Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 13.10.2020. u 14:00
Prikaza: 3186
|
Autor: Željka Gavranović

Komu se žaliti u slučaju nezadovoljstva?

Provjerili smo tko je kriv zbog zapuštenosti okoliša

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus

Brođani se često žale kako se nasipi na području grada rijetko kose. No, svoje pritužbe upućuju na krivu adresu - odabranom izvođaču takvih radova održavanja, a ne Hrvatskim vodama koje 'naručuju' posao i određuju broj godišnjih košnji.

SLAVONSKI BROD - Nepokošeni nasipi u Slavonskom Brodu, posebice područja uz rijeku Savu i potok Glogovicu, čest su razlog negodovanja Brođana. Nerijetko ne znaju na koju se adresu sa svojim pritužbama i iskazima nezadovoljstva trebaju obratiti pa su česta meta Gradska uprava i TD Komunalac koje optužuju za zanemarivanje tih dijelova grada.

Nasipi i inundacijski pojasi uz rijeku Savu, odnosno korita i nasipi vodotoka Glogovica, ILK Jelas polja i Mrsunje kose tri puta godišnje, dok se bujični vodotoci na području prigradskih nasipa kose jedan put godišnje

No, netko je drugi odgovoran za, stručnim rječnikom rečeno, 'redovno održavanje voda I. i II. reda na branjenom području'. To održavanje obuhvaća uklanjanje vegetacije košnjom, uklanjanje otpadnog materijala i naplavina s vodnih građevina, uklanjanje nanosa iz korita vodotoka, provedbu selektivne sječe šiblja i stabala, popravke oštećenja vodnih i drugih građevina i slične poslove.

Slavonskobrodska tvrtka Brodska Posavina d.d., temeljem Okvirnog sporazuma za nabavu usluga preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava i leda na području maloga sliva Brodska Posavina, izvođač je takvih radova za investitora, a to su Hrvatske vode. Tu su dužnost, temeljem Ugovora o uslugama preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava i leda, preuzeli na četverogodišnje razdoblje - počevši od 17. siječnja 2019. godine.

Želeći provjeriti obavlja li Brodska Posavina ugovorom preuzete obveze, poslali smo upit Hrvatskim vodama, pitavši ih i za točne lokacije za koje je na području grada Slavonskog Broda odgovorna spomenuta tvrtka.  

- Na području grada Slavonskog Broda u popisu voda I. i II. reda nalaze se sljedeće vodne građevine: rijeka Sava (od Bjeliša do Migalovaca), bujični vodotok Glogovica (od ušća u ILK JP kod poljoprivredne škole do groblja u Podvinju), Istočni lateralni kanal Jelas polja (od ušća u Savu kod Bjeliša do Brodskog Varoša), vodotok Mrsunja (od ušća u Savu kod mosta do šume Migalovci, crpna stanica Mrsunja te bujični vodotoci na području Podvinja, Brodskog Vinogorja i Brodskog Varoša (Janiševac, Pašinac, Korita, Giglaj, Čaplja, Košarevac, Rozinka, Jarača, Bijela, Grabovac i Mali Dol).

Uz rijeku Savu održava se ukupno 44,30 ha površina (nasipi, inundacije) od toga 41,89 ha se kosi strojno i 2,41 ha ručno. Površine održavanja uz vodotoke (Glogovica, ILK Jelas polja i Mrsunja) iznosi 36,94 ha od toga se 32,19 ha kosi strojno i 4,75 ha ručno. Ukupna površina održavanja bujičnih vodotoka na području grada Slavonskog Broda iznosi 5,91 ha od toga se 3,23 ha kosi strojno i 2,68 ha ručno, odnosno, ukupno se na području grada Slavonskog Broda održava 87,10 ha površina vodotoka i vodnih građevina.

Učestalost održavanja ovisi o redu i rangu voda odnosno vodotoka i vodnih građevina te njihovoj važnosti u sustavu obrane od poplava. Tako se nasipi i inundacijski pojasi uz rijeku Savu, odnosno korita i nasipi vodotoka Glogovica, ILK Jelas polja i Mrsunje kose tri puta godišnje, dok se bujični vodotoci na području prigradskih nasipa kose jedan put godišnje. - za SBplus temeljito su odgovorili iz Hrvatskih voda.

Skupocjenu mehanizaciju i radnike Brodske Posavine i sami smo nekoliko puta ove godine zatekli kako obavljaju dogovoreno Ugovorom pa se čini kako poštuju raspored. Jesu li Hrvatske vode Ugovorom odredile i naručile dovoljan broj košnji u godini - sasvim je drugo pitanje. No, upravo iz njega izvire nezadovoljstvo građana koji smatraju kako Hrvatskim vodama puno daju kroz različite namete, a malo dobivaju zauzvrat.

Ipak, složit će se svi, posla je uistinu puno.

- Osim uklanjanja vegetacije košnjom, redovito se obavljaju i ostali poslovi redovnog održavanja, a to su uklanjanje otpadnog materijala i naplavina s vodnih građevina i s pojasa uz njih (savski nasipi, obaloutvrda rijeke Save, crpna stanica Mrsunja, itd.), uklanjanje nanosa iz korita vodotoka te čišćenje betonskih obloga (ILK Jelas polja, Mrsunja, bujični vodotoci, vodne stepenice, itd.). Ostali poslovi redovnog održavanja voda I. i II. reda koje obavlja Brodska Posavina d.d. vrše se po potrebi, a sve u skladu s gore navedenim Ugovorima. - potvrdili su iz Hrvatskih voda, poručivši time kako su zadovoljni načinom na koji koncesionar obavlja plaćeni posao.

Naručitelj poslova (Hrvatske vode) zadovoljan je izvršenom uslugom (Brodske Posavine), ali građani Slavonskog Borda zadovoljni nisu. Naime, to da Hrvatske vode naručuju tri odnosno jednu košnju trave godišnje nije ni približno dovoljno, zna svatko tko ispred svoje kuće sam kosi travu. Dapače, to ne samo da nije dovoljno, nego tako rijetko održavanje površinu čini dugoročno zapuštenom i ružnom. 

Dakle, adresa na koju se trebaju obratiti Brođani nezadovoljni održavanjem nasipa ona je Hrvatskih voda. Njima trebaju uputiti zahtjev za povećanjem broja godišnjih održavanja nasipa koji su, slažemo se, više puta tijekom godine zarasli i prekriveni gustom vegetacijom. Izvođač radova, Brodska Posavina - tek - obavlja posao koji od njih naruče Hrvatske vode.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 13.10.2020. | 18:13

1

Citat iz članka: "Naručitelj poslova (Hrvatske vode) zadovoljan je izvršenom uslugom (Brodske Posavine), ali građani Slavonskog Borda zadovoljni nisu." -gotov citat. Oni iz Hrvatskih voda bi trebali, ali stvarno, obići navedene objekte za koje su zaduženi ovi iz Brodske posavine pa da se uvjere u kvalitetu održavanja. Ako su zadovoljni s ovim što mi vidimo, a to je da trećinu godine trava sakrije kanale, onda su oni daleko od poštovanja građana koji plaćaju njihov nerad!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus uočio, Grad naložio, Komunalac uklonio

Problem je riješen u tri dana

SBplus uočio, Grad naložio, Komunalac uklonio

23.7.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Novo igralište je lijepo, ali smeta nam noćna buka'

Grad je uredio tri sportska igrališta

'Novo igralište je lijepo, ali smeta nam noćna buka'

20.7.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo raskrižje u centru grada ima lošu preglednost

Zbog preraslog grmlja

Ovo raskrižje u centru grada ima lošu preglednost

19.7.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Smeće mora biti na čestici stanara, a ne u parku"

Gradonačelnik Duspara o kontejnerima

"Smeće mora biti na čestici stanara, a ne u parku"

17.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Divljaci su u Slavonskom Brodu opet pobijedili

Na teret svih građana

Divljaci su u Slavonskom Brodu opet pobijedili

14.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređen još jedan parking u Slavonskom Brodu

Na križanju Vukovarske i Pilareve ulice

Uređen još jedan parking u Slavonskom Brodu

10.7.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Savjesni' pojedinac Lijepe Naše

Borba s vjetrenjačama ili?

'Savjesni' pojedinac Lijepe Naše

14.6.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ovo Slav. Brodu nije kriv izostanak 'vertikale vlasti'

Grad ne provodi vlastitu Odluku

Za ovo Slav. Brodu nije kriv izostanak 'vertikale vlasti'

7.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni brinu o cvjetnoj slici grada

Na radost i zadovoljstvo svih

Oni brinu o cvjetnoj slici grada

7.6.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koristan dodatak za jednu od najljepših brodskih šetnica

U tijeku postavljanje na više lokacija

Koristan dodatak za jednu od najljepših brodskih šetnica

26.5.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova su brodska naselja rekorderi po količini krupnog otpada

Donosimo rezultate akcije

Ova su brodska naselja rekorderi po količini krupnog otpada

5.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na ovo parkirno mjesto, mogu me spustiti samo helikopterom'

Je li moguće pronaći rješenje?

'Na ovo parkirno mjesto, mogu me spustiti samo helikopterom'

5.5.2021. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova igrališta kojeg su spalili vandali

Nove sprave za dječju igru

Obnova igrališta kojeg su spalili vandali

4.5.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara: „Na Slavoniji I napravit ćemo parkiralište"

Gradonačelnik potvrdio najavu SBplus-a

Duspara: „Na Slavoniji I napravit ćemo parkiralište"

16.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slovenci dali najnižu ponudu za gradnju 4 kazete u S. Brodu

Projekt vrijedan preko 6 milijuna kuna

Slovenci dali najnižu ponudu za gradnju 4 kazete u S. Brodu

4.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će i Cankareva dobiti pješačko-biciklističke staze

Fond sufinancira 40 posto ulaganja

Uskoro će i Cankareva dobiti pješačko-biciklističke staze

31.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najbržim prstom' osigurali nova električna vozila

U žestokoj konkurenciji

'Najbržim prstom' osigurali nova električna vozila

29.3.2021. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :