Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 16.10.2019. u 22:00
Prikaza: 2893
|
Autor: A. Primorac

Iz jedne škole 'van' je otišlo njih 14

Iz brodsko-posavskih škola ispisano je ukupno 112 učenika

Slavonski Brod : Iz brodsko-posavskih škola ispisano je ukupno 112 učenikaIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanima u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Prema podatcima koje je SBplus dobio iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije u školskoj 2019./2020. godini ispisano je ukupno 112 učenika, od kojih je njih 71 iz osnovnih i 41 iz srednjih škola.

SLAVONSKI BROD - Iako se, prema podatcima s kojima raspolažu odgovorni, broj onih koji odlaze iz zemlje smanjuje, ipak je još uvijek, nažalost, riječ o brojci koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije upravo je zbog činjenice da nisu imali upisanih učenika ove godine morala biti zatvorena škola u Lađevcu. Činjenica, riječ je o seoskoj školi, ali škola, ambulanta i pošta u selu su oduvijek bili znak da života ima. U Lađevcu se on, ako je suditi po zatvaranju škole, lagano gasi.

Tijekom 2016. i 2017. godine, prema statistici Policijske uprave brodsko-posavske područje županije privremeno su napustile 5964 osobe ili, ako računamo četiri člana po obitelji, gotovo tisuću i pol obitelji. U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je kako je s područja županije privremeno otišlo 2157 osoba dok se trajno iselilo njih 247. 

No, nažalost previše vedrih vijesti, kada je u pitanju broj odlazaka učenika, nema niti kada su u pitanju ostale osnovne i srednje škole na području Brodsko-posavske županije. Prema podatcima koje je SBplus dobio iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije u školskoj 2019./2020. godini ispisano je ukupno 112 učenika, od kojih je njih 71 iz osnovnih i 41 iz srednjih škola. Činjenica je, i to valja naglasiti, kako je dio učenika ispisan iz pojedine škole zbog preseljenja na drugu lokaciju, zbog odlaska u drugo mjesto na području županije, ali ima i onih koji su otišli, ako ne u inozemstvo, ono barem u neki drugi dio Hrvatske, ali opet izvan granica ove županije.

Prema podatcima, a na osnovu onih koji su se izjasnili o razlozima ispisa, u osnovnim školama 27 učenika je ispisano zbog odlaska u inozemstvo, od čega njih 14 konkretno u Njemačku, dok ih je 19 otišlo u druge županije. U odnosu na proteklu godinu, kada se uspoređuju podatci za one koji su se izjasnili o razlozima ispisa, to je pet učenika više. U srednjim školama za razliku od prošlogodišnjih 99, ove godine ispisao se 41 učenik no vrlo mali broj njih navodi razloge zbog kojih su odlučili ispisati se iz pojedine škole. Tek osam njih od ukupno 41 izjasnilo se o razlozima koji tek u jednom slučaju navode kako je to preseljenje u inozemstvo. 

Situacija je, posebice ako se uzme u obzir da smo prošle primjerice imali samo iz OŠ u Okučanima 14 učenika koji su se ispisali zbog odlaska u inozemstvo,  ove godine ipak povoljnija, no i dalje upozoravajuća.

Nitko zapravo ne raspolaže stvarnim brojkama onih koji odlaze. Čak niti u Ministarstvu unutarnjih poslova, koji ima statistiku ali samo na osnovu onih koji su poštovali zakonske odredbe te se prijavili zbog privremenog ili trajnog odlaska. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine s područja Brodsko-posavske županije privremeno otišlo 2157 osoba dok se trajno iselilo njih 247. Od te brojke njih 757 je privremeni a 75 trajni odlazak prijavilo s područja PP Nova Gradiška, dok se ostatak odnosi na PU brodsko-posavsku.

I tu je vidljivo smanjenje. Podsjetimo, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku iz siječnja 2015. godine iz Brodsko-posavske županije je u tada obrađenim 2012. i 2013. godini, iselilo 912 građana. Dvije godine kasnije, 2017., u rujnu, Policijska uprava brodsko-posavska na upit SBplusa izašla je s podatkom kako su u prvih sedam mjeseci te godine za privremeni odlazak izvan zemlje imali registrirano 1499 zahtijeva, od kojih se 713 odnosilo na područje Policijske postaje Nova Gradiška, a ostatak na Policijsku postaju Slavonski Brod. Bila su to 272 zahtijeva više nego li u cijeloj 2016. godini, kada ih je Policijskoj upravi brodsko-posavskoj podneseno 1227.

Podatke smo tražili i na kraju 2018. godine. Podsjećamo na odgovor PU brodsko-posavske, a koji smo objavili 29. prosinca 2018.: "U protekle dvije godine prema statistici Policijske uprave brodsko-posavske područje županije privremeno su napustile 5964 osobe ili, ako računamo četiri člana po obitelji, gotovo tisuću i pol obitelji. Trajno su iselile 543 osobe. Od toga broja tijekom ove, 2018. godine, policiji je privremeni odlazak prijavilo 2278, a trajni 333 osobe. "

Trenutno je trajnih odlazaka ove godine u odnosu na prošlu prijavilo 86 osoba manje. No tek na kraju 2019. godine, kada se budu znali podatci za listopad, studeni i prosinac, moći ćemo sa sigurnošću znati jesmo li nakon četiri godine konačno stali s rastom broja odlazaka.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
dewey

dewey

Komentirano: 22.10.2019. | 8:42

1

Božidara Božu Bosančića za ravnatelja škole u Garčinu!! GO BOŽO!!
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 17.10.2019. | 21:02

2

Djeca odoše i samo raspela ostadoše. Koliko li je simbolike u ovoj slici da čovjek zaplače od muke. I od škola su napravili uhljebničke jazbine za podobne i za popove. Vjeroučitelji državu koštaju preko 300 milijuna godišnje a anemični mutavac i ekipa se natežu oko plača nastavnika gledajući da im što manje daju. Pi*da vam matreina svima, još malo neće vam imati ni u školu tko dolaziti niti ćete imati kome poreze naplačivati za svoje i popovske guzičetine stoko pohlepna.
Stipe

Stipe

Komentirano: 17.10.2019. | 15:48

3

@Taubek - one koji odlaze zaboli dupe za mupovu evidenciju. Odjavit će se kad se srede tamo gdje idu i kad im budu trebali neki papiri i potvrde koji će podrazumijevati odjavu. Možda ljudi pobjegoše od ovolikiih križeva u učionicama?
Taubek

Taubek

Komentirano: 17.10.2019. | 15:05

4

Upravo MUP bi i trebao imati tocne podatke na osnovu odjave prebivalista odnosno ako im gledaju osobne na izlazu iz zemjle na aerodromima i granicnim prijelazima. Zna se tocno kad je tko otusao i kad se tko vratio.
Brodanin_sb

Brodanin_sb

Komentirano: 17.10.2019. | 8:38

5

A cuj svatko ide tamo di je bolje. Nego de malo dusparu trznite i vidite zbog cega je voda toliko oneciscena. Kada planiraju saprat to zutilo u vodi. Uzass zivi!! Za dusparu spremni
perica0606

perica0606

Komentirano: 17.10.2019. | 0:04

6

Sve manje dijece,al zato uhljebske gamadi koliko hoces,i jos ovaj olos im dize place,
sblivada

sblivada

Komentirano: 16.10.2019. | 22:34

7

Nevezano uz ovu temu, ali ova tema ni ne dolazi na red zato me zanima do kada će voda biti žuta iz vodovodnih slavina, a cijena te iste vode kao da je "Jamnica"? Zanimljivo da o tom problemu koji traje više mjeseci nitko ništa ne piše.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod - pametni grad

Vrijedno priznanje

Grad Slavonski Brod - pametni grad

20.11.2019. | 12:00
Pristup u kojem se integriraju najmodernije IT tehnologije s primjenom konzumne opreme izuzetno je efikasan, jeftin i, po svome konceptu, jedinstven u Republici Hrvatskoj. Grad Slavonski Brod prvi u zemlji koristi ovakvo rješenje za samostalno dokumenitranje stanja i održavanje p
Pristup u kojem se integriraju najmodernije IT tehnologije s primjenom konzumne opreme izuzetno je efikasan, jeftin i, po svome konceptu, jedinstven u Republici Hrvatskoj. Grad Slavonski Brod prvi u zemlji koristi ovakvo rješenje za samostalno dokumenitranje stanja i održavanje p
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu štrajkaju sve škole osim franjevačke Gimnazije

'Borimo se za sebe, a ne protiv drugih'

U Brodu štrajkaju sve škole osim franjevačke Gimnazije

19.11.2019. | 13:00
"Nakon što smo mjesec dana svojim učenicima pokazivali kako se bori za svoja prava i korektno pristupa izvršenju svojih radnih obveza, mi sada djeci želimo pokazati kako čovjek, uistinu, nekada mora stati i reći: 'Mene tako ne možete tretirati'."
"Nakon što smo mjesec dana svojim učenicima pokazivali kako se bori za svoja prava i korektno pristupa izvršenju svojih radnih obveza, mi sada djeci želimo pokazati kako čovjek, uistinu, nekada mora stati i reći: 'Mene tako ne možete tretirati'."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgradu gradske uprave 'prebojali' u ljubičasto

U znak podrške

Zgradu gradske uprave 'prebojali' u ljubičasto

17.11.2019. | 18:10
Na ovaj način i Grad Slavonski Brod iskazao je svoju podršku prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.
Na ovaj način i Grad Slavonski Brod iskazao je svoju podršku prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će pokriti gubitke u slavonskobrodskom Proračunu?

Manjak u gradskoj blagajni

Tko će pokriti gubitke u slavonskobrodskom Proračunu?

16.11.2019. | 10:05
Povećanje neoporezivog dijela dohotka negativno će utjecati na prihode gradova, no u njihove će proračune država uliti kompenzacijska sredstva. Pogledajte koji će iznos doznačiti Gradu Slavonskom Brodu.
Povećanje neoporezivog dijela dohotka negativno će utjecati na prihode gradova, no u njihove će proračune država uliti kompenzacijska sredstva. Pogledajte koji će iznos doznačiti Gradu Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine Grad umirovljenicima osigurao božićnice

Dodatak na mala primanja

I ove godine Grad umirovljenicima osigurao božićnice

15.11.2019. | 14:40
Prijavu treba ispuniti na za to propisanom obrascu, a koji se osim na mrežnoj stranici Grada može preuzeti i osobno u pisarnici Gradske uprave.
Prijavu treba ispuniti na za to propisanom obrascu, a koji se osim na mrežnoj stranici Grada može preuzeti i osobno u pisarnici Gradske uprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci bor moraju kupiti do katoličkog Badnjaka?

Interesantno

Pravoslavci bor moraju kupiti do katoličkog Badnjaka?

14.11.2019. | 22:00
A zbog čega natječaj za najam prodajnog mjesta nije raspisan tako da - onaj tko želi, božićne jelke može prodavati do 6. siječnja, odnosno pravoslavnog badnjaka, ostat će poznato tek onima koji su odredili objavljene datume.
A zbog čega natječaj za najam prodajnog mjesta nije raspisan tako da - onaj tko želi, božićne jelke može prodavati do 6. siječnja, odnosno pravoslavnog badnjaka, ostat će poznato tek onima koji su odredili objavljene datume.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj sastao se s 'Đurincima'

ĐĐ Grupa

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj sastao se s 'Đurincima'

14.11.2019. | 20:00
"Znate da nastojimo surađivati s Đurom Đakovićem. Postoji mogućnost dovođenja nekih dodatnih poslova. Mislim da su američke tvrtke zanteresirane za investiranje."
"Znate da nastojimo surađivati s Đurom Đakovićem. Postoji mogućnost dovođenja nekih dodatnih poslova. Mislim da su američke tvrtke zanteresirane za investiranje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će zamijeniti Franju?

Županijski tête de la cuisine

Tko će zamijeniti Franju?

13.11.2019. | 18:30
Sve vidjeti i čuti, a nište ne govoriti ono je što će budući 'Franjo' morati znati uz potrebne vještine koje će morati imati.
Sve vidjeti i čuti, a nište ne govoriti ono je što će budući 'Franjo' morati znati uz potrebne vještine koje će morati imati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prelistajte novi Glasnik Slavonskog Broda

Pregled 2019. godine

Prelistajte novi Glasnik Slavonskog Broda

13.11.2019. | 8:45
Bliži se kraj godine i vrijeme je za rekapitulaciju svega učinjenog. Novi gradski dječji vrtić, još jedno reciklažno dvorište, dvanaest novih stanova za mlade obitelji, paketi opreme za prvorođenu djecu, novi mjesni dom, energetske obnove zgrada - samo su neke od tema o kojima mo
Bliži se kraj godine i vrijeme je za rekapitulaciju svega učinjenog. Novi gradski dječji vrtić, još jedno reciklažno dvorište, dvanaest novih stanova za mlade obitelji, paketi opreme za prvorođenu djecu, novi mjesni dom, energetske obnove zgrada - samo su neke od tema o kojima mo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Buran početak mandata novoizabrane ravnateljice

Može li Škola konačno naprijed?

Buran početak mandata novoizabrane ravnateljice

13.11.2019. | 8:05
U četvrtak predstavnici roditelja Osnovne škole Milan Amruš, putuju iz Slavonskog Broda na zagrebački Markov trg kako bi odgovorne podsjetili na obećanja stara više od desetljeća. Obilježit će to početak mandata nove ravnateljice koja je 'staru' smijenila nakon petnaest godina ko
U četvrtak predstavnici roditelja Osnovne škole Milan Amruš, putuju iz Slavonskog Broda na zagrebački Markov trg kako bi odgovorne podsjetili na obećanja stara više od desetljeća. Obilježit će to početak mandata nove ravnateljice koja je 'staru' smijenila nakon petnaest godina ko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijska obrtnička komora nagradila obrtnicu s liste srama

I takve se stvari događaju

Županijska obrtnička komora nagradila obrtnicu s liste srama

8.11.2019. | 8:30
Na listi srama, s dugom od 112 tisuća kuna, nalazila se i visokopozicionirana osoba unutar Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kojoj je također uručena zlatna plaketa Obrtničke komore Brodsko-posavske županije.
Na listi srama, s dugom od 112 tisuća kuna, nalazila se i visokopozicionirana osoba unutar Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kojoj je također uručena zlatna plaketa Obrtničke komore Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 25 mil kn za projekte na području brodske županije

Potpisani ugovori

Gotovo 25 mil kn za projekte na području brodske županije

6.11.2019. | 13:20
U sklopu Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu Brodsko-posavskoj županiji odobrena su sredstva za Brodsko-posavsku županiju, gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku te općine Bebrinu, Brodski Stupnik, Slavonski Šamac i Cerni
U sklopu Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu Brodsko-posavskoj županiji odobrena su sredstva za Brodsko-posavsku županiju, gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku te općine Bebrinu, Brodski Stupnik, Slavonski Šamac i Cerni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad i vlast poštuje zdravorazumske sugestije

Ohrabrenje dobronamjernima

Kad i vlast poštuje zdravorazumske sugestije

6.11.2019. | 11:30
Lijepo bogami. Lijepo je vidjeti kako lokalna samouprava promtno reagira demonstrirajući na taj način respekt prema ovdašnjim medijskim trudbenicima
Lijepo bogami. Lijepo je vidjeti kako lokalna samouprava promtno reagira demonstrirajući na taj način respekt prema ovdašnjim medijskim trudbenicima
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ovdašnjim cestama - mjesečno - gine jedan čovjek

Sve više poginulih

Na ovdašnjim cestama - mjesečno - gine jedan čovjek

6.11.2019. | 8:00
Brojke o čak deset poginulih na brodsko-posavskim prometnicama tjeraju na razmišljanje što poduzeti kako bi se vozače 'natjeralo' da shvate kako u slučaju vožnje brzinom većom od dopuštene nije riječ o tek pukom kršenju propisa nego da se tu doslovce radi o životu i smrti.
Brojke o čak deset poginulih na brodsko-posavskim prometnicama tjeraju na razmišljanje što poduzeti kako bi se vozače 'natjeralo' da shvate kako u slučaju vožnje brzinom većom od dopuštene nije riječ o tek pukom kršenju propisa nego da se tu doslovce radi o životu i smrti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zasad, o koncu visi tek brodska zastava

(Ne)bitna upozorba

Zasad, o koncu visi tek brodska zastava

6.11.2019. | 0:01
Dakako, neki od gradonačelnikovi ljudi mogli bi nam reći kako je bolje da o koncu neobuzdano visi gradska zastava, nego gradska uprava.
Dakako, neki od gradonačelnikovi ljudi mogli bi nam reći kako je bolje da o koncu neobuzdano visi gradska zastava, nego gradska uprava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Brođani izgubiti prolaz kojeg su godinama koristili?

Saznali smo

Hoće li Brođani izgubiti prolaz kojeg su godinama koristili?

5.11.2019. | 20:30
Bez prolaza koji ih povezuje sa slavonskobrodskom Zrinskom ulicom, brojni bi stanari 'slijepog' Naselja, ostali odsječeni od tog dijela grada.
Bez prolaza koji ih povezuje sa slavonskobrodskom Zrinskom ulicom, brojni bi stanari 'slijepog' Naselja, ostali odsječeni od tog dijela grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže od USKOKA i DORH-a pokretanja izvida u ĐĐ Grupi

Predsjedništvo Županijske Skupštine

Traže od USKOKA i DORH-a pokretanja izvida u ĐĐ Grupi

5.11.2019. | 14:15
Županijska skupština traži od Vlade RH kao i nadležnih institucija (MUP, USKOK, DORH) pokretanje izvida zbog mogućeg nesavjesnog poslovanja u gospodarstvu te, u slučaju istog, podnošenje kaznenih prijava radi utvrđivanja odgovornosti sadašnje i prethodnih uprava ĐĐ Grupe d.d..
Županijska skupština traži od Vlade RH kao i nadležnih institucija (MUP, USKOK, DORH) pokretanje izvida zbog mogućeg nesavjesnog poslovanja u gospodarstvu te, u slučaju istog, podnošenje kaznenih prijava radi utvrđivanja odgovornosti sadašnje i prethodnih uprava ĐĐ Grupe d.d..
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Predsjednik Skupštine vijećnike izuzeo iz donošenja odluke'

SDP-ovi vijećnici tvrde:

'Predsjednik Skupštine vijećnike izuzeo iz donošenja odluke'

4.11.2019. | 12:50
'Na prijedlog predsjednika Skupštine, HDZ sa svojom većinom odlučio je da se vijećnike izuzme iz donošenja zaključaka županijske skupštine, te da će zaključke pripremiti tijela županijske uprave, a izglasati Predsjedništvo skupštine.'
'Na prijedlog predsjednika Skupštine, HDZ sa svojom većinom odlučio je da se vijećnike izuzme iz donošenja zaključaka županijske skupštine, te da će zaključke pripremiti tijela županijske uprave, a izglasati Predsjedništvo skupštine.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlaović pozvao na samokritičnost: 'I ja sam kriv za Đuru.'

Na Skupštini govorili i o stanju u Đuri

Vlaović pozvao na samokritičnost: 'I ja sam kriv za Đuru.'

4.11.2019. | 9:00
'Možete li utjecati da predsjednik Uprave bude netko iz Broda, Brodsko-posavske županije, netko tko će imati osjećaj da je to nešto što je jako važno za ovu Županiju, a ne oni koji ovdje dođu u ponedjeljak ujutro a odu u petak poslijepodne?'
'Možete li utjecati da predsjednik Uprave bude netko iz Broda, Brodsko-posavske županije, netko tko će imati osjećaj da je to nešto što je jako važno za ovu Županiju, a ne oni koji ovdje dođu u ponedjeljak ujutro a odu u petak poslijepodne?'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica - bolnica hrvatskih veterana?

Podrška 19 braniteljskih udruga

Brodska bolnica - bolnica hrvatskih veterana?

2.11.2019. | 21:00
Tijekom Domovinskog rata brodska je bolnica bila primjer organizacije jedne ratne bolnice. Naime, upravo je ona bila najveća ratna bolnica tijekom Domovinskog rata i u njoj je liječen i operiran najveći broj ranjenika. Obavljeno je više od devet tisuća operativnih zahvata na ukup
Tijekom Domovinskog rata brodska je bolnica bila primjer organizacije jedne ratne bolnice. Naime, upravo je ona bila najveća ratna bolnica tijekom Domovinskog rata i u njoj je liječen i operiran najveći broj ranjenika. Obavljeno je više od devet tisuća operativnih zahvata na ukup
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :