Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 7.9.2019. u 10:40
Prikaza: 1945
|
Autor: A. Primorac

Biciklisti i pješaci

Većim ovlastima i novim odlukama do sigurnosti na Korzu

Slavonski Brod : Većim ovlastima i novim odlukama do sigurnosti na KorzuIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

"Kako su prekršitelji često odbijali komunalnom redaru dati osobne podatke, tako je, u praksi, došlo do otežane provedbe odredbi o zabrani vožnje biciklima na Korzu.", odgovorili su iz Gradske uprave na upit SBplusa o kažnjavanju onih koji se propisanih Odluka nisu pridržavali. No u Gradu nade polažu u proširene ovlasti komunalnih redara koje vide kao novi alat za provedbu mjera komunalnog reda pa tako i za nadzor zabrane vožnje biciklima po glavnom gradskom trgu.

SLAVONSKI BROD - Svakodnevno smo svjedoci slika vožnje bicikla glavnim gradskim Trgom iako je važećim odredbama Odluke o komunalnom redu na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić zabranjena vožnja biciklima. Nažalost na tu se Odluku oglušuju i stari i mladi. Mnogi će reći da vlasnici ugostiteljskih objekata i trgovina na Korzu idu i korak dalje pa biciklistima nude stalke za njihove dvokotačne ljubimce, ali pri tome zaboravljaju da su ti stalci tu pod pretpostavkom kako će vlasnici bicikle Korzom gurati a ne voziti.

Problem je ovo s kojim su muku mučili i još uvijek to čine komunalni i prometni redari u Slavonskom Brodu. "Kako su prekršitelji često odbijali komunalnom redaru dati osobne podatke, tako je, u praksi, došlo do otežane provedbe odredbi o zabrani vožnje biciklima na Korzu.", odgovorili su iz Gradske uprave na upit SBplusa o kažnjavanju onih koji se propisanih Odluka nisu pridržavali. No u Gradu nade polažu u proširene ovlasti komunalnih redara koje vide kao novi alat za provedbu mjera komunalnog reda pa tako i za nadzor zabrane vožnje biciklima po glavnom gradskom trgu.

"Kako je već spomenuto, novim odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu, proširene su ovlasti komunalnih redara, čime se omogućava učinkovitije postupanje u provedbi nadzora komunalnog reda te su komunalni redari ovlašteni: 

1. zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra) na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke, kao i drugih osoba kao i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora

2. uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih nazočnih osoba prilikom nadzora

3. zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru

4. prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.)

5. obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora", istaknuli su u Gradskoj upravi u kojoj su se u međuvremenu suočili i sa sve učestalijom pojavom vožnje električnih romobila koji se trenutno ne spominju u važećim aktima kojima se uređuje komunalni red, dakle nije propisan niti način njihove vožnje niti eventualna ograničenja. Vožnja romobilom 'spada' pod članak 124. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine br. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15,108/17) te je njime zabranjena na kolniku.

 No uskoro bi se, kad su u pitnaju gradske odluke i ova o romobilima mogla promijeniti."U tijeku je donošenje i rasprava o novoj Odluci o komunalnom redu pa će se problematika vožnje električnim romobilima -  koji razvijaju znatnu brzinu -  po Trgu Ivane Brlić Mažuranić i drugim pješačkim zonama, svakako razmotriti." najavili su iz Gradske uprave.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
trpimir

trpimir

Komentirano: 7.9.2019. | 21:14

1

Babycream, zebra na aveniji je neviđena glupost. Ako si ju negdje i vidio, budi siguran da je to crna točka. Problematično je s pješacima i na običnim ulicama, a kamoli da izlijeću na zebru na aveniji. Jedinu koliko-toliko protočnu cestu u gradu bi ti sj...ao pješačkim prijelazom, samo zbog vlastite komocije. A siguran sam da zebra ne da bi poboljšala sigurnost pješaka nego bi bila višestruko opasnija nego ilegalni prijelazi. Ovako su bar svjesni da moraju pazit. Da živiš u Vinogorju, jel bi tražio zebru preko autoceste jer ti je daleko pješke do grada?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.9.2019. | 16:56

2

babycream@ .. ja sam namjerno primjetio ono što sam i napisao...nisi napisao kojem klanu pripadaš...Osobno ne vjerujem HDZ-njarama! Ti si počeo potencirati doseljenike, a u tvojim redovima su dominantni baš ti koji su se doselili u Brod. No problem je što bi vi rado detronirali aktualnog gradonačelnika, no ne možete...On predobro radi u okolnostima koje mu priskrbljuju upravo oni koji su spomenuti u postu ispod...Jao si brođanima kada bi bilo drugačije...Kad čovjek nema argumenata pokušava vrijeđati protivnike, no time pokazuje koliko je nemoćan. Nisi rekao kojoj hrvatskoj zajednici pripadaš. Sramiš se reći? Drugo pitanje je: ideš li u crkvu? Pružaš li ruku ljudima kada napuštaš crkvu. Odlaziš li u miru? Obzirom na ove napise ne živiš sukladno crkvenom nauku iako ideš u crkvu!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 7.9.2019. | 14:20

3

@marketinghr kradezeovci koje si naveo rovare na županijskoj razini ali kasabu od Broda je napravio tvoj babo. Grad ima 101 problem koji ne rješavate godinama a vi se uhvatili el. romobila pa ne bi vam čovjek dao ni seosku zadrugu da vodite.
babycream

babycream

Komentirano: 7.9.2019. | 13:25

4

Mirko Filipović bi rekao da budalu ne moraš tražiti ona se sama javi... nisi shvatio bitno kao i mnogo puta dosada, ne samo ti već svi koji poskaču na riječ Bosanac i zapjene se. Ovdje se radi o mentalnoj higijeni stanovnika grada kao i onih koji nam kolo vode. I gradu i u županiji su isti, ne bih nikoga posebno izdvajao. Nije se razmišljalo o sigurnosti kad se pravila avenija da se ponegdje stavi zebra zbog starijih i djece. Nije se razmišljalo o sigurnosti kupača na Poloju kad je krenula sezona. Nije se razmišljalo o sigurnosti stanovnika kad su počeli kopati po naseljima gdje mijenjaju toplovode....i da sad ne nabrajam. Ali se vodi briga o sigurnosti šetača na korzu od strane e bikova. Idioti! Tamo gdje su ljudi životno ugroženi figa a ovdje gdje će možda biti ogrebani tu stavljamo redare sa “većim ovlastima”. Da naglasim, nebitan je DNK, putovnica, porijeklo...bitno mi je, vjerujem i svim brođanima, što manja doza primitivizma i krkanluka, šta manje sirovih i neotesanih na čelnim pozicijama ovog grada. Što manje obijesnih i isfrustriranih...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.9.2019. | 12:11

5

babycream@..da li je to zato što su Danijel Marušić, Pero Ćosić i Ljubica Maksimčuk bosanci? Vole li oni šargije? A kad smo već kod toga, de molim te, napiši nam,što si ti...Šokac, Hercegovac, Ličan, Zagorac, Dalmatinac, ili netko drugi? Da, otkrilo se, nedavno, europljani vuku porijeklo iz Azije, od stanovnika koji su došli na ove prostore prije 10.000 godina...Da li si ti porijeklom iz Irana?
babycream

babycream

Komentirano: 7.9.2019. | 11:45

6

Kad čovjek pročita tekst pomisli da u ovom gradu postoji i nekakav red. Međutim istina je sasvim drugačija...bosanska prčija!

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred dvorištem često zateknemo školjke, ormare, televizore

Dnevno zna biti i do stotinu vozila

Pred dvorištem često zateknemo školjke, ormare, televizore

17.5.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od dva milijuna kuna za uvjete dostojne 21. stoljeća

Ulaganja u Brodsko-posavsku županiju

Više od dva milijuna kuna za uvjete dostojne 21. stoljeća

8.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trinaest kilometara dug servisni put pomagat će kod poplava

Od Slavonskog Broda do Dubočca

Trinaest kilometara dug servisni put pomagat će kod poplava

7.5.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade nove dijelove ceste prema kućama mladih obitelji

Radovi u 'mladom naselju'

Grade nove dijelove ceste prema kućama mladih obitelji

5.5.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada prestaju s grijanjem

Brod-plin

Evo kada prestaju s grijanjem

30.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-Plin smanjio cijenu toplinske energije

Dobra vijest za Brođane

Brod-Plin smanjio cijenu toplinske energije

29.4.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jesu li osobe poput moga sina 'zadnja rupa na svirali'?'

Mara Ravlić ogorčeno pita:

'Jesu li osobe poput moga sina 'zadnja rupa na svirali'?'

28.4.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog radova na kolodvoru, mogući problemi u opskrbi vodom

Priprema za izgradnju novog kolodvora

Zbog radova na kolodvoru, mogući problemi u opskrbi vodom

28.4.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Maslačak' se vratio na Korzo

Poznata vizura gradskog Trga

'Maslačak' se vratio na Korzo

23.4.2020. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : I mi pripadamo Europi. Barem na papiru.

Ne pridržavaju se ni mjera zaštite

I mi pripadamo Europi. Barem na papiru.

22.4.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje s radom Reciklažno dvorište

Obavijest iz TD Komunalac

Počinje s radom Reciklažno dvorište

21.4.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proljepšano i susjedstvo slavonskobrodske Galerije

Obnova zapadnog dijela središta Tvrđave

Proljepšano i susjedstvo slavonskobrodske Galerije

9.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u što planiraju uložiti 15 milijuna kuna

Otvoren i postupak javne nabave

Evo u što planiraju uložiti 15 milijuna kuna

30.3.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko naselje sinoć bilo u mraku - Grad danas izdao upute

Komu prijaviti takvu situaciju?

Brodsko naselje sinoć bilo u mraku - Grad danas izdao upute

23.3.2020. | 14:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na red je došlo uređenje tvrđavskih 'prometnica'

Srce Tvrđave nije namijenjeno vozilima

Na red je došlo uređenje tvrđavskih 'prometnica'

12.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Probat ću ono što znam naučiti i svoje ukućane'

Mali Luka poručio:

'Probat ću ono što znam naučiti i svoje ukućane'

11.3.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 'cvjetnu' gradsku ulicu stižu nove boje

I dalje će u proljeće biti najljepša

U 'cvjetnu' gradsku ulicu stižu nove boje

3.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :