Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 15.6.2012. u 0:04
Prikaza: 5450
|
Autor: Jerko Zovak

Je li Brod 'Divlji zapad'?

Ne terorizira ljude Garić, nego država

  • Slika 2
  • Slika 3
  • Slika 4
  • Slika
  • Slika 1
  • Slika 2
  • Slika
  • Slika 3
  • Slika 4
  • Slika 1

SBplus objavljuje ove informacije s ciljem poticanja hrvatske pravne države neka se vrati u Primorsku ulicu - kako se ulica ne bi uputila k njoj.

SLAVONSKI BROD - Da Slavonski Brod danas nije Mitteleuropäische Stadt posebno je znano Brođanima Gastarbeiterima, ali da nije niti peksinava kasaba s početka 20 stoljeća, naročito bi trebalo biti jasno onima koji su u njega doselili koncem prošlog vijeka.

Slavonski Brod danas nije Mitteleuropäische Stadt, ali ni peksinava kasaba s početka 20 stoljeća

Tako i jeste. Bezmalo svi novi Brođani poštuju red i običaje ovdašnjeg stanovništva, s kojima, mahom ne svojom voljom, od 1992. dijele zajednički urbani prostor - osim nekoliko iznimaka.

Jedan od njih je i izvjesni Željko Garić, kontroverzni poduzetnik iz Slavonskog Broda, poznat po bliskim poslovnim i drugim odnosima s ne kontroverznim, bivšim načelnikom Općine Sibinj, Ivicom Batinićem te notornim kriminalcem, prerušenim u hrvatskog poslovnog čovjeka i ljubitelja nogometa, Ivanom Rimcem.

Zahtijevaju neka se odlagalište šljunka izmjesti na drugu lokaciju

Poduzetnik Garić, nominalno, vlasnik je autoprijevozničkog obrta u brodskoj Primorskoj ulici, gdje parkira svoja teška vozila, ali i skladišti građevinski materijal - šljunak, pijesak… te pritom, velikom bukom, prašinom i ometanjem prometa, nanosi štetu stanarima i obrtnicima u susjedstvu. Navode to, 24. ožujka 2006. godine, potpisnici peticije upućene Jozi Bodrožiću, pročelniku Upravnog odjela za zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda i od njega „zahtijevaju da se predmetno stovarište šljunka hitno izmjesti na drugu lokaciju, a ne da se nalazi skoro u centru grada".

Najuporniji od svih potpisnika, Marinko Begić, vlasnik caffe bara 'Elite', vidjevši kako se, unatoč peticiji, ništa ne mijenja, otišao je korak dalje te od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka ishodio službenu informaciju kako je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu 5. travnja, 2006. ustalo tužbom pri nadležnom Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, radi poništenja kupoprodajnog ugovora sklopljenog između HAK-a AK 'Marsonije' i autoprijevoznika Željka Garića.

Sanitarna inspektorica "Očekuje da će nadležne službe zaštititi interese potpisnika peticije".

(Ne)nadležna inspekcija benevolentna  

Sljedeća aktivnost Garićevih susjeda bilo je ishođenje 'postupanja' građevinske i gospodarske područne inspekcije, naloženo od strane državnog Odjela za inspekcijski nadzor zaštite okoliša 25. svibnja 2006. godine.

Pola godine kasnije, 2. listopada, brodska Sanitarna inspektorica, Nada Čelebija, "obavještava" Caffe bar 'Elite', dakle Begića, kako „prema njezinu saznanju, stovarište šljunka vl. Željka Garića, nalazi se u gospodarsko-uslužnoj zoni, te da je legalizacija istog u tijeku". Umjesto da je, nakon spoznaja, imala ovlasti Gariću, privremno, zabraniti rad, dok poduzetnik posao ne legalizira, gospođa inspektorica benevolentno piše kako „Očekuje da će nadležne službe zaštititi interese potpisnika peticije".

Budući da Garićeva bahatost i državna potpora njegovu teroru nisu prestajali,  5. ožujka 2007., Begić ponovo sitnu knjigu piše Ministarstvu zaštite okoliša… Upravi za inspekcijske poslove, a oni ga 17. travnja, informiraju kako je njihov „inspektor zaštite okoliša obavio nadzor" i njegovu predstavku „proslijedio sanitarnoj i gospodarskoj inspekciji".

Državni inspektorat iz Osijeka, 28. lipnja, 2007., obavještava Begića kako je njihov gospodarski inspektor izvršio nadzor poslovanja radnje 'Garić prijevoz i usluge' i utvrdio kako ta radnja poslove obavlja „bez odluke/rješenja nadležnog Ureda državne uprave… inspektor je podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka… Osim toga, u postupku je utvrđeno da je obrtnik, činjenjem prekršaja, ostvario imovinsku korist u iznosu od 1.044 kune te je predloženo da se u prekršajnom postupku oduzme ostvarena imovinska korist".

Inspektor "privremeno zabranjuje obavljanje djelatnosti" - formalno, ali, u stvari, tri godine ne želi provesti vlastitu odluku

Državni inspektorat državna karikatura

„Također, gospodarski inspektor je izdao upravno rješenje kojim se privremeno zabranjuje obavljanje djelatnosti trgovine na veliko dok obrtnik ne ishodi rješenje o utvrđivanju minimalnih tehničkih uvjeta za poslovni prostor…" U trećoj točki obavijesti, gospodarski inspektor Slobodan Vukelić piše Begiću kao obrtnička radnja 'Garić…' ostaje kako objekt nadzora gospodarske inspekcije" te da će se „u narednom periodu vršiti redoviti inspekcijski nadzor poslovanja".

Pored zabrane rada obrtničkoj radnji 'Garić prijevoz i usluge' od strane državnog inspektorata, pročelnik brodskog Upravnog odjela za komunalni sustav, Đuro Delač, 19. rujna 2007., zabranio je ulazak, i u Primorsku ulicu (gdje se nalazi Garićevo skladište šljunka) vozilima težim od 16 tona.

Budući da je Garić i dalje radio kao da s hrvatskom inspekcijom 'ne divani'... kao da su hrvatska država, u stvari, on i njegovo društvo iz ćoška, Mjesni odbor Budainka, 20. svibnja 2008., obratio se gradonačelniku, Mirku Duspari, s molbom neka „poduzme sve što je u njegovoj moći … kako bi građani ovog Mjesnog odbora mogli živjeti i raditi u okolnostima predviđenim za njihovu sredinu" te ga informiraju kako se čude „da prometna policija ne poštuje" zabranu prometa vozilima iznad 16 tona, a „svojim čestim ophodnjama očito i sama dezavuira prometne znakove".

Posavska Hrvatska je, 31. ožujka 2006., izvijestila javnost o „Odlagalištu šljunka usred grada". Što se tiče države i njezina štićenika - kao da nije.

Vrišteći i javno, već šest godina traže pomoć

Ogorčeni činjenicom da, nakon tri godine pisanja i molbi državnim i samoupravnim institucijama, ništa se dogodilo nije, grupa građana MO Budainka, 3. travnja 2009., od gradskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša, zahtijevaju neka im „u roku od petnaest (15) dana odgovore - što su poduzeli i kako će riješiti njihov problem" te ih „obavještavaju da, ukoliko se u navedenom roku problemi ne riješe, sazvat će tiskovnu konferenciju te upoznati javnost o neučinkovitom radu kako nadležnih tijela tako i Gradskog poglavarstva".

Budući da se ništa dogodilo nije, građani su putem Posavske Hrvatske izvijestili javnost o „Odlagalištu šljunka usred grada". Međutim, osim satisfakcije da su medijski vrisnuli, ništa konkretno učinjeno nije u sprečavanju terora nad građanima i obrtnicima Primorske ulice, koje godinama, (ne)sinkronizirano, sprovode država i jedan 'kontroverzni' poduzetnik.

Šest godina prošlo je od pisanja peticije. Šest godina traje prijezir države, grada i poduzetnika Garića prema njima. Šest godina državni i lokalni činovnici besramno demonstriraju svoju superiornost, pokazujući, bez imalo straha od konzekvenci, kako im je važniji kontroverzni poduzetnik Garić od zakona i temeljnih ljudskih prava građana Primorske ulice.

SBplus objavljuje ove informacije s ciljem poticanja hrvatske pravne države neka se vrati u Primorsku ulicu - kako se ulica ne bi uputila k njoj.

Garic&Primorska.pdf

PDF Dokument(.pdf)

5231 kb

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sava_kovacevic

sava_kovacevic

Komentirano: 2.8.2012. | 8:57

1

Po tvome onda ispadne da nam inspektori netrebaju i da svako može raditi što hoće!Nisi dobro pročitao što sam napisao "Treba dovesti nekoga tko ima muda nešto napraviti po tom pitanju"
ivance

ivance

Komentirano: 1.8.2012. | 14:12

2

Pišeš gluposti, pa šta jedan inspektor tu može. Ako nešto napravi nadređeni ga poklopi, ako nadređeni nešto želi dobije po ušima od svoga nadređenoga, i nema tu kraja.
sava_kovacevic

sava_kovacevic

Komentirano: 1.8.2012. | 14:03

3

Ajd dobro,Gariću nitko ništa ne može 6 godina.I to mi je "donekle jasno" ima čovjek neko svoje veze koji ga čuvaju itd.Takvih stvari ima na cijelom svijetu i uvijek će ih biti. Ali se postavlja pitanje kako nitko od tih silnih inspektora nije ostao bez posla?Očito je da ne rade svoj posao za koji su plaćeni od novca poreznih obveznika.Treba dovesti nekoga ko ima muda nešto napraviti po tom pitanju.
ivanmarin

ivanmarin

Komentirano: 17.6.2012. | 15:30

4

ima puno stvari u SB sto nije kako treba,zadnje sto se desava je ljetna teraca od kafica Iguana,pa tko normalan moze dati dozvolu da na tom mjestu bude terasa kafica?? sto sad trebaju pred vozace staviti prometni znak PAZI KONOBAR NA CESTI?? KATASTROFA
rakija

rakija

Komentirano: 16.6.2012. | 9:01

5

Da je Pero Perić od oca Pere napravio neki manji prekršaj...da nema to što ima i da nema ljude koje ima ili ih drži u šaci...da je zatajio 2 kile žita na poticaju..sva sila inspektora bi mu se sručila na glavu, napisali bi mu u roku 1 sat 3.456 metara zapisnika i donijeli 2.345 zabrane poslovanja...inspektori bi se helikopterom spuštali u njegovo dvorište!! Inspektorati vole pokazivat snagu svojih mišića na 70-godišnjim starcima koji izgube račun od sjemena neke poljoprivredne kulture ali kad zube treba pokazat na Peri Periću..e onda postupci traju desetljećima!!! Da sam ja u takvim problemima, kupio bih indentičnu česticu negdje usred grada i navukao bih tamo kubike i kubike šljunka i parkirao dvije krame..da vidiš kako bi mu se to bolilo o glavu!!!
chiuwawa

chiuwawa

Komentirano: 15.6.2012. | 17:46

6

Ja ću samo reć, svaka čast autoru, jedini u gradu koji ima hrabrosti zagrebati malo dublje po brodskoj stvarnosti. Ovo je pravo, kvalitetno novinarstvo, i samo nastavite tako.
hajdukovac

hajdukovac

Komentirano: 15.6.2012. | 17:27

7

.Što se tiče Garića pa isken da budem njega se Bosanci stide jer je to izrod Bosanski kao i Slavonci što bih trebali da se stide Sočke .Činjenica je da mi imamo komunalne službe koje ne provode svoju zadaću .Sličan slučaj ima i na Koloniji gdje jedan pojedinac provodi samovolju na uštrp drugih .Obraćali smo se konunalnoj redarici gos BAJAN al od toga nikakve koristi .U ulici Pavla Radića ispred "salona za pedikuru "velikog HOLDINGA PERIŠIĆ isti je postavi željezne cijevi na ivičnjak kolnika i to tako stoji već godinam i niko pa ništa .Jednostavno službe ne rade svoj posao bez obzira što im građani sve serviraju na dlanu gdje,tko i šta radi .Njihovo je da samo provjere činjenično stanje i postupe po pravilima i propisima za što su plaćeni od nas samih.Znam da sam otišao sa teme Garića ali svako se češe tmo gdje ga svrbi .Pohvalno je ovakvo pisanje pa možda dopre i do komunalne redarice BAJAN .Javno prozvanu pozivam da izađe na teren te se uvjeri u navode .
babo

babo

Komentirano: 15.6.2012. | 16:47

8

Nije kriv Garić ba kriva je država koja to dozvoli....a ovo kak parkira Garić (po nogostupu itd) nije ni čudo kad je vozački polagao kod "Garića" (krumpir tiskara diploma i sl. za neupučene)
panonski_gusar

panonski_gusar

Komentirano: 15.6.2012. | 16:25

9

šta se čeka..? zovete posavsku hrvatsku! neš ti jakog medija ko i ovaj portal, al svaka čast nek se nesto javno pokrenulo! zovite novu tv, oni su gladni ovakvih stvari i bez pardona bi napravili reportažu.. bar ja tako mislim! samo naprjed rasturite tog garica ko bugarsku skupštinu
jurmark

jurmark

Komentirano: 15.6.2012. | 15:00

10

nisam znao da toliko kretena posjećuje ovaj portal zašto trpate sve ljude u isti koš zato što su bosanci pa nevaljaju sudite sve prema jednom gariću koiji je kriminalać a pošteni slavonci se kao bune pa nije vam begić slavonac on je hercegovac i čovjek je u pravu što znači da nisu samo slavonci ok ima i drugi koji su doselili i žive ovdje i poštuju ova pravila i zakone tako da samo kreteni mogu trpati sve u isti koš,a ako ćete suditi po pojedincu onda su sve šolje kriminalci jer je jedan šolja kriminalać sočko to je vaš ponos jeli ,zato gospodo ima ona stara u svakom žitu ima kukolja .osvjestite se.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

31.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

Zbog ljubavi prema Titovu liku i djelu

Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

19.5.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

Nakon izletišta otvoreni i bazeni

Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

18.5.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovako se mladi bore za svoje mjesto u gradu

Izbor za članove Savjeta mladih

I ovako se mladi bore za svoje mjesto u gradu

18.5.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :