Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 20.12.2019. u 23:00
Prikaza: 3761
|
Autor: Željka Gavranović

Saznali smo koliko su plaćena

Sredinom prve avenije posađena tristo kila teška stabla

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

U zelenilu prve slavonskobrodske avenije, u budućnosti, uživat će prolaznici, a od vremenskih (ne)prilika štititi će ih visoke krošnje sedamdeset platana zasađenih koncem 2019.

SLAVONSKI BROD - Nakon što je Peter Van Dyck, jedan od vlasnika obiteljske belgijske tvrtke Arbor - jedne od najvećih uzgajivača presadnica stabala u Europi - Gradu Slavonskom Brodu prošli tjedan osobno dostavio prvu turu sa 46 'odraslih' platana (od ukupno njih 70 naručenih), iste su ovaj tjedan posađene sredinom prve slavonskobrodske avenije - Ulice Petra Svačića.

Ova je narudžba Grad Slavonski Brod koštala 198 tisuća kuna ali, osim platana, u tu su cijenu 'uključena' i stabla kojima će biti uređen prostor ispred kolodvora.

- Ovo je jedan od zahtjevnijih hortikulturalnih projekata koje smo radili jer se radi o velikoj količini stabala, otprilike njih sedamdesetak, kao i o velikoj količini sitnog grmlja koje će biti u kružnim tokovima i otocima pokraj njih. To su stabla visoka otprilike šest ili sedam metara, impozantne težine od tristo kila. Problem je bilo sve to dostaviti. Dovezeno je u tri ture. Jednako tako, problem je bio istovar, ali je sve odrađeno na najbolji mogući način. Sadnja ima svoju zahtjevnost glede dubine i širine jame jer je korijen izuzetno širok i velik pa su jame morale biti kvalitetno iskopane, uz drenažu. Dodatne probleme stvarala je činjenica da se u zemlji nalazi određena infrastruktura, no nije došlo ni do kakvih oštećenja. - za SBplus kazao je Pero Jelinić, direktor Komunalca.

Povijesna je to sadnja iza koje će za buduće slavonskobrodske generacije ostati prekrasan drvored, a neuobičajeno toplo vrijeme uoči samog Božića pogodovalo je takvim poslovima.

- Zimska sadnja posljednjih je nekoliko godina postala temeljna i proljetnu smo napustili jer se u onom klimatološkom smislu to godišnje doba izgubilo pa sada iz niskih temperatura odmah prelazimo, takoreći, u početak ljeta. Iz tog se razloga stabla teško prilagode i dolazi do sušenja. Projekt sadnje još nije dovršen i trajat će nekoliko dana jer se radi o velikoj količini stabala i grmova. Stabla su ranije već dvaput presađivana u rasadnicima u Francuskoj i stara su od osam do devet godina. - dodao je Jelinić.

Neki su se građani bunili nakon što su doznali kakva su stabla izabrana za slavonskobrodsku aveniju, no oba su se 'Petera', belgijski i 'lokalni', složila kako se radi o dobroj odluci.

- Platane su iznimno snažna stabla, ima ih puno u sjevernim zemljama, ali i na Mediteranu. Mogu podnijeti jake zime, ali i iznimno topla ljeta. Za ovakvu su lokaciju u Slavonskom Brodu savršena, tako da mislim da su odličan izbor. - za SBplus kazao je Peter Van Dyck.

- Građani pitaju - zašto platane. Platana je izuzetno kvalitetno i dobro stablo te je prema filozofiji i načinu obrezivanja - bonsai. Ako je pustite 40 godina da raste kako želi, kao što je slučaj s platanama na šetnici pokraj Save ili ispred kolodvora, pokazivat će određenu agresivnost kroz lišće, granje, a kod oluja može doći i do lomova. No, ovo će biti orezivano tako da će krošnje dobiti posebnu vizuru i bit će odražavane na način na koji se to u svijetu radi. - poručio je Jelinić.

Ova je narudžba Grad Slavonski Brod koštala 198 tisuća kuna ali, osim platana, u tu su cijenu 'uključena' i stabla kojima će biti uređen prostor ispred kolodvora. Belgijski div Arbor pohvalio je komunikaciju s naručiteljem te za SBplus potvrdio kako je sve teklo glatko i brzo - što baš i nije čest slučaj u sličnim poslovima i suradnjama u Lijepoj Našoj.

- Cijeli proces nabave odradio je Grad Slavonski Brod i zahvaljujem na kvalitetnom odabiru. Prvi put smo surađivali s belgijskom tvrtkom Arbor, na obostrano zadovoljstvo. Pozvali su nas da, na njihov trošak, posjetimo rasadnike u Francuskoj i Belgiji. Jednako tako, ponudili su nam suradnju u slučaju da se netko iz regije odluči za sličan biznis. U tom bismo im slučaju mogli biti svojevrstan tehnički 'support' glede sadnje, prijevoza i slično. Treba širiti horizonte poslovne suradnje. Ova stabla ostat će za buduće generacije. - za SBplus kazao je direktor Komunalca.

No, uz preostalu sadnju, posao još nije gotov, Naime, stabla su visoka pa ih treba dodatno učvrstiti. Struka će odlučiti hoće li učvršćivanje izvoditi sajlama ili kolcima. Presudit će bolje, ali i vizualno prihvatljivije rješenje. Građani su također pozvani neka Komunalcu jave kreativne prijedloge za rješenje tog dijela problema.

U svakom slučaju, slavonskobrodskom će se avenijom, posebice za ljetnih mjeseci, uz zaštitu velikih krošnji, biti puno ugodnije voziti, a zelenilo će zasigurno toj dionici dati neki novi 'štih'.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Auburnproud7

Auburnproud7

Komentirano: 15.1.2020. | 18:37

1

Ovo istraživanje pokazuje da su alergične na vrste Platanus manje važni od alergija na Hrast i javor. Mislim da je zabrinutost pretjerana.
Taubek

Taubek

Komentirano: 25.12.2019. | 22:19

2

@ivomarkc ti si budala....u zivotu me poiitika nije zanimala jer iskljucivo zivim od sviog rada...situaciju u SBi BPŽ realno sagledavam i komentiram. Vidi se unazad par godina tkosta u SB radi a tko mlati praznu slamu...kako na terenu tako u GV-u. Najvise me veseli sto sa 2.1.2020. Odjavljujem prebivaliste i idem u dio RH gdje je ugodno za zivjeti za mene i moju obitelj i manjim prirezom. Eto i ja cu biti dio statistike.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.12.2019. | 21:39

3

Taubek@ . . ti si navijač "nezavisnog" Pere? HDZ-njare! Hahaha!
Taubek

Taubek

Komentirano: 25.12.2019. | 20:14

4

@ivomarkic samo sam tebe cekao sa tvojim uliznickim komentarom....toliko viris iz MD paksu da ti se vide samo broj cipele na đonu.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 25.12.2019. | 18:43

5

Ispravak doljnjeg posta: umjesto oneštećenja treba stajati onečišćenja...Tipfeler!
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 25.12.2019. | 18:41

6

Kako nisam stručnjak za platane negdje sam pročitao: platane imaju prednost radi toga što su otporne na gradska oneštećenja i zbog toga se vrlo često sade u gradovima uzduž cesta ili u parkovima. Otporne su na hladne temperature i mogu živjeti vrlo dugo! Iskustva su to drugih. Nisu li ove performanse dovoljne da se posade i kod nas?
welter

welter

Komentirano: 25.12.2019. | 16:51

7

Kada bi postavili ogradu, te na taj način doprinijeli sigurnosti prometa duž -avenije tada bi ta ograda mogla poslužiti za učvrstiti stabla. Naravno da bi tu ogradu trebao projektirati netko s malo više znanja od nekog srednjoškolca.Barem u Brodu ima ljudi koji imaju znanja. Iznenađujuće dobar odabir drveća, tj platana, a i nije nevažno što je projekt vodila struka koja je pozvana u rasadnik gospodina vrtlara što može rezultirati daljnjom suradnjom, te malo uljepšati grad. Park Klasije je zrelo kao poligon obnove i uređenje.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 21.12.2019. | 20:22

8

Pelud platane posjeduje umjereno do jak alergijski potencijal. Cvate krajem ožujka i tijekom travnja te u kratkom razdoblju doseže visoku koncentraciju. U Slavoniji se na mjernim postajama kao polutant bilježi od prve dekade ožujka do prve dekade lipnja, a najjače koncentracije su u travnju. Ne znam kako stojimo u Slavonskom Brodu s tim, ali općenito u Slavoniji se najčešće bilježe slabije koncentracije a tek rijetko umjerene. Sadnja novih platana sigurno će utjecati i na ovo pitanje u Slavonskom Brodu.
babycream

babycream

Komentirano: 21.12.2019. | 13:21

9

Zašto su prelazi nelegalni!? Lupetaš....
Scuderria

Scuderria

Komentirano: 21.12.2019. | 10:45

10

A moje je pitanje zapravo jednostavno - zašto umjesto platana nisu po sredini postavili ogradu visine cca 150 cm da se spriječe opasni i nelegalni prelasci pješaka preko ceste? Drvored se mogao posaditi i po sjevernom boku avenije....

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ovo nije kriv Grad, niti njegove tvrtke, nego vi stanari

Pobunjenim stanarima Slavonije II

Za ovo nije kriv Grad, niti njegove tvrtke, nego vi stanari

13.1.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjetili smo se tijeka radova na izgradnji obaloutvrde

U iščekivanju svečanog otvorenja

Prisjetili smo se tijeka radova na izgradnji obaloutvrde

12.1.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodali smo po novoizgrađenoj tribini Stadiona uz Savu

Skele uklonjene, ograda postavljena...

Hodali smo po novoizgrađenoj tribini Stadiona uz Savu

12.1.2020. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zavirili smo u unutrašnjost 'Palače pravde'

Doznali smo kako teče energetska obnova

Zavirili smo u unutrašnjost 'Palače pravde'

9.1.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekskluzivno donosimo nove slike budućeg autobusnog kolodvora

Kako će izgledati 'izbliza'

Ekskluzivno donosimo nove slike budućeg autobusnog kolodvora

7.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Središte grada, ne samo Sl. Broda, crveni se od stida

Kontejneri pred hramovima kulture

Središte grada, ne samo Sl. Broda, crveni se od stida

4.1.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio grada koji postaje sve više povezan sa centrom

Dugoočekivane promjene

Dio grada koji postaje sve više povezan sa centrom

3.1.2020. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrtićki kapaciteti sljedeće godine veći za 120 mjesta

Jedno desetljeće - pet novih vrtića

Vrtićki kapaciteti sljedeće godine veći za 120 mjesta

28.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz dvorišta mladih obitelji bit će veliko sportsko igralište

Naselje izmijenjeno u zadnje tri godine

Uz dvorišta mladih obitelji bit će veliko sportsko igralište

28.12.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza božićnih drvaca

TD Komunalac

Donosimo raspored odvoza božićnih drvaca

27.12.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojedini građani smatraju kako trebaju sudjelovati u svemu

'Zašto ne daju da se čuje glas naroda?'

Pojedini građani smatraju kako trebaju sudjelovati u svemu

26.12.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrđavske građevine poprimaju novi oblik

Buduće središte događanja

Tvrđavske građevine poprimaju novi oblik

24.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovršen dio pješačke staze u Cesarčevoj

Projekt rekonstrukcije 586 metara staze

Dovršen dio pješačke staze u Cesarčevoj

24.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski Advent popularna je Instagram-kulisa

Ove godine grad 'iskočio' po uređenju

Slavonskobrodski Advent popularna je Instagram-kulisa

18.12.2019. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobno dostavio platane Gradu Slavonskom Brodu

Najveći belgijski uzgajivač stabala

Osobno dostavio platane Gradu Slavonskom Brodu

14.12.2019. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što se bunite, nije to vaše, nego gradsko'

Uložio 5000 kuna - sada je sve razrovano

'Što se bunite, nije to vaše, nego gradsko'

14.12.2019. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sljedeće godine staze će dobiti i sporedne ulice Mikrorajona

Radove ne 'stopira' zima

Sljedeće godine staze će dobiti i sporedne ulice Mikrorajona

11.12.2019. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza otpada u dane nadolazećih blagdana

Važna obavijest građanima

Donosimo raspored odvoza otpada u dane nadolazećih blagdana

10.12.2019. | 7:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vi ste tu da sankcionirate, a ne da civilizirate građane

Odgovorni najavljuju sankcije

Vi ste tu da sankcionirate, a ne da civilizirate građane

2.12.2019. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :