Politika : Političke stranke

Objavljeno: 16.8.2012. u 11:00
Prikaza: 2975
|
Autor: SBplus

Isti aršin za sve ili ?

Traže procesuiranje gradonačelnika Vukovića

Petar Bašić (DC)
 • Slika

Ovim je prekršio Kazneni zakon RH, članak 312. st. 2. te članak 315. za što je zapriječena kazna zatvora od 3 mjeseca do pet godina, pri čemu je drskost u kršenju predstavničke ovlasti Gradskog vijeća kao najvišeg izabranog organa građana u nadzoru upravljanja gradom, te beskrupulozno obmanjivanje Vlade RH, nesumnjiva otegotna okolnost koja bi dovela do teže kazne u ovom rasponu.

SLAVONSKI BROD - Danas, 16. kolovoza u 10 sati, u Tvrđavi Brod, tiskovnu konferenciju održao je Koordinator za politička pitanja parlamentarne stranke Demokratski centar, Petar Bašić, na kojoj je obznanio njihove stavove u vezi s krivotvorenjem odluke Gradskog vijeća Nove Gradiške, koju su izradili: Mirko Golovrški (SDP), Zlatko Zebić (SDP) i Josip Vuković (SDP) te pokušali  upotrijebiti za ishođenje suglasnosti od hrvatske Vlade za podizanje kredita od 10 milijuna kuna.

Jezgrovit načelan politički stavi i konkretan zahtjev Mladenu Bajiću (Državnom odvjetništvu) da "prestane 'prelamati' političku odluku o progonu saborskog zastupnika SDP-a i krene se držati zakona", prenosimo u cijelosti.

Demokratski centar upozorava da se sezona godišnjih odmora članova Vlade i redovita ustavna stanka u radu Hrvatskog sabora pokušava smišljeno iskoristiti za minoriziranje jednog od većih političkih skandala u novijoj hrvatskoj povijesti, kojem je glavni sudionik saborski zastupnik vladajuće stranke, Josip Vuković.

Pored obmane javnosti i 'svoje Vlade' flagrantno su prekršili zakon

- Demokratski centar upozorava da se sezona godišnjih odmora članova Vlade i redovita ustavna stanka u radu Hrvatskog sabora pokušava smišljeno iskoristiti za minoriziranje jednog od većih političkih skandala u novijoj hrvatskoj povijesti, kojem je glavni sudionik saborski zastupnik vladajuće stranke, Josip Vuković.

Okolnosti samog skandala objavljene su već u medijima, ali nije posvećena dovoljna pozornost težini kvalifikacija ovih zbivanja: gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik SDP-a, Josip Vuković, pokušao je iskoristiti birokratiziranost sustava i podmetnuti papir s navodnim odobrenjem Gradskog vijeća Nove Gradiške za zaduženje grada za 10 milijuna kuna, kreditom Hypo banke, tražeći na temelju takve navodne "Odluke" suglasnost Vlade RH za zaduženje, kako je propisano zakonom.

Danas je neupitno, izvidom samog Ministarstva uprave RH, potvrđeno da nikakva sjednica Gradskog vijeća navedenog dana nije održana! Josip Vuković je, izgubivši potporu većine vijećnika (kakvu je imao pri donošenju proračuna krajem prošle godine) grubim falsifikatom, uz potporu sebi lojalnog predsjednika Gradskog vijeća, Mirka Golovrškog, obmanuo (svoju, SDP-ovu) Vladu RH, ali i flagrantno i neupitno prekršio zakon.

Ovim je prekršio Kazneni zakon RH, članak 312. st. 2. te članak 315. za što je zapriječena kazna zatvora od 3 mjeseca do pet godina, pri čemu je drskost u kršenju predstavničke ovlasti Gradskog vijeća kao najvišeg izabranog organa građana u nadzoru upravljanja gradom, te beskrupulozno obmanjivanje Vlade RH, nesumnjiva otegotna okolnost koja bi dovela do teže kazne u ovom rasponu.

DC smatra svojom dužnošću ne dopustiti da ovo kršenje zakona prođe nekažnjeno, pa čak i neprimijećeno. Ovdje se ne radi o političkom postupku, već o pokušaju zaštite prava. Josip Vuković je legalno izabrani gradonačelnik Nove Gradiške i ovdje ne ulazimo u političku procjenu, na primjer, potrebe da se grad uopće zaduži. On je i zastupnik ove 5. izborne jedinice i kao takav zastupa preko pola milijuna glasača. Na takvoj osobi ne smije ostati neprovjerena ovako ozbiljna optužba za kršenje zakona!

U ovom slučaju ne radi se niti o nekakvim etičkim ili moralnim normama, pa ne dopuštamo da SDP vrši prosudbu tih normi. Vidjeli smo da su kriteriji premijera Milanovića u tom slučaju rastezljivi do beskraja, pa kad je riječ o običnoj, "potrošnoj", članici SDP-a gospđi Holy, strogi su, a kad je riječ o važnom koalicijskom partneru gospodinu Čačiću s petnaestak mandata onda su "puni razumijevanja".

Ovdje se radi o normativnim kriterijima Kaznenog zakonika

Pozivam gospodina Igora Dragovana, koji je kao glavni tajnik SDP-a i zakonski odgovoran(!) da svi članovi stranke djeluju u skladu sa zakonom, ali je i politički odgovoran za djelovanje Josipa Vukovića, koji je izabran na njegovoj listi u ovoj izbornoj jedinici, neka suspendira Vukovića do odluke istražnih organa. Time bi i demantirao spoznaje da je Vukoviću već progledao jedno falsificiranje, kad je taj novogradiški SDP-ov lider također falsifikatom, kandidiran na visoko mjesto SDP-ove liste na izborima 2011.

Činjenice su jasne, što jako dobro potvrđuje i postupak Vlade. Prvo je odobrila zaduženje Nove Gradiške (dakle, očito je sva dokumentacija bila potpuna, uključujući zakonski traženu suglasnost Gradskog vijeća), a zatim je ministar Linić, i sam grubo obmanut, nakon utvrđivanja inspekcije da nikakve sjednice nije bilo i da je odluka izmišljena, zatražio da se suglasnost na kredit poništi. Ovo je dokaz da su tijela Vlade već utvrdila da je dokument falsificiran!

DC će sa svoje strane, ukoliko reakcija SDP-a ne bude uslijedila, zatražiti od Državnog odvjetništva službeni stav o dosadašnjem tijeku istrage po već podnesenoj kaznenoj prijavi protiv Josipa Vukovića, čime pomažemo gospodinu Bajiću da prestane "prelamati" političku odluku o progonu saborskog zastupnika SDP-a i krene se držati zakona.

Ukoliko ne budemo dobili odgovor da je istraga u tijeku, odmah po prestanku saborske stanke, 15. rujna, DC će (u skladu čl. 204. Zakona o kaznenom postupku) pokrenuti novu kaznenu prijavu, a s koalicijskim partnerom i drugim oporbenim strankama pokrenuti raspravu na Mandatno-imunitetnom povjerenstvu Sabora, radi skidanja imuniteta Josipu Vukoviću. Ukoliko bude potrebno protiv krivotvoritelja ćemo ustati (u ime oštećenih građana) i privatnom tužbom prema DORH.

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 18.8.2012. | 11:47

  1

  Vidim da su svi napali mene kao "malog" političara i DC kao "nepostojeću" stranku. Dakle, po mojem mišljenju, pogodio sam u potpunosti! :) A ove koji pričaju o partnerstvu "zna se" upućujem na moje tekstove od prije 2-3-7 godina... Borat je lijepo rekao: kao "malu umrlu političku opciju" plaše me samo lovci na zombije, jer ju namjeravam svakako povampiriti. Uz pomoć građana, kojima je, čini mi se konačno, pun qu...tz "državotvornog" HDZ-a i "spasiteljskog" SDP-a... ;)
  viktorija

  viktorija

  Komentirano: 17.8.2012. | 21:17

  2

  jedino konstruktivno i za promišljanje je komentar don Luke! No, ostavka ili kazneni progon gradonačelnika ne bi smio imati veze s njegovim zastupničkim pravima.Naime, njemu se na teret stavlja krimen iz domene gradonačelničke funkcije,a ne saborske funkcije pa bi po tome, ukoliko DORH zatraži skidanje imuniteta,SDP i kukurikavci u Saboru počinili "političko samoubojstvo" kada bi odglasali PROTIV skidanja imuniteta i nastavka kaznene istrage i event.progona! O Golovrškom da i ne govorim!-Ostavka promptno,a dalje kako Bajićevi kažu !
  mislim

  mislim

  Komentirano: 17.8.2012. | 8:11

  3

  Baš tako, valja dozirat tako da Duspara svakog dana nešto skrivi.
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 16.8.2012. | 21:46

  4

  borat@ ne događa se puno toga u Brodu pa (valjda) uredništvo po malo dozira i raspoređuje :-)
  MaliPero

  MaliPero

  Komentirano: 16.8.2012. | 18:56

  5

  "matea_i" po tko zna koji puta sam rekao da je moje ime Pero, a nadimak mali. Znam da neki ljudi u nedostatku argumentiranih odgovora traže da napišem svoje prezime. Kakve veze ima prezime. Ja pišem argumentirane komentare, ponekad s velikom dozom ironije. Istina je najbolnija i moralno boli više nego bilo koja fizička bol. Niti u jednom komentaru nisam nikome dodijelio pogrdni pridjev kao što si ti menu udjelila. Onaj tko dijeli pogrdne nazive pokazuje svoj odgoj i obrazovanost ili pak nedostatak kulture. Još nešto, PONOSAN sam jer nisam član, niti sam ikada bio član bilo kakve stranke. Branio sam ovu Zemlju od agresora i niti tražim niti sam tražio materijalnu zadovoljštvinu, a političari ju sustavno uništavaju. Zbog toga ću žestoko se suprostavljati na ovom portalu svakoj nepravdi. Eto ti sada iskreno od mene.
  svetinja88

  svetinja88

  Komentirano: 16.8.2012. | 18:00

  6

  DC, satelitska stranka, svakom po potrebi, a napose "zna se". Ne podrzavam poteze doticnog JV, ali zar nema netko politicki potkovaniji i aktivan u politici, da komentira ovo. Dokle cemo voditi brigu o drugima, a ne viditi da i sami imamo i vecih briga. Ovo i nije bas najkreativnije od DC-a i ako im je to slogan, jedino ako u kreativnost ne ide sve ono ciji su nekad davno bili koalicijski partneri, a onda naprasno odbaceni nestali sa politicke scene. I sad PB, gospodin koji se bavi svim i svacim, samo da bi se negdje uhljebio, komentira od spustanja na mjesec do vodenja covjecne i politicke odgovornosti. Svaka cast.
  matea_j

  matea_j

  Komentirano: 16.8.2012. | 17:50

  7

  Ne razumijem se u politiku. još manje ma zanima. Samo znam da su 'mislim' , 'studeni' i 'mali pero' iznimno 'velike' osobe koji su zainteresirani za komunikaciju i raspravljanje pod laznim imenom. Dečki,nemojte se stidjeti,recite tko ste i onda diskutirajte s gospodinom Basic :) papci maleni :) :*
  drmr

  drmr

  Komentirano: 16.8.2012. | 17:14

  8

  Vidi se da SDP-ovi plaćenici pišu komentare - Kakve veze ima prozivanje tog DC-a i Bašića s vidno korumpiranim i potencijalno kriminalnim gradonačelnikom NG-a osim u tome da su ga razotkrili? A to da je DC minorna stranka - je, baš kao i HSLS, HSP i neke druge - ne može im se zabraniti javni istup, naročito kod ovako sramotnih afera... Po Vašoj logici Bašić i DC ne bi smjeli otkriti aferu ukoliko nemaju veze s tim čovjekom ili strankom? Što bi onda trebalo očekivati - da SDP sam objavi ovo falsificiranje? Dajte ljudi, da nije smiješno bilo bi tragično... Ovo je SDP+HDZ škola
  don_Luka

  don_Luka

  Komentirano: 16.8.2012. | 17:08

  9

  Za mene je ovo najveći razlog da se zakonom zabrani da ista osoba može u isto vrijeme biti gradonačelnik i saborski zastupnik.
  MaliPero

  MaliPero

  Komentirano: 16.8.2012. | 14:31

  10

  O pa, nisam ni skužio da se to Petar prvo pomolio u crkvi pa onda dao ovaj povijesno-politički govor ravno u oko kamere. Uskrsnio je ispred crkve pokušavajući istaknuti moralnu političku obvezu. Vrlo smo nestrpljivi u iščekivanju slijedećeg poteza uplašenog SDP jer ovaj tekst je argumentirano "upucao" sve vladajuće pijune NG SDP-a. Državni odvjetnik je hitno prekinuo svoj godišnji odmor u jednoj zagorskoj kleti, uputio se zaprežnim kolima direktno preko Sljemena da stigne što prije poduzeti odgovorajuće mjere shodno direkcijama uvaženog DC-ovog eksperta za politička pitanja. Iako je proživio nekoliko neugodnih situacija tokom putovanja u zaprežnim kolima, državni odvjetnik je stigao na svoje odredište vrlo trezven i spreman da postupi po pravilima službe. Bravo još jednom za Demokratski Centar i njihovog eksperta za politička pitanja. To je stranka budućnosti koja će vjerojatno promijeniti svoj naziv, odnosno zamjenit će prvu riječ u svojem nazivu. Umjesto otrcane riječi "Demokratski" postavit će riječ Svemirski. Tako se rađa jedna stranka neslućenih mogućnosti i beskonačnog prostornog djelovanja. ŽIVIO SVEMIRSKI CENTAR.

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kakav apsurd - svake dvije godine moraju na vještačenje.'

  Zbog prava na osobnu invalidninu

  'Kakav apsurd - svake dvije godine moraju na vještačenje.'

  21.5.2022. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ono na što on cilja, to mogu dobiti samo krotki!'

  Zbog jedne šnicle kolje vola?

  'Ono na što on cilja, to mogu dobiti samo krotki!'

  16.5.2022. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Spriječite političko sakaćenje Sveučilišta’

  Predsjednik rektoru s pozornice:

  ‘Spriječite političko sakaćenje Sveučilišta’

  16.5.2022. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Imamo programe za ljepši i ugodniji život u Sl. Brodu’

  Nakon jučerašnjih izbora:

  ‘Imamo programe za ljepši i ugodniji život u Sl. Brodu’

  16.5.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ uvjerljivo najjača slavonskobrodska politička stranka

  Brodski izborni rezultati 2022.

  HDZ uvjerljivo najjača slavonskobrodska politička stranka

  15.5.2022. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrili kako kane voditi ovo brodsko naselje

  Izbori u nedjelju

  Otkrili kako kane voditi ovo brodsko naselje

  13.5.2022. | 14:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto HDZ građanima 1. maja ne dijeli grah?

  'Proleteri' kao govno na kiši

  Zašto HDZ građanima 1. maja ne dijeli grah?

  1.5.2022. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko obrađuje 32 tisuće hektara najplodnije hrvatske ravnice?

  Vukovac pitala Plenkovića:

  Tko obrađuje 32 tisuće hektara najplodnije hrvatske ravnice?

  20.4.2022. | 11:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marina Opačak Bilić založila se za 'male ljude'

  Govorom u Hrvatskom saboru

  Marina Opačak Bilić založila se za 'male ljude'

  8.4.2022. | 9:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP u Brod doveo čovjeka koji nije valjao demagoške floskule

  Lalovac precizno i jasno o inflaciji

  SDP u Brod doveo čovjeka koji nije valjao demagoške floskule

  6.4.2022. | 20:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mostovci sami zaključili: 'Sve novo, nije ujedno i dobro!'

  Prazno i šuplje šestominutno obraćanje

  Mostovci sami zaključili: 'Sve novo, nije ujedno i dobro!'

  22.3.2022. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će im plaćati najmanje 30 posto mjesečne rate kredita

  Do sada je odobreno gotovo 800 zahtjeva

  Država će im plaćati najmanje 30 posto mjesečne rate kredita

  20.3.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrila što vidi kao 'zlatnu koku'

  Saborska zastupnica iz Slav Broda

  Otkrila što vidi kao 'zlatnu koku'

  13.3.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Rane su duboke. Trebat će vremena da ih zaliječimo."

  Vučinić: 'Socijaldemokracija nije mrtva'

  ''Rane su duboke. Trebat će vremena da ih zaliječimo."

  8.3.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne predaju li izvješća, slijedi obustava financiranja

  Obveza stranaka, zastupnika i vijećnika

  Ne predaju li izvješća, slijedi obustava financiranja

  8.2.2022. | 16:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je zadnji vlak!'

  Saborski zastupnik s brodskog korza:

  'Ovo je zadnji vlak!'

  17.12.2021. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pripremimo se dobro za niz budućih stranačkih pobjeda'

  U županiji dovršen izborni proces

  'Pripremimo se dobro za niz budućih stranačkih pobjeda'

  6.12.2021. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se uspjeti složiti (i) oko ove teme?

  Gradonačelnik i župan

  Hoće li se uspjeti složiti (i) oko ove teme?

  20.11.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Manipuliranjem, lažima i uvredama pravi društveni raskol'

  Ćosić o Milanoviću:

  'Manipuliranjem, lažima i uvredama pravi društveni raskol'

  15.11.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo imena budućih lidera brodsko-posavskog SDP-a

  Izbori 27. studenog 2021.

  Saznali smo imena budućih lidera brodsko-posavskog SDP-a

  7.11.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :