Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 11.3.2020. u 9:00
Prikaza: 2909
|
Autor: A. Primorac

Nejasnoće oko podjele vatrogasnih vozila

Kad netko 'na vrhu' ne sluša ljude na terenu

Slavonski Brod : Kad netko 'na vrhu' ne sluša ljude na terenuIlustracija(Foto: icv)

Od četiri DVD-a, koje je brodsko-posavska Vatrogasna zajednica predložila za dodjelu vatrogasnih vozila, dva su promijenjena. S terena je od vrha zatraženo i službeno očitovanje, a bit će zanimljivo čuti službeni odgovor, kada pristigne, zbog čega i temeljem čega je 'netko na vrhu' odlučio kako netko na terenu nije znao dobro procijeniti situaciju vatrogasnih potreba.

SLAVONSKI BROD - Ne dvojeći o važnosti uloge Dragovoljnih vatrogasnih društava, koja na području Brodsko-posavske županije u svojim sredinama imaju itekako veliki značaj i doprinos u gašenju požara, na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine postavljeno pitanje kako je moguće da među onim vatrogasnim društvima koja su u sklopu projekta modernizacije dobili nova vozila, nema i javnih vatrogasnih postrojbi.

Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije, na poziv iz veljače prošle godine, poslala je prijedlog za četiri DVD-a koja su po njima trebala dobiti vozila. U konačnoj varijanti, bez objašnjenja, promijenjena su im dva prijedloga te su stoga naknadno zatražili službeno očitovanje.  

- U sklopu projekta Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, a koja su dodijeljena Brodsko posavskoj županiji i koje je Vatrogasna zajednica Brodsko posavske županije trebala dodijeliti krajnjim korisnicima odnosno DVD ima i javnim vatrogasnim postrojbama ima onih koji tijekom godine i nisu imali veći broj intervencija za razliku od društava i postrojbi koja su imala značajan broj intervencija, a vozila nisu dobili. Zanima me koji su bili kriteriji za dodjelu?  Pri tome je upitno jesu li i DVD-i predloženi za dodjelu vatrogasnih vozila upoznati s financijskim obvezama glede održavanja vozila, registracija, kasko osiguranje, godišnjeg servisa podvozja, nadogradnje i pumpe te jesu li za to, u svojem godišnjim proračunima planirali sredstva? Uz to pitanje je i raspolažu li s adekvatnim prostorima za smještaj takvih vozila? - pitao je, početkom tjedna na Skupštini, Mario Pejić (DM-NL).

Da je pitanje na mjestu te da određenih nejasnoća ima potvrdio je zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković, kazavši kako je došlo do promjena u odnosu na predloženo.

- Prije nešto više od godinu dana, u veljači 2019. godine, na adrese svih županijskih Vatrogasnih zajednica stigao je upit odnosno traženje dostave prijedloga za četiri vatrogasna društva dakle DVD-a ili Javne vatrogasne postrojbe, koje bi u sklopu modernizacije dobili nova vozila. Naime, tu se radi o projektu koji se zove modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, a koji se preko Ministarstva unutarnjih poslova financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dakle sredstvima Europske unije u stopostotnom iznosu. Svih 20 hrvatskih županija trebala su dobiti po četiri vatrogasna vozila: malo i veliko, šumsko i auto cisternu, a slijedom toga je otišao i naš prijedlog prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Do promjena u odnosu na predloženo došlo je kod onoga što smo mi poslali. Od četiri predložena kod nas su promijenjena dva prijedloga, a negdje su mijenjali sva četiri predložena, dakle nije se to dogodilo samo za područje Brodsko-posavske županije. - naglasio je Bošnjaković.

Pri tome je pojasnio kako je Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije, na poziv iz veljače prošle godine, poslala prijedlog da četiri vozila budu raspoređena na DVD-e Slavonski Šamac, Stari Perkovci, Nova Kapela i Okučani. U konačnoj varijanti su ostali Slavonski Šamac i Okučani, a umjesto Nove Kapele i Starih Perkovaca ubačeni su DVD Brodski Stupnik i Bebrina. - Sporazumi su sa svima potpisani 6. veljače ove godine. Vatrogasna zajednica Brodsko posavske županije je tražila službeno očitovanje od MUP-a, koji je nositelj EU projekta Modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi RH-a, kao i od Hrvatske vatrogasne zajednice zbog čega je i kako je došlo do promjene prijedloga koji je poslan - istaknuo je Bošnjaković. 

Vozila su, temeljem sporazuma koji je s korisnicima potpisan 6. veljače, pripala DVD-ima Okučani, Bebrina, Slavonski Šamac i Brodski Stupnik. Sada slijedi postupak javne nabave koji provodi MUP, a sama isporuka vozila ovim nabrojanim DVD-ima, trebala bi uslijediti do kraja godine. Pri tome je sasvim sigurno da će im ona značajno pomoći u intervencijama gašenja požara na njihovim područjima. To nitko ne dvoji. Ono što je pitanje, a na koje će biti zanimljivo čuti službeni odgovor kada on pristigne, je zbog čega i temeljem čega je 'netko na vrhu' odlučio kako netko na terenu nije znao dobro procijeniti situaciju vatrogasnih potreba.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Zzx3

Zzx3

Komentirano: 17.3.2020. | 21:52

1

Da netko može bitno ovako glup i ovo izvaliti za vatrogasce,taj je u dusparinoj stranci?
Dostavljac_pice

Dostavljac_pice

Komentirano: 17.3.2020. | 15:14

2

Kako će sada vuleta s Škodom Superb na piće na tržnicu i u šoping?
Jedrilice

Jedrilice

Komentirano: 16.3.2020. | 18:02

3

Kolika je plaća tom vatrogascu vuleti?
Svflorijan

Svflorijan

Komentirano: 16.3.2020. | 12:07

4

Glavni vatrogasni zapovjednik vozi Škodu oktaviju a vuleta Škodu Superb od cca 200.000 kuna.
Nunc

Nunc

Komentirano: 16.3.2020. | 8:18

5

Bravo gospodine Bošnjakoviću.
Dostavljac_pice

Dostavljac_pice

Komentirano: 14.3.2020. | 14:35

6

Krkanu iz Klakara treba reći da predloži da se vuleti vatrogascu kupi nova Škoda Superb,ova mu je već stara, https://www.skoda.hr/novi-superb/superb
AntunTun

AntunTun

Komentirano: 14.3.2020. | 10:40

7

Apsurd nad apsurdima je upravljanje javnim vatrogasnim postrojbama. Osnivači su gradovi, a sredstva za plaće osiguravaju se u državnom proračunu. Kako imate „lokalne šerife“ župane, gradonačelnike i načelnike općina, tako imate i u vidu zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi. Imate da vam zapovjednik javne vatrogasne postrojbe u nekom manjem gradu vozi Škodu Superb, a glavni vatrogasni zapovjednik Škodu Octaviu. Mašala. Zapošljavanje je posebna priča, od „završene“ škole iz BiH, do provođenja testiranja. Sve je pod „šapom“ lokalnih, a sredstva za plaće se osiguravaju iz državnog proračuna. Ovi marifetluci nemaju jednostranački predznak, između svih stranaka, a i „nezavisnih“ lista je znak = . Zato bi ovom biserku iz Klakara pametnije bilo da se nije javljao za riječ i postavljao pitanja. Pita čovjek za vatrogasna vozila koji dolazi iz općine (jedna od tri) koja nema vatrogasce. Na čelu druge od ove tri općine je (već drugi mandat) zapovjednik javne vatrogasne postrojbe. Toliko o „borbi“ za vatrogastvo.
AntunTun

AntunTun

Komentirano: 14.3.2020. | 10:39

8

Sav ovaj „cirkus Colorado“ u vatrogastvu potvrđuje da novi Zakon o vatrogastvu nije, a i neće, riješiti nagomilane probleme u vatrogastvu. Zašto? Zato što trenutni sustav vatrogastva ne zadovoljava realnu potrebu, neracionalno se raspolaže sredstvima (kako novčanim, tako i materijalnim). S jedne strane imate profesionalne, a s druge strane dobrovoljne vatrogasce. Niti svi profesionalni, niti svi dobrovoljni vatrogasci imaju podjednake uvjete (vozila, oprema, plaće, itd,) Kad je riječ o profesionalnim vatrogascima (javne vatrogasne postrojbe) isti se financiraju iz državnog proračuna i proračuna grada osnivača. Imamo da profesionalni vatrogasac ima puno bolje uvjete (plaća i sredstva za rad) u gradovima koji imaju veće proračune i više izdvajaju za vatrogastvo. To su uglavnom veći gradovi i gradovi uz more, osobito Istra. U Slavoniji jad i bijeda.
Oriovac_boy

Oriovac_boy

Komentirano: 14.3.2020. | 9:32

9

Ovom krkanu što je ovu glupost izvalio u skupštini kad ti budu trebali vatrogasci ti zovi vuletu s Škodom. Kad po tvome vatrogascima ne trebaju kamioni jel su samo trošak.
Hotti

Hotti

Komentirano: 13.3.2020. | 20:12

10

Ovom liku iz Klakara su vatrogasci samo teret i trošak. Ili onome tko može je sastavio to izlaganje.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od jučer 36 novooboljelih od koronavirusa

'Presica' Nacionalnog stožera CZ:

Od jučer 36 novooboljelih od koronavirusa

25.3.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ime Brođana, Duspara Zagrebu ponudio solidarnu pomoć

Pokažimo suosjećanje i razumijevanje

U ime Brođana, Duspara Zagrebu ponudio solidarnu pomoć

22.3.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad postao vlasnikom još jednog električnog automobila

Uz pomoć europskih sredstava

Grad postao vlasnikom još jednog električnog automobila

20.3.2020. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izgradnju novog autobusnog kolodvora stiglo 6 ponuda

Od danas je sve ozbiljnije

Za izgradnju novog autobusnog kolodvora stiglo 6 ponuda

17.3.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik predao ključeve u ruke 12 mladih obitelji

Nasmijana lica dovoljno govore

Gradonačelnik predao ključeve u ruke 12 mladih obitelji

12.3.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do jučer je to bila prazna livada'

Gradska mjera pomladila brodsko naselje

'Do jučer je to bila prazna livada'

11.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, tko je taj čiko u haljini?'

(Ne)nasilan blagoslov javnih ustanova

'Mama, tko je taj čiko u haljini?'

9.3.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo tko su novi županijski vijećnici

Neki su svoje mandate 'umirovili'

Donosimo tko su novi županijski vijećnici

9.3.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto, nakon toliko godina, Grad ide s ovrhom Veleučilišta?

Dožupan, u ime Županije, javno pita:

Zašto, nakon toliko godina, Grad ide s ovrhom Veleučilišta?

9.3.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato je kada će otvoriti svoja vrata najmlađima

Nakon manjih poteškoća

Poznato je kada će otvoriti svoja vrata najmlađima

6.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani najpovoljniji ponuditelji za gradske stanove

STANOVI ZA MLADE OBITELJI

Izabrani najpovoljniji ponuditelji za gradske stanove

4.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako će osobe u kolicima sada moći u zgradu Suda

Nakon što je srušena stara rampa

Evo kako će osobe u kolicima sada moći u zgradu Suda

28.2.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju nove radnike

Gradska uprava raspisala nove oglase

Primaju nove radnike

27.2.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

Raspisan javni poziv

Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

24.2.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno je sadržaj bio važniji od forme

Gradsko vijeće bez primitivizma

Konačno je sadržaj bio važniji od forme

21.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

Brodska gradska uprava ima stav:

Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

21.2.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

Neizvjesnost na javnom otvaranju ponuda

Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

20.2.2020. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

Neumorni mladi Brođani

Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

19.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

Koji je trenutni status projekta Brod2?

Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

17.2.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :