Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 31.5.2020. u 14:20
Prikaza: 2317
|
Autor: D. Zovak / Ž. Gavranović

Za razvoj visokog obrazovanja

Grad Slavonski Brod uložio u Sveučilište 52 milijuna kuna

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • D.Z./SBplus

Provjerili smo što je i koliko Grad Slavonski Brod u više od desetljeća učinio za sastavnice osječkog Sveučilišta na svom području te duguje li, shodno tomu, država išta Osijeku nakon odcjepljenja i osnivanja novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD - Motivirani prošlogodišnjim procjenama kako bi, ostvari li se ideja osnivanja slavonskobrodskog Sveučilišta, država osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, za sva dosadašnja ulaganja u razvoj ovdašnjih sastavnica i visokog obrazovanja, navodno dugovala nekoliko desetaka milijuna kuna, a potaknuti i neprestanim raspravama o tomu tko je što i koliko učinio kako bi ideja Sveučilišta konačno procvala - prikupili smo informacije o ulaganjima Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije u visoko školstvo u razdoblju od 1999. do 2019. godine.

Pritom smo se posebice koncentrirali na darovanja nekretnina od strane Grada Slavonskoga Broda Sveučilištu u Osijeku, besplatnih korištenja gradskih prostora, oslobađanja od plaćanja raznih doprinosa, subvencioniranja nastavnog osoblja i sličnih ulaganja sredstava u održavanje nastave u slavonskobrodskim sastavnicama osječkog Sveučilišta.

Dva desetljeća ulaganja

Dokumenti koje smo prikupili pokazuju kako su Grad Slavonski Brod, ali i Brodsko-posavska županija, o sastavnicama osječkog Sveučilišta u Slavonskom Brodu, počeli skrbiti prije dva desetljeća.

Dokumenti koje smo prikupili pokazuju kako su Grad Slavonski Brod, ali i Brodsko-posavska županija, o sastavnicama osječkog Sveučilišta u Slavonskom Brodu, počeli skrbiti prije dva desetljeća.

Naime, 1999. godine, tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Visoka učiteljska škola u Osijeku, s Gradom Slavonskim Brodom i Brodsko-posavskom županijom koje su tada zastupali župan Mirko Tomac i gradonačelnik Vladimir Jerković, sklopili su Ugovor o ustroju i izvođenju nastave na dislociranom Učiteljskom studiju 'Visoke učiteljske škole u Osijeku' u Slavonskom Brodu.

Taj je ugovor Grad i Županiju obvezao na osiguravanje prostora za kvalitetno izvođenje nastave u preuređenom dijelu Osnovne škole „Hugo Badalić". Grad je tada osigurao dvije učionice, dva praktikuma, prostor za tajništvo, dva nastavnička kabineta, zasebne sanitarne čvorove te vježbaonice i mentore za nastavu Metodike, a obvezao se snositi i troškove najma te održavanja prostora, kao i nabavke nastavne opreme. Osim toga, Grad je izdvajao financijska sredstva za izvođenje nastave - od troškova za nastavno osoblje do onih za stručne službe.

Za prvu godinu studija bilo je tada potrebno uplatiti sredstva u iznosu od 382 tisuće kuna. Ugovor je sklopljen na petogodišnji period, točnije, na onoliko koliko je potrebno da generacija studenata upisana 1999./2000. akademske godine dovrši studij.

Bez točnog iznosa, u tom je Ugovoru tek navedeno kako će Ministarstvo osigurati sredstva u dijelu koji se odnosi na financiranje redovitog studija koji se izvodi uz potpunu potporu Ministarstva. Te je godine na taj način upisano 25-ero studenata, dok je njih desetero upisano uz djelomičnu potporu.

Za dislocirani Učiteljski studij izdvajali više ili jednako kao i država

Davne 2002. godine sklopljen je još jedan Ugovor o izvođenju i financiranju nastave na dislociranom Učiteljskom studiju Visoke učiteljske škole u Osijeku.

Županija i Grad tim su se Ugovorom obvezali osigurati i prostor i opremu za kvalitetno izvođenje nastave, a snosili su i troškove najma te održavanja prostora u kojemu se odvijao dislocirani Učiteljski studij u Slavonskom Brodu. Manje je poznato da su troškovi financiranja nastavnika, koordinatora, stručne službe, vježbaonice i mentora za svih pet godina studija, također dijelom 'pali' na leđa Grada i Županije. Samo za tu godinu, ukupna su sredstva iznosila više od 297 tisuća kuna. Ugovor je sklopljen na petogodišnji period i u vrijeme kada je gradonačelnik Grada Slavonskog Broda bio dr. Jozo Meter. U narednim godinama, iznos kojeg je Grad Slavonski Brod izdvajao za sastavnice osječkog Sveučilišta, znatno je rastao, a svake je godine za novu generaciju studenata sklapan novi ugovor na pet godina - koliko traju studiji.

Godinu kasnije (2003.) Grad i Županija su sa osječkim Sveučilištem potpisali novi Ugovor o izvođenju i financiranju nastave na dislociranom studiju kojim je uređeno financiranje četvrte generacije studenata.

Svota za troškove najma prostora, opremu i izvođenje nastave tada se 'popela' na više od 447 tisuća kuna, dok je Ministarstvo znanosti osiguralo pola milijuna kuna godišnje za financiranje redovitog studija.

Godine 2004. ukupni su troškovi nastave pete generacije dislociranog studija u Slavonskom Brodu bili veći od 2,5 milijuna kuna. Za jednake stavke kao i ranijih godina, Grad i Županija obvezali su se osigurati više od 635 tisuća kuna, dok je Ministarstvo te godine izdvojilo šesto tisuća kuna.

Niz je nastavljen pa je, primjerice, 2009. godine Grad Slavonski Brod sam izdvajao 564 tisuće kuna, a jednako toliko izdvajala je i Brodsko-posavska županija. Ministarstvo obrazovanja osiguralo je jednu trećinu sredstava i u financiranju dislociranog studija sudjelovalo s jednakim iznosom.

Isti je udio financiranja dogovoren i za 2010./2011. akademsku godinu.

Slavonski Brod godinama osigurava prostor sastavnicama osječkog Sveučilišta

Važno je napomenuti i to da je Grad Slavonski Brod osječkom Sveučilištu 2009. godine, odlukom gradonačelnika Mirka Duspare, darovao objekt i dvorište u Gundulićevoj ulici za održavanje nastave u sklopu Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Riječ je o dotadašnjem gradskom vlasništvu ukupne površine od 4596 'kvadrata'.

Usredotočimo li se na razdoblje od 2005. do 2019., a prema evidenciji Upravnog odjela za financije i računovodstvo, Grad Slavonski Brod u tom je periodu za studentske stipendije izdvojio više od trinaest milijuna kuna te direktno uplatio još ukupno 2.954.523 kn (Učiteljski fakultet - 2.404.553 kn, Strojarski fakultet - 255.000 kn, Veleučilište u Slavonskom Brodu - 265.000 kn).

Na darovanim zemljištima i oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa, Grad je iz Proračuna 'izgubio', odnosno, u visoko je obrazovanje uložio 7,2 milijuna kuna. Oslobađanjem od plaćanja zakupa prostora Strojarskog fakulteta na korzu, godišnje je Grad ostao bez više od 1,3 milijuna kuna, što je sveukupno 19,2 milijuna kuna od 2005. do 2019. godine. Za prostor u Gundulićevoj, to je oslobođenje plaćanja zakupa (za period prije darovanja) iznosilo približno 11 milijuna kuna.

Veleučilište je, pak, od 2010. do 2019. godine, na zakupu gradskog prostora godišnje štedjelo gotovo 185 tisuća kuna, prema čemu je kroz cijeli period Grad za tu stavku osigurao 1,6 milijuna kuna.

Za zgradu Učiteljskog fakulteta u Gundulićevoj, površine 3.639 kvadratnih metara, godišnji bi najam bio 1,7 milijuna kuna, čime je Grad Slavonski Brod, od 2013. do 2019. godine Sveučilištu pomogao s gotovo 10,5 milijuna kuna.

Od 2005. godine Grad Slavonski Brod za visoko obrazovanje izdvojio 65 milijuna kuna

Popis je, kako je vidljivo, podugačak i opsežan, a stavke različite jer je Grad Slavonski Brod, uz Brodsko-posavsku županiju, dvadeset godina sustavno ulagao u visoko školstvo, a sve to sa ciljem koji je sad nadomak svom ostvarenju - osnivanju vlastitog Sveučilišta.

O kolikoj se ukupnoj svoti radi, za SBplus su odgovorili i iz Gradske uprave.

- Grad već godinama financijski pomaže visokoobrazovnim ustanovama i studentima s područja Slavonskog Broda,  zato što znamo da su mladi ljudi i njihova želja da stečenim znanjem doprinesu sredini u kojoj žive, osnovica za napredak i razvoj. Naime, sve tri visokoobrazovne ustanove u Slavonskom Brodu koje smatramo temeljem budućeg Sveučilišta, a riječ je o Strojarskom fakultetu, Veleučilištu u Slavonskom Brodu i Učiteljskom fakultetu, Dislociranom studiju, svoju redovnu djelatnost dosad su obavljale u prostorima koji su u vlasništvu Grada i u kojima su oslobođene od obveze plaćanja zakupa. Riječ je o ukupno 10.883 kvadratnih metara prostora na nekoliko lokacija u kojima se održavaju predavanja i praktična nastava za studente u Slavonskom Brodu. Upravo kao osnova za stvaranje Sveučilišta, u razdoblju od 2005. godine do danas iz gradskog je proračuna  izdvojeno preko 65 milijuna kuna za visoko školstvo, kroz različite mjere i oblike pomoći poput darovanja zemljišta, oslobađanja od plaćanja zakupa i ostalih potpora te stipendija za studente s područja grada. Navedena sredstva označavaju ulaganje u budućnost našeg grada, a uz sredstva koja je Grad sustavno izdvajao za visoko školstvo te proračunom za iduću godinu pokazat ćemo koliko brinemo o razvoju Sveučilišta, koje će svakako dovesti do gospodarskog razvoja našeg grada. - poručili su iz Grada Slavonskog Broda, podvukavši time crtu ispod računice koja svakako više ide u prilog njima nego osječkom Sveučilištu koje bi, u najmanju ruku, za takvu (i više nego velikodušnu suradnju) moglo reći - 'Hvala!'.

Oduzmemo li od tog ukupnog iznosa stipendije - i dalje se radi o ulaganjima Grada u visini od 52 milijuna kuna.

Tko komu što duguje?

Pritom je bitno naglasiti kako Grad Slavonski Brod, u podržavanju razvoja visokog obrazovanja na svom području, nije imao jednaku podršku države kao što su to imale neke druge sredine. Zanimljiv je podatak da, od 1993. godine Vlada Republike Hrvatske Gradu nije darovala niti jedan metar zemljišta (pa ni u svrhu razvoja sveučilišnih aktivnosti), dok je - primjerice - zagrebačko Sveučilište dobilo prostor za izgradnju borongajskog Kampusa, Sveučilište Sjever poklon države u obliku bivše vojarne u Varaždinu, a isto se s vojnim objektima dogodilo u Splitu, Križevcima, Sinju, Novoj Gradiški, Benkovcu.

S obzirom na razna strujanja, busanja u prsa lijevih i desnih o tomu tko je više doprinio osnutku Sveučilišta u Slavonskom Brodu, itekako je potrebno javno objaviti navedene brojke jer samo one govore u prilog tvrdnjama kako je u visoko obrazovanje u Slavonskom Brodu, tijekom posljednja dva desetljeća, najvećim dijelom ulagala Republika Hrvatska (kroz plaće zaposlenika, materijalne troškove,...), zatim Grad Slavonski Brod (darovanje nekretnina i zemljišta, osiguranje prostora i oslobađanje zakupa,...) i manjim dijelom Brodsko-posavska županija (financiranje rada fakulteta...). A osječko Sveučilište je, uglavnom, preusmjeravalo namjenska sredstva iz proračuna Republike Hrvatske za potrebe svojih sastavnica, uključujući i one iz Slavonskog Broda, pa bi mogli reći kako Republika Hrvatska ne duguje ništa Sveučilištu "Josipa Jurja Strossmayera" u Osijeku. Ali država zasigurno duguje poreznim obveznicima iz Brodsko-posavske županije. Stoga se buduće slavonskobrodsko Sveučilište čistog računa (i obraza) može okrenuti budućnosti koja će, nadamo se, biti svijetla i bez mrlja.

S druge, pak, strane, i ova je situacija pokazala kako i koliko je svaki segment društva ovisan o politici koja i u ovom slučaju određuje na koliko će se dijelova 'rezati' kolač namijenjen visokom obrazovanju i odlučuje koliko će on uopće biti velik. O neovisnosti odluke Senata, stoga, teško je govoriti. 'Dizanje' ruku za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu bio je politički čin, odnosno, 'deal' uspješno zaključen trgovanjem po načelu 'quid pro quo'. Kamo sreće da su izbori svakih šest mjeseci pa da se dugogodišnji problemi i pitanja poput osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu, rješavaju u nekoliko dana.

  Broj komentara: 15

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 4.6.2020. | 2:06

  1

  MatoArt@ uhvatiš se brojki kao pijan plota, meni se jednostavno dogodilo da nisam spomenuo da se radi oko 1.000 studenata samo strojarskog fakulteta. Da se ne bi natezali...pogledaj što je režimski novinar (čitaj HDZ-ov) pisao za 24 sata: https://www.24sata.hr/news/na-sveucilistu-u-slavonskom-brodu-studirat-ce-5.000-ljudi-440785 Vidjet ćeš što su tada govorili ljudi koje neprestano spominješ. To je bilo 2015. godine. Tada nije bilo "rupa". No, nastale su nakon što je HDZ došao na vlast. Sve je stopirano! Čitaj: Osijek nije želio izgubiti lovu! Dalje, dajem ti link gdje ćeš vidjeti Zakon o Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Sve je u njemu rečeno. Nema više čekanja, otezanja. Slažeš li se da bi se zakon trebao poštovati? Evo ti link prema Zakonu: https://www.zakon.hr/z/1527/Zakon-o-osnivanju-Sveu%C4%8Dili%C5%A1ta-u-Slavonskom-Brodu- I zapamti, grad Slavonski Brod će zasigurno pomoći da se povećaju kapaciteti kako za smještaj studenata, tako i za prostore gdje će studenti slušati predavanja...Izgubili smo 5 godina zahvaljujući HDZ-ovim otezanjima...a Hrvatskoj i Europi treba diplomiranih. ing. strojarstva. Uz takve stručnjake poput tebe nikada se ne bi osnovalo sveučilište iako se sve procedure znaju...
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 3.6.2020. | 23:32

  2

  Rekao sam da se više neću uključivati u ovu jalovu polemiku, ali zbog javnosti moram reagirati na ova populistička blebetanja. Ministar obrazovanja nema gotovo ništa sa organizacijom sveučilišta. Dakle, marketing je fulao ceo fudbal. Totalno nerazumijevanje problematike. U Brodu sada ima više od 50% studenata koji nisu iz Broda. Na fakultete se ne upisuju ljudi po mjestu prebivališta već po uspjehu na državnoj maturi ili prijamnom ispitu. Dakle, nije ništa rezervirano za djecu iz Broda u Slavonskom Brodu. Samo ako postignu dobar uspjeh koji bi im jamčio upisno mjesto. Gospodin marketing se posvađao s logikom, jer ako raste broj domaćih studenata, kako će rasti broj izdavanja stanova studentima? Neće valjda brodska djeca pored svojih domova iznajmljivati stanove u Brodu? Što više studenata, to veća konkurencija i manje mjesta za loše lokalne potencijalne studente. Na brodskim visokoškolskim ustanovama trenutno je upisano preko 2400 studenata, a ne 1000 kako netočno iznosi marketing. Moći će ih biti više jedino ako se smjeste u ogromnu prazninu nečije glave ili ako gradonačelnik Duspara investira stotinjak milijuna kuna u dodatne prostore za održavanje nastave i profesore. Jedan profesor košta oko 150 tisuća eura, zaokružimo to na milijun. Fali ih pedesetak. Izračunajte sami koliko košta prostor za izvođenje nastave za dodatnih tisuću studenata. Trenutni broj studenata već je prevelik za postojeće prostore, a profesora ima premalo za postojeće studijske programe. Kako znamo da populisti u stvari neće investirati ništa, ostaje se nadati da će Plenković ponovo biti premijer te da će nastaviti pomagati Brodu i ubaciti u proračun projekt nekad veleučilišne, a sada sveučilišne zgrade, koja će pomoći da se nastava na sveučilištu ne odvija na preko 15 trenutnih lokacija. Ako ste slušali dekana veleučilišta, onda ste mogli čuti da se samo njihova nastava odvija na 11 lokacija. Koliko nje realno očekivati rast broja studenata u trendu ogromnog pada opće populacije, a posebno pada broja mladih, o tome da niti ne govorimo. Gospodin marketing emitira ogromnu dozu populizma i nemjerljivo malu dozu razumijevanja i poznavanja problematike.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 3.6.2020. | 21:15

  3

  maestro@ malo se informiraj, za organizaciju Sveučilišta je odgovoran isključivo ministar za visoko obrazovanje. Lokalni političari sa osnivanjem Sveučilišta nemaju ništa. Ako je netko kriv onda je to ministarstvo obrazovanja koje nije učinilo ništa, zajedno s Plenkovićem, da se krene s osnutkom Sveučilišta. Naš srednjoškolci će sada na fakultet kretati iz svojih kuća, stanova . Neće plaćati preskupe stanove u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i drugdje. Brod sada trenutno ima oko 1.000 studenata, a uskoro bi se broj mogao popeti na preko 3.000. Veliki novac će se vrtjeti u Brodu...U Zagrebu je samo stan za studenta preko 450 eura (3.420 kuna). Brođani će uskoro moći iznajmljivati svoje prazne stanove...Trgovine, restorani, kafići će dobiti dodatne mušterije. 3.000 studenata donosi u Brod 12.000.000 kuna mjesečno..., godišnje je to preko 140.000.000 kuna. Trećina gradskog proračuna. Osijek se ponajviše i bunio što će ostati bez velikog dijela prihoda. To su ustvari bile prave "rupe" u glavama sebičnih u vrhu vlasti, osječkom veleučilištu, uz navijačku politiku i domaćih, saborskih igrača! Dobro su se umrežili samo da bi napakostili ideji Milanovićeve vlade. U samom članku je vidljivo koliko je grad Brod učestvovao u financiranju veleučilišta...Misliš li da je to bila buldožer politika? Uglavnom može se zaključiti, podržavaš MatuArta koji me nije demantirao niti u jednom mom komentaru...Isti si kao i on! Zapamti, ponavljam, za plan i organizaciju Sveučilišta je odgovorno ministarstvo obrazovanja, a ne lokalni političari! Duspara će ostati zapamćen kao i SDP na čelu s Milanovićem po ideji i saborskoj odluci o osnutku Sveučilišta. Da je Milanović ostao na vlasti...Sveučilište bi slijedeće godine slavilo svoju petogodišnjicu postojanja....
  maestro

  maestro

  Komentirano: 3.6.2020. | 20:36

  4

  MatoArt vi ste potpuno u pravu. Buldožer politikom (ajmo praviti Sveučilište) bez plana, i organizacije, samo je učinjena šteta koju sada treba popravljati. To je odlika populista koji samo obećaju a ne znaju ni kako ni zašto. Na kraju to uvijek mora odraditi netko drugi, tko nije galamdžija, nego mudro i polako stvara. Kod nas naravno više uspjeha imaju ovi drugi, nesposobni ali agresivni.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 3.6.2020. | 19:46

  5

  MatoArt @ konačno se možemo složiti...da, postojale su rupe, ali u nečijim glavama. Zato je i trebalo 5 godina da projekt Sveučilišta krene tijekom kojim je trebao krenuti već odavno prije...Spominjali ste buldožer političare u Brodu, što vam je trebao taj termin? Da bi nekoga uvrijedili! Bog to ne dozvoli...Gradonačelnikov "grijeh" je bio što je samo želio da naš grad bude ravnopravan drugim gradovima i da naša djeca studiraju kod kuće, uz puno manja izdvajanja iz ionako skromnog kućnog budžeta...
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 3.6.2020. | 12:32

  6

  marketinghr - morat ću privesti ovu skromnu polemiku kraju, jer na žalost ne razumijete do kraja problematiku ili niste u tijeku. "Rupe" ili propusti ili manjkavosti nisu isključivo financijske, već sasvim druge prirode. No, to ćete vjerojatno osvijestiti naknadno. Ne razumijem o kakvim terminima govorite. Moja je prepiska bila i uvijek će biti kranje uljuđena, bez obzira na to s kim se dopisujem.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 3.6.2020. | 9:30

  7

  Mato Art@ ako ćemo ići nekim kronološkim redom i služit se logikom onda vaša priča govori sasvim nešto drugo. Potvrđuje hrvatsku neprincipijelnost, hrvatski jal, hrvatsku žalost. Duspara je tijekom svoga mandata koristio logiku i uvijek se nastojao držati u okvirima proračuna te pomoći građanima grada i okoline da prežive situaciju u kojoj je cijela država. Logično mu je bilo osnovati sveučilište u Slavonskom Brodu jer bi time omogućili mladima završavati visoke škole iz svojih domova, ne odlaziti u Zagreb ili negdje drugdje, gdje su troškovi školovanja dvostruko veći nego što jesu, ako ostanu kod kuće. Logično mu je bilo da to pokuša pokrenuti dok je bio u koaliciji s SDP-om. To se i dogodilo. Sabor je izglasao da se osnuje sveučilište u Slavonskom Brodu. No, 2016. godine mijenja se vlast na državnoj razini i dolaze nesposobni na vrh države, mrzitelji svega što je u Brodu, a naročito mrze Dusparu, jer nije pognuo vrat i upregao se u njihova kola. Zna se koja je to vlast. Logično bi bilo da veliki Hrvati na osječkom sveučilištu prihvate odluku Sabora i da ne prave probleme oko osnutka Sveučilišta. Brod je puno puta pomagao njima. Da ne laboriramo...No, ogroman novac je u pitanju. Žalili su se Ustavnom sudu zbog procedure pri osnivanja sveučilišta. I gle čuda, tamo se 6 sudaca, koje je nominirao SDP, izjasnilo da osječani nemaju pravo opstruirati brođane u svom naumu, a 6 sudaca HDZ-ovaca, bilo je uz osječane. Znači podjela je bila na stranačkoj osnovi, nisu se služili činjenicom da svako selo u Hrvatskoj ima Sveučilište, a da to pravo ne dozvole jedino brođanima. Na osnovu toga hrvatski je Sabor ponovo zasjedao i stopirao projekt Sveučilišta u Brodu. Naši brodski zastupnici, hadezeovci glasali su protiv svoga grada. Zašto su to učinili? Jer vole svoj grad? Ne, činili su to samo da napakoste aktualnom gradonačelniku, a usput i građanima koji glasuju za njega. Dakako, kolaterarna žrtva su postali i svi ostali građani koji glasaju protiv HDZ-a. Žrtve su čak i oni koji glasaju za HDZ. A vi njihove poteze odobravate? Hvalite Plenkovića! Hvalite njegovu nedosljednost i nepoštivanje odluka hrvatskog Sabora. Da nije izbora niti sada Plenković ne bi mrdnuo prstom u vezi osnivanja Sveučilišta. Još i sada se smijem vašoj primjedbi o rupama u proračunu. Novca za krpanje rupa u proračunu mostarske bolnice ima, ali nema novca za brodsko Sveučilište (idu izbori). Ponovo spominjete Marušića i njegove doktore znanosti koji su se školovali novcem građana iz proračuna županije. Drugi građani nisu imali to pravo. Ne komentirate moju primjedbu da smo kao županija na posljednjem mjestu na listi županija po ekonomskoj uspješnosti, a imamo toliko doktora znanosti koje spominjete. Na čelu im je Marušić. Duspara je u svemu tome samo želio da naš grad bude ravnopravan ostalim gradovima Hrvatske. Već sam napisao tko je odgovoran za osnivanje Sveučilišta, a to je, ponavljam, država! Duspari ostaje u svemu tome pomagati Sveučilište sredstvima grada ukoliko će biti novca u proračunu grada za te svrhe. Do sada se nije oglušio u toj pomoći. Još jednom ponavljam, da je Plenković želio poštovati odluke Sabora Sveučilište bi već radilo. Rupe, koje spominjete, bile bi zakrpane lakoćom. Opet, kao intelektualac, kao veliki štovatelj Božjeg učenja koristite termine koje jedan vjernik ne bi trebao spominjati. Toliko o vašoj vjeri. Molim sada navedite gdje sam izrekao laž koju spominjete u svom komentaru!
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 2.6.2020. | 23:21

  8

  Samo kratka rekapitulacija neospornih činjenica: 1. plemeniti Plenković je izvršio ključni utjecaj na sve relevantne čimbenike kako bi se krenulo u realizaciju sveučilišta. Bez nejga sveučilišta ne bi bilo. 2. župan Marušić je izuzetno uspješno stipendirao cijeli niz postdiplomanata, koji su postali na kraju postali doktori znanosti. Vama se to možda čini nebitnim u jednom sveučilišnom gradu, ali uvjeravam vas, to je izuzetno jak pokazatelj kako je čovjeku stalo do sveučilišta, znanosti i visokog školstva u našoj županiji. 3. gradonačelnik Duspara nije učinio po tom pitanju, na žalost, apsolutno ništa. Možete li pobiti ijednu od ovih činjenica? Samo lažima.
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 2.6.2020. | 23:13

  9

  Dragi gospodine marketing. Vaša bi priča imala nekog smisla da niste preskočili krunsku činjenicu što je ustavna tužba Rektorskog zbora RH. Naime, ne radi se o nekom skupu bezveznjaka, koji su iz obijesti poželjeli stopirati osnivanje sveučilišta u SB, već o nizu vrlo mudrih i kompetentnih ljudi koji su vidjeli ogromne rupe u tzv. Jakovininom zakonu i njegovoj provedbi. Rupe se sastoje u neispunjavanju uvjeta propisanim temeljnim zakonima o visokom školstvu te u činjenicama koje je večeras u emisiji „Klopka“ više puta vrlo jasno izložila prof. dr. Emina Kolar-Berbić. Svi trezveni ljudi su zbog tih „rupa“ vrlo oprezno i delikatno pristupali ovom pitanju, ali ne i lokalni buldožer političari. Oni su svojim djelovanjem nanijeli ogromnu štetu budućem sveučilištu i potpuno ga doveli u pitanje te uzrokovali i ovu stanku u provođenju zakona, jer se tražio način kako zakrpati te rupe. Te „rupe“ i dalje snažno prijete budućnosti našega sveučilišta. Tko zna koliko bi to sve još trajalo da plemeniti premijer Plenković nije odlučio tome svemu stati na kraj, naći ispune za spomenute „rupe“ i ponovo dati vjetar u jedra našem budućem sveučilištu. Čuli ste, nadam se, da je novac za osnivanje sveučilišta bio osiguran još u prošlogodišnjem proračunu iz 2019., ali mjerodavni, potpuno nesposobni lokalni čimbenici nisu učinili apsolutno ništa po tom pitanju. Stoga, molim vas, nemojte blatiti plemenitog Plenkovića bez ikakvog povoda i razloga, a molio bih vas da se suzdržite od neumjesnih primjedbi u svezi mog duhovnog života. Ne oduzimam vam pravo da budete ateist ili antikrist, ali dopustite mi moje pravo da redovito prakticiram svoju vjeru. Bog i Hrvati.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 2.6.2020. | 22:20

  10

  Mato Art...jučer, kada si bio na misi izgleda nisi čuo poruku koju je svećenik u ime Boga poslao svim vjernicima, sigurno se sjećaš onoga: idite u miru i pružite ruku jedni drugima. Uzalud odlaziš u crkvu. Vrijeđaš dvojicu zemljaka i govoriš posprdno o njima. Bog ne voli podcjenjivanje ljudi. Ostario si, a još to nisi naučio. Veliš, oni igraju igrice i da gradonačelnik ne želi imati ništa sa sveučilištem. Da si pametan zaključio bi slijedeće: da je Plenković pustio u proceduru osnivanje sveučilišta u Brodu, odmah poslije odluke Sabora, ova dvojica ne bi imali vremena igrati bilo kakve "igre" o kojima ti zboriš. Dalje, logika ti je jača strana. Još i sada se smijem. Plenković bi zasigurno dobio priznanje od grada da je svojim autoritetom utjecao na svoje podanike da žurno provedu odluku Sabora od prije 5 godina. No, svjedoci smo da se ta priča o "žurnom" osnivanju sveučilišta počinje vrtjeti baš sada, pred izbore. To ti nije zanimljivo? Govoriš o lokalnim političarima, kako nisu uspjeli pokrenuti sveučilište. Ostario si, a nepismen si! Čitaj i ne bleji okolo: ZAKON O OSNIVANJU SVEUČILIŠTA U SLAVONSKOM BRODU („Narodne novine“, broj 110/15) Članak 1. (1) Ovim Zakonom osniva se Sveučilište u Slavonskom Brodu (u daljnjem tekstu: Sveučilište) kao javna ustanova. (2) Sveučilište nastaje spajanjem Veleučilišta u Slavonskom Brodu, osnovanog Uredbom o osnivanju Veleučilišta u Slavonskom Brodu (»Narodne novine«, br. 108/06., 57/07. i 119/13.), Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji nastavljaju s radom kao sastavnice Sveučilišta. Članak 2. (1) Na postupak osnivanja Sveučilišta ne primjenjuju se odredbe Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (»Narodne novine«, br. 45/09.) kojima je reguliran postupak inicijalne akreditacije. (2) Ministar nadležan za visoko obrazovanje zadužuje se da, po stupanju ovoga Zakona na snagu, pokrene postupak reakreditacije Sveučilišta, sukladno članku 22. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (»Narodne novine«, br. 45/09.). Članak 3. Osnivač Sveučilišta je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavljat će ministarstvo nadležno za znanost i visoko obrazovanje. . . Podvlačim članak 3. Pogledaj tko je osnivač Sveučilišta. Nisi digao svoj glas, kao intelektualac (pod upitnikom), te protestirao javno i tražio da Plenković odgovara pred zakonom, jer ne čini ono što mu je prije nekoliko godina Sabor nalažio. Da ne duljim, spominješ Marušića i hvališ ga, kao, stipendirao je cijeli niz postdiplomanata. Svojim novcem? Županijski proračun je oštetio za preko 1.000.000 kuna, a taj proračun pune stanovnici naše županije. 99% građana niti ne zna da je trošio njihov novac na školovanje kadrova koji su doveli županiju, zajedno s njim na čelu, na posljednje mjesto rang liste po ekonomskim pokazateljima županija u Hrvatskoj ...

  Broj komentara: 15

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

  Potpisani ugovori vrijedni 85 mil kn

  Projektom Slavonija stvaraju se uvjeti za opstanak mladih

  3.7.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

  Nove odluke Gradskog vijeća

  Zakupninu Gradu neće plaćati sve dok ne prođe koronakriza

  2.7.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

  Objavljeni podatci o transparentnosti

  Oni pripadaju skupini najgorih u zemlji

  2.7.2020. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

  Dobra vijest za roditelje

  Besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce

  2.7.2020. | 10:18
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

  Ulaganja u zdravstvenu skrb u bolnici

  U novu bolničku opremu uložili gotovo 13 milijuna kuna

  30.6.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

  Izmjene u održavanju sjednice Gr. vijeća

  U vijećnici nije moguće osigurati četiri 'kvadrata' po osobi

  30.6.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

  Da i to vidimo

  Neobičan graditelj novog Autobusnog kolodvora

  27.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

  Objavljen javni poziv

  Osigurali dva milijuna kuna za pomoć obrtnicima

  27.6.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad sportske objekte daje u najam

  Raspisan natječaj

  Grad sportske objekte daje u najam

  25.6.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

  Nastavak obnove povijesne jezgre

  Grad 'povukao' maksimalna sredstva i za opremanje Tvrđave

  25.6.2020. | 14:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

  Uprava bolnice se obratila djelatnicima

  Kretanje na svim bolničkim odjelima mora biti pod kontrolom

  24.6.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

  Vrijeme je za prijave

  Što novi gradski projekt donosi nezaposlenima?

  24.6.2020. | 8:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

  Projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna

  Grad raspisao natječaj za gradnju i treće zgrade za mlade

  21.6.2020. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pooštravaju mjere zbog nenošenja zaštitnih maski?

  Raste broj zaraženih koronavirusom

  Pooštravaju mjere zbog nenošenja zaštitnih maski?

  21.6.2020. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan gradski projekt za koji EU izdvaja 85% sredstava

  Obnova vrijedna 17,4 milijuna kuna

  Još jedan gradski projekt za koji EU izdvaja 85% sredstava

  21.6.2020. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

  Gospodarska zona Bjeliš-zapad

  Otvorene ponude za inkubator InnoBrod vrijedan 16 mil. kn

  20.6.2020. | 23:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto u nogometaše i gospodarstvenike ulaže u Kolodvor

  Duspara u permanentnoj izbornoj kampanji

  Umjesto u nogometaše i gospodarstvenike ulaže u Kolodvor

  20.6.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za novu gradsku vijećnicu gotovo 4,5 milijuna kuna

  Novi projekti i ulaganja

  Za novu gradsku vijećnicu gotovo 4,5 milijuna kuna

  18.6.2020. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li 20.000 kn mjesečno previše za platformu "Lokalno2go"?

  Vijećnik tražio pravdanje troškova

  Je li 20.000 kn mjesečno previše za platformu "Lokalno2go"?

  18.6.2020. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :