Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 10.7.2019. u 10:30
Prikaza: 1665
|
Autor: Željka Gavranović/Ina Cirkveni

Aktualna tema - štete u poljoprivredi

Danas proglašenje elem. nepogode za Davor, Bebrinu i Oriovac

Ina Cirkveni/SBplus
Foto: Ina Cirkveni/SBplusZlatko Bunjevac i Dragica Vučković (HSS)
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus

- Budući da su nastale velike štete kod poljoprivrednika, a kreću se oko 50 do 70 posto ovogodišnjeg uroda pitam se kako preživjeti naredne mjesece. Hoće li Županija sudjelovati u oporavku i planira li pomoći tim ljudima? - pitala je Dragica Vučković (HSS).

9.50 sati:

- Je li točno da slavonskobrodska Bolnica nema citologa? Što kanite poduzeti da se zaustavi odlazak liječnika iz Bolnice te da se privuče dolazak novih? - postavila je aktualno pitanje vijećnica Ana Majetić (DM - NL.).

Odgovor će dobiti pisanim putem.

- Za željezničku prugu Okučani-Vinkovci, naručuju se projekti za obnovu. Imamo problema u cijeloj županiji jer smo dugačka županija. Puno je pružnih prijelaza, a problem su i oni koji imaju lošu podlogu pa se oštećuju vozila. Druga opasnost je preglednost, imate napuštene objekte na bivšim željezničkim stanicama i morate se jako približiti kako biste vidjeli dolazi li vlak. I elektronika zna zakazati pa bi bilo dobro uputiti pismo ili razgovarati sa HŽ Infrastrukturom kako bi se taj problem riješio - komentirao je dugogodišnji problem vijećnik Milan Mateša (SDP).

9.40 sati:

- Svi smo imali prilike vidjeti kakvo nas je nevrijeme snašlo i koliko je štete izazvano snažnim vjetrom. Budući da su nastale velike štete kod poljoprivrednika, a kreću se oko 50 do 70 posto ovogodišnjeg uroda pitam se kako preživjeti naredne mjesece. Hoće li Županija sudjelovati i planira li pomoći tim ljudima? - pitala je Dragica Vučković (HSS).

- Stanje elementarne nepogode danas će župan proglasiti za područje općina Davor, Berbinu i Oriovac. Nemamo financijska sredstva da pomognemo, ali ćemo učiniti sve da u šezdeset dana pripremimo elaborat kako bi barem dio štete bio saniran kroz te mjere. - odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, Željko Burazović.

Stranački kolega, nastavio je u sličnom tonu.

- Mogu li se predvidjeti sredstva da se za nagodinu ne dogodi da nema dovoljno protugradnih raketa? Jesu li rakete iz Bosne i Hercegovine pomogle nama u pograničnom području. - pitao je Zlatko Bunjevac (HSS).

- Stanje je takvo da su sve rakete sa istočnog dijela županije dislocirane na drugi dio. U ovoj sezoni nema provedbe protutučne obrane. Učinit ćemo sve da isprovociramo situaciju da se obrana nastavi kao i ranije. Dobar susjed može pomoći. Uvažavam da su nas na ovom našem području uz granicu i rijeku Savu mogle dijelom zaštititi i njihove rakete. - odgovorio je Burazović.

Situaciju je komentirala i MOST-ova vijećnica.

- Štete je bilo i na istoku županije, najviše na usjevima. Nama je iznimno bitno da u svakom trenutku imamo informaciju koriste li se rakete, u kojoj mjeri i koji je rezultat takve zaštite jer poljoprivrednici imaju problema sa osiguravajućim kućama jer se procjenitelji drže nižih procjena u odnosu na stvarne. - zaključila je Ružica Vukovac (MOST).

9.30 sati:

SLAVONSKI BROD - Petnaesta po redu sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, treća u samo mjesec dana, započela je jutros u devet sati vijećničkim pitanjima tijekom aktualnog sata. Od 42 vijećnika na današnjoj je Sjednici prisutno 36 članova Skupštine.

Aktualni sat otvorila je potresnim i emotivnim svjedočenjem vijećnica kojoj je radno mjesto Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. Skupštini i javnosti uputila je apel za razumijevanjem težine njihova zanimanja.

- Neću isticati preopterećenost ni probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, ali javnost nije dovoljno upoznata s radom hrvatskih centara za socijalnu skrb. Radimo za poslodavca kojeg ovog puta pozivamo neka poboljša sustav rada i preuzme odgovornost za njegove nedostatke. Neprestano smo zbog toga pod povećalom i osudom javnosti. Još nemamo status službene osobe. Ovo je apel prema svima da zaštite struku i djelatnike koji svakodnevno brinu o najranjivijim članovima društva. Zajedno moramo reagirati na nasilje i nepravdu. - kazala je vidno potresena u ime Centra za socijalnu skrb županijska vijećnica, Marija Jugović (HDZ).

Minutom šutnje županijski su vijećnici pokazali poštovanje prema socijalnoj radnici koja je jučer preminula u Đakovu nakon napada rastrojenog korisnika Centra.

SBplus od čitatelja koji su jutros pokušali koristiti usluge Centra neslužbeno doznaje kako portir na ulazu sve posjetitelje upućuje da slavonskobrodski socijalni radnici neće raditi narednih nekoliko dana.

Dnevni red današnje sjednice Županijske skupštine na samom je početku dopunjen i proširen 24. točkom - Prijedlogom zaključka o davanju suglasnosti na Statut Doma zdravlja Slavonski Brod. Naime, Ministarstvo zdravstva izdalo je Rješenje kojim se djelatnost Doma zdravlja proširuje na dentalnu tehniku te mijenja naziv djelatnosti pa medicina rada postaje medicina rada i sporta, a zdravstvena njega i palijativna skrb bolesnika mijenja se u zdravstvena njega i palijativna skrb, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. U nastavku sjednice, vijećnici će raspravljati, a potom i glasovati o usvajanju i prihvaćanju sljedećih dokumenata:

 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice Nova Gradiška u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma zdravlja Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zdravstvene ustanove Ljekarna Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod za 2018. godinu
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2018. godini Hrvatskog Crvenog križa Društva crvenog križa Brodsko-posavske županije
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod za razdoblje siječanj – prosinac 2018. godine
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 • Izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom poslovanju za 2018. godinu Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod
 • Izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom poslovanju u 2018. godini Spomen galerije Ivana Meštrovića, Vrpolje
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice športskih udruga i saveza Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 • Informacija o dodijeljenim stipendijama Brodsko-posavske županije za 2019. godinu
 • Izvješće o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o gospodarenju zajedničkim lovištima na području Brodsko-posavske županije u lovnoj 2018./2019. godini
 • Nacrt prijedloga Odluke o područnoj organiziranosti pregleda umrlih osoba izvan zdravstvene ustanove i imenovanju mrtvozornika i obducenata na području Brodsko-posavske županije
 • Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Brodsko-posavske županije za razdoblje 2021.-2027. godine
 • Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u 2018. godini
 •  
  1. Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije Brodsko-posavske županije – drugo čitanje
  2. Plan zaštite od požara Brodsko-posavske županije – drugo čitanje
 • Prijedlog Odluke o županijskim porezima Brodsko-posavske županije
 • Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodjela subvencija i za zaštitu od afričke svinjske kuge

  UO za poljoprivredu

  Dodjela subvencija i za zaštitu od afričke svinjske kuge

  19.7.2019. | 15:30
  Riječ je o bespovratnim sredstvima koja se mogu dobiti za nabavku repromaterijala, sredstava koja se koriste za sprečavanje štete od divljači na usjevima; održavanje postojećih i izgradnju novih čeka i hranilišta te za prevenciju suzbijanja afričke svinjske kuge.
  Riječ je o bespovratnim sredstvima koja se mogu dobiti za nabavku repromaterijala, sredstava koja se koriste za sprečavanje štete od divljači na usjevima; održavanje postojećih i izgradnju novih čeka i hranilišta te za prevenciju suzbijanja afričke svinjske kuge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganjem od 15,9 milijuna kuna do turista i radnih mjesta

  Obnova Tvrđave

  Ulaganjem od 15,9 milijuna kuna do turista i radnih mjesta

  19.7.2019. | 9:20
  Kroz ovaj projekt, neće biti samo omogućeno stvaranje nove kulturne i turističke ponude u gradu, nego će na taj način biti otvorena i nova radna mjesta. Bude li ponuda kvalitetna i zanimljiva te popraćena u konačnici kvalitetnom promocijom valja očekivati i povećanje broja turist
  Kroz ovaj projekt, neće biti samo omogućeno stvaranje nove kulturne i turističke ponude u gradu, nego će na taj način biti otvorena i nova radna mjesta. Bude li ponuda kvalitetna i zanimljiva te popraćena u konačnici kvalitetnom promocijom valja očekivati i povećanje broja turist
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spremni smo hrpetine papira pospremiti u prošlost'

  Brodsko-posavska županija:

  'Spremni smo hrpetine papira pospremiti u prošlost'

  19.7.2019. | 8:00
  U Velikoj vijećnici Župaijske uprave Brodsko-posavske vijećnici županijske skupštine spremni su 'silne hrpetine papira i fotokopirke pospremiti u prošlost'. Preduvjeti za to, čini se, stvoreni su.
  U Velikoj vijećnici Župaijske uprave Brodsko-posavske vijećnici županijske skupštine spremni su 'silne hrpetine papira i fotokopirke pospremiti u prošlost'. Preduvjeti za to, čini se, stvoreni su.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugostitelji za šank moraju izdvojiti minimalno 10.000 kuna

  Raspisan natječaj za zakup

  Ugostitelji za šank moraju izdvojiti minimalno 10.000 kuna

  18.7.2019. | 15:30
  Brodska će tvrđava u kolovozu tijekom održavanja CMC Festivala već četvrtu godinu za redom primiti veliki broj domaćih i posjetitelja iz drugih gradova. Proučili smo koliko grad naplaćuje prostor ugostiteljima za pružanje različitih usluga na takvoj vrsti događanja
  Brodska će tvrđava u kolovozu tijekom održavanja CMC Festivala već četvrtu godinu za redom primiti veliki broj domaćih i posjetitelja iz drugih gradova. Proučili smo koliko grad naplaćuje prostor ugostiteljima za pružanje različitih usluga na takvoj vrsti događanja
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni će dobiti svojih, ukupno, 78.600 kuna

  'Nepravda' ispravljena

  I oni će dobiti svojih, ukupno, 78.600 kuna

  18.7.2019. | 8:00
  Iako su imali dovoljan broj bodova za ostvarenje prava na naknadu, ostali su uskraćeni za isplatu zbog limitiranih proračunskih sredstava. Sada je ta 'nepravda' ispravljena.
  Iako su imali dovoljan broj bodova za ostvarenje prava na naknadu, ostali su uskraćeni za isplatu zbog limitiranih proračunskih sredstava. Sada je ta 'nepravda' ispravljena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do gužvi dolazi jer građani stižu prije radnog vremena'

  Iz Policije tvrde:

  'Do gužvi dolazi jer građani stižu prije radnog vremena'

  17.7.2019. | 19:00
  Bilo koju radnju u novoj zgradi slavonskobrodskog MUP-a Brođani bi trebali obaviti za pola sata ili manje, a jutarnje gužve iz Policije objašnjavaju građanima koji red stvore i sat vremena prije otvaranja ureda.
  Bilo koju radnju u novoj zgradi slavonskobrodskog MUP-a Brođani bi trebali obaviti za pola sata ili manje, a jutarnje gužve iz Policije objašnjavaju građanima koji red stvore i sat vremena prije otvaranja ureda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemljišta su, bez našeg znanja, postala javno vodno dobro'

  Načelnici iznijeli i svoju stranu priče:

  'Zemljišta su, bez našeg znanja, postala javno vodno dobro'

  17.7.2019. | 17:00
  Određeni broj načelnika potužio se kako su Hrvatske vode neka područja stavile u svoju ingerenciju, a vrlo često se znalo dogoditi i to da su raspisivali natječaje, a da općine o tome nisu imale nikakva saznanja.
  Određeni broj načelnika potužio se kako su Hrvatske vode neka područja stavile u svoju ingerenciju, a vrlo često se znalo dogoditi i to da su raspisivali natječaje, a da općine o tome nisu imale nikakva saznanja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 50 kn/m2 dnevno do zakupa javne površine

  Raspisan natječaj

  Od 50 kn/m2 dnevno do zakupa javne površine

  17.7.2019. | 9:30
  Rok za podnošenje prijava je osam dana od prvog narednog dana objave javnog natječaja u tisku, a pismene ponude zainteresirani trebaju dostaviti poštom, preporučeno, u zatvorenom omotu ili pak neposredno u pisarnicu Grada.
  Rok za podnošenje prijava je osam dana od prvog narednog dana objave javnog natječaja u tisku, a pismene ponude zainteresirani trebaju dostaviti poštom, preporučeno, u zatvorenom omotu ili pak neposredno u pisarnicu Grada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi svakodnevno čekaju u redu vani na suncu

  Preseljenje se i dalje čini O.K.?

  Ljudi svakodnevno čekaju u redu vani na suncu

  16.7.2019. | 20:00
  Nekima se i dalje ova ideja čini puno boljom, nego da je Ministarstvo unutarnjih poslova ostvarilo pametniji (i jeftiniji) 'deal' s Gradom Slavonskim Brodom i preselilo u prazan prostor prizemlja Sportske dvorane Vijuš.
  Nekima se i dalje ova ideja čini puno boljom, nego da je Ministarstvo unutarnjih poslova ostvarilo pametniji (i jeftiniji) 'deal' s Gradom Slavonskim Brodom i preselilo u prazan prostor prizemlja Sportske dvorane Vijuš.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li učenici iz Rastušja i Tomice u školu u Podcrkavlje?

  Roditelji se protive

  Hoće li učenici iz Rastušja i Tomice u školu u Podcrkavlje?

  16.7.2019. | 14:00
  Sukladno naputku Ministarstva osnivač Grad Slavonski Brod, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave u svim gradskim osnovnim školama, izašao je s prijedlogom o tome da učenici iz Tomice i Rastušja od iduće školske godine umjesto podvinjske pohađaju školu u Podcrkavlju. Rodite
  Sukladno naputku Ministarstva osnivač Grad Slavonski Brod, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave u svim gradskim osnovnim školama, izašao je s prijedlogom o tome da učenici iz Tomice i Rastušja od iduće školske godine umjesto podvinjske pohađaju školu u Podcrkavlju. Rodite
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uključenost mladih u donošenje političkih odluka

  Savjet mladih Slavonskog Broda

  Uključenost mladih u donošenje političkih odluka

  16.7.2019. | 11:30
  Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod u partnerstvu s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, a projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
  Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod u partnerstvu s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, a projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda na Poloju uzorkovana na tri mjesta

  Evo što kažu rezultati analize

  Voda na Poloju uzorkovana na tri mjesta

  16.7.2019. | 9:00
  Savska voda na Poloju uzorkovana je na tri lokacije. Evo što su pokazali najnoviji rezutlati.
  Savska voda na Poloju uzorkovana je na tri lokacije. Evo što su pokazali najnoviji rezutlati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 1250 nezaposlenih manje

  Statistika 'govori':

  Gotovo 1250 nezaposlenih manje

  16.7.2019. | 8:00
  U ukupnom broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba njih 475 je imalo prethodno radno iskustvo, a najveći je broj u evidenciji Zavoda registriran iz područja obrazovanja.
  U ukupnom broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba njih 475 je imalo prethodno radno iskustvo, a najveći je broj u evidenciji Zavoda registriran iz područja obrazovanja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : „Baš me briga živim kao ćuko…“

  Od svog grada odbačeni umjetnik:

  „Baš me briga živim kao ćuko…“

  15.7.2019. | 20:00
  Ova gospoda pokazuju svoju nekompetentnost. Dokad će brodsku kulturu određivati osobe regulirane upitnim elementima?
  Ova gospoda pokazuju svoju nekompetentnost. Dokad će brodsku kulturu određivati osobe regulirane upitnim elementima?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako možete pomoći bolesnima od leukemije, limfoma,...

  Crveni križ poziva

  Evo kako možete pomoći bolesnima od leukemije, limfoma,...

  15.7.2019. | 13:00
  Svi koji mogu i žele pomoći oboljelima od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti mogu prvi korak učiniti već ove srijede. Evo kako i gdje.
  Svi koji mogu i žele pomoći oboljelima od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti mogu prvi korak učiniti već ove srijede. Evo kako i gdje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika za rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima

  Raspisan još jedan natječaj

  Nova prilika za rješenje stambenog pitanja mladim obiteljima

  15.7.2019. | 10:45
  Donosimo popis lokacija gradskih zemljišta koja se mladim obiteljima nude za izgradnju obiteljskih kuća, a u ponudi novog raspisanog natječaja se površine kreću od 355 do 764 'kvadrata'. Tijekom dosadašnjih natječaja ovo je pravo iskoristilo ukupno 26 obitelji.
  Donosimo popis lokacija gradskih zemljišta koja se mladim obiteljima nude za izgradnju obiteljskih kuća, a u ponudi novog raspisanog natječaja se površine kreću od 355 do 764 'kvadrata'. Tijekom dosadašnjih natječaja ovo je pravo iskoristilo ukupno 26 obitelji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li Bolnica lošu konkurenciju ili uistinu nudi kvalitetu?

  Na 3. mjestu svim problemima usprkos

  Ima li Bolnica lošu konkurenciju ili uistinu nudi kvalitetu?

  13.7.2019. | 21:00
  Radi li se o lošoj konkurenciji s kojom se nije teško uspoređivati, a prema tomu niti biti među najboljima, ili o stvarnoj procjeni kvalitete - dovoljno govore brojke same za sebe. Loše ocjene Bolnice, tvrdi ravnatelj, rezultat su subjektivnog dojma pojedinaca.
  Radi li se o lošoj konkurenciji s kojom se nije teško uspoređivati, a prema tomu niti biti među najboljima, ili o stvarnoj procjeni kvalitete - dovoljno govore brojke same za sebe. Loše ocjene Bolnice, tvrdi ravnatelj, rezultat su subjektivnog dojma pojedinaca.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako meni treba svanuti kad Poljaku smrzne - nije dobro'

  Izuzetno teška voćarska godina

  'Ako meni treba svanuti kad Poljaku smrzne - nije dobro'

  12.7.2019. | 22:00
  "Ja da ne ulažem silni i svoj i rad svoje obitelji, svoje djece, da njih ne 'uprežem', ništa ne bi od toga bilo. Jer, nažalost, ako meni treba svanuti zato što su jabuke u Poljskoj i Njemačkoj ove godine smrzle, onda to nije to."
  "Ja da ne ulažem silni i svoj i rad svoje obitelji, svoje djece, da njih ne 'uprežem', ništa ne bi od toga bilo. Jer, nažalost, ako meni treba svanuti zato što su jabuke u Poljskoj i Njemačkoj ove godine smrzle, onda to nije to."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U nepuna dva tjedna dva puta proglašenje prirodne nepogode

  Odluka o proglašenju je donesena

  U nepuna dva tjedna dva puta proglašenje prirodne nepogode

  10.7.2019. | 14:30
  Županijsko povjerenstvo ima rok od 60 dana u kojem prijavljene konačne procjene šteta treba dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.
  Županijsko povjerenstvo ima rok od 60 dana u kojem prijavljene konačne procjene šteta treba dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Manjka li brodskoj bolnici kvalitetna posteljina?

  Iz bolnice odgovorili

  Manjka li brodskoj bolnici kvalitetna posteljina?

  9.7.2019. | 20:00
  Tragom pitanja županijskih vijećnika o alarmantnoj situaciji u brodskoj bolnici, kada je u pitanju posteljina za pacijente, obratili smo se Upravi bolnice od koje smo dobili odgovor. Evo što kažu. Je li situacija zabrinjavajuća?
  Tragom pitanja županijskih vijećnika o alarmantnoj situaciji u brodskoj bolnici, kada je u pitanju posteljina za pacijente, obratili smo se Upravi bolnice od koje smo dobili odgovor. Evo što kažu. Je li situacija zabrinjavajuća?