Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 21.9.2019. u 22:00
Prikaza: 2205
|
Autor: A. Primorac

Doznali smo

Hoće li zbog radova na Slavoniji I kasniti sezona grijanja?

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

"Nastojimo da radovi budu gotovi u što je moguće kraćem roku. Primjerice na Slavoniji II, gdje je strojarski dio radova već gotov, plan je bio da stanari tople vode neće imati četiri tjedna, ali uspjeli smo sve to završiti u dva i pol tjedna. Trudit ćemo se da tako bude i na Slavoniji I."

SLAVONSKI BROD - Malo tko u Slavonskom Brodu ne zna kako posljednjih tjedana traje zamjena više od 35 godina starih toplovoda u Naseljima Slavonija I i II. Projekt TD  Brod-plina vrijedan je ukupno 9,5 milijuna kuna od kojih EU osigurava 3,6 milijuna kuna, dok ostatak financira brodsko Trgovačko društvo. Pa iako građani s jedne strane podržavaju zamjenu toplovoda svjesni nužnosti zamjene starih dotrajalih cijevi, s druge su strane puni pitanja i zahtijeva za dodatnim pojašnjenjima. Stoga smo na gradilištu u naselju Slavonija I razgovarali s Franjom Mrvom, voditeljom Opće i pravne službe Brod-plina.

"Rok za završetak strojarskih radova je 14. listopad, a prema našim statistikama sezona grijanja gotovo da niti jedne godine nije počela prije 15. listopada, tako da vjerujemo da tu problema neće biti. Tim više što cijevi čim se postave isporuka može krenuti neovisno o zemljanim radovima."

Franjo Mrva: Kao što znate riječ je o EU projektu zamjene toplovoda u Naseljima Slavonija I i II. Evo kao što vidite izvode se radovi iskopa na zamjeni toplovoda u Naselju Slavonija I gdje od 23. rujna kreće i najavljeni prekid isporuke toplinske energije za zagrijavanje potrošne vode koji će trajati najkasnije do 14. listopada. Izvođač radova i Brod plin će nastojati da to bude i kraće.

SBplus: Na Slavoniji II je posao već gotov?

Franjo Mrva: Nastojimo da radovi budu gotovi u što je moguće kraćem roku. Primjerice na Slavoniji II, gdje je strojarski dio radova već gotov, plan je bio da stanari tople vode neće imati četiri tjedna, ali uspjeli smo sve to završiti u dva i pol tjedna. Trudit ćemo se da tako bude i na Slavoniji I. Naime, ukupno je u oba ova naselja 1095 samostalnih uporabnih cjelina, plus osnovna škola i Gimnazija što je negdje oko pet tisuća korisnika koji su obuhvaćeni prekidom isporuke tople vode. Dakle dio od tih pet tisuća korisnika, onih koji su na Slavoniji II, sada imaju toplu vodu, a ostatak, dakle oni koji žive na Slavoniji I, bez tople vode će biti od ponedjeljka.

SBplus: Iako ste i ranije najavili, a evo i sada kazali kako na Slavoniji I tople vode neće biti od ponedjeljka ipak je dio stanovnika nema već treći dan?

Franjo Mrva: Nažalost tako je. Od četvrtka su u tom naselju bez tople vode stanari tri nebodera, Pilareve 16 i Gimnazija. Naime, tijekom iskopa zemlje iza kotlovnice u velikom šahtu, odnosno čvorištu došlo je do pucanja starih toplovoda. Bili su skroz truli i očito ih je samo taj pritisak zemlje držao. Pokušali smo vidjeti kako to sanirati do ponedjeljka, no ti toplovodi su toliko truli i u jako lošem stanju da jednostavno nismo mogli ništa učiniti. Obavijestili smo stanare zgrada i Gimnaziju o tome i molimo ih za razumijevanje.

SBplus: Iako su svi svjesni važnosti obavljanja jednog ovako velikog posla, kao i toga da ga nije moguće obaviti bez određenih problema, ipak je potrebno puno razumijevanja i strpljenja. Hoće li se i kako građanima to na kraju isplatiti?

Franjo Mrva: Hoće, jer kao prvo dobit će urednu i sigurnu isporuku toplinske energije za grijanje i potrošnu toplu vodu. više se neće događati da kao što je bilo prije par godina, cijev pukne na sam Božić. Toga više neće biti. Drugo doći će do smanjenja štetnih emisija CO2 u okoliš i to za oko 700 tona godišnje i treće smanjenje gubitaka toplinske energije past će s nekih 20 na dva posto.

SBplus: Kako će se kompletan ovaj posao i smanjenje gubitaka toplinske energije, odraziti na cijenu za krajnje korisnike vaših usluga?

Franjo Mrva: Što se tiče grijanja i ovoga projekta Slavonija I i II su dio centralnog toplinskog sustava koji je pod ingerencijom odnosno regulacijom Hrvatske energetske regulatorne agencije. Tu postoji metodologija propisana i sve ovo će se u tu metodologiju unijeti te će brojke u konačnici reći svoje. No, valja naglasiti kako nije isključeno da bi smanjenjem gubitaka u toplovodu, čija je izmjena u tijeku, moglo doći i do pojeftinjenja za same krajnje potrošače.

SBplus: Osim prekida u isporuci tople vode stanovnike ova dva velika slavonskobrodska naselja brine i hoće li nakon završetka naselja ona ostati raskopana?

Franjo Mrva: Po ugovoru naši izvođači radova imaju obvezu sve ovo što su radili vratiti u prvobitno stanje. Kao što vidite radi se o velikom i zahtjevnom projektu koji se radi jednom u 40 godina. To su cijevi velikog promjera i jasno je da su iskopine velike, no ponavljam izvođač radova će sve vratiti u prvobitno stanje, a do tada molimo korisnike za razumijevanje jer ovo je jedan važan korak.

SBplus: Bliži se sezona grijanja, hoće li stanari Slavonije I imati problema?

Franjo Mrva: Rok za završetak strojarskih radova je 14. listopad, a prema našim statistikama sezona grijanja gotovo da niti jedne godine nije počela prije 15. listopada, tako da vjerujemo da tu problema neće biti. Tim više što cijevi čim se postave isporuka može krenuti neovisno o zemljanim radovima.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
babycream

babycream

Komentirano: 22.9.2019. | 10:09

1

“Naselje će biti vraćeno u stanje u kojem je i bilo”! Tj u stanje gdje su pješačke staze rasturene zbog gotovo svakodnevnog raskopavanja usljed pucanja cijevi. Usljed prolaza ogromnog komunalčevog kamiona za smeće. U stanje gdje su zelene površine parkirališne oaze. Gdje su devastirani i uništeni platoi asfaltirani i obojani u crveno a prije su bili od pločica. Gdje je dječije igralište devastirano zbog nekvalitetnog postavljanja. Ispod tobogana, vrtuljka i ostalih rekvizita za klince je goli beton. Sportski teren je ograđen žicom koja je strunila prije 20 godina.... Da ne nabrajam više. Dali će grad snositi posljedice što su nam cijene nekretnina pale na 500€ po m2 samo zbog njihovog zanemarivanja i maćehinskog odnosa? Ja ih vidim kao isključive krivce... Da li je bojkot neplaćanjem komunalnih računa i računa za grijanje i vodu jedino rješenje da nam naselje dovedu u stanje kakvo je nekada bilo!?
bili

bili

Komentirano: 22.9.2019. | 8:33

2

Baš me zanima kako će to sve izgledati kad se sve završi. Puno je tu staza uništeno i zelenih površina. Neki dijelovi staza nisu potpuno uništeni nego djelomično. Dali će oni zaista to sve sanirati kako treba ili će sfušarit što bi rekli, zbrda zdola..... Praktički u obadva naselja trebaju kompletno obnovit staze, ne samo pokrpat.
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 21.9.2019. | 22:41

3

Statistika je jedno, dok je drugo današnja najava (srednjeročne) vremenske prognoze: "Iskoristite vikend, stiže prava jesen - mraz, vjetrovi, pljusak..." (Večernji list).

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće dugoočekivana investicija teška pola milijarde kuna

U Brodu najavili početak Projekta

Kreće dugoočekivana investicija teška pola milijarde kuna

14.9.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od tjedan dana čekaju sanaciju kvara

Iako su prijavili

Više od tjedan dana čekaju sanaciju kvara

14.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi građani platit će sanaciju ovog divljeg odlagališta

Tko je ovdje bacio sto kubika smeća?

Svi građani platit će sanaciju ovog divljeg odlagališta

12.9.2020. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova vozila nitko nije preuzeo više od godinu dana

Nakon što ih je 'dignuo Pauk'

Ova vozila nitko nije preuzeo više od godinu dana

12.9.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obustavljena isporuka toplinske energije za toplu vodu

Otklanjanje kvara u tijeku

Obustavljena isporuka toplinske energije za toplu vodu

10.9.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici će napokon stazom do škole

Grad poslušao molbe roditelja

Učenici će napokon stazom do škole

8.9.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez puno pompe, otvoreno treće brodsko reciklažno dvorište

Otkrivamo na kojoj lokaciji

Bez puno pompe, otvoreno treće brodsko reciklažno dvorište

2.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dijelovi kolodvora stižu iz Italije, a 'kroje' se u Karlovcu

Izgradnja temelja - ključna faza radova

Dijelovi kolodvora stižu iz Italije, a 'kroje' se u Karlovcu

1.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vodovod ispunio obećanje i betonirao stazu'

Provjerili smo

'Vodovod ispunio obećanje i betonirao stazu'

28.8.2020. | 14:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su lokacije današnjih radova

Ispiranje cijevi i otklanjanje kvarova

Ovo su lokacije današnjih radova

24.8.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li uništena staza biti vraćena u prvobitno stanje?

Nakon radova ostao nered

Hoće li uništena staza biti vraćena u prvobitno stanje?

22.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li 'Slavkove ulice' preživjeti teret obilaznih pravaca?

O životu kraj 'Route 66'

Hoće li 'Slavkove ulice' preživjeti teret obilaznih pravaca?

17.8.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija raskrižja teče bez većih problema i gužvi

Jedno od aktivnijih gradilišta

Rekonstrukcija raskrižja teče bez većih problema i gužvi

13.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv oštećenja novih objekata bore se videonadzorom

Dovršen objekt Mjesnog doma Kolonija

Protiv oštećenja novih objekata bore se videonadzorom

13.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva sata nakon oluje brodske su ulice uglavnom čiste

Zatraženo proglašenje prirodne nepogode

Dva sata nakon oluje brodske su ulice uglavnom čiste

4.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oluja odnijela krovove, a jedan i zapalila

U Slavonskom Brodu

Oluja odnijela krovove, a jedan i zapalila

4.8.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavijest o odvozu otpada za blagdane

Komunalac Slavonski Brod

Obavijest o odvozu otpada za blagdane

4.8.2020. | 10:14
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :