Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.5.2021. u 21:30
Prikaza: 6872
|
Autor: D.Z./SBplus

Ulažu u nogomet budućnosti

Grad investira 34 milijuna kuna u Stadion kraj Save

SBplus/Grad Slavonski BRod
Foto: SBplus/Grad Slavonski BRodIdejno rješenje novoga Stadiona kraj Save i označeni objekti koji će se uskoro graditi
 • SBplus/Grad Slavonski BRod
 • Sangrad
 • Grad Slavonski Brod
 • Grad Slavonski Brod
 • Grad Slavonski Brod

Dva velika projekta, ukupne vrijednosti oko 34 mlijuna kuna, kojima se poboljšava nogometna infrastruktura, Grad Slavonski Brod financira bez korištenja kreditnih sredstava.

SLAVONSKI BROD - U prosincu prošle godine, Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda usvojilo je prijedlog proračuna za 2021. godinu gradonačelnika Mirka Duspare u kojem je, između ostaloga, bilo predviđeno ulaganje od 20 milijuna kuna u Stadion kraj Save, točnije u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom i gradnju južne tribine.

Sukladno usvojenom proračunu za 2021., Grad Slavonski Brod je 23. travnja objavio javni natječaj za gradnju južne tribine Stadiona kraj Save. Procijenjena vrijednost nabave je 21,2 milijuna kuna (bez PDV-a). Rok za dostavu ponuda je 28. svibnja 2021. godine, a rok za završetak radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Nastavak je to velikog projekta izgradnje novoga Stadiona kraj Save, koji je dom NK „Marsonia", a koji bi trebao imati 10.000 sjedećih mjesta. Stadion se gradi u fazama, sukladno financijskim mogućnostima Grada Slavonskog Broda.

Nastavak je to velikog projekta izgradnje novoga Stadiona kraj Save, koji je dom NK „Marsonia", a koji bi trebao imati 10.000 sjedećih mjesta. Stadion se gradi u fazama, sukladno financijskim mogućnostima Grada Slavonskog Broda. Kao sastavni dio novoga Stadiona kraj Save, u ožujku 2019. otvoren je objekt za kajak kanu klubove vrijedan 9,6 milijuna kuna.  Novi prostor za kajakaše i kanuiste nalazi se na dvije etaže i ima ukupno 740 m2. U prostoru se nalazi teretana od 120 m2, svlačionice, prostor za masažu, spremišta za kajake i radionica, prostorija predviđena za smještaj gostujućih klubova, velika terasa na gornjoj etaži te poslovni prostor za uprave klubova. U studenom 2020. ishođenjem uporabne dozvole završen je projekt izgradnje donjeg dijela istočne tribine, vrijedan 8,3 milijuna kuna, sa 1200 sjedećih mjesta (od kojih 900 prema gl. terenu i 300 prema pomoćnom) te tornja sa sanitarnim prostorima.

Kao sastavni dio kompleksa Stadiona kraj Save, Grad Slavonski Brod je ove godine predvidio gradnju dva pomoćna igrališta (100x64 metra i 50x40 metara) sa umjetnom travom. Predviďena je i izgradnja pješačkih staza, vanjske ograde i odvodnje te ugradnja osam rasvjetnih stupova (za reflektore), visine 16 m, kao i zaštitne mreže oko igrališta. Za taj projekt je natječaj završen 8. travnja i posao je dobila Maxmar grupa d.o.o. sa cijenom od 6,05 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ukupna ulaganja u pomoćna igrališta sa umjetnom travom (i u popratne sadržaje) te u južnu tribinu bi trebala iznositi oko 34 milijuna kuna (s PDV-om). Točan iznos gradnje južne tribine biti će poznat nakon odabira najpovoljnije ponude. Oba projekta Grad Slavonski Brod financira bez korištenja kreditnih sredstava.

U usporedbi s drugim gradovima, može se reći kako su ova ulaganja Grada Slavonskog Broda najveće javne investicije u nogometnu infrastrukturu zadnjih desetak godina u Hrvatskoj. Naime, posljednje veliko ulaganje imao je Grad Pula 2009.-2011. kada je u svoj gradski stadion uložio 63 milijuna kuna. Kada kažemo javne investicije mislimo na sredstva poreznih obveznika, a ne na privatna ulaganja koja su u zadnje vrijeme aktualna u Rijeci (Talijani) i u Osijeku (Mađari).

Gradi se središnji dio južne tribine te njezin istočni dio sa ukupno 1470 sjedećih mjesta, od kojih će većina biti natkrivena

Projekt izgradnje južne tribine predviđa izgradnju potpuno novog objekta. Južna tribina je dio ukupne cjeline, odnosno njegovi prostori su dio sadržaja potrebnih za ispunjenje traženih kriterija UEFA-e. Planiran je stadion III. kategorije prema UEFA-i.

Dio južne tribine (središnji i istočni) sadrži svlačionice za igrače, prostore sudaca, delegata, doping kontrole, privremene sanitarije, VIP lođu sa VIP lounge prostorom sa popratnim sanitarijama te servisnim prostorima, prostor za trening igrača i teretanu, sobu za liječnika, caffe bar za posjetitelje, sobu hitne pomoći, prostor za prodaju karata, klupske prostorije i uredske prostorije sa servisnim prostorima i sanitarijama.

Dio južne tribine (središnji i istočni) sadrži svlačionice za igrače, prostore sudaca, delegata, doping kontrole, privremene sanitarije, VIP lođu sa VIP lounge prostorom sa popratnim sanitarijama te servisnim prostorima, prostor za trening igrača i teretanu, sobu za liječnika, caffe bar za posjetitelje, sobu hitne pomoći, prostor za prodaju karata, klupske prostorije i uredske prostorije sa servisnim prostorima i sanitarijama.

Središnji dio gledališta namijenjen je dijelom VIP gledateljima (120 sjedalica) sa zatvorenim lounge prostorom (VIP) u pozadini. Nad lounge prostorom pozicionirana su mjesta za komentatore i medije. Bočno od VIP dijela tribine odijeljeni su segmenti gledališta kapaciteta po cca 276 + 48, odnosno 315 +48 sjedišta. Ispod središnjeg dijela tribine nalaze se četiri baterije svlačionica za igrače, prostori doping kontrole te prostori delegata i sudaca. Gledateljima je namijenjeno 687 sjedećih mjesta i 120 VIP sjedišta dva invalidska mjesta.

Istočni dio južne tribine u prizemlju sadrži prostorije za igrače (prostor za zagrijavanje, teretanu s popratnim sadržajima, prostoriju za liječnika, sobu za masažu, te spremište rekvizita), sanitarije za vanjske korisnike i stubišni prostor prema uredskim prostorijama na katu. Uz sanitarije za oba spola nalaze se i pomoćni prostori. U istočnom dijelu prizemlja predviđena je prodavaonica karata te cafe bar s prostorijom za hitnu pomoć gledateljima. Na 1. katu predviđene su klupske prostorije na zapadu te uredske prostorije stadiona na istoku. Izgradnjom ove tribine formira se pristupni trg (ulaz) za istočnu i južnu tribinu. Gledateljima je namijenjeno 670 sjedećih mjesta i četiri invalidska mjesta. Također, na terasi iznad administrativnog trakta, predviđen je prostor za uslužne djelatnosti (štand s hranom i pićem) te prostor za strojarske instalacije.

Nova građevina će se sastojati od jedne veće tribine s krovom/nadstrešnicom na jednu vodu. Maksimalne dimenzije cijele tribine su 19,09 x 98,70 m, a visina do gornje kote je 7,01 m; Dimenzije gledališta su 97,50 x 15,21 m, a visina donje hodne kote je 1,00 m. Ukupna visina je 7,01 m (nadstrešnica je na max visini 10,99 m). 

Nakon izgradnje središnjeg i istočnog dijela južne tribine, koja je obuhvaćena ovim projektom vrijednim 21 milijun kuna (bez PDV-a), uslijediti će i gradnja zapadnog dijela južne tribine.

Gradonačelnik Bjelovara: "Da su neki pojedinci i mediji upućeniji, znali bi da se niti jedan stadion u Hrvatskoj nije financirao putem EU fondova"

Kad su ulaganja u stadionsku infrastrukturu u drugim gradovima u pitanju, donosimo informacije o planiranom ulaganju 20 milijuna kuna Grada Bjelovara u gradski stadion. Taj je stadion dom NK"Bjelovar" koji se natječe u 3. HNL Sjever, a trenutno se nalazi na sedmom mjestu ljestvice, sa 16 bodova zaostatka za vodećim klubom.

U lipnju 2020. u uredu bjelovarskog gradonačelnika održana je prezentacija novog gradskog stadiona s ukupno tisuću sjedećih mjesta i 700 natkrivenih. Stadion će se graditi u fazama i obuhvaćat će parkirališna mjesta, pomoćni teren, glavni teren, tribine, svečanu ložu i kafić. U Bjelovaru drže kako će imati sve što jedan manji multifunkcionalni stadion za drugu ligu treba imati. Tada su u Gradu Bjelovaru najavili kako bi vrijednost stadiona bila oko 22 milijuna kuna.

- Oporba nas je često prozivala jer izgradnju stadiona ne financiramo iz EU fondova. Da su neki pojedinci i mediji upućeniji, znali bi da se niti jedan stadion u Hrvatskoj nije financirao putem EU fondova, osim ako je stadion ujedno i vatrogasno spremište, multikulturalni centar i slično. Hrvatski nogometni savez izuzetno je zainteresiran za Bjelovar i gradnju stadiona i zbog toga će pomoći s određenim financijskim iznosom koji će sigurno biti veći od milijun kuna. Financijska konstrukcija se sastoji od 14 milijuna kuna kredita i ostatka vlastitih sredstava. Neki komentiraju kako se gradi stadion, a ne škola. Rekao sam da će Bjelovar imati novi stadion, ali i školu, toplice te kazalište. Za sve imamo dovoljno novca. Stadion nije megalomanski projekat. Smatram da ga grad poput Bjelovara zaista treba imati. - kazao je na predstavljanju projekta je gradonačelnika Bjelovara, Dario Hrebak. 

Dario Hrebak je inače predsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS), saborski zastupnik i koalicijski partner Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

"Neki komentiraju kako se gradi stadion, a ne škola. Rekao sam da će Bjelovar imati novi stadion, ali i školu, toplice te kazalište. Za sve imamo dovoljno novca. Stadion nije megalomanski projekat".

- Kompleks cijelog (bjelovarskog) stadiona smješten je vrlo blizu postojećeg nogometnog igrališta i atletske staze. Prema propozicijama, za 2. nogometnu ligu HNS-a potrebno je zadovoljiti određene kriterije te imati glavni teren dimenzija 105 x 68 metara, jedan pomoćni teren istih dimenzija, dok drugi pomoćni teren može biti manji, recimo 60 x 40 metara. Parking će ukupno imati 129 parkirnih mjesta i biti će podijeljen na dva dijela, na parkiralište za posjetitelje i parkiralište za potrebe igrača, sudaca, novinara, invalida i drugih. Pristup zgradi i tribinama biti će vrlo jednostavan. Naglašavam kako u ovom projektu zadovoljavamo više uvjeta nego se je za 2. HNL ligu traženo, tako da nismo ajmo reći, na samom rubu minimuma. Zgrada same tribine imat će prizemlje i kat. Svlačionice za igrače su veličine 55 kvadrata, imaju prostor za masažu, a tu su i prostori za trenere, suce i delegate. Svlačionice za momčad su nešto manje. Prostori su planirani prema infrastrukturnim kriterijima HNS-a.-rekao je projektant Hrvoje Lonjak

Prije dva mjeseca je grad Bjelovar raspisao javni natječaj za realizaciju 1. faze izgradnje svoga gradskog stadiona. Ovih dana su, nakon odabira izvođača, započeli radovi.

Možda, uskoro i u Slavonski Brod dođe neki Talijan, Mađar ili Amerikanac te uloži u brodsku nogometnu budućnost

Sa aktualnim ulaganjem od 34 milijuna kuna te do sada uloženih 18 milijuna kuna u kajak-kanu klub te istočnu tribinu, ukupna ulaganja Grada Slavonskog Broda bi u četiri godine (od 2018.-2022.) mogla iznositi 52 milijuna kuna. Pravi iznos će biti poznat nakon što se odabere izvođač za gradnju južne tribine, jer možda se na natječaju postigne i niža cijena od procijenjene (21 milijun plus PDV).

Bilo bi teško za očekivati kako će neki privatni investitor (iz Hrvatske ili izvan nje) ulagati u momčad ili u neki slavonskobrodski nogometni klub ako on nema adekvatan stadion.

Neki će reći kako se radi o megalomanskom projektu umjesto kojega se moglo realizirati puno drugih projekata, npr. napraviti dvije nove sportsko-školske dvorane (30 milijuna kuna) i novih 15 km biciklističkih staza (20 milijuna kuna). Posebno bi netko mogao reći kako se radi o bacanju novaca poreznih obveznika u stadion na kojem igra trećeligaški klub. Ipak, usudili bi smo se reći kako su nam potrebni i kvalitetan nogometni stadioni i dvorane i staze i vrtići i stanovi za mlade, jer se radi o lažnim dilemama. 

Također, bilo bi teško za očekivati kako će neki privatni investitor (iz Hrvatske ili izvan nje) ulagati u neki slavonskobrodski nogometni klub ako on nema adekvatan stadion. A grad veličine Slavonskog Broda sigurno zaslužuje funkcionalan stadion od najmanje 5.000 sjedećih mjesta, jer se prodajom barem pola toga kapaciteta (2.500) po utakmici može značajno popuniti klupska blagajna (osim ako smo u epidemiji).

Možda, uskoro i u Slavonski Brod dođe neki Talijan, Mađar ili Amerikanac te uloži u brodsku nogometnu budućnost. Radi profita, naravno, a ne radi emocija. Možda, netko prepozna sportski potencijal u gradu kojega su nogometno promovirali Ivica OlićMario MandžukićEdin MujčinVeldin KarićBoris ŽivkovićDanijel CesarecVjekoslav ŠkrinjarJosip Weber i mnogi drugi.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 14.5.2021. | 0:23

  1

  Mladom autoru samo jedna mala napomena.Investicija je neko ulaganje od kojega se očekuje povrat i profit. Ovdje nikakvog povrata i profita nikada neće biti, već samo dodatni troškovi za grad, odnosno građane.
  freon

  freon

  Komentirano: 13.5.2021. | 23:07

  2

  Oduševljen sam! Ovom čovjeku želim pobjedu na izborima u nedjelju!

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

  Donosimo popis potrebnih dokumenata

  Kako se prijaviti za najam stana u vlasništvu Grada?

  23.5.2022. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

  Našli rješenje za besmislenu stazu

  Grešku Ministarstva ispravit će Grad?

  18.5.2022. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

  Vrhunski sportaši grada Slavonskog Broda

  Oni su najbolja motivacija za pokrenuti se u životu

  17.5.2022. | 22:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

  Nakon 80 godina, vratio se u Slav. Brod

  On je bio židovski dječak kojega je spasio Brođanin Kirhofer

  17.5.2022. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

  Nagrada koju nije stigao primiti osobno

  Ovako je Grad zahvalio posebnom profesoru i Čovjeku

  17.5.2022. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

  Povodom Dana grada Slavonskog Broda

  Oni su ovogodišnji dobitnici priznanja

  16.5.2022. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

  Čestitka gradonačelnika Duspare:

  'Hvala svima koji unaprjeđujete kvalitetu života u gradu'

  16.5.2022. | 7:59
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

  Gradonačelnik zapalio ivanjski krijes

  'U ovom gradu lijepo je sve, ali najljepši ste vi - ljudi'

  15.5.2022. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

  Dan grada Slavonskog Broda

  Tko je pozvan, a tko je potvrdio dolazak na svečanu sjednicu

  15.5.2022. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

  Projekt vrijedan 29 milijuna kuna

  Napreduju radovi na izgradnji stadiona u Slavonskom Brodu

  12.5.2022. | 20:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

  Dobra prilika za EU sufinanciranje

  Grad Slavonski Brod prijavljuje izgradnju tri nova vrtića

  12.5.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

  Kvar semafora ubrzao projekt

  Ovdje će graditi još jedan kružni tok u Slavonskom Brodu

  11.5.2022. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malenoj Brođanki pripala velika čast

  Svečano otvoren Mjesni dom

  Malenoj Brođanki pripala velika čast

  10.5.2022. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete kroz sustav, idite pored njega'

  Inspirativan govornik u Slavonskom Brodu

  'Ako ne možete kroz sustav, idite pored njega'

  9.5.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se posjetitelji iznova vraćaju brodskom Florafestu?

  Kvaliteta i raznovrsnost izlagača govore

  Zašto se posjetitelji iznova vraćaju brodskom Florafestu?

  7.5.2022. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Ukrajinci oduševili Brođane svojim nastupom

  Pjesmom i plesom 'rascvjetali' Tvrđavu

  Mladi Ukrajinci oduševili Brođane svojim nastupom

  7.5.2022. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Igrališta s umjetnom travom dobila su uporabnu dozvolu

  SBplus je saznao datum otvaranja

  Igrališta s umjetnom travom dobila su uporabnu dozvolu

  7.5.2022. | 10:10

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodi li Grad dovoljno brigu o Stadionu kraj Save?

  Ulaganja u sportske objekte

  Vodi li Grad dovoljno brigu o Stadionu kraj Save?

  3.6.2018.
  Previše „bode u oči" stanje sjedalica na južnoj tribini kao i stanje tribine u cijelosti koja je opasna za gledatelje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad vodi primjerenu brigu o Stadionu kraj Save

  Zahvaljujući i pisanju SBplus-a

  Grad vodi primjerenu brigu o Stadionu kraj Save

  12.12.2018.
  Odgovaramo na pitanje postavljeno prije šest mjeseci: Vodi li Grad dovoljno brigu o Stadionu kraj Save?. Mada uvijek može više i bolje, temeljem viđenog, slobodno možemo kazati: Grad vodi primjerenu brigu i o tom svom sportskom objektu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom

  Natječaj otvoren još jedan dan

  Grad kreće u izgradnju pomoćnih igrališta s umjetnom travom

  7.4.2021.
  Ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi 5,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Sredstva za realizaciju ove investicije osigurana su u gradskom proračunu, bez kreditnih zaduženja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja je razlika između tribina u Slavonskom Brodu i Belišću?

  Istražili smo

  Koja je razlika između tribina u Slavonskom Brodu i Belišću?

  3.5.2021.
  Donosimo podatke o tijeku natječaja za izgradnju obje tribine kao i podatke o rastu cijene izgradnje za jednu od njih. Predstavljamo sadržaj tribina i njihovu funkcionalnost te uspoređujemo razlike među njima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :