Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 14.3.2019. u 16:00
Prikaza: 2806
|
Autor: Željka Gavranović

Hoće li Policija imati 'konačnu riječ'?

Nakon 'loptanja' s temom 'molitelji', Valenta podnio prijavu

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

S obzirom na to da se nitko nije ozbiljno prihvatio problema slavonskobrodskih molitelja koji danima stoje na ulazu u Bolnicu, sada će o njihovoj 'sudbini', htjela to-ne htjela, nakon zaprimanja prekršajne prijave, morati odlučiti Policijska uprava brodsko-posavska. Koliko je tema osjetljiva, dovoljno pokazuje činjenica da svi peru ruke od nje, ne želeći se zamjeriti nijednoj skupini građana.

SLAVONSKI BROD - 'Borba' protiv molitelja koji već nekoliko danas ispred ulaza u slavonskobrodsku Opću bolnicu stoje kako bi pokazali protivljenje pobačaju i službeno je počela jučer podnošenjem prve prekršajne prijave.

Naime, nakon što je Grad Slavonski Brod 12. ožujka zaprimio prijedlog stranke Pametno koja traži zabranu javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova u 29 hrvatskih gradova jer to uznemiruje pacijente, 'loptica' je prebačena na ravnatelja bolnice, doktoraJosipa Samardžića. Tim se osjetljivim pitanjem, očigledno, nitko ne želi baviti, a iz Grada su se opravdali time da „ni gradonačelnik niti Gradsko vijeće nemaju ovlasti građanima ograničavati pravo na javno okupljanje". Ipak, drugo rješenje za dobrobit svih građana nisu ni pokušali ponuditi.

Jučer je, stoga, Stribor Valenta, predsjednik gradske organizacije SDP-a, prekršajnu prijavu podnio onima koji bi mogli biti nadležni za takva okupljanja - Policijskoj upravi brodsko-posavskoj.

- Grupa građana koristi prostor unutar bolničkog kruga za javni prosvjed. To čine svakodnevno u dopodnevnim satima, a ponekad i popodne i to planiraju činiti 40 dana. Osim što time remete javni red i mir, vrijeđaju prava, osjećaje i dostojanstvo pacijenata, zaposlenika i drugih građana koji dolaze u navedenu ustanovu. Imaju transparente na kojima žene koje vrše medicinske zahvate nazivaju ubojicama i posebno vrijeđaju žene ionako traumatizirane svojim stanjem. - poručio je Valenta.

U prekršajnoj je prijavi navedeno kako se time krši Zakon o javnom okupljanju koji zabranjuje mirna okupljanja i javne prosvjede u blizini bolnica, ali i Ustav Republike Hrvatske, Zakon o pravima pacijenata, niz Konvencija i Rezolucija UN-a te Vijeća Europe.

S obzirom na to da je Valenta Policiju zamolio neka ga obavijesti o daljnjem postupanju, svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će slavonskobrodski 'čuvari reda i mira' riješiti ovaj problem između dvije ideološki podijeljene strane građana koje, čini se, oko njega ne mogu samostalno postići kompromis.

Ipak, potrebno je donijeti mudru odluku i svakako reagirati na konkretan način, tako da građanima koji, eventualno, ubuduće u neposrednoj blizini bolnice budu molili ili mirno prosvjedovali , primjerice, 'za izbor svake žene kada je u pitanju pobačaj' (tzv. 'pro-choice' skupina) ili jednaki tretman gay pacijenata, također budu osigurana jednaka prava i uvjeti kao i moliteljima 'za život' (tzv. 'pro-life' skupina). Takav domino-efekt koji bi izazvalo policijsko odobravanje i dopuštanje 'stražarenja' pred bolnicom, zasigurno ne bi podržali mnogi Brođani koji danas govore i pišu kako je sasvim u redu okupljati se i moliti pred stepenicama koje vode do ulaza u bolnicu. No, jednaka prava za sve i demokracija, svakako će svoje lice pokazati i u raspletu ovog slučaja.

  Broj komentara: 29

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.3.2019. | 20:13

  1

  Kod Mateja izgled aima najviše te samozatajnosti u vjeri, tog intimnog dodira sa Bogom. To naravno jako smeta svima nima koji bi vršili neku svoju "evangelizacijU".
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 16.3.2019. | 19:02

  2

  Dužan sam reći kako sam u rečenici u kojoj spominjem Aushwitz parafrazirao J. B. Metza, tj. kako nisam ja autor te misli.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 16.3.2019. | 18:59

  3

  Petar Bašić@ licemjerno bi bilo moliti Boga leđima okrenut Auschwitzu. Licemjerno je pozivati se se na nešto što je ili nekoga tko je za tebe navodan jer, shodno tom statusu u odnosu na ono što i onoga koga citiraš, ni ne razumiješ citat. Ispravno ćeš ga razumjeti ako u isti kontekst s militvom "za život" dovedeš misu pape Franje na Koševu i Kristove riječi: "Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima!"
  walter

  walter

  Komentirano: 15.3.2019. | 9:39

  4

  Bašiću, ti si dobar poznavatelj vjere i u pravu si. Pozorno čitaš bibliju i svaka ti čast na tome, ali ne treba niti suditit drugima. To što si pročitao ss razumijevanjem i naučio, primijeni na svoj život. Dopusti ovima siromašnijima duhom da ne razumiju sve te fine nijanse navedene u Knjizi. Valentina politika je politika konfrontacije, politika reakcije, a očito ne proaktivna politika. Ako im smeta, predlažem da ponovo pošalju svoje zelote neka propagiraju svoje ideje pred bolnicom pa da vidimo kome su čije ideje više srcu prirasle: moliteljima ili pristalicama abortusa. Valenta i društvo ne smiju otići među radnike jer bi dobili po trubi, toliko ih radnici vole. Ne smiju previše ni među narod, jer su i u narodu omrznuti. Zar nisu još shvatili da trebaju preispitati svoja polazišta i svoje djelovanje?
  rara

  rara

  Komentirano: 15.3.2019. | 1:46

  5

  Treba se pomoliti i za Bašića.Da osjeti onu stvar,oženi se i prestane biti predmet sprdnje grada.
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 15.3.2019. | 1:19

  6

  "Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."...Ovo nisam rekao ja, već Isus (navodno, prema Mateju). Ali, što zna taj Isus o "pravoj hrvaCkoj katoličkoj vjeri"... :))
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:34

  7

  leteci_holandez@ kao što je moral osoban pa, zbog toga i različit, i percepcija drugih je vlastita i, također, različita. Krivcu se uglavnom čini da baš njega svi promatraju. To najčešće nema nikakve veze s pozicijom promatrača, nego s onom koja je krivčeva.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:11

  8

  Ne obraćaju se ni jednoj konkretnoj ženi ponaosob? A ona kao ne zna da se to odnosi na nju? Šta bi još trebalo i da im se u lice unašaju? O da da, itekako se oni obraćaju nama svima a ne samo njima i to malo previše.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:04

  9

  leteci_holandez@ To što "se tiče samo žena koje tamo dolaze..." te žene će riješiti sa svojom savješću. To je pitanje njihova osobnog morala. Etičko pitanje, a ono postoji i s tim se slažu svi ozbiljni i dobronamjerni sudionici rasprava o abortusu, jest pitanje društva u cjelini, a cjelinu čini svaki njen posebni dio pa, tako, i oni pro i oni contra. Označimo li pitanje osobnoga morala i savjesti kao nedodirivo, dolazimo u problem u čitavom nizu posve drugačijih situacija i pitanja, ili ćemo arbitrirati kada se smije javnim stavom i porukom (pokušati) utjecati na moral i savjest pojedinaca, a kada ne. Tko će tu biti arbitar? Molitva i jasno iskazivanje stava nisu usmjereni ni na jednu konkretnu ženu, već su načelni jer, koliko mi je poznato, niti jednoj ženi koja ulazi u bolnicu baš na taj ulaz (iako ih ima nekoliko) na čelu ne piše s kojim razlogom dolazi u bolnicu i molitelji ispred kapelice ne obraćaju se ni jednoj konkretnoj ženi ponaosob.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 15.3.2019. | 0:03

  10

  O.k. Onda neka mole unutra.

  Broj komentara: 29

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove ceste nisu izgrađene na pet lokacija, evo i zašto

  Za izgradnju cesta u utrošeno 4 mil kn

  Nove ceste nisu izgrađene na pet lokacija, evo i zašto

  19.6.2019. | 11:15
  Kada je u pitanju modernizacija i izgradnja javnih površina i nerazvrstanih cesta valja napomenuti da je od ukupno za 2018. godinu planiranih 5.165.000,00 kuna s PDV za izgradnju cesta u izvedene radove utrošeno 4,012.777,43 kune s PDV-om. Iako su planirane nove ceste nisu izgrađ
  Kada je u pitanju modernizacija i izgradnja javnih površina i nerazvrstanih cesta valja napomenuti da je od ukupno za 2018. godinu planiranih 5.165.000,00 kuna s PDV za izgradnju cesta u izvedene radove utrošeno 4,012.777,43 kune s PDV-om. Iako su planirane nove ceste nisu izgrađ
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će ipak pomoći zmijaru Darku Karamazanu

  U vrijeme najezde zmija

  Županija će ipak pomoći zmijaru Darku Karamazanu

  19.6.2019. | 9:30
  O njegovoj situaciji jučer je bilo riječi i u županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, kada je vijećnica Marina Opačak-Bilić pitala župana može li i kako pomoći ovom zmijaru koji radi na opće dobro svih građana.
  O njegovoj situaciji jučer je bilo riječi i u županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, kada je vijećnica Marina Opačak-Bilić pitala župana može li i kako pomoći ovom zmijaru koji radi na opće dobro svih građana.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : MUP će ipak koristiti prostor nekadašnjeg kampa na Bjelišu?

  Razmatraju određene opcije

  MUP će ipak koristiti prostor nekadašnjeg kampa na Bjelišu?

  19.6.2019. | 8:00
  Pitanje hoće li MUP na Bjelišu napraviti hot spot za migrante uputili smo resornom Ministarstvu. Evo što su odgovorili.
  Pitanje hoće li MUP na Bjelišu napraviti hot spot za migrante uputili smo resornom Ministarstvu. Evo što su odgovorili.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će za Brođane značiti promjena toplovoda?

  Dugoočekivani projekt

  Što će za Brođane značiti promjena toplovoda?

  18.6.2019. | 20:00
  Povodom početka velikog projekta Brod Plina - zamjene dotrajalih toplovoda u slavonskobrodskim naseljima - razgovarali smo o tom dugoočekivanom projektu.
  Povodom početka velikog projekta Brod Plina - zamjene dotrajalih toplovoda u slavonskobrodskim naseljima - razgovarali smo o tom dugoočekivanom projektu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Članovi političkih stranaka više neće moći biti porotnici

  Poduzete su određene aktivnosti

  Članovi političkih stranaka više neće moći biti porotnici

  18.6.2019. | 12:05
  - Do sada se nije izrijekom tražilo očitovanje o tome da predloženi kandidati nisu članovi političkih stranaka i vjerojatno ima još onih koji su porotnici, a aktivni su u politici, no sada će to, kroz izjave koje su u pripremi, biti riješeno - poručio je Ćosić.
  - Do sada se nije izrijekom tražilo očitovanje o tome da predloženi kandidati nisu članovi političkih stranaka i vjerojatno ima još onih koji su porotnici, a aktivni su u politici, no sada će to, kroz izjave koje su u pripremi, biti riješeno - poručio je Ćosić.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šmit: Migranti nam hodaju po selima, a o tome se šuti

  Sjednica Županijske skupštine

  Šmit: Migranti nam hodaju po selima, a o tome se šuti

  18.6.2019. | 9:05
  Zbog (pre)velikog broja tema i materijala, odlučeno je da se sve podijeli u dva dnevna reda, pa je danas u 9 sati započela 14. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na čijem dnevnom redu se nalazi 15 točaka.
  Zbog (pre)velikog broja tema i materijala, odlučeno je da se sve podijeli u dva dnevna reda, pa je danas u 9 sati započela 14. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na čijem dnevnom redu se nalazi 15 točaka.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene u slavonskobrodskoj Knjižnici

  Dobrodošle novosti

  Velike promjene u slavonskobrodskoj Knjižnici

  17.6.2019. | 22:00
  Nove vrste članarina, smanjena cijena za pojedine kategorije korisnika, čitač za slabovidne i druge uvedene novine za SBplus predstavila je ravnateljica Knjižnice. Saznajte o čemu se radi.
  Nove vrste članarina, smanjena cijena za pojedine kategorije korisnika, čitač za slabovidne i druge uvedene novine za SBplus predstavila je ravnateljica Knjižnice. Saznajte o čemu se radi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova rasvjeta na još tri gradske lokacije u Slavonskom Brodu

  Za novu rasvjetu u 2019. 724.000 kuna

  Nova rasvjeta na još tri gradske lokacije u Slavonskom Brodu

  17.6.2019. | 12:30
  Evo na kojim lokacijama u gradu uskoro trebaju početi radovi na postavljanju nove javne rasvjete koja će uvelike doprinijeti prije svega sigurnosti u prometu kako vozača tako i pješaka.
  Evo na kojim lokacijama u gradu uskoro trebaju početi radovi na postavljanju nove javne rasvjete koja će uvelike doprinijeti prije svega sigurnosti u prometu kako vozača tako i pješaka.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Razvijen je intenzivan dijalog s lokalnom samoupravom

  Šesti sastanak Vlade RH i župana:

  Razvijen je intenzivan dijalog s lokalnom samoupravom

  15.6.2019. | 12:00
  Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikas
  Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikas
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konstituirana vijeća dvije nacionalne manjine

  Evo tko su predstavnici

  Konstituirana vijeća dvije nacionalne manjine

  14.6.2019. | 21:00
  Predsjednici i dopredsjednici oba vijeća, čije su konstituirajuće sjednice održane danas, izabrani su jednoglasno. Evo tko su čelnici.
  Predsjednici i dopredsjednici oba vijeća, čije su konstituirajuće sjednice održane danas, izabrani su jednoglasno. Evo tko su čelnici.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili 13.437.811,03 kuna bespovratnih sredstava

  Komunalna infrastruktura Tvrđave

  Dobili 13.437.811,03 kuna bespovratnih sredstava

  14.6.2019. | 17:35
  Potpisan je ugovor za projekt „Komunalna infrastruktura u Tvrđavi Brod“, kojim će biti stvoreni temeljni preduvjeti za njenu revitalizaciju, odnosno razvoj usluga i sadržaja usmjerenih zajednici.
  Potpisan je ugovor za projekt „Komunalna infrastruktura u Tvrđavi Brod“, kojim će biti stvoreni temeljni preduvjeti za njenu revitalizaciju, odnosno razvoj usluga i sadržaja usmjerenih zajednici.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji: 'Nema nam tko čuvati djecu tijekom ljeta'

  Danas počinje ljetni odmor učenika

  Roditelji: 'Nema nam tko čuvati djecu tijekom ljeta'

  14.6.2019. | 8:15
  Od sutra za mnoge roditelje počinju problemi s organizacijom vremena i čuvanja njihovih mališana - školaraca nižih razreda osnovne škole koji tijekom gotovo tri slobodna ljetna mjeseca moraju biti pod nadzorom dok su roditelji na poslu.
  Od sutra za mnoge roditelje počinju problemi s organizacijom vremena i čuvanja njihovih mališana - školaraca nižih razreda osnovne škole koji tijekom gotovo tri slobodna ljetna mjeseca moraju biti pod nadzorom dok su roditelji na poslu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavila da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke

  Evo što kažu u Gradu

  Objavila da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke

  13.6.2019. | 23:05
  Građani bijesni zbog objave da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke. Oglasio se i Grad Slavonski Brod. Evo što kažu.
  Građani bijesni zbog objave da paket za bebe ne mogu dobiti samohrane majke. Oglasio se i Grad Slavonski Brod. Evo što kažu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim radnikom

  Još jedan natječaj Grada

  U potrazi za novim radnikom

  13.6.2019. | 20:00
  U Gradskoj upravi ponovno je raspisan natječaj za prijem u radni odnos. Ovaj puta riječ je o radu na neodređeno vrijeme, što će, sasvim sigurno, privući veliki broj zainteresiranih, koji udovoljavaju uvjetima natječaja, da podnesu zamolbe.
  U Gradskoj upravi ponovno je raspisan natječaj za prijem u radni odnos. Ovaj puta riječ je o radu na neodređeno vrijeme, što će, sasvim sigurno, privući veliki broj zainteresiranih, koji udovoljavaju uvjetima natječaja, da podnesu zamolbe.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Škole smo zamolili neka krenu u izobrazbu kadrova'

  Najava novih radnih mjesta u Slav. Brodu

  'Škole smo zamolili neka krenu u izobrazbu kadrova'

  12.6.2019. | 14:00
  Na svoj osamnaesti rođendan, Projekt vrijedan gotovo 110 milijuna kuna naočigled napreduje, Danas smo obišli gradilište Luke Brod. U velikoj galeriji fotografija pogledajte kako izgleda to područje smješteno četiri kilometra od središta grada.
  Na svoj osamnaesti rođendan, Projekt vrijedan gotovo 110 milijuna kuna naočigled napreduje, Danas smo obišli gradilište Luke Brod. U velikoj galeriji fotografija pogledajte kako izgleda to područje smješteno četiri kilometra od središta grada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada i gdje 'policija' seli iz Milovićke

  MUP odgovorio SBplus-u

  Evo kada i gdje 'policija' seli iz Milovićke

  11.6.2019. | 22:00
  Spominjalo se preseljenje u Đurinu ambulantu, zatim u stambeno-poslovni objekt "Brod Tower", a potom i poslovni prostor u sklopu dvorane Vijuš. Na kraju niti jedna od spomenutih lokacija neće biti ta u kojoj ćemo u buduće produžavati i 'dizati' svoje dokumente.
  Spominjalo se preseljenje u Đurinu ambulantu, zatim u stambeno-poslovni objekt "Brod Tower", a potom i poslovni prostor u sklopu dvorane Vijuš. Na kraju niti jedna od spomenutih lokacija neće biti ta u kojoj ćemo u buduće produžavati i 'dizati' svoje dokumente.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovih dana novi prikaz voznog reda

  Obnova Autobusnog kolodvora

  Ovih dana novi prikaz voznog reda

  11.6.2019. | 12:00
  Na zidu čekaonice trenutno je postavljen ekran na kojem će biti moguće vidjeti informacije u dvije kolone o dolascima i polascima dnevnih vožnji autobusa, iznad u sredini navedeno je točno vrijeme te će u lijevom kutu ekrana biti prikazana trenutna temperatura, dok u desnom datum
  Na zidu čekaonice trenutno je postavljen ekran na kojem će biti moguće vidjeti informacije u dvije kolone o dolascima i polascima dnevnih vožnji autobusa, iznad u sredini navedeno je točno vrijeme te će u lijevom kutu ekrana biti prikazana trenutna temperatura, dok u desnom datum
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Provode četvrti larvicidni tretman suzbijanja komaraca

  Obavijest

  Provode četvrti larvicidni tretman suzbijanja komaraca

  10.6.2019. | 20:00
  Aktivnosti vezane uz praćenje i suzbijanje komaraca u leglima provoditi će se i sutra 11. lipnja 2019. god. u vremenu od 8,00 do 16,00 sati.
  Aktivnosti vezane uz praćenje i suzbijanje komaraca u leglima provoditi će se i sutra 11. lipnja 2019. god. u vremenu od 8,00 do 16,00 sati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska će uprava stanarima izgraditi pristup garažama

  U Gradu iznjedrili kompromisno rješenje

  Gradska će uprava stanarima izgraditi pristup garažama

  10.6.2019. | 8:15
  Problemi su nastali kada je novoizgrađena slavonskobrodska avenija zablokirala pristup garažama stanara koji su ranije ga normalno koristili prilazeći im sa Svačićeve ulice. Mada se pokazalo kako prilazni put ipak nije bio ucrtan, Gradska je uprava odlučila pomoći stanarima zgrad
  Problemi su nastali kada je novoizgrađena slavonskobrodska avenija zablokirala pristup garažama stanara koji su ranije ga normalno koristili prilazeći im sa Svačićeve ulice. Mada se pokazalo kako prilazni put ipak nije bio ucrtan, Gradska je uprava odlučila pomoći stanarima zgrad
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravi li to netko razlike između DVD-a?

  Jedni dobili sredstva, drugi nisu

  Pravi li to netko razlike između DVD-a?

  9.6.2019. | 20:00
  Iako je pet dragovoljnih vatrogasnih društava ostvarilo dovoljan broj bodova, tri su novac dobila, a preostala dva nisu. Je li u pitanju pravljenje razlike među dragovoljnim društvima ili nešto drugo?
  Iako je pet dragovoljnih vatrogasnih društava ostvarilo dovoljan broj bodova, tri su novac dobila, a preostala dva nisu. Je li u pitanju pravljenje razlike među dragovoljnim društvima ili nešto drugo?