Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 29.11.2019. u 18:30
Prikaza: 2360
|
Autor: Željka Gavranović

Za one koji su propustili, donosimo:

Četiri pitanja i jednako toliko odgovora

Slavonski Brod : Četiri pitanja i jednako toliko odgovoraNezavisne gradske vijećnice Dizdar Grgurević i Lemaić(Foto: Ž.G./SBplus)

Dvije nezavisne gradske vijećnice bile su jedino danas preostalo od slavonskobrodske oporbe.

SLAVONSKI BROD - U nikad kraćoj dnevnoj točki 'Aktualnog sata' današnje sjednice Gradskog vijeća, pitanja gradonačelniku gotovo da nije imao tko postavljati jer su oporbeni vijećnici ljutito napustili svoje fotelje kada predsjednik Gradskog vijeća, Stribor Valenta, nije reagirao na njihove molbe da zahtjeve koji će biti upućeni Vladi (a vezano za radnike Đure Đakovića), dobiju isprintane. Ipak, sveukupno četiri pitanja postavile su nezavisne gradske vijećnice koje se nisu složile s odlukom njihovih kolega o napuštanju sjednice, kao ni Valentinom odlukom da vijećnika Tomislava Tekića isključi iz rasprave.

- U predizbornom programu, građanima Slavonskog Broda obećali ste izgradnju nove školske zgrade za Osnovnu školu Milan Amruš. U dosadašnjim gradskim proračunima, kao i prijedlogu za 2020. godinu nije planirana niti jedna kuna. Zašto ne želite sufinancirati izgradnju nove školske zgrade iako ste to obećavali u predizbornom programu. Drugo pitanje vezano je za vijeća mjesnih odbora u gradu koja su potpuno besmislena jer gradonačelnik ne želi dati novce i pravo samostalnog odlučivanja po prioritetima u provedbi malih komunalnih projekata i drugih potpora građana jer želi svu moć u svojim rukama. Posljedica takvog autokratskog upravljanja su nedovoljna ulaganja u komunalnu infrastrukturu i zapuštenost grada. Zašto vijećima mjesnih odbora ne date novac za provedbu tih malih komunalnih akcija i pravo na samostalno odlučivanje o njihovu prioritetu? Gradonačelnikova je funkcija opsežna i ne možete u svakom trenutku znati sve potrebe i prioritete pojedinih dijelova grada. - pitala je i prokomentirala tijekom 'aktualca' današnje sjednice Gradskog vijeća nezavisna gradska vijećnica Karmen Dizdar Grgurević.

Gradonačelnik je na pitanja odmah odgovorio.

- Osnovna škola Milan Amruš obveza je i ingerencija države. Gospodin Mamić ovdje je to kao državni tajnik jasno i glasno naglasio. Pomoćnik ministrice Momir Karin također je obećao izgradnju te škole i rekao da od toga neće odustati. Mi u predizbornu kampanju možemo ubaciti ono što će u gradu biti odrađeno u tom mandatu. Nikad nisam rekao, primjerice, 'ja sam napravio podvožnjak', ali mogu reći kako sam učinio puno da do toga dođe. Radio sam za to od 2005. godine. Isto je i sa Školom. Osim toga, očekujemo i od općina te županija čija se djeca školuju u toj Školi neka daju svoj doprinos tomu da se škola što prije izgradi. No, nismo spremni iz svog proračuna dati dvadeset ili trideset milijuna koje treba dati država. Što se tiče drugog pitanja, moram priznati da ne želim dati novce. Imat ćete danas točku o zaključku Državne revizije. Revizori kažu da je za trošenje proračunskih sredstava jedina i odgovorna osoba gradonačelnik Slavonskog Broda, tako da ne mogu dopustiti da njime raspolaže kako tko hoće po mjesnim odborima. - poručio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Uslijedila su i druga dva pitanja uz komentare.

- Nedavno smo u Provjerenom vidjeli šokantne izjave zaposlenika Gradske uprave koji su progovorili o štetnim odlukama za koje će Uprava, vjerojatno, ponovno snositi financijsku odgovornost. Je li točno da ste, umjesto priznavanja krivnje, u slučajevima degradiranih zaposlenika, pokušali neutralizirati sindikat ustrojavanjem Radničkog vijeća, u čemu vas je osujetilo Ministarstvo uprave. Drugo pitanje, projekti izgradnje novog Autobusnog kolodvora, Stadiona kraj Save i stanova za mlade, Brođane će stajati oko 171 milijun kuna. Zašto se rasipa novac iz gradskog proračuna na projekte koji se u drugim hrvatskim gradovima financiraju privatnim kapitalom ili novcem iz europskih fondova, čime se građanima i gradu nanosi ogromna šteta. - pitala je gradonačelnika vijećnica Slavica Lemaić.

- O šokantnim izjavama ne znam ništa jer ne znam koga su šokirale. No moj moral mi ne dopušta da se spuštam na nivo pojedinaca koji o ljudima iznose laži i neistine. Tužbi nema i nismo ih izgubili. Puno smo toga riješili kada su u pitanju repovi otprije. Većina sudskih presuda riješena je u korist Grada. Gradonačelnik ne osniva Radničko vijeće niti mi to pada na pamet. Mene nisu izabrali sindikati ni Radničko vijeće Gradske uprave, nego građani Slavonskog Broda. To što su oni postali taoci jedne osobe, njihov je problem i neka ga rješavaju. Što se tiče projekata. Autobusni kolodvor nećemo graditi samo iz svojih sredstava, a li ne planiramo ga dati hijenama koje su od Broda, kroz 30 godina, napravile ovo što su napravile. Pokušavamo uvesti reda. Ministarstvo upravo otvara natječaje za izgradnju ovakvih projekata i o tomu sam prekjučer razgovarao s pomoćnikom ministra regionalnog razvoja, Draganom Jelićem. Što se stadiona tiče, nekidan je gospodin Šuker došao u Osijek i rekao kako se u goste ne dolazi praznih ruku te izvalio milijun eura za izgradnju privatnog stadiona koji grade Mađari. Isto je postupio i u Rijeci. Mi smo mu poslali dopis da bi bilo normalno da isto učini i u Slavonskom Brodu. Tako da ni to neće ići samo iz naših sredstava, nastojat ćemo dobiti te novce. Da odete u gradske stanove za mlade, oni bi vam rekli da ne dirate u nešto što je dobro. Takav projekt nema niti jedan drugi grad u državi. POS-ovi se stanovi raspadaju. Grad za njih daje zemljište i infrastrukturu, a potom se više ne spominje, kao za zgradu u Zrinskom Frankopanu. Nismo ovdje ništa izgubili, mlade obitelji vraćaju mjesečnom najamninom novac uložen u zgrade. Dok god budem imao podršku u ovom Vijeću i među građanima, ja ću to graditi. - jasan je bio gradonačelnik Duspara.

Pitanja i odgovore s današnjeg 'Aktualnog sata' donijeli smo u cijelosti, s obzirom na to da će vijećnike koji su napustili sjednicu (Josip Samardžić, Anita Holub, Sanda Livia Maduna, Tomislav Tekić, Lidija Blaževac, Hrvoje Špicer (koji zbog toga nije stigao svečano prisegnuti na novu funkciju), Ilijana Vrbat Pejić, Boro Grubišić), zasigurno zanimati kako je tekao rad Vijeća nakon njihova odlaska.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Borba' za glasove je krenula

U konkurenciji je 21 projekt županija

'Borba' za glasove je krenula

23.9.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad SB - jedan od rijetkih koji slijepo poštuje novi Zakon

Rok prilagodbe - 23. rujna 2020.

Grad SB - jedan od rijetkih koji slijepo poštuje novi Zakon

22.9.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 80 posto žena trpi nasilje u obitelji

Nacionalni dan borbe protiv nasilja

Gotovo 80 posto žena trpi nasilje u obitelji

22.9.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U planu gradnja još dva tematsko-edukativna parka

Nakon najave izrade Adrenalinskog parka

U planu gradnja još dva tematsko-edukativna parka

22.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik carinicima čestitao njihov dan

Blagdan je Svetog Mateja

Gradonačelnik carinicima čestitao njihov dan

21.9.2020. | 8:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Gradonačelniče, pomozite nam i ne povećavajte cijenu'

Očajna mama iz Slavonskog Broda:

'Gradonačelniče, pomozite nam i ne povećavajte cijenu'

18.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je zaposlio deset radnika

Temeljem oglasa za javni rad

Grad je zaposlio deset radnika

15.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisali natječaj za građevinska zemljišta

Grad Slavonski Brod

Raspisali natječaj za građevinska zemljišta

14.9.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući sufinanciranju do besplatne vozne karte

Pomoć Županije studentima

Zahvaljujući sufinanciranju do besplatne vozne karte

13.9.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žude za obnovom

Ljeskove vode svačije i ničije

Žude za obnovom

13.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak izgradnje objekta za nove poduzetnike na Bjelišu

U startu neće morati brinuti o prostoru

Početak izgradnje objekta za nove poduzetnike na Bjelišu

12.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najspremniji policajci - Mamuzić, Šimić i Tomić

2. memorijal „Šimo Đamić“

Najspremniji policajci - Mamuzić, Šimić i Tomić

11.9.2020. | 17:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do gradske nekretnine već od tri tisuće kuna

Raspisan natječaj

Do gradske nekretnine već od tri tisuće kuna

11.9.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iza postojećih, niknut će još deset novih stanova za mlade

Otvoreno novo gradilište

Iza postojećih, niknut će još deset novih stanova za mlade

10.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred nama su KUL vrata – uđi! Vidi – čuj – sudjeluj!

Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna

Pred nama su KUL vrata – uđi! Vidi – čuj – sudjeluj!

10.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Položeni vijenci u znak sjećanja na Šimu Đamića

U susret drugom Memorijalu

Položeni vijenci u znak sjećanja na Šimu Đamića

10.9.2020. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upisi u program predškole

Uskoro istječe rok

Upisi u program predškole

10.9.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gledatelji opet u dvoranama i na vanjskim tribinama

Nove mjere Stožera

Gledatelji opet u dvoranama i na vanjskim tribinama

9.9.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :