Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 16.5.2022. u 14:15
Prikaza: 1626
|
Autor: Željka Gavranović

Povodom Dana grada Slavonskog Broda

Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Gradonačelnik Mirko Duspara dodijelio je danas dvanaest nagrada i priznanja osobama koje su Slavonski Brod učinile ljepšim i boljim mjestom. Njihovom uspjehu, trudu i zalaganju, zapljeskao je danas i predsjednik Zoran Milanović.

SLAVONSKI BROD - Gradsko vijeće Grada Slavonskoga Broda, na sjednici održanoj 11. travnja 2022. godine, usvojilo je 'Odluku za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda u 2022.'.

Povodom Dana grada, blagdana zaštitnika grada, svetog Ivana Nepomuka, danas je održana svečana sjednica u Glazbenoj školi. U Tvrđavu Brod na proslavu su stigli predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Dragan Jelić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine, Pero Ćosić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, gradski laureati i vijećnici, predstavnici gradskih ustanova u školstvu, sportu, kulturi te mnogi drugi.

Okupljenima se sadržajnim govorom obratio predsjednik Milanović.

- Sloboda je vječna i uvijek zanimljiva tema. Sloboda nije božje sjeme pa da ti se samo da, za nju se treba izboriti. Posljednje dvije godine gledali smo kako se u slobodu olako zadire. Razlog tomu - danas epidemija, sutra nešto drugo,.. ali olako odricanje od slobode nije dobro. Kao narod, nacija i zajednica, moramo razlikovati red, poredak, slobodu, anarhiju,… Prema tomu se prepoznaju sređene i uređene zajednice koje su u stanju nositi se sa izazovima, ali zadržati prisebnost, pamet i svijest o tomu što ti je interes. U povijest je ušlo da mali narodi idu pod stol kad se veliki tuku. No, ja mislim da pod stol idu ljudi koji su pretjerali s alkoholom, opijatima, koji su izgubili svijest,… No, definitivno, kad se veliki - doslovno ili metaforički tuku - mali se odmiču od stola. Ne plešu po stolu, nego se udalje da im bude oštriji pogled. Mala nacija mora gledati svoj posao i svoj interes, biti svjesna što želi i kako to ostvariti, drugima biti na usluzi, ne biti pakosna, ne prijetvorna, ne s figom u džepu,… ali biti spremna - kad je nacionalni interes u pitanju - svim mogućim, mirnim i diplomatskim, verbalnim sredstvima ostvariti taj interes. A što je naš interes? Europski fondovi. Uz to nas još kao naciju veže reprezentacija. To je malo. Vi ste uspješni kada su u pitanju europski fondovi, ali kakvi smo svi mi u usporedbi s Europom? Zanima me koliko stvarno od toga inkasiramo. Država se mora boriti za svaki euro koji joj stoji na raspolaganju. Hrvatska godišnje ubere pet milijardi kuna više no što uplati. Od toga je novac za poljoprivredu socijala i kad to oduzmemo, ostanu tri milijarde. To je šest slavonskobrodskih proračuna. To je naš plus. Što smo dali zauzvrat? Suverenost, pravno odlučivanje o nizu pitanja, strpljenje, ponos i dostojanstvo jer te vrlo često nitko ništa ne pita i kod stvari koje te se tiču,… - kazao je predsjednik Milanović.

Današnji domaćin, gradonačelnik Mirko Duspara i na današnji je dan u fokus stavio pojedince koji čine čitavo društvo onakvim kakvo je ono danas.

- Prigodom Dana grada razmišljam o među nama danas prisutnim laureatima koji su svojim nesebičnim radom, trudom i djelovanjem pokazali primjer svakomu od nas, a to je da uspjeh i ljepota svakoga grada i zajednice ovisi o zalaganju pojedinaca. Hvala vam što ste svih ovih godina promicali ime grada Slavonskog Broda, kao što i svima nama život u ovoj zajednici činite ugodnijim. - kazao je tijekom svečanog govora gradonačelnik Mirko Duspara koji je, uz predsjednika Gradskog vijeća, Stribora Valentu, danas dodijelio dvanaest javnih priznanja i nagrada. U nastavku pogledajte tko su ovogodišnji dobitnici o kojima ćemo uskoro pisati više.

Javno priznanje i nagrada „Povelja počasnog građanina grada Slavonskog Broda" dodijeljena je:
1. MIJI ČORAK SLAVENSKOJ (poshumno)
Iskazujući poštovanje i zahvalnost, povodom 20. obljetnice smrti naše sugrađanke, prve hrvatske primabalerine i jedne od najvećih baletnih umjetnica svijeta 20. stoljeća, koja je ljepotom, gracioznošću i harmonijom plesnog koraka postigla veliki uspjeh na baletnoj svjetskoj sceni tijekom duge karijere te dala izniman doprinos baletnoj umjetnost, na ponos građana i grada Slavonskog Broda.
Javno priznanje i nagrada „Zlatna čaplja – nagrada za životno djelo" dodijeljeno je:
2. JULIJANI ROSANDIĆ
U godini obilježavanja 30 godina od najvećih stradanja u Slavonskom Brodu, iskazujući poštovanje i zahvalnost za dugogodišnju predanost, nesebično zalaganje i osobit doprinos u ostvarivanju prava i potreba te prevladavanje teškoća civilnih žrtava Domovinskog rata i njihovih obitelji, a kojim ostavlja dubok trag u traženju istine i pravde, na ponos građana i grada Slavonskog Broda.
Javno priznanje i nagrada „Grb Grada Slavonskog Broda" dodijeljeno je
3. ZLATKU MARKOVINOVIĆU, prof. (posthumno)
Iskazujući najveću sućut i poštovanje za stručan i profesionalni rad, nesebično zalaganje, potporu i razumijevanje za svakog učenika te izniman doprinos u promociji školskih aktivnosti i podizanju ugleda profesorskog zvanja kojim ostavlja neizbrisiv trag u povijesti Gimnazije, na ponos grada i građana Slavonskog Broda.
4. LIDIJI TOMIČEVIĆ, dr.med.
Kako bi zahvalili za dugogodišnji stručni i profesionalni rad, nesebičnu psihološko-psihijatrijsku pomoć u vrijeme Domovinskog rata, iskazanu dobronamjernost, humanost i veliku požrtvovnost u psihosocijalnoj skrbi potrebitima te podizanje ugleda liječničkog zvanja na dobrobit građana  i grada Slavonskog Broda.
5. ZVONIMIRU PETANOVIĆU, dipl.ing.
Iskazujući poštovanje i zahvalnost za umjetnički i stvaralački rad, iznimnu darovitost i talentiranost te uspješna likovna ostvarenja kojim daje izuzetan doprinos i obogaćuje amatersko likovno stvaralaštvo grada Slavonskog Broda.
6. FERIDU LATIĆU, dr.sc.
Iskazujući poštovanje i zahvalnost za izniman doprinos medicinskoj znanosti, razvoju i unapređenju endoskopske kirurgije i zdravstvene zaštite, promicanju stručnih, znanstvenih i etičkih načela te nesebičan profesionalni i humani rad kojim ostavlja neizbrisiv trag u povijesti zdravstva i medicine grada Slavonskog Broda.
 7. DOBROVOLJNOM VATROGASNOM DRUŠTVU SLAVONSKI BROD
Kako bi zahvalili za 150 godina postojanja kao sinonima za plemenite i humane vrijednosti, nesebičnog dobrotvornog djelovanja dosljedno i časno štiteći čovjeka i imovinu, izgradnju jednog od najljepših vatrogasnih domova kao povijesne i kulturne baštine i prepoznatljivosti na ponos građana i grada Slavonskog Broda.
Javno priznanje i nagrada „Štit Berislavića" dodjeljuje se:
8. KORNELIJI KVESIĆ
Iskazujući zahvalnost vrhunskoj sportašici, olimpijki, za dosadašnja sportska postignuća, nepobitnu povezanost i ljubav te izuzetan doprinos u promicanju košarke i vrijednosti sportskih aktivnosti kojim ostavlja neizbrisiv trag na mlade generacije, na ponos grada i građana Slavonskog Broda.
9. ŠTEFANU PAUNU
Kako bi zahvalili za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske, promicanju istine, dugogodišnje nesebično zalaganje, pružanje potpore i pomoći u rješavanju problema hrvatskih branitelja u mirnodopskom vremenu kao i svesrdno zalaganje u športu invalidnih osoba, na dobrobit građana i grada Slavonskog Broda.
10. MARIJU BOIĆU, BORNI SIMEONU I ANTI TUNJIĆU
Iskazujući poštovanje i zahvalnost hrabrim i nesebičnim mladićima koji su svoju ljudskost, požrtvovnost i hrabrost u spašavanju ljudskog života stavili ispred osobne dobrobiti i života, na ponos grada i građana Slavonskog Broda.
11. NATAŠI KAVEDŽIJI VUZEM
Kako bi zahvalili za sveukupne aktivnosti i nesebični humanitarni rad tijekom Domovinskog rata i dugogodišnji izniman doprinos u promicanju obrtništva i tradicije slastičarstva te kvalitete proizvoda kao doprinosa turističkoj prezentaciji grada Slavonskog Broda.
12. TADIJI TADI OPAČKU (posthumno)
Iskazujući najveću sućut i poštovanje za iskazanu izuzetnu snagu volje i duha u borbi s ovisnošću, nenametljivu ustrajnost i nesebični doprinos u pružanju pomoći drugima te pomicanje granica ljudske izdržljivosti u iznimno teškoj trkačkoj disciplini u cilju humanitarnog djelovanja kojim ostavlja neizbrisiv trag na ponos grada i građana Slavonskog Broda.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Država ignorira Zakon i odbija sama graditi školu

  Sramotan potez dodatno će sve odgoditi

  Država ignorira Zakon i odbija sama graditi školu

  4.7.2022. | 13:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako izgleda dio Ivaninog svijeta u kojeg uskoro možete ući

  Fascinantna unutrašnjost slavne Kuće

  Ovako izgleda dio Ivaninog svijeta u kojeg uskoro možete ući

  4.7.2022. | 12:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći gradski park zaslužuje ponovno biti najljepši

  'Nije potrebno učiniti mnogo'

  Najveći gradski park zaslužuje ponovno biti najljepši

  4.7.2022. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je zatvorena slavonskobrodska punionica?

  Pola godine nakon pompoznog otvorenja

  Zašto je zatvorena slavonskobrodska punionica?

  1.7.2022. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko financira Institut koji Dusparin rad ocjenjuje izvrsnim?

  Slavonski Brod opet superodlikaš

  Tko financira Institut koji Dusparin rad ocjenjuje izvrsnim?

  30.6.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ste pomislili da za 250 kuna tjedno ne može bolje...

  Dodatno proširili aktivnosti Kampa

  Kad ste pomislili da za 250 kuna tjedno ne može bolje...

  30.6.2022. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima besplatno rade okvirne izračune za njihove kuće

  Nakon Gradske tržnice, sutra su na korzu

  Brođanima besplatno rade okvirne izračune za njihove kuće

  28.6.2022. | 12:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stanovi prilagođeni osobama s invaliditetom i dalje prazni

  Hoće li biti popunjeni novim natječajem?

  Stanovi prilagođeni osobama s invaliditetom i dalje prazni

  27.6.2022. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod 'kroz prozor' bacio 25 tisuća kuna

  Usvojena žalba SB Trade-a

  Grad Slavonski Brod 'kroz prozor' bacio 25 tisuća kuna

  25.6.2022. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će Brođanima sufinancirati izradu projekta za elektranu

  Izvrsna vijest i dobar poticaj

  Grad će Brođanima sufinancirati izradu projekta za elektranu

  25.6.2022. | 11:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li Slavonski Brod slijediti ovaj primjer?

  Što vi kažete na dane bez cajki:

  Treba li Slavonski Brod slijediti ovaj primjer?

  24.6.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Fašizam je najveće zlo do kojeg je u povijesti došlo'

  Župan Danijel Marušić:

  'Fašizam je najveće zlo do kojeg je u povijesti došlo'

  21.6.2022. | 11:29
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kad će biti dovršena nova južna tribina

  Izvođač radi i vikendima

  Donosimo kad će biti dovršena nova južna tribina

  15.6.2022. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo svakodnevno nailazili na povijesne tragove i ostatke

  Završen još jedan tvrđavski projekt

  Gotovo svakodnevno nailazili na povijesne tragove i ostatke

  15.6.2022. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od njihovog „Sigurno!“, prošla je godina dana'

  Od izborne godine do izborne godine

  'Od njihovog „Sigurno!“, prošla je godina dana'

  14.6.2022. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dokument bez kojeg nema višemilijunskih sredstava

  Za Slavonski Brod i okolne općine

  Dokument bez kojeg nema višemilijunskih sredstava

  10.6.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Veleposlanik Kosova prigodno zahvalio Gradu i Brođanima

  Nakon prošlogodišnje tragične nesreće

  Veleposlanik Kosova prigodno zahvalio Gradu i Brođanima

  9.6.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Meni je dosta kofera. Vrijeme je da ovdje pustim korijenje'

  Gradski projekt omogućio joj ostanak

  'Meni je dosta kofera. Vrijeme je da ovdje pustim korijenje'

  8.6.2022. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zašto Ministarstvo koči izgradnju škole Milan Amruš?'

  Duspara pita ministra Fuchsa:

  'Zašto Ministarstvo koči izgradnju škole Milan Amruš?'

  7.6.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :