Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 25.5.2019. u 16:15
Prikaza: 1196
|
Autor: A. Primorac

Kreće plinofikacija Rafinerije

Kudrjašov: Dokazali smo da možemo naći kompromis

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusPredstavnici Zarubežnjefta i Rafinerije Brod u iščekivanju potpisivanja ugovora o plinofikaciji
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

- Prije dvije godine nismo vjerovali kako ćemo uspjeti realizirati ovu ideju, ali današnji događaj dokaz je da možemo raditi brzo i naći kompromis - poručio je Kudrjašov. Odnosi li se taj kompromis na činjenicu da će "nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod imati pravo otkupiti izravni plinovod", danas nismo uspjeli doznati. Na izravan upit koju korist Hrvatska ima od toga da Rafinerija sutra postane vlasnik plinovoda predsjednica nije željela, ili možda znala, odgovoriti.

SLAVONSKI BROD - Današnjim potpisivanjem ugovora omogućili smo pravne predispozicije za realizaciju plinofikacije Rafinerije nafte Brod, kao preduvjeta za smanjenje razine onečišćenja zraka, obzirom da je upravo Rafinerija jedan od najvećih zagađivača. Trebale su nam gotovo tri godine rada, truda i pregovora da danas imamo zapravo formalni početak realizacije tog za Brođane važnog projekta - kazala je danas u Velikoj vijećnici zgrade županijske uprave u Slavonskom Brodu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je nazočila potpisivanju ugovora između Croduxa i Rafinerije.

B. Radošević: "Naravno da je Croduxu, kao opskrbljivaču plinom, prvenstveni cilj opskrbiti Rafineriju nafte Brod plinom te da zaradi na marži koju ostvaruje od tog posla." 

Prema onome što je rečeno nakon samog čina potpisivanja nositelj projekta opskrbe Raniferije Brod plinom je Crodux, koji se danas potpisanim ugovorom obvezao u razdoblju od deset godina Rafineriju opskrbljivati prirodnim plinom. S ciljem realizacije tog ugovora Crodux će u izgradnju izravnog plinovoda, koji bi trebao biti gotov već iduće godine, uložiti 24,5 milijuna kuna.

- Sporazumom smo usuglasili da će Rafinerija naafte Brod kroz deset godina Croduxu platiti troškove kapitalnih ulaganja u izravni plinovod kojim će se, kao krajnji kupac, izravno spojiti na plinski sustav RH-a - kazao je danas, uz ostalo, Branko Radošević iz Croduxa, dodavši kako je preduvjet za sve to realizacija trećeg danas potpisanog ugovora sa Plinacrom a koji se odnosi na izgradnju mjerno redukcijske stanice i priključka na koji će se izravni plinovod spojiti. Tu investiciju, naglasio je Radošević, realizirat će Plinacro.

Osim što bi plinofikacija trebala u budućnosti donijeti čišći zrak za građane oba Broda, za samu tvrtku Zarubežnjeft, koja je vlasnik rafinerije Brod, potpisani ugovori znače modernizaciju koja bi im trebala donijeti bolje poslovanje i mogućnost rješavanja milijunskih dugovanja u kojima se trenutno nalaze. Iako se od početka godine, s obe strane rijeke Save špekulira o tome da Rafinerija više i neće raditi, današnje riječi dirketora Zarubežnjefta Sergeja Kudrjašova to demantiraju.

 - Mi smo 30. 3. ove godine prestali s radom kako bi smo krenuli u remont s ciljem da se pripremimo na prelazak na plin tako da očekujemo da ćemo nastaviti raditi 2020. godine. Sama plinofikacija, kada je u pitanju Rafinerija, ne znači samo iskorak u ekološkom nego i u financijskom smislu - kazao je, uz ostalo Kudrjašov istaknuvši kako su ranije bili skeptični prema postizanju dogovora koji je danas realiziran potpisivanjem ugovora.

- Prije dvije godine nismo vjerovali kako ćemo uspjeti realizirati ovu ideju, ali današnji događaj dokaz je da možemo raditi brzo i naći kompromis - poručio je Kudrjašov.

Je li taj kompromis, uz dogovor oko cijene plina, i onaj koji se odnosi na činjenicu da će "nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod imati pravo otkupiti izravni plinovod", danas nismo uspjeli doznati. Na izravan upit koju korist Hrvatska ima od toga da Rafinerija sutra postane vlasnik plinovoda predsjednica nije željela komentirati, dok je Branko Radošević u ime tvrtke Crodux kazao kako je jedna od koristi čist zrak. 

- Korist je da građanima osiguramo čist zrak. A uvjet da bi Rafinerija mogla napraviti modernizaciju je da dobije prirodni plin. I to je prvi prioritetni cilj. I naravno da Croduxu kao opskrbljivaču plinom je prvenstveni cilj opskrbiti Rafineriju nafte Brod plinom te da zaradi na marži koju ostvaruje od tog posla. Više koristi od takvog posla ne treba - istaknuo je Radošević.

Je li pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu samo dobro iskorištena priča za neke druge daleko veće i ozbiljnije teme pokazat će vrijeme. Tek ostaje kazati kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uz rješavanje pitanja plinofikacije Rafinerije nafte Brod kao velikog zagađivača zraka, najavila i mogućnost rješavanja svega onoga što je Grad Slavonski Brod, kad je u pitanju čišći zrak, posljednjih godina tražio od države.

- Prvo i osnovno treba osigurati prelazak građana Slavonskog Broda u što većem broju s krutih goriva na plin. S druge strane tu je i mogućnost pomicanja graničnog prijelaza, no u tom dijelu ne ovisi sve samo o nama nego i o Schengenu, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini i kao treća mogućnost tu je potencijalno ograničavanje brzine za osobne automobile i kamione na dijelu autoceste koja prolazi ovim dijelom - istaknula je predsjednica.

Dokumenti po redoslijedu potpisivanja:
1. Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda između RNB, Zarubežnjefta i Crodux plina (Potpisnici će biti S.I. Kudryashov generalni direktor Zarubežnjefta, A. V. Karalys generalni direktor RNB i Branko Radošević, direktor Crodux energetike po specijalnoj punomoći Ivana Čermaka).
2. Glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom, između RNB i Crodux plina (Potpisnici će biti A. V. Karalys generalni direktor RNB i Branko Radošević, direktor Crodux energetike po specijalnoj punomoći Ivana Čermaka).
3. Predugovor o priključenju na transportni sustav, između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o. (Potpisnici će biti Ivica Arar, PU Plinacro-a i Branko Radošević, direktor Crodux energetike po specijalnoj punomoći Ivana Čermaka)
Osnovni uvjeti Sporazuma o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda
1. Transport plina u Rafineriju nafte Brod će biti ostvaren putem izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara, koji je priključen na magistralni plinovod u mjestu Slobodnica (RH).
2. U svrhu realizacije točke 1. CRODUX PLIN će otkupiti od operatera plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske "PLINACRO" d.o.o. postojeću dioinicu produktovoda.
3. CRODUX PLIN će financirati i osigurati ispitivanje, projektiranje, dobivanje dozvola u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, priključivanje na plinski transportni sustav RH i izgradnju mjerne reducir-stanice (MRS) u mjestu Slobodnica, prenamjenu dijela produktovoda dužine 5,5 kilometara u plinovod i njegovo uvođenje u upotrebu. - CRODUX PLIN preuzima na sebe obveze tehničkog održavanja i uporabe izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara u razdoblju od 10 god. - Nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod će imati pravo otkupiti izravni plinovod prema preostaloj amortizacijskoj vrijednosti iz poslovnih knjiga CRODUX PLIN.
Osnovni uvjeti Ugovora o opskrbi plinom
1. Tvrtka CRODUX PLIN isporučuje prirodni plin za tehnološke potrebe Rafinerije nafte Brod (na 10 god).
2. Planirani godišnji obim potrošnje plina u 2020. god. je 36 mln. m3, a od 2021. godine – 73 mln. m3 godišnje.
3. Rafinerija nafte Brod nabavljat će prirodni plin od CRODUX PLIN po tržišnim uvjetima Tehničke i pravne činjenice u odnosu na predugovor o priključenju Predugovor o priključenju sastavni je dio postupka priključenja na transportni sustav prema važećim propisima za tržište plina i plinsku infrastrukturu. Crodux ima namjeru izgraditi izravni plinovod odnosno rekonstruirati postojeću infrastrukturu koja će služiti za opskrbu plinom (Rafinerije nafte Brod) putem izravnog plinovoda. Plinacro će, kao operator transportnog sustava, rekonstrukcijom plinskog čvora Slobodnica, u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, osigurati tehničke uvjete u transportnom sustavu za priključenje izravnog plinovoda kojim će se Rafinerija nafte Brod opskrbljivati plinom. Ovim Predugovorom, Crodux plin obvezuje se podmiriti cjelokupni trošak rekonstrukcije plinskog čvora u Slobodnici. Važnost ovih radova je u činjenici da će nakon dovršetka rekonstrukcije transportnog sustava bit osigurani tehnički uvjeti za priključenje izravnog plinovoda za granicu s BiH

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 26.5.2019. | 11:03

1

Opet ovaj Radosevic bunari...sjebat ce nam okolis do kraja.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 26.5.2019. | 10:10

2

Maske su pale, treba pažljivo pratiti događanja vezano za produktovod i razmisliti vezano za prošlogodišnjji Uskrs i podizanje tužbe protiv zagađivača vode i što se događalo proteklih godina u tom produktovodu. Imam osječaj da je bilo malo ovamo malo tamo i svi u talu

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li bukobrani rješenje za nepropisne prelaske pruge?

Previše izgubljenih života

Jesu li bukobrani rješenje za nepropisne prelaske pruge?

10.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili 21,5 mil kn za 16.500 metara biciklističkih staza

Bespovratna EU sredstva za Grad Brod

Dobili 21,5 mil kn za 16.500 metara biciklističkih staza

10.7.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici će ponovno primati naknadu za svoj rad

Zbog 2 točke sazvana izvanredna sjednica

Vijećnici će ponovno primati naknadu za svoj rad

10.7.2020. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine Brođanima pomoć za kupovinu ogrjeva

Kako ostvariti pravo na naknadu?

I ove godine Brođanima pomoć za kupovinu ogrjeva

9.7.2020. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moraju ukloniti plakate. U suprotnom stižu kazne.

Komunalni redari na zadatku

Moraju ukloniti plakate. U suprotnom stižu kazne.

7.7.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odbili omogućiti glasovanje Brođanima u samoizolaciji

Nisu se mogli dogovoriti tko će na teren

Odbili omogućiti glasovanje Brođanima u samoizolaciji

6.7.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

Potpisani ugovori vrijedni 85 mil kn

Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

3.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

Nove odluke Gradskog vijeća

Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

2.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

Objavljeni podatci o transparentnosti

Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

2.7.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

Dobra vijest za roditelje

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

2.7.2020. | 10:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

Ulaganja u zdravstvenu skrb u bolnici

U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

30.6.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

Izmjene u održavanju sjednice Gr. vijeća

U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

30.6.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

Da i to vidimo

Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

27.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

Objavljen javni poziv

Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

27.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad sportske objekte daje u najam

Raspisan natječaj

Grad sportske objekte daje u najam

25.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

Nastavak obnove povijesne jezgre

Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

25.6.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

Uprava bolnice se obratila djelatnicima

Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

24.6.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

Vrijeme je za prijave

Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

24.6.2020. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

Projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna

Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

21.6.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :