Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.11.2019. u 8:05
Prikaza: 4540
|
Autor: Željka Gavranović

Može li Škola konačno naprijed?

Buran početak mandata novoizabrane ravnateljice

Slavonski Brod : Buran početak mandata novoizabrane ravnateljiceNataša Čošić na svom novom radnom mjestu u O.Š. Milan Amruš(Foto: SBplus )

Sutra predstavnici roditelja Osnovne škole Milan Amruš, putuju iz Slavonskog Broda na zagrebački Markov trg kako bi odgovorne podsjetili na obećanja stara više od desetljeća. Obilježit će to početak mandata nove ravnateljice koja je 'staru' smijenila nakon petnaest godina provedenih na toj funkciji.

SLAVONSKI BROD - Iako je na ravnateljskoj poziciji u Osnovnoj školi „Milan Amruš" u Slavonskom Brodu, jedinoj za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije, već neko vrijeme novo lice, Nataša Čošić sada je i službeno prestala biti vršiteljica dužnosti te je postala nova ravnateljica te važne Ustanove.

- Gotovo sam 15 godina zaposlenica OŠ „Milan Amruš", kao učitelj edukacijski-rehabilitator, a otprije dvije godine i mentor u zvanju. Od prve godine rada surađujem i s redovnim osnovnim školama, u svrhu edukacije učitelja i roditelja te procjene učenika. Iza sebe imam više od dvadesetak različitih izlaganja/radionica na stručnim učiteljskim vijećima koje su vezane za poučavanje učenika s teškoćama. Navedena suradnja potaknula me, uz suautorice, na pisanje knjige izdane 2018. godine koja je ocijenjena kao sveučilišni udžbenik na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Radi se o udžbeniku „Komunikacijska strategija - s teškoćama do uspjeha" kojeg koriste studenti i stručnjaci različitih profila na više sveučilišta. Više godina sudjelujem u koordinaciji i suradnji na raznim projektima, a osobno sam najzadovoljnija kada doprinosim stvaranju boljih uvjeta odgoja i obrazovanja za učenike s teškoćama. - za SBplus otkrila je ravnateljica Čošić dijelove stručne biografije.

Na ono najbitnije pitanje o tomu koje i kakve promjene želi provesti u svojoj Školi - odgovorila je sljedeće:

„Promjene koje planiram su vezane uz osuvremenjivanje nastave i učionica. Naglasak bih stavila na naše stručnjake, edukacijske-rehabilitatore koji su motivirani za boljitak škole, suradnju i timski rad. Suradnja s roditeljima posebna je stavka našeg rada, trenutno ima puno mogućnosti za dodatnim uključivanjem roditelja u sve dijelove odgojno-obrazovnog procesa."

Ono što Škola već godinama čeka, izgradnja je nove zgrade i adekvatnijeg radnog prostora. Zbog njega su predstavnici roditelja odlučili u četvrtak prosvjedovati na Markovu trgu - ne uz štrajk prosvjetara za veće plaće, nego samostalno kako bi pozvali odgovorne na konačnu reakciju.

- Glavni cilj mi je gradnja nove škole. U suradnji s roditeljima i djelatnicima te Osnivačem, namjeravamo pokrenuti akciju za podsjetnik nadležnima da ispune svoja obećanja. U Hrvatskom saboru je 2018. godine donesena odluka kojom bi se izgradnja nove škole „Milan Amruš" trebala uvrstiti u državni proračun. U idućih nekoliko dana dogovaramo sastanke kako bismo dobili odgovore jer je krajnji trenutak; projektna dokumentacija čeka, zemljište koje je ustupio Grad Slavonski Brod također čeka, a mi u današnjim uvjetima rada više ne možemo čekati. - poručila je Čošić.

Kakva je situacija, dovoljno govore brojke.

- Svjesni smo da sama gradnja može potrajati pa ćemo se trenutno bazirati na provedive projekte u našoj staroj zgradi. Već smo u ova dva mjeseca, koliko sam bila v. d. ravnateljica, uredili okoliš Škole te dio unutrašnjosti. Ovim putem zahvaljujem vlč. Robertu Farkašu i akciji '72h bez kompromisa' jer bez njihove pomoći ne bismo mogli sve planirano odraditi u tako kratkom vremenskom roku. I dalje je potrebna sanacija više dijelova škole u kojoj boravi 98-ero učenika i 70-ero zaposlenih. Uvjeti u kojima svakodnevno radimo i rezultati koje postižemo s djecom, doslovno su plod svakodnevne improvizacije i snalažljivosti zaposlenika. Entuzijazam je ono čega NE nedostaje u školi, a s novom školskom zgradom ne bi bilo granica u odgoju, obrazovanju i rehabilitaciji. - dodala je nova ravnateljica.

Na 'školskim izborima', od 21 prisutnog člana Vijeća roditelja, njih 17-ero glasovalo je za kandidatkinju Natašu Čošić, a četvero za Dražena Lozerta. Učeničko vijeće, odnosno, 33 prisutna člana, za Čošić je dalo 10 glasova, za Lozerta 13. Radničko je vijeće (65 prisutnih djelatnika) u većini glasovalo za Čošić koja je od njih dobila 41 glas, dok je Lozert dobio 24 glasa. Predsjednica Školskog odbora, Nikolina Sentić, napomenula je kako su članovi Školskog odbora u postupku imenovanja ravnatelja obvezni zastupati i iznositi stajališta tijela koje ih je imenovalo, odnosno, izabralo u Školski odbor pa je i četvrti glas na izborima za novu ravnateljicu Škole, otišao Nataši Čošić

No, na prve prepreke novoizabrana ravnateljica već nailazi. Dakako (i sasvim legitimno) bilo je onih koji su se protivili njezinom izboru pa se (iz tog ili nekog drugog razloga) 25. sjednici nisu odazvali članovi Školskog odbora - Stribor Valenta, Irena Krenek Pehar i Marica Došlić. No, već jučer, svi su mogli čitati javne prozivke na društvenim mrežama.

- Kako su me informirali prijatelji iz Zagreba, u četvrtak će na Markovu trgu prosvjedovati roditelji učenika škole Milan Amruš iz Slavonskog Broda, škole za djecu s posebnim potrebama. Želeći sudjelovati te pomoći u organiziranju potpore roditelja u samom Zagrebu, kao član školskog odbora, obratio sam se ravnateljici škole Milan Amruš, neslužbeno, za informaciju. Odgovorila mi je da se moram službeno obratiti Školi ili Osnivaču za bilo kakvu informaciju. Ovakav odgovor me žalosti i kao čovjeka i kao roditelja. Postoje trenutci kada svi moramo biti na istoj strani, kada moramo zaboraviti na osobne, eventualne, animozitete i stati rame uz rame za dobrobit djece te ih staviti na prvo mjesto. Mjesto koje zaslužuju. Neke funkcije, ipak, osim struke zahtijevaju i posebnu emociju i empatiju prema ljudima. Ovim putem pozivam sve ljude dobre volje neka pruže potporu roditeljima ove djece koja za Vladu RH nisu prioritet i koja pohađaju nastavu u neprimjerenim uvjetima. Pozivam sve svoje stranačke kolege iz Zagreba da u četvrtak u deset sati dođu na Markov trg i daju potporu mojom sugrađanima. Na moju potporu i pomoć, kao građanina, kao predsjednika GO SDP-a SB i kao čovjeka, koliko god nekima izgledala bespotrebna i nepoželjna, djeca i roditelji škole Milan Amruš uvijek mogu računati. - objavio je putem Facebook-a Stribor Valenta, inače član Školskog odbora Osnovne škole „Milan Amruš" koji je, kako neslužbeno saznajemo, na ravnateljsku poziciju nastojao (neuspješno) progurati svog kandidata, a sukob s novoizabranom ravnateljicom, sudeći prema Facebook-komunikaciji, dodatno se zaoštrava.

Zapisnike sa sjednica Školskog odbora moguće je pronaći OVDJE te time temeljitije proučiti tijek samog izbora.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 13.11.2019. | 18:32

1

Apsolutno nista ne znam o novoj ravnateljici ali ako ona smeta striboru, e onda je uvjeren sam ta zena ispravna i pozitivna ."milicajac" si je umislio da je netko i nesto u gradu a smiju mu se cak i njegovi "prijatelji" ,naravno, iza ledja. . . . .
domobran

domobran

Komentirano: 13.11.2019. | 12:07

2

Biti čovjek , oh kako to gordo zvuči...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

Raspisan javni poziv

Obrtnicima pomoć od 180 tisuća kuna

24.2.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno je sadržaj bio važniji od forme

Gradsko vijeće bez primitivizma

Konačno je sadržaj bio važniji od forme

21.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

Brodska gradska uprava ima stav:

Ne bi nabavili autobuse ni kad bi im država to dopustila

21.2.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

Neizvjesnost na javnom otvaranju ponuda

Za 12 novih stanova, natječe se 55 mladih brodskih obitelji

20.2.2020. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

Neumorni mladi Brođani

Ono što je oko nas trebamo znati iskoristiti ili poboljšati

19.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

Koji je trenutni status projekta Brod2?

Od 27 potrebnih, već ishodili 21 građevinsku dozvolu

17.2.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri desetljeća brodska zajednica postoji bez pisanog traga

Grad podržao izdavanje monografije

Tri desetljeća brodska zajednica postoji bez pisanog traga

17.2.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove promjene u sastavu Gradskog vijeća

Vraća se 'stari' vijećnik

Nove promjene u sastavu Gradskog vijeća

15.2.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljaju s programom usavršavanja menadžera

14. godinu za redom

Nastavljaju s programom usavršavanja menadžera

14.2.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju tri radnika

Rok za prijavu je osam dana

Primaju tri radnika

13.2.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petogodišnja koncesija nosi i veliku odgovornost

O svemu će odlučiti Gradsko vijeće

Petogodišnja koncesija nosi i veliku odgovornost

12.2.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt Brod2 još jedan korak bliže realizaciji

Projekt vrijedan gotovo 500 mil kn

Projekt Brod2 još jedan korak bliže realizaciji

11.2.2020. | 8:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih 38-ero predloženo je za stipendije od 800 kuna

'Stipendisti medicinari' primaju 1500 kn

Njih 38-ero predloženo je za stipendije od 800 kuna

5.2.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte lokacije osam gradskih parcela za gradnju kuća

Slobodna zemljišta popunjavaju mladi

Pogledajte lokacije osam gradskih parcela za gradnju kuća

5.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svi su pozvani na otvaranje pristiglih ponuda za stanove'

Iz Gradske uprave poručili:

'Svi su pozvani na otvaranje pristiglih ponuda za stanove'

5.2.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li prometni model moći utjecati na ovakve situacije?

Plan održive urbane mobilnosti

Hoće li prometni model moći utjecati na ovakve situacije?

30.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisan natječaj za stanove namijenjene mladim obiteljima

U ponudi dvanaest novih stanova

Raspisan natječaj za stanove namijenjene mladim obiteljima

30.1.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni u 2020. godini ne mogu pristupiti unutrašnjosti zgrada

Više, uistinu, nema opravdanja

Ni u 2020. godini ne mogu pristupiti unutrašnjosti zgrada

27.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Nije da nisam zadovoljan, ali mi je žao"

Svjetski viceprvak u kickboxingu

"Nije da nisam zadovoljan, ali mi je žao"

17.1.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :