Politika : Ostalo

Objavljeno: 23.10.2019. u 18:00
Prikaza: 1945
|
Autor: A. Primorac

Digitalizacija arhivske građe

U digitalni oblik prebačena i većina matičnih knjiga

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusIvan Medved, Silvija Babić
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Do sada je Državni arhiv u Slavonskom Brodu gotovo u cijelosti digitalizirao privatni, a i za brodsku povijest jako bitan, arhiv obitelji Brlić, a u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom s mikrofilma u digitalni oblik prebačena je većina matičnih knjiga, rođenih, krštenih, vjenčanih i umrlih. Riječ je o otprilike 300 tisuća zapisa.

SLAVONSKI BROD - S obzirom na ljudstvo koje je angažirano i sredstva koja ulažemo vjerujemo kako će Hrvatska u slijedećem razdoblju napraviti snažan iskorak prema zemljama Europske unije, u kojima je digitalizacija arhivske građe znatno napredovala u odnosu na nas - kazao je državni tajnik Ministarstva kulture, Ivica Poljičak, koji je danas u Slavonskom Brodu nazočio otvaranju 51. savjetovanja Hrvatskog arhivističkog društva.

A upravo su upravljanje eletroničkim gradivom i suvremena praksa, tema o kojoj će do 25. listopada u Slavonskom Brodu govoriti i iskustva razmjenjivati više od 220 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

- Ovo je u naših 60 godina postojanja četvrti put da smo domaćini savjetovanja struke. Bili smo to 1959., 1985., 2010. i evo sada kada je Središnjica prije dvije godine prihvatila naš prijedlog da ovo savjetovanje bude kruna obilježavanja našeg jubileja - kazao je Ivan Medved, čelni čovjek Državnog arhiva u Slavonskom Brodu. 

- Kako živimo u eri digitalizacije ne čudi što je tema upravljanje elektroničkim gradivom i suvremena arhivska praksa. Svjedoci smo da zapravo intenzivno kreće proces zamjene nosača informacija s papira u elektronički oblik i ovdje će se, na ovom savjetovanju, zrcaliti neka razmišljanja o tome što i kako postupati s tim gradivom, s posebnim naglaskom na pitanje svih pitanja, a to je ono koje se odnosi na adekvatnu zaštitu te građe odnosno elektroničkih zapisa - kazao je Medved, dodavši kako je do sada Državni arhiv u Slavonskom Brodu gotovo u cijelosti digitalizirao privatni, a i za brodsku povijest jako bitan, arhiv obitelji Brlić, a u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom s mikrofilma u digitalni oblik prebačena je većina matičnih knjiga, rođenih, krštenih, vjenčanih i umrlih. Tu je riječ o nekih 300 tisuća zapisa.

- Uključeni smo i u projekt digitalizacije kulturne baštine i u tom kontekstu se upravo intenziviraju i predlažu neki srednjoročni programi, dakle, što učiniti po pitanju digitaliziranja najveće spomeničke građe. Puno je još tu posla i zapravo je mala vjerojatnost, kada govorimo ukupnoj arhivskoj građi, da će ona ikada biti u cijelosti digitalizirana, ali oni važniji dijelovi svakako hoće - poručio je Medved.

Osim što digitalizacija arhivske građe donosi prednost u smislu činjenice da će istraživači u budućnosti arhivske materijale dobivati u digitaliziranom obliku, što ima višestruke prednosti, druga bitna stvar u cijeloj toj priči je i rješavanje pitanja prostora skladištenja postojeće 'papirnate' građe s kojom većina arhiva u zemlji 'muku muči'.

- Digitalizacijom postojećih zapisa će se smanjivati potreba za prostorima i metrima i metrima polica - poručila je Silvija Babić, predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva. Govoreći o stvaranju nove arhivske građe istaknula je kako su svjesni da ih dobar dio društva još uvijek percipira u tradicionalnom smislu i kao one koji se bave samo arhivskim gradivom i starim zapisima koji su mahom na papiru.

- Ipak, svi mi arhivisti smo svjesni kako danas ipak većina zapisa već nastaje mahom na elektroničkim medijima. Nisu ti zapisi manje relevantni, jer svaki zapis svjedoči o nekom prostoru, vremenu, ljudima na određenom prostoru i vremenu te će jednog dana imati za neke buduće generacije isti značaj kakav za nas ima neko prethodno gradivo - zaključila je Babić.

Arhivistička zajednica u svom procesu digitalizacije i upravljanja elektroničkim gradivom ima potporu i Ministarstva kulture. 

- Trenutno su dvije značajne stvari koje poduzimamo i radimo u Ministarstvu zajedno s arhivističkom zajednicom. S jedne strane smo izradili Nacionalni plan razvitka arhivske djelatnosti koji će na Vladi biti tijekom studenog, a gdje su definirana dva ključna strateška cilja Jedan se odnosi na infrastrukturu, a drugi  na dostupnost arhivskog gradiva. S tim u vezi nam je posebice važno dio konvencionalnog arhivskog gradiva pretvoriti u digitalno, a s druge, arhivirati novo elektroničko arhivsko gradivo koje takvo kao digitalno i nastaje čime stvaramo pretpostavke da unutar centra djeljivih usluga imamo novi digitalni arhiv. To je ključni iskorak koji Hrvatska, ali i cijela arhivistička zajednica, trebaju napraviti u iduće tri godine - kazao je državni tajnik Poljičak, dodavši kako je druga stvar koju treba napraviti projekt digitalizacije kulturne baštine koji se događa unutar cijele zajednice.

- Cilj je da arhivi, muzeji, knjižnice našu ogromnu kulturnu baštinu krajnjim korisnicima učine dostupnom u digitalnom obliku. I ne samo unutar Hrvatske nego i cijele Europske unije. Taj će projekt biti potpisan tijekom studenog, prošao je kompletan postupak evaluacije i iz europskih fondova za njega je osigurano 42 milijuna kuna. Za taj iznos ćemo izraditi središnji informacijski sustav unutar kojeg će se povezati cijeli dio arhivske zajednice što će biti značajno unaprjeđenje ne samo za arhiviste i njihovu djelatnost nego i za krajnje korisnike - pojasnio je Poljičak, dodavši kako će realizacija krenuti već krajem ove godine, odnosno, tijekom 2020. godine.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
igramala

igramala

Komentirano: 24.10.2019. | 0:24

1

Trziste vapi sa sljakerima, zavarivacima bravarima.... a oni kukaju.. Nek cekaju jos par mjeseci u Đuri pa ce im svi bit krivi sto ce dobit 3 minimalca i nogu u guzu.
igramala

igramala

Komentirano: 24.10.2019. | 0:22

2

Nek daju otkaz. Ili bi mozda svi otpremnine?? Nema vise toga.
Ripko

Ripko

Komentirano: 23.10.2019. | 17:59

3

Jako bitno u P.M. a što 600 ljudi u Đ.Đ. i njihove obitelji nisu dobile plaću za 9 mjesec nitko ni po guzici da se počeše.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada će mlade obitelji useliti u nove stanove?

Zainteresiranih je puno

Kada će mlade obitelji useliti u nove stanove?

14.12.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od policije nisam tražio nikakvo postupanje'

Pero Ćosić:

'Od policije nisam tražio nikakvo postupanje'

12.12.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodajte 'uspravno' kako ne biste razbili glavu

Ne čekajte reakciju drugih

Hodajte 'uspravno' kako ne biste razbili glavu

2.12.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoj liječnici moraju vratiti oduzeto oružje

Epilog slučaja starog šest godina

Brodskoj liječnici moraju vratiti oduzeto oružje

12.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara solidaran s 'Đurinim' radnicima u štrajku

Da nije tako bilo bi naopako

Mirko Duspara solidaran s 'Đurinim' radnicima u štrajku

25.10.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavijest roditeljima i učenicima vezano uz današnji štrajk

Iz Gradske uprave Slavonskog Broda

Obavijest roditeljima i učenicima vezano uz današnji štrajk

21.10.2019. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavijest roditeljima i učenicima vezano uz štrajk

Iz Gradske uprave Slavonskog Broda

Obavijest roditeljima i učenicima vezano uz štrajk

17.10.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zastava je danas stigla s neba

Za pobjedu su se dobro preznojili

Zastava je danas stigla s neba

17.10.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemamo pulmologa, citologa, patologa...Što činimo?

Problemi zbog zabrane zapošljavanja?

Nemamo pulmologa, citologa, patologa...Što činimo?

29.9.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od 2200 zahtjeva za subvencioniranje

Stambeni krediti za mlade

Više od 2200 zahtjeva za subvencioniranje

27.9.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građanima Slavonskog Broda povlaštene cijene plina?

Zatraženo i subvencioniranje

Građanima Slavonskog Broda povlaštene cijene plina?

26.9.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom se gradu nikad ništa ne događa'

Hoćemo li imati pravo reći:

'U ovom se gradu nikad ništa ne događa'

25.9.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada lovcima odobrila 20 milijuna kuna

Za police osiguranja

Vlada lovcima odobrila 20 milijuna kuna

6.9.2019. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulazu u Centar za socijalnu skrb puno ozbiljnije kontrole

Za pomake je uvijek potrebna tragedija

Na ulazu u Centar za socijalnu skrb puno ozbiljnije kontrole

26.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK istražuje prodaju zemljišta u Brodskom Varošu

Legalan posao ili lov u mutnom?

USKOK istražuje prodaju zemljišta u Brodskom Varošu

23.8.2019. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi mogu unaprijediti položaj iznošenjem svojih stavova

'Stvaranje prilika za mlade'

Mladi mogu unaprijediti položaj iznošenjem svojih stavova

14.8.2019. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :