Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 19.9.2019. u 22:05
Prikaza: 593
|
Autor: Marija Radošević

Sto godina od rođenja Branka Ružića

Odužuje li se Grad svom velikanu na pravi način?

Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus

"Posljednjih godina kroz brojne radionice i odgajanje najmlađe likovne publike Galerija nastoji ispuniti Ružićevu želju da ovo ne bude mauzolej koji bi tek netko posjetio u tišini nego da živi kroz cijelu godinu kroz radionice, promocije, svečane događaje koji su i izvan programa Galerije“, kazala je Tekić.

SLAVONSKI BROD - U prigodi stogodišnjice rođenja Branka Ružića, velikog umjetnika, slikara, kipara i pisca, koji je cijeloga života, (do 27.studenog 1997.godine), sa svojim rodnim gradom Slavonskim Brodom održavao bliske ljudske i umjetničke veze, te oporučno voljenom gradu ostavio svoja djela kao i probrane radove svojih suvremenika koji su mu darivani, zanimalo nas je skrbi li se Grad na pravi način o jednom od najljepših muzeja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

Mnogima je poznato da je Slavonski Brod, točnije prekrasna barokna Tvrđava, u jugozapadnom dijelu zgrade Kavalira, prije 15 godina postala domaćin za oko 400 umjetnina smještenih u Galeriju koja i nosi ime Branka Ružića. Autor galerijskog postava je, prema umjetnikovoj želji, bio najbolji poznavatelj njegova djela i njegov prijatelj prof. Mladen Pejaković.

I danas su prostor Galerije oživjeli vrtićarci Dječjeg vrtića „Seka i Braco" jer je misija zaposlenika Galerije odgajati publiku od najmlađe dobi, ne zbog toga da bi postali poznati umjetnici (mada ni to nije isključeno) nego da se nauče gledati umjetničko djelo, cijeniti nečiji uloženi trud.

Prije konačnog povratka u svoj rodni kraj, Branko Ružić je izlagao svoje skulpture već davne 1960-te godine u Muzeju brodskog Posavlja te u Radničkom sveučilištu dvadesetak godina kasnije, a zanimljivo je kako je kao „domaći" umjetnik, upravo Ružić bio odabran kao autor biste Mati Gabriću, osnivaču tvrtke Oriolik i važnom privredniku s tog područja, koja je i postavljena na ulazu u tvornicu.

Premda je prema prvim dogovorima galerija trebala biti otvorena u današnjem izložbenom salonu V. Becić, u kući Brlić, projekt je kasnije realiziran u većem i primjerenijem prostoru Tvrđave gdje je 14.svibnja 2004.godine Galerija svečano i otvorena.

I sam prostor u kojem su radovi postavljeni djeluje kao umjetničko djelo, a sa eksponatima kod svakog posjetitelja s razlogom izaziva ushit i divljenje.

Zadovoljava li prostor sve potrebne kriterije, upitali smo aktualnu ravnateljicu Romanu Tekić.

„Programski se svake godine Galerija umjetnina nastoji, odabirom izložbi i različitim događanjima odužiti velikom donatoru i nadam se da s uspjehom to radimo. Posljednjih godina kroz brojne radionice i odgajanje najmlađe likovne publike Galerija nastoji ispuniti Ružićevu želju da ovo ne bude mauzolej koji bi tek netko posjetio u tišini nego da živi kroz cijelu godinu kroz radionice, promocije, svečane događaje koji su i izvan programa Galerije" kazala je Tekić.

Što se pak tiče uvjeta u prostoru u kojemu su radovi izloženi, moglo bi se još štošta napraviti.

„Moram reći da imamo konstantni problem s vlagom koja je i prema iskustvima iz drugih muzeja, specifična za stare građevine i s čim ćemo se vjerojatno boriti cijelog vijeka Galerije Ružić. Međutim, mislim da se u narednim godinama mora pokušati poraditi na poboljšanju uvjeta za umjetnine s obzirom da treba obnoviti i sustav odvlaživanja koji je tu od osnivanja Galerije a sada je već zastario i ne upija vlagu kako bi trebao" pojasnila je Tekić.

Najljepši muzej suvremene umjetnosti, kako je za jednog posjeta bivši resorni ministar Božo Biškupić nazvao Galeriju Ružić, sve češći je izbor za posjetu ljubitelja kulture.

„To je oko šest tisuća posjetitelja godišnje , naravno najveći broj posjetitelja prođe u manifestaciji Noć muzeja, no i tijekom cijele godine postoji sve veći interes organiziranih posjeta, čak i stranih turista. Imamo primjerice odličnu suradnju sa osječkim putničkim agencijama koje dovode turiste s riječnih kruzera, što je godišnje nekoliko stotina posjetitelj a dolaze i organizirane skupine djece iz raznih krajeva Hrvatske. Voljela bih kad bi bila bolja suradnja s brodskim osnovnim i srednjim školama što nastojimo uraditi i provedbom projekta Galerokaz i radionicama koje ćemo provoditi još godinu i pol. Kroz te programe naime nastojimo pokazati i školama da se prostor Galerije može iskoristiti na puno načina i ne biti samo prostor kroz koji će učenici prošetati i čuti dvadesetak rečenica o Branku Ružiću, nego to može biti prostor gdje se može održati nastava ne samo o likovnoj umjetnosti. Imali smo naime i ciklus radionica pripovijedanja u muzejskom okruženju što je u svijetu danas jako popularno a cilj mu je razvijanje govornih vještina i pripovjedačkih tehnika inspiriranih upravo stalnim postavom muzeja", dodaje ravnateljica.

I danas su prostor Galerije oživjeli vrtićarci Dječjeg vrtića „Seka i Braco" jer je misija zaposlenika Galerije odgajati publiku od najmlađe dobi, ne zbog toga da bi postali poznati umjetnici (mada ni to nije isključeno) nego da se nauče gledati umjetničko djelo, cijeniti nečiji uloženi trud. U Galeriji su u sklopu Galerokaza održavane ljetne radionice, koje su, prema povratnim informacijama sudionika doista urodile plodom.

„Nadam se da smo na dobrom putu odgajanja likovne publike koja će se vraćati Galeriji Ružić, IS Becić, Spomen domu Tadijanovića…ali i svim kulturnim prostorima u svijetu" veli Tekić.

Kazališna družina I. B. Mažuranić kao partner na projektu radi interaktivnu predstavu koju će iduće godine u prostoru Galerije izvoditi za posjetitelje. Likovi u predstavi su djela iz stalnog postava Galerije, pa i sam „krivac" za sve, Branko Ružić, koji bi zasigurno bio presretan svojom Galerijom koja nije mauzolej nego odiše životom i dječjim smijehom.

Osim što je poznati kipar i slikar Branko Ružić je puno i pisao pa književni segment zaokružuje njegovu umjetničku ličnost. Bio je i likovni pedagog, napisao je priručnik o likovnom odgoju „Djeca crtaju" i radio sa svim uzrastima djece od vrtićke dobi do studenata. „Na tom tragu slijedit ćemo njegovu pedagošku crtu, da bude putokaz u radu i prezentaciji cjelokupnog njegovog djela", kaže ravnateljica za Ružića koji je, prema mnogim znalcima, u samom vrhu suvremenog kiparstva u Hrvatskoj. „Njegova specifičnost je u tome što je zapravo uvijek bio svoj i što je uvijek tražio osobni umjetnički put iako mu je to nekada možda donosilo negativnu reakciju okoline. Realizirao je brojne spomenike na otvorenom i zastupljen je u svim hrvatskim zbirkama kiparstva no i stranim tako da je poznat i na međunarodnoj likovnoj sceni" dodala je.

A prije neki dan postavljena izložba u LS Becić pod nazivom „Vrata, varijacije" govori upravo o takvim Ružićevim radovima. „Poticaj za izložbu su bila naime sisačka vrata, koje je Ružić izradio u koloniji Željezare Sisak 1984.godine a koja su kao i većina skulptura postavljena u urbanom prostoru toga grada, ali se o njima nije vodila adekvatna briga i ona su nakon pola stoljeća u jako lošem stanju pa u čuvaonici čekaju restauraciju za što su potrebna pozamašna sredstva. Izložbom smo željeli ukazati na važnost očuvanja skulptura na otvorenom jer njih je u Hrvatskoj malo, a osim u Dvorcu Jakovlje, to je aleja skulptura uz savski nasip u Zagrebu te sisačka Željezara. Da se inače vodi konstantna briga o skulpturama izbjegli bi se skupi restauratorski zahvati", smatra ravnateljica Galerije.

Branko Ružić zaslužuje pozornost posebice u godini koja bilježi njegovo rođenje prije cijelog stoljeća, pa će tako u istoimenoj Galeriji, prof.Patricija Počanić, sa Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta u četvrtak 26.rujna od 18 sati, održati predavanje o Ružićevim skulpturama i arhitekturama, a spominjana vrata su jedan primjer takve skulpture što je Ružić često koristio kao motiv. Zanimala ga je arhitektonska čvrstoća i jednostavnost što primjenjuje i u kasnijim svojim skulpturama. U istom prostoru, 1.listopada, brodske male ljubitelje umjetnosti očekuje radionica muzejskog pedagoga Marijan Bogatić, iz Gradskog muzeja Sisak koji će sa vrtićkom djecom i osnovnoškolcima održati radionice vezano uz izložbu.

U sklopu projekta Galerokaz, koji se odvija u Galeriji Ružić, prema riječima ravnateljice uskoro slijedi premijera predstave koja je ovdje pripremana. Djeca su naime sukreatori predstave čija je zadaća oživjeti stalni postav Galerije Ružić. Kazališna družina I. B. Mažuranić kao partner na projektu radi interaktivnu predstavu koju će iduće godine u prostoru Galerije izvoditi za posjetitelje. Likovi u predstavi su djela iz stalnog postava Galerije, pa i sam „krivac" za sve, Branko Ružić, koji bi zasigurno bio presretan svojom Galerijom koja nije mauzolej nego odiše životom i dječjim smijehom. Sudionici predstave su i vrtićarci koje smo zatekli u Galeriji, odnosno njihovi radovi - ptičice od papira koje će također biti „glumice" u predstavi. To ih veseli, kažu, i rado će ponovo doći. A to je upravo i smisao svih aktivnosti zaposlenih u Galeriji.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz brodsko-posavskih škola ispisano je ukupno 112 učenika

Iz jedne škole 'van' je otišlo njih 14

Iz brodsko-posavskih škola ispisano je ukupno 112 učenika

16.10.2019. | 22:00
Prema podatcima koje je SBplus dobio iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije u školskoj 2019./2020. godini ispisano je ukupno 112 učenika, od kojih je njih 71 iz osnovnih i 41 iz srednjih škola.
Prema podatcima koje je SBplus dobio iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije u školskoj 2019./2020. godini ispisano je ukupno 112 učenika, od kojih je njih 71 iz osnovnih i 41 iz srednjih škola.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li riječ o radnim mjestima osiguranim za podobne?

Četiri raspisana oglasa za posao

Je li riječ o radnim mjestima osiguranim za podobne?

16.10.2019. | 18:00
Kada je u pitanju zapošljavanje u lokalnoj upravi i samoupravi većina zna kazati kako su objavljeni oglasi, objavljeni u pravilu tek forme radi te da su radna mjesta već osigurana podobnima. Zbog toga se vrlo često kandidati i ne javljaju na oglase za posao koji dolaze iz općinsk
Kada je u pitanju zapošljavanje u lokalnoj upravi i samoupravi većina zna kazati kako su objavljeni oglasi, objavljeni u pravilu tek forme radi te da su radna mjesta već osigurana podobnima. Zbog toga se vrlo često kandidati i ne javljaju na oglase za posao koji dolaze iz općinsk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će ove godine biti naj brodski poslodavac i volonter?

Otvorene prijave kandidata

Tko će ove godine biti naj brodski poslodavac i volonter?

16.10.2019. | 9:45
Mjesec dana trebalo bi biti dovoljno da Brođani pronađu najbolje kandidate za poslodavce i volontere 2019. godine.
Mjesec dana trebalo bi biti dovoljno da Brođani pronađu najbolje kandidate za poslodavce i volontere 2019. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sutra prebrojavanje na slavonskobrodskim ulicama

Kako se ne biste pitali o čemu se radi..

Od sutra prebrojavanje na slavonskobrodskim ulicama

14.10.2019. | 8:05
Osim područja Slavonskog Broda, 'brojitelji' će pokriti i općine Bebrinu, Brodski Stupnik, Bukovlje, Donje Andrijevce, Garčin, Gornju Vrbu, Klakar, Podcrkavlje i Sibinj.
Osim područja Slavonskog Broda, 'brojitelji' će pokriti i općine Bebrinu, Brodski Stupnik, Bukovlje, Donje Andrijevce, Garčin, Gornju Vrbu, Klakar, Podcrkavlje i Sibinj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad i ove godine osigurao 40 novih studentskih stipendija

Prijave u tijeku

Grad i ove godine osigurao 40 novih studentskih stipendija

12.10.2019. | 14:00
Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području grada Slavonskog Broda do navršene 26. godine života, a ne primaju drugu vrstu pomoći ili stipendiju.
Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području grada Slavonskog Broda do navršene 26. godine života, a ne primaju drugu vrstu pomoći ili stipendiju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : M. Dodik: 'Bitno je da svi budu obeštećeni'

Vlaović pozvao na zaštitu Hrvata

M. Dodik: 'Bitno je da svi budu obeštećeni'

12.10.2019. | 9:00
„Bosanski Srbi gradnju ceste planiraju preko župnog dvora i škole. Kad ruše župni dvor, školu i stotinu obiteljskih kuća protjeruju Hrvate iz Posavine. To je novo etničko čišćenje.", kazao je saborski zastupnik Davor Vlaović.
„Bosanski Srbi gradnju ceste planiraju preko župnog dvora i škole. Kad ruše župni dvor, školu i stotinu obiteljskih kuća protjeruju Hrvate iz Posavine. To je novo etničko čišćenje.", kazao je saborski zastupnik Davor Vlaović.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Postignuta je razina sigurnosti Centara za socijalnu skrb"

Ministrica Bedeković:

"Postignuta je razina sigurnosti Centara za socijalnu skrb"

11.10.2019. | 18:15
S ciljem stvaranja učinkovitijeg i sigurnijeg sustava socijalne skrbi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredilo je rok 30. rujna ove godine za uvođenje tehničke zaštite svih centara, kao i svih podružnica. Upravo je to jedan od razloga današnje po
S ciljem stvaranja učinkovitijeg i sigurnijeg sustava socijalne skrbi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredilo je rok 30. rujna ove godine za uvođenje tehničke zaštite svih centara, kao i svih podružnica. Upravo je to jedan od razloga današnje po
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznali smo cijenu ovogodišnje obnove dječjih igrališta

U Slavonskom Brodu ima 69 igrališta

Doznali smo cijenu ovogodišnje obnove dječjih igrališta

9.10.2019. | 8:00
Istražili smo koliko je dječjih igrališta ove godine obnovljeno te koliko je novaca iz Proračuna izdvojeno za njihovu novu opremu.
Istražili smo koliko je dječjih igrališta ove godine obnovljeno te koliko je novaca iz Proračuna izdvojeno za njihovu novu opremu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće novi krug deratizacije

Raspored po danima

Kreće novi krug deratizacije

8.10.2019. | 14:20
Deratizacijom će ovaj puta biti obuhvaćene javne zelene površine, obale vodotokova, kanalizacijske mreže, kuće i stanovi. Donosimo raspored deratizacije po danima.
Deratizacijom će ovaj puta biti obuhvaćene javne zelene površine, obale vodotokova, kanalizacijske mreže, kuće i stanovi. Donosimo raspored deratizacije po danima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mukotrpan put do neovisnosti podsjetnik na pretrpljenu žrtvu

28. obljetnica

Mukotrpan put do neovisnosti podsjetnik na pretrpljenu žrtvu

8.10.2019. | 9:30
Danas je Hrvatska slobodna i neovisna, ravnopravna članica Europske unije, a mukotrpan put koji je prošla od osamostaljenja do članstva u europskoj obitelji, mora nam biti podsjetnik i na žrtvu koju je pri tome pretrpjela i čuvar istine o Domovinskom ratu.
Danas je Hrvatska slobodna i neovisna, ravnopravna članica Europske unije, a mukotrpan put koji je prošla od osamostaljenja do članstva u europskoj obitelji, mora nam biti podsjetnik i na žrtvu koju je pri tome pretrpjela i čuvar istine o Domovinskom ratu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja 2020. više od 20.000 mladih obitelji imat će dom

Zahtjevi za subvencije još danas

Do kraja 2020. više od 20.000 mladih obitelji imat će dom

4.10.2019. | 14:00
U protekle dvije godine više od 5300 mladih dobilo je subvencije, a do kraja sljedeće godine više od 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom zahvaljujući subvencijama i POS-u.
U protekle dvije godine više od 5300 mladih dobilo je subvencije, a do kraja sljedeće godine više od 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom zahvaljujući subvencijama i POS-u.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola-mentor svoja znanja prenosi drugima

Regionalni centri kompetentnosti

Brodska škola-mentor svoja znanja prenosi drugima

4.10.2019. | 11:15
Kao škola mentor regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju prenositi će stečeno iskustvo i znanje u proteklih najmanje 10 godina na druge regionalne centre kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju kako bi što prije ostvarili svoje zacrtane ciljeve i prilag
Kao škola mentor regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju prenositi će stečeno iskustvo i znanje u proteklih najmanje 10 godina na druge regionalne centre kompetentnosti (RCK)u strukovnom obrazovanju kako bi što prije ostvarili svoje zacrtane ciljeve i prilago
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počele pripreme za blagdan Svih svetih

U trgovinama velika ponuda

Počele pripreme za blagdan Svih svetih

2.10.2019. | 13:30
Prodavači se već sada moraju izboriti za svoje 'mjesto pod suncem' jer ono itekako ovisi o tomu koliko će uspješna za njih biti ova blagdanska sezona.
Prodavači se već sada moraju izboriti za svoje 'mjesto pod suncem' jer ono itekako ovisi o tomu koliko će uspješna za njih biti ova blagdanska sezona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suđenje dožupanu za pretučenog novinara

Na sudu u Slavonskom Brodu

Suđenje dožupanu za pretučenog novinara

30.9.2019. | 20:00
"Fizički način na koji sam to izveo nije idealan i nije potreban i nije dobar, ali isto tako smatram da moji članovi obitelji imaju pravo biti zaštićeni."
"Fizički način na koji sam to izveo nije idealan i nije potreban i nije dobar, ali isto tako smatram da moji članovi obitelji imaju pravo biti zaštićeni."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati u Srbiji žele prava koja imaju i Srbi u Hrvatskoj

Posjetili Suboticu i Novi Sad

Hrvati u Srbiji žele prava koja imaju i Srbi u Hrvatskoj

30.9.2019. | 17:30
Hrvati traže i očekuju od vlasti u Republici Srbiji samo dosljednu primjenu međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o pravima nacionalnih manjina odnosno sva ona prava i razinu zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti kao što ih ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.
Hrvati traže i očekuju od vlasti u Republici Srbiji samo dosljednu primjenu međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o pravima nacionalnih manjina odnosno sva ona prava i razinu zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti kao što ih ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinari i policija partneri u stvaranju prometne sigurnosti

Dvostruka edukacija

Novinari i policija partneri u stvaranju prometne sigurnosti

30.9.2019. | 16:15
Upravo u educiranju svih sudionika u prometu s ciljem smanjenja prometnih nesreća i njihovih najtragičnijih posljedica mediji i policija svojevrsni su partneri, što su u PU brodsko-posavskoj prepoznali te su povodom obilježavanja svog Dana na susretu s novinarima istaknuli i njih
Upravo u educiranju svih sudionika u prometu s ciljem smanjenja prometnih nesreća i njihovih najtragičnijih posljedica mediji i policija svojevrsni su partneri, što su u PU brodsko-posavskoj prepoznali te su povodom obilježavanja svog Dana na susretu s novinarima istaknuli i njih
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ključevi dvaju novih vozila predani u ruke ravnatelja

Zavod za hitnu medicinu BPŽ

Ključevi dvaju novih vozila predani u ruke ravnatelja

30.9.2019. | 15:00
Timovi će od ovog ponedjeljka imati poboljšana osnovna sredstva za svoj rad, čime je nastavljena obnova voznog parka kojim se osigurava kvalitetnija i bolja dostupnost hitne medicinske skrbi za građane Brodsko-posavske županije.
Timovi će od ovog ponedjeljka imati poboljšana osnovna sredstva za svoj rad, čime je nastavljena obnova voznog parka kojim se osigurava kvalitetnija i bolja dostupnost hitne medicinske skrbi za građane Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje obilježavanje granica zemljišta nerazvrstanih cesta

Obavijest vlasnicima susjednih zemljišta

Počinje obilježavanje granica zemljišta nerazvrstanih cesta

30.9.2019. | 9:30
Upravo danas, 30. rujna, započet će radovi na obilježavanju granica zemljišta na kojima su izvedene nerazvrstane ceste. Taj će posao, za Grad Slavonski Brod, obavljati ovlašteni inženjer geodezije, Stjepan Rakitić.
Upravo danas, 30. rujna, započet će radovi na obilježavanju granica zemljišta na kojima su izvedene nerazvrstane ceste. Taj će posao, za Grad Slavonski Brod, obavljati ovlašteni inženjer geodezije, Stjepan Rakitić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li studenti koji putuju autobusom diskriminirani?

(Su)financiranje prijevoza

Jesu li studenti koji putuju autobusom diskriminirani?

29.9.2019. | 18:45
I dok će studenti vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i obrnuto putovati besplatno, ostaje pitanje što s onima koji nemaju 'željezničku vezu' pa putovati moraju autobusom. Jesu li oni sada diskriminirani u odnosu na svoje kolege te ima li mogućnosti da se i njima pom
I dok će studenti vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i obrnuto putovati besplatno, ostaje pitanje što s onima koji nemaju 'željezničku vezu' pa putovati moraju autobusom. Jesu li oni sada diskriminirani u odnosu na svoje kolege te ima li mogućnosti da se i njima pom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poželjnija su otpuštanja ili nova zapošljavanja radnika?

Čemu trebaju težiti u Gradskoj upravi?

Poželjnija su otpuštanja ili nova zapošljavanja radnika?

28.9.2019. | 11:00
I dok se neki bune na otpuštanja radnika u slavonskobrodskoj Gradskoj upravi, zapravo, građani bi trebali tražiti upravo smanjenje broja radnih mjesta.
I dok se neki bune na otpuštanja radnika u slavonskobrodskoj Gradskoj upravi, zapravo, građani bi trebali tražiti upravo smanjenje broja radnih mjesta.