Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 1.12.2019. u 9:00
Prikaza: 4269
|
Autor: Željka Gavranović

Potvrđeno - svečanog otvorenja će biti

Tko će prerezati vrpcu na otvorenju novog dijela šetnice?

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Radovi na izgradnji obaloutvrde u Slavonskom Brodu u su završnoj fazi te je u tijeku priprema prijave tehničkog pregleda. Iz Hrvatskih su nam voda otkrili kako će svečano otvorenje biti održano nakon ishođenja uporabne dozvole, no ne i - tko će u njemu sudjelovati.

SLAVONSKI BROD - Portal SBplus od početka je radova (15. srpnja 2016. godine) pratio provedbu projekta 'Sanacija lijeve obale Save u Slavonskom Brodu izgradnjom obaloutvrde od km 363+100 do km 363+700'.

Tim su projektom Hrvatske vode kao investitor uredile obalu Save u samom središtu Slavonskog Broda, ali su i Brođanima omiljenu šetnicu produžili za dodatnih šeststo metara pa sada pješke kejom mogu skroz do ušća Mrsunje. Nije to pozitivno samo za one koji uživaju u bezbrižnoj šetnji uz Savu, nego i za sve građane koji žive u dijelu grada iza mosta (Jelas, Naselje Josip Rimac), a koji su dosad hodali uz cestu kada su išli prema centru.

Komplicirani uvjeti rada, zahtijevali su domišljatost

Radove vrijedne 10,2 milijuna kuna izvodila je tvrtka Brodska Posavina čiji nam direktor, Ivan Ćosić, ni po njihovu dovršetku (kolovoz 2019.) nije uskratio informacije.

- Zadovoljni smo izvedenim radovima koji su bili zaista izazovni i uvjetovali su primjenu brojnih tehnika građenja. Rad je bio na uskom i strmom terenu uz rijeku i zahtijeva, kao takav, posebnu pažnju i pristup. Korištena je raznolika mehanizacija - od brodova, odnosno, plovne mehanizacije, do posebnih bagera dugog dosega i specijalne opreme za postavljenje obaloutvrdnih blokova u pokos. Pristup gradilištu i promjene razina rijeke Save bile su problem koji je zahtijevao domišljatost u radu. Projekt svojim opsegom i vrstom poslova nadmašuje ostale projekte koji su bili u realizaciji u tijeku izgradnje obaloutvrde, ali po pitanju vrijednosti ne iznosi vrijednost veću od ostalih projekata koji su bili ili su i sada u tijeku. - za SBplus Ivan Ćosić odgovorio je na pitanja o izazovima s kojima su se njegovi radnici susreli tijekom rada na izgradnji obaloutvrde.

Vidikovci su, zapravo, točke za kontrolu protoka zaobalnih voda

S obzirom na to da mnogi građani 'vide' samo šetnicu, zamolili smo izvođača neka nam svakodnevnim jezikom pojasni što se to toliko dugo radilo na lijevoj obali Save.

- Laički rečeno, uklonjena je do tada postojeća obala i dijelovi postojeće obaloutvrde, odrađen je plovni i kopneni iskop materijala kako bi se mogao položiti projektom predviđeni kameni i šljunčani materijal koji sačinjava nožicu i tijelo nove obaloutvrde. Svaka građevina se radi od temelja te je tako po završetku ugradnje kamena i kamena u betonu, na najnižim dijelovima ispod uobičajene razine rijeke Save, pristupljeno ugradnji materijala u tijelo nove obaloutvrde te je po izradi pojedine berme (mjesta gdje je moguće hodati po obaloutvrdi), počelo zatvaranje pokosa obaloutvrdnim blokovima koji čine vanjsku zaštitu obaloutvrde te daju njezin konačan izgled. Na vrhu obaloutvrde, položena je šetnica te su na dva mjesta napravljeni vidikovci koji, zapravo, predstavljaju objekte limnigrafa i revizijskog okna sa zapornicom za kontrolu protoka zaobalnih voda. Uz objekt obaloutvrde uređen je gornji pokos koji je ukrašen žardinjerama u kojima bi trebalo biti cvijeće te su posađene sadnice drveća, a pokos je zatravljen. Uređena su brojna stubišta za pristup obaloutvrdi te je asfaltiran parking i provedena javna rasvjeta. - najkraće što je mogao naveo je i opisao direktor Brodske Posavine brojne radove.

Tehnički se još radi o gradilištu, no novi je dio siguran za nestrpljive šetače

Projekt, ipak, još nije u cijelosti priveden kraju pa se, službeno, još uvijek radi o gradilištu kojemu građani ne bi trebali pristupati. Međutim, mnogi ne mogu odoljeti pa već mjesecima uživaju u pogledu i dugačkim šetnjama uz Savu. Sami preskaču ili uklanjaju prepreke koje je izvođač postavio na početku i kraju šetnice - pitali smo je li to opasno.

- Šetnica, odnosno građevina obaloutvrde, je u završnoj fazi. Svi radovi prema projektu su odrađeni te je trenutno u fazi rješavanje papirologije i primopredaje građevine investitoru. Objekt još nije službeno otvoren te je to još uvijek gradilište, ali su svi radovi obavljeni. Kako se još uvijek radi o gradilištu, nije preporučljivo koristiti se tim dijelom šetnice. No, nisu potrebni nikakvi dodatni radovi pa, stoga, ni sigurnost građana, s tog aspekta, nije ugrožena. Međutim, do konačne primopredaje, ne preporuča se slobodno korištenje tog dijela šetnice. - pojasnio je Ćosić.

Tko će prerezati vrpcu - prvi čovjek Grada ili netko drugi?

Zaključno, pitali smo čelnika Brodske Posavine, znaju li, kao izvođači radova, kada Brođani mogu očekivati službeno otvorenje šetnice te hoće li, vezano za to, biti organizirana i nekakva svečanost. Dobili smo sljedeći odgovor: „Otvaranje obaloutvrde bilo bi dobro obilježiti, ali o tome je potrebno komunicirati s investitorom o samom datumu ili obliku svečanosti."

Isto smo pitali i Hrvatske vode te pitanje proširili na opis takvog obilježavanja otvorenja - tko bi u njemu sudjelovao i slično.

- Radovi na izgradnji obaloutvrde u Slavonskom Brodu su u završnoj fazi i u tijeku je priprema prijave tehničkog pregleda. Svečano otvorenje obaloutvrde u Slavonskom Brodu bit će održano nakon ishođenja uporabne dozvole. - za SBplus odgovorio je Mišo Čičak iz Hrvatskih voda. Pritom nismo uspjeli saznati na koji način planiraju obilježiti to otvorenje šetnice.

Hoće li gradonačelnik Mirko Duspara, kako i priliči, kao prvi čovjek grada, dobiti priliku 'službeno' otvoriti novi dio gradske šetnice i 'presjeći vrpcu' tog svečanog dana - odlučit će, dakle, investitor (Hrvatske vode).

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  provincijalac

  provincijalac

  Komentirano: 1.12.2019. | 23:59

  1

  damso1987 Svatko normalan će primjetiti ono što si ti primjetio i zaključiti isto. Bilo bi zaista zanimljivo čuti projektanta zašto pješaci koji dolaze od strane mosta moraju pješačiti do korza da bi došli npr. do glazbene škole? Kad vidim ovako besmislen propust uvjek se ponadam da će netko od odgovornih primjetiti isto, i naknadno ispraviti grešku. Pogotovo što bi to koštalo tek cca 0,1% skuplje u odnosu na ovih 10,2 milijuna koliko je utrošeno u projekt. Međutim, pošto se u našoj zemlji takve stvari rijetko mijenjaju vjerujem da se trava na tom mjestu neće morati kositi, jer je zbog stalnog penjanja i spuštanja tu neće biti.
  trpimir

  trpimir

  Komentirano: 1.12.2019. | 17:52

  2

  Rado bi Babo doveo u zabludu svoje podkapacitirane glasače svojom slikom s otvaranja obaloutvrde. Kako nema apsolutno nikakve veze s istom, morat će se slikat u krugu rotora na križanju neke lijeve, desne i sporedne ulice. Ništa ga međutim neće spriječiti da se obaloutvrdom hvališe u svom Glasniku u rubrici „Projekti na području Slavonskog Broda“
  walter

  walter

  Komentirano: 1.12.2019. | 17:41

  3

  Trebaju pozvati radnike ĐĐ-a da budu publika na presijecanju vrpce.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 1.12.2019. | 14:51

  4

  Nije baš u rangu čuvenog službenog otvaranja lifta ali je na pragu sličnog događaja povodom otvaranja okretišta za autobuse u Korenici https://tinyurl.com/rpn42ra Nekada se ovo preseravanje i naslikavanje političara koristilo pri otvaranju nekog novog proizvodnog pogona i sl. a danas produže stazu ili šetalište i evo presijecanja vrpce i vjerovatnog špricanja vodom od strane svećenika. To je jasan pokazatelj koliko smo nisko pali a čobani od toga još i feštu rade.
  damso1987

  damso1987

  Komentirano: 1.12.2019. | 9:31

  5

  Sve ok lijepo izgleda ali mi nije jasno da nisu napravljene stepenice kod raskrižja sa Vukovarskom ulicom. To nema nikakvog smisla. Svi koji idu iz grada prema Jelasu i obrnuto tu silaze isto tako ako netko šeta pa želi napraviti krug ista stvar. Katastrofa. Ljudi su već sami utabali stepenice na tom dijelu. Da ne govorimo o apsrdu da tu imamo ucrtanu zebru koja sad ne vodi nikamo. Kako je uopće moguće da je takav propust napravljen da se to nije izgradilo?

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u što planiraju uložiti 15 milijuna kuna

  Otvoren i postupak javne nabave

  Evo u što planiraju uložiti 15 milijuna kuna

  30.3.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko naselje sinoć bilo u mraku - Grad danas izdao upute

  Komu prijaviti takvu situaciju?

  Brodsko naselje sinoć bilo u mraku - Grad danas izdao upute

  23.3.2020. | 14:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na red je došlo uređenje tvrđavskih 'prometnica'

  Srce Tvrđave nije namijenjeno vozilima

  Na red je došlo uređenje tvrđavskih 'prometnica'

  12.3.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Probat ću ono što znam naučiti i svoje ukućane'

  Mali Luka poručio:

  'Probat ću ono što znam naučiti i svoje ukućane'

  11.3.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U 'cvjetnu' gradsku ulicu stižu nove boje

  I dalje će u proljeće biti najljepša

  U 'cvjetnu' gradsku ulicu stižu nove boje

  3.3.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska Posavina ispunila obećanje dano Varošanima

  Ako se kudi, red je i pohvaliti

  Brodska Posavina ispunila obećanje dano Varošanima

  2.3.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponuđene cijene 'odlučit će' tko će graditi novi kolodvor

  Do utorka pristižu ponude

  Ponuđene cijene 'odlučit će' tko će graditi novi kolodvor

  27.2.2020. | 19:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za neke Brođane ovdje put staje

  'Za mene prolaza dalje nema'

  Za neke Brođane ovdje put staje

  26.2.2020. | 19:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Molimo građane na toj lokaciji da sutra ne troše plin'

  Zbog radova na plinovodu

  'Molimo građane na toj lokaciji da sutra ne troše plin'

  26.2.2020. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dosadašnja rješenja uključuju raskopavanje u središtu grada

  Rekonstrukcija urušene mreže odvodnje

  Dosadašnja rješenja uključuju raskopavanje u središtu grada

  26.2.2020. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo što se to radi uz savski nasip

  Na izlazu iz grada

  Provjerili smo što se to radi uz savski nasip

  25.2.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato je tko će graditi novi slavonskobrodski rotor

  Hrvatske ceste donijele odluku

  Poznato je tko će graditi novi slavonskobrodski rotor

  25.2.2020. | 17:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tim putem dnevno prođu stotine radnika'

  Čitateljica upozorava nadležne:

  'Tim putem dnevno prođu stotine radnika'

  18.2.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U blizini bolnice leglo je zaraze, puno štakora i zmija'

  'Koči' li netko rješavanje problema?

  'U blizini bolnice leglo je zaraze, puno štakora i zmija'

  14.2.2020. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani šetnicu i dalje koriste 'na vlastitu odgovornost'

  Je li problem pristup iz Vukovarske?

  Brođani šetnicu i dalje koriste 'na vlastitu odgovornost'

  13.2.2020. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliži se izgradnja još jednog velikog gradskog kružnog toka

  Građevinska za dugo najavljivan projekt

  Bliži se izgradnja još jednog velikog gradskog kružnog toka

  4.2.2020. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Video nadzorom protiv divljih deponija

  Građani misle da bi to pomoglo

  Video nadzorom protiv divljih deponija

  3.2.2020. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska ulica zatvorena za sav promet

  Zbog rekonstrukcije kolnika

  Brodska ulica zatvorena za sav promet

  1.2.2020. | 19:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvorana za koju je potrebno 365 dana

  Za radnike nema predaha

  Dvorana za koju je potrebno 365 dana

  29.1.2020. | 8:10

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je uzrok kašnjenju izgradnje obaloutvrde i šetnice

  'Brodska posavina' i Hrvatske vode znaju

  Što je uzrok kašnjenju izgradnje obaloutvrde i šetnice

  4.7.2018.
  Umjesto da budu završeni do ljeta 2018., radovi uvelike kasne. Budući da smo cijelo vrijeme pratili dinamiku te ovdašnju javnost informirali o stanju na gradilištu, odlučili smo utvrditi što je uzrok velikom kašnjenju završetka izgradnje tih, ne samo za Brođanke i Brođane, izuzet
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do početka prosinca planiramo završiti polaganje kockica'

  Donosimo stanje gradilišta 'u brojkama'

  'Do početka prosinca planiramo završiti polaganje kockica'

  18.11.2018.
  Posljednji trzaji lijepog vremena nadomak zime, dopustili su da radovi na obaloutvrdi traju i tijekom studenog. Vrijeme izgubljeno početkom godine zbog visokog vodostaja time je nadoknađeno pa novi izgled savske obale već sada oduševljava prolaznike. S obzirom na to da je 'teži'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su utihnuli strojevi na slavonskobrodskoj obali Save?

  Donosimo odgovor na pitanje čitatelja:

  Zašto su utihnuli strojevi na slavonskobrodskoj obali Save?

  9.4.2019.
  Dugo neki građevinski radovi na području grada Slavonskog Broda nisu privlačili toliko pozornosti kao izgradnja obaloutvrde i novih šeststo metara keja, omiljene šetnice Brođana. Nakon produženja roka zbog visokih vodostaja prošle godine, saznali smo hoće li Brodska Posavina stić
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio radova i dalje stopiran zbog arheoloških istraživanja

  Ne mogu do kraja dovršiti potporni zid

  Dio radova i dalje stopiran zbog arheoloških istraživanja

  7.5.2019.
  Donja razina šetnice i obaloutvrde koja je ovisila o visini vodostaja u cijelosti je dovršena, a završena je i izgradnja 360 kvadratnih metara potpornog zida koji omeđuje šetnicu te niza stubišta koji će spajati razine šetnice kao što je to slučaj i na 'starom' dijelu keja. No, d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi dio šetnice uzvodno od mosta poprima svoj oblik

  Ispod mosta je radno

  Novi dio šetnice uzvodno od mosta poprima svoj oblik

  31.5.2019.
  Arheološki radovi mogli bi stvoriti probleme mada su preostala dva mjeseca do roka za dovršenje obaloutvrde sasvim dovoljna za sve što je preostalo kako bi Brođani dobili novi dio šetnice koja će sada prolaziti i ispod savskog mosta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas su Brođani trebali proštetati novim dijelom keja

  Probijen i drugi rok

  Danas su Brođani trebali proštetati novim dijelom keja

  1.8.2019.
  U Slavonskom su Brodu dva najčešća razloga stopiranja građevinskih radova prirodna sila i arheološko istraživanje. Potonje je koštalo Brođane današnje šetnje novim dijelom keja koji bi bi vodio uz Radićevu ulicu te ispod savskog mosta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas počelo polaganje 'kockica'

  Produžetak keja gotov za mjesec dana?

  Danas počelo polaganje 'kockica'

  13.8.2019.
  Još samo mjesec dana preostalo je do dovršetka produžetka keja uz Savu u Slavonskom Brodu. Novi će dio šetnice, zasigurno, dobro doći i stanovnicima slavonskobrodskih naselja Jelas i Josip Rimac koji su dosad do svojih kuća, barem oni koji se kreću pješice, išli kroz blato ili pr
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na gradilištu ovaj tjedan užurbano

  Pratimo završnicu radova

  Na gradilištu ovaj tjedan užurbano

  17.8.2019.
  U posljednjih su mjesec dana ušli radovi izgradnje obaloutvrde u sklopu kojih će Brođani dobiti novih šeststo metara keja koje čekaju već godinama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kej će uskoro 'stići' do mosta

  Pratimo završne radove na šetnici

  Kej će uskoro 'stići' do mosta

  22.8.2019.
  Radovi brzo napreduju pa su novi metri keja danas gotovo došli do savskog mosta. Produžetak će izgledati slično, ali ipak modernije nego stari dio šetnice
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako šetnica sada izgleda sa savskog mosta

  Pratimo samu završnicu radova

  Ovako šetnica sada izgleda sa savskog mosta

  30.8.2019.
  Iako smo o novih šeststo metara slavonskobrodskog keja dosad napisali već sve, i dalje je zanimljivo pratiti kako savska obala u samom središtu grada, poprima novi izgled.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S pješačkog ravno na biciklističku stazu

  Potencijalno opasna 'zebra'

  S pješačkog ravno na biciklističku stazu

  1.9.2019.
  U središtu Slavonskog Broda nalazi se 'zebra' koja pješake 'vodi' na biciklističku stazu. Iako se najnovijim projektom to moglo izbjeći izgradnjom stepenica koje bi povezale pješačku stazu sa šetnicom - to se nije dogodilo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani zaobilaze 'blokove upozorenja' i razgledaju novi dio

  Neovisno o dobu dana

  Brođani zaobilaze 'blokove upozorenja' i razgledaju novi dio

  22.9.2019.
  Iako djeluje kako je posao na izgradnji obaloutvrde pri kraju, postavljenim betonskim blokovima na samom spoju sa 'starim' dijelom šetnice izvođač radova jasno je dao do znanja kako se tuda ne bi smjelo prolaziti. No, Brođani, svejedno o dobu dana, iskoriste priliku, zaobiđu blok
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :