Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 10.7.2019. u 10:30
Prikaza: 1750
|
Autor: Željka Gavranović/Ina Cirkveni

Aktualna tema - štete u poljoprivredi

Danas proglašenje elem. nepogode za Davor, Bebrinu i Oriovac

Ina Cirkveni/SBplus
Foto: Ina Cirkveni/SBplusZlatko Bunjevac i Dragica Vučković (HSS)
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus

- Budući da su nastale velike štete kod poljoprivrednika, a kreću se oko 50 do 70 posto ovogodišnjeg uroda pitam se kako preživjeti naredne mjesece. Hoće li Županija sudjelovati u oporavku i planira li pomoći tim ljudima? - pitala je Dragica Vučković (HSS).

9.50 sati:

- Je li točno da slavonskobrodska Bolnica nema citologa? Što kanite poduzeti da se zaustavi odlazak liječnika iz Bolnice te da se privuče dolazak novih? - postavila je aktualno pitanje vijećnica Ana Majetić (DM - NL.).

Odgovor će dobiti pisanim putem.

- Za željezničku prugu Okučani-Vinkovci, naručuju se projekti za obnovu. Imamo problema u cijeloj županiji jer smo dugačka županija. Puno je pružnih prijelaza, a problem su i oni koji imaju lošu podlogu pa se oštećuju vozila. Druga opasnost je preglednost, imate napuštene objekte na bivšim željezničkim stanicama i morate se jako približiti kako biste vidjeli dolazi li vlak. I elektronika zna zakazati pa bi bilo dobro uputiti pismo ili razgovarati sa HŽ Infrastrukturom kako bi se taj problem riješio - komentirao je dugogodišnji problem vijećnik Milan Mateša (SDP).

9.40 sati:

- Svi smo imali prilike vidjeti kakvo nas je nevrijeme snašlo i koliko je štete izazvano snažnim vjetrom. Budući da su nastale velike štete kod poljoprivrednika, a kreću se oko 50 do 70 posto ovogodišnjeg uroda pitam se kako preživjeti naredne mjesece. Hoće li Županija sudjelovati i planira li pomoći tim ljudima? - pitala je Dragica Vučković (HSS).

- Stanje elementarne nepogode danas će župan proglasiti za područje općina Davor, Berbinu i Oriovac. Nemamo financijska sredstva da pomognemo, ali ćemo učiniti sve da u šezdeset dana pripremimo elaborat kako bi barem dio štete bio saniran kroz te mjere. - odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, Željko Burazović.

Stranački kolega, nastavio je u sličnom tonu.

- Mogu li se predvidjeti sredstva da se za nagodinu ne dogodi da nema dovoljno protugradnih raketa? Jesu li rakete iz Bosne i Hercegovine pomogle nama u pograničnom području. - pitao je Zlatko Bunjevac (HSS).

- Stanje je takvo da su sve rakete sa istočnog dijela županije dislocirane na drugi dio. U ovoj sezoni nema provedbe protutučne obrane. Učinit ćemo sve da isprovociramo situaciju da se obrana nastavi kao i ranije. Dobar susjed može pomoći. Uvažavam da su nas na ovom našem području uz granicu i rijeku Savu mogle dijelom zaštititi i njihove rakete. - odgovorio je Burazović.

Situaciju je komentirala i MOST-ova vijećnica.

- Štete je bilo i na istoku županije, najviše na usjevima. Nama je iznimno bitno da u svakom trenutku imamo informaciju koriste li se rakete, u kojoj mjeri i koji je rezultat takve zaštite jer poljoprivrednici imaju problema sa osiguravajućim kućama jer se procjenitelji drže nižih procjena u odnosu na stvarne. - zaključila je Ružica Vukovac (MOST).

9.30 sati:

SLAVONSKI BROD - Petnaesta po redu sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, treća u samo mjesec dana, započela je jutros u devet sati vijećničkim pitanjima tijekom aktualnog sata. Od 42 vijećnika na današnjoj je Sjednici prisutno 36 članova Skupštine.

Aktualni sat otvorila je potresnim i emotivnim svjedočenjem vijećnica kojoj je radno mjesto Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. Skupštini i javnosti uputila je apel za razumijevanjem težine njihova zanimanja.

- Neću isticati preopterećenost ni probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, ali javnost nije dovoljno upoznata s radom hrvatskih centara za socijalnu skrb. Radimo za poslodavca kojeg ovog puta pozivamo neka poboljša sustav rada i preuzme odgovornost za njegove nedostatke. Neprestano smo zbog toga pod povećalom i osudom javnosti. Još nemamo status službene osobe. Ovo je apel prema svima da zaštite struku i djelatnike koji svakodnevno brinu o najranjivijim članovima društva. Zajedno moramo reagirati na nasilje i nepravdu. - kazala je vidno potresena u ime Centra za socijalnu skrb županijska vijećnica, Marija Jugović (HDZ).

Minutom šutnje županijski su vijećnici pokazali poštovanje prema socijalnoj radnici koja je jučer preminula u Đakovu nakon napada rastrojenog korisnika Centra.

SBplus od čitatelja koji su jutros pokušali koristiti usluge Centra neslužbeno doznaje kako portir na ulazu sve posjetitelje upućuje da slavonskobrodski socijalni radnici neće raditi narednih nekoliko dana.

Dnevni red današnje sjednice Županijske skupštine na samom je početku dopunjen i proširen 24. točkom - Prijedlogom zaključka o davanju suglasnosti na Statut Doma zdravlja Slavonski Brod. Naime, Ministarstvo zdravstva izdalo je Rješenje kojim se djelatnost Doma zdravlja proširuje na dentalnu tehniku te mijenja naziv djelatnosti pa medicina rada postaje medicina rada i sporta, a zdravstvena njega i palijativna skrb bolesnika mijenja se u zdravstvena njega i palijativna skrb, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. U nastavku sjednice, vijećnici će raspravljati, a potom i glasovati o usvajanju i prihvaćanju sljedećih dokumenata:

 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice Nova Gradiška u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma zdravlja Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zdravstvene ustanove Ljekarna Slavonski Brod u 2018. godini
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod za 2018. godinu
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2018. godini Hrvatskog Crvenog križa Društva crvenog križa Brodsko-posavske županije
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod za razdoblje siječanj – prosinac 2018. godine
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 • Izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom poslovanju za 2018. godinu Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod
 • Izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom poslovanju u 2018. godini Spomen galerije Ivana Meštrovića, Vrpolje
 • Izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice športskih udruga i saveza Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 • Informacija o dodijeljenim stipendijama Brodsko-posavske županije za 2019. godinu
 • Izvješće o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini
 • Izvješće o gospodarenju zajedničkim lovištima na području Brodsko-posavske županije u lovnoj 2018./2019. godini
 • Nacrt prijedloga Odluke o područnoj organiziranosti pregleda umrlih osoba izvan zdravstvene ustanove i imenovanju mrtvozornika i obducenata na području Brodsko-posavske županije
 • Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Brodsko-posavske županije za razdoblje 2021.-2027. godine
 • Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u 2018. godini
 •  
  1. Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije Brodsko-posavske županije – drugo čitanje
  2. Plan zaštite od požara Brodsko-posavske županije – drugo čitanje
 • Prijedlog Odluke o županijskim porezima Brodsko-posavske županije
 • Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako postupati kad na 112 žrtve prijave obiteljsko nasilje

  Edukacija operatera žurnih službi

  Kako postupati kad na 112 žrtve prijave obiteljsko nasilje

  21.9.2019. | 11:05
  S obzirom na uočene specifičnosti i različitosti u organizaciji i djelovanju sudionika po županijama bilo je nužno ostvariti izravan kontakt Službe civilne zaštite Slavonski Brod sa ostalim sudionicima u postupku zaštite i pružanja pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.
  S obzirom na uočene specifičnosti i različitosti u organizaciji i djelovanju sudionika po županijama bilo je nužno ostvariti izravan kontakt Službe civilne zaštite Slavonski Brod sa ostalim sudionicima u postupku zaštite i pružanja pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dosad je 141 obitelj primila opremu za prvorođenče

  Samo u ovoj godini

  Dosad je 141 obitelj primila opremu za prvorođenče

  20.9.2019. | 16:05
  Do sada je, samo u ovoj godini, 141 obitelj dobila ovaj vrijedan poklon kojim Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji.
  Do sada je, samo u ovoj godini, 141 obitelj dobila ovaj vrijedan poklon kojim Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odužuje li se Grad svom velikanu na pravi način?

  Sto godina od rođenja Branka Ružića

  Odužuje li se Grad svom velikanu na pravi način?

  19.9.2019. | 22:05
  "Posljednjih godina kroz brojne radionice i odgajanje najmlađe likovne publike Galerija nastoji ispuniti Ružićevu želju da ovo ne bude mauzolej koji bi tek netko posjetio u tišini nego da živi kroz cijelu godinu kroz radionice, promocije, svečane događaje koji su i izvan programa
  "Posljednjih godina kroz brojne radionice i odgajanje najmlađe likovne publike Galerija nastoji ispuniti Ružićevu želju da ovo ne bude mauzolej koji bi tek netko posjetio u tišini nego da živi kroz cijelu godinu kroz radionice, promocije, svečane događaje koji su i izvan programa
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnoštvo učenika prisustvovalo je izlaganju policijske opreme

  Obilježen Dan policije

  Mnoštvo učenika prisustvovalo je izlaganju policijske opreme

  19.9.2019. | 19:10
  Izlaganju opreme, tehnike i vozila kojim se policija koristi u svakodnevnom radu, kao i izvođenju pokazne vježbe Interventne jedinice policije prisustvovalo je i mnoštvo učenika zajedno sa svojim nastavnicima iz osnovnih škola.
  Izlaganju opreme, tehnike i vozila kojim se policija koristi u svakodnevnom radu, kao i izvođenju pokazne vježbe Interventne jedinice policije prisustvovalo je i mnoštvo učenika zajedno sa svojim nastavnicima iz osnovnih škola.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik ugostio najbolje slavonskobrodske sportaše

  Najbolji od najboljih

  Gradonačelnik ugostio najbolje slavonskobrodske sportaše

  19.9.2019. | 17:50
  Antun Novaković, Marko Lipovac, Vanesa Tot, Lukas Jurakić, Kristijan i Tomislav Katušić, Jan i Petra Mikulić, Gabrijel Veočić, Leona Šermet, Filip Orkić, predstavnici BK "Radnički", MOK "Marsonia" i KK "Zanatlija", slavonskobrodski su sportaši koji su u Slavonski Brod donijeli na
  Antun Novaković, Marko Lipovac, Vanesa Tot, Lukas Jurakić, Kristijan i Tomislav Katušić, Jan i Petra Mikulić, Gabrijel Veočić, Leona Šermet, Filip Orkić, predstavnici BK "Radnički", MOK "Marsonia" i KK "Zanatlija", slavonskobrodski su sportaši koji su u Slavonski Brod donijeli na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možemo li postati 'zeleni grad'?

  Nakon problema s onečišćenim zrakom

  Možemo li postati 'zeleni grad'?

  19.9.2019. | 10:00
  Pozitivan odgovor na ovo pitanje mogli bi dati rezultati akcije koja će biti održana krajem listopada. Još ako u narednim godinama postane tradicionalna uspjeh je zagarantiran.
  Pozitivan odgovor na ovo pitanje mogli bi dati rezultati akcije koja će biti održana krajem listopada. Još ako u narednim godinama postane tradicionalna uspjeh je zagarantiran.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako kane zadržati mlade i osigurati liječnike

  Suočeni s odlaskom

  Evo kako kane zadržati mlade i osigurati liječnike

  18.9.2019. | 12:15
  Mlade, koje budu 'pomogli', pokušat će zadržati obvezom ostanka i rada na području Brodsko-posavske županije na određeno razdoblje.
  Mlade, koje budu 'pomogli', pokušat će zadržati obvezom ostanka i rada na području Brodsko-posavske županije na određeno razdoblje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S područja županije subvencije ostvarilo 150 mladih obitelji

  Subvencije za stambene kredite

  S područja županije subvencije ostvarilo 150 mladih obitelji

  18.9.2019. | 10:20
  Ukupno 150 mladih obitelji s područja Brodsko-posavske županije do sada je ostvarilo pravo na subvencije za stambene kredite. Još je dovoljno vremena ostalo za prijaviti se, a svi koji predaju potpunu dokumentaciju subvenciju će i dobiti.
  Ukupno 150 mladih obitelji s područja Brodsko-posavske županije do sada je ostvarilo pravo na subvencije za stambene kredite. Još je dovoljno vremena ostalo za prijaviti se, a svi koji predaju potpunu dokumentaciju subvenciju će i dobiti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatrogasci dobili vrijednu opremu

  Zahvaljujući sredstvima EU

  Vatrogasci dobili vrijednu opremu

  18.9.2019. | 9:20
  Riječ je o vrijednoj opremi koja će dodatno poboljšati komunikaciju i rad vatrogasnih postrojbi, koji su u prvoj polovici ove godine već više desetaka puta izlazili na teren i na razne načine, ne samo gašenjem požara, pomagali unesrećenima.
  Riječ je o vrijednoj opremi koja će dodatno poboljšati komunikaciju i rad vatrogasnih postrojbi, koji su u prvoj polovici ove godine već više desetaka puta izlazili na teren i na razne načine, ne samo gašenjem požara, pomagali unesrećenima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvo će ju razriješiti, a potom imenovati na dužnost?

  Vijećnici Županijske skupštine

  Prvo će ju razriješiti, a potom imenovati na dužnost?

  17.9.2019. | 9:30
  Povjerenstvo je dalo prijedlog da se zbog isteka mandata aktualnoj ravnateljici razriješi te dužnosti zaključno s 23. rujnom ove godine te ju se potom imenuje na istu dužnost s datumom 24. rujnom i to na rok od četiri godine.
  Povjerenstvo je dalo prijedlog da se zbog isteka mandata aktualnoj ravnateljici razriješi te dužnosti zaključno s 23. rujnom ove godine te ju se potom imenuje na istu dužnost s datumom 24. rujnom i to na rok od četiri godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska gradska uprava nije spriječila 'zločinački poduhvat'

  Ispravak informacije

  Brodska gradska uprava nije spriječila 'zločinački poduhvat'

  16.9.2019. | 22:00
  Objavljujemo temeljem sudske presude Općinskog suda u Slavonskom Brodu i Županijskog suda u Zagrebu.
  Objavljujemo temeljem sudske presude Općinskog suda u Slavonskom Brodu i Županijskog suda u Zagrebu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradske demografske mjere pravi su 'mamac' mladim Brođanima

  Stanovi ili zemljišta

  Gradske demografske mjere pravi su 'mamac' mladim Brođanima

  16.9.2019. | 21:10
  Mnogim su mladima stanovi ili zemljišta koja im je dodijelio Slavonski Brod, posljednja prevaga prilikom odluke - ostati ili otići.
  Mnogim su mladima stanovi ili zemljišta koja im je dodijelio Slavonski Brod, posljednja prevaga prilikom odluke - ostati ili otići.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve veći interes za upis djece u program Produženog boravka

  Broj mjesta povećan za 85 učenika

  Sve veći interes za upis djece u program Produženog boravka

  16.9.2019. | 20:00
  Roditelji prepoznaju kako su im programom Produženog boravka djeca kvalitetno zbrinuta pri čemu im je svakodnevno osiguran kuhani obrok, pomoć pri pisanju domaćih zadataka, učenje, ali i zabava s vršnjacima.
  Roditelji prepoznaju kako su im programom Produženog boravka djeca kvalitetno zbrinuta pri čemu im je svakodnevno osiguran kuhani obrok, pomoć pri pisanju domaćih zadataka, učenje, ali i zabava s vršnjacima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurano 20 milijuna kuna za proizvodnju energije

  Elektrane na krovovima obiteljskih kuća

  Osigurano 20 milijuna kuna za proizvodnju energije

  16.9.2019. | 12:20
  Fond za zaštitu okoliša građanima osigurao 20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća. Evo kako se možete prijaviti.
  Fond za zaštitu okoliša građanima osigurao 20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća. Evo kako se možete prijaviti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Premijera filma "Vrijeme nije pomoglo"

  Povodom stogodišnjice rođenja B. Ružića

  Premijera filma "Vrijeme nije pomoglo"

  13.9.2019. | 10:00
  "Vrijeme nije pomoglo" naziv je dokumentarnog filma koji je premijerno prikazan tijekom sinoćnjeg otovorenja izložbe a koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživan
  "Vrijeme nije pomoglo" naziv je dokumentarnog filma koji je premijerno prikazan tijekom sinoćnjeg otovorenja izložbe a koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživan
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo rješenje za organizaciju nastave učenika Područne škole

  Roditelji pristali pod jednim uvjetom

  Novo rješenje za organizaciju nastave učenika Područne škole

  12.9.2019. | 22:15
  Za razliku od početne organizacije gdje je osmišljeno kako će učenici Područne škole u matičnoj pohađati nastavu sedam tjedana samo u drugoj smjeni, na održanom roditeljskom sastanku s ravnateljicom Škole i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, doneseno je novo rj
  Za razliku od početne organizacije gdje je osmišljeno kako će učenici Područne škole u matičnoj pohađati nastavu sedam tjedana samo u drugoj smjeni, na održanom roditeljskom sastanku s ravnateljicom Škole i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, doneseno je novo rj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na novom prostoru za igru djeca itekako uživaju

  U središtu Slavonskog Broda

  Na novom prostoru za igru djeca itekako uživaju

  12.9.2019. | 18:10
  Na novom dječjem igralištu mališani itekako uživaju u 'spravama' koje su im na raspolaganju, poput ljuljački, tobogana, klackalica te 'sprava' za penjanje.
  Na novom dječjem igralištu mališani itekako uživaju u 'spravama' koje su im na raspolaganju, poput ljuljački, tobogana, klackalica te 'sprava' za penjanje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do prodajnog mjesta za sto kuna mjesečno

  Slavonski Brod

  Do prodajnog mjesta za sto kuna mjesečno

  12.9.2019. | 8:00
  Natječaj je raspisan, a prijaviti se može u roku osam dana od dana objave natječaja. Prikupljene ponude bit će otvorene na javnoj sjednici Povjerenstva za otvaranje ponuda, krajem rujna.
  Natječaj je raspisan, a prijaviti se može u roku osam dana od dana objave natječaja. Prikupljene ponude bit će otvorene na javnoj sjednici Povjerenstva za otvaranje ponuda, krajem rujna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici su svečanom priredbom obilježili početak rada škole

  Škola napokon odjekuje dječjim žamorom

  Učenici su svečanom priredbom obilježili početak rada škole

  11.9.2019. | 20:30
  "Preseljenjem" dijela učenika putnika u područnu školu omogućena je realizacija rada u jednoj smjeni i u matičnoj školi.
  "Preseljenjem" dijela učenika putnika u područnu školu omogućena je realizacija rada u jednoj smjeni i u matičnoj školi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pruga od Okučana do Vinkovaca će napokon biti modernizirana

  Projektna dokumentacija u izradi

  Pruga od Okučana do Vinkovaca će napokon biti modernizirana

  11.9.2019. | 18:50
  Zatraženi su i podaci o broju cestovno - pružnih prijelaza što na državnim, što na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama, podaci o frekvenciji prometa ovisno o veličini naselja te podaci o broju eventualnih prometnih nezgoda kako bi se jasno odredio broj pružnih prijelaza
  Zatraženi su i podaci o broju cestovno - pružnih prijelaza što na državnim, što na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama, podaci o frekvenciji prometa ovisno o veličini naselja te podaci o broju eventualnih prometnih nezgoda kako bi se jasno odredio broj pružnih prijelaza