Politika : Ostalo

Objavljeno: 21.1.2021. u 18:00
Prikaza: 6327
|
Autor: Željka Gavranović

Sutkinja prinuđena prekinuti rad

Bašićevi odvjetnici izigrali Dusparine - i sutkinju

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusMario Medak i Marija Grbavac - zagrebački odvjetnički tim Petra Bašića
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Županijski sud u Slavonskom Brodu odlučit će o izuzeću predsjednika Općinskog suda koji, prema mišljenju Bašićeva odvjetnika, nije vodio brigu o ugledu Suda te je ignorirao Dusparinu izjavu o tomu da je 'sud lakrdija'.

SLAVONSKI BROD - Tužba koju je slavonskobrodski gradonačelnik, Mirko Duspara, podignuo protiv Petra Bašića zbog klevete i uvrede časti nanesenih mu komentarima ispod članaka objavljenih na portalu SBplus, kreće se u očekivanom smjeru - ka zastari. Današnje je to mišljenje i sutkinje predmetnog spora, Jasne Krnić.

Naime, na posljednjoj raspravi, 23. studenog 2020. godine, stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikacije, Miroslav Bača, dobio je desetodnevni rok kako bi dao svoje mišljenje o tomu je li Petar Bašić, uistinu, autor spornih komentara u kojima se Dusparu proziva za malverzacije u gradskim projektima i naziva „klinički paranoičnim anesteziologom".

Daljnja odgoda suđenja u predmetu koji bi sredinom veljače 2021. trebao 'u zastaru', danas je postignuta korištenjem rečenice koju je gradonačelnik Mirko Duspara izrekao prije gotovo godinu dana, 6. veljače 2020. godine, nakon jedne od rasprava u Općinskom sudu. Naime, dva slavonskobrodska portala - SBplusSBOnline - prenijela su tada izjavu gradonačelnika uzrujanog zbog stalnog odugovlačenja procesa.

- Nisam zadovoljan. Ovo traje već gotovo pet godina, za koje vrijeme se gospodin Bašić nije bunio, nije pričao kako to nije on pisao, a danas (op.a. 6.2.2021.) njegov odvjetnik izlazi s tvrdnjom kako to nije on pisao. Dakle, lakrdija od suda, ništa drugo. - izjavio je tada za medije Mirko Duspara.

Zbog izostanka reakcije Općinskog suda u Slavonskom Brodu na tu gradonačelnikovu izjavu, odvjetnički je tim obrane danas tražio potpuno izuzeće.

- S obzirom na to da je privatni tužitelj, ako je za vjerovati slavonskobrodskim portalima i medijima, čije članke prilažem u sudski spis, ispred zgrade Općinskog suda, nakon jedne od rasprava, izjavio kako je ovaj sud lakrdija, a raspravni Sud, odnosno, sudac nije reagirao na takvu izjavu, imamo razlog sumnjati na pristranost Suda i predlažemo izuzeće sutkinje. Osim toga, kako ni predsjednik Suda koji, sukladno Zakonu o sudovima, vodi brigu o sudskoj upravi, ali i ugledu Suda, a k tomu niti jedan sudac slavonskobrodskog Općinskog suda, nije reagirao, predlažem izuzeće predsjednika Suda, kao i svih sudaca Općinskog suda u Slavonskom Brodu. - kazao je Bašićev odvjetnik, Mario Medak.

Nakon toga, sutkinja Krnić prekinula je rad na predmetu i istog trenutka o svemu izvijestila predsjednika Općinskog suda, Vedrana Pavelića koji je, pak, odlučio kako će o izuzeću, svih sudaca pa i njega samog, prosuditi viša instanca - Županijski sud u Slavonskom Brodu.

- S obzirom na to da se, između ostalog, traži izuzeće predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu, predmet će biti dostavljen Županijskom sudu u Slavonskom Brodu koji će odlučiti o zahtjevu za izuzeće predsjednika Suda. Tu se mora poštovati hijerarhija. Oni će odlučiti o predsjedniku, a on će potom odlučiti o nama. Cilj je da nastupi zastara. Nisam od jučer. Ovakvim štosovima mi se još nitko nije služio. (…) Ovo je sramota. (…) Kolega, nisam očekivala da ćete ići ovako nisko. (…) Zar to Sudu niste mogli prije dostaviti, nego ste čekali da se broje dani do zastare? - obraćajući se odvjetniku Medaku kazala je sutkinja Krnić, dodavši kako bi ona prva reagirala da je za Dusparinu izjavu znala.

Dusparini odvjetnici, Ivana Đurinac Vuković i Krešimir Blekić, tražili su od sutkinje kažnjavanje svojih kolega zbog zlouporabe procesnih prava, no sutkinja to nije učinila.

- Umjesto da je već uz privatnu tužbu dostavio nalaz i mišljenje vještaka, privatni tužitelj šest godina nije dokazao tko je napisao komentare. Šest godina privatnom tužitelju treba da dokaže nešto, a sada se vas poziva da obranu kaznite zbog zlouporabe procesnih prava, iako u Zakonu o kaznenom postupku točno stoji koji su razlozi za izuzeće i kako Sud postupa u tom slučaju. Umjesto da se privatni tužitelj bavi dokazivanjem tko je napisao komentare, bavi se ovakvim stvarima. - odgovorio je na zahtjev kolegice odvjetnik Mario Medak.

- Na izjavu odvjetnika privatnog tužitelja da se radi o zloporabi procesnih prava obrane i na njezino traženje da nas se zbog toga treba kazniti, mogu samo reći da postupamo sukladno Zakonu o kaznenom postupku, kojim je propisano kada i iz kojih razloga obrana može tražiti izuzeće pa je onda i sutkinja postupila zakonito i prekinula postupak do odluke o izuzeću. - za SBplus dodatno je pojasnila Bašićeva odvjetnica, Marija Grbavac.

Tijekom današnje rasprave, fokus je trebao biti na mišljenju sudskog vještaka o autoru spornih komentara, no do toga nije ni došlo. Dolazak stručnjaka za informatiku i telekomunikacije, dakle, bio je uzaludan. No, u nastavku donosimo dio njegova nalaza.

- Analizom podataka koji prileže spisu, vidljivo je da je korisnik koji je koristio naziv PBasic, koristio za ostavljanje komentara adresu elektroničke pošte petar.basic@sbplus.hr, a koja je dodijeljena suradniku - kolumnistu portala, gospodinu Petru Bašiću. Iz analize podataka nije moguće vidjeti je li baš gospodin Petar Bašić pisao te komentare, odnosno, je li koristio naziv PBasic ili je dozvolio nekoj trećoj osobi da koristi podatke za pristup portalu. Usporedbom IP podataka koji se nalaze u dijelu nalaza s podatcima dobivenim od glavnog urednika portala, Jerka Zovka, utvrdilo bi se tko je vlasnik IP adrese s koje su komentari slani, a ako ista pripada gospodinu Petru Bašiću, on bi trebao odgovoriti je li on ili neka druga osoba kojoj je dozvolio, te komentare i pisala, s obzirom na to da je bio korisnik adrese elektroničke pošte te je o istoj trebao voditi računa u smislu sigurnosti i korištenja. Drugo iz podataka koji prileže spisu kao i iz dostavljenih podataka, nije bilo moguće zaključiti. Tehnički je moguće da se osoba lažno prijavi, odnosno, da koristi tuđi profil, kao i korisničke podatke te da na portalu ostavlja komentare. - stoji u Mišljenju stalnog sudskog vještaka, prof. dr. sc. Miroslava Bače.

Glavne aktere rasprave također smo upitali komentar na suđenje koje će - najvjerojatnije - završiti upravo zastarom.

- Moja izjava o tomu da je „to lakrdija od suda" koja se, u konačnici, pokazala spornom, govori upravo o onomu što se dogodilo u ovom predmetu. Govori o tomu da je optuženik djelovao s namjerom da ovaj predmet ode u zastaru. Pritom, nisam govorio o sudu kao instituciji niti o sudcima, nego isključivo, a to sam i naglasio, o konkretnom predmetu u kojem su otezanja obrane neminovno morala voditi zastari. Tri godine se sastajemo, dvaput je za odgodu bila 'kriva' samoizolacija, potom su tu bile visoke temperature, službena putovanja ili činjenica da odvjetnik nije upoznat s nečim što mu je na vrijeme dostavljeno. Predmet koji je trebao biti jednostavan, otišao je u zastaru i upravo to je lakrdija. Čovjek koji kleveće pod svojom slikom, pod vlastitim imenom i prezimenom, na sudu ne želi priznati kako je upravo on autor komentara. Kakvu to poruku šalje? Onu da možete slobodno vrijeđati i klevetati bez straha od kazne. - za SBplus prokomentirao je gradonačelnik Mirko Duspara.

- Nisam počinio kazneno djelo koje mi je stavljeno na teret niti smatram da sadržaj napisanih komentara predstavlja kazneno djelo. Svoju IP adresu učinio sam dostupnom mnogima. Nakon ovakvog postupka u kojemu me se bez dokaza optužuje da sam počinitelj kaznenog djela, spreman sam svoju IP adresu učiniti dostupnom svakome tko je spreman pisati o načinu djelovanja trenutne gradske vlasti. Tužitelj meni spočitava da vodim postupak u zastaru, a šest godina nije uspio dokazati čak ni tko je autor spornih komentara, da bismo se uopće upustili u raspravu o sadržaju. - za SBplus svoje je viđenje proteklog suđenja dao tuženi Petar Bašić.

Interesantno je napomenuti upravo to da su se sve prethodne rasprave u ovom predmetu svele tek na dokazivanje toga tko je autor komentara, a ne na njihovu istinitost - što je i temelj tužbe.

O brzini donošenja odluke Županijskog suda ovisit će daljnji tijek suđenja, no čak i da ono bude nastavljeno na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, sve je izglednije kako će - pomalo očekivano - nastupiti zastara. 

  Broj komentara: 15

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 25.1.2021. | 11:26

  1

  borat@ . . po tebi Asange je kišna glista za Bašića...Da bi to radio morao je imati software (VPS) kojim bi se probio do SBplusa i da se prijavi pod IP-om i s MAC adresom koja nije adekvatna stvarnoj MAC adresi Bašićevog uređaja...Nismo niti znali da je Bašlija IT fenomen...Ne pametari se...Sve je vidljivo?...Nazočan je spoj snaga HDZ-a, suda, odvjetnika i predsjednika Marsonije? Da je Bašić imao muda trebao je otvoreno reći na sudu da on to nije činio i da se ispričava umjesto "tajnog" posjetitelja SBplusu i da osuđuje takav postupak...Ovako je ispao kukavica...Skrivao se iza leđa drugih...
  Jaketa

  Jaketa

  Komentirano: 24.1.2021. | 23:19

  2

  Tooo mikiii tooooi,,samo rokaj,,, https://net.hr/danas/hrvatska/pokusao-je-opljackati-banku-a-sad-zeli-biti-gradonacelnik-u-slavonskom-brodu-mnoge-stvari-nisu-dobre-ljudi-su-me-zamolili/
  Kolumbo

  Kolumbo

  Komentirano: 22.1.2021. | 18:21

  3

  IvoMarkicev ja pišem o svom stavu protiv nasilja, laži, uvreda, kleveta..... i u šta to vodi. Pišem i o tebi, i o meni i o ... a ti meni pišeš o vama i nama. Čovječe daj se otkloni od tuđeg mišljenja i pročitaj o čemu piše. Što se tiče sendviča i soka to je nekad bila gesta poziva na druženje, razgovor, prijateljstvo a za mene je to i danas.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 22.1.2021. | 17:52

  4

  borat@ . . pogledati što je IP i MAC adresa: https://pcchip.hr/helpdesk/kako-mozete-znati-tko-je-sve-spojen-na-vasu-wi-fi-mrezu/
  Kolumbo

  Kolumbo

  Komentirano: 22.1.2021. | 17:36

  5

  @IvoMarkicev molim te odi i pogledaj definiciju DUŠEVNA BOL. A ovo što ti radiš je vrijeđanje čovjeka na osobnoj razini.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 22.1.2021. | 17:29

  6

  borat@ . .što je MAC adresa? MAC adresa je jedinstven označivač ili ključ koji se nalazi u skoro svim mrežnim uređajima...kada se spojiš sa svog mobitela na neki server tvoj broj (MAC ) ostane zapisan na serveru...neki znalac može utvrditi tko je vlasnik uređaja koji se povezao na server, dakako to se radi po nalogu suda...I tvoj kompjuter ima MAC adresu kao i tvoj mobitel...malo se raspitaj kod znalaca...ispao si budala! Ne ispao, budala jesi!
  Kolumbo

  Kolumbo

  Komentirano: 22.1.2021. | 17:06

  7

  Opravdavati ljude koji druge blate, pričaju neistine o njima ali sakriveni iza plota nazivati moralnim vertikalama??? Zašto taj nije imao hrabrosti doći na sud i reći da ja sam to rekao? Ljudi dokle ćemo stajati na stranu takvih? Cilj je bio prosuti perje koje je poslije teško pokupiti ili ih baš briga za perje a to je još gore.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 22.1.2021. | 12:01

  8

  Ovi tipovi koji su trebali istražiti MAC adresu uređaja stvarno su "stručnjaci"...ni 5 godina im nije bilo dovoljno da otkriju pravu istinu i pronađu uređaj...To su Vasini stručnjaci? A i Bašić je šupak...Duspara je imao pravo intervenirati radi laži...Sud? Cirkus...govore mnogi!
  bara

  bara

  Komentirano: 22.1.2021. | 9:44

  9

  Dali se je gradonačelnik nekada upitao što građani misle o gradu i gradskoj upravi nakon višegodišnjih čekanja da im se rješi neki predmet ili neki problem. Nažalost imaju isto mišljenje kao i on o općinskom sudu ali ne smiju se jadni ni žaliti jer bi brzo završili na sudu. Sva sreća pa nam je sud lakrdija.
  plavac

  plavac

  Komentirano: 21.1.2021. | 23:44

  10

  E moj kolumbo baš si me dobro nasmijao. Duspara je svetac koji nikad i nikoga nije povrijedio u životu i politici?! Daj nemoj me! Ovdje je sve vrlo jednostavno: osoba A je od osobe B htjela iskamčiti određenu svotu novaca, a i poslati poruku onima koji se usude iznijeti svoje mišljenje o osobi A. U tome nije uspio i, kako sada stvari stoje, predmet odlazi u zastaru. Sad iz svog džepa mora platiti odvjetnike. Sve se ovdje vrti oko love!

  Broj komentara: 15

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima na raspolaganju socijalna samoposluga

  Nakon Pučke kuhinje

  Brođanima na raspolaganju socijalna samoposluga

  17.2.2021. | 19:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li grad Slavonski Brod siguran za život?

  Promatrajući statistiku

  Je li grad Slavonski Brod siguran za život?

  13.2.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istekli dokumenti još uvijek su valjani. Ali ne svugdje.

  Obavijest o izdavanju dokumenata

  Istekli dokumenti još uvijek su valjani. Ali ne svugdje.

  9.2.2021. | 10:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Petar Bašić kriv je za oba kaznena djela'

  Sutkinja Jasna Krnić:

  'Petar Bašić kriv je za oba kaznena djela'

  2.2.2021. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Komunalac prodaje teretna vozila, traktore, kosilicu,...

  Pogledajte što nude

  Komunalac prodaje teretna vozila, traktore, kosilicu,...

  20.1.2021. | 16:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pošteno prijavili - nepošteno stečenu imovinu?

  Imovinske kartice brodskih sudaca

  Pošteno prijavili - nepošteno stečenu imovinu?

  16.1.2021. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito u obilasku Slavonskog Broda nakon potresa

  Totalitaristi su to rješavali drukčije

  Tito u obilasku Slavonskog Broda nakon potresa

  9.1.2021. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krize su im u opisu posla

  Lokalni mediji i korona

  Krize su im u opisu posla

  3.1.2021. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz 2020. godine ponijet ćemo ružne i tužne uspomene

  Najčitanije na portalu SBplus

  Iz 2020. godine ponijet ćemo ružne i tužne uspomene

  31.12.2020. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Nemamo gospodarstvo koje može 'nahraniti' toliko medija''

  Maja Sever u Slavonskom Brodu:

  ''Nemamo gospodarstvo koje može 'nahraniti' toliko medija''

  12.12.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potvrđena presuda slavonskobrodskog Općinskog suda

  Župan osuđen za nasilje u obitelji

  Potvrđena presuda slavonskobrodskog Općinskog suda

  7.12.2020. | 12:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je autor komentara objavljenih na portalu SBplus?

  Stručnjak će dati odgovor na pitanje:

  Tko je autor komentara objavljenih na portalu SBplus?

  23.11.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Motiv pisanja o meni su nesuglasice s mojim puncem'

  Jerko Janković:

  'Motiv pisanja o meni su nesuglasice s mojim puncem'

  17.11.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubrovnik ima manje studenata ali će dobiti duplo više novca

  Vijećnice upomoć zovu zastupnike:

  Dubrovnik ima manje studenata ali će dobiti duplo više novca

  17.11.2020. | 15:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudski vještak ocijenit će vjerodostojnost Zovkova odgovora

  Nastavak sudske trakavice Duspara-Bašić

  Sudski vještak ocijenit će vjerodostojnost Zovkova odgovora

  4.11.2020. | 21:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bašić još jednom uspješno izbjegao raspravu

  Kukavičluk ili lukavost?

  Bašić još jednom uspješno izbjegao raspravu

  9.10.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek ispravljaju nedostatke

  Obaloutvrda trebala biti dovršena 2018.

  Još uvijek ispravljaju nedostatke

  5.10.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : O slavonskobrodskoj Ulici i u Hrvatskom saboru

  'Rehabilitacija ustaškog režima'

  O slavonskobrodskoj Ulici i u Hrvatskom saboru

  1.10.2020. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nesavjesnog liječenja u zatvor će na godinu dana

  Presedan u sudskoj praksi

  Zbog nesavjesnog liječenja u zatvor će na godinu dana

  18.9.2020. | 12:00

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara tužio Bašića zbog klevete i uvrede na SBplus portalu

  Traži odštetu od 30 tisuća kuna

  Duspara tužio Bašića zbog klevete i uvrede na SBplus portalu

  6.2.2020.
  Kad su već ušli u spor, ustvari, i jedan i drugi trebali bi tvrdim argumentima dokazati svoje optužbe. Jer, kad je u pitanju 'kleveta', nema mjesta vrijednosnom sudu. Izrečeno/napisano je tek istina i/ili laž.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li tužba Duspare protiv Bašića u zastaru?

  Na sudu zbog komentara na portalu SBplus

  Hoće li tužba Duspare protiv Bašića u zastaru?

  14.8.2020.
  Zbog straha od zastare koja nastupa u veljači 2021., odvjetnici gradonačelnika Duspare protivili su se današnjoj odgodi rasprave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog 'klevetnika' Bašića ni Duspara nije morao na Sud

  Tužba za pet godina stare komentare

  Zbog 'klevetnika' Bašića ni Duspara nije morao na Sud

  10.9.2020.
  Komentari napisani ispod članaka portala SBplus prije više od pet godina već su se 'ukiselili', a još nismo saznali tko govori istinu - njihov autor ili slavonskobrodski gradonačelnik.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bašić još jednom uspješno izbjegao raspravu

  Kukavičluk ili lukavost?

  Bašić još jednom uspješno izbjegao raspravu

  9.10.2020.
  Bašić kojeg je gradonačelnik Duspara (op)tužio za klevetu, uz dobar odvjetnički tim, zasad uspješno izbjegava sve udarce. Cilj je, najvjerojatnije, dvojak - 'otjerati' slučaj u zastaru ili 'natjerati' Dusparu da od svega odustane uočio još jednih lokalnih izbora.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudski vještak ocijenit će vjerodostojnost Zovkova odgovora

  Nastavak sudske trakavice Duspara-Bašić

  Sudski vještak ocijenit će vjerodostojnost Zovkova odgovora

  4.11.2020.
  Rasprave u ovom predmetu već su ranije bile odgađane zbog slučaja samoizolacije okrivljenika Petra Bašića, a današnjoj iz istog razloga nije mogao pristupiti gradonačelnik Mirko Duspara.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je autor komentara objavljenih na portalu SBplus?

  Stručnjak će dati odgovor na pitanje:

  Tko je autor komentara objavljenih na portalu SBplus?

  23.11.2020.
  Je li sporne komentare, uistinu, pisao Petar Bašić - tada aktivni suradnik portala SBplus i česti komentator - kojeg tuži gradonačelnik Mirko Duspara ili se, pak, iza njegovog identiteta skrio netko drugi - procijenit će uvaženi stručnjak i iskusni sudski vještak.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :