Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 25.5.2019. u 16:15
Prikaza: 992
|
Autor: A. Primorac

Kreće plinofikacija Rafinerije

Kudrjašov: Dokazali smo da možemo naći kompromis

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusPredstavnici Zarubežnjefta i Rafinerije Brod u iščekivanju potpisivanja ugovora o plinofikaciji
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

- Prije dvije godine nismo vjerovali kako ćemo uspjeti realizirati ovu ideju, ali današnji događaj dokaz je da možemo raditi brzo i naći kompromis - poručio je Kudrjašov. Odnosi li se taj kompromis na činjenicu da će "nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod imati pravo otkupiti izravni plinovod", danas nismo uspjeli doznati. Na izravan upit koju korist Hrvatska ima od toga da Rafinerija sutra postane vlasnik plinovoda predsjednica nije željela, ili možda znala, odgovoriti.

SLAVONSKI BROD - Današnjim potpisivanjem ugovora omogućili smo pravne predispozicije za realizaciju plinofikacije Rafinerije nafte Brod, kao preduvjeta za smanjenje razine onečišćenja zraka, obzirom da je upravo Rafinerija jedan od najvećih zagađivača. Trebale su nam gotovo tri godine rada, truda i pregovora da danas imamo zapravo formalni početak realizacije tog za Brođane važnog projekta - kazala je danas u Velikoj vijećnici zgrade županijske uprave u Slavonskom Brodu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je nazočila potpisivanju ugovora između Croduxa i Rafinerije.

B. Radošević: "Naravno da je Croduxu, kao opskrbljivaču plinom, prvenstveni cilj opskrbiti Rafineriju nafte Brod plinom te da zaradi na marži koju ostvaruje od tog posla." 

Prema onome što je rečeno nakon samog čina potpisivanja nositelj projekta opskrbe Raniferije Brod plinom je Crodux, koji se danas potpisanim ugovorom obvezao u razdoblju od deset godina Rafineriju opskrbljivati prirodnim plinom. S ciljem realizacije tog ugovora Crodux će u izgradnju izravnog plinovoda, koji bi trebao biti gotov već iduće godine, uložiti 24,5 milijuna kuna.

- Sporazumom smo usuglasili da će Rafinerija naafte Brod kroz deset godina Croduxu platiti troškove kapitalnih ulaganja u izravni plinovod kojim će se, kao krajnji kupac, izravno spojiti na plinski sustav RH-a - kazao je danas, uz ostalo, Branko Radošević iz Croduxa, dodavši kako je preduvjet za sve to realizacija trećeg danas potpisanog ugovora sa Plinacrom a koji se odnosi na izgradnju mjerno redukcijske stanice i priključka na koji će se izravni plinovod spojiti. Tu investiciju, naglasio je Radošević, realizirat će Plinacro.

Osim što bi plinofikacija trebala u budućnosti donijeti čišći zrak za građane oba Broda, za samu tvrtku Zarubežnjeft, koja je vlasnik rafinerije Brod, potpisani ugovori znače modernizaciju koja bi im trebala donijeti bolje poslovanje i mogućnost rješavanja milijunskih dugovanja u kojima se trenutno nalaze. Iako se od početka godine, s obe strane rijeke Save špekulira o tome da Rafinerija više i neće raditi, današnje riječi dirketora Zarubežnjefta Sergeja Kudrjašova to demantiraju.

 - Mi smo 30. 3. ove godine prestali s radom kako bi smo krenuli u remont s ciljem da se pripremimo na prelazak na plin tako da očekujemo da ćemo nastaviti raditi 2020. godine. Sama plinofikacija, kada je u pitanju Rafinerija, ne znači samo iskorak u ekološkom nego i u financijskom smislu - kazao je, uz ostalo Kudrjašov istaknuvši kako su ranije bili skeptični prema postizanju dogovora koji je danas realiziran potpisivanjem ugovora.

- Prije dvije godine nismo vjerovali kako ćemo uspjeti realizirati ovu ideju, ali današnji događaj dokaz je da možemo raditi brzo i naći kompromis - poručio je Kudrjašov.

Je li taj kompromis, uz dogovor oko cijene plina, i onaj koji se odnosi na činjenicu da će "nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod imati pravo otkupiti izravni plinovod", danas nismo uspjeli doznati. Na izravan upit koju korist Hrvatska ima od toga da Rafinerija sutra postane vlasnik plinovoda predsjednica nije željela komentirati, dok je Branko Radošević u ime tvrtke Crodux kazao kako je jedna od koristi čist zrak. 

- Korist je da građanima osiguramo čist zrak. A uvjet da bi Rafinerija mogla napraviti modernizaciju je da dobije prirodni plin. I to je prvi prioritetni cilj. I naravno da Croduxu kao opskrbljivaču plinom je prvenstveni cilj opskrbiti Rafineriju nafte Brod plinom te da zaradi na marži koju ostvaruje od tog posla. Više koristi od takvog posla ne treba - istaknuo je Radošević.

Je li pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu samo dobro iskorištena priča za neke druge daleko veće i ozbiljnije teme pokazat će vrijeme. Tek ostaje kazati kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uz rješavanje pitanja plinofikacije Rafinerije nafte Brod kao velikog zagađivača zraka, najavila i mogućnost rješavanja svega onoga što je Grad Slavonski Brod, kad je u pitanju čišći zrak, posljednjih godina tražio od države.

- Prvo i osnovno treba osigurati prelazak građana Slavonskog Broda u što većem broju s krutih goriva na plin. S druge strane tu je i mogućnost pomicanja graničnog prijelaza, no u tom dijelu ne ovisi sve samo o nama nego i o Schengenu, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini i kao treća mogućnost tu je potencijalno ograničavanje brzine za osobne automobile i kamione na dijelu autoceste koja prolazi ovim dijelom - istaknula je predsjednica.

Dokumenti po redoslijedu potpisivanja:
1. Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda između RNB, Zarubežnjefta i Crodux plina (Potpisnici će biti S.I. Kudryashov generalni direktor Zarubežnjefta, A. V. Karalys generalni direktor RNB i Branko Radošević, direktor Crodux energetike po specijalnoj punomoći Ivana Čermaka).
2. Glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom, između RNB i Crodux plina (Potpisnici će biti A. V. Karalys generalni direktor RNB i Branko Radošević, direktor Crodux energetike po specijalnoj punomoći Ivana Čermaka).
3. Predugovor o priključenju na transportni sustav, između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o. (Potpisnici će biti Ivica Arar, PU Plinacro-a i Branko Radošević, direktor Crodux energetike po specijalnoj punomoći Ivana Čermaka)
Osnovni uvjeti Sporazuma o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda
1. Transport plina u Rafineriju nafte Brod će biti ostvaren putem izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara, koji je priključen na magistralni plinovod u mjestu Slobodnica (RH).
2. U svrhu realizacije točke 1. CRODUX PLIN će otkupiti od operatera plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske "PLINACRO" d.o.o. postojeću dioinicu produktovoda.
3. CRODUX PLIN će financirati i osigurati ispitivanje, projektiranje, dobivanje dozvola u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, priključivanje na plinski transportni sustav RH i izgradnju mjerne reducir-stanice (MRS) u mjestu Slobodnica, prenamjenu dijela produktovoda dužine 5,5 kilometara u plinovod i njegovo uvođenje u upotrebu. - CRODUX PLIN preuzima na sebe obveze tehničkog održavanja i uporabe izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara u razdoblju od 10 god. - Nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod će imati pravo otkupiti izravni plinovod prema preostaloj amortizacijskoj vrijednosti iz poslovnih knjiga CRODUX PLIN.
Osnovni uvjeti Ugovora o opskrbi plinom
1. Tvrtka CRODUX PLIN isporučuje prirodni plin za tehnološke potrebe Rafinerije nafte Brod (na 10 god).
2. Planirani godišnji obim potrošnje plina u 2020. god. je 36 mln. m3, a od 2021. godine – 73 mln. m3 godišnje.
3. Rafinerija nafte Brod nabavljat će prirodni plin od CRODUX PLIN po tržišnim uvjetima Tehničke i pravne činjenice u odnosu na predugovor o priključenju Predugovor o priključenju sastavni je dio postupka priključenja na transportni sustav prema važećim propisima za tržište plina i plinsku infrastrukturu. Crodux ima namjeru izgraditi izravni plinovod odnosno rekonstruirati postojeću infrastrukturu koja će služiti za opskrbu plinom (Rafinerije nafte Brod) putem izravnog plinovoda. Plinacro će, kao operator transportnog sustava, rekonstrukcijom plinskog čvora Slobodnica, u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, osigurati tehničke uvjete u transportnom sustavu za priključenje izravnog plinovoda kojim će se Rafinerija nafte Brod opskrbljivati plinom. Ovim Predugovorom, Crodux plin obvezuje se podmiriti cjelokupni trošak rekonstrukcije plinskog čvora u Slobodnici. Važnost ovih radova je u činjenici da će nakon dovršetka rekonstrukcije transportnog sustava bit osigurani tehnički uvjeti za priključenje izravnog plinovoda za granicu s BiH

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 26.5.2019. | 11:03

1

Opet ovaj Radosevic bunari...sjebat ce nam okolis do kraja.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 26.5.2019. | 10:10

2

Maske su pale, treba pažljivo pratiti događanja vezano za produktovod i razmisliti vezano za prošlogodišnjji Uskrs i podizanje tužbe protiv zagađivača vode i što se događalo proteklih godina u tom produktovodu. Imam osječaj da je bilo malo ovamo malo tamo i svi u talu

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo milijun kuna osigurano za projekt 'Lunch Box'

Maksimalan iznos

Gotovo milijun kuna osigurano za projekt 'Lunch Box'

10.12.2019. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da netko drugi ne ukrade vaš glas

U predizborno vrijeme nitko ne upozorava

Pobrinite se da netko drugi ne ukrade vaš glas

9.12.2019. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istočna tribina ovih je dana već trebala biti završena

'Bit će gotovo - kad bude'

Istočna tribina ovih je dana već trebala biti završena

8.12.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor za prvi sportski vrtić u Brodu

Projekt vrijedan gotovo 4 milijuna kuna

Potpisan ugovor za prvi sportski vrtić u Brodu

6.12.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako Slavonski Brod izgleda u blagdansko predvečerje

Provezli smo se ulicama grada

Evo kako Slavonski Brod izgleda u blagdansko predvečerje

6.12.2019. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nedovoljno je to za narod koji Hrvatsku smatra domovinom'

Veljko Kajtazi poručio:

'Nedovoljno je to za narod koji Hrvatsku smatra domovinom'

5.12.2019. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nadoknade nastave problemi s prijevozom i grijanjem?

Sastanak župana i ravnatelja škola

Zbog nadoknade nastave problemi s prijevozom i grijanjem?

5.12.2019. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

Potjeh, Domaći, Kosjenka...na Adventu

Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

4.12.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje je moguće pogledati svakog psa koji čeka 'spas'

Brodske lutalice dobile svoje 'profile'

Ovdje je moguće pogledati svakog psa koji čeka 'spas'

3.12.2019. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte na što će u Gradu trošiti i Vaš novac

Transparentnost proračuna

Pogledajte na što će u Gradu trošiti i Vaš novac

3.12.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljena privremena lista novih gradskih stipendista

Potpora za 46 studenata

Objavljena privremena lista novih gradskih stipendista

2.12.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoja 'vrata' otvorio Advent iz davnina

Upaljena prva svijeća na vijencu

Svoja 'vrata' otvorio Advent iz davnina

30.11.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sutra besplatan prijevoz studenata vlakom

Nakon gotovo godinu dana pregovora

Od sutra besplatan prijevoz studenata vlakom

30.11.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Advent u Brodu donosi niz novina

Ne propustite doći večeras na Korzo

Advent u Brodu donosi niz novina

30.11.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara ne respektira ni HDZ-ova dožupana Bošnjakovića

Odbio svih sedam amandmana

Duspara ne respektira ni HDZ-ova dožupana Bošnjakovića

30.11.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Agoniju radnika ĐĐ iskorištavaju za vlastitu promociju'

dr. Josip Samardžić poručio:

'Agoniju radnika ĐĐ iskorištavaju za vlastitu promociju'

29.11.2019. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

Za one koji su propustili, donosimo:

Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

29.11.2019. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojen prijedlog gradskog proračuna

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Usvojen prijedlog gradskog proračuna

29.11.2019. | 18:26
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lovcima gotovo 120 tisuća kuna

Evo i za što

Lovcima gotovo 120 tisuća kuna

29.11.2019. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :