Politika : Političke stranke

Objavljeno: 7.5.2021. u 8:00
Prikaza: 4361
|
Autor: Promo

Nova i stara lica za uspjeh na izborima

'Ovo je najjača lista. Nema varalica koji privlače glasove.'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus

Pluralizam ideja i mišljenja na javnom su predstavljanju pokazali kandidati liste za Gradsko vijeće koju su zajednički kreirale snage SDP-a, HSLS-a, HNS-a i nekoliko nestranačkih ljudi.

SLAVONSKI BROD - Ispred zgrade Hrvatskog doma u Slavonskom Brodu, jučer je u 18 sati program i kandidate za Gradsko vijeće predstavila koalicijska lista SDP-HSLS-HNS.

Nositelj liste je Stribor Valenta, a potom na njoj redom slijede Martina Kraljević, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Slavonskog Broda, Petar Bašić i Marijan Šabić.

- Voda u 21. stoljeću mora biti besplatna, dostupna svima i sigurna za sve naše građane. - poručio je Valenta.

- Nakon 12 godina rada i djelovanja u Gradskom vijeću, pripala mi je čast da prvi put nosim kandidacijsku listu. Mogu reći da je ovo najjača lista s kojom sam sudjelovao na izborima. Od 21 kandidata, imamo 11 žena. Nismo imali problema sa ženskom kvotom. Imamo i 11 visokoobrazovanih ljudi, jednog doktora znanosti, četiri-pet poduzetnika, dakle, sve ono što jedna lista treba sadržavati. Sasvim sam siguran da će ovo biti najjača lista. Ovo je, zaista, lista kandidata za Gradsko vijeće. Ovdje nema varalica koji služe samo za privlačenje glasača. Na listi je i nekoliko nestranačkih ljudi. - kazao je Stribor Valenta, naglasivši kako na izbore izlaze s plejadom mladih ljudi, uglavnom, novom SDP-ovom generacijom.

Valenta je, potom, predstavio i glavne točke zajedničkog programa te šarolike skupine. Najviše je, svakako, odjeknuo prijedlog o besplatnoj vodi za sve građane.

- Zadržao bih se na onomu po čemu ćemo biti jedinstveni. Točka našeg programa je  - besplatna voda za sve građane. Mislim da se nitko nije usudio nešto takvo na političkoj sceni. Na ovim izborima sam čuo da to radi kolega Marko Vučetić u Zadru. To je jedna stvar koja je itekako moguća, ali o kojoj se malo priča zbog društvene klime, zbog pravne nepismenosti građana. Voda u 21. stoljeću mora biti besplatna, dostupna svima i sigurna za sve naše građane. S obzirom na to da više od polovice crpljene vode gubimo u mreži, s obzirom na to da se na cijenu vode dodaju razne naknade (za razvoj, crpljenje, korištenje voda), sve to uvećava cijenu vode. Voda je besplatna, Slavonski Brod ima crpilište kvalitetne vode i ona mora biti besplatna u količini potrebnoj za život. To je, uz racionalno korištenje, 50 litara dnevno ili kubik i pol mjesečno. To je, na godišnjoj razini, do dva milijuna kuna i obuhvaćalo bi 4000 do 5000 kućanstava. Tom bi mjerom bili obuhvaćeni mali potrošači, prvenstveno umirovljenici. U centru našeg programa je čovjek-građanin. Velike korporacije i njihov profit to nisu. - kazao je Valenta.

Pitanje iseljavanja mladih i nedostatak radnih mjesta istaknuti su kao glavne boljke i tijekom ovog predstavljanja.

- Slavonski Brod gubi ljude. Grad bez ljudi nije grad, on se pretvara u selo. Kao povjesničar mogu reći da Slavonski Brod gubi stanovništvo zabrinjavajućom brzinom. Zašto? Zato što mlade obitelji ovdje ne mogu ostvariti svoju egzistenciju. Sa sobom odvode i djecu, sad pomalo i svoje roditelje i starije, što se nikad u povijesti nije događalo. Budem li gradski vijećnik, držat ću kontrolu nad dvije velike desne opcije. Tražit ću da se gradske službe (oni koji dobivaju plaću da služe građanima, a to često ne opravdavaju) posvete građanima tako da im ukazuju na mogućnost ostvarivanja njihovih prava i mjera samozapošljavanja, podizanja novca iz europskih fondova,... Radno mjesto najbolji je socijalni program. Nismo za to da se dijele gradske božićnice i uskrsnice. Na taj način građani postaju ovisni o gradskoj vlasti koja im to dijeli. Želimo da svojim rukama zarade novac. - kazao je Petar Bašić.

Osim osvježenja u vidu mladih snaga, dosad neaktivnih na gradskoj političkoj pozornici (poput Brođanima dobro poznate aktivistice, glazbenice i odgojiteljice Marine Zorić), na političku scenu vratila su se i neka stara lica.

- Bio sam u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini te sam se, kao komunalni politički aktivist, najviše interesirao za teme sporta, kulture i znanosti. Nikad me nije zanimao vrhunski i profesionalni sport, prije svega sam se zanimao za rekreativni, masovni, jeftini sport za sve ljude i to ću nastaviti uđem li u Gradsko vijeće. Zalagao sam se i za razvoj visokog školstva. Bilo je polemika oko toga tko je zaslužan za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Zaslužni smo svi. Osnivanje Sveučilišta je jedna velika pobjeda brodskog jedinstva i tihe politike koja se sa svih strana vodila prema vrhu države. Sada moramo kao grad biti na raspolaganju mladom Sveučilištu, prije svega u infrastrukturnom smislu. Što se tiče kulture, smatram da bismo, pokraj Galerije umjetnina i Kazališno-koncertne dvorane, u Brodu trebali imati profesionalni kazališni ansambl. Što se tiče Kuće Brlić, smatram da bi od nje trebalo napraviti Spomen-dom posvećen svim članovima obitelji Brlić, a ne samo Ivani. - kazao je Marijan Šabić, nekadašnji gradski i županijski vijećnik.

Građani će 16. svibnja na lokalnim izborima zaokružiti kandidate koji su im bliski, a nađu li se u Gradskom vijeću neki od sudionika jučerašnjeg predstavljanja, to će svakako garantirati dinamičnost te pluralizam ideja i mišljenja.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

Posljednji tango ili?

Valenta lukavo pokušava ostati moneta za potkusurivanje

31.5.2021. | 18:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

Analiza izbornih rezultata u S. Brodu

Evo u kojem je Mjesnom odboru osvojen drugi krug izbora

31.5.2021. | 14:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

Nakon rezultata drugog kruga

Oni će voditi pet općina u Brodskoj županiji

31.5.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

Gradonačelnik Mirko Duspara:

'Hvala Brođanima! Nastavljamo zajedno razvijati grad'

30.5.2021. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

Lokalni izbori 2021. godine

Donosimo prve službene rezultate drugog kruga glasovanja

30.5.2021. | 20:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

Lokalni izbori 2021. godine

U Brodskoj županiji najmanja izlaznost u Slavonskom Brodu

30.5.2021. | 17:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

Pozvali birače da i oni izađu na izbore

Glasovali kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda

30.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

Drugi krug Lokalnih izbora 2021.

Odaziv birača u Slav. Brodu veći nego u prvom krugu

30.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

Drugi krug lokalnih izbora 2021.

Na području županije jutros otvorena 104 biračka mjesta

30.5.2021. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

Niti završna poruka nije im ista

Jelića došli podržati ministri, a Dusparu tek običan svijet

28.5.2021. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što je babi milo, to se babi snilo'

Mokri snovi vlastohlepni

'Što je babi milo, to se babi snilo'

28.5.2021. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko vodi prljavu kampanju?

Dragan Jelić ili Mirko Duspara

Tko vodi prljavu kampanju?

27.5.2021. | 20:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dozvolite ljudima prelazak granice bez testa jednom tjedno'

Brodska saborska zastupnica Stožeru:

'Dozvolite ljudima prelazak granice bez testa jednom tjedno'

18.5.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :