Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 11.3.2020. u 9:00
Prikaza: 3770
|
Autor: A. Primorac

Nejasnoće oko podjele vatrogasnih vozila

Kad netko 'na vrhu' ne sluša ljude na terenu

Slavonski Brod : Kad netko 'na vrhu' ne sluša ljude na terenuIlustracija(Foto: icv)

Od četiri DVD-a, koje je brodsko-posavska Vatrogasna zajednica predložila za dodjelu vatrogasnih vozila, dva su promijenjena. S terena je od vrha zatraženo i službeno očitovanje, a bit će zanimljivo čuti službeni odgovor, kada pristigne, zbog čega i temeljem čega je 'netko na vrhu' odlučio kako netko na terenu nije znao dobro procijeniti situaciju vatrogasnih potreba.

SLAVONSKI BROD - Ne dvojeći o važnosti uloge Dragovoljnih vatrogasnih društava, koja na području Brodsko-posavske županije u svojim sredinama imaju itekako veliki značaj i doprinos u gašenju požara, na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine postavljeno pitanje kako je moguće da među onim vatrogasnim društvima koja su u sklopu projekta modernizacije dobili nova vozila, nema i javnih vatrogasnih postrojbi.

Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije, na poziv iz veljače prošle godine, poslala je prijedlog za četiri DVD-a koja su po njima trebala dobiti vozila. U konačnoj varijanti, bez objašnjenja, promijenjena su im dva prijedloga te su stoga naknadno zatražili službeno očitovanje.  

- U sklopu projekta Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, a koja su dodijeljena Brodsko posavskoj županiji i koje je Vatrogasna zajednica Brodsko posavske županije trebala dodijeliti krajnjim korisnicima odnosno DVD ima i javnim vatrogasnim postrojbama ima onih koji tijekom godine i nisu imali veći broj intervencija za razliku od društava i postrojbi koja su imala značajan broj intervencija, a vozila nisu dobili. Zanima me koji su bili kriteriji za dodjelu?  Pri tome je upitno jesu li i DVD-i predloženi za dodjelu vatrogasnih vozila upoznati s financijskim obvezama glede održavanja vozila, registracija, kasko osiguranje, godišnjeg servisa podvozja, nadogradnje i pumpe te jesu li za to, u svojem godišnjim proračunima planirali sredstva? Uz to pitanje je i raspolažu li s adekvatnim prostorima za smještaj takvih vozila? - pitao je, početkom tjedna na Skupštini, Mario Pejić (DM-NL).

Da je pitanje na mjestu te da određenih nejasnoća ima potvrdio je zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković, kazavši kako je došlo do promjena u odnosu na predloženo.

- Prije nešto više od godinu dana, u veljači 2019. godine, na adrese svih županijskih Vatrogasnih zajednica stigao je upit odnosno traženje dostave prijedloga za četiri vatrogasna društva dakle DVD-a ili Javne vatrogasne postrojbe, koje bi u sklopu modernizacije dobili nova vozila. Naime, tu se radi o projektu koji se zove modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, a koji se preko Ministarstva unutarnjih poslova financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dakle sredstvima Europske unije u stopostotnom iznosu. Svih 20 hrvatskih županija trebala su dobiti po četiri vatrogasna vozila: malo i veliko, šumsko i auto cisternu, a slijedom toga je otišao i naš prijedlog prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Do promjena u odnosu na predloženo došlo je kod onoga što smo mi poslali. Od četiri predložena kod nas su promijenjena dva prijedloga, a negdje su mijenjali sva četiri predložena, dakle nije se to dogodilo samo za područje Brodsko-posavske županije. - naglasio je Bošnjaković.

Pri tome je pojasnio kako je Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije, na poziv iz veljače prošle godine, poslala prijedlog da četiri vozila budu raspoređena na DVD-e Slavonski Šamac, Stari Perkovci, Nova Kapela i Okučani. U konačnoj varijanti su ostali Slavonski Šamac i Okučani, a umjesto Nove Kapele i Starih Perkovaca ubačeni su DVD Brodski Stupnik i Bebrina. - Sporazumi su sa svima potpisani 6. veljače ove godine. Vatrogasna zajednica Brodsko posavske županije je tražila službeno očitovanje od MUP-a, koji je nositelj EU projekta Modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi RH-a, kao i od Hrvatske vatrogasne zajednice zbog čega je i kako je došlo do promjene prijedloga koji je poslan - istaknuo je Bošnjaković. 

Vozila su, temeljem sporazuma koji je s korisnicima potpisan 6. veljače, pripala DVD-ima Okučani, Bebrina, Slavonski Šamac i Brodski Stupnik. Sada slijedi postupak javne nabave koji provodi MUP, a sama isporuka vozila ovim nabrojanim DVD-ima, trebala bi uslijediti do kraja godine. Pri tome je sasvim sigurno da će im ona značajno pomoći u intervencijama gašenja požara na njihovim područjima. To nitko ne dvoji. Ono što je pitanje, a na koje će biti zanimljivo čuti službeni odgovor kada on pristigne, je zbog čega i temeljem čega je 'netko na vrhu' odlučio kako netko na terenu nije znao dobro procijeniti situaciju vatrogasnih potreba.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Zzx3

Zzx3

Komentirano: 17.3.2020. | 21:52

1

Da netko može bitno ovako glup i ovo izvaliti za vatrogasce,taj je u dusparinoj stranci?
Dostavljac_pice

Dostavljac_pice

Komentirano: 17.3.2020. | 15:14

2

Kako će sada vuleta s Škodom Superb na piće na tržnicu i u šoping?
Jedrilice

Jedrilice

Komentirano: 16.3.2020. | 18:02

3

Kolika je plaća tom vatrogascu vuleti?
Dostavljac_pice

Dostavljac_pice

Komentirano: 14.3.2020. | 14:35

4

Krkanu iz Klakara treba reći da predloži da se vuleti vatrogascu kupi nova Škoda Superb,ova mu je već stara, https://www.skoda.hr/novi-superb/superb
AntunTun

AntunTun

Komentirano: 14.3.2020. | 10:40

5

Apsurd nad apsurdima je upravljanje javnim vatrogasnim postrojbama. Osnivači su gradovi, a sredstva za plaće osiguravaju se u državnom proračunu. Kako imate „lokalne šerife“ župane, gradonačelnike i načelnike općina, tako imate i u vidu zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi. Imate da vam zapovjednik javne vatrogasne postrojbe u nekom manjem gradu vozi Škodu Superb, a glavni vatrogasni zapovjednik Škodu Octaviu. Mašala. Zapošljavanje je posebna priča, od „završene“ škole iz BiH, do provođenja testiranja. Sve je pod „šapom“ lokalnih, a sredstva za plaće se osiguravaju iz državnog proračuna. Ovi marifetluci nemaju jednostranački predznak, između svih stranaka, a i „nezavisnih“ lista je znak = . Zato bi ovom biserku iz Klakara pametnije bilo da se nije javljao za riječ i postavljao pitanja. Pita čovjek za vatrogasna vozila koji dolazi iz općine (jedna od tri) koja nema vatrogasce. Na čelu druge od ove tri općine je (već drugi mandat) zapovjednik javne vatrogasne postrojbe. Toliko o „borbi“ za vatrogastvo.
AntunTun

AntunTun

Komentirano: 14.3.2020. | 10:39

6

Sav ovaj „cirkus Colorado“ u vatrogastvu potvrđuje da novi Zakon o vatrogastvu nije, a i neće, riješiti nagomilane probleme u vatrogastvu. Zašto? Zato što trenutni sustav vatrogastva ne zadovoljava realnu potrebu, neracionalno se raspolaže sredstvima (kako novčanim, tako i materijalnim). S jedne strane imate profesionalne, a s druge strane dobrovoljne vatrogasce. Niti svi profesionalni, niti svi dobrovoljni vatrogasci imaju podjednake uvjete (vozila, oprema, plaće, itd,) Kad je riječ o profesionalnim vatrogascima (javne vatrogasne postrojbe) isti se financiraju iz državnog proračuna i proračuna grada osnivača. Imamo da profesionalni vatrogasac ima puno bolje uvjete (plaća i sredstva za rad) u gradovima koji imaju veće proračune i više izdvajaju za vatrogastvo. To su uglavnom veći gradovi i gradovi uz more, osobito Istra. U Slavoniji jad i bijeda.
Oriovac_boy

Oriovac_boy

Komentirano: 14.3.2020. | 9:32

7

Ovom krkanu što je ovu glupost izvalio u skupštini kad ti budu trebali vatrogasci ti zovi vuletu s Škodom. Kad po tvome vatrogascima ne trebaju kamioni jel su samo trošak.
Hotti

Hotti

Komentirano: 13.3.2020. | 20:12

8

Ovom liku iz Klakara su vatrogasci samo teret i trošak. Ili onome tko može je sastavio to izlaganje.
Eu_fondovi

Eu_fondovi

Komentirano: 13.3.2020. | 16:27

9

"pametnjakovića iz Klakara da ubuduće ne iznosi ovakve gluposti, http://www.brodportal.hr/m/clanak/pocela-izgradnja-vatrogasnog-doma-u-garcinu-25365 Sigurno mu je vuleta napisao šta da kaže,bolje da je to pitao vuletu. Drugi puta pazimo koga biramo
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 13.3.2020. | 9:47

10

Divno!

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primili četrnaest novih djelatnika

Osim u opremu ulaže se i u ljudstvo

Primili četrnaest novih djelatnika

3.6.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

Natječaj za obogaćivanje ponude

Uskoro kreće kupališna sezona na Poloju

1.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

31.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :