Politika : Ostalo

Objavljeno: 26.1.2020. u 18:30
Prikaza: 4447
|
Autor: Željka Gavranović

Rijetki mare za izgubljene živote

Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Wikipedia
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

U središtu grada postoji mjesto kraj kojeg malokoji Brođanin nije prošao, ali na koje se danas gotovo nitko ne osvrće - čak ni ovih dana kada se cijeli svijet sjeća jednog od najvećih zločina u povijesti čovječanstva.

SLAVONSKI BROD - „Na ovom mjestu stajala je sinagoga brodske židovske zajednice sagrađena 1895. godine, zapaljena i srušena tijekom Drugog svjetskog rata." - tako glasi natpis s ploče postavljene u središnjoj slavonskobrodskoj Ulici Petra Krešimira IV., poznatijoj kao 'Široka'. Mada se radi o lokaciji kraj koje, tijekom života u rodnom gradu, prođe gotovo svaki Brođanin, malotko se osvrće na tu povijesnu činjenicu - tim više što ploča gleda prema parkirališnim mjestima ispred Fine i nije okrenuta ka prolaznicima.

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja), upravo na tom mjestu nekadašnje brodske sinagoge, jedini ili barem jedni od rijetkih koji su se sjetili brodskih Židova nastradalih tijekom Drugog svjetskog rata i ove su godine bili članovi Gradske organizacije SDP-a Slavonskog Broda.

- Nismo sretni što smo jedini u gradu koji obilježavaju ovaj dan, ali sjećanjem na žrtve Holokausta, želimo upozoriti na užasnu nepravdu koja im je učinjena te iskazati najdublje poštovanje prema njihovu bezobzirno pogaženu dostojanstvu. Svima nama žrtve Holokausta pokazuju koliko je kratak put od prezira, preko diskriminacije pa do zločina i mržnje. I danas je u našem društvu vrlo tanka nit između domoljublja i mržnje. Ove žrtve nam svima pokazuju kako to najveće zlo čovječanstva, ne trebamo samo tako staviti u zaborav jer dok god u društvu postoje snage koje negiraju ovaj zločin i žrtvu, veličaju nacizam i fašizam, o ovakvim povijesnim činjenicama moramo pričati. Ovo je dan kada se cijeli svijet sjeća žrtve šest milijuna pogubljenih i mi ćemo se, kao Gradska organizacija SDP-a, tim žrtvama svake godine iznova pokloniti. - za SBplus kazao je Stribor Valenta, predsjednik GO SDP-a Slavonski Brod.

Pitanje je koliko se potomaka nekadašnjih brodskih židovskih obitelji danas uopće osjeća pripadnicima tog naroda. Nije to nikakvo čudo, posebice s obzirom na društvo koje je pristalo izbrisati ih iz povijesti svoga grada, samim time opravdavajući zločine i nečovječnost. 

- Od četiristo prijeratnih Brođana koji su se izjašnjavali kao Židovi, velika većina tada je odvedena; muški u Jasenovac, žene i djeca u Staru Gradišku. Njih četrdesetak je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, otišli su u partizane, a svega nekoliko je preživjelo Drugi svjetski rat. No, mislim da od njih više nitko nije živ, a ako i je, ne žive više u ovom gradu. Tako da danas o židovskoj zajednici u Slavonskom Brodu ne možemo govoriti. S njima je otišao i dio povijesti ovog grada. Ovdje je 1895. godine stajala židovska sinagoga. Židovska je zajednica u Brodu, u svoje vrijeme, bila pokretač svih gospodarskih aktivnosti, doprinosili su razvoju grada, a danas su nestali i, uglavnom, ih se ne sjećamo, odnosno, niti ne znamo da su postojali. Koliko ovo društvo do njih drži, između ostalog, pokazuje i ono malo židovskog groblja koje je zapušteno, a nadgrobni su spomenici derutni. - dodao je Valenta.

Osim uništenog groblja i drugi znakovi ukazuju na to da se židovska povijest Broda na Savi nastoji zaboraviti. Tako pred kućom u slavonskobrodskoj Ulici Stanka Vraza, u koju su odvođeni židovske žene i djeca kako bi iz nje bili raspoređeni dalje po logorima u Hrvatskoj i Europi, nema nikakvog znaka da je upravo na tom mjestu bio početak kraja Židova u Slavonskom Brodu.

Mada je pred sam kraj 19. stoljeća židovska zajednica na brodskom području brojala preko 500 članova koji su bili čvrsto ukorijenjeni u gospodarski i duhovni život grada, danas je uistinu ta ploča koja je skroman spomenik na mjestu nekadašnje sinagoge, jedini trag da je Židova u ovom gradu ikada bilo. No, je li moguće očekivati drukčije kada Slavonski Brod u 2020. godini i dalje ima Ulicu Mile Budaka. Biti svjestan žrtve jednih, veličajući druge, naprosto, ne ide zajedno.

Prema popisu iz 1921.godine, Židova je bilo u sljedećim hrvatskim gradovima:
Zagreb: 5.970 (5,47%)
Osijek: 2.731 (7,91%)
Vinkovci: 825 (8,12%)
Varaždin: 790 (4,09%)
Slavonski Brod: 648 (6,09%)
Čakovec: 638 (11%)
Bjelovar: 543 (6,89%)
Koprivnica: 470 (5,79%)
Vukovar: 456 (4,45%)
Požega: 403 (5,72%)
Sisak: 374 (4,24%)
Karlovac: 307 (1,82%)
Ilok: 306
 
Prema popisu iz 1931. godine, stanje je bilo sljedeće:
Zagreb: 12.315 (6,63%)
Osijek: 4.348 (10,77%)
Varaždin: 1.400 (9,58%)
Čakovec: 860 (14,82%)
Vinkovci: 730 (5,05%)
Slavonski Brod: 700 (5,09%)
Bjelovar: 503 (4,89%)
Požega: 468 (6,59%)
Vukovar: 443 (4,07%)
Koprivnica: 410 (4,35%)
Karlovac: 400 (1,88%)
Sisak: 374 (3,42%)
Ilok: 319 (5,08%)

Posljedice Holokausta u Drugom svjetskom ratu na području Nezavisne Države Hrvatske skoro su dovele do uništenja Židova na područjima Hrvatske i do devastiranja hrvatsko-židovske baštine. Od 41 sinagoge, koliko ih je u Hrvatskoj bilo 1941., uništeno ih je 20. Od oko 25.000 Židova na području Hrvatske 1941., od čega su 20-23 tisuće bile registrirane u židovskim općinama, a još više od 2000 bilo ih je asimiliranih, u ratu i u logorima pobijeno ih je oko 21.000. Samo u Zagrebu 1940. bilo je u aškenaskoj općini 8.712 osoba, u sefardskoj 625 osoba, a u ortodoksnoj 130 osoba. Ukupno je to bilo 9.467 registriranih Židova, dok ih je još oko 2.000 bilo neregistriranih ili u miješanim brakovima. Holokaust je preživjelo samo njih 3.000.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 27.1.2020. | 15:23

  1

  Stipe@ "Kupoprodajnim ugovorom između Izraelitičke bogoštovne općine u Slavonskom Brodu i Narodne banke FNRJ Centrala Zagreb katastarska čestica br. 148 gr., tj. „Bogomolja s vrtom u Širokoj ulici“ ukupne veličine 686 čhv prodana je Narodnoj banci. Ugovor je potpisao tadašnji predsjednik Židovske bogoštovne općine u Slavonskom Brodu – Armin Berger. Zemljište je prodano za 205 800 dinara ili oko 300 dinara po četvornom hvatu. Prethodnu suglasnost za ovu transakciju dao je Savez Jevrejskih verospovednih opština u Beogradu 2. listopada 1947. godine." (S. S. Uzelac)
  voles

  voles

  Komentirano: 27.1.2020. | 14:55

  2

  Stipe tko god je sudjelovao naređivao ili izvodio zlodjela ,treba ga i mora se osuditi i kazniti !!!! No kod nas postoji vječno ne riješeno pitanje ,tko je koga i koliko ? Imajući na umu zlodjela komunističkih zvijeri i genocid koji su počinili nad Hrvatskim narodom . Za što su imali razrađeni plan dobiven od Ruskih i Britanskih obavještajaca .Negiranje stravičnih zločina po naredbi svjetskog zlotvora Tita a veličanje njegova lika i dijela,koji je deseti na svjetskoj ljestvici počinitelja zločina .. Ne mogu se izuzeti laži i podvale koje su arhivirane i dokumentirane ,a odnose se stigmu o Hrvatima kao počiniteljima svih zločina isključivo zbog prikrivanja svojih zlodjela.... Imajući na umu postavljene dogme komunističkog, a za Hrvate,zločinačkog i genocidnog režima, mora se o svakom pitanju i tvrdnji pristupiti sa velikom rezervom i provesti istraživanje...Isto tako se sa rezervom treba primati svaka njihova pojedinačna uglavnom montirana osuda ,u ovom slučaju vjerovatno i Mile Budaka. Stravično i ne ljudski je bilo kakvo negiranje ili opravdanje zločina prema bilo kojem čovjeku . Zločin može počiniti samo onaj koji ne poznaje sveto pismo i nema straha od Boga. Kada su Hrvati u pitanju i ono što im se pripisuje ,bez međunarodne istrage ne priznajem ništa što tvrde komunisti ...
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 27.1.2020. | 14:15

  3

  Stipić - tko su stari, a tko novi vlasnici? Komu je to hrvatska ili jugopslavenska država i koliko platila za to zemljište? Je li to državno zemljište ili privatno?
  12345

  12345

  Komentirano: 27.1.2020. | 14:06

  4

  pričate o četrdeset prvoj, a nismo riješili ni devedeset prvu... pohvatat sve zločince iz domovinskog rata, a za mrtve ustaše i partizane je lako jer to će biti vječna tema... oni što su nam djecu u Brodu pobili i dalje žive slobodno... ustaški zločin je osuđen i neosporan, a zašto se o komunističkom i srpskom zločinu šuti... bit će zbog abolicije... ili medije drže oni koji te zločine opravdavaju...
  Pula

  Pula

  Komentirano: 27.1.2020. | 12:43

  5

  Jezim se strasnih zlocina koji su se zbivali ne tako davno. Jos gore je da i danas pored nas zive bica koje te zlocine odobravaju, pravdaju i relativiziraju. Sramim se sresti takve na ulici kao sto se sramim prolaziti ulicom Budaka, Zar vjerujuci krscani doista misle da je mali grijeh pravdati stradanja svoje zidovske i krscanske brace i zatiranje njihovih hramova u kojima su se Bogu molili? Misle li naivno da to moze donjeti blagosov gradu i njegovim gradjanima?!
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 27.1.2020. | 11:44

  6

  Stipe@ ostatke ruševine sinagoge uklonio je novi vlasnik nakon što je stari zemljište prodao. Kakvo vraćanje? Kome?
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 27.1.2020. | 11:41

  7

  Mislim da ni gebels nije nikoga osobno povrijedio. Pitanje je su li hitler, himler i drugi visoki dužnosnici osobno ikoga povrijedili. Samo su izdavali naređenja :(
  voles

  voles

  Komentirano: 27.1.2020. | 10:12

  8

  Dr. Mile Budak - Tijekom čitavog rata je njegov osobni vozač bio Židov, te je Mile Budak koliko je mogao odugovlačio s primjenom rasnih zakona koji je NDH uvela na zahtjev Njemačke. Štitio je i neke profesore Srbe kojima je omogućio da nastave predavati na Sveučilištu u Zagrebu. Ne zna se niti za jedan slučaj da je nekome izravno nanio kakvo zlo. Njegovu kćer Grozdanu Budak su komunističke zvijeri i ubojice na gnusan način silovali i mučili, te je najsvirepije moguće sakatili i ubili, u sklopu Pokolja u Gračanima... Potrebno još dodati da je njemačka imala isključivo pravo likvidacije židovskog naroda iz tog razloga su ih deportirali u njemačke logore ,za razliku od Srbije koja je židovsko pitanje riješila 1941 .
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 27.1.2020. | 7:48

  9

  Treba srušiti beskorisni SDK - Finu i vratiti zemljište preostalim židovima.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 26.1.2020. | 22:37

  10

  Nije propaganda nego činjenično stanje. Ti "kamatari" su izgradili pola Broda i držali veliku većinu industrijskih postrojenja od drvne pa na dalje i u to vrijeme je Brod bio izuzetno prosperitetan grad. Zatim su došli koljači Mile Budak i ekipa i u ime domoljublja lijepo im pojasnili da nas ne zanima ekonomski prosperitet nego pripadnost trećem reichu. Nakon što su i koljači popušili došla je crvena banda i samo počistila smeće iza njih kojega je očito ostalo i do danas. Educiraj se malo o povijesti grada u kojem živiš.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod u potrazi za gotovo 60 novih pomoćnika

  Za novu školsku godinu

  Grad Slavonski Brod u potrazi za gotovo 60 novih pomoćnika

  11.8.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas dvije osobe ozlijeđene, za sutra izdan meteoalarm

  Oglasio se Stožer CZ

  Danas dvije osobe ozlijeđene, za sutra izdan meteoalarm

  4.8.2020. | 19:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnica naknadno 'ubačena' na spisak kandidata za posao

  Pojašnjeno je i zbog čega

  Vijećnica naknadno 'ubačena' na spisak kandidata za posao

  30.7.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stožer se očitovao o gledateljima na utakmici NK Marsonije

  Na traženje SBplus portala

  Stožer se očitovao o gledateljima na utakmici NK Marsonije

  9.7.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Utakmica desetljeća ipak pred gledateljima

  Fišijada se otkazuje

  Utakmica desetljeća ipak pred gledateljima

  8.7.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : M. Opačak Bilić: 'Što su mi sve radili dobro sam prošla'

  Parlamentarni izbori 2020.

  M. Opačak Bilić: 'Što su mi sve radili dobro sam prošla'

  5.7.2020. | 19:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije mi problem staviti maskicu, a i sigurnije je'

  Obišli smo birališta

  'Nije mi problem staviti maskicu, a i sigurnije je'

  5.7.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros su u sedam sati otvorena birališta

  Parlamentarni izbori 2020.

  Jutros su u sedam sati otvorena birališta

  5.7.2020. | 7:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine glasovanje prema posebnim kriterijima

  Poznate preporuke za birače

  Ove godine glasovanje prema posebnim kriterijima

  30.6.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH'

  Ministar Božinović:

  'Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH'

  29.6.2020. | 13:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada (još) nemamo Sveučilište, dobili smo drugog rektora

  Hoće li se prošlost ponoviti?

  Mada (još) nemamo Sveučilište, dobili smo drugog rektora

  25.6.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijenci su ove godine položeni na točan datum

  Ipak nije prošlo bez podjele

  Vijenci su ove godine položeni na točan datum

  22.6.2020. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra otvorenje vanjskog dijela Gradskih bazena

  Sve je spremno za ljeto

  Sutra otvorenje vanjskog dijela Gradskih bazena

  19.6.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija objavama pokušava 'trenirati strogoću'

  Imaju li smisla pojedine informacije

  Policija objavama pokušava 'trenirati strogoću'

  12.6.2020. | 19:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo (i) koliko će im biti plaćen rad na izborima

  Na zahtjev čitatelja

  Donosimo (i) koliko će im biti plaćen rad na izborima

  26.5.2020. | 17:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja velikog sportskog objekta bliži se kraju

  I to je moguće - radovi teku prema planu

  Izgradnja velikog sportskog objekta bliži se kraju

  27.4.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :