Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 11.2.2019. u 21:00
Prikaza: 4487
|
Autor: Željka Gavranović

Jedan problem riješili, drugi dobili

Pobunili se stanari slavonskobrodske ulice

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Nezadovoljni stanari slavonskobrodske ulice, smještene tik uz potok Glogovicu, dočekali su na cesti novinare kojima su ispričali svoje 'muke'. Naime, osim što novi projekti neprestano odgađaju rekonstrukciju ceste, tijekom rješavanja jednih problema stvoreni su drugi. Postojeći je asfalt uništen, a obnovu i dalje nitko ne spominje.

SLAVONSKI BROD - Najstariji stanari slavonskobrodske Ulice Ljudevita Jonkea, gotovo su čitav svoj život čekali izgradnju kanalizacijskog sustava, a kada su je konačno dočekali, nastupili su drugi problemi. Naime, osim kanalizacije, obnovu ceste dotad je stopiralo uređenje nasipa, a sada kada je sve odrađeno - nove ceste i dalje nema.

- Pedeset godina sam čekala kanalizaciju. Meni je sada svejedno, ali ovo su mladi ljudi i njima treba nova cesta. Voljela bih da se izgradi pa da mi je oko kuće uredno i čisto, a ne prašnjavo. - za SBplus kazala je Slava Ignjatović koja uz potok Glogovicu živi više od pola stoljeća.

Kada su sredinom prošle godine radovi na izgradnji kanalizacijske mreže dovršeni, odustalo se od potpunog ispunjenja projekta koji bi uključivao 'krpanje rupa' jer je svima bilo jasno kako prastara cesta treba kompletnu rekonstrukciju odnosno kako je potrebna izgradnja nove prometnice.

Stoga, kako su nam potvrdili iz Gradske uprave, dio ulice nije odmah asfaltiran jer je slavonskobrodski Vodovod radio na pronalasku najboljeg rješenja spomenutog problema, s obzirom na to da izgradnja kanalizacijskog sustava mora biti nastavljena i u preostalom dijelu te gradske ulice.

- Zbog razlike u visini pojedinih dijelova ceste riječ je o složenijem postupku. - poručili su iz Gradske uprave.

No, stanari tvrde kako ih neprestano netko 'vuče za nos' s obzirom na to da se smišljaju novi izgovori zašto cesta ne može biti obnovljena.

- U jesen 2016. počelo je kopanje kanalizacije, nakon puno molbi, zahtijevanja, gotovo i svađe. Kanalizacija je iskopana u proljeće 2017. godine. Prema troškovniku Projekta, trebale su biti zakrpane rupe nakon kopanja kanalizacije. Projektom je predviđeno da se vrlo malo kopa, samo koliko se mora. Međutim, kanalizacija je naišla na cijev od vode pa je skrenula dosta 'u cestu' i tako ide 150 do dvjesto metara. Kada je kanalizacija bila dovršena, voditelj gradilišta, Stipo Lukačević, zbog trošnosti ceste, odlučio je da se rupe ne krpaju, nego da se cesta sasvim nanovo gradi. To je priznao i nadzorni organ i mi smo čekali da se napravi nova cesta. Do toga, međutim, nije došlo. - SBplus-u ispričao je Ivan Žeravica koji nas je i pozvao 'u pomoć' jer, kako tvrdi, opetovana komunikacija s nadležnim Upravnim odjelom za komunalni sustav i komunalno redarstvo Grada Slavonskog Broda, nije urodila plodom.

Stanari ulice međusobno se podržavaju u nastojanju da svoj život učine boljim, ali i da očuvaju živote onih koji taj put svakodnevno koriste. Ukazali su, stoga, i na opasnosti koje nosi vožnja uz neposrednu blizinu potoka Glogovice, čije je korito na tom dijelu iznimno duboko i predstavlja opasnu provaliju za automobile.

- Prije kanalizacije radila se cijela obala odnosno pokos te su već tada veliki bageri uništili cestu. Sada nema bankine, provalija je velika, mogu se dogoditi velike nesreće. Od obale nema ni pola metra, nitko ništa ne radi dok se nešto ne desi. Nekidan sam svjedočio tomu da je gospođa s djetetom prošla preblizu obale jer su sa strane bili parkirani automobili, a ceste praktički onda ni nema. - kazao je Jerko Božan, još jedan nezadovoljan stanar ulice koji smatra kako je nužno što prije postaviti rubnjake uz cestu.

Zahtijevaju, stoga, da i njihov dio ulice bude uređen kao njezin 'suprotni' kraj.

- Kako izgleda Ulica Judevita Jonkea s druge strane, tako treba izgledati i naša strana. Ona je tamo malo sužena i spuštena te je, kao i ova naša strana, jednosmjerna. Radi sigurnosti su postavljeni ivičnjaci. To je planirano i za ovu stranu ulice, međutim, rečeno je kako će se to raditi tek kad se izvrši opločavanje toka jer su bageri lomili asfalt. Onda je rečeno da će se raditi tek kad prođe kanalizacija koju smo čekali i dočekali. Međutim, dvije godine nakon što je prošla kanalizacija i dalje nema normalne ceste. Ova ulica više nije važna, za razliku od drugih. Ljeti je prašina, zimi je blato. - za SBplus kazao je Mario Bičanić iz Ulice Ljudevita Jonkea, dodavši kako je njegova ulica posljednja na listi prioriteta i kada je riječ o čišćenju snijega, što je, smatra, apsurdno jer automobili prolaze po nasipu i tada je to veoma opasno.

Ipak, Grad Slavonski Brod, spreman je 'priskočiti' u pomoć nezadovoljnim stanarima pa poručuju kako će cesta biti dovedena u normalno stanje u najkraćem mogućem roku.

- Nadležni Gradski upravni odjel je u stalnoj komunikaciji sa stanarima Ulice Ljudevita Jonkea i ono što svakako moramo istaknuti je da će dio ceste, u kojem je tijekom protekle godine izgrađena kanalizacijska mreža, biti asfaltiran čim to vremenske prilike omoguće. - obećali su stanarima iz Gradske uprave koji su, pak, novinare obećali odmah obavijestiti o najavljenim radovima kako bismo do kraja 'ispratili' ovu priču.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 13.2.2019. | 9:40

1

I onda kad investitor razmišlja da će ići produžetak pa neće asfaltirati, opet je problem. Stvarno vas ne razumijem. Marko, ulica Marinci ne ide u brdo, to je naselje Marinci, razmisli prije nego grakneš.
trpimir

trpimir

Komentirano: 12.2.2019. | 23:39

2

Kad je investitor glup, nesposoban i nije ga briga za novce, onda mu nije problem uvaliti m..a pod bubrege.
trpimir

trpimir

Komentirano: 12.2.2019. | 23:33

3

Stvarno misliš da je u inžinjerima problem? Misliš da je nauka nasut i nabit tucanik i uvaljat asfalt preko? Problem je u politici koja radi sve navratnanos, bez ikakvog plana i programa, samo da bi se činilo da se nešto radi. Politika je ta koja dopušta fušeraj i krađu vremena i materijala koji se uredno naplate. Politika si bira takve njonjave nadzore koji će gledati kroz prste kako kome odgovara. Vlasnicima izvođačkih firmi je u cilju imati što manje troškove pa svoje inžinjere tjeraju da ugrađuju manje materijala od projektom predviđenog, da ne zbijaju tucanik koliko bi trebali (jer rad i vrijeme koštaju) a nadzor i politika su ti koji bi trebali zbog jedne rupe tražiti ponovno asfaltiranje cijele ulice. U slučaju da izvođač odbije, upiše mu se profesionalni propust, ne može se nekoliko godina javiti na natječaje pa da vidiš kako bi kvaliteta radova skočila, a ti isti inžinjeri bi odjednom znali svoj posao. Također, nije problem inžinjera što se prvo asfaltira cesta a nakon toga istu kopaju radi vodovoda, kanalizacije i plina pa nakon toga krpaju.
sblivada

sblivada

Komentirano: 12.2.2019. | 19:41

4

XSIZE, malo "jači" inženjeri kod nas rade. Nema nove ceste da nije ponovo rađena, krpana, popravljana. Sramota je njih nazvati inženjerima.
marko12

marko12

Komentirano: 12.2.2019. | 15:59

5

Ljubimtiusip, dobro si rekao,pogodio si u dušu problema.Koji složeni postupci,koje razlike u visini,koji bakrači.Jednostavno Duspara ima prioritet za svoje rođake, prijatelje i investicije gdje ima puno publike koja će tada za njega glasati. Njima je doveo asvalt do kreveta i spavaće sobe u ulici sa par kuća. To se najbolje vidi po prioritetima za ovu godinu gdje su u prioritet ušle uličice gdje su kuće još nedovršene i prazne(naselje Franje Kuharića uz sjevernu veznu cestu i ulica Marinci sa kućama na razmaku od 300 metara na vrhu brda. Ostali građani grada Slavonskog Broda neka čekaju na milost mrzovoljnog gradonačelnika.
marko12

marko12

Komentirano: 12.2.2019. | 15:40

6

Ljubimtiusip,dobro si rekao,pogodio si u dušu problema.Koji
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 12.2.2019. | 7:35

7

Svi bi bili inženjeri i rješavali sve probleme. Babe točno znaju što i kako treba ali ih oni bedaci sa nekim bezveznim školama zavlače. Šta onaj inženjer građevine zna bolje od nje? A baš me zanima da naprave rekonstrukciju, pa prođe bager preko nove ceste jer moraju nastaviti odvodnju, šta bi mudraci rekli? Daj pustite ljude da rade svoj posao...

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte blagdanski raspored odvoza otpada

Obavijest građanima

Saznajte blagdanski raspored odvoza otpada

18.4.2019. | 9:30
Gradska tržnica na sam će Uskrs biti zatvorena, dok će na Uskrsni ponedjeljak prodavači svoju robu nuditi prema nedjeljnom radnom vremenu, od sedam sati pa sve do podneva.
Gradska tržnica na sam će Uskrs biti zatvorena, dok će na Uskrsni ponedjeljak prodavači svoju robu nuditi prema nedjeljnom radnom vremenu, od sedam sati pa sve do podneva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li u pitanju drskost ili hrabrost?

Građani se pitaju

Je li u pitanju drskost ili hrabrost?

17.4.2019. | 20:30
Mi bismo rekli prije drskost kojom poručuju 'ne možete vi toliko počistiti, koliko mi možemo baciti'. I tako će se ponašati i ovi koji su otpad bacili kod Poloja i oni koji to čine na Kotliću sve dok sustav kažnjavanja ne proradi. Jer neke očito ništa, osim novčane kazne, i to vi
Mi bismo rekli prije drskost kojom poručuju 'ne možete vi toliko počistiti, koliko mi možemo baciti'. I tako će se ponašati i ovi koji su otpad bacili kod Poloja i oni koji to čine na Kotliću sve dok sustav kažnjavanja ne proradi. Jer neke očito ništa, osim novčane kazne, i to vi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li turistička atrakcija ne znamo, ali parking je postao

Kad redara nema, vozači kolo vode

Je li turistička atrakcija ne znamo, ali parking je postao

16.4.2019. | 17:15
Gotovo svaki dan ovoga tjedna u Industrijskom parku mogli ste vidjeti više vozila. Nažalost, onih koji bi vozače kaznili za ovakvo neprimjereno ponašanje čini se nije bilo.
Gotovo svaki dan ovoga tjedna u Industrijskom parku mogli ste vidjeti više vozila. Nažalost, onih koji bi vozače kaznili za ovakvo neprimjereno ponašanje čini se nije bilo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započinje redovna proljetna deratizacija na području grada

Bjeliš i Livada

Započinje redovna proljetna deratizacija na području grada

16.4.2019. | 12:15
U prvom će se tjednu, od 23. do 26. travnja, obaviti deratizacija prema rasporedu kako slijedi u članku.
U prvom će se tjednu, od 23. do 26. travnja, obaviti deratizacija prema rasporedu kako slijedi u članku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad ispunio obećanje dano stanarima slavonskobrodske ulice

'Strpljen-spašen' ili 'Tko čeka-dočeka'

Grad ispunio obećanje dano stanarima slavonskobrodske ulice

16.4.2019. | 9:15
Iako su više od godinu dana morali čekati na to da netko obrati pažnju na njihove pritužbe i molbe, stanari slavonskobrodske ulice, nakon pisanja SBplus-a, ipak će dobiti ono što su od Grada zatražili.
Iako su više od godinu dana morali čekati na to da netko obrati pažnju na njihove pritužbe i molbe, stanari slavonskobrodske ulice, nakon pisanja SBplus-a, ipak će dobiti ono što su od Grada zatražili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prve jače kiše i ponavljanje starih problema

A rješenja ni na vidiku

Prve jače kiše i ponavljanje starih problema

12.4.2019. | 18:20
Od kiše do kiše, stanari se moraju snalaziti kako znaju i umiju, a rješenja, čini se, nema na vidiku. Navodno probleme uzrokuje i susjedno zemljište na kojemu se stambena zgrada nalazi na povišenom terenu pa se sva voda slijeva upravo u naselje koje je i danas bilo poplavljeno.
Od kiše do kiše, stanari se moraju snalaziti kako znaju i umiju, a rješenja, čini se, nema na vidiku. Navodno probleme uzrokuje i susjedno zemljište na kojemu se stambena zgrada nalazi na povišenom terenu pa se sva voda slijeva upravo u naselje koje je i danas bilo poplavljeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su utihnuli strojevi na slavonskobrodskoj obali Save?

Donosimo odgovor na pitanje čitatelja:

Zašto su utihnuli strojevi na slavonskobrodskoj obali Save?

9.4.2019. | 21:00
Dugo neki građevinski radovi na području grada Slavonskog Broda nisu privlačili toliko pozornosti kao izgradnja obaloutvrde i novih šeststo metara keja, omiljene šetnice Brođana. Nakon produženja roka zbog visokih vodostaja prošle godine, saznali smo hoće li Brodska Posavina stić
Dugo neki građevinski radovi na području grada Slavonskog Broda nisu privlačili toliko pozornosti kao izgradnja obaloutvrde i novih šeststo metara keja, omiljene šetnice Brođana. Nakon produženja roka zbog visokih vodostaja prošle godine, saznali smo hoće li Brodska Posavina stić
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stanari ulice i vozači opet moraju biti strpljivi

Nastavak radova u Gupčevoj

Stanari ulice i vozači opet moraju biti strpljivi

9.4.2019. | 18:30
Nakon što su stanari Gupčeve ulice prošle godine 'skočili' u obranu javora i lipa koje nisu željeli žrtvovati za novu i širu pješačko-biciklističku stazu, ove godine njihove susjede prekoputa, s istočne strane te ulice, također čekaju isti radovi.
Nakon što su stanari Gupčeve ulice prošle godine 'skočili' u obranu javora i lipa koje nisu željeli žrtvovati za novu i širu pješačko-biciklističku stazu, ove godine njihove susjede prekoputa, s istočne strane te ulice, također čekaju isti radovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema ni akcije ni reakcije

Nažalost

Nema ni akcije ni reakcije

9.4.2019. | 9:15
Prostora iznenađenju nema. Veće bi bilo da se na ukazani problem pozitivno odreagiralo. Ovako tek potvrdili smo da smo i zbog toga tu gdje jesmo. Na začelju gotovo svih hrvatskih ljestvica uspješnosti.
Prostora iznenađenju nema. Veće bi bilo da se na ukazani problem pozitivno odreagiralo. Ovako tek potvrdili smo da smo i zbog toga tu gdje jesmo. Na začelju gotovo svih hrvatskih ljestvica uspješnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glomazni otpad u sred grada

Netko je uranio

Glomazni otpad u sred grada

6.4.2019. | 18:30
"Odbačeni namještaj i otpatci iz nečijeg stana danima ovako krase naselje. Primjer "civiliziranog" ponašanja."
"Odbačeni namještaj i otpatci iz nečijeg stana danima ovako krase naselje. Primjer "civiliziranog" ponašanja."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započelo asfaltiranje ceste u Naselju Matije Ivanića

Spoj Šubićeve i Ulice 30. svibnja 1990.

Započelo asfaltiranje ceste u Naselju Matije Ivanića

5.4.2019. | 16:15
Riječ je o prvoj lokaciji na kojoj se obavljaju radovi u sklopu ovogodišnjih ulaganja u izgradnju i modernizaciju cesta na području grada Slavonskog Broda, a kako izgledaju radovi pogledajte u priloženoj fotogaleriji.
Riječ je o prvoj lokaciji na kojoj se obavljaju radovi u sklopu ovogodišnjih ulaganja u izgradnju i modernizaciju cesta na području grada Slavonskog Broda, a kako izgledaju radovi pogledajte u priloženoj fotogaleriji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kreće u 'borbu' larvicidnim tretmanom

Pred nama je sezona komaraca

Grad kreće u 'borbu' larvicidnim tretmanom

3.4.2019. | 9:20
Već se danima tu i tamo može 'uhvatiti' koji komarac. Najava je to prave sezone tih dosadnih krvopija. Stoga Grad Slavonski Brod, drugi put zaredom, kreće u njihovo suzbijanje.
Već se danima tu i tamo može 'uhvatiti' koji komarac. Najava je to prave sezone tih dosadnih krvopija. Stoga Grad Slavonski Brod, drugi put zaredom, kreće u njihovo suzbijanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Maslačak' ponovo poziva na fotografiranje

Savršena kulisa

'Maslačak' ponovo poziva na fotografiranje

2.4.2019. | 13:00
Zaštitni znak mnogih slavonskobrodskih razglednica je nakon remonta spreman ponovno privlačiti poglede šetača i poslužiti kao savršena kulisa za uspješno fotografiranje kojim će uspomena na Slavonski Brod ostati zabilježena.
Zaštitni znak mnogih slavonskobrodskih razglednica je nakon remonta spreman ponovno privlačiti poglede šetača i poslužiti kao savršena kulisa za uspješno fotografiranje kojim će uspomena na Slavonski Brod ostati zabilježena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerite kako je na gradilištu

Pratimo tijek radova

Provjerite kako je na gradilištu

1.4.2019. | 12:00
Bučno je i danas na spoju slavonskobrodskih ulica 30. svibnja 1990. i Šubićeve gdje je u tijeku izgradnja nove ceste i kanalizacije. Ukupna je vrijednost ugovorenih radova nešto veća od 412 tisuća kuna.
Bučno je i danas na spoju slavonskobrodskih ulica 30. svibnja 1990. i Šubićeve gdje je u tijeku izgradnja nove ceste i kanalizacije. Ukupna je vrijednost ugovorenih radova nešto veća od 412 tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili izgradnju reciklažnog dvorišta i nabavu spremnika

Novi projekti Grada Slavonskog Broda

Najavili izgradnju reciklažnog dvorišta i nabavu spremnika

1.4.2019. | 10:15
Grad Slavonski Brod poslao je prijavu za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o ukupno 27.897 kanti za primarnu selekciju otpada u svakom kućanstvu. Realizacija tog projekta planirana je tijekom ove godine.
Grad Slavonski Brod poslao je prijavu za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o ukupno 27.897 kanti za primarnu selekciju otpada u svakom kućanstvu. Realizacija tog projekta planirana je tijekom ove godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji koji dolaze po djecu oglušuju se na molbe stanara

Dan za danom, stanari trpe isto

Roditelji koji dolaze po djecu oglušuju se na molbe stanara

27.3.2019. | 19:35
Tik pred ulazima u stanove, jedan za drugim, svaki 'samo na pet minuta', zaustavljaju se na travnate površine i neasfaltirane prilaze, nizovi automobila roditelja kojima je najbitnije stati što bliže ulaznih vrata Vrtića.
Tik pred ulazima u stanove, jedan za drugim, svaki 'samo na pet minuta', zaustavljaju se na travnate površine i neasfaltirane prilaze, nizovi automobila roditelja kojima je najbitnije stati što bliže ulaznih vrata Vrtića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biciklom se uvezao u čekaonicu Autobusnog kolodvora

Uistinu ima svega

Biciklom se uvezao u čekaonicu Autobusnog kolodvora

27.3.2019. | 9:15
"Vozi se tko kako hoće. Uz bicikliste koji voze gdje, kada i kako hoće sve češće i vozači osobnih automobila, kroz vozni dio perona, prolaze u svim smjerovima. Baš kao i dostavna vozila koja njihovi vozači znaju parkirati na perone predviđene za autobuse i ukrcaj i iskrcaj putnik
"Vozi se tko kako hoće. Uz bicikliste koji voze gdje, kada i kako hoće sve češće i vozači osobnih automobila, kroz vozni dio perona, prolaze u svim smjerovima. Baš kao i dostavna vozila koja njihovi vozači znaju parkirati na perone predviđene za autobuse i ukrcaj i iskrcaj putnik
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova u brojnim brodskim ulicama na zahtjev građana

Ponekad se isplati strpljivo čekati

Obnova u brojnim brodskim ulicama na zahtjev građana

26.3.2019. | 16:00
Zahtjeva i molbi je puno, a novca puno manje od potreba pa Gradskoj upravi nije ni najmanje lako odlučiti listu prioriteta kada su u pitanju obnove i izgradnje cesta i pješačkih staza na području grada Slavonskog Broda. No, ove su godine, na red došle brojne ulice iz kojih su gra
Zahtjeva i molbi je puno, a novca puno manje od potreba pa Gradskoj upravi nije ni najmanje lako odlučiti listu prioriteta kada su u pitanju obnove i izgradnje cesta i pješačkih staza na području grada Slavonskog Broda. No, ove su godine, na red došle brojne ulice iz kojih su gra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto stvaranja divljih deponija odazovite se akciji

"Volim svoj grad" starta danas

Umjesto stvaranja divljih deponija odazovite se akciji

25.3.2019. | 9:20
- Ono što je važno napomenuti je da građani vode računa o naputcima koje smo objavili i na našim službenim internet stranicama, a koje se odnose na to koje vrste otpada odvozimo u akciji, kao i na koji način i gdje ih trebaju prirediti - poručili su iz Trgovačkog društva Komunala
- Ono što je važno napomenuti je da građani vode računa o naputcima koje smo objavili i na našim službenim internet stranicama, a koje se odnose na to koje vrste otpada odvozimo u akciji, kao i na koji način i gdje ih trebaju prirediti - poručili su iz Trgovačkog društva Komunala
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ovo ne možemo kriviti migrante

Naša sramota

Za ovo ne možemo kriviti migrante

23.3.2019. | 12:30
Mi smo krivi i mi smo odgovorni. Ako to sami ne vidimo i ako se sami ne možemo natjerati na red i kulturu radi nama čišćeg i ugodnijeg okruženja, onda stvarno treba razmisliti o uvođenju novčanih kazni koje će nas na kulturu ponašanja natjerati.
Mi smo krivi i mi smo odgovorni. Ako to sami ne vidimo i ako se sami ne možemo natjerati na red i kulturu radi nama čišćeg i ugodnijeg okruženja, onda stvarno treba razmisliti o uvođenju novčanih kazni koje će nas na kulturu ponašanja natjerati.