinu:

20. Grad Slavonski Brod potpisao je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU) ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt Kuća Tambure - Slavonska notna bajka - infrastrukturni radovi. Tako će se krenuti u ostvarenje jednog od projekata koji će pridonijeti turističkoj ponudi, urbanizaciji i kulturnom razvoju gradskog lokaliteta, svakodnevnog života lokalne zajednice i održivom gospodarskom razvoju Slavonskog Broda.

Cilj projekta je obnoviti sjeverni dio zapadnog kavalira Tvrđave Brod u prostor Kuće tambure - Slavonska notna bajka, posvećen tamburi kao novoj kulturno-turističkoj atrakciji s ciljem očuvanja glazbenog stvaralaštva i promocije, te stvaranja inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja. Projekat će biti proveden za 24 mjeseca, a sufinancira ga Europska unija. Ukupna vrijednost je 27,37 milijuna kuna, od čega su 85 posto, odnosno 23,27 milijuna novci iz EU fondova, a ostalih 15 posto osigurava Grada.

SPORT

Ulaganje u sport jedan je od gradskih prioriteta, bez obzira radi li se o profesionalnim sportašima ili rekreativcima, kako bi imali što bolje uvjete za bavljenje sportom. Evo što je učinjeno na tom polju:

21. Izgradnja novog prostora za kajak kanu klubove brodskim će kajakašima i kajakašicama pružiti novi, moderan prostor za rad. Prostor kajak-kanu klubova obuhvaća dvije etaže ukupne površine oko 740 metara četvornih. Neki od sadržaja koji se nalaze u novom objektu su dvoetažna teretana, svlačionice, prostor za masažu, spremišta za kajake i radionica, prostorija predviđena za smještaj gostujućih klubova, velika terasa na gornjoj etaži, poslovni prostor za uprave klubova, te dva hangara za čamce.

22. Nogometni klub NK Graničar Brodski Varoš od kraja sredine 2018. ima na raspolaganju novi klupski prostor. Riječ je o 3,4 milijuna kuna vrijednom gradskom projektu, površine 650 metara četvornih. Prizemlje obuhvaća četiri svlačionice, uredski prostor i manju svlačionicu za suce. S vanjske strane su ulazi u spremište, kotlovnicu, te dodatni sanitarni čvorovi, dok se na katu nalaze još dvije veće prostorije te terasa.Grad Slavonski Brod financirao je njihovo opremanje.

23. Uređenje objekta NK MV Croatia 1976, projekta vrijednog oko 500.000 kuna, predviđenim građevinsko-obrtničkim radovima zadržat će se u cijelosti postojeći sportsko-rekreacijski i poslovno-ugostiteljski sadržaj. Bit će nadograđeni spremišta i nadstrešnice sa sjeveroistočne strane objekta. Tijekom 2017. Grad je već financirao radove na uređenju prostorija kluba.

24. Projektom uređenja postojećih tribina na Stadionu na Savi u vrijednosti od 440.860 kuna, obuhvaćeno je postavljanje novih sjedala za gledatelje, izrada tunela za izlazak igrača na teren, montiranje novih kućica za rezervne igrače i delegate, te ugradnja novog pulta u VIP loži. Sanirat će se oštećenja na postojećoj podlozi tribina i prilazna stepeništa kao i postojeća metalna ograda. Radovi na izgradnji kajak kanu kluba i uređenju postojećih tribina na Stadionu kraj Save, s planiranom izgradnjom istočne tribine, zajedno će tvoriti prvu fazu cjelovitog uređenja Stadiona.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Kompas

Kompas

Komentirano: 28.12.2018. | 10:21

1

Ajmo hdz-ovi spavaci,navalite sa komentarima. Naredba je stigla iz vrha stranke (zlocinacke)
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 28.12.2018. | 8:14

2

Opet ovaj babaycream kmeči. Da je više projekata tj. više novca ulupano u kulturu, rekao bi, jebeš kulturu, ljudi ne rade. Kme kme
babycream

babycream

Komentirano: 28.12.2018. | 2:46

3

Jedan jedini projekat na području kulture!? Ni manje ni više nego “urbanizacija” tamburom!!! Hehe, Monty Python bi umro od zavisti, kako se oni nisu toga sjetili... A da zaposlite nekoga tko je barem na Wikipediji pročitao i shvatio što je to kultura?
Stipe

Stipe

Komentirano: 27.12.2018. | 23:19

4

Kad možemo očekivati konkretne brojke vezane uz mjere vezane uz demografiju? Zna li se već jesu li bar usporile iseljavanje? Ovo sa Rotorom života je vjerojatno zajebancija? Ako nije, onda je to vrhumski vic: Rotor Života u gradu rotora :)

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do gužvi dolazi jer građani stižu prije radnog vremena'

Iz Policije tvrde:

'Do gužvi dolazi jer građani stižu prije radnog vremena'

17.7.2019. | 19:00
Bilo koju radnju u novoj zgradi slavonskobrodskog MUP-a Brođani bi trebali obaviti za pola sata ili manje, a jutarnje gužve iz Policije objašnjavaju građanima koji red stvore i sat vremena prije otvaranja ureda.
Bilo koju radnju u novoj zgradi slavonskobrodskog MUP-a Brođani bi trebali obaviti za pola sata ili manje, a jutarnje gužve iz Policije objašnjavaju građanima koji red stvore i sat vremena prije otvaranja ureda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemljišta su, bez našeg znanja, postala javno vodno dobro'

Načelnici iznijeli i svoju stranu priče:

'Zemljišta su, bez našeg znanja, postala javno vodno dobro'

17.7.2019. | 17:00
Određeni broj načelnika potužio se kako su Hrvatske vode neka područja stavile u svoju ingerenciju, a vrlo često se znalo dogoditi i to da su raspisivali natječaje, a da općine o tome nisu imale nikakva saznanja.
Određeni broj načelnika potužio se kako su Hrvatske vode neka područja stavile u svoju ingerenciju, a vrlo često se znalo dogoditi i to da su raspisivali natječaje, a da općine o tome nisu imale nikakva saznanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 50 kn/m2 dnevno do zakupa javne površine

Raspisan natječaj

Od 50 kn/m2 dnevno do zakupa javne površine

17.7.2019. | 9:30
Rok za podnošenje prijava je osam dana od prvog narednog dana objave javnog natječaja u tisku, a pismene ponude zainteresirani trebaju dostaviti poštom, preporučeno, u zatvorenom omotu ili pak neposredno u pisarnicu Grada.
Rok za podnošenje prijava je osam dana od prvog narednog dana objave javnog natječaja u tisku, a pismene ponude zainteresirani trebaju dostaviti poštom, preporučeno, u zatvorenom omotu ili pak neposredno u pisarnicu Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi svakodnevno čekaju u redu vani na suncu

Preseljenje se i dalje čini O.K.?

Ljudi svakodnevno čekaju u redu vani na suncu

16.7.2019. | 20:00
Nekima se i dalje ova ideja čini puno boljom, nego da je Ministarstvo unutarnjih poslova ostvarilo pametniji (i jeftiniji) 'deal' s Gradom Slavonskim Brodom i preselilo u prazan prostor prizemlja Sportske dvorane Vijuš.
Nekima se i dalje ova ideja čini puno boljom, nego da je Ministarstvo unutarnjih poslova ostvarilo pametniji (i jeftiniji) 'deal' s Gradom Slavonskim Brodom i preselilo u prazan prostor prizemlja Sportske dvorane Vijuš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li učenici iz Rastušja i Tomice u školu u Podcrkavlje?

Roditelji se protive

Hoće li učenici iz Rastušja i Tomice u školu u Podcrkavlje?

16.7.2019. | 14:00
Sukladno naputku Ministarstva osnivač Grad Slavonski Brod, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave u svim gradskim osnovnim školama, izašao je s prijedlogom o tome da učenici iz Tomice i Rastušja od iduće školske godine umjesto podvinjske pohađaju školu u Podcrkavlju. Rodite
Sukladno naputku Ministarstva osnivač Grad Slavonski Brod, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave u svim gradskim osnovnim školama, izašao je s prijedlogom o tome da učenici iz Tomice i Rastušja od iduće školske godine umjesto podvinjske pohađaju školu u Podcrkavlju. Rodite
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uključenost mladih u donošenje političkih odluka

Savjet mladih Slavonskog Broda

Uključenost mladih u donošenje političkih odluka

16.7.2019. | 11:30
Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod u partnerstvu s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, a projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod u partnerstvu s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, a projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda na Poloju uzorkovana na tri mjesta

Evo što kažu rezultati analize

Voda na Poloju uzorkovana na tri mjesta

16.7.2019. | 9:00
Savska voda na Poloju uzorkovana je na tri lokacije. Evo što su pokazali najnoviji rezutlati.
Savska voda na Poloju uzorkovana je na tri lokacije. Evo što su pokazali najnoviji rezutlati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 1250 nezaposlenih manje

Statistika 'govori':

Gotovo 1250 nezaposlenih manje

16.7.2019. | 8:00
U ukupnom broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba njih 475 je imalo prethodno radno iskustvo, a najveći je broj u evidenciji Zavoda registriran iz područja obrazovanja.
U ukupnom broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba njih 475 je imalo prethodno radno iskustvo, a najveći je broj u evidenciji Zavoda registriran iz područja obrazovanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Baš me briga živim kao ćuko…“

Od svog grada odbačeni umjetnik:

„Baš me briga živim kao ćuko…“

15.7.2019. | 20:00
Ova gospoda pokazuju svoju nekompetentnost. Dokad će brodsku kulturu određivati osobe regulirane upitnim elementima?
Ova gospoda pokazuju svoju nekompetentnost. Dokad će brodsku kulturu određivati osobe regulirane upitnim elementima?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako možete pomoći bolesnima od leukemije, limfoma,...

Crveni križ poziva

Evo kako možete pomoći bolesnima od leukemije, limfoma,...

15.7.2019. | 13:00
Svi koji mogu i žele pomoći oboljelima od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti mogu prvi korak učiniti već ove srijede. Evo kako i gdje.
Svi koji mogu i žele pomoći oboljelima od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti mogu prvi korak učiniti već ove srijede. Evo kako i gdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima

Raspisan još jedan natječaj

Nova prilika za rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima

15.7.2019. | 10:45
Donosimo popis lokacija gradskih zemljišta koja se mladim obiteljima nude za izgradnju obiteljskih kuća, a u ponudi novog raspisanog natječaja se površine kreću od 355 do 764 'kvadrata'. Tijekom dosadašnjih natječaja ovo je pravo iskoristilo ukupno 26 obitelji.
Donosimo popis lokacija gradskih zemljišta koja se mladim obiteljima nude za izgradnju obiteljskih kuća, a u ponudi novog raspisanog natječaja se površine kreću od 355 do 764 'kvadrata'. Tijekom dosadašnjih natječaja ovo je pravo iskoristilo ukupno 26 obitelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li Bolnica lošu konkurenciju ili uistinu nudi kvalitetu?

Na 3. mjestu svim problemima usprkos

Ima li Bolnica lošu konkurenciju ili uistinu nudi kvalitetu?

13.7.2019. | 21:00
Radi li se o lošoj konkurenciji s kojom se nije teško uspoređivati, a prema tomu niti biti među najboljima, ili o stvarnoj procjeni kvalitete - dovoljno govore brojke same za sebe. Loše ocjene Bolnice, tvrdi ravnatelj, rezultat su subjektivnog dojma pojedinaca.
Radi li se o lošoj konkurenciji s kojom se nije teško uspoređivati, a prema tomu niti biti među najboljima, ili o stvarnoj procjeni kvalitete - dovoljno govore brojke same za sebe. Loše ocjene Bolnice, tvrdi ravnatelj, rezultat su subjektivnog dojma pojedinaca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako meni treba svanuti kad Poljaku smrzne - nije dobro'

Izuzetno teška voćarska godina

'Ako meni treba svanuti kad Poljaku smrzne - nije dobro'

12.7.2019. | 22:00
"Ja da ne ulažem silni i svoj i rad svoje obitelji, svoje djece, da njih ne 'uprežem', ništa ne bi od toga bilo. Jer, nažalost, ako meni treba svanuti zato što su jabuke u Poljskoj i Njemačkoj ove godine smrzle, onda to nije to."
"Ja da ne ulažem silni i svoj i rad svoje obitelji, svoje djece, da njih ne 'uprežem', ništa ne bi od toga bilo. Jer, nažalost, ako meni treba svanuti zato što su jabuke u Poljskoj i Njemačkoj ove godine smrzle, onda to nije to."
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nepuna dva tjedna dva puta proglašenje prirodne nepogode

Odluka o proglašenju je donesena

U nepuna dva tjedna dva puta proglašenje prirodne nepogode

10.7.2019. | 14:30
Županijsko povjerenstvo ima rok od 60 dana u kojem prijavljene konačne procjene šteta treba dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.
Županijsko povjerenstvo ima rok od 60 dana u kojem prijavljene konačne procjene šteta treba dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas proglašenje elem. nepogode za Davor, Bebrinu i Oriovac

Aktualna tema - štete u poljoprivredi

Danas proglašenje elem. nepogode za Davor, Bebrinu i Oriovac

10.7.2019. | 10:30
Minutom šutnje županijski su vijećnici danas pokazali poštovanje prema socijalnoj radnici koja je jučer preminula u Đakovu nakon napada rastrojenog korisnika Centra, a potresnom ispovijesti obratila im se vijećnica u ime slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb.
Minutom šutnje županijski su vijećnici danas pokazali poštovanje prema socijalnoj radnici koja je jučer preminula u Đakovu nakon napada rastrojenog korisnika Centra, a potresnom ispovijesti obratila im se vijećnica u ime slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manjka li brodskoj bolnici kvalitetna posteljina?

Iz bolnice odgovorili

Manjka li brodskoj bolnici kvalitetna posteljina?

9.7.2019. | 20:00
Tragom pitanja županijskih vijećnika o alarmantnoj situaciji u brodskoj bolnici, kada je u pitanju posteljina za pacijente, obratili smo se Upravi bolnice od koje smo dobili odgovor. Evo što kažu. Je li situacija zabrinjavajuća?
Tragom pitanja županijskih vijećnika o alarmantnoj situaciji u brodskoj bolnici, kada je u pitanju posteljina za pacijente, obratili smo se Upravi bolnice od koje smo dobili odgovor. Evo što kažu. Je li situacija zabrinjavajuća?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji kuće tambure

Ulaganje u turističku ponudu

Napreduju radovi na izgradnji kuće tambure

9.7.2019. | 15:30
Ukupna vrijednost projekta iznosi 27.372.625,00 kuna, od čega su Gradu dodijeljena bespovratna EU sredstva u iznosu od 23.266.731,25 kuna tj. 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Preostalih 15 posto sredstava osigurava se iz gradskog proračuna.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 27.372.625,00 kuna, od čega su Gradu dodijeljena bespovratna EU sredstva u iznosu od 23.266.731,25 kuna tj. 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Preostalih 15 posto sredstava osigurava se iz gradskog proračuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predmeti bez rješenja vraćeni upravnim tijelima

Ukinuta Agencija za ozakonjenje zgrada

Predmeti bez rješenja vraćeni upravnim tijelima

9.7.2019. | 8:00
Za žitelje Županije, ti su nadležni uredi Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda te novogradiška i slavonskobrodska ispostava Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Brodsko-posavske županije.
Za žitelje Županije, ti su nadležni uredi Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda te novogradiška i slavonskobrodska ispostava Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samo godinu dana 's jedinice skočili na peticu'

Transparentnost proračuna

U samo godinu dana 's jedinice skočili na peticu'

8.7.2019. | 22:00
Brodsko-posavska županija apostrofirana je kao najbolja po transparentnosti gradova, jer su i Nova Gradiška i Slavonski Brod 'zaradili' petice, dok je Grad Brod istkanut kao jedan od gradova koji je u svim dosadašnjim ciklusima, uz još samo sedam gradova, objavio svih pet traženi
Brodsko-posavska županija apostrofirana je kao najbolja po transparentnosti gradova, jer su i Nova Gradiška i Slavonski Brod 'zaradili' petice, dok je Grad Brod istkanut kao jedan od gradova koji je u svim dosadašnjim ciklusima, uz još samo sedam gradova, objavio svih pet traženi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću obnova gradske škole i izgradnja novog mjesnog doma

Uskoro novi radovi u Slavonskom Brodu

Kreću obnova gradske škole i izgradnja novog mjesnog doma

8.7.2019. | 11:40
S obzirom na iskorištenost prostora novoizgrađenog doma u Naselju Livada, građani očito imaju veliku potrebu za najmom takvih sala, stoga će istu za potrebe svojih aktivnosti uskoro moći unajmljivati u još jednom od većih slavonskobrodskih naselja. Evo u kojem.
S obzirom na iskorištenost prostora novoizgrađenog doma u Naselju Livada, građani očito imaju veliku potrebu za najmom takvih sala, stoga će istu za potrebe svojih aktivnosti uskoro moći unajmljivati u još jednom od većih slavonskobrodskih naselja. Evo u kojem.