Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 16.7.2019. u 14:00
Prikaza: 2157
|
Autor: A. Primorac

Roditelji se protive

Hoće li učenici iz Rastušja i Tomice u školu u Podcrkavlje?

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaHoće li učenici iz Tomice i Rastušja od jeseni u školu u Podcrkavlje?
 • SBplus/arhiva
 • SBplus/arhiva
 • SBplus/arhiva
 • SBplus/arhiva
 • SBplus/arhiva

Sukladno naputku Ministarstva osnivač Grad Slavonski Brod, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave u svim gradskim osnovnim školama, izašao je s prijedlogom o tome da učenici iz Tomice i Rastušja od iduće školske godine umjesto podvinjske pohađaju školu u Podcrkavlju. Roditelji su se pobunili i njih 62 je potpisalo peticiju nakon koje je ovih dana održan sastanak roditelja, predstavnika škole i Grada Slavonskog Broda.

SLAVONSKI BROD - Kada smo početkom srpnja, izvještavajući o pregovorima između sindikata, predstavnika OŠ "Vladimir Nazor" i Grada Slavonskog Broda, voditelja područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Osijek Aleksandra Lukadinovića upitali čeka li nas ista situacija i u slučaju škole u Podcrkavlju kazao je kako o tome nema saznanja.

No, upravo ovih dana i tamo je došlo do problema. Sukladno naputku Ministarstva osnivač Grad Slavonski Brod, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave u svim gradskim osnovnim školama, izašao je s prijedlogom da učenici iz Tomice i Rastušja od iduće školske godine umjesto podvinjske pohađaju Osnovnu školu u Podcrkavlju. Roditelji su se pobunili i njih 62 potpisalo je peticiju nakon koje je ovih dana održan sastanak roditelja, predstavnika škole i Grada Slavonskog Broda.

- Ovaj isti prijedlog Grad je dao i prošle godine u Mreži škola koja nije 'prošla', a sada ga daju temeljem, kako kažu naputka Ministarstva. No, prema mreži i upisnom mjestu djeca Tomice i Rastušja još od 1974. godine pripadaju matičnoj školi u Podvinju - kazala je ravnateljica Veronika Čerenko, potvrđujući nam kako je do sastanka došlo te da je vođena žustra rasprava.

Roditelji su, kaže, protiv ovakvog prijedloga, a i mišljenje je škole da se u slučaju uvođenja jednosmjenske nastave nikako ne bi smjelo ići nauštrb kvalitete. 

- Mi u Podcrkavlju sada imamo 11 učionica i deset razrednih odjela, a kada bi prijedlog osnivača zaživio imali bismo 13 odjela i bili prisiljeni organizirati dvosmjenski rad u Podcrkavlju - istaknula je za SBplus Čerenko.

Roditelji su, također, iskazali nezadovoljstvo. - Generacijama se iz ovih mjesta ide u školu u Podvinje, mi smo za Podvinje 'vezani' školom, poštom, liječnikom, župnikom i grobljem. Tako da nam je prirodno da djeca idu tamo u školu, a ne u Podcrkavlje - kazao je Damir Miletić, jedan od roditelja, dodajući kako bi, usvajanjem ovakvog prijedloga djeca morala u školu ići organiziranim prijevozom što do sada nije bio slučaj.

Grad kao osnivač ponudio je rješenje

Pojašnjenje cijele situacije zatražili smo i od osnivača - Gradske uprave Slavonskog Broda. - Teritorijalno Tomica i Rastušje pripadaju Podcrkavlju, no mi smo i na ovom sastanku dali prijedlog mogućeg rješenja kako bismo dobili situaciju u kojoj će svi biti zadovoljni. Naime, u školi u Podvinju 'nude' tri prva i tri druga razreda. Organiziranjem po dva prva i dva druga razreda dobili bismo situaciju u kojoj bi škola u Podvinju imala jednosmjenski rad, učenici iz Tomice i Rastušja ostali bi u njoj, a jedna smjena ostala bi i u Podcrkavlju - kazao je gradonačelnik Mirko Duspara, pojašnjavajući cijelu situaciju.

Ravnateljica škole s druge strane kaže, stvorilo bi to problem jer u tom slučaju pojavile bi se dvije radnice viška. Ali one bi, dodaju iz Gradske uprave, ostale zaposlene kroz rad u dnevnom boravku. - Mi smo u početku imali problem oko ustroja dnevnog boravka u osnovnim školama. Ravnatelji su se bunili, a danas imamo situaciju da nas dio roditelja traži da njegov rad organiziramo i tijekom ljeta. Dakle, problem 'viška' uposlenih može se riješiti na taj način. Mi imamo dobru volju i ponudili smo rješenje - kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.

No, u školi prijedlog ne drže najboljim rješenjem. - Prema ustroju koji sam predložila imamo tri prva razreda s po 16 i 17 učenika i tri druga s 19 i 20 učenika. Kada bismo napravili po dva razreda, uz tehnološki višak dvije osobe, u jednosmjenskoj nastavi s 19 razrednih odjeljenja imali bismo velikih problema oko organiziranja rada dvorane i učionice za informatiku - naglašava Čerenko, dodajući kako je jedan od prijedloga škole da se razmisli o 'prirodnom' prelasku na jednosmjenski rad. - Svake godine je sve manji broj učenika i vrlo brzo bismo tako došli do uvjeta za jednosmjenski rad - zaključuje Čerenko.

Ne postignu li Grad, kao osnivač, i škola dogovor, roditelji ne isključuju mogućnost niti drugih akcija. - Mi ćemo najesen djecu slati u školu u Podvinje, a ne isključujemo niti mogućnost prosvjeda bude li se od nas tražilo drugačije - najavili su roditelji djece iz Tomice i Rastušja.

I dok su Grad i sindikalci, u slučaju škole Vladimir Nazor postigli barem djelomični sporazum, rješenje situacije u Rastušju i Tomici, čini se, morat ćemo još pričekati.

Predstavnici Grada, koji je osnivač gradskih škola,kako doznaje SBplus, u OŠ "Blaž Tadijanović" u Podvinju su od tajnice zatražili uvid u e-maticu. U školi su ih, kako doznajemo, upozorili o navodnoj protuzakonitosti činjenja takvog djela, što je prijavljeno i prosvjetnoj inspekciji. - Točno je da su zamjenica gradonačelnika i pročelnica resornog upravnog odjela zatražili uvid u e-maticu. No, kada trebate naručiti udžbenike i potreban materijal, a iz škole prvo dobijete jedan, a vrlo brzo potom drugi podatak o broju učenika, onda smo otišli i tražili da nam se omogući uvid. I sve je bilo u redu dok se nije pojavila ravnateljica. Ona je izvukla tajnicu i stvorila problem, iako je jedini cilj bio utvrditi točan podatak kako bismo mogli nabaviti potrebne udžbenike za rad - odgovorio je gradonačelnik Duspara na upit SBplus portala. 

  Broj komentara: 32

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 19.7.2019. | 22:48

  1

  Ovdje je jedan čova govorio kako je grad Brod dao osječkom sveučilištu lovu (10.000 kuna) za neko putovanje osječkih studenata...Radilo se o slijedećem: Elektrijada je međunarodno sveučilišno natjecanje studenata elektrotehničkih fakulteta na kojem se više od 50 godina natječu studenti iz ovog dijela Europe u znanstvenim i sportskim disciplinama. Fakultet je slao zamolbe brojnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, tvrtkama… Mnogi studenti su svoja stručna usavršavanja obavljali u nekoj od tih tvrtki, a sasvim je logično da se sufinanciranjem aktivnosti u sklopu studiranja itekako može doprinijeti stvaranju novih znanja, a kasnije i kvalitetnijih radnika, koji su nam za razvoj naše regije prijeko potrebni. ..Ukupno 128 studenta ovog fakulteta je s područja našeg grada. U današnje vrijeme postoji sve veća potreba za studentima s ovom stručnom spremom te je zbog toga Grad prepoznao pozitivnu stranu ovog ulaganja. Grad Slavonski Brod nije bio jedini takav sponzor ovog putovanja jer je uz Osječko-baranjsku županiju, Općinu Čepin, Hrvatsku poštansku banku, HEP, Hrvatsku gospodarsku komoru i ostala 22 sponzora, Elektrijadu sufinancirala i Brodsko-posavska županija. No, nekome je na zubu Babo i samo što ga ne proglase zločincem...Da i Brod-plin je na tapeti! Iz trgovačkog društva Brod-plin poručuju da je to mizeran iznos, ali tom gestom daju do znanja da prate naše studente koji će jednoga dana možda upravo raditi u Brod-plinu...Sve su to naši studenti i potencijal društva! Inače, 1.500 kuna je 150.000 lipa. Svakog stanovnika Broda je to koštalo 3 lipe po stanovniku. A kada posjećujemo prodavaonice Konzuma svakodnevno u njihovu kasu uplaćujemo makar 5 lipa dnevno (kusur ne vraćaju) i ne bunimo se.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 19.7.2019. | 22:20

  2

  Ovdje je bilo govora da se školstvo financira iz državnog proračuna. No, u zakonu o školstvu stoji ovako: XVII. FINANCIRANJE ŠKOLSKIH USTANOVA Članak 141. Sredstva za financiranje javnih potreba u djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja osiguravaju se: – državnim proračunom, – proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Dakle, lokalne samouprve su općine i gradovi. Ovdje vidimo da roditelji žele iz Tomice slati svoju djecu u Podvinje iako pripadaju općini Podcrkavlje i unatoč tome što imaju školu u svojoj općini. Koja će lokalna jedinica plaćati školovanje učenika iz Tomice, ako bi pohađali školu u Podvinju? U našem slučaju to bi plaćali brođani...Zašto?
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 19.7.2019. | 21:42

  3

  @trpimir daj mi primjer jednih dnevnih novina i portala koji nije u sluzbi politike bilo lokalne bilo drzavne....i onaj drogeras Bujanac se cak okrece kako je tko na vlasti... sad mu Kolinda dobra a sad mu ne valja...sve se radi zbog love a mi ovdje jebemo jedan drugom mamu i svadjamo se.
  trpimir

  trpimir

  Komentirano: 19.7.2019. | 21:10

  4

  Lupetaš, generaliziraš i paušalno ocjenjuješ osobu umjesto da konkretno napišeš gdje je pogriješila. Uostalom, poanta je u tome da ovaj portal ne prenosi njene izjave, a Babo ju ne demantira, pa ti razmisli o tome tko je u pravu. Ovaj portal je financiran novcima građana i prema tome je dužan objektivno i jednako tretirati sve strane, ili se skinuti s gradskog proračuna i vratiti ulupana sredstva.
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 19.7.2019. | 17:03

  5

  @trpimir sve si rekao sa ovim linkom... gledao sam tu emisiju i Lemaicku...pa te zenska lupa kao maxim po diviziji...pa ona sta je rekla to nema veze sa relanoscu...zenska zivi u neki sferama nama tesko dohvatljive
  trpimir

  trpimir

  Komentirano: 19.7.2019. | 16:39

  6

  Markiću, „Ja neću više plaćati tvoju bahatost i neracionalno trošenje love“!!! http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/slavica-lemaic-jesu-li-brodani-svjesni-cijene-rasipnistva-gradske-vlasti Kad se javni novac troši na razne Žeravce, na fakultet u Osijeku na kojem studira Babin mali, na ovaj portal za veličanje kulta ličnosti Velikog Vođe (čiji je „prepošteni“ vlasnik i glavni urednik igrom slučaja u zatvoru), onda se ima novaca. Kad treba financirati djecu čiji roditelji rade i troše u Brodu, onda se nema. Ma fuj!
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 18.7.2019. | 11:15

  7

  Kažete, roditelji Podvinja se složili?! Jesmo, ali pod uvjetom da mi imamo prvu smjenu! Ja kao roditelj ću prije izabrati da moje dijete ide u jednu smjenu, pa makar i pod uvjetom da djeca moraju ići u Podcrkavlje, ako moram birati. Ponuđeno je rješenje da djeca ostanu i da se ide u jednu smjenu, tu smo se svi složili. Ja, kao otac, prvo brinem o svojoj djeci, zašto bi se smoje dijete vraćalo u zimi po noći ili svaki drugi tjedan izaostajalo sa treninga i aktivnosti? Pogotovo ako postoji rješenje. A iskreno, ako kažete da će svakako doći do toga, napravite to sada, odgađanjem će problem narasti...
  Josipa15

  Josipa15

  Komentirano: 18.7.2019. | 9:53

  8

  Ako grad ima novaca da ulazi u razne sudske sporove koji nisu jeftini i da te iste sudske sporove izgubi pa plati još više, onda se može naći novca i za škole, ukoliko centrala ne pošalje dovoljno.
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 18.7.2019. | 9:26

  9

  To vam je sto kao i sa crkvama...crkve se grade i muze lova od vjernika a vjernika sve manje kao i djece. Bitno da se gradi..komunalni doprinos, vosovod, kanalizacija, ht prikljucak, struja, gradjevinska, lokacijska. To se mora platiti a to sto nema nikoga unutra, koga to briga...imate skolu i izvolite ju napuniti. Svi bi mi imali skole i vrtice dvije tri kuce dalje tako da se jadno dijete ne umori do skole ili nedaj Boze da hoda po snijegu...to je bljak. Sve je to razmazeno i naviklo na komociju zato nam djeca i jesu ovakva, ni za kurac. Kad treba uzeti prljavu carapu i odnijeti u ves korpu onda im se gadi. Sad se laje na te ideje i odluke a kad to zazivi onda ce biti prica da je to ok. Sad je frka kako skole nemaju klime, pa im je vruce ici u skolu, prisvjeduju... ko je nas pitao kako nam je? Ni Bozica ni Uskrsa nismo imali a sad svako malo praznici, spajanja. Djeca su ok, roditelji ne valjaju.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 18.7.2019. | 0:40

  10

  veles@ . . pogledajte svoju rečenicu: "Mene ne zanima tko plaća školovanje moje kćeri..općina, grad, županija, država, eu, sve dok ja svojim radom punim taj proračun..i dok moje dijete ide u školu u mjestu svog stanovanja..." . . .U vezi prve rečenice: jeste li sigurni da svojim radom dajete dovoljno love u proračun kako bi vaše dijete imalo školovanje gdje vi želite? Za razliku od vas, neki roditelji su nezaposleni i ne izdvajaju sredstva u proračun iz dijela svoga rada. U drugoj rečenici spominjete dijete i mjesto stanovanja. Ako postoje uvjeti da se održava nastava za vaše dijete gdje stanujete i ako to bude racionalno (ako to netko bude mogao platiti) vaše dijete će ići u tu školu. U suprotnom, bez dovoljno sredstava, vaše dijete će ići u najbližu školu gdje također ima zakonom propisane uvjete. Eto, nisam spomenuo HDZ...iako je to političko pitanje. Centalna vlast, bez obzira na stranku, može slati lokalnoj zajednici manja sredstva nego je potrebno i onda nastaju problemi za, u ovom slučaju, grad. Kako osigurati knjige, kako osigurati prijevoz učenika do škole i nazad, kako grijati učionice zimi, kako platiti učitelje profesore, kako platiti održavanje objekata...i gle čuda...svi bi krivili, u tom slučaju, gradsku upravu. Politika! Zar ne? Nitko neželi biti kriv, ako objektivno nije kriv! Pada vam politički rejting! Tko to želi?

  Broj komentara: 32

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 1234

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da netko drugi ne ukrade vaš glas

  U predizborno vrijeme nitko ne upozorava

  Pobrinite se da netko drugi ne ukrade vaš glas

  9.12.2019. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istočna tribina ovih je dana već trebala biti završena

  'Bit će gotovo - kad bude'

  Istočna tribina ovih je dana već trebala biti završena

  8.12.2019. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor za prvi sportski vrtić u Brodu

  Projekt vrijedan gotovo 4 milijuna kuna

  Potpisan ugovor za prvi sportski vrtić u Brodu

  6.12.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako Slavonski Brod izgleda u blagdansko predvečerje

  Provezli smo se ulicama grada

  Evo kako Slavonski Brod izgleda u blagdansko predvečerje

  6.12.2019. | 11:11
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nedovoljno je to za narod koji Hrvatsku smatra domovinom'

  Veljko Kajtazi poručio:

  'Nedovoljno je to za narod koji Hrvatsku smatra domovinom'

  5.12.2019. | 7:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nadoknade nastave problemi s prijevozom i grijanjem?

  Sastanak župana i ravnatelja škola

  Zbog nadoknade nastave problemi s prijevozom i grijanjem?

  5.12.2019. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

  Potjeh, Domaći, Kosjenka...na Adventu

  Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

  4.12.2019. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje je moguće pogledati svakog psa koji čeka 'spas'

  Brodske lutalice dobile svoje 'profile'

  Ovdje je moguće pogledati svakog psa koji čeka 'spas'

  3.12.2019. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte na što će u Gradu trošiti i Vaš novac

  Transparentnost proračuna

  Pogledajte na što će u Gradu trošiti i Vaš novac

  3.12.2019. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljena privremena lista novih gradskih stipendista

  Potpora za 46 studenata

  Objavljena privremena lista novih gradskih stipendista

  2.12.2019. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoja 'vrata' otvorio Advent iz davnina

  Upaljena prva svijeća na vijencu

  Svoja 'vrata' otvorio Advent iz davnina

  30.11.2019. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sutra besplatan prijevoz studenata vlakom

  Nakon gotovo godinu dana pregovora

  Od sutra besplatan prijevoz studenata vlakom

  30.11.2019. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Advent u Brodu donosi niz novina

  Ne propustite doći večeras na Korzo

  Advent u Brodu donosi niz novina

  30.11.2019. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara ne respektira ni HDZ-ova dožupana Bošnjakovića

  Odbio svih sedam amandmana

  Duspara ne respektira ni HDZ-ova dožupana Bošnjakovića

  30.11.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Agoniju radnika ĐĐ iskorištavaju za vlastitu promociju'

  dr. Josip Samardžić poručio:

  'Agoniju radnika ĐĐ iskorištavaju za vlastitu promociju'

  29.11.2019. | 19:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

  Za one koji su propustili, donosimo:

  Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

  29.11.2019. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojen prijedlog gradskog proračuna

  Gradsko vijeće Slavonskog Broda

  Usvojen prijedlog gradskog proračuna

  29.11.2019. | 18:26
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Lovcima gotovo 120 tisuća kuna

  Evo i za što

  Lovcima gotovo 120 tisuća kuna

  29.11.2019. | 17:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što su kazali jedni drugima: radnici i gradonačelnik

  Demonstranti ispred Gradske uprave

  Evo što su kazali jedni drugima: radnici i gradonačelnik

  29.11.2019. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :