Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 4.12.2021. u 18:30
Prikaza: 6239
|
Autor: A. Primorac

Dan protječe u redu

'Moderan kolodvor kojeg se ne bi posramili ni veći gradovi.'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

- Jako mi se sviđa. Sve što je novo - odlično je. Samo da ga se stavi u cijelosti u funkciju i onda će sve biti kako treba. Jer zgrada kao zgrada, koliko god bila lijepa, ako nije u funkciji, od nje nema koristi. - poruka je gospodina Mire koji je došao kupiti kartu za autobus za Zagreb.

SLAVONSKI BROD - Bez puno pompe i najave, svečanih rezanja vrpci i govora, danas je - nakon više od godinu dana od početka izgradnje - konačno otvoren Autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu.

Otvorenje je prošlo radno, a prvi autobus koji je 'uronio' u slavonskobrodski novi Kolodvor stigao je iz Pule. - Mi smo znači prvi službeno stigli  - kazao je vozač Čazmatransovog autobusa Petar Milinković, obraćajući se djelatnicima Kolodvora koji su u svega nekoliko sati preselili iz Vukovarske u nove prostore.

-  Krasan je Kolodvor. Moderan izgled kakav ima rijetko koji hrvatski autobusni kolodvor. U usporedbi s onim starim slavonskobrodskim ovaj je nebo i zemlja. Još kada se sve uredi i u funkciju stavi i ostatak prostora bit će to stvarno jedan prelijep moderan kompleks kojeg se ne bi posramili niti puno veći gradovi. - za SBplus kazao je Milinković.

Otvorenjem Autobusnog kolodvora ponovo uspostavljen promet Vukovarskom

- Krenuli smo s preseljenjem jučer iza 14 sati, a iako još imamo nekih stvari za preseliti, većina je odrađena. Tijekom noći se odradilo i uklanjanje oznaka te je ponovno počelo prometovanja do sada zatvorenim dijelom Vukovarske ulice. - kazao nam je prometnik Matija Bule, koji je 'dignut' sa slobodnog dana kako bi prvog radnog dana novog Autobusnog kolodvora sve proteklo sa što manje poteškoća.

Naime, kako dio građana još uvijek možda nije dobio informaciju o tome da od jutros autobusi kreću s nove lokacije, modernog Autobusnog kolodvora, u koji je Gradska uprava uložila više od 27 milijuna kuna, djelatnici Kolodvora obavještavanje su preuzeli na svoja 'pleća'. - Ne želimo da putnici ostanu zakinuti, pa sam ja, možemo reći 'leteći' prometnik. Onaj koji je tijekom današnjeg dana na lokaciji u Vukovarskoj obavještavao putnike o tome da autobusi više ne polaze iz te Ulice. - kroz smijeh nam je kazao prometnik Matija.

Dok smo čekali drugi jutrošnji autobus, onaj iz Splita, u moderno opremljenoj čekaonici, smještenoj u prvom dijelu zgrade Kolodvora koji se sastoji od tri cjeline, naš sugovornik nam je objasnio i na koje će perone stizati pojedini autobusi.

- Prva dva perona predviđena su za dolaske i odlaske iz Zagreba. Peroni tri, četiri, pet predviđeni su za Slavoniju: Osijek, Vinkovci, Vukovar, Ilok, kao i za autobuse koji idu u susjedne države poput Bosne, a ostali su predviđeni za lokalne linije s izuzetkom zadnja dva perona koja su za početak planirana da služe kao parkirališta - pojasnio nam je prometnik Matija.

Na mjestu gdje su nekada bili peroni, uz zgradu starog Kolodvora, sada su iscrtana stajališta za autobuse javnog gradskog prijevoza. - I mi smo u zadnji tren saznali za to da od danas radimo s ove lokacije. - kazao nam je Ivan, vozač autobusa javnog gradskog prijevoza. Kolodvor mu je, kaže, na izgled lijep, o funkcionalnosti će se moći govoriti nakon barem nekoliko dana rada, ali mali nedostatak uočen je odmah.

Uskoro stiže i aparat za kavu

- Dobro jutro kolege. Jedno pitanje. Jeste li, možda, prenijeli aparat za kavu? - pitao je Ivan.

- Nažalost njega nismo još stigli dovesti i priključiti, mada bi i nama dobro došla kava za razbuđivanje - uslijedio je odgovor.

Kave aparat bi u ponedjeljak trebao pronaći svoje mjesto u čekaonici, koja je opremljena digitalnim zaslonom s najavom autobusa koji dolaze i odlaze. Jedan takav nalazi se i uz samu staklenu stijenu čekaonice, pa ga putnici mogu vidjeti i izvana.

I dok je prva cjelina Kolodvora, u kojoj se uz čekaonicu i prostor za prodaju karata nalaze i garderoba, uredi te sanitarni čvor, u funkciji, druge dvije još su u mraku. Tamo bi trebali biti smješteni kafić s pripadajućim sanitarnim čvorovima, odnosno pekarnica, mjenjačnica i kiosk.

- Vjerujem kako će i te druge dvije cjeline proraditi vrlo brzo. Ovaj prvi dio otvoren je kako bi se prije blagdanskih gužvi pustio promet u Vukovarskoj ulici. Za sada još neke stvari rješavamo u hodu, poput vanjskih monitora koji bi trebali proraditi do ponedjeljka, ali dan protječe dobro. Zapravo je pozitivno što je za prvi radni dan novog Autobusnog kolodvora izabrana subota kada nemamo lokalnih linija i učenika, pa je sve lakše i jednostavnije uhodati. A već sutra će, vjerujem, svi znati kako je novi Autobusni kolodvor počeo s radom - kazao nam je čelni čovjek Kolodvora Mario Marić, kojeg smo zatekli u prijepodnevnom obilasku i provjeri rada.

Na kolodvoru danas i nije bila neka gužva, jer vikend je i manje je linija, a i putnika. Zbog naglog preseljenja bilo je situacija gdje su Autobusi istovarali i čekali putnike u Vukovarskoj ulici. - Kako je ona puštena u promet nismo mogli autobusima dozvoliti zaustavljanje na samom kolniku. S druge strane bilo nam je žao putnike s prtljagom slati pješke do zgrade novog kolodvora pa smo ovaj prvi, mogli bismo ga nazvati prijelazni, dan u takvim situacijama koristili parking Presoflexa - kazao nam je Marić, dodajući kako vjeruje da će se već od ponedjeljka situacija normalizirati, problemi prevladati, a promet nastaviti odvijati na zadovoljstvo svih. Kako djelatnika koji sada rade u primjerenijim uvjetima, tako i samih putnika, koji u ovome trenutku i nemaju na raspolaganju baš sve što će im Kolodvor nuditi kad u funkciju budu stavljene druge dvije cjeline.

Novi je kolodvor baš 'fora'

U svakom slučaju već sada ovaj objekt mami poglede, kako Brođana, tako i putnika. Gotovo svi se slažu kako je zasigurno jedan od najljepših u zemlji, a nadamo se kako će i funkcionalnost i usluga biti na razini njegova izgleda.

- Ovaj novi kolodvor puno je ljepši i prostraniji, a što se tiče njegove funkcionalnosti tek ćemo vidjeti. No, na prvu baš je fora. - kazao nam je Luka Družijanić.

O oku ugodnom prizoru svjedočio je i gospodin Miro. - Jako mi se sviđa. Sve što je novo - odlično je. Samo da ga se stavi u cijelosti u funkciju i onda će sve biti kako treba. Jer zgrada kao zgrada, koliko god bila lijepa, ako nije u funkciji, od nje nema koristi. - poruka je gospodina Mire koji je došao kupiti kartu za autobus za Zagreb.

- Moram priznati kako smo kroz razgovor uočili da su prve reakcije i vozača i putnika dobre te da su svi jako zadovoljni. Nekolicini je malo neobičan industrijski stil, a bilo je i par primjedbi da je čekaonica mala. No, tu se radi o tome da su čekanja danas, uz veći broj linija, puno kraća nego li prije. Tako da je prostor koji je predviđen za tu namjenu sasvim dovoljan. Iako postoji mogućnost da u budućnosti uvedemo i noćnu smjenu, čekaonica će za sada raditi od šest ujutro do 22 sata navečer, te nedjeljom i blagdanima od 7 do 22 sata, a putnici sve informacije mogu dobiti pozivom na naš broj telefona 060810810. - poručio je Marić, koji je ovom prilikom istaknuo da novi prostori nisu stvorili bolje uvjete samo za putnike, nego i za djelatnike Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu. 

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Samo_istina

  Samo_istina

  Komentirano: 8.12.2021. | 14:45

  1

  @kresimirf...kako nije HDZ gradio? Eno ti poluraspadnuto korzo, propali tlakavci u pijanoj ulici...itd.
  kresimirf

  kresimirf

  Komentirano: 8.12.2021. | 14:13

  2

  Disident6 Duspara je radi takvih i odustao od pompoznog otvaranja...Znaš li tko je otvorio bazene? Svećenik je presjekao vrpcu, ni kajak kanu klub također nije otvorio Duspara, na otvorenje tržnice uopće nije bio pozvan i nije nazočio otvaranju...No, to sada rade tvoji HDZ-ovci diljem Hrvatske. Sve što je izgrađeno u vrijeme Duspare ostat će u Brodu za sva vremena. Što su nam to HDZ-ovci izgradili u vrijeme svog mandata? Ništa...
  Disident6

  Disident6

  Komentirano: 7.12.2021. | 10:58

  3

  Kako to da mediji nisu pozvani na otvorenje i nije bilo sluzbenog otvorenja!? Nije valjda da se nesto opet skriva? Grad je poznat po svome ponasanju da kad nesta dobro napravi svi odmah saznaju a za otvorenje kolodvora nitko osim slucajnih osoba nije znao. E moj babo
  pero222

  pero222

  Komentirano: 5.12.2021. | 12:01

  4

  Kako se meni čini, svi smo mi pakosni na svoje. Hajde da malo manje seremo. Istina je da mladi ljudi idu u druge zemlje radit i stvarno odlaze s ovog kolodvora zadnji put. Ali ima i onih koji su ustali u ovom gradu. Moramo priznat da je stari kolodvor bio dotrajao i bio je sramota za sve građane Sl. Broda i okolice. Drago mi je da je kolodvor obnovljen i drago mi je da nije bilo pomponznog otvaranja s vatrometom (nadam se da ga ni neće bit),ali za one koji nisu znali, dio je financiran iz EU projekta. Bez obzira na sve, pa i na kabal koji visi s LCD-a, ovo je korak naprijed, nikako nazad. Što se tiče gospodina koji će vodit kolodvor, mislim da smo svi svjesni da bosanski puleni vode sve u ovoj vukojebini. Dakle zašto se žalimo kad smo se odavno pomiri da nam bosanci kroje sudbinu, Kad smo mogli nešto reći, šutjeli smo. Dakle jedimo sada svoja govna! Pozdrav svim Rvatima i bosancima !
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 5.12.2021. | 10:59

  5

  Jack_Sparrow - baš si pakostan, a nemaš pojma o ničemu. Na kolodvor se dolazi taksijem, jer si prodao stan, auto i sve ostalo. Sjedaš na autobus s kartom u jednom smjeru i više se ne osvrćeš.
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 5.12.2021. | 10:55

  6

  G.Marić vjerojatno ima bogato iskustvo u vođenju ovakvih prometno poslovnih objekata. Siguran sam da neiskusnom čovjeku ne bi dali da vodi jednu od značajnih gradskih perjanica, samo zato što je član neke udruge. Uostalom, ako i ne zna, koliko teško može biti voditi kolodvor? Brzo će naučiti.
  Jack_Sparrow

  Jack_Sparrow

  Komentirano: 5.12.2021. | 10:53

  7

  Cini mi se da parking koji je bio za vozila koji dovoze putnike je nestao, ionako je bio premal a zanima me gdje je sad zamisljeno da se vozila parkiraju.
  Unior

  Unior

  Komentirano: 5.12.2021. | 0:21

  8

  Znači ganjc novi novcati moderni kolodvor, a iznad šalterA gdje se pretpostavljam izdaju / kupuju karte je montiran TV na kojem se može vidjeti pretpostavljam putni red, a od TV-a vertikalno POSRED prozorskog stakla VISI NEKAKAV KABL ...... O BOŽE ..... pa jel se taj kabl nije mogao nekako drugačije montirati da se ne vidi ????
  Samo_istina

  Samo_istina

  Komentirano: 4.12.2021. | 21:05

  9

  Daj snimite jos kojeg koji baca opuske po peronu, pljucka, hrace smrklje pa onda pisite o europskom kolodvoru
  Budainka14

  Budainka14

  Komentirano: 4.12.2021. | 19:57

  10

  Super, divit će mu se Hrvati koji putuju u Njemačku sa jednosmjernom kartom.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu žive i sviraju najbolji na svijetu

  Veliki uspjeh za cijeli grad

  U Slavonskom Brodu žive i sviraju najbolji na svijetu

  20.1.2022. | 10:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Prijavio bih se, ali nemam pet godina radnog iskustva'

  Treba li Grad spustiti kriterije?

  'Prijavio bih se, ali nemam pet godina radnog iskustva'

  19.1.2022. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku opremanje. Uskoro natječaj za poslovne prostore.

  Kad će useliti 'prvi stanari'?

  U tijeku opremanje. Uskoro natječaj za poslovne prostore.

  18.1.2022. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ponavljamo natječaje. Za redara se javila samo jedna osoba'

  Duspara prokomentirao rezultate Popisa

  'Ponavljamo natječaje. Za redara se javila samo jedna osoba'

  18.1.2022. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo po čemu smo još na samom začelju u zemlji

  Osim po broju stanovnika

  Evo po čemu smo još na samom začelju u zemlji

  16.1.2022. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju devet osoba

  Prilika za zapošljavanje

  Primaju devet osoba

  16.1.2022. | 8:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljen plan upisa u prve razrede

  Školska 2022./2023. godina

  Objavljen plan upisa u prve razrede

  14.1.2022. | 8:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Građani trebaju znati kad, kako i koliko doniramo državi'

  Brodski gradonačelnik Mirko Duspara:

  'Građani trebaju znati kad, kako i koliko doniramo državi'

  11.1.2022. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na pomolu novi rat u Slavonskom Brodu

  Grad, Sveučilište, zastupnici

  Na pomolu novi rat u Slavonskom Brodu

  11.1.2022. | 9:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kružni tok Gupčeva-Krešimirova donio bi nova parkirna mjesta

  Lakše do smirivanja prometa u centru

  Kružni tok Gupčeva-Krešimirova donio bi nova parkirna mjesta

  9.1.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održali jubilarni 30. Božićni malonogometni turnir

  Nakon jednogodišnje stanke

  Održali jubilarni 30. Božićni malonogometni turnir

  9.1.2022. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu se danas raspravljalo u brodskoj Gradskoj upravi?

  Susret gradonačelnika i novinara

  O čemu se danas raspravljalo u brodskoj Gradskoj upravi?

  5.1.2022. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako danas izgledaju 'Klasije'

  Novo lice tribina i terena

  Ovako danas izgledaju 'Klasije'

  29.12.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Proračunski vodič za građane

  Grad objavio:

  Proračunski vodič za građane

  29.12.2021. | 13:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sram i stid nek' Vas bude Majo. To se zove licemjerje.'

  'Hitnjaci' poručili Maji Grbi-Bujević:

  'Sram i stid nek' Vas bude Majo. To se zove licemjerje.'

  29.12.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Idu s izgradnjom nove zgrade medicinskog prijema i kirurgije

  Oni će biti 24 sata u službi ljudi

  Idu s izgradnjom nove zgrade medicinskog prijema i kirurgije

  28.12.2021. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Snježni prizori Slavonskog Broda

  Velika fotoglaerija

  Snježni prizori Slavonskog Broda

  27.12.2021. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :