Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.11.2019. u 8:05
Prikaza: 4782
|
Autor: Željka Gavranović

Može li Škola konačno naprijed?

Buran početak mandata novoizabrane ravnateljice

Slavonski Brod : Buran početak mandata novoizabrane ravnateljiceNataša Čošić na svom novom radnom mjestu u O.Š. Milan Amruš(Foto: SBplus )

Sutra predstavnici roditelja Osnovne škole Milan Amruš, putuju iz Slavonskog Broda na zagrebački Markov trg kako bi odgovorne podsjetili na obećanja stara više od desetljeća. Obilježit će to početak mandata nove ravnateljice koja je 'staru' smijenila nakon petnaest godina provedenih na toj funkciji.

SLAVONSKI BROD - Iako je na ravnateljskoj poziciji u Osnovnoj školi „Milan Amruš" u Slavonskom Brodu, jedinoj za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije, već neko vrijeme novo lice, Nataša Čošić sada je i službeno prestala biti vršiteljica dužnosti te je postala nova ravnateljica te važne Ustanove.

- Gotovo sam 15 godina zaposlenica OŠ „Milan Amruš", kao učitelj edukacijski-rehabilitator, a otprije dvije godine i mentor u zvanju. Od prve godine rada surađujem i s redovnim osnovnim školama, u svrhu edukacije učitelja i roditelja te procjene učenika. Iza sebe imam više od dvadesetak različitih izlaganja/radionica na stručnim učiteljskim vijećima koje su vezane za poučavanje učenika s teškoćama. Navedena suradnja potaknula me, uz suautorice, na pisanje knjige izdane 2018. godine koja je ocijenjena kao sveučilišni udžbenik na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Radi se o udžbeniku „Komunikacijska strategija - s teškoćama do uspjeha" kojeg koriste studenti i stručnjaci različitih profila na više sveučilišta. Više godina sudjelujem u koordinaciji i suradnji na raznim projektima, a osobno sam najzadovoljnija kada doprinosim stvaranju boljih uvjeta odgoja i obrazovanja za učenike s teškoćama. - za SBplus otkrila je ravnateljica Čošić dijelove stručne biografije.

Na ono najbitnije pitanje o tomu koje i kakve promjene želi provesti u svojoj Školi - odgovorila je sljedeće:

„Promjene koje planiram su vezane uz osuvremenjivanje nastave i učionica. Naglasak bih stavila na naše stručnjake, edukacijske-rehabilitatore koji su motivirani za boljitak škole, suradnju i timski rad. Suradnja s roditeljima posebna je stavka našeg rada, trenutno ima puno mogućnosti za dodatnim uključivanjem roditelja u sve dijelove odgojno-obrazovnog procesa."

Ono što Škola već godinama čeka, izgradnja je nove zgrade i adekvatnijeg radnog prostora. Zbog njega su predstavnici roditelja odlučili u četvrtak prosvjedovati na Markovu trgu - ne uz štrajk prosvjetara za veće plaće, nego samostalno kako bi pozvali odgovorne na konačnu reakciju.

- Glavni cilj mi je gradnja nove škole. U suradnji s roditeljima i djelatnicima te Osnivačem, namjeravamo pokrenuti akciju za podsjetnik nadležnima da ispune svoja obećanja. U Hrvatskom saboru je 2018. godine donesena odluka kojom bi se izgradnja nove škole „Milan Amruš" trebala uvrstiti u državni proračun. U idućih nekoliko dana dogovaramo sastanke kako bismo dobili odgovore jer je krajnji trenutak; projektna dokumentacija čeka, zemljište koje je ustupio Grad Slavonski Brod također čeka, a mi u današnjim uvjetima rada više ne možemo čekati. - poručila je Čošić.

Kakva je situacija, dovoljno govore brojke.

- Svjesni smo da sama gradnja može potrajati pa ćemo se trenutno bazirati na provedive projekte u našoj staroj zgradi. Već smo u ova dva mjeseca, koliko sam bila v. d. ravnateljica, uredili okoliš Škole te dio unutrašnjosti. Ovim putem zahvaljujem vlč. Robertu Farkašu i akciji '72h bez kompromisa' jer bez njihove pomoći ne bismo mogli sve planirano odraditi u tako kratkom vremenskom roku. I dalje je potrebna sanacija više dijelova škole u kojoj boravi 98-ero učenika i 70-ero zaposlenih. Uvjeti u kojima svakodnevno radimo i rezultati koje postižemo s djecom, doslovno su plod svakodnevne improvizacije i snalažljivosti zaposlenika. Entuzijazam je ono čega NE nedostaje u školi, a s novom školskom zgradom ne bi bilo granica u odgoju, obrazovanju i rehabilitaciji. - dodala je nova ravnateljica.

Na 'školskim izborima', od 21 prisutnog člana Vijeća roditelja, njih 17-ero glasovalo je za kandidatkinju Natašu Čošić, a četvero za Dražena Lozerta. Učeničko vijeće, odnosno, 33 prisutna člana, za Čošić je dalo 10 glasova, za Lozerta 13. Radničko je vijeće (65 prisutnih djelatnika) u većini glasovalo za Čošić koja je od njih dobila 41 glas, dok je Lozert dobio 24 glasa. Predsjednica Školskog odbora, Nikolina Sentić, napomenula je kako su članovi Školskog odbora u postupku imenovanja ravnatelja obvezni zastupati i iznositi stajališta tijela koje ih je imenovalo, odnosno, izabralo u Školski odbor pa je i četvrti glas na izborima za novu ravnateljicu Škole, otišao Nataši Čošić

No, na prve prepreke novoizabrana ravnateljica već nailazi. Dakako (i sasvim legitimno) bilo je onih koji su se protivili njezinom izboru pa se (iz tog ili nekog drugog razloga) 25. sjednici nisu odazvali članovi Školskog odbora - Stribor Valenta, Irena Krenek Pehar i Marica Došlić. No, već jučer, svi su mogli čitati javne prozivke na društvenim mrežama.

- Kako su me informirali prijatelji iz Zagreba, u četvrtak će na Markovu trgu prosvjedovati roditelji učenika škole Milan Amruš iz Slavonskog Broda, škole za djecu s posebnim potrebama. Želeći sudjelovati te pomoći u organiziranju potpore roditelja u samom Zagrebu, kao član školskog odbora, obratio sam se ravnateljici škole Milan Amruš, neslužbeno, za informaciju. Odgovorila mi je da se moram službeno obratiti Školi ili Osnivaču za bilo kakvu informaciju. Ovakav odgovor me žalosti i kao čovjeka i kao roditelja. Postoje trenutci kada svi moramo biti na istoj strani, kada moramo zaboraviti na osobne, eventualne, animozitete i stati rame uz rame za dobrobit djece te ih staviti na prvo mjesto. Mjesto koje zaslužuju. Neke funkcije, ipak, osim struke zahtijevaju i posebnu emociju i empatiju prema ljudima. Ovim putem pozivam sve ljude dobre volje neka pruže potporu roditeljima ove djece koja za Vladu RH nisu prioritet i koja pohađaju nastavu u neprimjerenim uvjetima. Pozivam sve svoje stranačke kolege iz Zagreba da u četvrtak u deset sati dođu na Markov trg i daju potporu mojom sugrađanima. Na moju potporu i pomoć, kao građanina, kao predsjednika GO SDP-a SB i kao čovjeka, koliko god nekima izgledala bespotrebna i nepoželjna, djeca i roditelji škole Milan Amruš uvijek mogu računati. - objavio je putem Facebook-a Stribor Valenta, inače član Školskog odbora Osnovne škole „Milan Amruš" koji je, kako neslužbeno saznajemo, na ravnateljsku poziciju nastojao (neuspješno) progurati svog kandidata, a sukob s novoizabranom ravnateljicom, sudeći prema Facebook-komunikaciji, dodatno se zaoštrava.

Zapisnike sa sjednica Školskog odbora moguće je pronaći OVDJE te time temeljitije proučiti tijek samog izbora.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 13.11.2019. | 18:32

1

Apsolutno nista ne znam o novoj ravnateljici ali ako ona smeta striboru, e onda je uvjeren sam ta zena ispravna i pozitivna ."milicajac" si je umislio da je netko i nesto u gradu a smiju mu se cak i njegovi "prijatelji" ,naravno, iza ledja. . . . .
domobran

domobran

Komentirano: 13.11.2019. | 12:07

2

Biti čovjek , oh kako to gordo zvuči...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra javna rasprava u Gradskoj upravi

Rješenje za problematične gradske točke

Sutra javna rasprava u Gradskoj upravi

28.9.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Borba' za glasove je krenula

U konkurenciji je 21 projekt županija

'Borba' za glasove je krenula

23.9.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad SB - jedan od rijetkih koji slijepo poštuje novi Zakon

Rok prilagodbe - 23. rujna 2020.

Grad SB - jedan od rijetkih koji slijepo poštuje novi Zakon

22.9.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 80 posto žena trpi nasilje u obitelji

Nacionalni dan borbe protiv nasilja

Gotovo 80 posto žena trpi nasilje u obitelji

22.9.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U planu gradnja još dva tematsko-edukativna parka

Nakon najave izrade Adrenalinskog parka

U planu gradnja još dva tematsko-edukativna parka

22.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik carinicima čestitao njihov dan

Blagdan je Svetog Mateja

Gradonačelnik carinicima čestitao njihov dan

21.9.2020. | 8:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Gradonačelniče, pomozite nam i ne povećavajte cijenu'

Očajna mama iz Slavonskog Broda:

'Gradonačelniče, pomozite nam i ne povećavajte cijenu'

18.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je zaposlio deset radnika

Temeljem oglasa za javni rad

Grad je zaposlio deset radnika

15.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisali natječaj za građevinska zemljišta

Grad Slavonski Brod

Raspisali natječaj za građevinska zemljišta

14.9.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući sufinanciranju do besplatne vozne karte

Pomoć Županije studentima

Zahvaljujući sufinanciranju do besplatne vozne karte

13.9.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žude za obnovom

Ljeskove vode svačije i ničije

Žude za obnovom

13.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak izgradnje objekta za nove poduzetnike na Bjelišu

U startu neće morati brinuti o prostoru

Početak izgradnje objekta za nove poduzetnike na Bjelišu

12.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najspremniji policajci - Mamuzić, Šimić i Tomić

2. memorijal „Šimo Đamić“

Najspremniji policajci - Mamuzić, Šimić i Tomić

11.9.2020. | 17:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do gradske nekretnine već od tri tisuće kuna

Raspisan natječaj

Do gradske nekretnine već od tri tisuće kuna

11.9.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iza postojećih, niknut će još deset novih stanova za mlade

Otvoreno novo gradilište

Iza postojećih, niknut će još deset novih stanova za mlade

10.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred nama su KUL vrata – uđi! Vidi – čuj – sudjeluj!

Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna

Pred nama su KUL vrata – uđi! Vidi – čuj – sudjeluj!

10.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Položeni vijenci u znak sjećanja na Šimu Đamića

U susret drugom Memorijalu

Položeni vijenci u znak sjećanja na Šimu Đamića

10.9.2020. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upisi u program predškole

Uskoro istječe rok

Upisi u program predškole

10.9.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :