Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 16.5.2020. u 8:30
Prikaza: 1977
|
Autor: Željka Gavranović

Povodom Dana Grada

Donosimo razgovor s gradonačelnikom Mirkom Dusparom

Slavonski Brod : Donosimo razgovor s gradonačelnikom Mirkom DusparomGradonačelnik Mirko Duspara(Foto: Ž.G./SBplus)

Neobičan ovogodišnji Dan Grada Slavonskog Broda, uzrokovan epidemijom koronavirusa, kao i izostanak tradicionalne proslave, svečane sjednice Gradskog vijeća te dodjele gradskih nagrada i priznanja, potaknuo nas je na razgovor s prvim čovjekom Grada. U nastavku donosimo intervju s gradonačelnikom Mirkom Dusparom.

SBplus: Koji su gradski projekti obilježili proteklu godinu?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Obilježavanje Dana grada prilika je da se zbroje rezultati rada te da se prikažu mnogi završeni i započeti projekti koji će u gradu Slavonskom Brodu zasigurno podignuti razinu životnog standarda.

Mnogo je kvalitetnih i vrijednih projekata obilježilo 2019. godinu. Proteklih godinu dana, mnogo toga se promijenilo u našem gradu na bolje i mnogo toga se planira učiniti za Slavonski Brod i njegove građane. Uloženo je puno napora, truda i rada za boljitak grada i njegovu budućnost. U retrospektivi onoga što je napravljeno posljednjih godinu dana, ovu prigodu možemo iskoristiti kako bismo nabrojali ono najvažnije što je učinjeno. 

Prošle godine Grad Slavonski Brod započeo je s važnim projektima čija je realizacija nastavljena i u ovoj godini. Kako bi privukao što veći broj mladih obitelji na područje Slavonskog Broda, Grad već godinama izdvaja značajna proračunska sredstva namijenjena provođenju mjera, programa i projekata kojima se za njih nastoje stvoriti što bolji uvjeti života.  Nastavljeno je provođenje projekata dodjele opreme za novorođenu djecu, prilikom čega je u 2019. godini ukupno podijeljena 181 oprema, a isplaćeno je jednokratnih naknada u iznosu od 1.811.000,00 kuna. Svakako treba istaknuti kako su svim roditeljima na području grada, čija su djeca rođena u 2019. godini, krajem godine isplaćene i „božićnice" za dijete u iznosu od 750 kuna. Važan projekt na koji je Grad Slavonski Brod ponosan je projekt rješavanja stambenih pitanja. U ožujku je još 12 mladih obitelji dobilo novi dom u Ulici Vida Došena koji je rezultat gradnje gradskih stanova za mlade obitelji, a konačan rezultat od početka uvođenja projekta je taj da su 24 mlade obitelji pronašle svoj dom u našem gradu. Nadalje, Grad provodi projekt gradskih zemljišta na kojima mlade obitelji imaju pravo građenja obiteljskih kuća.  Ovaj projekt naišao je na velik odaziv mladih obitelji i dosad je rezultirao sa 18 izgrađenih kuća, a u tijeku je priprema natječaja za dodjelu još 15 zemljišta.

S ciljem zadržavanja mladih obitelji u Slavonskom Brodu, Grad kontinuirano ulaže u objekte predškolskih i školskih ustanova. Završetkom obnove Dječjeg vrtića „Maslačak", obnovljeni su svi gradski dječji vrtići. U ožujku ove godine završena je izgradnja novog dječjeg vrtića „Gita" u Ulici Augustina Kažotića. Uz „Gitu" su, tijekom posljednjih deset godina, na području Slavonskog Broda izgrađena još tri nova dječja vrtića s preko 3.000 kvadrata modernog prostora za djecu predškolskog uzrasta, a postupku je i izgradnja prvog sportskog dječjeg vrtića u Sportskoj dvorani „Vijuš".

U 2019. godini potpisani su ugovori o energetskoj obnovi četiriju velikih škola: Osnovne škole „Hugo Badalić", „Blaž Tadijanović", „Antun Mihanović" i „Vladimir Nazor". Do sada su obnovljene tri škole, a trenutno se radi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor". Ulažući u sportske objekte, započela je izgradnja nove sportske dvorane najveće škole u Slavonskom Brodu, Osnovne škole „Bogoslav Šulek".

Na području sporta, protekle godine završena je izgradnja sportskog objekta Kajak-kanu kluba gdje će mlade kajakašice i kajakaši svoj sportski uspjeh nastaviti graditi iz modernog objekta. Uz to protekle godine smo započeli i s izgradnjom istočne tribine Stadiona uz Savu  koja je u ovom trenutku završena.

Na razvoj grada utjecat će i mnogi Europski projekti koji su u tijeku. U 2019. godini izvršena je zamjena toplovoda u sklopu projekta „Toplovodi za naselja Slavonija I i Slavonija II – projekt zamjene dotrajalih toplovoda", a radi se i na projektima „Komunalna infrastruktura u Tvrđavi Brod", obnova Kuće Brlić pod nazivom „Integrirani program - Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić", kao i projekt „Kuća tambure – Slavonska notna bajka – infrastrukturni radovi". U tijeku je i projekt „Plan održive urbane mobilnosti i urbanog područja Slavonski Brod" kojim će se producirati optimalne mjere za daljnji razvoj održivog prometa, dok je cilj provedbe projekta „Inovacijski inkubator – InnoBROD" je jačanje grada kao pokretača gospodarskog razvoja.

Grad radi i na projektu energetske obnove javne rasvjete. Zalažući se za obnovljive izvore energije. Gradu su, temeljem natječaja za nabavku električnog vozila, odobrena sredstva za kupnju dva električna vozila, a uskoro se kreće i s postavljanjem nove električne punionice.

SBplus: Koji su projekti ove godine u fazi dovršetka, a koji će još biti započeti do kraja godine?

Gradonačelnik Mirko Duspara: U fazi završetka je izgradnja Mjesnog doma na Koloniji, a radovi na izgradnji Istočne tribine Stadiona na Savi i Trećeg reciklažnog dvorišta su okončani. Do kraja ove godine će biti završena i izgradnja nove sportske dvorane Osnovne škole „Bogoslav Šulek".

Tijekom 2020. godine radit će se na projektima koji su u tijeku. Najvažniji i najveći projekt ove godine je rekonstrukcija i izgradnja novog autobusnog kolodvora čime će grad napokon dobiti adekvatno autobusno polazište i pristanište kakvo priliči sedmom po veličini gradu u Hrvatskoj. Novim autobusnim kolodvorom Gradu će biti osigurani kvalitetniji, moderniji i energetski učinkovitiji uvjeti rada gradskog prijevoza kao i svih ostalih oblika autobusnog prijevoza. Grad Slavonski Brod i u 2020. osigurava što povoljnije uvjete za život svojih sugrađana, posebno mladih obitelji te radi na poboljšanju populacijske politike.

Shvaćajući kako je ulaganje u obrazovanje naših mladih sugrađana polazišna točka daljnjeg razvoja grada, kroz kvalitetne obrazovne programe želja nam je osnažiti naše mlade da se u svom gradu školuju i stvaraju nove vrijednosti koje će doprinijeti njegovom daljnjem razvoju. Kao i do sada, Grad će ustrajati na konačnom rješavanju pitanja o početku djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu kao i na konačnoj izgradnji Osnovne škole „Milan Amruš".

SBplus: Kada možemo očekivati otvorenje Kuće tambure?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Projekt „Kuća Tambure – Slavonska notna bajka – infrastrukturni radovi" napreduje te će izvođač radove izvršiti prema ugovorenom roku. Uskoro se očekuje završetak prvog dijela projekta, a nakon što radovi budu završeni, odmah se kreće s drugim dijelom projekta „Kuća Tambure – Slavonska notna bajka – opremanje" što će u konačnici, ostvarenjem projekta, doprinijeti turističkoj ponudi, urbanizaciji i kulturnom razvoju gradskog lokaliteta, svakodnevnog života lokalne zajednice te, posljedično, održivom gospodarskom razvoju Slavonskoga Broda.

SBplus: Jesu li Izgradnja novog kolodvora i Kuća tambure ujedno i najskuplji projekti?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Gradu Slavonskom Brodu svi projekti su od jednake važnosti i značenja jer doprinose boljoj budućnosti grada i njegovih građana te stvaranju kvalitetnog urbanog prostora kakav priliči europskim gradovima. Brojke jesu važne, ali nisu najvažnije u životima ljudi. Vrijednost svakog projekta ogleda se u njegovoj svrsi i onome što svaki projekt donosi razvoju grada i njegovih građana. 

SBplus: Ove godine nema javne dodjele gradskih priznanja i nagrada, a već ih više od desetljeća dodjeljujete u ruke Brođana i onih zaslužnih za promicanje Grada. Kako reagiraju ljudi na takva priznanja i koliko im znače?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Nažalost, zbog zahvaćenosti epidemijom koronavirusa, ove godine podjela javnih priznanja neće biti tradicionalno održana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je trebala biti održana danas, na Dan Grada. Međutim, spoznaja da dodjela tih priznanja i nagrada znači iznimnu vrijednost u promicanju demokratskog društva i razumijevanje za djelovanje na području znanosti, umjetnosti, gospodarstva, humanitarnih, društvenih i drugih javnih djelatnosti koji znače doprinos razvitku Slavonskom Brodu, nagnala nas je da od nje ne odustanemo. Nagrade će biti podijeljene, samo u prilagođenim uvjetima i s odgodom.

SBplus: Što biste, posebice s obzirom na posebne okolnosti, poručili svojim sugrađanima na današnji Dan Grada?

Gradonačelnik Mirko Duspara: Kao gradonačelnik Slavonskog Broda, želim svim sugrađanima čestitati Dan grada i blagdan svetog Ivana Nepomuka. Uvjeren da smo u posljednjih godinu dana postigli mnogo i siguran da ćemo i ovoj godini, unatoč epidemiološkoj krizi koja nas je zahvatila, biti jednako uspješni.

Puno je truda i rada uloženo u unaprjeđenje svih onih aspekata života koji su nam svima izuzetno važni - od vrtića za naše najmlađe, škola koje pohađaju naša djeca, prostora za igru i rekreaciju, poboljšanja prometne infrastrukture, zdravstvenih usluga, rada brojnih udruga i društava, raznolikog i bogatog kulturnog života te uvjeta za razvoj sporta i sportskih aktivnosti.

Koristim priliku zahvaliti svima koji na razne načine nesebično doprinose daljnjem razvoju Slavonskog Broda - na gospodarskom, društvenom, kulturnom ili sportskom planu. Upravo kad je riječ o našem najtrofejnijem sportu, kajakaštvu, ponosan sam što je baš Slavonskom Brodu pripala čast biti domaćinom Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2023. godine.

I dalje ćemo neprestano osluškivati potrebe naših građana, štititi našu povijest, čuvati vrijednu kulturu i tradiciju te ćemo nastaviti graditi ljepšu i bolju budućnost grada kao naslijeđe svim generacijama koje dolaze.

Službenu čestitku gradonačelnika Mirka Duspare objavljenu na internetskoj stranici Grada Slavonskog Broda, moguće je pročitati OVDJE.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Pavo95

Pavo95

Komentirano: 17.5.2020. | 16:34

1

Neupita ga nounarka za ul.Mile Budaka.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 16.5.2020. | 18:23

2

Kradezej_zna @ . . tvojom prvom rečenicom si počeo vrijeđati! Uzvratio sam ti i pogodio usridu! Kad kod tvoga Pere i ostalih HDZ-a bosanaca sviraju šargije na skupovima onda ih je milo slušati, a kad to upriliči Babo, onda je to dernek. MRŠ!
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 16.5.2020. | 16:24

3

Kradezej_zna što si želio reći?
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 16.5.2020. | 15:48

4

Nisam ovdje i nemam volje da bih se raspravljao s smutljivcima koji se kriju iza nekoliko nadimaka,ali stil i retorika pisanja ih otkriva . Tko je htio shvatio je taj moj komentar a tko nije ili jednostavno ne može da shvati a šta mu katu mogu. Nisam ja ti da mu razvijamo zakržljale moždane vijuge. Sve je to s razlogom. Kako ovdje ima jedan po zasluzi.
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 16.5.2020. | 15:03

5

Kradezej_zna prozivaš i etiketiraš a kad to netko drugi učini onda napadaš. Pročitaj lagano i polako svoj prvi komentar i ispričaj se. Tako rade kulturni ljudi.
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 16.5.2020. | 14:21

6

Ivo,daj skuliraj se malo! Tu retorika stil ostavi tamo kad budeš napasivao ili ti napastovao ovce. Opće me ne zanima gdje je tko rođen ti možeš biti npr rođen kraj puta pod šljivom u Perkovci. Smisao i poruka ti je promašila ceo fudbal. Prmitivac bio primitivan i ostao.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 16.5.2020. | 14:02

7

Jaran63 i Kradezej_zna @ . . iz čijeg ste vi muda ispali? Niste se upitali gdje bi ova gospoda trebala organizirati dernek? LJUBICA MAKSIMČUK - rođena 1973.Gornja Komušina, Bosna i Hercegovina. DANIJEL MARUŠIĆ - rođen je 1972. godine u Prnjavoru u Bosni i Hercegovini i PERO ĆOSIĆ - rođen je 1959. godine u Buhovu u Bosni i Hercegovini...I ne bojte se, Babo će opet slaviti, po šesti puta...zaredom! Da, nabrojite projekte koje su odradili HDZ-ovci u Brodu od 1991. godine do sada? Dobivali smo samo obećanja, a vi, mulci, davali im glasove! Nizašto!
Jaran63

Jaran63

Komentirano: 16.5.2020. | 11:31

8

Ako nagodinu babo ne bude u priliva da organizira dernek u brodu on će u Derventu na jagnjetinu i šargiju pod mehanu.
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 16.5.2020. | 10:14

9

Dogodine lokalni izbori trebao si babo napraviti dernek uz kazanicu tko zna tko će ga dogodine organizirati.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

Grad Brod raspisao Natječaj

Do zakupa javne gradske površine već od jedne kn/m2 dnevno

30.5.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

Dan državnosti Republike Hrvatske

'Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi možemo stvarati bolje sutra'

30.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

Slav Brod još nije dobio PCR uređaj

Hoćemo li dobiti uređaj za testiranje sumnjivih na COVID-19?

28.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

Brođane (ne)ugodno iznenadili plakati

Prva lekcija Gradskoj upravi sveučilišnog grada

28.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'To nije samo projekt godine, nego i desetljeća'

27.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode skraćeni radni tjedan?

Mjere pomoći poslodavcima i radnicima

Uvode skraćeni radni tjedan?

26.5.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

Grad Brod nastavlja pomagati mladima

Nova prilika za pomoć u izgradnji obiteljskog doma

26.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

Za štete od 62 mil kn dobili 1,4 mil kn

Malim isplatama naknada za štete tjeraju na osiguravanje?

25.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

Sezona se opasno bliži

Hoće li brodska djeca ove godine stvarati uspomene na Hvaru?

23.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

Održana i treća elektronička sjednica

Gradsko vijeće danas odlučilo o sudbini Stribora Valente

22.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

Ostali projekti idu dalje

Završeni radovi na 7,5 mil kn vrijednoj rekonstrukciji ulice

22.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

Održana komemoracija

Mirko Tomac bit će sahranjen u Sapcima

21.5.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

Predizborna aktivnost i/ili redovan rad?

Za cestu 450, a Odjelu ginekologije 120 tisuća kuna

21.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

Dvadeset vrhunski opremljenih kućica

Ovo je novo lice brodskog Odmarališta na Korčuli

20.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

Prema posljednjim podatcima

Iz skupine radnika iz Njemačke još jedan obolio od COVID-19

20.5.2020. | 12:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

Nakon vanjskog, ide unutarnje uređenje

Konačno kreće 17,4 mil kn vrijedna obnova kuće Brlić

20.5.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

Zbog ljubavi prema Titovu liku i djelu

Dali svoje potpise za smjenu Stribora Valente

19.5.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

Nakon izletišta otvoreni i bazeni

Istovremeno dozvoljen boravak 15 osoba na sto kvadrata

18.5.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovako se mladi bore za svoje mjesto u gradu

Izbor za članove Savjeta mladih

I ovako se mladi bore za svoje mjesto u gradu

18.5.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Milanović jugoudbaš'

Dio Brođana poručio:

'Milanović jugoudbaš'

13.5.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :