Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 21.10.2019. u 10:00
Prikaza: 1689
|
Autor: A. Primorac

Vjerovati ili ne

Evo što kažu do kada će biti plinoficirana Rafinerija

Slavonski Brod : Evo što kažu do kada će biti plinoficirana RafinerijaIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Jesu li Brođani konačno korak bliže 'vađenju trna iz oka', odnosno konačnom rješenju onog dijela zagađenja koji je dolazio sa suprotne, bosanske strane?

 SLAVONSKI BROD - Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (RNB) trebala bi biti priključena na plin iz Hrvatske do svibnja sljedeće godine, što je u četvrtak za Novi list izjavio predsjednik uprave tvrtke Crodux Energetika Branko Radošević.

"Projekt je u tijeku. Redovno se održavaju koordinacije dionika i prati realizacija. Planirani završetak radova je konac travnja sljedeće godine."

Pokaže li se ova izjava točnom značit će to konačno manje zagađenje zraka u Slavonskom Brodu od strane Rafinerije, koja zbog remonta ne radi od početka ove godine. Doduše problem lebdećih čestica, bez obzira radila Rafinerija ili ne, i dalje ostaje, što su pokazala i mjerenja tijekom svih ovih proteklih mjeseci u kojima u susjednom Brodu nisu radili. Jer problem s lebdećim česticama uvelike u Slavonskom Brodu stvara gust promet i sve veći broj onih koji lože i griju se na drva. No, taj dio Grad Slavonski Brod pokušava riješiti zahtjevima prema Vladi.

Koja se, mora se priznati, angažirala na rješavanju pitanja problema s Rafinerijom. Jesu li Brođani konačno korak bliže 'vađenju trna iz oka', odnosno konačnom rješenju onog dijela zagađenja koji je dolazio sa suprotne, bosanske strane.

U pismenom odgovoru na pitanja kolega iz Novog lista (na SBplusov raniji mail vezano za radove na plinofikaciji iz Croduxa do danas nije stigao nikakav odgovor, nap.a.) kazao je kako je riječ o "izravnom, priključnom plinovodu kojim će Crodux kao opskrbljivač plina priključiti Rafineriju nafte Brod kao svog krajnjeg kupca, i taj se plinovod može koristiti isključivo za tu namjenu, sukladno rješenju HERA-e i Plinacra. Projekt je u tijeku. Redovno se održavaju koordinacije dionika i prati realizacija. U ime Croduxa i RNB, cijeli projekt vodi tvrtka Ekonerg. Planirani završetak radova je konac travnja sljedeće godine." O "tehničkim i komercijalnim detaljima" plinofikacije, kao ni i o planovima i poslovanju RNB-a Radošević nije htio govoriti. 

Bude li sve kako je Radošević kazao kolegama, sasvim je sigurno da će zagađenje zraka u Slavonskom Brodu biti smanjeno, ali nikako ne i riješeno. Naime, problem sumporovodika jeste Rafinerija, ali da s lebdećim česticama nije tako, govorili su još ranije stručnjaci, o čemu smo pisali OVDJE. Za potkrijepu toga dovoljno je 'baciti' pogled na stranicu Hrvatske agencije za zaštitu i prirodu gdje je vidljivo kako je primjerice koncentracija lebdećih čestica u zraku u Slavonskom Brodu, prema podatcima s mjerne postaje 1, jučer u 13 sati iznosila 22,5 za razliku od dozvoljenih 2,5 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna vrijednost u listopadu ove godine išla je čak do nevjerojatnih 42,8 mikrograma po kubnom metru, a kakva je slika ostalim danima po satima možete pogledati OVDJE.

Ipak, većina Brođana uvjerena je da je najveći krivac za loš zrak Rafinerija, pa su mnogi željeli vjerovati kako bi, nakon nedavnih otpuštanja do kojih je tamo došlo, nagađanja o njenom potpunom zatvaranju koja su se u javnosti pojavila mogla biti točna. No, njih je opovrgao član predsjedništva susjedne BiH Milorad Dodik kazavši kako 'sumnja da bi Rusi ulagali novac u pinofikaciju da ne namjeravaju ostati'. Rekao je to Dodik na nedavnom otvaranju početka radova na izgradnji mosta u Gradiški. Istog onog koji bi kada bude gotov, zajedno s mostom u Svilaju, na drugom kraju Brodsko-posavske županije, trebao 'odvući' dobar dio prometa i time također značajno utjecati na smanjenje zagađenja zraka. Hoće li 'odvlačenjem' prometa ovi mostovi odnijeti još toga, neka je sasvim druga priča.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 23.10.2019. | 18:25

1

Stipe, riječ je baš o tome da je gornji članak pun nebuloze... Za pravo i korektno informiranje Brođane, trebalo je prenijeti cijeli članak B. Pavelića (vidi:http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zrak-vise-ne-zaudara-ali-Brodani-su-i-dalje-nepovjerljivi-Crodux-najavljuje-da-ce-rafineriju-plinoficirati-do-svibnja?meta_refresh). A vezano za onečišćenje prije desetak dana sam zapisao par redaka koji su još uvijek točni! Pa evo ih: Teško sada sve staviti u na papir jer još nije ni započela sezona grijanja…No ono što se vidi uspoređujući napr. posljednji mjesec dana mjerenja za prošlom godinom, da su zaista prošlogodišnji podaci poražavajući.... Ove godine (u tih mjesec dana) je srednja vrijednost (prosjek od mjesec dana) koncentracije lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji Jelas iznosila 10 µg/m3, dok prošle godine je prosjek u istom intervalu od mjesec dana iznosio 18 µg/m3! Slično je na mjernoj postaji kod Stadiona prosjek (od mjesec dana) koncentracije lebdećih čestica PM10 iznosio 11,5 µg/m3, dok je prosjek u istom intervalu prošle godine bio 27 µg/m3! Zapaženo je prošle godine da je u tom intervalu jednom došlo i do prekoračenja granične vrijednosti od 50 µg/m3 za dnevni prosjek, kada je 06.10.2018.g. dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 iznosio prilično visokih 60 µg/m3! Također je na mjernoj postaji kod Stadiona prosjek (od mjesec dana) koncentracije sumporov vodika (H2S) ove godine iznosio samo 0,5 µg/m3. Dok je prošle godine prosjek u istom intervalu bio 4,5 µg/m3! Zapaženo je prošle godine da je u tom intervalu jedanaest puta došlo do prekoračenja granične vrijednosti za satnu vrijednost H2S od 7 µg/m3
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.10.2019. | 7:57

2

Samo što to što nekad smrdi je najbezazlenije. Opasno je ono što niti ne osjetiš.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 23.10.2019. | 0:40

3

Ni blizu kao kad je radila. Na korzu i uz Savu se može na miru prošetati ili srknuti kavicu bez da se mora bježati kad zasmrdi a i prozori se ako nije hladno mogu preko noći ostaviti na kipu jer u pravilu su tada najveća zagađenja bila i to izneđu 2 i 5 ujutro kad ljudi spavaju a i bolje jer bi se sablaznili kad bi vidjeli šta im preko noći ulazi u stanove-kuće. Što se mene tiče nek stave ključ u bravu jednom za svagda. Kako čujem iz pravca Đure zna gadno zasmrditi a i ovdje u centru se nekada osjeti. Praonica vagona, ljevaona ili nešta treće ko će ga znat.
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.10.2019. | 0:02

4

Nije li zagađenje u Brodu i dalje visoko i sad kad rafinerija ne radi?
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 22.10.2019. | 16:42

5

Vidim da nitko ne komintira ovo što je gore navedeno... Moram odmah reći, da je B. Pavelić vrlo kvalitetan istraživač-novinar. Čovjek koji se usudio, ponovo staviti sve na papir i ukazati na neke nebuloze vezano za brodsko zagađenje!!! A nebuloze je u ovih 10-11 godini rada Rafinerije bilo na pretek. A ima još i sada. Čudim se da u članku nigdje se ne spominje ni Pavelić, pa ni osobe kojima je on razgovarao... Nego suprotno logici pokušava se i dalje nešto prezentirati za što nema baš puno elemenata! Uz to Pavelić, nakon što sam ga informirao da g. Radošević iz Crodux-a može dati najbolje informacije Brođanima, on je uspio doći do njega i prenijeti sve te informacije u svom članku. Velika je šteta da nije otišao prijeko…

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci bor moraju kupiti do katoličkog Badnjaka?

Interesantno

Pravoslavci bor moraju kupiti do katoličkog Badnjaka?

14.11.2019. | 22:00
A zbog čega natječaj za najam prodajnog mjesta nije raspisan tako da - onaj tko želi, božićne jelke može prodavati do 6. siječnja, odnosno pravoslavnog badnjaka, ostat će poznato tek onima koji su odredili objavljene datume.
A zbog čega natječaj za najam prodajnog mjesta nije raspisan tako da - onaj tko želi, božićne jelke može prodavati do 6. siječnja, odnosno pravoslavnog badnjaka, ostat će poznato tek onima koji su odredili objavljene datume.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj sastao se s 'Đurincima'

ĐĐ Grupa

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj sastao se s 'Đurincima'

14.11.2019. | 20:00
"Znate da nastojimo surađivati s Đurom Đakovićem. Postoji mogućnost dovođenja nekih dodatnih poslova. Mislim da su američke tvrtke zanteresirane za investiranje."
"Znate da nastojimo surađivati s Đurom Đakovićem. Postoji mogućnost dovođenja nekih dodatnih poslova. Mislim da su američke tvrtke zanteresirane za investiranje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će zamijeniti Franju?

Županijski tête de la cuisine

Tko će zamijeniti Franju?

13.11.2019. | 18:30
Sve vidjeti i čuti, a nište ne govoriti ono je što će budući 'Franjo' morati znati uz potrebne vještine koje će morati imati.
Sve vidjeti i čuti, a nište ne govoriti ono je što će budući 'Franjo' morati znati uz potrebne vještine koje će morati imati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prelistajte novi Glasnik Slavonskog Broda

Pregled 2019. godine

Prelistajte novi Glasnik Slavonskog Broda

13.11.2019. | 8:45
Bliži se kraj godine i vrijeme je za rekapitulaciju svega učinjenog. Novi gradski dječji vrtić, još jedno reciklažno dvorište, dvanaest novih stanova za mlade obitelji, paketi opreme za prvorođenu djecu, novi mjesni dom, energetske obnove zgrada - samo su neke od tema o kojima mo
Bliži se kraj godine i vrijeme je za rekapitulaciju svega učinjenog. Novi gradski dječji vrtić, još jedno reciklažno dvorište, dvanaest novih stanova za mlade obitelji, paketi opreme za prvorođenu djecu, novi mjesni dom, energetske obnove zgrada - samo su neke od tema o kojima mo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Buran početak mandata novoizabrane ravnateljice

Može li Škola konačno naprijed?

Buran početak mandata novoizabrane ravnateljice

13.11.2019. | 8:05
U četvrtak predstavnici roditelja Osnovne škole Milan Amruš, putuju iz Slavonskog Broda na zagrebački Markov trg kako bi odgovorne podsjetili na obećanja stara više od desetljeća. Obilježit će to početak mandata nove ravnateljice koja je 'staru' smijenila nakon petnaest godina ko
U četvrtak predstavnici roditelja Osnovne škole Milan Amruš, putuju iz Slavonskog Broda na zagrebački Markov trg kako bi odgovorne podsjetili na obećanja stara više od desetljeća. Obilježit će to početak mandata nove ravnateljice koja je 'staru' smijenila nakon petnaest godina ko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijska obrtnička komora nagradila obrtnicu s liste srama

I takve se stvari događaju

Županijska obrtnička komora nagradila obrtnicu s liste srama

8.11.2019. | 8:30
Na listi srama, s dugom od 112 tisuća kuna, nalazila se i visokopozicionirana osoba unutar Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kojoj je također uručena zlatna plaketa Obrtničke komore Brodsko-posavske županije.
Na listi srama, s dugom od 112 tisuća kuna, nalazila se i visokopozicionirana osoba unutar Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Slavonski Brod, kojoj je također uručena zlatna plaketa Obrtničke komore Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 25 mil kn za projekte na području brodske županije

Potpisani ugovori

Gotovo 25 mil kn za projekte na području brodske županije

6.11.2019. | 13:20
U sklopu Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu Brodsko-posavskoj županiji odobrena su sredstva za Brodsko-posavsku županiju, gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku te općine Bebrinu, Brodski Stupnik, Slavonski Šamac i Cerni
U sklopu Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu Brodsko-posavskoj županiji odobrena su sredstva za Brodsko-posavsku županiju, gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku te općine Bebrinu, Brodski Stupnik, Slavonski Šamac i Cerni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad i vlast poštuje zdravorazumske sugestije

Ohrabrenje dobronamjernima

Kad i vlast poštuje zdravorazumske sugestije

6.11.2019. | 11:30
Lijepo bogami. Lijepo je vidjeti kako lokalna samouprava promtno reagira demonstrirajući na taj način respekt prema ovdašnjim medijskim trudbenicima
Lijepo bogami. Lijepo je vidjeti kako lokalna samouprava promtno reagira demonstrirajući na taj način respekt prema ovdašnjim medijskim trudbenicima
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ovdašnjim cestama - mjesečno - gine jedan čovjek

Sve više poginulih

Na ovdašnjim cestama - mjesečno - gine jedan čovjek

6.11.2019. | 8:00
Brojke o čak deset poginulih na brodsko-posavskim prometnicama tjeraju na razmišljanje što poduzeti kako bi se vozače 'natjeralo' da shvate kako u slučaju vožnje brzinom većom od dopuštene nije riječ o tek pukom kršenju propisa nego da se tu doslovce radi o životu i smrti.
Brojke o čak deset poginulih na brodsko-posavskim prometnicama tjeraju na razmišljanje što poduzeti kako bi se vozače 'natjeralo' da shvate kako u slučaju vožnje brzinom većom od dopuštene nije riječ o tek pukom kršenju propisa nego da se tu doslovce radi o životu i smrti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zasad, o koncu visi tek brodska zastava

(Ne)bitna upozorba

Zasad, o koncu visi tek brodska zastava

6.11.2019. | 0:01
Dakako, neki od gradonačelnikovi ljudi mogli bi nam reći kako je bolje da o koncu neobuzdano visi gradska zastava, nego gradska uprava.
Dakako, neki od gradonačelnikovi ljudi mogli bi nam reći kako je bolje da o koncu neobuzdano visi gradska zastava, nego gradska uprava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Brođani izgubiti prolaz kojeg su godinama koristili?

Saznali smo

Hoće li Brođani izgubiti prolaz kojeg su godinama koristili?

5.11.2019. | 20:30
Bez prolaza koji ih povezuje sa slavonskobrodskom Zrinskom ulicom, brojni bi stanari 'slijepog' Naselja, ostali odsječeni od tog dijela grada.
Bez prolaza koji ih povezuje sa slavonskobrodskom Zrinskom ulicom, brojni bi stanari 'slijepog' Naselja, ostali odsječeni od tog dijela grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže od USKOKA i DORH-a pokretanja izvida u ĐĐ Grupi

Predsjedništvo Županijske Skupštine

Traže od USKOKA i DORH-a pokretanja izvida u ĐĐ Grupi

5.11.2019. | 14:15
Županijska skupština traži od Vlade RH kao i nadležnih institucija (MUP, USKOK, DORH) pokretanje izvida zbog mogućeg nesavjesnog poslovanja u gospodarstvu te, u slučaju istog, podnošenje kaznenih prijava radi utvrđivanja odgovornosti sadašnje i prethodnih uprava ĐĐ Grupe d.d..
Županijska skupština traži od Vlade RH kao i nadležnih institucija (MUP, USKOK, DORH) pokretanje izvida zbog mogućeg nesavjesnog poslovanja u gospodarstvu te, u slučaju istog, podnošenje kaznenih prijava radi utvrđivanja odgovornosti sadašnje i prethodnih uprava ĐĐ Grupe d.d..
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Predsjednik Skupštine vijećnike izuzeo iz donošenja odluke'

SDP-ovi vijećnici tvrde:

'Predsjednik Skupštine vijećnike izuzeo iz donošenja odluke'

4.11.2019. | 12:50
'Na prijedlog predsjednika Skupštine, HDZ sa svojom većinom odlučio je da se vijećnike izuzme iz donošenja zaključaka županijske skupštine, te da će zaključke pripremiti tijela županijske uprave, a izglasati Predsjedništvo skupštine.'
'Na prijedlog predsjednika Skupštine, HDZ sa svojom većinom odlučio je da se vijećnike izuzme iz donošenja zaključaka županijske skupštine, te da će zaključke pripremiti tijela županijske uprave, a izglasati Predsjedništvo skupštine.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlaović pozvao na samokritičnost: 'I ja sam kriv za Đuru.'

Na Skupštini govorili i o stanju u Đuri

Vlaović pozvao na samokritičnost: 'I ja sam kriv za Đuru.'

4.11.2019. | 9:00
'Možete li utjecati da predsjednik Uprave bude netko iz Broda, Brodsko-posavske županije, netko tko će imati osjećaj da je to nešto što je jako važno za ovu Županiju, a ne oni koji ovdje dođu u ponedjeljak ujutro a odu u petak poslijepodne?'
'Možete li utjecati da predsjednik Uprave bude netko iz Broda, Brodsko-posavske županije, netko tko će imati osjećaj da je to nešto što je jako važno za ovu Županiju, a ne oni koji ovdje dođu u ponedjeljak ujutro a odu u petak poslijepodne?'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica - bolnica hrvatskih veterana?

Podrška 19 braniteljskih udruga

Brodska bolnica - bolnica hrvatskih veterana?

2.11.2019. | 21:00
Tijekom Domovinskog rata brodska je bolnica bila primjer organizacije jedne ratne bolnice. Naime, upravo je ona bila najveća ratna bolnica tijekom Domovinskog rata i u njoj je liječen i operiran najveći broj ranjenika. Obavljeno je više od devet tisuća operativnih zahvata na ukup
Tijekom Domovinskog rata brodska je bolnica bila primjer organizacije jedne ratne bolnice. Naime, upravo je ona bila najveća ratna bolnica tijekom Domovinskog rata i u njoj je liječen i operiran najveći broj ranjenika. Obavljeno je više od devet tisuća operativnih zahvata na ukup
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite, prijave za posao ne šaljite elektroničkom poštom

Nova prilika za zapošljavanje

Pazite, prijave za posao ne šaljite elektroničkom poštom

2.11.2019. | 12:30
Prijave na Oglas, s dokazima o ispunjavanju uvjeta, dostavljaju se u roku od 8 dana od objave Oglasa,, no ne šaljite ih elektorničkom poštom. Evo i zašto.
Prijave na Oglas, s dokazima o ispunjavanju uvjeta, dostavljaju se u roku od 8 dana od objave Oglasa,, no ne šaljite ih elektorničkom poštom. Evo i zašto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je pomladio Slavonski Brod: Gradska uprava i/ili Crkva?

Imaju najviše mladih u Hrvatskoj

Tko je pomladio Slavonski Brod: Gradska uprava i/ili Crkva?

1.11.2019. | 22:22
Kao što Gradska uprava, uglavnom, nije kriva za gospodarske probleme s kojima se suočavaju tvrtke na području Slavonskog Broda tako, isključivo ona, nije niti zaslužna za činjenicu da „Slavonski Brod ima najveći postotak mladog stanovništva u Hrvatskoj“.
Kao što Gradska uprava, uglavnom, nije kriva za gospodarske probleme s kojima se suočavaju tvrtke na području Slavonskog Broda tako, isključivo ona, nije niti zaslužna za činjenicu da „Slavonski Brod ima najveći postotak mladog stanovništva u Hrvatskoj“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo nije mjesto za one iz političkih stranaka

Kandidirajte se i Vi

Ovo nije mjesto za one iz političkih stranaka

31.10.2019. | 18:00
Ovo je javni poziv na kojem 'ne prolaze' oni koji su članovi bilo koje političke stranke, kao niti oni koji se bave bilo kojim oblikom političke aktivnosti.
Ovo je javni poziv na kojem 'ne prolaze' oni koji su članovi bilo koje političke stranke, kao niti oni koji se bave bilo kojim oblikom političke aktivnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Položili vijence u znak sjećanja na sve preminule

Uz blagdan Svih svetih i Dušni dan

Položili vijence u znak sjećanja na sve preminule

31.10.2019. | 17:00
Vijence su položila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ureda državne uprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada i Županije kao i političkih stranaka.
Vijence su položila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ureda državne uprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada i Županije kao i političkih stranaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad se ponovno obratio nadležnim institucijama

Pitanje Sveučilišta i OŠ "Milan Amruš"

Grad se ponovno obratio nadležnim institucijama

30.10.2019. | 16:15
Grad se ponovno obratio nadležnim institucijama za uvrštavanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu te Osnovne škole „Milan Amruš“ u proračun za iduću godinu.
Grad se ponovno obratio nadležnim institucijama za uvrštavanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu te Osnovne škole „Milan Amruš“ u proračun za iduću godinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :