Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 11.11.2020. u 21:00
Prikaza: 10886
|
Autor: Ž.G./SBplus/gradonacelnik.hr

Moguće 'zbogom' zamjenicima!

Njihova radna mjesta od svibnja neće postojati?

Slavonski Brod : Njihova radna mjesta od svibnja neće postojati?Zamjenici nekih slavonskih gradova(Foto: radiong/slavonski.hr/Grad Požega/SBplus)

Gotovo je teško za povjerovati da se HDZ odlučio na rezanje broja radnih mjesta kada su u pitanju zamjenici župana i gradonačelnika kojih je dosad bilo sveukupno 671.

SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA / POŽEGA - Bude li usvojen novi paket zakona, budući gradonačelnici Nove Gradiške i Požege više neće imati zamjenike, a gradonačelnik Slavonskog Broda moći će imati samo jednog. Bez zamjenika će u tom slučaju ostati i župani dviju slavonskih županija. Svaki od njih dosad je imao po čak dva zamjenika, a brodskoposavskom bi (ovisno o trenutnom broju stanovnika na području županije) mogao ostati tek jedan.

Samo na razini uprava spomenuta tri grada i dvije županije, tim bi promjenama u proračunima jedinica lokalne i područne samouprave bilo ušteđeno osam ili devet visokih plaća - pozamašan mjesečni iznos za svaku blagajnu. No, to nije sve. Zamjenike će izgubiti i gradonačelnici preostala četiri grada u Požeško-slavonskoj županiji (Pakrac, Lipik, Kutjevo, Pleternica) i načelnici tamošnjih pet općina. Bez 'desne ruke' ostat će i svi načelnici 26 općina Brodsko-posavske županije. Dodatnih 35 radnih mjesta manje, značit će ogromnu uštedu koja bi, kako je najavljivano, mogla rezultirati uštedom od stotinu milijuna kuna godišnje na razini države.

Kako piše portal gradonačelnik.hr, Ministarstvo uprave jučer je u javnu raspravu pustilo paket zakona o lokalnoj samoupravi  – Zakon o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, Zakon  o lokalnim izborima i Zakon o Gradu Zagrebu. Te zakonske novine, između ostalog, trebale bi rezultirati efikasnijom i racionalnijom lokalnom samoupravom ranije ugrubo opisanom na primjeru samo dvije slavonske županije. Do smanjenja broja lokalnih dužnosnika  i članova predstavničkih tijela doći će, možda, već na idućim lokalnim izborima pa će, u svibnju 2021., građani birati 618 dužnosnika manje. Umjesto dosadašnjih 1.321, njih 703.

Izmjene predviđaju ukidanje zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35 tisuća stanovnika. Umjesto dosadašnjih 671 zamjenika, nakon idućih lokalnih izbora, mogli bismo imati samo 53 zamjenika - i to 29 zamjenika gradonačelnika te 24 zamjenika župana.

Po sadašnjem zakonu, načelnici i gradonačelnici općina i gradova do deset tisuća stanovnika imaju jednog zamjenika, dok se u JLS-ovima s više od 10 tisuća stanovnika biraju po dva zamjenika. Ovim izmjenama propisuje se da će dva zamjenika i dalje imati župani u županijama s iznad 250 tisuća stanovnika te gradonačelnici u gradovima s iznad 100 tisuća stanovnika i sjedištima županija. Gradonačelnici u gradovima iznad 35 tisuća stanovnika imat će jednog zamjenika, a oni u manjim gradovima ih više neće imati.

U slučaju da je iz nekog razloga načelnik ili gradonačelnik koji nema zamjenika spriječen i nije u mogućnosti obavljati svoje dužnosti, novo zakonsko rješenje predviđa imenovanje privremenog zamjenika iz redova predstavničkog tijela, odnosno općinskog/gradskog vijeća.

Smanjuju se naknade u predstavničkim tijelima

Također, novi zakon za oko deset posto smanjuje i broj članova predstavničkih tijela kojih je danas 8.254, a ograničava i maksimalni iznos njihovih naknada. Pa tako u županijama do sto tisuća stanovnika, naknade ne smiju iznositi više od 13 tisuća kuna, a u onim najvećim, s više od 300 tisuća stanovnika, naknade ne smiju ići preko 16 tisuća kuna.

Što se tiče općina i gradova, maksimum je isti – 16 tisuća kuna u gradovima s preko 300 tisuća stanovnika, a minimum je četiri tisuće u općinama do 1.000 stanovnika. Predsjednici i potpredsjednici vijeća, donosno skupštine, mogu imati 50 posto, odnosno, 30 posto uvećanu naknadu.

Ovim zakonskim izmjenama jača se participativna demokracija, detaljno propisuju zborovi građana, peticije i sudjelovanje građana u odlučivanju u jedinicama lokalne samouprave.

Građani tako mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma i mjesnog zbora građana. Referendum može predložiti jedna trećina članova predstavničkog tijela, načelnik, gradonačelnik ili župan te građani, odnosno, 20 posto ukupnog broja birača u JLS_u. Kada ga predlažu građani, predstavničko tijelo prijedlog za referendum prosljeđuje ( u roku 30 dana) nadležnom državnom tijelu koje procjenjuje je li on ispravan, i ako jest, referendum mora biti raspisan u roku 30 dana.

Ovim se izmjenama, nadalje, izjednačavaju i uvjeti za kandidiranje na lokalnim izborima – do sada je kandidat za čelnika jedinica lokalne samouprave trebao imati prijavljeno prebivalište šest mjeseci prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, a kandidat za člana predstavničkog tijela trebao je imati prebivalište u jedinici lokalne samouprave na dan stupanja odluke o raspisivanju lokalnih izbora. Sada se to izjednačuje, i to na način da i kandidat za čelnika mora imati prijavljeno prebivalište u jedinici  lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora, kao što je i bilo do 2009. godine.

Uvodi se i mogućnost online sjednica predstavničkih tijela u izvanrednim situacijama i posebnim okolnostima, kao što je ova s koronom.

Dok se ne krene u pravu reformu teritorijalnog ustroja, izmjenama ovih zakona predviđa se, pak, i mogućnost funkcionalnog povezivanja općina, a ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, kaže kako su već razgovarali s predstavnicima tri jedinice lokalne samouprave koje su iskazale interes za funkcionalno povezivanje i zajedničko obavljanje određenih poslova.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manji je i broj oboljelih na respiratorima

Epidemija koronavirusa

Manji je i broj oboljelih na respiratorima

21.1.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dopustiti devastaciju imovine vrijedne 1,2 mil kn?

Ni dječje oaze nisu im svete

Hoćemo li dopustiti devastaciju imovine vrijedne 1,2 mil kn?

20.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I na ovaj način kane potaknuti osnutak novih tvrtki

Na gradilištu radovi teku prema planu

I na ovaj način kane potaknuti osnutak novih tvrtki

20.1.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrata koja vode u novi početak

Gradski stan kao stvoren za Blažana

Vrata koja vode u novi početak

19.1.2021. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu se obratiti kada javna rasvjeta ne radi?

Građani pitaju:

Komu se obratiti kada javna rasvjeta ne radi?

19.1.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Apeliram na međusobno uvažavanje i korektan odnos'

Načelnik uputio zamolbu vijećnicima

'Apeliram na međusobno uvažavanje i korektan odnos'

18.1.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradovi traže nove zaposlenike

Raspisani natječaji

Gradovi traže nove zaposlenike

18.1.2021. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kapa glavu čuva, a mobitel i odgovornost vas

Ususret nižim temperaturama zraka

Kapa glavu čuva, a mobitel i odgovornost vas

16.1.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Značajna pomoć studentima i roditeljima, ali i Sveučilištu

Potpisani ugovori o stipendiranju

Značajna pomoć studentima i roditeljima, ali i Sveučilištu

13.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Parking nećemo graditi nauštrb sportskih igrališta'

Iz Grada Slavonskog Broda poručili:

'Parking nećemo graditi nauštrb sportskih igrališta'

13.1.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega su moguća zamućenja vode?

Iz Vodovoda pojašnjavaju:

Zbog čega su moguća zamućenja vode?

12.1.2021. | 12:43
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli radovi na obnovi još jednog Mjesnog doma

Uskoro planiraju obnovu četiri objekta

Započeli radovi na obnovi još jednog Mjesnog doma

11.1.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sunčana elektrana vrijedna milijun kuna

Ulaganja u 2021. godini

Sunčana elektrana vrijedna milijun kuna

8.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Rafinerija krivac za najnovija zagađenja zraka?

Grad nastoji doznati:

Je li Rafinerija krivac za najnovija zagađenja zraka?

8.1.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Program pomoći vrijedan gotovo 4,7 milijuna kuna

Novac je osigurala EU

Program pomoći vrijedan gotovo 4,7 milijuna kuna

5.1.2021. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Brodske za Sisačku županiju odlazi još pomoći

Pomoć stradalima u potresu

Iz Brodske za Sisačku županiju odlazi još pomoći

4.1.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijavite zaslužne za priznanja i nagrade

Županija obznanila Javni poziv

Prijavite zaslužne za priznanja i nagrade

4.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad poziva građevinske tvrtke i trgovine

Za pomoć nastradalim područjima

Grad poziva građevinske tvrtke i trgovine

2.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :