Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 19.10.2021. u 7:00
Prikaza: 2618
|
Autor: Željka Gavranović

Stanje u brodskom vodoopskrbnom sustavu

Koliko je vremena i sredstava potrebno za rekonstrukciju?

123rf.com/SBplus
Foto: 123rf.com/SBplusU krugu: Stjepan Aščić
 • 123rf.com/SBplus
 • Vodovod SB
 • Vodovod SB

Gubitci vode na mjesečnoj su razini golemi, a Vodovod jedva stiže sanirati sve oštećeno. Godišnje je oko 1500 intervencija zbog curenja vode. Sustav vapi za obnovom, no ona neće biti bezbolna. Riječ je o skupim radovima koji će trajati više od desetljeća.

SLAVONSKI BROD - Dok hrvatska metropola - ponekad i doslovce - puca po šavovima kada su u pitanju vodovodne cijevi, odlučili smo istražiti koliki su izgledi da Slavonski Brod doživi sudbinu nekih poplavljenih zagrebačkih kvartova te koliko bi vremena i novca trebalo za potpunu obnovu sustava koji se nalazi ispod tla.

Trenutni gubitci u vodoopskrbnom sustavu na području grada Slavonskog Broda iznose oko 58 posto - ovisno o mjesecu u godini. Uzroci takvih gubitaka su raznovrsni, ali njihovo je ishodište, na ovaj ili onaj način, starost čitavog sustava.

- Vodovod Slavonski Brod osnovao je 1959. godine grad Slavonski Brod. Prvi magistralni cjevovod u Slavonskom Brodu izgrađen je 1964. godine. Izgrađen je od „Manesman" bešavnih čeličnih cijevi, a navedeni magistralni pravac zamijenjen je novim Duktilnim cjevovodom. U pojedinim dijelovima grada postoje stari cjevovodi od lijevano-željeznih cijevi koje su vrlo dotrajale i stare su i više od 50 godina. Cjevovodi tipa Vinidurit i Alkaten (PVC cijevi) stari su oko 35 godina, PE cjevovodi su starosti do 25 godina. Također, određeni broj ventila u priključnim šahtovima je starosti od 30 godina. Prosječna starost cjevovoda je veća od 40 godina. - za SBplus kazao je direktor slavonskobrodskog Vodovoda, Stjepan Aščić, dipl.ing.el.

Uz starost cijevi, postoje i drugi uzroci golemih gubitaka

Stoga ne čudi da je u 2021. godini stanje u vodoopskrbnom sustavu iznimno kompleksno s gledišta kontrole gubitaka vode. No, osim starosti sustava, tu su i druge okolnosti koje utječu na gubitke, a s kojima su nas upoznali u brodskom Vodovodu.

Primjerice, tlakovi u sustavu koji su veći od prosječnog, a omogućuju vodoopskrbu u brdskim dijelovima grada. Osim toga, otkrivanje curenja otežava dubina na kojoj se nalaze cjevovodi, a ona je uglavnom 1,3 metra ili dublje. Kad se voda ne pojavi na površini, teško je prije velikih gubitaka uočiti problem. Cijevi pucaju i zbog nekvalitetnih materijala od kojih su izgrađene, a koji danas više ne mogu podnijeti hidrauličke udare uzrokovane gore spomenutim tlakom.

Zanimljivo, problematični su i vodomjeri 'B klase' točnosti za koje ne postoje potvrde stvarne preciznosti mjerenja. Tu je i znatan broj vodomjera većeg promjera za gospodarske korisnike koji imaju malu potrošnju vode (smanjene gospodarske aktivnosti, sezonski karakter potrošnje vode), zbog čega su vjerojatne i veće netočnosti u mjerenjima.

Nelegalno korištenje vode i potrošnja vode za održavanje sustava (redovna ispiranja ili hitna uzrokovana zamućenjem, tlačne probe i slično) - također su izvori znatnih gubitaka.

Radnici brodskog Vodovoda godišnje saniraju 1500 curenja

Gotovo se nevjerojatnom čini brojka od 1500 curenja godišnje, s kojom se bori slavonskobrodski Vodovod. To dovoljno ukazuje na preveliko opterećenje 'Službe za održavanje' opsegom posla te pojašnjava brzinu rješavanja sanacija kojom su građani rijetko kad zadovoljni.

- U tekućoj 2021. godini, s polovicom mjeseca listopada, brojimo 1110 intervencija; od čega 455 intervencija otpada na sanaciju cjevovoda, 273 na sanaciju priključka i 382 na sanaciju kvarova hidranata, zasuna, ventila i sl. Sanacija kvarova na cjevovodu zahtjevan je posao koji obuhvaća nepovoljne uvjete za rad. Mjesto kvara je uvijek potopljeno vodom što samim time okolni materijal čini vrlo nestabilnim. Isto tako, ostala infrastruktura (struja, telefon, plin) koja se u pravilu nalazi u neposrednoj blizini vodovodnih cijevi (pogotovo u urbanim dijelovima), ograničava manipulativni prostor za sanaciju. Također, sanacija kvara zahtijeva obustavu isporuke vode na mjestu kvara, što znači zatvaranje cjevovoda i prestanak isporuke vode krajnjim korisnicima i to nerijetko u čitavom naselju (a to uglavnom uzrokuje veliko nezadovoljstvo korisnika). Iznenadna zatvaranja cjevovoda zbog sanacije kvara te po završetku radova ponovno otvaranje cjevovoda samo po sebi može biti generator novoga kvara na drugom mjestu, uzrokovanog poremećajem hidraulike sustava tj. pojavom hidrauličnog udara. Osim navedenih osnovnih uvjeta s kojim se susrećemo pri sanaciji kvara također postoje i mnogi drugi parametri koji utječu na zahtjevnost posla, kao što su npr. promet (položaj cjevovoda u prometnicama), vremenski uvjeti (kiša, temperature u minusu, velike vrućine), urbanost i sl. - pojašnjava direktor Aščić.

Za obnovu potrebna desetljeća i desetci milijuna kuna

Ključna su pitanja - koliko bi koštala i trajala kompletna obnova vodoopskrbnog sustava u Slavonskom Brodu. Kako je jasno da je riječ o poslu za koji su potrebna desetljeća, jednako je očigledno kako je konačnu ukupnu cijenu gotovo nemoguće odrediti. Prvenstveno s obzirom na promjene u cijeni materijala i izvođenja radova.

No, studija koju je Vodovod Slavonski Brod izradio prije šest godina daje okviran odgovor na ta pitanja. Riječ je o dokumentu naziva „Koncepcijsko rješenje vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod, s izradom detaljnog matematičkog modela - sadašnjeg i budućeg stanja razvoja i predstudijom izvodljivosti".

- Iz izrađene studije proizlazi kako je, analizom mreže prema navedenim kriterijima, utvrđen veliki broj cjevovoda za rekonstrukciju. S ekonomskog i tehničkog stajališta, rekonstrukcija svih cjevovoda je nerealna za provedbu te smo pristupili odabiru najkritičnijih cjevovoda i onih manje kritičnih. Tako je definirana rekonstrukcija cjevovoda u I. fazi (do 2020.) i to 36.569 metara cjevovoda vrijednosti radova 27.994.000 kuna te rekonstrukcija cjevovoda II. faze (do 2045.), a riječ je o 89.833 metara cjevovoda, procijenjene vrijednosti radova 62.002.000 kuna. Pritom, treba uzeti u obzir da su cijene građevinskih radova i materijala iz 2015. godine, danas veće i za 100 posto. - upozorava Aščić te dodaje kako moramo biti spremni na dugogodišnje radove (od deset do 15 godina) te da bi, prema današnjim cijenama, oni dosegnuli iznos od oko 150 milijuna kuna.

Brodski Vodovod samostalno počeo s pojedinačnim 'krpanjima' mreže

Dakle, stotinu i dvadeset kilometara cjevovoda u Slavonskom Brodu trebalo bi proći kompletnu rekonstrukciju. S obzirom na to da se stanje može samo pogoršavati, a i za predviđena je unaprjeđenja potrebno više godina, slavonskobrodski Vodovod morao je samostalno krenuti u dio poslova.

- EU i nacionalna sredstva za ove namjene su upitna pa je Vodovod 2017. godine započeo s izradom projektnog rješenja smanjenja gubitaka kojim bi se obnovio dio čvorišta te izgradila nova s mogućnošću mjerenja i regulacije te bismo uspostavili sustav DMA zona, a sve s ciljem smanjenja tlakova u sustavu i, samim time, manjeg opterećenja cjevovoda. Ovim projektom se razmatra vodoopskrbna problematika šireg područja, tj. analizira se cjeloviti vodoopskrbni sustav. Na temelju formiranog hidrauličkog modela i provedenih analiza i simulacija (Koncepcijsko rješenje) pristupa se izgradnji mjerno-regulacijskih okana za formiranje DMA/PMA zona, pronalaženje i uklanjanje kvarova, sanaciji cjevovodne mreže i vodovodnih armatura, nadogradnji NUS-a, opremanju i obuci djelatnika i sve u cilju smanjenja gubitaka vode u vodoopskrbnom sustavu. Vrijednost projekta je oko 31 milijun kuna, a vrijeme provedbe projekta je četiri godine (2021.-2025.). Proveden je postupak javne nabave za izvođenje radova te su ugovoreni radovi temeljem Okvirnog sporazuma u trajanju od četiri godine. Za 2021. godinu, planom Hrvatskih voda i Vodovoda Slavonski Brod, osiguran je iznos od milijun kuna za izvođenje radova. U sljedećoj godini očekujemo povećanje dinamike i veća sredstva u Planu Hrvatskih voda. - otkriva Aščić.

Dodatno, Vodovod d.o.o. je 2015. godine započeo s manjih intervencijama (sukladno skromnim financijskih mogućnostima) te na više lokacija izvršio zamjenu vodoopskrbne mreže u najkritičnijim dijelovima Grada Slavonskog Broda. Popis dosad obavljenih radova, moguće je vidjeti u galeriji fotografija.

Voda je bogatstvo i jedan od prirodnih resursa koji bi u skoroj budućnosti mogli postati neprocjenjivi. i dok djecu učimo kako je treba čuvati i spriječiti uzaludno rasipanje, upravo se to svakog mjeseca događa u cijevima koje niti ne vidimo. Nažalost, riječ je o uobičajenoj pojavi za gradske vodoopskrbne mreže, ali i pokazatelj koliko je truda (i svega ostalog) potrebno uložiti kako bi slavinom potekla voda koju nerijetko uzimamo zdravo za gotovo.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  marek

  marek

  Komentirano: 20.10.2021. | 11:39

  1

  Mogu li ja biti šef voznog parka? Tek tolika da se malo vozikam u neoznačenom autu od vodovoda.
  citizen

  citizen

  Komentirano: 20.10.2021. | 8:41

  2

  Kolika je plaća za direktora firme koja nije u stanju provesti ni kvalitetne popravke? U vrijeme radnog vremena se ispijaju kave po kafićima, ide se na šišanje itd.... Hoće li biti kakav natječaj uskoro da se prijavim da odmorim do mirovine?
  kockica66

  kockica66

  Komentirano: 19.10.2021. | 16:33

  3

  Dali je gospodi u Općini Brod , kao vlasniku Vodovoda , palo na pamet , da se prilikom gradnje kanalizacije. koja je ili je još u izgradnji , istovremeno postave nove cijevi za vodu , prilikom kopanja odnosno postavljanja cijevi za odvod otpadnih voda ušteda i izgradnja novog vodovoda bila bi daleko veća , nego ponovno kopaj , ruj , štemaj asfalt i beton . Toliko o našim stručnjacima, ili sam možda u krivu , neka me netko demantira.
  Samo_istina

  Samo_istina

  Komentirano: 19.10.2021. | 7:58

  4

  Zasto ste Tomi Opacku podigli toliki tlak u cijevima da ljudima u kucama izbijaju slavine iz zidova? Malo to istrazite

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgođen večerašnji nastup grupe Electric Corn

  Iz Grada Obavijestili:

  Odgođen večerašnji nastup grupe Electric Corn

  28.11.2021. | 14:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko želi obavljati te omražene poslove?

  Kako god okrenu, sugrađani ih ne lajkaju

  Tko želi obavljati te omražene poslove?

  27.11.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska olimpijka upalila prvu adventsku svijeću na korzu

  Počelo odbrojavanje do Božića

  Brodska olimpijka upalila prvu adventsku svijeću na korzu

  27.11.2021. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo gdje 'po novom' trebate čekati autobus

  Nakon promjena u brodskoj ulici

  Saznali smo gdje 'po novom' trebate čekati autobus

  26.11.2021. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Punionica će privući 'lokalce', ali i klijente iz regije

  Investicija koja prati današnje trendove

  Punionica će privući 'lokalce', ali i klijente iz regije

  26.11.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Brod pomaže biskupiji kupnju skladišta za Caritas

  Uz druge gradove i županije

  Grad Brod pomaže biskupiji kupnju skladišta za Caritas

  26.11.2021. | 9:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : O aktualnostima u obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu

  Župani u Slavonskom Brodu

  O aktualnostima u obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu

  26.11.2021. | 8:24
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo cijeli program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

  Večernji koncerti i na sam Božić

  Donosimo cijeli program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

  25.11.2021. | 14:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Po ovomu je grad 16 puta iznad državnog prosjeka

  Dug put do poboljšanja

  Po ovomu je grad 16 puta iznad državnog prosjeka

  24.11.2021. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavili mogućnosti financiranja

  Za neprofitni i javni sketor

  Predstavili mogućnosti financiranja

  23.11.2021. | 13:21
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisali ugovor o besplatnom prijevozu studenata

  HŽ i Brodsko-posavska žuupanija

  Potpisali ugovor o besplatnom prijevozu studenata

  23.11.2021. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malogranični prijelaz uvelike bi olakšao komunikaciju

  Od iduće godine suradnja dva Broda?

  Malogranični prijelaz uvelike bi olakšao komunikaciju

  23.11.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće izgradnja novog gradskog parkirališta

  U Slavonskom Brodu

  Uskoro kreće izgradnja novog gradskog parkirališta

  22.11.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli s postavljanjem klizališta

  Ove godine u Tvrđavi

  Započeli s postavljanjem klizališta

  22.11.2021. | 17:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovom prizoru Brođani mogu uživati još samo nekoliko dana

  S južnom tribinom odlazi i poznati mural

  U ovom prizoru Brođani mogu uživati još samo nekoliko dana

  22.11.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će biti raspisani novi natječaji za stanove i zemljišta?

  Nastavak provedbe gradskih mjera

  Kad će biti raspisani novi natječaji za stanove i zemljišta?

  22.11.2021. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega 'dječurliju' i vandale prijavljuju anonimno?

  Brođani su dokazali da nisu kukavice

  Zbog čega 'dječurliju' i vandale prijavljuju anonimno?

  21.11.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Brod Bolnici donirao još jedan respirator

  Pomoć pacijentima i djelatnicima

  Grad Brod Bolnici donirao još jedan respirator

  19.11.2021. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :