Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 14.3.2019. u 16:00
Prikaza: 2748
|
Autor: Željka Gavranović

Hoće li Policija imati 'konačnu riječ'?

Nakon 'loptanja' s temom 'molitelji', Valenta podnio prijavu

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

S obzirom na to da se nitko nije ozbiljno prihvatio problema slavonskobrodskih molitelja koji danima stoje na ulazu u Bolnicu, sada će o njihovoj 'sudbini', htjela to-ne htjela, nakon zaprimanja prekršajne prijave, morati odlučiti Policijska uprava brodsko-posavska. Koliko je tema osjetljiva, dovoljno pokazuje činjenica da svi peru ruke od nje, ne želeći se zamjeriti nijednoj skupini građana.

SLAVONSKI BROD - 'Borba' protiv molitelja koji već nekoliko danas ispred ulaza u slavonskobrodsku Opću bolnicu stoje kako bi pokazali protivljenje pobačaju i službeno je počela jučer podnošenjem prve prekršajne prijave.

Naime, nakon što je Grad Slavonski Brod 12. ožujka zaprimio prijedlog stranke Pametno koja traži zabranu javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova u 29 hrvatskih gradova jer to uznemiruje pacijente, 'loptica' je prebačena na ravnatelja bolnice, doktoraJosipa Samardžića. Tim se osjetljivim pitanjem, očigledno, nitko ne želi baviti, a iz Grada su se opravdali time da „ni gradonačelnik niti Gradsko vijeće nemaju ovlasti građanima ograničavati pravo na javno okupljanje". Ipak, drugo rješenje za dobrobit svih građana nisu ni pokušali ponuditi.

Jučer je, stoga, Stribor Valenta, predsjednik gradske organizacije SDP-a, prekršajnu prijavu podnio onima koji bi mogli biti nadležni za takva okupljanja - Policijskoj upravi brodsko-posavskoj.

- Grupa građana koristi prostor unutar bolničkog kruga za javni prosvjed. To čine svakodnevno u dopodnevnim satima, a ponekad i popodne i to planiraju činiti 40 dana. Osim što time remete javni red i mir, vrijeđaju prava, osjećaje i dostojanstvo pacijenata, zaposlenika i drugih građana koji dolaze u navedenu ustanovu. Imaju transparente na kojima žene koje vrše medicinske zahvate nazivaju ubojicama i posebno vrijeđaju žene ionako traumatizirane svojim stanjem. - poručio je Valenta.

U prekršajnoj je prijavi navedeno kako se time krši Zakon o javnom okupljanju koji zabranjuje mirna okupljanja i javne prosvjede u blizini bolnica, ali i Ustav Republike Hrvatske, Zakon o pravima pacijenata, niz Konvencija i Rezolucija UN-a te Vijeća Europe.

S obzirom na to da je Valenta Policiju zamolio neka ga obavijesti o daljnjem postupanju, svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će slavonskobrodski 'čuvari reda i mira' riješiti ovaj problem između dvije ideološki podijeljene strane građana koje, čini se, oko njega ne mogu samostalno postići kompromis.

Ipak, potrebno je donijeti mudru odluku i svakako reagirati na konkretan način, tako da građanima koji, eventualno, ubuduće u neposrednoj blizini bolnice budu molili ili mirno prosvjedovali , primjerice, 'za izbor svake žene kada je u pitanju pobačaj' (tzv. 'pro-choice' skupina) ili jednaki tretman gay pacijenata, također budu osigurana jednaka prava i uvjeti kao i moliteljima 'za život' (tzv. 'pro-life' skupina). Takav domino-efekt koji bi izazvalo policijsko odobravanje i dopuštanje 'stražarenja' pred bolnicom, zasigurno ne bi podržali mnogi Brođani koji danas govore i pišu kako je sasvim u redu okupljati se i moliti pred stepenicama koje vode do ulaza u bolnicu. No, jednaka prava za sve i demokracija, svakako će svoje lice pokazati i u raspletu ovog slučaja.

  Broj komentara: 29

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.3.2019. | 20:13

  1

  Kod Mateja izgled aima najviše te samozatajnosti u vjeri, tog intimnog dodira sa Bogom. To naravno jako smeta svima nima koji bi vršili neku svoju "evangelizacijU".
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 16.3.2019. | 19:02

  2

  Dužan sam reći kako sam u rečenici u kojoj spominjem Aushwitz parafrazirao J. B. Metza, tj. kako nisam ja autor te misli.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 16.3.2019. | 18:59

  3

  Petar Bašić@ licemjerno bi bilo moliti Boga leđima okrenut Auschwitzu. Licemjerno je pozivati se se na nešto što je ili nekoga tko je za tebe navodan jer, shodno tom statusu u odnosu na ono što i onoga koga citiraš, ni ne razumiješ citat. Ispravno ćeš ga razumjeti ako u isti kontekst s militvom "za život" dovedeš misu pape Franje na Koševu i Kristove riječi: "Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima!"
  walter

  walter

  Komentirano: 15.3.2019. | 9:39

  4

  Bašiću, ti si dobar poznavatelj vjere i u pravu si. Pozorno čitaš bibliju i svaka ti čast na tome, ali ne treba niti suditit drugima. To što si pročitao ss razumijevanjem i naučio, primijeni na svoj život. Dopusti ovima siromašnijima duhom da ne razumiju sve te fine nijanse navedene u Knjizi. Valentina politika je politika konfrontacije, politika reakcije, a očito ne proaktivna politika. Ako im smeta, predlažem da ponovo pošalju svoje zelote neka propagiraju svoje ideje pred bolnicom pa da vidimo kome su čije ideje više srcu prirasle: moliteljima ili pristalicama abortusa. Valenta i društvo ne smiju otići među radnike jer bi dobili po trubi, toliko ih radnici vole. Ne smiju previše ni među narod, jer su i u narodu omrznuti. Zar nisu još shvatili da trebaju preispitati svoja polazišta i svoje djelovanje?
  rara

  rara

  Komentirano: 15.3.2019. | 1:46

  5

  Treba se pomoliti i za Bašića.Da osjeti onu stvar,oženi se i prestane biti predmet sprdnje grada.
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 15.3.2019. | 1:19

  6

  "Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."...Ovo nisam rekao ja, već Isus (navodno, prema Mateju). Ali, što zna taj Isus o "pravoj hrvaCkoj katoličkoj vjeri"... :))
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:34

  7

  leteci_holandez@ kao što je moral osoban pa, zbog toga i različit, i percepcija drugih je vlastita i, također, različita. Krivcu se uglavnom čini da baš njega svi promatraju. To najčešće nema nikakve veze s pozicijom promatrača, nego s onom koja je krivčeva.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:11

  8

  Ne obraćaju se ni jednoj konkretnoj ženi ponaosob? A ona kao ne zna da se to odnosi na nju? Šta bi još trebalo i da im se u lice unašaju? O da da, itekako se oni obraćaju nama svima a ne samo njima i to malo previše.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:04

  9

  leteci_holandez@ To što "se tiče samo žena koje tamo dolaze..." te žene će riješiti sa svojom savješću. To je pitanje njihova osobnog morala. Etičko pitanje, a ono postoji i s tim se slažu svi ozbiljni i dobronamjerni sudionici rasprava o abortusu, jest pitanje društva u cjelini, a cjelinu čini svaki njen posebni dio pa, tako, i oni pro i oni contra. Označimo li pitanje osobnoga morala i savjesti kao nedodirivo, dolazimo u problem u čitavom nizu posve drugačijih situacija i pitanja, ili ćemo arbitrirati kada se smije javnim stavom i porukom (pokušati) utjecati na moral i savjest pojedinaca, a kada ne. Tko će tu biti arbitar? Molitva i jasno iskazivanje stava nisu usmjereni ni na jednu konkretnu ženu, već su načelni jer, koliko mi je poznato, niti jednoj ženi koja ulazi u bolnicu baš na taj ulaz (iako ih ima nekoliko) na čelu ne piše s kojim razlogom dolazi u bolnicu i molitelji ispred kapelice ne obraćaju se ni jednoj konkretnoj ženi ponaosob.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:03

  10

  O.k. Onda neka mole unutra.

  Broj komentara: 29

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Započela izgradnja sportske dvorane prilagođene i invalidima

  U Osnovnoj školi "Bogoslav Šulek"

  Započela izgradnja sportske dvorane prilagođene i invalidima

  21.5.2019. | 13:00
  U sklopu sanitarija za posjetitelje predviđeni su pristupačni sanitarni čvorovi za invalide. Također, uz glavni ulaz u dvoranu te uz pomoćni ulaz za učenike predviđena je i rampa za invalide.
  U sklopu sanitarija za posjetitelje predviđeni su pristupačni sanitarni čvorovi za invalide. Također, uz glavni ulaz u dvoranu te uz pomoćni ulaz za učenike predviđena je i rampa za invalide.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li radovi na istočnoj tribini biti gotovi u roku?

  Projekt vrijedan 8,4 milijuna kuna

  Hoće li radovi na istočnoj tribini biti gotovi u roku?

  21.5.2019. | 12:30
  Izabrani izvođač radova za 8,4 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje istočne tribine Stadiona kraj Save je tvrtka Hidromont industrijska montaža d.o.o. Slavonski Brod, a rok za dovršetak radova iznosi šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. No hoće li radnici uspjeti p
  Izabrani izvođač radova za 8,4 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje istočne tribine Stadiona kraj Save je tvrtka Hidromont industrijska montaža d.o.o. Slavonski Brod, a rok za dovršetak radova iznosi šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. No hoće li radnici uspjeti p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na 13,5 milijuna kuna vrijednim projektima

  Dobra vijest

  Napreduju radovi na 13,5 milijuna kuna vrijednim projektima

  21.5.2019. | 10:30
  Na priloženim fotografijama možete vidjeti dokle su stigli radovi na izgradnji objekata čija je ukupna vrijednost 13,5 milijuna kuna.
  Na priloženim fotografijama možete vidjeti dokle su stigli radovi na izgradnji objekata čija je ukupna vrijednost 13,5 milijuna kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koja područja grada će biti obuhvaćena deratizacijom

  Ovaj tjedan nastavljaju posao

  Evo koja područja grada će biti obuhvaćena deratizacijom

  20.5.2019. | 9:30
  U Slavonskom Brodu ove godine deratizacija je obavljana kroz četiri tjedna, a bit će nastavljena i u ovome. Evo rasporeda po naseljima i ulicama kako će biti obavljana:
  U Slavonskom Brodu ove godine deratizacija je obavljana kroz četiri tjedna, a bit će nastavljena i u ovome. Evo rasporeda po naseljima i ulicama kako će biti obavljana:
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad objavio novi natječaj za gradnju mjesnog doma Kolonija

  Projekt vrijedan 5,3 mil. kn

  Grad objavio novi natječaj za gradnju mjesnog doma Kolonija

  19.5.2019. | 12:00
  Gradonačelnik Duspara je 18. travnja donio odluku o poništenju javne nabave za izgradnju mjesnog doma Kolonija jer jedina pristigla ponuda nije bila u skladu s dokumentacijom o nabavi te je prelazila planirana sredstva.
  Gradonačelnik Duspara je 18. travnja donio odluku o poništenju javne nabave za izgradnju mjesnog doma Kolonija jer jedina pristigla ponuda nije bila u skladu s dokumentacijom o nabavi te je prelazila planirana sredstva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako sami sačuvati zdravlje od utjecaja lebdećih čestica?

  Stručnjaci pojašnjavaju

  Kako sami sačuvati zdravlje od utjecaja lebdećih čestica?

  17.5.2019. | 23:00
  Evo kako i na koji način lebdeće čestice mogu utjecati na zdravlje ljudi, te kako i na koji način i sami možemo sačuvati svoje zdravlje.
  Evo kako i na koji način lebdeće čestice mogu utjecati na zdravlje ljudi, te kako i na koji način i sami možemo sačuvati svoje zdravlje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesma i ples mališana odjekivali su i ove godine Korzom

  Volim Brod

  Pjesma i ples mališana odjekivali su i ove godine Korzom

  16.5.2019. | 20:40
  Igra, pjesma, ples i smijeh odjekivali su Korzom kao najljepši dar koji jedan grad može dobiti za svoj rođendan. Pogledajte kako su mališani darivali svoj grad i sugrađane.
  Igra, pjesma, ples i smijeh odjekivali su Korzom kao najljepši dar koji jedan grad može dobiti za svoj rođendan. Pogledajte kako su mališani darivali svoj grad i sugrađane.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne postoje veliki i mali, svaki pojedinac jednako je važan'

  Oni su grad učinili boljim i ljepšim

  'Ne postoje veliki i mali, svaki pojedinac jednako je važan'

  16.5.2019. | 14:30
  'Liječnik koji spašava ljudske živote, odgojiteljica koja usađuje prva znanja našoj djeci, sportaš koji svojim rezultatima upisuje ime našeg grada u stranice povijesti te prenosi ljubav prema sportu na nove generacije, volonter koji nesebičnim trudom i zalaganjem pomaže drugima u
  'Liječnik koji spašava ljudske živote, odgojiteljica koja usađuje prva znanja našoj djeci, sportaš koji svojim rezultatima upisuje ime našeg grada u stranice povijesti te prenosi ljubav prema sportu na nove generacije, volonter koji nesebičnim trudom i zalaganjem pomaže drugima u
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mladi su naša budućnost i u njih moramo ulagati'

  Gradonačelnik Mirko Duspara:

  'Mladi su naša budućnost i u njih moramo ulagati'

  16.5.2019. | 8:00
  Povodom Dana grada Slavonskog Broda čitateljima donosimo razgovor s gradonačelnikom Mirkom Dusparom o dosadašnjem radu ali i planovima za budućnost.
  Povodom Dana grada Slavonskog Broda čitateljima donosimo razgovor s gradonačelnikom Mirkom Dusparom o dosadašnjem radu ali i planovima za budućnost.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanjski krijes gorio i večeras

  Velika foto galerija

  Ivanjski krijes gorio i večeras

  15.5.2019. | 21:00
  U sklopu obilježavanja Dana grada gradonačelnik Mirko Duspara zapalio Ivanjski krijes.
  U sklopu obilježavanja Dana grada gradonačelnik Mirko Duspara zapalio Ivanjski krijes.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslovni anđeli stižu i u Slavonski Brod

  Razvojna agencija pomaže poduzetnicima

  Poslovni anđeli stižu i u Slavonski Brod

  15.5.2019. | 9:40
  Hrvoje Prpić, osnivač HGspota i CRANE-a, partner u Trilleniumu - futurističkom 3D web mailu te investitor u još nekoliko projekata stiže u Slavonski Brod kako bi poduzetnicima i 'biznis-početnicima', pokazao kako ima onih koji su spremni pomoći im i dati krila njihovim idejama.
  Hrvoje Prpić, osnivač HGspota i CRANE-a, partner u Trilleniumu - futurističkom 3D web mailu te investitor u još nekoliko projekata stiže u Slavonski Brod kako bi poduzetnicima i 'biznis-početnicima', pokazao kako ima onih koji su spremni pomoći im i dati krila njihovim idejama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radio sam 24 godine za 6300 kn. Ovdje imam 3000 eura

  Magistar iz Broda otišao u Njemačku:

  Radio sam 24 godine za 6300 kn. Ovdje imam 3000 eura

  14.5.2019. | 22:18
  "Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer", priča magistar sestrinstva koji je iz brodske Opće bolnice otišao u Njema
  "Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer", priča magistar sestrinstva koji je iz brodske Opće bolnice otišao u Njema
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi ne možemo biti kamp za cijelu Europu'

  Gradonačelnik o izbjegličkom kampu

  'Mi ne možemo biti kamp za cijelu Europu'

  14.5.2019. | 16:00
  "Mi smo kada je trebalo uskočili i pomogli. Prije par godina ovdje je bio izbjeglički kamp i odradili smo to kako treba. No danas, kada su Mađarska i Slovenija zatvorili granice, situacija je nešto drugačija."
  "Mi smo kada je trebalo uskočili i pomogli. Prije par godina ovdje je bio izbjeglički kamp i odradili smo to kako treba. No danas, kada su Mađarska i Slovenija zatvorili granice, situacija je nešto drugačija."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske mame zadovoljne opremom za svoje bebe

  Nastavak podjele gradskih paketa opreme

  Brodske mame zadovoljne opremom za svoje bebe

  14.5.2019. | 12:50
  Svi budući roditelji koji imaju pravo na ovu gradsku pronatalitetnu mjeru, a još uvijek to nisu ostvarili, moraju znati da se zahtjevi predaju najmanje mjesec dana prije očekivanog termina poroda. Zahtjevom se, također, izjašnjavaju koji od ponuđenih oblika gradske pomoći žele i
  Svi budući roditelji koji imaju pravo na ovu gradsku pronatalitetnu mjeru, a još uvijek to nisu ostvarili, moraju znati da se zahtjevi predaju najmanje mjesec dana prije očekivanog termina poroda. Zahtjevom se, također, izjašnjavaju koji od ponuđenih oblika gradske pomoći žele i
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade pola milijuna kuna vrijedno sportsko igralište

  I oni imaju pravo na sport i rekreaciju

  Grade pola milijuna kuna vrijedno sportsko igralište

  13.5.2019. | 20:30
  Potpisani sporazum odnosi se na sufinanciranje 500 tisuća kuna vrijednih radova na izgradnji sportskog igrališta čije će dimenzije biti 20x40 metara. Rok za završetak radova, koji su krenuli, je 60 dana.
  Potpisani sporazum odnosi se na sufinanciranje 500 tisuća kuna vrijednih radova na izgradnji sportskog igrališta čije će dimenzije biti 20x40 metara. Rok za završetak radova, koji su krenuli, je 60 dana.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odluka o davanju razrješnice Upravi Društva

  Na glavnoj Skupštini ĐĐ Grupe

  Odluka o davanju razrješnice Upravi Društva

  13.5.2019. | 20:00
  Kako je Društvo u razdoblju od 1.1. do 31.12. 2018. godine, a po zaključnom računu, ostvarilo gubitak u iznosu od 138.323.115,82, na Dnevnom redu zakazane glavne Skupštine trebala bi biti donesena i odluka njegovu pokriću.
  Kako je Društvo u razdoblju od 1.1. do 31.12. 2018. godine, a po zaključnom računu, ostvarilo gubitak u iznosu od 138.323.115,82, na Dnevnom redu zakazane glavne Skupštine trebala bi biti donesena i odluka njegovu pokriću.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U stanju pripravnosti Civilna zaštita i vatrogasci

  Županijski stožer izdao upozorenje

  U stanju pripravnosti Civilna zaštita i vatrogasci

  13.5.2019. | 18:30
  Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izdao je upozorenje za Grad Slavonski Brod te općine Sibinj, Oriovac, Garčin, Vrpolje i Donji Andrijevci.
  Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izdao je upozorenje za Grad Slavonski Brod te općine Sibinj, Oriovac, Garčin, Vrpolje i Donji Andrijevci.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za kućicu na Poloju - šesto kuna mjesečno po četvornom metru

  Zakup gradskih nekretnina

  Za kućicu na Poloju - šesto kuna mjesečno po četvornom metru

  13.5.2019. | 10:30
  Tko za ljetne sezone na Poloju bude htio zakupiti jednu od dvije drvene gradske kućice, za to će morati izdvojiti šesto kuna mjesečno.
  Tko za ljetne sezone na Poloju bude htio zakupiti jednu od dvije drvene gradske kućice, za to će morati izdvojiti šesto kuna mjesečno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska županija prednjači u ulaganjima u zdravstvo

  U odnosu na ostale hrvatske županije

  Brodska županija prednjači u ulaganjima u zdravstvo

  10.5.2019. | 12:40
  Ministarstvo graditeljstva je samo u 2018. za energetsku obnovu osiguralo 60 posto sredstava više od planiranog. Županije su, tako, za obnovu javnih zgrada povukle 1,8 milijardi kuna, a najuspješnija je bila Primorsko-goranska županija dok je Brodsko-posavska županija na petom mj
  Ministarstvo graditeljstva je samo u 2018. za energetsku obnovu osiguralo 60 posto sredstava više od planiranog. Županije su, tako, za obnovu javnih zgrada povukle 1,8 milijardi kuna, a najuspješnija je bila Primorsko-goranska županija dok je Brodsko-posavska županija na petom mj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku prijave za upis djece u vrtić

  Liste čekanja nisu prevelike

  U tijeku prijave za upis djece u vrtić

  10.5.2019. | 10:05
  "Trudimo se sve obaviti transparentno i pravedno te sukladno pravilniku o upisu. Postoji bodovna lista, nakon koje ide javna objava. Čim se pojavi slobodno mjesto mi upisujemo one koji se nalaze na listi čekanja."
  "Trudimo se sve obaviti transparentno i pravedno te sukladno pravilniku o upisu. Postoji bodovna lista, nakon koje ide javna objava. Čim se pojavi slobodno mjesto mi upisujemo one koji se nalaze na listi čekanja."