Politika : EU fondovi

Objavljeno: 18.12.2019. u 12:00
Prikaza: 3576
|
Autor: Marija Radošević

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus

„Mi smo, među najboljima, ušli smo u prvu grupu ustanova koje su bile prioritet u transformaciji, izborili smo se prije ostalih za individualni plan i ušli u projekte prije drugih. Kada završimo sve što radimo bit ćemo najmodernija ustanova kategorije dječjih domova u cijeloj Hrvatskoj. I ponosni smo na to“ naglašava Puljko.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodska Kuća sretnih ciglica, sinonim je za ustanove koje skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a čiju djelatnost, kao i slične u Hrvatskoj, financira država preko Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku jer država i mora brinuti o takvoj djeci. 

No, u brodskoj Ustanovi, zahvaljujući projektima koje su osmislili uz pomoć vanjskih suradnika, pred kraj ove godine puno je lijepih novosti, što doznajemo od dugogodišnje ravnateljice Centra za pružanje usluga u zajednici (CPUZ), Renate Puljko. Trenutno, naime, provode čak dva velika europska projekta ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

U Ustanovi živi 15-ero djece - sedmero u dva stana u Naselju Andrije Hebranga te osmero u Kući sretnih ciglica. Ustanova će u budućnosti, pružati uslugu za ukupno 110 korisnika, na šest lokacija

- Jedan je infrastrukturni projekt kojeg sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a zove se Sretne ciglice grade put u zajednicu. Kroz taj projekt ćemo izgraditi novu zgradu za pružanje preventivnih usluga savjetovanja i poludnevnog boravka, a uredit ćemo i sve postojeće lokacije. U postojećoj zgradi, povećat ćemo kapacitet za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku, uredit ćemo i stanove u kojima se odvija povremena podrška, kupili smo kuću u Podvinju za skupinu organiziranog stanovanja za pet korisnika s problemima u ponašanju, a uređujemo i jedan prostor u Novoj Gradiški - također za program poludnevnog boravka. Nabavili smo i četiri nova vozila za potrebe korisnika i Ustanove", nabraja ravnateljica.

Iako je riječ o velikom poslu, nada se kako će gradnja uskoro krenuti jer su prošle i ove godine uglavnom ishodili papire i radili na nabavama.

- Paralelno provodimo i drugi EU projekt iz Europskog socijalnog fonda koji se odnosi na zapošljavanja i edukacije stručnih radnika. Do sada je kroz taj projekt zaposleno šest odgajatelja, a koncem lipnja sljedeće godine, zaposlit ćemo još dva. Provodi se edukacija za rad s djecom s problemima u ponašanju, a bit će i edukacija za djelatnike naše ustanove i Centra - iz psihološkog savjetovanja te dva studijska putovanja, da vidimo i usporedimo praksu zapadnih zemalja - navodi Puljko.

Sve to, u konačnici rade, s ciljem deinstitucionalizacije i transformacije iz bivših dječjih domova što je već dugogodišnji trend.

Sada u ustanovi živi 15-ero djece, sedmero u dva stana u Naselju Andrije Hebranga te osmero u Kući sretnih ciglica. U budućnosti će ih biti i puno više jer će to smještajni kapaciteti dozvoljavati.

Kada oba projekta budu dovršena, negdje koncem 2021.godine, Ustanova će pružati uslugu za ukupno 110 korisnika, na šest lokacija, od čega će u postojećoj Kući sretnih ciglica biti 12-ero djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te četiri mjesta za hitan privremeni smještaj. U dva unajmljena stana bit će devet odraslijih korisnika koji funkcioniraju uz povremenu podršku i tako se osposobljavaju za samostalan život. Sami, primjerice, nabavljaju namirnice, kuhaju, peru rublje... održavaju svoj životni prostor i nastoje funkcionirati kao u roditeljskom domu.

U organizirano stanovanje uz povremenu podršku postojat će i mogućnost smještaja djece s problemima u ponašanju nakon završene rehabilitacije u programu za djecu s problemima u ponašanju u kući u Podvinju koja će imati kapacitet za smještaj petero korisnika.

Djecu odgajatelji potiču na štednju kako bi odlaskom iz Ustanove - koji je neminovan u 21. godini života - imali barem početni kapital.

„U novoj zgradi koja će biti sagrađena u neposrednoj blizini postojeće Kuće sretnih ciglica na zemljištu koje je darovao Grad, imat ćemo i 40 korisnika poludnevnog boravka i 30 korisnika usluge savjetovanja. Za novu zgradu, s oko 800 četvornih metara, iza koje će biti i dječje igralište te parking, ishođena je građevinska dozvola i u tijeku je postupak nabave za gradnju", naglašava ravnateljica prezadovoljna korisnim projektima. Socijalna usluga poludnevnog boravka postat će dostupna i korisnicima iz Nove Gradiške gdje će biti mogućnost prihvata desetero djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 

Bez obzira na to što ih čeka puno posla, rade uobičajeno, mirno, pripremajući se za blagdane kao i svaka šira obitelj. Trenutno u Ustanovi 26 zaposlenih brine o 52 korisnika. Uglavnom su to odgajatelji, socijalni radnik i psiholog. Tu su naravno i dva radnika u računovodstvu te dva vozača koji prevoze djecu u poludnevni boravak, dvije kuharice i dvije spremačice. Tu je trenutno 31 korisnik poludnevnog boravka u četiri skupine i dvije smjene zbog čega je, kaže ravnateljica, malo i tijesno, ali u novom prostoru svaka će skupina imati svoj životni prostor. No, djeca koja dolaze ovdje dobivaju svu zamjensku skrb, a paralelno se rade i neminovna savjetovanja s roditeljima, koja će se i pojačati.

Kada bude završena adaptacija kuće u Podvinju koja će korisnicima pružati 24-satnu podršku, iz Kuće sretnih ciglica preselit će se petero odgajatelja. U Novu Gradišku će prijeći jedan odgajatelj – koji će pružati usluge za djecu iz obitelji u riziku od izdvajanja u preventivnom programu poludnevnog boravka, navodi Puljko . 

Potrebe za smještajem su, u Slavonskom Brodu, Županiji kao i u Hrvatskoj, nažalost, poprilično velike jer centri za socijalnu skrb jednostavno nemaju gdje smjestiti djecu. Udomiteljstvo nije profunkcioniralo onako kako se očekivalo, a ustanove su dijelom u transformaciji, tako da su kapaciteti privremeno smanjeni, a postojeći uglavnom popunjeni. „Ponekad tako na privremeni hitan smještaj primamo i prekobrojne koji kod nas ostaju par dana. A njih godišnje bude ponekad i više od trideset".

U CPUZ u pravilu su smještena djeca u dobi od sedme do 21 godine. U poludnevnom boravku njih je 19-ero iz nižih razreda, a na smještaju u stanu su dvije djevojčice, od kojih je mlađoj tek pet godina. Nerijetko se radi i o više djece iz iste obitelji - jer cilj je ne razdvajati ih, saznajemo od ravnateljice.

U Podvinju će biti smješteno petero korisnika s poremećajima u ponašanju, u dobi od 14 do 18 godina. S njima će neprestano biti odgajatelj, a radit će prema posebno osmišljenom programu - s puno radne okupacije (u voćnjaku, vrtu, kuhanje, pranje, čišćenje…). 

I uvijek su to tužne priče. „Djeca ponekad promijene više smještaja u kratko vrijeme što nije dobro. Jer kada već nemaju sigurnost i stabilnost u vlastitoj obitelji bilo bi dobro da je dobiju na jednom mjestu i da se ne seljakaju.

Premda nitko ne može zamijeniti (prave) roditelje, moglo bi se reći kako je u ovoj Ustanovi okruženje puno sličnije obiteljskom, a djeca su manje stigmatizirana nego nekada dok su boravila u velikoj zajedničkoj zgradi. 

Ona su u Kući sretnih ciglica smještena u pravilu do 18. godine, nakon čega prelaze u odvojene stanove uz nadzor odgojiteljice. Odnedavno je s odraslijima i 18-godišnja Sanela, koja dvije godine živi u Ustanovi. Ne želi se slikati kao uostalom nitko od djece i nevoljko odgovara kako sve funkcionira dobro. „Ja sam kratko u stanu, u kojem nas je petero, dva dečka i tri djevojke. Kuhamo, idemo u kupovinu, čistimo, peremo…", šturo odgovara djevojka koja trenutno ide na edukaciju za „pizza-majstora". 

Uz dnevne obaveze kuhanja, spremanja, pranja, tu odrasliju djecu odgajatelji potiču i na štednju (za one koji rade) kako bi odlaskom iz Ustanove imali početni kapital, a odlazak je neminovan s 21. godinom života. Neki, naravno, odu ranije i samoinicijativno, a ravnateljica navodi noviji primjer bivšeg stanara, koji je od šeste do 21. godine život proveo u ovoj Ustanovi i uspio je na vrlo uspješnom poslu u Sloveniji. „Nedavno se zaletio na jedan dan da nas vidi. A dolaze mnogi s djecom da se pohvale… obavezno se javljaju i obraduju nas."

Kuća sretnih ciglica u funkciji je 13 godina. I taj prostor će dobiti novo lice, fasadu, ogradu, dio namještaja, uređenje kupaonica, kuhinje, parketa…iz istih EU sredstava. U odnosu na druge slične ustanove, slavonskobrodska prednjači i mogla bi poslužiti kao dobar primjer . „Mi smo, moram reći, među najboljima, ušli smo u prvu grupu ustanova koje su bile prioritet u transformaciji, izborili smo se prije ostalih za individualni plan i ušli u projekte prije drugih. Kada završimo sve što radimo bit ćemo najmodernija ustanova kategorije dječjih domova u cijeloj Hrvatskoj. I ponosni smo na to" naglašava Puljko. 

A osnovna prednost ovakvog načina smještaja je to što su djeca puno zadovoljnija, manje je sukoba, doživljavaju smještaj kao svoj dom, paze više nego kada su bili svi zajedno u nekadašnjoj zgradi u Kumičićevoj ulici. Tamo je znalo biti i težih slučajeva koji su uznemiravali svu djecu, stresnih događanja koja su utjecala na sve druge.

U Podvinju će biti smješteno petero korisnika (s poremećajima u ponašanju) u dobi od 14 do 18 godina s kojima će stalno biti odgajatelj i s kojima će se raditi posebni program s puno radne okupacije (u voćnjaku, vrtu, pa kuhanje, pranje, čišćenje…). 

Ovi manji u Kući sretnih ciglica neke životne navike usvajaju još od malena, kao i u obiteljima. Za blagdane je uvijek s njima netko od odgajatelja. Većina ostaje u Ustanovi jer nemaju kamo ići. S odgajateljima peku kolačiće, pripremaju blagdanski meni, odlaze na klizanje, u kino… trudeći se približiti obiteljsko okruženje. Svake godine pa tako i ove, u niz dobrotvornih akcija, priskrbi im se ono što su poželjeli, od odjeće, obuće, šminke, igračaka. Već tradicionalno, obišli su zagrebački Advent, čemu se uvijek posebno raduju.

Raduju se i novim prostorima Ustanove koja je njihov zamjenski dom jer tu nadoknađuju svu pažnju, brigu, znanja… koja su zbog raznih nesretnih okolnosti ni krivi ni dužni – izgubili u vlastitom domu. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cool i nakon KUL centra

Brodske udruge nastavljaju s radom

Cool i nakon KUL centra

28.10.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : KUL centar nakon KUL centra

Projekt koji je oživio Centar mladih

KUL centar nakon KUL centra

27.10.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Udruge trebaju imati zajedničke, a ne pojedinačne ciljeve'

Završna poruka iz KUL centra:

'Udruge trebaju imati zajedničke, a ne pojedinačne ciljeve'

27.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljen i objekt podvinjske škole

Jednaki uvjeti obrazovanja za sve

Obnovljen i objekt podvinjske škole

26.10.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završetak slavonskobrodskog projekta 'KUL centar'

Večerašnji oproštaj

Završetak slavonskobrodskog projekta 'KUL centar'

26.10.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko poduzeće 'preraslo' start-up fazu

Uz pomoć europskih projekata

Brodsko poduzeće 'preraslo' start-up fazu

19.10.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje

U budućnosti uštede veće od 60 posto

Bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje

13.10.2020. | 13:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuvari svetosti vatre filma iz Centra mladih

Paluba 7 plovi pričom filmskog sna

Čuvari svetosti vatre filma iz Centra mladih

8.10.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'

Projekt iz kojeg su svi profitirali

'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'

3.10.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

Veliki objekt sada energetski učinkovit

Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

26.9.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

Posljednji dan dvogodišnjeg Projekta

Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

26.9.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

Jedan projekt skoro dovršen, drugi počeo

U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

20.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

Grad privodi kraju obnove osnovnih škola

Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

14.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

Ovi veliki Brođani otkrili su nam

Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

12.9.2020. | 19:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

Širili pozitivu, učili, radili, uživali

Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

11.9.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I podvinjska škola u novom ruhu na početku školske godine

Obnovljena još jedna osnovna škola

I podvinjska škola u novom ruhu na početku školske godine

8.9.2020. | 11:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

Velika gradska osnovna škola

Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

7.9.2020. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

Prilika za druženje i upoznavanje

Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

29.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

Bageri ponovno i na krovu Tvrđave

Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

14.8.2020. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :