Politika : Političke stranke

Objavljeno: 15.4.2020. u 14:00
Prikaza: 4106
|
Autor: Željka Gavranović

Neće odustati bez borbe

HDZ-ovcima žao jer se prijedloga nisu sjetili prije Duspare

Slavonski Brod : HDZ-ovcima žao jer se prijedloga nisu sjetili prije DuspareJosip Samardžić(Foto: Ž.G./SBplus)

HDZ-ovim vijećnicima sporan je gradski Prijedlog Oduke o obustavi isplate naknade članovima Gradskog vijeća i članovima radnih tijela Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda jer sami žele odlučiti kamo će biti preusmjeren 'njihov' novac.

SLAVONSKI BROD - Današnju konferenciju Županijske organizacije HDZ-a Brodsko-posavske županije, medijima tematski najavljenu pod naslovom „Aktualnosti u svezi društveno-političkih i gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa", predsjednik Gradske organizacije stranke i potpredsjednik Gradskog vijeća, Josip Samardžić, iskoristio je kako bi iskazao nezadovoljstvo digitalnom sjednicom tog tijela sazvanom za petak te kako bi, uoči nje, iznio stav Kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera.

- Nakon detaljne analize poziva i dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, moramo iznijeti svoje nezadovoljstvo istim. Budući da se posljednja sjednica Gradskog vijeća održala 21. veljače 2020. godine, nije nužno da se sjednica ovakvog dnevnog reda održi na ovakav način i u ovom terminu. - počeo je obraćanje medijima Josip Samardžić, kritizirajući prvenstveno točke poput Izvješća Gradonačelnika Grada Slavonskog Broda za razdoblje srpanj-prosinac 2019. godine te Prijedloga za pokretanje postupka izbora članova Savjeta mladih Grad Slavonskog Broda i njihovih zamjenika. Oporbeni vijećnici smatraju kako u navedenom neće moći iskazati svoje mišljenje, odnosno, kako će izostati kvalitetna i potpuna rasprava.

Vijećnicima je, pritom, očigledno promaknulo da pri glasovanju za određene točke Dnevnog reda i u sklopu digitalne sjednice imaju pravo ostaviti svoj komentar na svaku od njih. Činjenica je, doduše, da to neće moći učiniti pred kamerama, ali će sav sadržaj sjednice - svakako - biti dostupan javnosti i medijima.

Očekivano, HDZ-ovim je vijećnicima sporan i Prijedlog Oduke o obustavi isplate naknade članovima Gradskog vijeća i članovima radnih tijela Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.

- Vijećnici se mogu odreći prava na navedenu naknadu ili je preusmjeriti za određenu namjenu, što će vijećnici HDZ-a i učiniti. Pravno je upitno i u zakonskom smislu oborivo ovo pravo vijećnika delegirati na upravno tijelo Grada, kao što je predloženo u točki Dnevnog reda sjednice koja će se održati u petak. Ovlašteni predlagatelj, Grad, može predložiti smanjenje naknade, ali prijedlog za preusmjeravanje i odricanje od vijećničke naknade, može se odrediti u ime političke stranke ili to može predložiti klub vijećnika. Vijećnici HDZ-a koji participiraju u radu općinskih i gradskih vijeća u Brodsko-posavskoj županiji, kao i vijećnici u Županijskoj skupštini, imaju empatiju prema bilo kojoj vrsti ugroze pa tako i ove izazvane epidemijom. Svojim osobnim doprinosom uvijek su spremni podržati svaku mjeru i aktivnost koja ima za cilj ublažiti i smanjiti negativne efekte čimbenika koji narušavaju i ugrožavaju stabilnost i sigurnost života ljudi, a nastavno i gospodarskih aktivnosti. Stoga je neprimjereno, nepotrebno i politički motivirano da ovakvu inicijativu, u ime vijećnika, preuzima Upravni odjel za lokalnu samoupravu Grada Slavonskog Broda. - jasno je poručio Samardžić.

Problem je, dakle, u tomu tko je predložio ukidanje vijećničkih naknada i komu će za to ići politički bodovi. Žaljenje što to sami nisu učinili prije gradonačelnika Mirka Duspare, oporbeni su vijećnici odlučili - ponovno - zamijeniti ratobornim i 'nabrijanim' stavom kojeg - vjerujemo - javnost neće cijeniti. Rezultat će za nju, naime, biti jednak. Prosječnom je Brođaninu potpuno nebitno tko predlaže dobru mjeru - bitno mu je da ona bude provedena.

No, mada su spremni odreći se svojih naknada, Klub vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera, ne želi se odreći prava da odlučuje komu će ta njihova preusmjerena sredstva biti dodijeljena.

- Postavlja se i pitanje - na što će taj novac biti utrošen, hoće li biti transparentno utrošen. S obzirom na trenutak, stanje u zdravstvenim ustanovama i požrtvovnost svih zdravstvenih djelatnika, vijećnici HDZ-a pokrenuli su prijedlog da novac od naših naknada bude preusmjeren u Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Solidarnost i zajedništvo u ovim su nam trenutcima izuzetno potrebni pa smo mišljenja da se svi trebaju uključiti. - zaključio je Samardžić.

Prijedlog HDZ-ovih vijećnika problematičan je iz (najmanje) dva razloga. Prvenstveno jer ponovno sredstva i institucije dijele na 'vaše i naše' (gradske i županijske) pa 'svoje' naknade žele preusmjeriti u zdravstvenu ustanovu koja se, inače, financira (i) iz županijskog proračuna iliti ne žele da od 'njihovih para' bilo kakvu korist ima Grad. S druge strane, upravo je HDZ-ova Vlada izmjenama u raspodjeli državnih sredstava jedinicama lokalne samouprave, gradski proračun već ranije oštetila za 20 milijuna kuna. Kako saznaje SBplus, iz potonjeg razloga Grad Slavonski Brod - bude li u petak izglasano ukidanje vijećničkih naknada - ta sredstva planira ostaviti kao neutrošena u Proračunu.

S obzirom na to da su današnjoj HDZ-ovoj konferenciji za medije, kao članovi stranke, nazočili i članovi Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije (epidemiolog Ante Cvitković, ravnatelj Opće bolnice Josip Samardžić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić), a nakon prošlotjedne, tematski slične, sjednice Stožera kojoj je nazočio predsjednik ŽO-a HDZ-a BPŽ, Pero Ćosić, ne možemo se oteti dojmu da se jedno stapa u drugo - iako bi Stožer trebao biti neovisno tijelo usmjereno na specifične (nepolitičke) zadatke.

Hoće li i ova situacija, kada je za dobrobit građana potrebna i nužna suradnja gradskog i županijskog stožera, ponovno biti iskorištena za politička prepucavanja, natezanja i podjele koje su svima trenutno suvišne - odgovor je prilično jasan i bez ovog podužeg osvrta.

U sada već tradicionalnom okršaju na liniji HDZ-Duspara, zaboravljeni su SDP-ovci. Naime, gradski vijećnik Roberto Lujić još je u studenom prošle godine svoje kolege pozivao na odricanje od naknada u korist radnika Specijalnih vozila. Tada su ga ignorirali, kao i kada ih je početkom travnja pozvao na isto zbog stanja u državi izazvanog širenjem koronavirusa.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 15.4.2020. | 16:58

1

Kradeze mlati praznu slamu

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na taj način izbjegavala se edukacija i učenje najmlađih'

Dan državnosti opet slavimo 30. svibnja

'Na taj način izbjegavala se edukacija i učenje najmlađih'

29.5.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stribor Valenta nema potporu većine u Gradskom vijeću'

Nezadovoljan Klub vijećnika HDZ i ostali

'Stribor Valenta nema potporu većine u Gradskom vijeću'

23.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog ove fotografije traže Valentino odstupanje

HDZ-ovci i bliski im iz Vijeća

Zbog ove fotografije traže Valentino odstupanje

8.5.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovoj situaciji Škola ionako ne može iskoristiti sredstva'

O izgradnji brodske osnovne škole

'U ovoj situaciji Škola ionako ne može iskoristiti sredstva'

15.4.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja sam žena koja se usudi'

Uz Dan žena

'Ja sam žena koja se usudi'

8.3.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mandat stavlja u mirovanje, ali će sjednicama nazočiti

Županijska vijećnica Marina Opačak Bilić

Mandat stavlja u mirovanje, ali će sjednicama nazočiti

4.3.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zna se tko će dirigirati HDZ-om

Slavonski Brod jasno pokazao

Zna se tko će dirigirati HDZ-om

28.2.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li u petak konačno saznati tko su osnivači HDZ-a?

Iz godine u godinu o njima šute

Hoćemo li u petak konačno saznati tko su osnivači HDZ-a?

25.2.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije su cipele učinkovitije, atraktivnije, 'hrvatskije'...?

Nova boja na političkoj sceni Broda

Čije su cipele učinkovitije, atraktivnije, 'hrvatskije'...?

9.2.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDS: Za one koji moraju raditi nedjeljom plaće veće za 100%

Demokršćani u kampanju krenuli iz Broda

HDS: Za one koji moraju raditi nedjeljom plaće veće za 100%

8.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svaki vijećnik osobno je odgovoran za odluku koju podržava'

Lemaić o koncesiji za javni prijevoz:

'Svaki vijećnik osobno je odgovoran za odluku koju podržava'

6.2.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanoviću najviše novca stiglo iz Slavonskog Broda

Konačna financijska izvješća

Milanoviću najviše novca stiglo iz Slavonskog Broda

4.2.2020. | 23:23
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?

Nezavisna vijećnica Lemaić pita:

Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?

15.1.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Druženje s medijima uoči dana predizborne šutnje

Moramo se priviknuti na nove tehnologije

Druženje s medijima uoči dana predizborne šutnje

3.1.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeca su središte i ove Kolindine kampanje

HDZ-ova kandidatkinja u Slavonskom Brodu

Djeca su središte i ove Kolindine kampanje

14.12.2019. | 21:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić imenovan državnim tajnikom

Stepenica više u političkoj karijeri

Dragan Jelić imenovan državnim tajnikom

12.12.2019. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima 90 sportskih klubova i udruga

Puno, malo ili optimalno

Slavonski Brod ima 90 sportskih klubova i udruga

4.12.2019. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović je stigao obići i brodski Katarinski sajam

Kandidati se razmiljeli Lijepom Našom

Milanović je stigao obići i brodski Katarinski sajam

23.11.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :