Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 8.5.2021. u 17:00
Prikaza: 2827
|
Autor: A. Primorac

Tragom pitanja čitatelja

Koji testovi i pravila vrijede kod prelaska granice?

Slavonski Brod : Koji testovi i pravila vrijede kod prelaska granice?Ilustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi koje međusobno priznaju države EU. Također, moći će se ući s potvrdom o cijepljenju (14 dana nakon druge doze bilo kojeg cjepiva, uz predočenje potvrde) ili preboljenoj bolesti COVID-19, koja će važiti 180 dana.

 SLAVONSKI BROD - Posljednjih dana redakcija SBplus portala primila je više desetaka poziva građana koji nas pitaju mogu li se, kada i kako testirati na COVID-19 jer su im nalazi testova potrebni zbog putovanja, kako onih privatnih tako i poslovnih. Redakciju su dobili sasvim slučajno pretraživanjem podataka o testiranju, a kako smo o tome često pisali našli smo se, igrom slučaja, na vrhu liste s telefonskim brojevima onih koji imaju određene podatke. Većina poziva dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine, a u razgovoru s njima doznali smo kako testiranje žele obaviti u Hrvatskoj jer nisu sigurni priznaje li im se rezultat testova koje obave u BiH. Iako ih uputimo da dodatne informacije na tu temu potraže u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i u slavonskobrodskom Domu zdravlja, odlučili smo provjeriti priznaju li zemlje EU testove koji se obave u susjednoj Bosni i Hercegovini.

'Za ulazak iz BIH u RH osobama kojima je dopušten ulazak priznaju se negativni PCR testovi ili brzi antigenski testovi koji su navedeni na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju članice EU, a koju objavljuje Europska komisija. Dakle, nebitno je gdje je testiranje obavljeno (BIH), ali je bitno da je proizvođač testa na navedenoj listi."

'Za ulazak iz BIH u RH osobama kojima je dopušten ulazak priznaju se negativni PCR testovi ili brzi antigenski testovi koji su navedeni na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju članice EU, a koju objavljuje Europska komisija. Dakle, nebitno je gdje je testiranje obavljeno (BIH), ali je bitno da je proizvođač testa na navedenoj listi.", na upit SBplus portala odgovorio je načelnik Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, uputivši nas da dodatne informacije potražimo od MUP-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. 

- Na našim stranicama nalaze se svi podatci vezani, kako uz epidemiju i cijepljenje, tako i uz testiranje. Kod nas se testirati mogu i strani državljani. Za PCR testiranje nužno se prethodno najaviti na broj telefona 035/444-796. Testiranje u kojem nalaz treba biti gotov isti dan radnim danom se plaća 590, a vikendom i blagdanima 700 kuna. Kod testiranje za nalaz unutar pet sati potrebno je platiti 990 kuna. Obavljamo i serološka, odnosno testiranja na antitijela na osobni zahtjev uz plaćanje i njihova cijena je 150 kuna. Kod brzog antigenskog testiranja obvezna je prethodna najava na broj telefona 035/444-796, a cijena je 170 kuna - za SBplus kazao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Detaljni podatci o svim vrstama testiranja, ovisno koji je tražen u zemlji u koju se putuje, moguće je detaljno pronaći OVDJE.

Sam prelazak granice reguliran je Odlukom nacionalnog Stožera CZ od 31. ožujka, odnosno, 15. travnja, a koja je dopunjena i produžena 30. travnja.  Odluka je vrlo složena i komplicirana jer različito tretira građane EU i građane trećih zemalja, postoje i određene iznimke i izuzeća, a sve detaljne informacije moguće je naći i na stranicama HAK-a, gdje se podatci redovno ažuriraju.

Uvode zelene potvrde

"Od početka lipnja Hrvatska uvodi zelene potvrde, koje smo dosad kolokvijalno zvali Covid putovnice. One će omogućiti nesmetano putovanje osobama koje su preboljele covid-19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati ili su cijepljene. Očigledno se radi o paneuropskom projektu čiji je i Hrvatska dio. Potvrde će se izdavati u PDF-u, građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani. Potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Nadogradit će se i stranica entercroatia.mup te bi se putem nje omogućile najave dolaska stranih državljana.  to će smanjiti gužve na graničnim prijelazima.

Nove mjere

Osobe koje dolaze u Hrvatsku iz država EU i schengenskog prostora i prostora povezanog sa Schengenom, a kojima je ulazak omogućen na temelju brzog antigenskog testa, neće morati ponoviti testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana. Hoće li testiranje morati raditi, ovisit će o zemljama u koje se vraćaju. Ako su osobe preboljele covid i cijepljene su jednom dozom, neće morati predočiti test i ići u karantenu.

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi koje međusobno priznaju države EU. Također, moći će se ući s potvrdom o cijepljenju (14 dana nakon druge doze bilo kojeg cjepiva, uz predočenje potvrde) ili preboljenoj bolesti COVID-19, koja će važiti 180 dana. U izuzetke za prelazak granice uvršteni su digitalni nomadi i djeca do 7 godina starosti ako su s roditeljima koji posjeduju potvrdu o preboljenoj bolesti ili cijepljenju.

Od osoba koje posjeduju negativan PCR test ili brzi antigenski test – BAT napravljen u Republici Hrvatskoj zbog kratkotrajnog putovanja u nama susjednu ili neku drugu državu i vraćaju se u Republiku Hrvatsku u roku manjem od 48 sati od dana izvršenog testiranja, odnosno u roku važenja testa, neće se zahtijevati novi PCR test ili brzi antigenski test – BAT iz zemlje u kojoj su kratkotrajno boravili, već će im se ulazak omogućiti uz predočenje testa napravljenog u Republici Hrvatskoj.

Ako je putniku, prilikom obavljanja granične kontrole na ulasku u Republiku Hrvatsku, protekao rok važenja nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2 od 48 sati od uzimanja uzorka ili uopće nema PCR test, a udovoljava ostalim uvjetima ulaska, dozvolit će mu se ulazak u Republiku Hrvatsku pod uvjetom da odmah obavi PCR ili brzo antigensko – BAT testiranje u Republici Hrvatskoj o vlastitom trošku, uz boravak u samoizolaciji, do prispijeća negativnog nalaza. Ukoliko osoba nije u mogućnosti obaviti jedno od navedenih testiranja, ukupno trajanje samoizolacije iznosi 10 dana.

Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti jedno od navedenog:

1. negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;

2. potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;

3. potvrdu kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom SARS-COV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa;

4. ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.", piše HAK na čijim stranicama možete detaljno pročitati tko su iznimke od ovih pravila te na koji način u tom slučaju mogu ostvariti svoje prava. Na istom mjestu nalazi se i popis mjera koji važe za hrvatske državljane koji putuju u ostale zemlje EU, odnosno gdje su im i kakvi negativni testovi potrebni.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će obnoviti ovu zgradu?

Nakon što je kupljena, treba je srediti

Tko će obnoviti ovu zgradu?

21.6.2021. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lista čekanja na upis u vrtiće u hrvatskom je prosjeku

Objavljene privremene liste upisa

Lista čekanja na upis u vrtiće u hrvatskom je prosjeku

19.6.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat broj učenika koje primaju u prve razrede

Natječaji za upis u srednje škole

Poznat broj učenika koje primaju u prve razrede

18.6.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su ostali dosljedni, no različiti su motivi dosljednosti

Vijećnica Anita Holub (HDZ):

Svi su ostali dosljedni, no različiti su motivi dosljednosti

18.6.2021. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : O kome će ovisiti uspješnost brodske gradske uprave?

Neuspjelo konstituiranje Gradskog vijeća

O kome će ovisiti uspješnost brodske gradske uprave?

18.6.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvoje Andrić, Anita Holub ili nitko?

Tko će sutra biti izabran?

Hrvoje Andrić, Anita Holub ili nitko?

17.6.2021. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija Sveučilištu kupuje prostor za rad

Sve je dogovoreno

Županija Sveučilištu kupuje prostor za rad

17.6.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uspjeli smo dobiti zemljište koje je bilo naš prvi izbor'

Mjera privlači mlade iz cijele županije

'Uspjeli smo dobiti zemljište koje je bilo naš prvi izbor'

17.6.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine osiguran dio za one s kućnim ljubimcima

Kupališna sezona na Poloju

I ove godine osiguran dio za one s kućnim ljubimcima

17.6.2021. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova je gradska lokacija prva dobila podzemne spremnike

Uz spremnike, postavili i nove standarde

Ova je gradska lokacija prva dobila podzemne spremnike

16.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pero Ćosić: 'U Skupštini imamo jaku desnu poziciju'

Konstituirana Županijska skupština

Pero Ćosić: 'U Skupštini imamo jaku desnu poziciju'

15.6.2021. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Apel slavonskobrodske Opće bolnice

Dijagnostički pregledi

Apel slavonskobrodske Opće bolnice

15.6.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad će biti raspisan novi natječaj za gradske stanove?

Radovi u završnoj fazi

Kad će biti raspisan novi natječaj za gradske stanove?

14.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska uprava ipak organizira zajedničko navijanje

Praćenje prvenstva u Tvrđavi Brod

Gradska uprava ipak organizira zajedničko navijanje

12.6.2021. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnik anesteziolog, otac petero djece, dragovoljac

Drugo lice Mirka Duspare

Liječnik anesteziolog, otac petero djece, dragovoljac

11.6.2021. | 10:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova 'Klasija' i parka značit će puno za život centra

Veliki radovi u nekoliko faza

Obnova 'Klasija' i parka značit će puno za život centra

11.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Davor Šuker ispunio obećanje dano Gradu?

Provjerili smo

Je li Davor Šuker ispunio obećanje dano Gradu?

10.6.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nastavlja popunjavati Gospodarsku zonu Bjeliš

Prilika za rad u dobrom susjedstvu

Grad nastavlja popunjavati Gospodarsku zonu Bjeliš

9.6.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznali smo zašto prirodni plin nije krenuo prema Rafineriji

Iako je sve trebalo početi 1. lipnja

Doznali smo zašto prirodni plin nije krenuo prema Rafineriji

9.6.2021. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :