Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 10.7.2019. u 10:30
Prikaza: 1706
|
Autor: Željka Gavranović/Ina Cirkveni

Aktualna tema - štete u poljoprivredi

Danas proglašenje elem. nepogode za Davor, Bebrinu i Oriovac

Ina Cirkveni/SBplus
Foto: Ina Cirkveni/SBplusZlatko Bunjevac i Dragica Vučković (HSS)
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus

- Budući da su nastale velike štete kod poljoprivrednika, a kreću se oko 50 do 70 posto ovogodišnjeg uroda pitam se kako preživjeti naredne mjesece. Hoće li Županija sudjelovati u oporavku i planira li pomoći tim ljudima? - pitala je Dragica Vučković (HSS).

9.50 sati:

- Je li točno da slavonskobrodska Bolnica nema citologa? Što kanite poduzeti da se zaustavi odlazak liječnika iz Bolnice te da se privuče dolazak novih? - postavila je aktualno pitanje vijećnica Ana Majetić (DM - NL.).

Odgovor će dobiti pisanim putem.

- Za željezničku prugu Okučani-Vinkovci, naručuju se projekti za obnovu. Imamo problema u cijeloj županiji jer smo dugačka županija. Puno je pružnih prijelaza, a problem su i oni koji imaju lošu podlogu pa se oštećuju vozila. Druga opasnost je preglednost, imate napuštene objekte na bivšim željezničkim stanicama i morate se jako približiti kako biste vidjeli dolazi li vlak. I elektronika zna zakazati pa bi bilo dobro uputiti pismo ili razgovarati sa HŽ Infrastrukturom kako bi se taj problem riješio - komentirao je dugogodišnji problem vijećnik Milan Mateša (SDP).

9.40 sati:

- Svi smo imali prilike vidjeti kakvo nas je nevrijeme snašlo i koliko je štete izazvano snažnim vjetrom. Budući da su nastale velike štete kod poljoprivrednika, a kreću se oko 50 do 70 posto ovogodišnjeg uroda pitam se kako preživjeti naredne mjesece. Hoće li Županija sudjelovati i planira li pomoći tim ljudima? - pitala je Dragica Vučković (HSS).

- Stanje elementarne nepogode danas će župan proglasiti za područje općina Davor, Berbinu i Oriovac. Nemamo financijska sredstva da pomognemo, ali ćemo učiniti sve da u šezdeset dana pripremimo elaborat kako bi barem dio štete bio saniran kroz te mjere. - odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, Željko Burazović.

Stranački kolega, nastavio je u sličnom tonu.

- Mogu li se predvidjeti sredstva da se za nagodinu ne dogodi da nema dovoljno protugradnih raketa? Jesu li rakete iz Bosne i Hercegovine pomogle nama u pograničnom području. - pitao je Zlatko Bunjevac (HSS).

- Stanje je takvo da su sve rakete sa istočnog dijela županije dislocirane na drugi dio. U ovoj sezoni nema provedbe protutučne obrane. Učinit ćemo sve da isprovociramo situaciju da se obrana nastavi kao i ranije. Dobar susjed može pomoći. Uvažavam da su nas na ovom našem području uz granicu i rijeku Savu mogle dijelom zaštititi i njihove rakete. - odgovorio je Burazović.

Situaciju je komentirala i MOST-ova vijećnica.

- Štete je bilo i na istoku županije, najviše na usjevima. Nama je iznimno bitno da u svakom trenutku imamo informaciju koriste li se rakete, u kojoj mjeri i koji je rezultat takve zaštite jer poljoprivrednici imaju problema sa osiguravajućim kućama jer se procjenitelji drže nižih procjena u odnosu na stvarne. - zaključila je Ružica Vukovac (MOST).

9.30 sati:

SLAVONSKI BROD - Petnaesta po redu sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, treća u samo mjesec dana, započela je jutros u devet sati vijećničkim pitanjima tijekom aktualnog sata. Od 42 vijećnika na današnjoj je Sjednici prisutno 36 članova Skupštine.

Aktualni sat otvorila je potresnim i emotivnim svjedočenjem vijećnica kojoj je radno mjesto Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. Skupštini i javnosti uputila je apel za razumijevanjem težine njihova zanimanja.

- Neću isticati preopterećenost ni probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, ali javnost nije dovoljno upoznata s radom hrvatskih centara za socijalnu skrb. Radimo za poslodavca kojeg ovog puta pozivamo neka poboljša sustav rada i preuzme odgovornost za njegove nedostatke. Neprestano smo zbog toga pod povećalom i osudom javnosti. Još nemamo status službene osobe. Ovo je apel prema svima da zaštite struku i djelatnike koji svakodnevno brinu o najranjivijim članovima društva. Zajedno moramo reagirati na nasilje i nepravdu. - kazala je vidno potresena u ime Centra za socijalnu skrb županijska vijećnica, Marija Jugović (HDZ).

Minutom šutnje županijski su vijećnici pokazali poštovanje prema socijalnoj radnici koja je jučer preminula u Đakovu nakon napada rastrojenog korisnika Centra.

SBplus od čitatelja koji su jutros pokušali koristiti usluge Centra neslužbeno doznaje kako portir na ulazu sve posjetitelje upućuje da slavonskobrodski socijalni radnici neće raditi narednih nekoliko dana.

Dnevni red današnje sjednice Županijske skupštine na samom je početku dopunjen i proširen 24. točkom - Prijedlogom zaključka o davanju suglasnosti na Statut Doma zdravlja Slavonski Brod. Naime, Ministarstvo zdravstva izdalo je Rješenje kojim se djelatnost Doma zdravlja proširuje na dentalnu tehniku te mijenja naziv djelatnosti pa medicina rada postaje medicina rada i sporta, a zdravstvena njega i palijativna skrb bolesnika mijenja se u zdravstvena njega i palijativna skrb, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. U nastavku sjednice, vijećnici će raspravljati, a potom i glasovati o usvajanju i prihvaćanju sljedećih dokumenata:

 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice Nova Gradiška u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma zdravlja Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zdravstvene ustanove Ljekarna Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod za 2018. godinu
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2018. godini Hrvatskog Crvenog križa Društva crvenog križa Brodsko-posavske županije
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod za razdoblje siječanj – prosinac 2018. godine
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 • Izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom poslovanju za 2018. godinu Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod
 • Izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom poslovanju u 2018. godini Spomen galerije Ivana Meštrovića, Vrpolje
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice športskih udruga i saveza Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 • Informacija o dodijeljenim stipendijama Brodsko-posavske županije za 2019. godinu
 • Izvješće o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o gospodarenju zajedničkim lovištima na području Brodsko-posavske županije u lovnoj 2018./2019. godini
 • Nacrt prijedloga Odluke o područnoj organiziranosti pregleda umrlih osoba izvan zdravstvene ustanove i imenovanju mrtvozornika i obducenata na području Brodsko-posavske županije
 • Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Brodsko-posavske županije za razdoblje 2021.-2027. godine
 • Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u 2018. godini
 •  
  1. Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije Brodsko-posavske županije – drugo čitanje
  2. Plan zaštite od požara Brodsko-posavske županije – drugo čitanje
 • Prijedlog Odluke o županijskim porezima Brodsko-posavske županije
 • Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 11 godina staža u Gradu - stavljen 'na raspolaganje'

  Proučili smo zanimljiv slučaj

  Nakon 11 godina staža u Gradu - stavljen 'na raspolaganje'

  17.8.2019. | 19:00
  Za dva mjeseca i dva tjedna koje će dosadašnji zaposlenik slavonskobrodske Gradske uprave provesti kod kuće, 'na raspolaganju', uredno će primiti plaću i ostvarivati sva prava koja mu uz to pripadaju.
  Za dva mjeseca i dva tjedna koje će dosadašnji zaposlenik slavonskobrodske Gradske uprave provesti kod kuće, 'na raspolaganju', uredno će primiti plaću i ostvarivati sva prava koja mu uz to pripadaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Snimili smo udomljenje u slavonskobrodskom Azilu

  Konačno jedna sretna priča iz Sl. Broda

  Snimili smo udomljenje u slavonskobrodskom Azilu

  16.8.2019. | 14:00
  Do jučer beskućnik, Čoki je već danas na sigurnom u svom 'zauvijek-domu', nakon što su ga prije mjesec dana vlasnici bezdušno, preko ograde, prebacili u slavonskobrodski Azil za napuštene životinje.
  Do jučer beskućnik, Čoki je već danas na sigurnom u svom 'zauvijek-domu', nakon što su ga prije mjesec dana vlasnici bezdušno, preko ograde, prebacili u slavonskobrodski Azil za napuštene životinje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodskim bebama i danas je stizala oprema

  Mjera koja ima veliki odjek

  Slavonskobrodskim bebama i danas je stizala oprema

  16.8.2019. | 13:00
  Kvalitetna oprema vrijedna pet tisuća kuna, uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode za djecu - sve potrebno za bezbrižan 'start' u skrbi i njezi beba, a u domove roditelja stiže oko mjesec dana prije očekivanog termina poroda.
  Kvalitetna oprema vrijedna pet tisuća kuna, uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode za djecu - sve potrebno za bezbrižan 'start' u skrbi i njezi beba, a u domove roditelja stiže oko mjesec dana prije očekivanog termina poroda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolji uvjeti (i) za policijske službenike te stanare Doma

  I ove dvije zgrade čekaju veliki radovi

  Bolji uvjeti (i) za policijske službenike te stanare Doma

  14.8.2019. | 9:15
  Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a rezultat je prosječna ušteda energije koja prelazi 60 posto. Donosimo koje sve slavonskobrodske zgrade idu u obnovu.
  Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a rezultat je prosječna ušteda energije koja prelazi 60 posto. Donosimo koje sve slavonskobrodske zgrade idu u obnovu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uslijedili unutrašnji radovi na 'Palači pravde'

  Pristigao novi namještaj

  Uslijedili unutrašnji radovi na 'Palači pravde'

  11.8.2019. | 12:30
  Kako je osim pristiglog novog namještaja predviđeno ličenje zidova te brušenje i lakiranje uredskih parketa, najveći je dio tih radova rezerviran u periodu godišnjih odmora. Također, zgrada stara gotovo pola stoljeća će napokon dobiti i klimatizacijske uređaje - njih čak 84, što
  Kako je osim pristiglog novog namještaja predviđeno ličenje zidova te brušenje i lakiranje uredskih parketa, najveći je dio tih radova rezerviran u periodu godišnjih odmora. Također, zgrada stara gotovo pola stoljeća će napokon dobiti i klimatizacijske uređaje - njih čak 84, što
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske škole trebaju 50 pomoćnih djelatnika

  Za učenike s teškoćama

  Brodske škole trebaju 50 pomoćnih djelatnika

  9.8.2019. | 14:00
  Pripreme za nadolazeću 2019./2020. školsku godinu već su počele. Danas je Grad Slavonski Brod raspisao natječaje za 48 pomoćnika u nastavi te dva komunikacijska posrednika koji će pomagati djeci s teškoćama u slavonskobrodskim osnovnim školama.
  Pripreme za nadolazeću 2019./2020. školsku godinu već su počele. Danas je Grad Slavonski Brod raspisao natječaje za 48 pomoćnika u nastavi te dva komunikacijska posrednika koji će pomagati djeci s teškoćama u slavonskobrodskim osnovnim školama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je Grad platio ovogodišnju borbu protiv komaraca?

  Tretmana nikad dosta

  Koliko je Grad platio ovogodišnju borbu protiv komaraca?

  8.8.2019. | 8:00
  Provjerili smo koliki se dio gradskih proračunskih sredstava otopio u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca te je li država priskočila u pomoć.
  Provjerili smo koliki se dio gradskih proračunskih sredstava otopio u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca te je li država priskočila u pomoć.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građanima je sumnjivo novo zapošljavanje u Gradskoj upravi

  Jesu li zlobni ili, tek, u pravu?

  Građanima je sumnjivo novo zapošljavanje u Gradskoj upravi

  7.8.2019. | 8:00
  Provjerili smo postoji li povezanost dvoje prezimenjaka koja bi mogla ukazati na protuzakonito postupanje pri zapošljavanju.
  Provjerili smo postoji li povezanost dvoje prezimenjaka koja bi mogla ukazati na protuzakonito postupanje pri zapošljavanju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadam se da ćemo do Božića 2021. biti u svom toplom domu'

  Potpisani novi ugovori

  'Nadam se da ćemo do Božića 2021. biti u svom toplom domu'

  2.8.2019. | 14:00
  - Ako nas posluži zdravlje i sve bude išlo svojim tijekom vjerujem kako ćemo za Božić 2021. godine biti u svom toplom domu - ne krijući zadovoljstvo kazala je ova mlada žena.
  - Ako nas posluži zdravlje i sve bude išlo svojim tijekom vjerujem kako ćemo za Božić 2021. godine biti u svom toplom domu - ne krijući zadovoljstvo kazala je ova mlada žena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz čega su neki gradovi i općine, zapravo, dobili 'petice'?

  Što sve ulazi u 'transparentnost'

  Iz čega su neki gradovi i općine, zapravo, dobili 'petice'?

  1.8.2019. | 17:45
  Tijekom srpnja, neka su se mjesta Brodsko-posavske županije hvalila peticom iz 'proračunske transparentnosti'. No, koliko bi građana uopće znalo objasniti o čemu se tu zapravo radi i što je pritom ocjenjivano.
  Tijekom srpnja, neka su se mjesta Brodsko-posavske županije hvalila peticom iz 'proračunske transparentnosti'. No, koliko bi građana uopće znalo objasniti o čemu se tu zapravo radi i što je pritom ocjenjivano.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će tu biti parkiran još jedan električni automobil

  Grad se okreće vozilima novog doba

  Uskoro će tu biti parkiran još jedan električni automobil

  1.8.2019. | 16:30
  U vlasništvu slavonskobrodske Gradske uprave već je nekoliko mjeseci i električni automobil BMW i3.
  U vlasništvu slavonskobrodske Gradske uprave već je nekoliko mjeseci i električni automobil BMW i3.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Muškarac, unatoč pruženoj pomoći, nije preživio

  Tijekom vježbe pozvani na intervneciju

  Muškarac, unatoč pruženoj pomoći, nije preživio

  1.8.2019. | 13:00
  HGSS-ovci su za vrijeme trajanja vježbe dobili poziv za pružanje pomoći unesrećenoj osobi. Nažalost, ovaj puta ishod nije bio sretan.
  HGSS-ovci su za vrijeme trajanja vježbe dobili poziv za pružanje pomoći unesrećenoj osobi. Nažalost, ovaj puta ishod nije bio sretan.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izuzetno veliko zanimanje roditelja i djece

  Dodatna dva tjedna Brodskog kampa

  Izuzetno veliko zanimanje roditelja i djece

  31.7.2019. | 15:35
  Brodski ljetni kamp održavao se od 17. lipnja do 22. srpnja 2019. godine, a zbog velikog interesa otvorila su se dodatna dva tjedna kampa u kolovozu prvenstveno za djecu koja do sada nisu sudjelovala ili koja su sudjelovala u samo jednom tjednu kampa.
  Brodski ljetni kamp održavao se od 17. lipnja do 22. srpnja 2019. godine, a zbog velikog interesa otvorila su se dodatna dva tjedna kampa u kolovozu prvenstveno za djecu koja do sada nisu sudjelovala ili koja su sudjelovala u samo jednom tjednu kampa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju 60 osoba, prijave su u tijeku

  Županija raspisala javni poziv

  Primaju 60 osoba, prijave su u tijeku

  31.7.2019. | 11:00
  Zainteresirani prijave podnose preporučeno poštom ili predaju osobno u zatvorenoj omotnici na adresu Brodsko-posavske županije. Rok za njihovo podnošenje je sredina kolovoza, a nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
  Zainteresirani prijave podnose preporučeno poštom ili predaju osobno u zatvorenoj omotnici na adresu Brodsko-posavske županije. Rok za njihovo podnošenje je sredina kolovoza, a nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nabavio nove bicikle, ali ne da ih građanima

  Prijevozno sredstvo samo za odabrane

  Grad nabavio nove bicikle, ali ne da ih građanima

  30.7.2019. | 22:00
  Građani neće moći koristiti nove električne bicikle namijenjene tek odabranima - djelatnicima Uprave i gradskih ustanova.
  Građani neće moći koristiti nove električne bicikle namijenjene tek odabranima - djelatnicima Uprave i gradskih ustanova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade 361 tisuću kuna vrijednu punionicu električnih vozila

  Dodatno smanjenje emisije štetnih tvari

  Grade 361 tisuću kuna vrijednu punionicu električnih vozila

  30.7.2019. | 13:30
  Slavonski Brod se u svibnju, nakon objave Javnog poziva kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavio sa zahtjevom za sufinanciranje gradnje punionice vozila na električnu energiju 2019. godine. Opravdani troškovi projekta iznose 360.700,00 kuna, a
  Slavonski Brod se u svibnju, nakon objave Javnog poziva kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavio sa zahtjevom za sufinanciranje gradnje punionice vozila na električnu energiju 2019. godine. Opravdani troškovi projekta iznose 360.700,00 kuna, a
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Preventivni sistematski pregledi branitelja

  Poziv braniteljima

  Preventivni sistematski pregledi branitelja

  30.7.2019. | 11:00
  Cilje pregleda je što ranije otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, ali i skretanje pozornosti hrvatskim braniteljima na važnost ranog otkrivanja bolesti odnosno što ranijeg početka liječenja bolesti te motiviranje hrvatskih branitelja da
  Cilje pregleda je što ranije otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, ali i skretanje pozornosti hrvatskim braniteljima na važnost ranog otkrivanja bolesti odnosno što ranijeg početka liječenja bolesti te motiviranje hrvatskih branitelja da
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U županiji uskoro tri azila za napuštene životinje?

  Na ulicama sve više pasa lutalica

  U županiji uskoro tri azila za napuštene životinje?

  30.7.2019. | 9:20
  Najstarija je inicijativa Grada Slavonskog Broda koji ima objekt u naselju Vijuš čiji je trenutni kapacitet 40 pasa, a za čiji je završetak potrebno oko četiri milijuna kuna
  Najstarija je inicijativa Grada Slavonskog Broda koji ima objekt u naselju Vijuš čiji je trenutni kapacitet 40 pasa, a za čiji je završetak potrebno oko četiri milijuna kuna
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan jurio više od 200 km/h, a drugi vozio s 3,03‰ alkohola

  Policija apelira na vozače

  Jedan jurio više od 200 km/h, a drugi vozio s 3,03‰ alkohola

  29.7.2019. | 17:00
  Prošli tjedan je pod utjecajem alkohola uhvaćeno i sankcionirano 20 vozača. Rekorder je alkoholizirani 47-godišnjak.
  Prošli tjedan je pod utjecajem alkohola uhvaćeno i sankcionirano 20 vozača. Rekorder je alkoholizirani 47-godišnjak.