Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 3.12.2020. u 19:00
Prikaza: 6885
|
Autor: Željka Gavranović

U tijeku izgradnja 10 stanova

Ovako će uskoro izgledati 'Dusparino' naselje za mlade

Grad Slavonski Brod
Foto: Grad Slavonski BrodDvije zgrade koje su na ovom prikazu u prvom planu već su dovršene i naseljene s 24 mlade obitelji
  • Grad Slavonski Brod
  • Grad Slavonski Brod
  • Grad Slavonski Brod
  • Grad Slavonski Brod
  • Grad Slavonski Brod

Dvadeset i četiri mlade obitelji već žive u gradskim zgradama u Došenovoj ulici.

SLAVONSKI BROD - Prethodne dvije godine, Grad Slavonski Brod, u Ulici Vida Došena izgradio je dvije dvojne zgrade sa sveukupno 24 stana namijenjena mladih slavonskobrodskim obiteljima. Svaka zgrada ima dva ulaza u kojima se nalazi po šest dvosobnih i šest trosobnih stanova. Osim bračnih parova, u njih su mogli useliti i oni koji su u izvanbračnim zajednicama te samohrani roditelji. Za željene stanove natjecali su se davanjem ponuda za iznos mjesečne najamnine, a uz ispunjavanje svih uvjeta Natječaja, u stan su uselili oni koji su dali najvišu ponudu.

Nakon deset godina, mlade će obitelji imati priliku od Grada te stanove i otkupiti, a od kupoprodajne cijene bit će odbijen sav iznos kojeg su dotad uplatiti putem mjesečnih 'stanarina'. Ovakav model pomoći oko kupovine prve nekretnine jedinstven je u Hrvatskoj jer mlade obitelji u samom startu ne moraju uzimati kredit za stan kojeg deset godina praktički otplaćuju bez kamate.

Zbog velikog interesa mladih, Grad Slavonski Brod odlučio se na izgradnju još dvije takve dvojne zgrade. Uskoro će naselje za mlade, koje se razgovorno već naziva 'Dusparinim', tako dobiti i četiri nova ulaza, u kojima će se nalaziti po deset trosobnih stanova. U rujnu je počela izgradnja treće zgrade koja se nalazi iza postojećih u Došenovoj ulici te pripada Naselju Marka Majstorovića.

U animaciji koju nam je ustupio gradski Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, moguće je vidjeti kako će uskoro izgledati gradsko naselje za mlade u Slavonskom Brodu. Video prikazuje već dovršene objekte na Došenovoj ulici (ljubičasta i zelena zgrada) te one sjeverno od njih koji tek trebaju biti dovršeni.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 5.12.2020. | 15:57

1

A ja čuo da su se oko prostora brinuli neki bivši zaposlenici giganta. Navodno se oni nešto bolje razumiju u hale i prozvodne prostore od gradskih uposlenika. Nisam ni spomenuo da je netko iz županije napravio nešto. No, ove usiljene konfrontacije: grad se utrgao, a županija nije ni prstom mrdnula mi djeluju kao "proizvodnja" podjela po onoj staroj: zavadi pa vladaj. Između najboljih i najgorih hrvatskih političara, užasno je mala razlika. Na žalost, današnja društva funkcioniraju na parazitima koji sebe nazivaju političarima i koji kao građanim nešto odrađuju. Kad svaki od građana obračuna koliko košta to što su mu političari unaprijedili u životu i koliko je love za njih izdvojio, ispada skuplja pita nego tepsija. Uzmemo li samo osnutak samostalne RH kao neku točku obračuna, imao sam prije: vodu, struju, kanalizaciju, odvoz smeća, grijanje, poprilično dobro održavane gradske prometnice i dosta jeftin život, a sada za puno veće novce u proteklih 30 godina su neki dobili plin, rotore, zapuštene gradske prometnice, užasno skupo grijanje, adventske kerefeke, katarinske sajmove, montažno klizalište. Kulturno je grad totalnmo potonuo u zadnjih 30 godina, sportski neusporedivo, zdravstveno zapušten, gospodarski rasturen. Komunisti su bili gamad, al ovi su deset puta gori. Ako netko ima argumentiranu primjedbu, gdje sam fulao ili koji sam domet hrrvatskih i brodskih političara zabotravio, samo neka prijavi. Štetočine i paraziti najgore vrste, kao i oni koji im drže lojtre.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 5.12.2020. | 13:35

2

Stipe@ i ja tvrdim da se potencijalni poduzetnici rukovode prije svega svojim željama, a to je na prvom mjestu: sa što manje investiranja zaraditi što više love. Kada sam rekao da je gradonačelnik zaslužan za dovođenje pomenutih firmi: prije svega to je njegov angažman oko pronalaženja prostora za njihov rad...Ovi iz županije nisu mrdnuli niti ku*cem da te firme kroče u Slavonski Brod...Ovima iz županije uopće nije stalo do reklamiranja svojih potencijala kojima bi mogli privući eventualne ulagače, a zaduženi su od državne uprave za razvoj gospodarstva na području za koje su zaduženi...
Stipe

Stipe

Komentirano: 5.12.2020. | 10:29

3

marketing prodaje neke priče o dovođenju privatnih stranih tvrtki u SB, kao da one počivaju na soc. komunističkim ili jaransko kapitalističkim balkanskim modelima i dolaze zbog nečije riječi ili uvjeravanja. Vrhunac jeftine demagogije i populizma. Strane tvrtke dolaze isključivo zbog profita i interesa. Nema ničega socijalnog, drugarskog ni jaranskoog u poslu, a gradonačelnik, a ni lujdi iz ostalih stranaka nisu nikada učinili apsolutno ništa da stvore uvjete za dolazak tih tvrtki ili nekih drugih koje nisu i nikada doći neće. Jedino što neku tvrtku osim profita i interesa može privuči su ljudi (a ne političari i njihova preseravanja ili preseravanja njihovih šupkozboraca) i to je vjerojatno razlog zašto (još) neke tvrtke dolaze u hrvatsku, srbiju, bosnu, a ne u Afriku, gdje je radna snaga još puno jeftinija, ali još nema dovoljno obrazovanog ili iskusnog kadra. Ako se po dovođenju stranih dirmi sumjerimo s nekim drugim, puno manjim gradovima u RH, onda jako loše stojimo. aselje izgleda lijepo i želim svima koji su tamo namješteni sretan i ugodan život u našem gradu.
TinaKupina

TinaKupina

Komentirano: 5.12.2020. | 6:25

4

Marketing, eto sam si rekao da i grad radi na razvoju gospodarstva. I neka nastavi i dalje! Ako može nešto poduzeti onda se svakako treba i angažirati. Također i županija neka radi svoj posao. Za to svi dobiju dobre novčiće iz državne blagajne. I naravno firmu sto spominješ.. u kakvim uvjetima rade te žene? Da li se sta popravilo budući da su bili dosta losi komentari na norme i uvjete rada.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 4.12.2020. | 19:54

5

Tina Kupina@ piše..."mogu obavljati i poslove iz djelokruga županija", ali ih ne obavezuje. Ako bi grad radio i na razvoju privrede, onda nam ne treba županija...BOXMARK LEATHER d.o.o i SAINT JEAN INDUSTRIES d.o.o.su na ovo područje doveli odgovorni iz gradskog poglavarstva...Ta dva subjekta zapošljavaju oko 1.000 radnika. Zanimljivo je kako neki iz opozicije (HDZ i Slavica Lemaić) hvale Novu Gradišku...a u objektima pored autoputa kod N.Gradiške zaposleno je tek 250 zaposlenih...Nabroji mi, koga je to županija dovela u Brod!
TinaKupina

TinaKupina

Komentirano: 4.12.2020. | 16:11

6

Marketing, isto tako članak 21. kaže da veliki gradovi koji imaju više od 35000 stanovnika i gradovi sjedišta županija pored poslova iz članka 19.a ovog Zakona, na svom području mogu obavljati i poslove iz djelokruga županija. Grad Slavonski Brod je veliki grad i sjedište županije? U svakom slučaju, naselje će lijepo izgledati kada bude kompletno gotovo.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 4.12.2020. | 14:16

7

Brodanin_sb@ to pitanje treba uputiti županijskim čelnicima. Oni su zaduženi od državne uprave skrbiti se o razvoju gospodarstva...Pogledati: . https://www.zakon.hr/z/132/Zakon-o-lokalnoj-i-podru%C4%8Dnoj-(regionalnoj)-samoupravi . pogledati članak 19.a u kojemu se govori o zadacima gradova, a članak 20. govori o tome da su županije zadužene za gospodarski razvoj...Samo radi informacije. Sada treba samo pogledati tko u svojoj domeni ne obavlja posao za kojega je zadužen...Lijep pozdrav!
Brodanin_sb

Brodanin_sb

Komentirano: 3.12.2020. | 19:07

8

A gdje ce svi ti mladi raditi?????

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kapa glavu čuva, a mobitel i odgovornost vas

Ususret nižim temperaturama zraka

Kapa glavu čuva, a mobitel i odgovornost vas

16.1.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Značajna pomoć studentima i roditeljima, ali i Sveučilištu

Potpisani ugovori o stipendiranju

Značajna pomoć studentima i roditeljima, ali i Sveučilištu

13.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Parking nećemo graditi nauštrb sportskih igrališta'

Iz Grada Slavonskog Broda poručili:

'Parking nećemo graditi nauštrb sportskih igrališta'

13.1.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega su moguća zamućenja vode?

Iz Vodovoda pojašnjavaju:

Zbog čega su moguća zamućenja vode?

12.1.2021. | 12:43
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli radovi na obnovi još jednog Mjesnog doma

Uskoro planiraju obnovu četiri objekta

Započeli radovi na obnovi još jednog Mjesnog doma

11.1.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sunčana elektrana vrijedna milijun kuna

Ulaganja u 2021. godini

Sunčana elektrana vrijedna milijun kuna

8.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Rafinerija krivac za najnovija zagađenja zraka?

Grad nastoji doznati:

Je li Rafinerija krivac za najnovija zagađenja zraka?

8.1.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Program pomoći vrijedan gotovo 4,7 milijuna kuna

Novac je osigurala EU

Program pomoći vrijedan gotovo 4,7 milijuna kuna

5.1.2021. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Brodske za Sisačku županiju odlazi još pomoći

Pomoć stradalima u potresu

Iz Brodske za Sisačku županiju odlazi još pomoći

4.1.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijavite zaslužne za priznanja i nagrade

Županija obznanila Javni poziv

Prijavite zaslužne za priznanja i nagrade

4.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad poziva građevinske tvrtke i trgovine

Za pomoć nastradalim područjima

Grad poziva građevinske tvrtke i trgovine

2.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka nam nova godina donese sretnije dane

Čestitke lokalnih čelnika

Neka nam nova godina donese sretnije dane

1.1.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo milijun kuna za djecu u riziku od siromaštva

Grad osigurao sredstva

Gotovo milijun kuna za djecu u riziku od siromaštva

31.12.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će stradalima donirati i sanirani, ili novi objekt

Pomoć 's dodanom vrijednošću'

Brođani će stradalima donirati i sanirani, ili novi objekt

30.12.2020. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani još jednom pokazali humanost

Crveni križ apelira na organiziranost

Brođani još jednom pokazali humanost

30.12.2020. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova zapošljavanja u Županijskoj upravi

Objavljeni natječaji

Nova zapošljavanja u Županijskoj upravi

30.12.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donesen plan o nužnim promjenama na prometnicima

Grad Slavonski Brod

Donesen plan o nužnim promjenama na prometnicima

29.12.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što sve 'stoji' u slavonskobrodskom Vodiču kroz proračun?

PRECIZAN PRIKAZ PRIHODA I TROŠKOVA

Što sve 'stoji' u slavonskobrodskom Vodiču kroz proračun?

29.12.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljaju milijunska ulaganja u obnovu bolničkih zgrada

U 9 objekata ulažu 62,9 milijuna kuna

Nastavljaju milijunska ulaganja u obnovu bolničkih zgrada

28.12.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Samo zajedno dovoljno smo jaki'

I oni su nam poslali čestitke

'Samo zajedno dovoljno smo jaki'

25.12.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :