Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 23.3.2022. u 7:00
Prikaza: 2827
|
Autor: D.Z./SBplus

Zbog novih prometnih rješenja

Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

D.Z./SBplus
Foto: D.Z./SBplusUlica Đure Basaričeka 2011. i 2022.
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus

Smanjenjem cijene povlaštene karte za stanare (za 50 posto) u odnosu na prethodno razdoblje (u vrijeme koncesionara Brod-parking) Grad Slavonski Brod je pogodovao svojim građanima.

SLAVONSKI BROD - Prije tri tjedna pisali smo o sređivanju nereda u Naselju Slavonija I od strane gradske uprave te smo tada najavili uvođenje nove prometne regulacije u prostoru pored Gimnazije "Matija Mesić", a koja će donijeti i nova parkirna mjesta.

Kao što smo i najavili, Grad Slavonski Brod je, sukladno prometnom elaboratu te suglasnosti Policijske uprave Brodsko-posavske na taj dokument, prije desetak dana označio 14 potpuno novih parkirnih mjesta na trotoaru između Gimnazije i velikog parkinga (uz Pilarevu ulicu) te na kolniku ispred Gimnazije. Obzirom da su vozila ranije bila nepropisno parkirana na kolniku uz Gimnaziju, čime se otežavalo dvosmjerno prometovanje, novom regulacijom uveden je red u taj prostor. 

Iako je ovo rješenje poboljšalo prometnu sliku u Naselju Slavonija I te zbog toga gradska uprava zaslužuje pohvalu, moramo primjetiti kako je zbog označavanja novih parkirnih mjesta pored Gimnazije došlo do izmještanja kontejnera za otpad, koje koriste stanari okolnih zgrada, sa asfaltne na travnatu površinu. Netko bi rekao kako je tim potezom Grad "dobio na mostu, a izgubio na ćupriji". Stoga, nastavljamo pratiti kako će se riješiti problem sa kontejnerima koji su okupirali centar Slavonskog Broda.

Temeljem prometnog elaborata i suglasnosti Policijske uprave Brodsko-posavske na isti, gradska uprava je krajem prošlog tjedana prvo označila te potom obojala 27 mjesta (plus dva parkirna mjesta za osobe smanjene pokretljivosti) u Basaričekovoj ulici. Jučer su nastavljeni radovi.

A u centru Slavonskog Broda ima podosta tužnih i ružnih prizora zbog čega taj prostor vapi za sveobuhvatnom rekonstrukcijom i zato svako rješenje koje unaprjeđuje stanje u tom prostoru vrijedi zabilježiti i pohvaliti. Ulica Đure Basaričeka nalazi se u gradskoj kulturno-povijesnoj cjelini i godinama ima problem sa nepropisnim parkiranjem, ali i sa nedostatkom mjesta za parking zbog više starih stambenih zgrada koje se nalaze u toj ili obližnjim ulicama. Naime, poznato je kako uz zgrade stare 40, 50, ili više godina, nedostaje parkirnih mjesta jer je u vrijeme izgradnje bilo puno manje automobila po jednom stanu. Primjerice na 3 stana dolazilo je jedno parkirno mjesto, a danas je skoro obrnuto.

Pored potreba stanara, potražnja za parkirnim mjestom u ovome dijelu grada je itekako velika i zbog obližnjih poslovnih subjekata. Prema riječima stanara Basaričekove ulice, nerijetko su i posjetitelji gradske tržnice ostavljali svoje vozilo na kolniku baš u toj ulici i pješice se upućivali prema odredištu kako ne bi morali platiti parkiranje.

Sukladno Odluci o organizaciji i načinu naplate komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama na području grada Slavonskog Broda, donesenoj na sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda 14. prosinca 2021. godine, krajem prošlog tjedna je započelo označavanje novih parkirnih površina u ulici Đure Basaričeka. Temeljem prometnog elaborata i suglasnosti Policijske uprave Brodsko-posavske na isti, gradska uprava je krajem prošlog tjedana označila i obojala 27 mjesta (plus dva parkirna mjesta za osobe smanjene pokretljivosti). Jučer su nastavljeni radovi te je u dijelu Basaričekove, koji spaja Široku i Horvatovu ulicu, uklonjena postojeća središnja linija na kolniku te je postavljena nova 30-ak centimetara bliže zelenoj površini. Također, jučer je u jednom dijelu Basaričekove, koji spaja Horvatovu i Badalićevu ulicu, zbog označena četiri parkirna mjesta uz zapadnu stranu OŠ "Ivan Goran Kovačić", na kolniku pomaknuta središnja linija.

Novih 29 parkirnih mjesta u centru grada

Neslužbeno saznajemo kako je trošak uspostavljanja tih novih 29 mjesta u Basaričekovoj oko 30 puta manji od novoga parkirališta u Naselju Slavonija I (38 mjesta) koje je koštalo oko 610 tsuća kuna (s PDV-om). 

Dakle, centar Slavonskog broda dobio je 29 novih parkirnih mjesta i to za vrlo malo početnog ulaganja. Neslužbeno saznajemo kako je trošak uspostavljanja tih novih 29 mjesta u Basaričekovoj oko 30 puta manji od novoga parkirališta u Naselju Slavonija I (38 mjesta) koje je koštalo oko 610 tsuća kuna (s PDV-om). Naravno, na Slavoniji I nije bilo puno mogućnosti za proširenje parkirališnih kapaciteta pa se išlo na izgradnju, dok je u Basaričekovoj ulici bilo dovoljno prostora za označavanje postojećih površina.

Zato pohvaljujemo gradsku upravu za tih 29 novih mjesta u Basaričekovoj, ali  moramo i primjetiti kako četiri mjesta uz zapadnu stranu OŠ "Ivan Goran Kovačić" mogu smanjiti preglednost pješačkog prijelaza Basaričekova-Badalićeva, koji većinom koriste školska djeca. A znamo da su djeca nepredvidiva. Zato je možda moguće dva parkirna mjesta, bliža pješačkom prijelazu, pretvoriti u mjesta za osobe s invaliditetom.

Osim što je povećan broj parkrnih mjesta došlo je i do proširenja zone naplate, pa će stanari u Naselju Slavonija I i u Basaričekovoj ulici moći za samo 50 kn mjesečno izabrati neko od slobodnih mjesta za parking u blizini svoga doma. Smanjenjem cijene povlaštene karte za stanare (za 50 posto) u odnosu na prethodno razdoblje (u vrijeme koncesionara Brod-parking) Grad Slavonski Brod je pogodovao svojim građanima.

Dakako, proširenje pješačke zone u centru grada ne isključuje povećavanje parkirališnih kapaciteta na rubu te zone (unutar 10 minuta hoda). A Naselje Slavonija I i Ulica Đure Basaričeka svakako se nalaze na rubu. Pješačke zone.

Napomena: Obzirom da nismo u posjedu novije fotografije na kojoj su vidljiva vozila na kolniku te ulice (spoj Široke i Horvatove) donosimo fotografiju (Google street view) iz 2011. godine, unatoč tome što je parkiranje na kolniku Basaričekove ulice, do prije 7 dana, bila svakodnevna pojava.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  sb_kritika

  sb_kritika

  Komentirano: 23.3.2022. | 23:02

  1

  Kad bi se ja pohvalno izrazio o nekome tko pravi parkirna mjesta tako da su pola na cesti a pola na nogostupu osjećao bi se pomalo neugodno ili bolje rečeno indirektnim sudionikom ovakvih debilnih rješenja. Čitajući članak reklo bi se da je gradska uprava iz eto čisto humanih pobuda ovo napravila za građane a ne da bi si proširili prostor za zaradu koje očito nikada dosta.
  MARSONIA

  MARSONIA

  Komentirano: 23.3.2022. | 16:24

  2

  Zato je naselje Marsonia pretrpano sa automobilima od NA,NG,ŽU,VK registracija svi izbjegavaju novo označene parkinge oko bolnice. Travnate površine preorane skroz do kontejnera ljudi parkiraju Duspara se još nije sjetio da počne naplačivati parking i u tom naselju.
  citizen

  citizen

  Komentirano: 23.3.2022. | 15:16

  3

  https://www.slavonija.in/gradovi/slavonski-brod/1471-sto-sada-izvodi-duspara?fbclid=IwAR2642X1l_8k8iAsnRAgFyggoPS6hNW5fHew5WJAqW8ej6koSjtKPBDDRoc
  citizen

  citizen

  Komentirano: 23.3.2022. | 15:15

  4

  Ma sve majstori struke. Bachovu ulicu pretvorili u slijepu ulicu sa jednim prometnim trakom jer je tako uska da vozila ne mogu izaći van. Vrh vrhova!

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

  Izašli smo na teren i provjerili

  Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

  29.6.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

  Pred kraj lipnja

  Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

  27.6.2022. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Niknuli' znakovi na više strana

  Vozači, oprez!

  'Niknuli' znakovi na više strana

  27.6.2022. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

  Novo parkiralište u Slavonskom Brodu

  Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

  26.6.2022. | 20:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

  Provjerili smo

  Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

  24.6.2022. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

  U Đakovu već uveli nova pravila

  Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

  13.6.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza biootpada

  Pripremili površine za odlaganje

  Donosimo raspored odvoza biootpada

  31.5.2022. | 12:42
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

  Na cesti i ovaj put stabla

  Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

  7.4.2022. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

  Dugogodišnji problem

  Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

  26.3.2022. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

  Ako i mi obratimo pozornost

  Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

  26.3.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

  Objavljen je natječaj za izgradnju

  Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

  19.3.2022. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

  U Slavonskom Brodu

  Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

  2.3.2022. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

  Što činiti u ovakvoj situaciji?

  Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

  16.2.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

  Videokamerom u centru Slavonskog Broda

  U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

  25.1.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li babi 'fejs'?

  Kritika Brođanke

  Treba li babi 'fejs'?

  22.1.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

  U Slavonskom Brodu

  Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

  17.1.2022. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

  Do kraja siječnja obići će sve korisnike

  Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

  8.1.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

  Je li nered postao prihvatljiv?

  Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

  5.1.2022. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

  Donosimo raspored odvoza

  Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

  3.1.2022. | 13:41
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :