Politika : Ostalo

Objavljeno: 9.7.2020. u 17:30
Prikaza: 3302
|
Autor: A. Primorac

Na traženje SBplus portala

Stožer se očitovao o gledateljima na utakmici NK Marsonije

Slavonski Brod : Stožer se očitovao o gledateljima na utakmici NK Marsonije Ilustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Vjeruje li organizator uistinu toliko u sebe pa da misli da će moći spriječiti kontakte u tom slučaju ili se uzdaju u sreću i Božju providnost kako će njihov događaj imati više sreće od svatova, Ćobanijade ili proslave svećeničkog ređenja?

SLAVONSKI BROD - U posljednjih desetak dana epidemiološka slika na području Brodsko-posavske županije, kada je u pitanju koronavirus, značajno se pogoršala. U tom razdoblju zaraženo je 57 osoba, za razliku od njih 45 koliko ih je bilo u prvom valu kada smo se tek susreli s ovim virusom. Kao što smo u više navrata pisali, osobe su zaražene u svatovima i na Čobanijadi u Podcrkavlju, zbog čega je županijski Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije u više navrata pozivao organizatore javnih okupljanja da svoja događanja prvenstveno otkažu ili odgode, a ako se pak i odluče na njihovo održavanje da se strogo drže svih epidemioloških propisa. Pri tome su posebno isticali kako su, u slučajevima događaja koji se budu održali, organizatori oni koji će snositi odgovornost u slučaju da se dogodi zaraza.

Na njihov apel reagirao je prvi Grad Slavonski Brod koji je odmah otkazao tradicionalnu Fišijadu, danas su na Stožeru istaknuli i pozitivne primjere otkazivanja Rock Festivala u Starcima, Motorijade na Strmcu te nekolicine događaja na području Općine Sibinj. Kako su u NK Marsonia ovih dana odlučili da će utakmica desetljeća biti igrana pred publikom, pri čemu su doduše zaboravili da novu tribinu ne mogu koristiti jer nema uporabne dozvole, na što ih je upozorio SBplus portal, zanimalo nas je kakav je službeni stav Stožera o održavanju ovoga događaja.

Evo što o svemu kažu u brodsko-posavskom Stožeru Civilne zaštite Brodsko-posavske županije:

"Zbog pogoršanja epidemiološke situacije zadnjih desetak dana, gdje je najveći broj zaraženih osoba detektiran na privatnim i javnim događanjima i okupljanjima, Stožer CZ BPŽ kontinuirano poziva organizatore takvih okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih što je i rezultiralo otkazivanjem brojnih kulturnih, zabavnih i gastro manifestacija i okupljanja. Ovakva su događanja i okupljanja regulirana „Preporukama HZJZ-a za javna okupljanja i događanja" od 27.05.2020.. Organizacija navedene nogometne utakmice NK Marsonije, kao i druga slična sportska natjecanja regulirana su pak „Preporukama HZJZ-a za sportska natjecanja na otvorenom uz prisutnost gledatelja" od 13.06.2020. godine (u privitku maila). Kao i kod drugih vrsta okupljanja, obaveza i odgovornost organizatora je pridržavanje spomenutih preporuka HZJZ-a. U konkretnom slučaju to znači da na tribinama može biti maksimalno 1/3 gledatelja u odnosu na ukupni raspoloživi kapacitet stadiona, da mora postojati evidencija svih prisutnih osoba u gledateljstvu na stadionu (s njihovim brojevima telefona) radi lakšeg naknadnog praćenja kontakata u slučaju utvrđivanja pozitivnih osoba, da se mora poštivati raspored sjedenja i međusobna udaljenost osoba u gledateljstvu, uz naravno poštivanje svih ostalih propisanih higijenskih, prostorno-organizacijskih i ostalih uvjeta navedenih u Preporukama. Kao što je poznato, Stožer CZ BPŽ nema ovlasti niti zabranjivati niti odobravati pojedinačna javna, društvena ili sportska natjecanja, događanja i okupljanja budući da je to regulirano odlukama više razine, odnosno nacionalnog Stožera CZ i adekvatnim preporukama HZJZ-a. Budući da se već neko vrijeme utakmice HNL-a igraju uz prisustvo gledatelja, a sukladno svemu navedenom, nema nikakve zapreke za odigravanje navedene nogometne utakmice pred gledateljima, a od organizatora NK Marsonia se očekuje maksimalna odgovornost za osiguranje svih nužnih i propisanih epidemioloških mjera u organizaciji iste. ", na upit SBplus portala odgovorili su iz brodsko-posavskog županijskog Stožera Civilne zaštite.

Nakon 'isključenja' nove tribine, utakmicu bi, prema planu NK Marsonia, umjesto prvotno planiranih dvije tisuće sada trebalo gledati oko 1500 ljudi. Na tribinama će se red kako tako i održavati, po principu jedna zauzeta, jedna prazna stolica, no što sa stajanjem. Naime, točke na stajanju će biti označene. Tako su bar SBplusu još jučer kazali u Upravi kluba. No, tko će kontrolirati jesu li gledatelji, koji su 'stajanje' platili 50 kuna, u svakom trenutku na za to točno određenom mjestu? I može li to itko učiniti? Posebice ako, a čemu se svi nadaju, Marsa bude zabijala golove. Vjeruje li organizator uistinu toliko u sebe pa da misli da će moći spriječiti kontakte u tom slučaju ili se uzdaju u sreću i Božju providnost kako će njihov događaj imati više sreće od svatova, Čobanijade ili proslave svećeničkog ređenja? Pitanje na koje ćemo svi skupa odgovor znati tek nakon utakmice i vikenda koji je pred nama.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Tena

Tena

Komentirano: 9.7.2020. | 23:59

1

Ne piše se ĆOBANIJADA već ČOBANIJADA. Gdje se mogu javiti za posao novinara na vašem portalu?
profesor

profesor

Komentirano: 9.7.2020. | 23:21

2

@Safani "Čovjek koji preispituje mišljenja je mudar, no čovjek koji ne vjeruje činjenicama je budala." Frank Garbutt
Safani

Safani

Komentirano: 9.7.2020. | 22:24

3

Profesore,ti si jedina budaletina.
profesor

profesor

Komentirano: 9.7.2020. | 21:35

4

Na lokalnim izborima moj glas dobit će samo stranka koja argumentirano dokaže da će dovršiti stadion. Ovo je samo jedna tribina a treba ih nekoliko. 2009.smo imali situaciju da je Slavonac iz Perkovaca trebao igrati 1.HNL, ali nismo imali stadion. 11 godina je prošlo i još uvijek nemamo stadion. Nogomet u 2. i 3. ligi je sličan, 2-3 pojačanja i malo sreće i eto opet 1. liga koju ne bi mogli igrati...
juraSB

juraSB

Komentirano: 9.7.2020. | 21:26

5

Drugovi i drugarice Sb plusa ajde se Vi lagano ostavite Marse i bavite se onime sto mislite da znate....dokle god se igra 1hnl nema.razloga da ne igra i Marsa...i lagano ali baš lagano se držite distance od nas jer ipak budimo oprezni ....
Moost

Moost

Komentirano: 9.7.2020. | 21:02

6

Ovaj portal baš ima nešto protiv Marsonie. Prvo ih zeznuli za istočnu tribinu, a sada bi ih zeznuli i za gledatelje. Što tako ne pišete o prepunim salama za svatove i crkvama?
profesor

profesor

Komentirano: 9.7.2020. | 20:09

7

Nova tribina trebala je imati 300 gledatelja na ovoj utakmici. 1/3 od 900 sjedalica je 300. A 2000 - 300 = 1700 a ne 1500.
kremenko

kremenko

Komentirano: 9.7.2020. | 19:57

8

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nas-vodeci-epidemiolog-ispravno-bi-bilo-zabraniti-svadbe-rad-nocnih-klubova-i-sportsku-publiku-15007281
profesor

profesor

Komentirano: 9.7.2020. | 18:15

9

Držat će se te točke i distance jednako kao što se Plenki držao u svečanoj loži punoj kao šipak na turniru u Zadru! Sve sam rekao.
Klima

Klima

Komentirano: 9.7.2020. | 18:07

10

Eko. Svaka ti stoji . Marsa ko Barsa

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pošteno prijavili - nepošteno stečenu imovinu?

Imovinske kartice brodskih sudaca

Pošteno prijavili - nepošteno stečenu imovinu?

16.1.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito u obilasku Slavonskog Broda nakon potresa

Totalitaristi su to rješavali drukčije

Tito u obilasku Slavonskog Broda nakon potresa

9.1.2021. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krize su im u opisu posla

Lokalni mediji i korona

Krize su im u opisu posla

3.1.2021. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz 2020. godine ponijet ćemo ružne i tužne uspomene

Najčitanije na portalu SBplus

Iz 2020. godine ponijet ćemo ružne i tužne uspomene

31.12.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Nemamo gospodarstvo koje može 'nahraniti' toliko medija''

Maja Sever u Slavonskom Brodu:

''Nemamo gospodarstvo koje može 'nahraniti' toliko medija''

12.12.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potvrđena presuda slavonskobrodskog Općinskog suda

Župan osuđen za nasilje u obitelji

Potvrđena presuda slavonskobrodskog Općinskog suda

7.12.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je autor komentara objavljenih na portalu SBplus?

Stručnjak će dati odgovor na pitanje:

Tko je autor komentara objavljenih na portalu SBplus?

23.11.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Motiv pisanja o meni su nesuglasice s mojim puncem'

Jerko Janković:

'Motiv pisanja o meni su nesuglasice s mojim puncem'

17.11.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubrovnik ima manje studenata ali će dobiti duplo više novca

Vijećnice upomoć zovu zastupnike:

Dubrovnik ima manje studenata ali će dobiti duplo više novca

17.11.2020. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudski vještak ocijenit će vjerodostojnost Zovkova odgovora

Nastavak sudske trakavice Duspara-Bašić

Sudski vještak ocijenit će vjerodostojnost Zovkova odgovora

4.11.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bašić još jednom uspješno izbjegao raspravu

Kukavičluk ili lukavost?

Bašić još jednom uspješno izbjegao raspravu

9.10.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek ispravljaju nedostatke

Obaloutvrda trebala biti dovršena 2018.

Još uvijek ispravljaju nedostatke

5.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : O slavonskobrodskoj Ulici i u Hrvatskom saboru

'Rehabilitacija ustaškog režima'

O slavonskobrodskoj Ulici i u Hrvatskom saboru

1.10.2020. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nesavjesnog liječenja u zatvor će na godinu dana

Presedan u sudskoj praksi

Zbog nesavjesnog liječenja u zatvor će na godinu dana

18.9.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog 'klevetnika' Bašića ni Duspara nije morao na Sud

Tužba za pet godina stare komentare

Zbog 'klevetnika' Bašića ni Duspara nije morao na Sud

10.9.2020. | 12:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove su godine na ljetovanje mogli potpuno besplatno

Djeca iz dva slavonska grada

I ove su godine na ljetovanje mogli potpuno besplatno

14.8.2020. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li tužba Duspare protiv Bašića u zastaru?

Na sudu zbog komentara na portalu SBplus

Hoće li tužba Duspare protiv Bašića u zastaru?

14.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Štetu je dosad prijavilo pedeset slavonskobrodskih obitelji

Na području grada zbrajaju štetu

Štetu je dosad prijavilo pedeset slavonskobrodskih obitelji

12.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod u potrazi za gotovo 60 novih pomoćnika

Za novu školsku godinu

Grad Slavonski Brod u potrazi za gotovo 60 novih pomoćnika

11.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :