Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 10.7.2020. u 21:00
Prikaza: 6217
|
Autor: A. Primorac

Previše izgubljenih života

Jesu li bukobrani rješenje za nepropisne prelaske pruge?

AP/SBplus/arhiva
Foto: AP/SBplus/arhivaMogu li bukobrani biti riješenje i za nepropisne prelaske preko pruge?
  • AP/SBplus/arhiva
  • AP/SBplus/arhiva
  • SBplus/arhiva

Ako se pita građane koji žive uz prugu, bukobrani bi bili idealno riješenje. No, iz HŽ-a su na više upita iz Gradske uprave o njihovom postavljanju, odgovorili kako za tako nešto nemaju 'uporišta u zakonskoj regulativi'.

SLAVONSKI BROD - Ovotjedna tragedija koja se dogodila u Slavonskom Brodu, na mjestu nekadašnjeg cestovnog pružnog prijelaza, a danas pothodnika u Slavonskom Brodu, ponovno je aktualizirala sigurnosno pitanje na dionici željezničke pruge koji prolazi kroz samo središte grada.

Otvoren pristup pruzi i 'kraći' put koji nudi čini se prevelik su 'mamac' za mnoge Brođane. Nažalost, takvi su prelasci odnijeli brojne živote. Da postoji barijera, to ne bi mogli činiti.

Građani ogorčeni: "Žalosno je da taj dio pruge nije nekako ograđen'

"Na tom dijelu pruge, negdje od pothodnika u Osječkoj pa do Željezničkog kolodvora poginulo je u zadnjih nekoliko godina sigurno desetak ljudi, a nitko ništa ne poduzima", bio je jedan od komentara čitatelja SBplus portala. "Žalosno je da taj dio nije na neki način ograđen i da se do pruge tako jednostavno i lako može doći. Jasno mi je da svi mi trebamo biti odgovorni i prugu prelaziti na za to određenim mjestima, ali isto tako svjesni smo da ljudi, oduvijek, koriste prečice. A dokle god im je pruga tako na dohvat ruke prelazit će ju i izlagati se pogibelji. Danas je to netko drugi, sutra će možda biti netko moj i to me užasno frustrira, jer mi se čini da nitko ne uočava problem i potrebu njegova rješavanja." komentirao je drugi čitatelj.

Da je problem prelazaka pruge uistinu evidentan govori i podatak kako je samo u prva četiri mjeseca 2018. godine život na toj dionici izgubilo troje ljudi. Početkom siječnja te godine 'iza leđa' trgovačkih centara prelazeći prugu smrtno je stradala jedna osoba na koju je naletio teretni vlak, krajem veljače te iste godine na pruzi je život izgubio 26-godišnji brodski odbojkaš koji nailazak vlaka nije čuo zbog slušalica u ušima, dok je u travnju na pruzi u Brodu poginula još jedna osoba. Otvoren pristup pruzi i 'kraći' put koji nudi čini se prevelik su 'mamac' za mnoge Brođane. Nažalost, takvi su prelasci odnijeli brojne živote. Da postoji barijera, to ne bi mogli činiti, baš kao što bi mnogi, koji sami odluče okončati svoj život, dolaskom do barijere možda odustali od takvog čina. 

Jedan od prijedloga kako riješiti problem, a za koji se posebno zalažu građani koji žive uz samu prugu, jeste postavljanje bukobrana čime bi se, uvjereni su, riješilo ne samo pitanje buke koja im stalno narušava dnevnu i noćnu rutinu, nego bi na taj način onemogućio i nedozvoljeni prelazak te sačuvali brojni životi.

"Problem postoji i ne možemo pred njim zatvarati oči. To da na jednom ovakvom mjestu nema bukobrana i da se do pruge uopće i može doći, tragedija je sama po sebi. Kad se tome dodaju izgubljeni životi, ne treba niti naglašavati koliko je nužno reagirati.", mišljenja su mještani koji žive uz samu prugu te svakodnevno svjedoče događajima koji se vrlo lako mogu pretvoriti u tragedije kakvima smo, nažalost, i previše puta svjedočili.

Grad Slavonski Brod od HŽ-a tražio rješenje, no dobio 'odbijenicu' 

Iako je pitanje pruge u nadležnosti Hrvatskih željeznica u pitanju su građani Slavonskog Broda pa smo pitali Grad što su do sada poduzeli kako bi se, uočeni, problem što prije riješio. Odgovorili su nam kako je Grad uočio problem te u više navrata reagirao prema HŽ-u, no za sada bezuspješno. 

"Primarna svrha bukobrana zaštita od buke, a ne fizička barijera za nedozvoljeni prelazak pješaka", istaknuli su iz HŽ-a u svom odgovoru Gradu. 

"Na žalost, suočeni smo s pojavom nelegalnog prelaska željezničke pruge koja prolazi kroz grad Slavonski Brod. Posljedice neodgovornog ponašanja pješaka su velike. Grad Slavonski Brod je takvo postupanje prepoznao kao veliki problem i mogućnost pogibelji što se na žalost i događa u posljednje vrijeme. Grad Slavonski Brod zadnji puta se obratio društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. 27. veljače 2018. godine tražeći ishođenje rješenja za navedeni problem. U dopisu upućenom 27. veljače 2018. godine Grad Slavonski Brod tražio je postavljanje bukobrana (zida za zaštitu od buke) duž naseljenog dijela grada. Na taj način bi se zaštitili građani postavljanjem fizičke barijere za pokušaj prelaska željezničke pruge gdje to nije predviđeno i dozvoljeno. Dana 6. ožujka 2018. godine Grad Slavonski Brod dobio je obavijest kako je navedeni dopis proslijeđen Sektoru za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova u Zagrebu na daljnje postupanje. 12. ožujka 2018. godine, Grad Slavonski Brod primio je dopis Sektora za održavanje društva HŽ Infrastruktura d.o.o. navodeći kako nemaju saznanja „o strategiji postavljanja bukobrana na području grada Slavonski Brod niti na ostalim područjima Republike Hrvatske koja je povezana željezničkom mrežom". Posljednji dopis od strane društva HŽ Infrastruktura d.o.o., Sektora za razvoj, pripremu i provedbu Investicija i EU fondova zaprimljen je 14. ožujka 2018. godine gdje se navodi kako postavljanje bukobrana ne dopuštaju zakonske regulative te da opseg prometa željezničkom prugom kroz Slavonski Brod ne zadovoljava ispunjenje zahtjeva Grada Slavonskog Broda.", piše u odgovoru koji smo dobili iz Gradske uprave Slavonskog Broda.

Unatoč tome u Gradu će, poručili su, ustrajati kako bi se ovaj problem što prije riješio. Unatoč tome što su im iz HŽ-a odgovorili kako na dionici pruge koja prolazi kroz naseljeni dio grada nema toliko prometa da bi opravdanost postavljanja bukobrana postojala, iz Grada će ponovno, nakon zadnjeg tragičnog događaja, ponovno uputiti dopis nadležnima te tražiti rješavanje problema. Jer ako postojeći promet ne daje opravdanost za bukobrane, izgubljeni ljudski životi svakako su razlog za pronalaženjem rješenja kojim bi se spriječili nelegalni prelasci pruge i izlaganje pogibelji. Jer, iako je HŽ u svom odgovoru gradu istaknuo kako je "primarna svrha bukobrana zaštita od buke, a ne fizička barijera za nedozvoljeni prelazak pješaka", u HŽ-u, čini nam se, ne bi trebali zanemariti niti činjenicu da pruga, bez ikakve zaštitne barijere, prolazi kroz gusto naseljeni dio grada. 

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
2cv2cv

2cv2cv

Komentirano: 12.7.2020. | 15:05

1

Da...ok leteci_holandez. Imas pravo. Samo sam pokusao objasniti da bukobran kod povecanog broja samoubojstava kod mladih, nije krivnja. Mozda bi se trebalo s tom temom vise pozabaviti. a pruga? Pruga je oduvijek bila tu...i u Rijeci bez ikakvih ograda prolazi doslovno kroz centar grada
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 11.7.2020. | 22:29

2

Naravno da hž nema novca, a za ogromne otpremnine ima kad se ide u mirovinu. Kad od našeg točenja goriva ide automatski njima. A mi ostali imamo tri prosječne plaće za odlazak u mirovinu. Boli njih briga za sigurnost.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 11.7.2020. | 16:04

3

@2cv2cv sve o.k. i u pravu si ali na krivu adresu poslano. Naime prvi dio članka je pod navodnicima i citiraju se mišljenja čitatelja dok se autorica članka ne referira na zadnji slučaj nego temu bazira na općenitoj problematici kada su prelasci pruge u pitanju i to je zaista problem pogotovo od kada su niknuli svi ti trgovački centri. Što se tiče budalaša i njihovog pothodnika u Osječkoj na to je potrošeno već previše riječi a u pogledu ostale dionice pruge budimo realni....to se neće kvalitetno riješiti nikada a možda ni tada. HŽ nije u stanju (ili neće) održavati ni zastarjele rampe na kritičnim točkama a kamoli da se uhvati u koštac s ovolikim problemom i velikim ulaganjima. Bitno je da im menađeri imaju 40-50 milja kuna plače a glavni zadatak u ona 2-3 sata radnog vremena im je kako smisliti novo smanjivanje troškova poslovanja.
2cv2cv

2cv2cv

Komentirano: 11.7.2020. | 7:44

4

mislim da ste malo promasili...bukobran definitivno ne bi nista znacio...posljednji slucaj, kao i svi prethodni na ovoj dionici ulaska ili izlaska iz ili u stanicu Slavonski Brod mjesto je samoubojstava. A osobi koja se odlučila ubiti na ovakav ili bilo koji drugi način, bukobrani ništa ne znače...tu ili 500 metara dalje...ili da cijelu dužinu pravca ogradite bukobranima...malo je smiješan ovaj napis...bez ljutnje
bara

bara

Komentirano: 11.7.2020. | 1:15

5

Po svim civiliziranim normama pruga je kao takva zastarjela i trebala bi biti nelegalna, Trebalo bi izmjeriti buku te popisati sve siguronosne manjkavosti i tužiti HŽ . Minimalno bi morali imati ogradu uz prugu i više sigurnih prelaza preko ili ispod pruge. Ovako HŽ nije ništa poduzeo da se spriječi gubljenje života, čak im nije ni žao.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 11.7.2020. | 0:35

6

I opet samo građani krivi? Kad će netko postaviti pitanje odgovornosti budalaša koji su projektirali podvožnjak s pješačkim pothodnikom kojega nitko ne želi koristiti?

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postavili šator za one koji čekaju u redu

Ublažili nesnosne vrućine

Postavili šator za one koji čekaju u redu

2.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obustavljene prijave obrtnika za financijsku pomoć

Brodsko-posavska županija izvijestila:

Obustavljene prijave obrtnika za financijsku pomoć

31.7.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među primateljima potpore čak 28 poreznih dužnika

Zajedno državi dužni 106 milijuna kuna

Među primateljima potpore čak 28 poreznih dužnika

31.7.2020. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za besplatno korištenje gradskih bicikla

Javni Gradski bicikli

Prilika za besplatno korištenje gradskih bicikla

31.7.2020. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za izgradnju najvećeg parkirališta u gradu

Trideset dana po našem zadnjem osvrtu

Raspisan natječaj za izgradnju najvećeg parkirališta u gradu

30.7.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vrućina utječe na zdravlje i kako si pomoći

Stručnjaci upozoravaju

Kako vrućina utječe na zdravlje i kako si pomoći

30.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osmijeh na licu žena

Među prvima nastavili s projektom

Osmijeh na licu žena

30.7.2020. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li gledatelji na županijske nogometne utakmice?

Stožer odgovorio:

Mogu li gledatelji na županijske nogometne utakmice?

30.7.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan v.d. ravnatelj brodske Ustanove za športske objekte

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća

Imenovan v.d. ravnatelj brodske Ustanove za športske objekte

28.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najam javne površine već od 50 kn/m2 dnevno

Raspisan natječaj

Najam javne površine već od 50 kn/m2 dnevno

27.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slav. Brod ulaže 20 mil. kn u ponajveću hrvatsku školu

Nova dvorana i novih osam učionica

Grad Slav. Brod ulaže 20 mil. kn u ponajveću hrvatsku školu

25.7.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoć i posao u jednom

Otvoreno sedam radnih mjesta

Pomoć i posao u jednom

25.7.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 49 tisuća kuna za udruge iz rata, HVIDR-i idu 33 tisuće

Sufinanciranje programa/projekata udruga

Od 49 tisuća kuna za udruge iz rata, HVIDR-i idu 33 tisuće

24.7.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na listi prioriteta za najam gradskih stanova su 22 osobe

Nakon obrađenih prijava

Na listi prioriteta za najam gradskih stanova su 22 osobe

23.7.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Produžen rok za upis djece u programe dnevnog boravka

Nova školska godina ipak u klupama?

Produžen rok za upis djece u programe dnevnog boravka

23.7.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četrnaest novih lokacija za kuće mladih obitelji

U slavonskobrodskim naseljima

Četrnaest novih lokacija za kuće mladih obitelji

23.7.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata kakvoća vode na Gradskom kupalištu Poloj

Može li se kupati na Poloju?

Poznata kakvoća vode na Gradskom kupalištu Poloj

22.7.2020. | 15:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : U cijelosti ograđen ogroman prostor za uživanje

Sadržaji za male i velike

U cijelosti ograđen ogroman prostor za uživanje

22.7.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uklonjen 'kamen spoticanja' u dobrosusjedskim odnosima

Pitanje je kakvo riješenje slijedi

Uklonjen 'kamen spoticanja' u dobrosusjedskim odnosima

21.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :