Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 7.9.2019. u 10:40
Prikaza: 1666
|
Autor: A. Primorac

Biciklisti i pješaci

Većim ovlastima i novim odlukama do sigurnosti na Korzu

Slavonski Brod : Većim ovlastima i novim odlukama do sigurnosti na KorzuIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

"Kako su prekršitelji često odbijali komunalnom redaru dati osobne podatke, tako je, u praksi, došlo do otežane provedbe odredbi o zabrani vožnje biciklima na Korzu.", odgovorili su iz Gradske uprave na upit SBplusa o kažnjavanju onih koji se propisanih Odluka nisu pridržavali. No u Gradu nade polažu u proširene ovlasti komunalnih redara koje vide kao novi alat za provedbu mjera komunalnog reda pa tako i za nadzor zabrane vožnje biciklima po glavnom gradskom trgu.

SLAVONSKI BROD - Svakodnevno smo svjedoci slika vožnje bicikla glavnim gradskim Trgom iako je važećim odredbama Odluke o komunalnom redu na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić zabranjena vožnja biciklima. Nažalost na tu se Odluku oglušuju i stari i mladi. Mnogi će reći da vlasnici ugostiteljskih objekata i trgovina na Korzu idu i korak dalje pa biciklistima nude stalke za njihove dvokotačne ljubimce, ali pri tome zaboravljaju da su ti stalci tu pod pretpostavkom kako će vlasnici bicikle Korzom gurati a ne voziti.

Problem je ovo s kojim su muku mučili i još uvijek to čine komunalni i prometni redari u Slavonskom Brodu. "Kako su prekršitelji često odbijali komunalnom redaru dati osobne podatke, tako je, u praksi, došlo do otežane provedbe odredbi o zabrani vožnje biciklima na Korzu.", odgovorili su iz Gradske uprave na upit SBplusa o kažnjavanju onih koji se propisanih Odluka nisu pridržavali. No u Gradu nade polažu u proširene ovlasti komunalnih redara koje vide kao novi alat za provedbu mjera komunalnog reda pa tako i za nadzor zabrane vožnje biciklima po glavnom gradskom trgu.

"Kako je već spomenuto, novim odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu, proširene su ovlasti komunalnih redara, čime se omogućava učinkovitije postupanje u provedbi nadzora komunalnog reda te su komunalni redari ovlašteni: 

1. zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra) na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke, kao i drugih osoba kao i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora

2. uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih nazočnih osoba prilikom nadzora

3. zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru

4. prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.)

5. obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora", istaknuli su u Gradskoj upravi u kojoj su se u međuvremenu suočili i sa sve učestalijom pojavom vožnje električnih romobila koji se trenutno ne spominju u važećim aktima kojima se uređuje komunalni red, dakle nije propisan niti način njihove vožnje niti eventualna ograničenja. Vožnja romobilom 'spada' pod članak 124. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine br. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15,108/17) te je njime zabranjena na kolniku.

 No uskoro bi se, kad su u pitnaju gradske odluke i ova o romobilima mogla promijeniti."U tijeku je donošenje i rasprava o novoj Odluci o komunalnom redu pa će se problematika vožnje električnim romobilima -  koji razvijaju znatnu brzinu -  po Trgu Ivane Brlić Mažuranić i drugim pješačkim zonama, svakako razmotriti." najavili su iz Gradske uprave.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
trpimir

trpimir

Komentirano: 7.9.2019. | 21:14

1

Babycream, zebra na aveniji je neviđena glupost. Ako si ju negdje i vidio, budi siguran da je to crna točka. Problematično je s pješacima i na običnim ulicama, a kamoli da izlijeću na zebru na aveniji. Jedinu koliko-toliko protočnu cestu u gradu bi ti sj...ao pješačkim prijelazom, samo zbog vlastite komocije. A siguran sam da zebra ne da bi poboljšala sigurnost pješaka nego bi bila višestruko opasnija nego ilegalni prijelazi. Ovako su bar svjesni da moraju pazit. Da živiš u Vinogorju, jel bi tražio zebru preko autoceste jer ti je daleko pješke do grada?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.9.2019. | 16:56

2

babycream@ .. ja sam namjerno primjetio ono što sam i napisao...nisi napisao kojem klanu pripadaš...Osobno ne vjerujem HDZ-njarama! Ti si počeo potencirati doseljenike, a u tvojim redovima su dominantni baš ti koji su se doselili u Brod. No problem je što bi vi rado detronirali aktualnog gradonačelnika, no ne možete...On predobro radi u okolnostima koje mu priskrbljuju upravo oni koji su spomenuti u postu ispod...Jao si brođanima kada bi bilo drugačije...Kad čovjek nema argumenata pokušava vrijeđati protivnike, no time pokazuje koliko je nemoćan. Nisi rekao kojoj hrvatskoj zajednici pripadaš. Sramiš se reći? Drugo pitanje je: ideš li u crkvu? Pružaš li ruku ljudima kada napuštaš crkvu. Odlaziš li u miru? Obzirom na ove napise ne živiš sukladno crkvenom nauku iako ideš u crkvu!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 7.9.2019. | 14:20

3

@marketinghr kradezeovci koje si naveo rovare na županijskoj razini ali kasabu od Broda je napravio tvoj babo. Grad ima 101 problem koji ne rješavate godinama a vi se uhvatili el. romobila pa ne bi vam čovjek dao ni seosku zadrugu da vodite.
babycream

babycream

Komentirano: 7.9.2019. | 13:25

4

Mirko Filipović bi rekao da budalu ne moraš tražiti ona se sama javi... nisi shvatio bitno kao i mnogo puta dosada, ne samo ti već svi koji poskaču na riječ Bosanac i zapjene se. Ovdje se radi o mentalnoj higijeni stanovnika grada kao i onih koji nam kolo vode. I gradu i u županiji su isti, ne bih nikoga posebno izdvajao. Nije se razmišljalo o sigurnosti kad se pravila avenija da se ponegdje stavi zebra zbog starijih i djece. Nije se razmišljalo o sigurnosti kupača na Poloju kad je krenula sezona. Nije se razmišljalo o sigurnosti stanovnika kad su počeli kopati po naseljima gdje mijenjaju toplovode....i da sad ne nabrajam. Ali se vodi briga o sigurnosti šetača na korzu od strane e bikova. Idioti! Tamo gdje su ljudi životno ugroženi figa a ovdje gdje će možda biti ogrebani tu stavljamo redare sa “većim ovlastima”. Da naglasim, nebitan je DNK, putovnica, porijeklo...bitno mi je, vjerujem i svim brođanima, što manja doza primitivizma i krkanluka, šta manje sirovih i neotesanih na čelnim pozicijama ovog grada. Što manje obijesnih i isfrustriranih...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.9.2019. | 12:11

5

babycream@..da li je to zato što su Danijel Marušić, Pero Ćosić i Ljubica Maksimčuk bosanci? Vole li oni šargije? A kad smo već kod toga, de molim te, napiši nam,što si ti...Šokac, Hercegovac, Ličan, Zagorac, Dalmatinac, ili netko drugi? Da, otkrilo se, nedavno, europljani vuku porijeklo iz Azije, od stanovnika koji su došli na ove prostore prije 10.000 godina...Da li si ti porijeklom iz Irana?
babycream

babycream

Komentirano: 7.9.2019. | 11:45

6

Kad čovjek pročita tekst pomisli da u ovom gradu postoji i nekakav red. Međutim istina je sasvim drugačija...bosanska prčija!

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na pročelju Kuće Brlićevih 'nešto' visi

Nakon ne tako davnog vanjskog uređenja

Na pročelju Kuće Brlićevih 'nešto' visi

17.9.2019. | 22:05
Budući da je riječ o prostoru kojim će Slavonski Brod kroz projekt „Integrirani program - Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“, zasigurno postati primamljivije mjesto turistima za posjet, uputili smo u Gradsku upravu pitanja o postojećem stanju vanjskog izgleda Kuće Brl
Budući da je riječ o prostoru kojim će Slavonski Brod kroz projekt „Integrirani program - Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“, zasigurno postati primamljivije mjesto turistima za posjet, uputili smo u Gradsku upravu pitanja o postojećem stanju vanjskog izgleda Kuće Brl
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu'?

Vožnja Korzom

'Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu'?

16.9.2019. | 12:10
Nešto prije pola dvanaest 'kamiončićem' su se provezli uz djecu koja su na glavnom gradskom Trgu raznim aktivnostima ukazivala na važnost hodanja i drugih alternativnih oblika kretanja.
Nešto prije pola dvanaest 'kamiončićem' su se provezli uz djecu koja su na glavnom gradskom Trgu raznim aktivnostima ukazivala na važnost hodanja i drugih alternativnih oblika kretanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulicama u velikoj količini otpada ima i prijetećeg stakla

Nepovratna ambalaža završi razbijena

Na ulicama u velikoj količini otpada ima i prijetećeg stakla

15.9.2019. | 12:15
Osim što mladež nakon objeda i kasne večere u obližnjim fast-food-ovima iza sebe ostavi hrpu salveta i omota od hrane, na tranzitnim lokacijama iza njih zaostane i razbijeno staklo od ambalaže koju na svoju ruku iznose iz noćnih klubova i kafića, nerijetko sakrivajući od očiju za
Osim što mladež nakon objeda i kasne večere u obližnjim fast-food-ovima iza sebe ostavi hrpu salveta i omota od hrane, na tranzitnim lokacijama iza njih zaostane i razbijeno staklo od ambalaže koju na svoju ruku iznose iz noćnih klubova i kafića, nerijetko sakrivajući od očiju za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko i kako vodi brigu o ovome?

Čitatelj se pita

Tko i kako vodi brigu o ovome?

14.9.2019. | 11:05
Čisto sumnjamo da će itko u ovom slučaju odgovarati, ali se iskreno nadamo kako će odgovorni za ovaj posao, sada nakon što su i javno upoznati s ovim problemom, znak popraviti.
Čisto sumnjamo da će itko u ovom slučaju odgovarati, ali se iskreno nadamo kako će odgovorni za ovaj posao, sada nakon što su i javno upoznati s ovim problemom, znak popraviti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja ceste u Naselju Budainka privodi se kraju

Završni radovi u tijeku

Izgradnja ceste u Naselju Budainka privodi se kraju

13.9.2019. | 20:50
Ove će godine u izgradnju cesta, pješačkih staza te postavljanje ili zamjenu stare javne rasvjete u Slavonskom Brodu, biti uloženo sveukupno pet milijuna i 855 tisuća kuna.
Ove će godine u izgradnju cesta, pješačkih staza te postavljanje ili zamjenu stare javne rasvjete u Slavonskom Brodu, biti uloženo sveukupno pet milijuna i 855 tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Je li dostatno? Nije, ali je razumno."

Nastavljaju s borbom

"Je li dostatno? Nije, ali je razumno."

13.9.2019. | 14:25
"Iskreno nismo zadovoljni s viješću od tri plus četiri posto povećanja plaća ali smo svjesni da je to u ovom trenutku neki maksimum koji smo mogli postići u dogovoru s Vladom RH-a.", kazali su brodski medicinski tehničari i sestre najavljujući nastavak borbe za veću osnovicu, bol
"Iskreno nismo zadovoljni s viješću od tri plus četiri posto povećanja plaća ali smo svjesni da je to u ovom trenutku neki maksimum koji smo mogli postići u dogovoru s Vladom RH-a.", kazali su brodski medicinski tehničari i sestre najavljujući nastavak borbe za veću osnovicu, bol
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade pet novih pješačko biciklističkih staza u gradu

Ulaganje u sigurnost sudionika prometa

Grade pet novih pješačko biciklističkih staza u gradu

12.9.2019. | 12:00
Kada budu izgrađene pješačko biciklističke staze će i u ovim ulicama stvoriti uvjete za sigurnije prometovanje. No, riječ je samo o uvjetima, no ako uz to ne bude prometne kulture i poštivanja propisa učinak neće biti potpun. Tu u prvom redu mislimo na bicikliste koji se ne rijet
Kada budu izgrađene pješačko biciklističke staze će i u ovim ulicama stvoriti uvjete za sigurnije prometovanje. No, riječ je samo o uvjetima, no ako uz to ne bude prometne kulture i poštivanja propisa učinak neće biti potpun. Tu u prvom redu mislimo na bicikliste koji se ne rijet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u kojim ulicama će biti 'uništavana' legla komarca

Pogledajte

Evo u kojim ulicama će biti 'uništavana' legla komarca

12.9.2019. | 10:30
Praćenje ličinki komaraca u leglima provodit će se u kanalskim mrežama, naplavnim površinama te na svim vodama stajačicama na području grada Slavonskog Broda koja su potencijalna legla komaraca, odnosno na svim mjestima gdje se monitoringom utvrdi prisutnost, vrsta, razvojni stad
Praćenje ličinki komaraca u leglima provodit će se u kanalskim mrežama, naplavnim površinama te na svim vodama stajačicama na području grada Slavonskog Broda koja su potencijalna legla komaraca, odnosno na svim mjestima gdje se monitoringom utvrdi prisutnost, vrsta, razvojni stad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kolike su cijene grobnica

Gradsko groblje Slavonski Brod

Evo kolike su cijene grobnica

11.9.2019. | 12:30
Kako je potražnja za grobnim mjestima stalna, u Komunalcu, kada je u pitanju stari dio groblja koriste sve prostorne mogućnosti za izgradnju grobnica. Cijena je fiksna i ne ovisi o mjestu gdje se koja grobnica nalazi.
Kako je potražnja za grobnim mjestima stalna, u Komunalcu, kada je u pitanju stari dio groblja koriste sve prostorne mogućnosti za izgradnju grobnica. Cijena je fiksna i ne ovisi o mjestu gdje se koja grobnica nalazi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni redari radit će i noću?

Borba protiv prometne nekulture

Prometni redari radit će i noću?

11.9.2019. | 8:00
"Automobili ne smiju biti parkirani ispred Vatrogasnog doma, tim više što ima sasvim dovoljno mjesta u toj jednosmjernoj ulici za parkiranje. Nikome ne bi trebao biti problem, ako nema mjesta baš uz samu crkvu, parkirati automobil malo dalje i prošetati par metara više. "
"Automobili ne smiju biti parkirani ispred Vatrogasnog doma, tim više što ima sasvim dovoljno mjesta u toj jednosmjernoj ulici za parkiranje. Nikome ne bi trebao biti problem, ako nema mjesta baš uz samu crkvu, parkirati automobil malo dalje i prošetati par metara više. "
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još o sukobu interesa gradonačelnika Mirka Duspare

NAKON BURE U ČAŠI VODE

Još o sukobu interesa gradonačelnika Mirka Duspare

8.9.2019. | 22:30
Neovisno o veličini štete koju neki od dužnosnika, u ovom slučaju Mirko Duspara, nanese zajednici i, dakako, neovisno o tome je li u pitanju propust, ili tek nekorektno tumačenje jedne benigne računovodstvene radnje, odnosno podzakonskog akta, kriv je dužnosnik jer mu društvene k
Neovisno o veličini štete koju neki od dužnosnika, u ovom slučaju Mirko Duspara, nanese zajednici i, dakako, neovisno o tome je li u pitanju propust, ili tek nekorektno tumačenje jedne benigne računovodstvene radnje, odnosno podzakonskog akta, kriv je dužnosnik jer mu društvene k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što još osim posađenih stabala očekuje Brođane kod Vijuša?

Uređenje u tijeku

Što još osim posađenih stabala očekuje Brođane kod Vijuša?

5.9.2019. | 22:00
Nakon gotovo deset godina od izgradnje Sportske dvorane "Vijuš" došlo je vrijeme za oreuređenje prostora oko nje - koje će za razliku od postojećih 'kockica' zapravo doprinijeti očuvanju okoliša. Uz posađena nova stabla, Brođane očekuje još jedna 'sitnica', evo koja.
Nakon gotovo deset godina od izgradnje Sportske dvorane "Vijuš" došlo je vrijeme za oreuređenje prostora oko nje - koje će za razliku od postojećih 'kockica' zapravo doprinijeti očuvanju okoliša. Uz posađena nova stabla, Brođane očekuje još jedna 'sitnica', evo koja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku je modernizacija ulice u Naselju Mikrorajon

Ukupna duljina 270 metara

U tijeku je modernizacija ulice u Naselju Mikrorajon

5.9.2019. | 18:45
Započeli su radovi na modernizaciji kolnika u Ulici Dinka Šimunovića u Naselju Mikrorajon, ukupne duljine 270 metara, a do sada se izvršilo uklanjanje asfaltnih slojeva postojeće kolničke konstrukcije.
Započeli su radovi na modernizaciji kolnika u Ulici Dinka Šimunovića u Naselju Mikrorajon, ukupne duljine 270 metara, a do sada se izvršilo uklanjanje asfaltnih slojeva postojeće kolničke konstrukcije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dokad će cesta Šetališta braće Radić biti 'razrovana'?

Saznali smo

Dokad će cesta Šetališta braće Radić biti 'razrovana'?

3.9.2019. | 22:00
Nakon dovršetka današnjeg dijela posla postavljeni su znakovi upozorenja vozačima kako bi pravovremeno reagirali na novonastalo stanje ceste, a dokad će ono trajati, saznali smo od radnika.
Nakon dovršetka današnjeg dijela posla postavljeni su znakovi upozorenja vozačima kako bi pravovremeno reagirali na novonastalo stanje ceste, a dokad će ono trajati, saznali smo od radnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Plantaže' ambrozije u blizini kuća

Odgovornost snosimo svi

'Plantaže' ambrozije u blizini kuća

3.9.2019. | 14:00
- Ista je slika bila i prošle godine. 'Plantaže' ambrozije koja je prijetnja svima a nitko ju ne kosi - kaže Brođanka apelirajući na odgovorne da poduzmu određene korake.
- Ista je slika bila i prošle godine. 'Plantaže' ambrozije koja je prijetnja svima a nitko ju ne kosi - kaže Brođanka apelirajući na odgovorne da poduzmu određene korake.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko su kazni izdali prometni i komunalni redari

Od početka godine

Evo koliko su kazni izdali prometni i komunalni redari

3.9.2019. | 12:30
U Slavonskom Brodu imamo četiri komunalna i dva prometna redara. Mi bismo se usudili reći kako ih je premalo s obzirom na to kako se velika većina građana odnosi prema odlukama i propisima koje bi trebali poštivati. No, ipak doznali smo koliko su kazni i jedni i drugi izdali od p
U Slavonskom Brodu imamo četiri komunalna i dva prometna redara. Mi bismo se usudili reći kako ih je premalo s obzirom na to kako se velika većina građana odnosi prema odlukama i propisima koje bi trebali poštivati. No, ipak doznali smo koliko su kazni i jedni i drugi izdali od p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani su upratili 'trend' i odlažu otpad gdje god stignu

Sve dok se prvi krivac ne otkrije

Brođani su upratili 'trend' i odlažu otpad gdje god stignu

2.9.2019. | 20:00
Žalosno je uopće i vidjeti kako se ljudi ponašaju prema okolišu u kojem i sami žive ne razmišljajući pri tome o ostalim sugrađanima, ali i o budućnosti svoje djece. Skloni smo prijedlogu kako u borbi protiv ovakvog 'ekološkog nasilja', gdje priroda trpi ono najgore - otpad, rezul
Žalosno je uopće i vidjeti kako se ljudi ponašaju prema okolišu u kojem i sami žive ne razmišljajući pri tome o ostalim sugrađanima, ali i o budućnosti svoje djece. Skloni smo prijedlogu kako u borbi protiv ovakvog 'ekološkog nasilja', gdje priroda trpi ono najgore - otpad, rezul
SBplus.hr, Slavonski Brod : S pješačkog ravno na biciklističku stazu

Potencijalno opasna 'zebra'

S pješačkog ravno na biciklističku stazu

1.9.2019. | 21:00
U središtu Slavonskog Broda nalazi se 'zebra' koja pješake 'vodi' na biciklističku stazu. Iako se najnovijim projektom to moglo izbjeći izgradnjom stepenica koje bi povezale pješačku stazu sa šetnicom - to se nije dogodilo.
U središtu Slavonskog Broda nalazi se 'zebra' koja pješake 'vodi' na biciklističku stazu. Iako se najnovijim projektom to moglo izbjeći izgradnjom stepenica koje bi povezale pješačku stazu sa šetnicom - to se nije dogodilo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sanacija kolnika u Budakovoj je napokon završena

Nakon pisanja SBplus-a

Sanacija kolnika u Budakovoj je napokon završena

1.9.2019. | 10:35
Izrezani dio pločnika koji je nekoliko tjedana bio zasut šljunkom, a na njemu znak(ovi) upozorenja, nakon pisanja SBplusa je u potpunosti saniran.
Izrezani dio pločnika koji je nekoliko tjedana bio zasut šljunkom, a na njemu znak(ovi) upozorenja, nakon pisanja SBplusa je u potpunosti saniran.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovršetak zgrada za mlade očekuje se krajem listopada

Gotova i fasada zgrade

Dovršetak zgrada za mlade očekuje se krajem listopada

30.8.2019. | 19:00
Osim bračnih parova, prošle su godine u trećem krugu natječaja mogli sudjelovati i samohrani roditelji te izvanbračne zajednice. Osim toga, tada je i dobna granica članova obitelji pomaknuta s 40 na 45 godina starosti.
Osim bračnih parova, prošle su godine u trećem krugu natječaja mogli sudjelovati i samohrani roditelji te izvanbračne zajednice. Osim toga, tada je i dobna granica članova obitelji pomaknuta s 40 na 45 godina starosti.