Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 21.10.2019. u 10:00
Prikaza: 2272
|
Autor: A. Primorac

Vjerovati ili ne

Evo što kažu do kada će biti plinoficirana Rafinerija

Slavonski Brod : Evo što kažu do kada će biti plinoficirana RafinerijaIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Jesu li Brođani konačno korak bliže 'vađenju trna iz oka', odnosno konačnom rješenju onog dijela zagađenja koji je dolazio sa suprotne, bosanske strane?

 SLAVONSKI BROD - Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (RNB) trebala bi biti priključena na plin iz Hrvatske do svibnja sljedeće godine, što je u četvrtak za Novi list izjavio predsjednik uprave tvrtke Crodux Energetika Branko Radošević.

"Projekt je u tijeku. Redovno se održavaju koordinacije dionika i prati realizacija. Planirani završetak radova je konac travnja sljedeće godine."

Pokaže li se ova izjava točnom značit će to konačno manje zagađenje zraka u Slavonskom Brodu od strane Rafinerije, koja zbog remonta ne radi od početka ove godine. Doduše problem lebdećih čestica, bez obzira radila Rafinerija ili ne, i dalje ostaje, što su pokazala i mjerenja tijekom svih ovih proteklih mjeseci u kojima u susjednom Brodu nisu radili. Jer problem s lebdećim česticama uvelike u Slavonskom Brodu stvara gust promet i sve veći broj onih koji lože i griju se na drva. No, taj dio Grad Slavonski Brod pokušava riješiti zahtjevima prema Vladi.

Koja se, mora se priznati, angažirala na rješavanju pitanja problema s Rafinerijom. Jesu li Brođani konačno korak bliže 'vađenju trna iz oka', odnosno konačnom rješenju onog dijela zagađenja koji je dolazio sa suprotne, bosanske strane.

U pismenom odgovoru na pitanja kolega iz Novog lista (na SBplusov raniji mail vezano za radove na plinofikaciji iz Croduxa do danas nije stigao nikakav odgovor, nap.a.) kazao je kako je riječ o "izravnom, priključnom plinovodu kojim će Crodux kao opskrbljivač plina priključiti Rafineriju nafte Brod kao svog krajnjeg kupca, i taj se plinovod može koristiti isključivo za tu namjenu, sukladno rješenju HERA-e i Plinacra. Projekt je u tijeku. Redovno se održavaju koordinacije dionika i prati realizacija. U ime Croduxa i RNB, cijeli projekt vodi tvrtka Ekonerg. Planirani završetak radova je konac travnja sljedeće godine." O "tehničkim i komercijalnim detaljima" plinofikacije, kao ni i o planovima i poslovanju RNB-a Radošević nije htio govoriti. 

Bude li sve kako je Radošević kazao kolegama, sasvim je sigurno da će zagađenje zraka u Slavonskom Brodu biti smanjeno, ali nikako ne i riješeno. Naime, problem sumporovodika jeste Rafinerija, ali da s lebdećim česticama nije tako, govorili su još ranije stručnjaci, o čemu smo pisali OVDJE. Za potkrijepu toga dovoljno je 'baciti' pogled na stranicu Hrvatske agencije za zaštitu i prirodu gdje je vidljivo kako je primjerice koncentracija lebdećih čestica u zraku u Slavonskom Brodu, prema podatcima s mjerne postaje 1, jučer u 13 sati iznosila 22,5 za razliku od dozvoljenih 2,5 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna vrijednost u listopadu ove godine išla je čak do nevjerojatnih 42,8 mikrograma po kubnom metru, a kakva je slika ostalim danima po satima možete pogledati OVDJE.

Ipak, većina Brođana uvjerena je da je najveći krivac za loš zrak Rafinerija, pa su mnogi željeli vjerovati kako bi, nakon nedavnih otpuštanja do kojih je tamo došlo, nagađanja o njenom potpunom zatvaranju koja su se u javnosti pojavila mogla biti točna. No, njih je opovrgao član predsjedništva susjedne BiH Milorad Dodik kazavši kako 'sumnja da bi Rusi ulagali novac u pinofikaciju da ne namjeravaju ostati'. Rekao je to Dodik na nedavnom otvaranju početka radova na izgradnji mosta u Gradiški. Istog onog koji bi kada bude gotov, zajedno s mostom u Svilaju, na drugom kraju Brodsko-posavske županije, trebao 'odvući' dobar dio prometa i time također značajno utjecati na smanjenje zagađenja zraka. Hoće li 'odvlačenjem' prometa ovi mostovi odnijeti još toga, neka je sasvim druga priča.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 23.10.2019. | 18:25

1

Stipe, riječ je baš o tome da je gornji članak pun nebuloze... Za pravo i korektno informiranje Brođane, trebalo je prenijeti cijeli članak B. Pavelića (vidi:http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zrak-vise-ne-zaudara-ali-Brodani-su-i-dalje-nepovjerljivi-Crodux-najavljuje-da-ce-rafineriju-plinoficirati-do-svibnja?meta_refresh). A vezano za onečišćenje prije desetak dana sam zapisao par redaka koji su još uvijek točni! Pa evo ih: Teško sada sve staviti u na papir jer još nije ni započela sezona grijanja…No ono što se vidi uspoređujući napr. posljednji mjesec dana mjerenja za prošlom godinom, da su zaista prošlogodišnji podaci poražavajući.... Ove godine (u tih mjesec dana) je srednja vrijednost (prosjek od mjesec dana) koncentracije lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji Jelas iznosila 10 µg/m3, dok prošle godine je prosjek u istom intervalu od mjesec dana iznosio 18 µg/m3! Slično je na mjernoj postaji kod Stadiona prosjek (od mjesec dana) koncentracije lebdećih čestica PM10 iznosio 11,5 µg/m3, dok je prosjek u istom intervalu prošle godine bio 27 µg/m3! Zapaženo je prošle godine da je u tom intervalu jednom došlo i do prekoračenja granične vrijednosti od 50 µg/m3 za dnevni prosjek, kada je 06.10.2018.g. dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 iznosio prilično visokih 60 µg/m3! Također je na mjernoj postaji kod Stadiona prosjek (od mjesec dana) koncentracije sumporov vodika (H2S) ove godine iznosio samo 0,5 µg/m3. Dok je prošle godine prosjek u istom intervalu bio 4,5 µg/m3! Zapaženo je prošle godine da je u tom intervalu jedanaest puta došlo do prekoračenja granične vrijednosti za satnu vrijednost H2S od 7 µg/m3
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.10.2019. | 7:57

2

Samo što to što nekad smrdi je najbezazlenije. Opasno je ono što niti ne osjetiš.
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.10.2019. | 0:02

3

Nije li zagađenje u Brodu i dalje visoko i sad kad rafinerija ne radi?
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 22.10.2019. | 16:42

4

Vidim da nitko ne komintira ovo što je gore navedeno... Moram odmah reći, da je B. Pavelić vrlo kvalitetan istraživač-novinar. Čovjek koji se usudio, ponovo staviti sve na papir i ukazati na neke nebuloze vezano za brodsko zagađenje!!! A nebuloze je u ovih 10-11 godini rada Rafinerije bilo na pretek. A ima još i sada. Čudim se da u članku nigdje se ne spominje ni Pavelić, pa ni osobe kojima je on razgovarao... Nego suprotno logici pokušava se i dalje nešto prezentirati za što nema baš puno elemenata! Uz to Pavelić, nakon što sam ga informirao da g. Radošević iz Crodux-a može dati najbolje informacije Brođanima, on je uspio doći do njega i prenijeti sve te informacije u svom članku. Velika je šteta da nije otišao prijeko…

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo nije odobrilo analizu lebdećih čestica

Gradonačelnik Mirko Duspara:

Ministarstvo nije odobrilo analizu lebdećih čestica

6.3.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s realizacijom novog milijunskog projekta

U brodskoj Tvrđavi

Krenuli s realizacijom novog milijunskog projekta

6.3.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Duspara odgovorio 'zahvalnoj mami'

Više o sudbini Stadiona kraj Save

Gradonačelnik Duspara odgovorio 'zahvalnoj mami'

4.3.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad raspisao oglas za 60 radnih mjesta

U tijeku je podnošenje prijava

Grad raspisao oglas za 60 radnih mjesta

3.3.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod se priključio nacionalnoj kampanji

„Zasadi stablo, ne budi panj“

Slavonski Brod se priključio nacionalnoj kampanji

2.3.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ove godine ima pravo na gradsku uskrsnicu?

Dobre vijesti za umirovljenike

Tko ove godine ima pravo na gradsku uskrsnicu?

2.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani kandidati za specijalističko usavršavanje

Brodska Opća bolnica

Izabrani kandidati za specijalističko usavršavanje

1.3.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže izmjenu granica lovišta

Sastanak u Županijskoj upravi

Traže izmjenu granica lovišta

25.2.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sin oca ubio sjekirom

U stravičnom zločinu

Sin oca ubio sjekirom

23.2.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlit će 58 žena

Projekt vrijedan gotovo 5 milijuna kuna

Zaposlit će 58 žena

22.2.2021. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do novaca za udžbenike

Za učenike i studente

Evo kako do novaca za udžbenike

22.2.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih osmero dobilo je posao u Županiji

Nakon provedenog natječaja

Njih osmero dobilo je posao u Županiji

22.2.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : HUP i Županija potpisali 50 tisuća kuna vrijedan ugovor

U Velikoj županijskoj vijećnici

HUP i Županija potpisali 50 tisuća kuna vrijedan ugovor

19.2.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :