Politika : Političke stranke

Objavljeno: 15.1.2020. u 15:20
Prikaza: 4998
|
Autor: SBplus

Nezavisna vijećnica Lemaić pita:

Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?

Slavonski Brod : Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?

Najradišnija slavonskobrodska gradska vijećnica, Slavica Lemaić, javno je upitala: 'Zašto su Sisak i Slavonski Brod rekorderi po smanjenju broja stanovnika? te je potom predložila projekte za izlazak iz krize.

"USPOREDBA 17 velikih hrvatskih gradova, s više od 35.000 stanovnika, pokazala je da su Sisak i Slavonski Brod negativni rekorderi po smanjenju broja stanovnika. U razdoblju od 2011. pa do kraja 2018. godine. Broj stanovnika Siska smanjio se za 10.3%, a Slavonskog Broda za 9.3%. U osam godina Slavonski Brod je izgubio 5.527 stanovnika što je jednako gubitku stanovnika dvaju mjesnih odbora poput Jelasa i Brodskog Varoša iz 2011. godine. Glavni uzrok drastičnog pada broja stanovnika Slavonskog Broda je masovno iseljavanje.

Za poticanje razvoja gospodarstva tražile smo 15 milijuna kn i to za subvencije poduzetnicima i obrtnicima te za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja.

Demografske mjere koje Grad godinama provodi nisu postigle nikakve pozitivne rezultate. Broj živorođene djece u Slavonskom Brodu u 2018. godini manji je za 47-ero djece nego u 2017.godini, što čini gubitak od 9,5%. U odnosu na 2011. godinu broj živorođene djece u Slavonskom Brodu, u 2018. godini smanjio se za čak 25.5%. Gradska uprava ne iznosi ove podatke.

Logično je pitanje zašto su Sisak i Slavonski Brod rekorderi po smanjenju broja stanovnika? Razlog tome je loša gospodarska situacija u gradu i manjak radnih mjesta. Sisak i Slavonski Brod su gradovi propale industrije u kojima se broj stanovnika usklađuje s brojem pristojno plaćenih radnih mjesta. Mlade i stručne ljude u Slavonskom Brodu mogu zadržati samo kvalitetna, humana i dobro plaćena nova radna mjesta.

S namjerom da pokrenemo pozitivne promjene u Slavonskom Brodu, na prijedlog gradskog proračuna za 2020. godinu, podnijele smo sedam amandmana vrijednih ukupno 44 milijuna kuna.

Za poticanje razvoja gospodarstva tražile smo 15 milijuna kn i to za subvencije poduzetnicima i obrtnicima te za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja.

Godine 2021. započinje novo sedmogodišnje proračunsko razdoblje s novim natječajima za novac iz EU fondova. Kako bi Grad Slavonski Brod spremno dočekao raspisivanje novih natječaja, tražile smo četiri milijuna kn za izradu gradskih strategija razvoja koje su preduvjet za uspješno korištenje EU fondova. Među njima se po važnosti ističe Strategija pametne specijalizacije brodskog gospodarstva koja bi definirala smjer gospodarskog razvoja grada.

Za projektiranje projekata ključnih za razvoj grada tražile smo deset milijuna kn. Ti projekti su Sveučilišni kampus, Tehnološki park, centri kompetencije te Inkubator za kulturne i kreativne industrije. Navedeni projekti izravno su u funkciji gospodarskog razvoja grada i otvaranja novih radnih mjesta.

Za digitalizaciju rada Gradske uprave tražile smo dva milijuna kn.

Za kupnju programa koji bi građanima omogućio potpuni uvid u trošenje novca iz gradskog proračuna tražile smo 150 tisuća kuna, s ciljem da građanima omogućimo javno raskrinkavanje rasipništva i klijentelizma u gradskoj javnoj nabavi.

Mjesni odbori iz gradskog proračuna ne dobivaju novac za ulaganja u komunalnu infrastrukturu te za druge društvene potrebe. Zbog toga smo tražile šest milijuna kn za mjesne odbore. Taj novac bi se dijelio mjesnim odborima na osnovu kriterija broja stanovnika i razvijenosti komunalne infrastrukture, a Vijeća mjesnih odbora bi samostalno odlučivala na što će ga potrošiti.

Za sufinanciranje izgradnje nove OŠ "Milan Amruš" tražile smo 6.3 milijuna kn jer u državnom proračunu nisu osigurana dostatna sredstva, a gradnja svih takvih škola u Hrvatskoj sufinancirala se iz gradskih proračuna.

Za rješavanje problema OŠ "I.G.Kovačić", s nedostatkom prostora i dotrajalim krovom tražile smo 150.000 kn za projektiranje dogradnje drugog kata.

Zbog teške socijalne situacije u gradu, za osnivanje i rad socijalne samoposluge, pod vodstvom Crvenog križa, tražile smo 500.000 kn, s ciljem da pomognemo ljudima koji nemaju dovoljno za život.

Gradski vijećnici iz redova gradonačelnikove političke stranke i SDP-a odbacili su sve naše prijedloge. Predsjednik Gradskog vijeća odbio je pročitati obrazloženja naših prijedloga na sjednici.

Da su prihvatili naše prijedloge Slavonski Brod postao bi grad velikih pozitivnih promjena i krenuo bi u sasvim jednom novom, razvojnom smjeru."

U slavonskobrodskoj Gradskoj upravi zatražili smo komentar priopćenja vijećnice Slavice Lemaić. Kao i prethodno priopćenje, u nastavku, komentar donosimo u cijelosti. 

"Gradska vijećnica Lemaić točno je locirala jedan od presudnih uzroka smanjenju broja stanovnika u Hrvatskoj, pa time i u Slavonskom Brodu: „lošu gospodarsku situaciju i manjak radnih mjesta". Dakle, deindustrijalizacija zemlje temeljni je uzrok svih hrvatskih nedaća, pa i iseljavanjnu hrvatskih građana. I, utoliko se slažemo s vijećnicom.

Kada bismo prihvatili politiku preusmjeravanja vlastitih skromnih proračunskih sredstava iz samoupravne u državnu oblast, neznatno bismo pomogli na unapređenju uvjeta rada - za što nismo nadležni, a znatno odmogli u osiguranju uvjeta življenja - zbog čega postojimo i za što smo odgovorni.

Ono međutim u čemu se ne slažemo jeste: tko je odgovoran za takvo stanje te tko ga može i treba mijenjati. Gospođa Lemaić, u čemu nije usamljena, drži kako, pored države, i lokalna samouprava treba dio svojih malih fiskalnih resursa usmjeriti u sanaciju šteta koju su napravile sve hrvatske Vlade od 1990. do danas.

Za razliku od svih onih koji drže kako lokalna samouprava treba dio svoga proračuna usmjeriti u izravne poticaje gospodarstvenicima, mi držimo kako bi to bilo nerazumno preusmjeravanje namjenskih sredstava za provođenje programa i projekata za koje je zadužena lokalna samouprava, a to su: predškolski odgoj, kultura i sport, komunalna infrastruktura te servisiranje komunalnih potreba građana.

Unatoč tome, Gradska uprava je činila, čini i činit će sve što je u njezinoj moći kako bi u Slavonskom Brodu osigurala najbolje moguće preduvjete - koje Grad iz svoje nadležnosti može ponuditi - kako bi poduzetnici-investitori, naročito iz proizvodne djelatnosti, imali najbolje uvjete za svoj razvoj.

Budući da su - u odnosu na Državu koja osigurava makroekonomske uvjete za razvoj gospodarstva - moći lokalne samouprave neznatne, neznatna je i naša moć u osiguranju prijateljskog gospodarskog ambijenta domaćim i stranim investitorima.

Kada bismo prihvatili politiku preusmjeravanja vlastitih skromnih proračunskih sredstava iz samoupravne u državnu oblast, neznatno bismo pomogli na unapređenju uvjeta rada - za što nismo nadležni, a znatno odmogli u osiguranju uvjeta življenja - zbog čega postojimo i za što smo odgovorni.

No, demokracija je upravo zbog toga najbolji društveno-politički sustav jer svatko ima pravo iznositi svoja mišljenja i političko-programska rješenja za boljitak zajednice, a na građanima je da sve nas, naše programe i naša postupanja ocjenjuju na izborima."

 

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 17.1.2020. | 21:38

1

XSize čim uspoređuješ grad sa županijom, odmah je jasno da si gradski igrač. Koliko te plaća babo; ide li preko računa ili na ruke? Ili si, možebiti, "branitelj"? Klasični spin... Umjesto da uspoređuješ uspješnije gradove s Brodom, ti se hvataš županije samo zato što je HDZ... da je SDP šutio bi kao zaliven.
trpimir

trpimir

Komentirano: 17.1.2020. | 18:55

2

Xsize, Feralov shit of the week. Tebi je grad koji je u kratkom vremenu izgubio 10% stanovništva dobro vođen grad? U Brodu ne funkcionira ama baš ništa. Babo ne može uvest ni komunalni i prometni red, a kamoli šta drugo. Brod se za njegovog mandata pretvorio u prljavu blatnu kaljužu. Na cestama je tri sloja blata od parkiranja na zelenim površinama i od onih što kamionima pola voze a pola istresu. Pješačke staze su zasrane i zapišane od pasa, a zrak zagađen svim i svačim. O većim problemima ne moram ni pisati. Zašto Babo odbija transparentnost proračuna po uzoru na Bjelovar o kojem se naveliko piše? Skup software za Brod, za Bjelovar nije? Ili opet HDZ-ovci žele Babu navuć na tanak led? ;-)
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 17.1.2020. | 18:40

3

Hrebak rastura https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2148835
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 17.1.2020. | 12:28

4

Nije dobio grad pljusku, nego cijela Županija. Grad je daleko iznad prosjeka Županije, uvijek može bolje, ali u ovim uvjetima županije/države smatram da odrađuje dobar posao.
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 17.1.2020. | 11:45

5

Xsize mladi iseljavaju jer im je dosta i premijera i gradonačelnika i načelnika, stagnacije, tapkanja u mjestu, malih plaća, promatranja kako se po babi i rođaku napreduje u životu, jer je cijela država jedno veliko kolo za uži krug ljudi, jer im je dosta plaćanja poreza na budale. Sve ove nazovi demografske mjere koje provodi i lokalna zajednica i država su običan populizam. Nitko nije odlučio praviti djecu jer će dobiti opremu za dijete od grada, niti jer je na natječaju dobio gradski stan, niti iz razloga što mu država sufinancira stambeni kredit. Grad je dobio pljusku jer na Novu godinu nije rođeno nijedno dijete - rođeno je zato u Irskoj i Njemačkoj.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 17.1.2020. | 8:28

6

Pa nemojte tako, naš vrli premjIJEr je rekao da ne iseljavaju mladi zbog korupcije, nego što si žele nešto na brzinu steći.
matoart

matoart

Komentirano: 17.1.2020. | 8:24

7

livada - a nekima je ljudima veliki poticaj za ostanak kada policija redovito hapsi i uklanja dilere i druge kriminalce iz našeg okruženja, kada ljudi koji obanašaju neke funkcije to rade kvalitetno i čine cjelokupno društvo boljim.
livada

livada

Komentirano: 16.1.2020. | 22:57

8

Ovdje se mješaju kruške i jabuke. Hrvatska je, zbog gospodarskog i društvenog razvoja, još krajem 70-ih ušla u razdoblje treće faze demografske tranzicije. Tu fazu odlikuju niske stope mortaliteta, ali i niske stope fertiliteta i sve razvijene zemlje, bez iznimke, se nalaze u toj fazi. Fazu prije toga je odlikovao pad mortaliteta, pod utjecajem razvoja medicine, smanjenja broja umrle novorođenčadi, dostupnosti hrane i školovanja, uz zadržavanje visoke stope fertiliteta iz prve faze. Rezultat toga su baby boomeri koji su danas na pragu penzije ili već uživaju u njoj. U toj trećoj fazi razvijene države i društva su, bez migracija iz zemalja koje su još uvijek u drugoj fazi, osuđene na izumiranje. Ekstremni primjer je Japan koji ima užasno staro stanovništvo zbog čega im pati i gospodarstvo. Hrvatski problem je što je taj gospodarski razvoj bio najslabiji među usporedivim zemljama, koje su od nas udaljene samo par sati vožnje udobnim autocestama. I to je uzrok negativnog migracijskog salda. Da mi imamo gospodarstvo na razini Češke ili Poljske, da ne spominjem sveto trojstvo DE-AU-CH, mi bi i dalje imali negativan prirodni prirast kao što imaju i te zemlje, ali ne bi imali toliko odseljavanje. Tako da razlog za pad broja stanovnika ne treba tražiti u tuđim krevetima, već na graničnim prijelazima. Svatko tko je odselio, otišao je jer misli, ili bar se nada, da će mu vani biti bolje. I koliko god to bilo teško za te pojedince i njihove obitelji, ta mogućnost da probaju je nešto napraviti vani je nešto o čemu milijarde ljudi po Africi, Aziji i Južnoj Americi mogu samo sanjati
walter

walter

Komentirano: 16.1.2020. | 8:18

9

I iz Zagreba ljudi odlaze van, koji imaju plaću 15 tisuća kuna, a zbog sličnih razloga koji su dolje navedeni. Samo što se to u ZG ne vidi jer dolazi buljuk raje iz hrvatskih provincija. Sposobni i kreativni ljudi vani dobiju i dva tri puta veću plaću, ali i život u uređenom društvu. Zašto bi se mlad pametan čovjek ovdje desetljećima patio, kada relativno brzo, ako ne i odmah može vani dobiti sve. I ne treba nikakve veze, poznanstva, strančke iskaznice, niti rođake i zemljake koji će ga gurati.
Iron_man

Iron_man

Komentirano: 16.1.2020. | 7:13

10

Odličan komentar Stipe.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta plete mrežu svoju

Izabrali novu predsjednicu

Stribor Valenta plete mrežu svoju

5.1.2021. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljamo šeficu SDP-a u Slavonskom Brodu

Ako fotografija govori 1000 riječi

Predstavljamo šeficu SDP-a u Slavonskom Brodu

20.12.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjedništvo SDP-a raspustilo ovdašnja vodstva stranke

Partija nastavlja juriš u ponor

Predsjedništvo SDP-a raspustilo ovdašnja vodstva stranke

17.12.2020. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su izabrani na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

Birališta su zatvorena u 19 sati

Oni su izabrani na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

22.11.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenta nije grub prema svim stranačkim kolegicama

Dobri odnosi unutar gradske organizacije

Valenta nije grub prema svim stranačkim kolegicama

27.10.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ante Prkačin se vraća u HSP?

Stranka opet postaje parlamentarna!?

Ante Prkačin se vraća u HSP?

10.10.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći gubitnici su Opačak Bilić, Valenta i Grgić

SDP-ovci izabrali novo vodstvo stranke

Najveći gubitnici su Opačak Bilić, Valenta i Grgić

28.9.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikola Mažar: 'Ovo je povijesna prilika za Slavoniju.'

RH na raspolaganju ima 22 mlrd eura

Nikola Mažar: 'Ovo je povijesna prilika za Slavoniju.'

25.7.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte gdje su smješteni Prkačin, Ćosić, Puljašić,...

Imena iz Pete izborne jedinice u Saboru

Pogledajte gdje su smješteni Prkačin, Ćosić, Puljašić,...

22.7.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su potrošili malo, a dobili puno

Nesklad između uloženog i osvojenog

Ovdje su potrošili malo, a dobili puno

6.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : S nadmoćnih 5266 glasova birača (i) Prkačin odlazi u Sabor

Velika pobjeda na drugom kraju Hrvatske

S nadmoćnih 5266 glasova birača (i) Prkačin odlazi u Sabor

6.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su pojedinačni pobjednici lista za Petu izbornu jedinicu

Najveći broj glasova osvojio/la je...

Tko su pojedinačni pobjednici lista za Petu izbornu jedinicu

6.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Slavonija treba biti rješenje, a ne problem'

Restart koalicija - V. Izborna jedinica

'Slavonija treba biti rješenje, a ne problem'

3.7.2020. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Jošić: 'Imamo snage promijeniti Slavoniju'

Predstavljamo kandidata Mosta

Matija Jošić: 'Imamo snage promijeniti Slavoniju'

2.7.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko ako ne mi i kada ako ne sada'

MOST predstavio kandidate u Slav. Brodu

'Tko ako ne mi i kada ako ne sada'

25.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ovci sigurno nisu na prodaju

Pažljivo tijekom snimanja

HDZ-ovci sigurno nisu na prodaju

24.6.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasate li za nas, učinili ste to na vlastitu odgovornost

Oni otvoreno poručuju:

Glasate li za nas, učinili ste to na vlastitu odgovornost

23.6.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će HDZ donijeti Hrvatskoj - prolom oblaka ili sunce?

Predizborna obećanja i obveze

Što će HDZ donijeti Hrvatskoj - prolom oblaka ili sunce?

19.6.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :