Politika : Političke stranke

Objavljeno: 8.5.2020. u 17:30
Prikaza: 10670
|
Autor: Željka Gavranović

HDZ-ovci i bliski im iz Vijeća

Zbog ove fotografije traže Valentino odstupanje

Slavonski Brod : Zbog ove fotografije traže Valentino odstupanjeStribor Valenta(Foto: FB)

Zbog sporne je fotografije, odnosno, reakcija pobješnjelih građana koje je izazvala, Stribor Valenta jutro proveo na policiji.

SLAVONSKI BROD - Klub vijećnika HDZ-a, HSP-a, HDSSB-a i nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda, medijima su danas uputili zajedničko priopćenje naslova „Stribor Valenta mora odstupiti jer javno veliča jugoslavenski totalitarni režim". Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

„Klub vijećnika HDZ-a, HSP-a, HDSSB-a i nezavisnog vijećnika uputio je, temeljem članka 111. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća i s dovoljnim brojem vijećničkih potpisa, Prijedlog za razrješenje Stribora Valente s dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.
Tražimo od gradskih vijećnika da podrže prijedlog razrješenja Stribora Valente jer nečasnim i neprofesionalnim radom ne smije predstavljati građane grada Slavonskog Broda. Očekujemo da vijećnici glasanju o prijedlogu razrješenja pristupe sukladno vlastitoj savjesti te da zajedno osudimo javno veličanje jugoslavenskog totalitarnog režima u Hrvatskoj.
Predsjednik Gradskog vijeća Slavonskog Broda trebao bi časno predstavljati sve građane našeg grada, što Stribor Valenta sudeći prema nedavnim objavama na svom Facebook profilu nipošto ne čini. Prije nekoliko dana javno je objavio fotografiju na kojoj podržava i snažno simpatizira jugoslavensku totalitarnu politiku te lik i djelo Josipa Broza Tita. Smatramo da je apsolutno neprimjereno da Predsjednik Gradskog vijeća veliča jugoslavenski totalitarni režim tijekom kojeg su počinjeni strašni zločini nad hrvatskim narodom.
Želimo upozoriti da Stribor Valenta u svojim javnim objavama ističe parolu „mi ili oni" kojom pokušava potaknuti podjele i urušiti zajedništvo hrvatskih građana. Također, u svojoj javnoj komunikaciji koristi se prijetnjama i vrijeđanja na osobnoj i nacionalnoj razini.
Smatramo da bi predsjednik Gradskog vijeća trebao biti pozitivan primjer svim građanima te svojim izjavama i djelima poticati zajedništvo i djelovati moralno, pošteno i u skladu s najvećim demokratskim standardima.
Nažalost, od samog početka rada Gradskog vijeća u ovom sazivu pod predsjedanjem gospodina Valente ta su načela zapostavljena. Vođenje sjednica je nedemokratsko, krši se i ne poštuje Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a sada je očigledno da je takav način vođenja sjednica Valenta činio po uzoru na jugoslavenski totalitarni režim."

Takvu su reakciju gradske oporbe izazvale ranije Facebook-objave predsjednika Gradskog vijeća i gradskog SDP-a Stribora Valente, ali ponajviše objavljena fotografija u kojoj drži 'uokvirenog' Josipa Broza Titu, a koju je dobio na dar. Upravo na dan Titove smrti, 4. svibnja, Valenta je objavio sljedeće:

„Tito, državnik, kojem se cijeli svijet poklonio. Državnik zbog čije sam slike proveo jutro na policiji. Ja se ne stidim ovog državnika. Ne stidim se ni njegova nasljeđa. Negiram državu koja prihvaća 'Za dom spremni'. Negiram vlast kojoj su fašizam i nacizam prihvatljivi. I toga se ne stidim. Hrvatska u Jugoslaviji bila je moja domovina. Hrvatska u Europi moja je domovina danas. Ne bojim se biti ono što jesam. Antifašist, socijaldemokrat i domoljub. Citirat ću samo neka velika imena o Titu, a ja ću dodati samo: „Hvala ti, veliki druže." - poručio je Valenta, navevši sljedeće citate poznatih povijesnih osoba o Titu:

- Dwight Eisenhower, američki predsjednik i general:
„Maršal Tito je najveći heroj Drugog svjetskog rata.”
- Winston Churchill:
„Odlučno smo na strani Tita, zbog njegove velike i hrabre borbe protiv njemačke armije…”
- Franklin D. Roosevelt, predsjednik SAD-a: „Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u povijesti Drugog svjetskog rata…”
- Rudolf Luetters, zapovjednik njemačkih trupa na Sutjesci:
„Njemački vojnik nije dorastao fanatično borbenim partizanima pod vodstvom Maršala Tita …”
- Charles de Gaulle, francuski predsjednik:
„Tito je borac koji je unatoč najtežim okolnostima iznio pobjedu. Tito je legendarni junak…”
- Neal Armstrong, američki astronaut: „Predsjednik Tito je čovjek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir.”
- Willy Brandt, kancelar Njemačke:
„Za jugoslavenski narod je dar sudbine što je u godinama najvećih opasnosti imao takvog vođu. Ja predsjednika Tita vidim kao jednu od najmarkantnijih ličnosti našeg vremena. Posebno cijenim Titovu smjelost i državničku mudrost.”
- Miroslav Krleža, književnik:
„U ratu protiv Hitlera, goloruk, pa uspjeti! Staljinu reći: NE! Održati se! Još tisuće kasnijih uspjeha i pobjeda njegovih… Bio je sretan čovjek. Ni jednog trenutka nije sumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega, o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima.”
- Ivan Meštrović, kipar:
„Tito je, bez svake sumnje, najveći čovjek koga su u čitavoj svojoj povijesti imali jugoslavenski narodi.”
- Richard Nixon, predsjednik SAD-a:
„Tito je lider koji ima svoje principe, smisao za humor, sjajno pamćenje, i jedini lider koji se nas Amerikanaca ne boji!”
- Jimmy Carter, predsjednik SAD-a:
„...U miru i ratu Tito je dio povijesti svijeta, u vrijeme sadašnje generacije i u vrijeme ranijih generacija. On je čovjek nepresušne snage, nepresušne mladosti, nepresušne borbenosti i nepresušne hrabrosti.”

Nakon svih svojih objava, Valenta je, raznim kanalima komunikacije, dobio brojne prijetnje pobješnjelih građana koje je sačuvao i objavio na svom Facebook profilu.

- Trebam li ja policijsku zaštitu u ovoj državi zbog svog političkog opredjeljenja ili svjetonazora? Treba li ova država konačno početi zatvarati one koji mlataraju pištoljima i pozivaju na ubijanje? One koje pozivaju na bacanje u Savu, na skidanja glave, na prebijanje, na nestanke u noći? Da li će državne institucije odraditi svoj posao? Vidjet ćemo već sutra. Opet nas treba ubijati jer smo Srbi, Muslimani, Židovi, Romi ili neistomišljenici Hrvati? Dokad? Prijatelji mi satima zatrpavaju Inbox bojeći se za mene. Šalju mi slike prijetnji i prozivki mene i Predsjednika Milanovića na HOS profilima. Straha nemam. Titovu sliku sam na poklon dobio od svoje drage prijateljice Irena i toga se ne stidim. Jugonostalgičar nisam ali antifašist jesam. Fašizam i ustaštvo nikada priznati neću i dok dišem protiv toga ću se boriti. - zaključio je Valenta.

S obzirom na to da većina javno objavljenih 'poruka' upućenih Valenti uključuje njegovu vrlo skoru smrtnu presudu, naknadno ćemo provjeriti u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj je li tko od umiješanih u govor mržnje i prijetnje smrću odgovarao za svoje postupke. A hoće li biti ispunjena želja slavonskobrodske gradske oporbe koju, prema 'potpisu' priopćenja (kada su u pitanju oporbeni vijećnici) nisu podržale nezavisne vijećnice Slavica Lemaić i Karmen Dizdar Grgurević - pokazat će vrijeme.

Broj komentara: 40

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vrlihrvatskimuz

vrlihrvatskimuz

Komentirano: 11.5.2020. | 19:45

1

Vidim da se razvila rasprava oko toga što je gradonačelnik Duspara učinio u svojim mandatima, rasprava potaknuta ovim člankom. Što je učinio, a što nije a mogao je ostavljam za godinu dana kada su lokalni izbori.svojim komentarom osvrće se na članak gore, riječima da je licemjerstvo valente dotaknulo novo dno. Čovjek nema srama ni granica kada su u pitanju njegovi interesi i njegov džep. Slikati se sa slikom Maršala Tita i hineći antifašizam može prevariti samo samo onoga koji ne poznaje lik i nedjela valente. Sada kada je na marginama stranke koju je u gradu uništio pokušava na sve načine skrenuti pozornost vrha stranke na sebe kako bih se dokopao liste za Sabor. Ne trošite vrijeme na velentu njegovo vrijeme polako ali sigurno curi, a predugo traje. MOLIM TE VALENTA NE KONTAMINIRAJ SVOJIM SLIKANJEM S SLIKOM MARŠALA USPOMENE NA MARŠALA.
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.5.2020. | 15:26

2

marketinghr - podaci su izvučeni iz završnog računa tj. završnog godišnjeg izvješća sa stranica grada SB. Ja se pravim pametan, a ti se praviš puno glup. Spominješ da nema rebalansa proračuna, a ja ti kažem zašto ih nema: zato jer su svi proračuni nerealno prenapuhani i to je jasno vidljivo iz službenih brojki. Koliko znam, to nije protuzakonito, verć se radi o gesti koja omogućava većih 5% s kojima gradonačelnik može raditi što mu je bvolja. Proračun od 200 mil. kn 5% je 10 milja, a za 280 mil. kn je 14 milija. Nije tih 4 milijuna za baciti, posebno jer nitko od "inspekcija" nema što na to kazati. Legalna prijevara :) Već sam rekao i ponavljam: evo brojki koje je objavio grad. Pusti sad druge gradov ve, druge jedinice, druge gradonačlnike. Ovdje je riječ o SB. Zovi me pametnjakovićem ili glupanom tek kad objaviš podatke za koje ti misliš da su točni. Daj brojke. Do tada sviraš flautu.
AntunTun

AntunTun

Komentirano: 11.5.2020. | 11:32

3

https://www.slavonski-brod.hr/index.php/gradsko-vijece/mandati gradonačelnici Slavonskog Broda: 1993-1997 – Mato Vukelić HDZ 17.6.1997-07.7.1998 – Mato Vukelić – HDZ 07.7.1998.-2001. Vladimir Jerković HSLS 2001-2005. Jozo Meter – HB 2005-danas Mirko Duspara Od 1993 do danas (27 godina) HDZ je imao gradonačelnika samo 5 godina. O čemu ti pričaš marketingaš? Usput, bolje bi ti pristajao nick propaganda.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 11.5.2020. | 7:51

4

Stipe. ili se praviš ili si stvarno zatucan
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 11.5.2020. | 1:58

5

Stipe@ pokušavaš glumiti pametnog čovu. Kritiziraš, a nemaš argumenata. Postoje i završni računi koje gradsko poglavarstvo objavljuje na svojim stranicama. Sve je dostupno. Al' ljepše ti je ovako općenito napadati...Misliš da si pametan, a konkretnih stvari nemaš. Sve transparentno, potvrđeno od strane državne uprave, svih kontrola , inspekcije ne nalaze probleme, ničega sumnjivog nema, a tebi žao...Pa nije vrag da su svi oni na strani Duspare? Štoviše, često se zalete tvoji puleni HDZ-ovci pa prijavljuju, kao, anonimci i opet ništa. Zamisli, Dubrovnik je po broju stanovnika manji od Broda barem za 15.000 stanovnika, a imaju gradsku upravu od preko 150 ljudi, a Brod 85...Zagreb ima 14,5 puta više stanovnika od Broda, a ima 33 puta veću gradsku upravu...Vodovod ima jednu od najnižih cijena vode u Hrvatskoj, Brod-plin ima najnižu cijenu grijanja u Hrvatskoj, Komunalac je prema priznanjima iz Zagreba, od nadležnih, jedno od najboljih komunalnih društava u Hrvatskoj... Tebi ostaje pogledati moje navode!
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.5.2020. | 1:40

6

Problem u našoj politici je što oporba i pozicija imaju iste moduse djelovanja pa nikako ne možemo očekivati suvisle kritike, već samo prepucavanja tipa partizani - ustaše, ljevica - desnica i slično, potpuno lišeno bilo kakvog konkretnog političkog sadržaja. Neće oporba kritizirati građenje tribine iza gola, kad bi oni tribinu napravila iza drugog gola ili čak izvan stadiona. Lako s takvom oporbom. Zapravo, kada se ugase svijetla medija, svi su oni jarani, kućni prijatelji, visoko motivirani suradnici.
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.5.2020. | 1:34

7

marketinghr - ista se stvar ponavlja redovito, kada još nije bilo ni spomena o EU projektima. Meni je kristalno jasna zašto je baš brodski proračun uvijek prenapuhan. Kako ono kažu mudri ljudi: kada je osnovica veća, veće je i 5% :) No, čak da to pustimo po strani, preljigavo zvuči tvoje šećerenje o tome kako nikada nema rebalansa proračuna. Nemojmo se gizdati onime ćega bi se trebali stidjeti. U transparentnost ću vjerovati kada budu javno dostupni sve do zadnjeg računa, ugvora i narudžbenice kao u Bjelovaru, Svetoj nedjelji i nekim drugim gradovima. Kakve veze ima županija, a razgovara se o gradu. Te gnomove tamo tek ne bih previše komentirao. Samo čekam da se i oni pohvale sa transparentnošću. Katastrofa.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 10.5.2020. | 22:50

8

Stipe@ o visini gradskog proračuna upitaj S. Lemaić. Gradonačelnik joj je barem 8 puta objasnio kako se priprema proračun i s kojim ciljevima. EU traži da gradski projekti koji su planirani i za koje će oni izdvojiti novac, moraju biti dijelom poduprti novcem iz proračuna. Uostalom, odgovore potraži u zapisnicima sa sjednica gradskog vijeća ili poslušaj audio snimke sa sjednica...To ćeš u Gradu s lakoćom naći, ali zapisnike i audio snimke sa županijskih skupština nećeš naći...Posljednjih 5 godina ih nema na županijskoj službenoj web stranici... To nisi nikada komentirao. Uglavnom, Slavonski Brod živi, gradi se, nema repova oko gradske uprave, dok se u drugim susjednim gradovima vodstva gradova, općina, naročito u susjedstvu, pojavljuju u crnim kronikama...
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.5.2020. | 22:14

9

Ah da, što se tiče mentalnog, letećih i sličnih, oni su najobičniji trolovi. Od njih nikada nećeš vidjeti nikakve argumente, posebno ne brojčane. Prelijeni i preglupi su za to. Možda sam ti ja dao pogrešne brojke? Volio bih da me pravim brojkama i pravim argumentima ispraviš. Volio bih kad bi svaki tekst i svaka "floskula" iznesena u tekstovima također bila potkrijepljena nekim provjerivim brojkama. Dojmove i osjećaje prepusti mentalnom i kompaniji. To su osjećajni, senzibilni ljudi.
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.5.2020. | 22:09

10

marketinghr - jesi li ti svjestan gluposti koje pišeš? Vjerujem da jesi te si u stvari mučki provokator. Duspara je čuven po zacrtavanju nerealno i neostvarivo visokih proračuna. Evo sa stranica grada: Grad Slavonski Brod ima (planirani) proračun za 2018. godinu u visini od 273,4 milijuna kuna. OSTVARENI REZULTAT 207.984.646,00kn. Dakle, uvijek ga napumpa iako mu svi govore da nema šanse da izvršenje bude blizu planiranog. Kad se pogleda struktura Prihoda, situacija je još nepovoljnija. Znači, da zaključimo, podjebavaš narod svojim "bombama".

Broj komentara: 40

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Lemaićka prljavu kampanju financirala prljavim novcem?

Pokušali smo istražiti

Je li Lemaićka prljavu kampanju financirala prljavim novcem?

21.7.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

Posljednji tango ili?

Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

31.5.2021. | 18:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

Analiza izbornih rezultata u S. Brodu

Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

31.5.2021. | 14:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

Nakon rezultata drugog kruga

Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

31.5.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

30.5.2021. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

30.5.2021. | 20:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

Lokalni izbori 2021. godine

U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

30.5.2021. | 17:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

Pozvali birače da i oni izađu na izbore

Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

30.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

Drugi krug Lokalnih izbora 2021.

Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

30.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

Drugi krug lokalnih izbora 2021.

Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

30.5.2021. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

Niti završna poruka nije im ista

Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

28.5.2021. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što je babi milo, to se babi snilo'

Mokri snovi vlastohlepni

'Što je babi milo, to se babi snilo'

28.5.2021. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko vodi prljavu kampanju?

Dragan Jelić ili Mirko Duspara

Tko vodi prljavu kampanju?

27.5.2021. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :